Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Πότε θα είναι πιο επικίνδυνη η Τουρκία για την Ελλάδα; Αν παραμείνει ή εάν αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ;

iEpikaira.- [τελευταία ενημέρωση 12:33, 14/04/2019] «Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει: θέλει να παραμείνει ένας κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης κάνοντας απερίσκεπτες επιλογές που υπονομεύουν τη συμμαχία μας», δήλωσε ο νέος Αμερικανός πρέσβης της Τουρκίας Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, με το που εγκρίθηκε ο διορισμός του!


Με μια γρήγορη ματιά στο βιογραφικό του νέου Πρέσβη, συνάγεται η στενή σχέση του με το Ισραήλ, πράγμα που προοιωνίζει και την φιλοισραηλινή του στάση. Το Ισραήλ και ειδικά ο Μπ. Νετανιάχου έχουμε ήδη αναφέρει ότι ακολουθεί ακραία εξωτερική πολιτική έναντι της Τουρκίας  και από τι φαίνεται η Αμερική έχει σκοπό να την υποστηρίξει. Τελικά δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας η αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ (ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι μόνο στα "χαρτιά" θα ανήκει στο ΝΑΤΟ αλλά επί της ουσίας θα ενεργεί αυτόνομα) αφού βλέπουμε την Αμερική να σφίγγει την θηλιά στην Τουρκία με σκοπό τον παραγκωνισμό της. Βέβαια αυτό απέχει ακόμη από την έξοδό της από ΝΑΤΟ (διαδικασία για την οποία αν δεν απατόμαστε το καταστατικό δεν έχει κάνει πρόβλεψη και επιτρέπει μόνο την εθελουσία έξοδο μιας χώρας), αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύει και την αδυναμία της Αμερικής να κρατήσει την Τουρκία στην σφαίρα επιρροής της, μετά τις συχνότατες -σχεδόν κάθε τρίμηνο- συναντήσεις του Ερντογάν με τον Πούτιν και τις κοινές δηλώσεις αγαστής συνεργασίας. 

Άλλωστε, πόσο τυχαίο μπορεί να είναι ότι το Council on Foreign Relations -γνωστό think tank που ιδρύθηκε το 1921 από τον Ροκφέλερ, με μεγάλη επιρροή στη χάραξη της αμερικανικής πολιτικής- σε έκθεσή του που δημοσιεύτηκε το 2018, ανέφερε ότι η «η Τουρκία δεν ανήκει στη Δύση γιατί δεν έχει φιλελεύθερη δημοκρατία και δεν ευθυγραμμίζεται με την εξωτερική πολιτική της Δύσης, υποστηρίζει τζιχαντιστές στην Συρία, προσεγγίζει το Ιράν και έκανε συμφωνία για αγορά S-400 από την Ρωσία». Το STRATFOR επιχειρώντας και αυτό να δημιουργήσει κλίμα, αναφέρεται σε ρήγματα στην εξουσία του Ερντογάν λόγω του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών του 2019, ενώ διαβλέπει να έρχεται σύντομα το τέλος του Σουλτάνου.

Πολλές και έντονες, με κορυφαία αυτή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, είναι και οι αντιτουρικές φωνές στην αμερικανική πολιτική σκηνή, οι οποίες ταυτόχρονα επαναφέρουν -όχι τυχαία (!)- και το θέμα των γενοκτονιών των Ελλήνων του Πόντου, Ασσυρίων, Χαλδέων και Σύρων. Στον ψυχολογικό πόλεμο έναντι της Τουρκίας με φόντο τις Γενοκτονίες -που ασφαλώς δεν αμφισβητούμε!- έχουν μπει και ισχυρά μέλη της συμμαχίας όπως Ιταλία - Γαλλία με πρόσφατες αναγνωρίσεις. Βλέπουμε δηλαδή, σύσσωμο το ΝΑΤΟ να βάλλει συντονισμένα κατά του καθεστώτος του Ερντογάν.

Ταυτόχρονα κατατέθηκε νομοσχέδιο από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ και τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μάρκ Ρούμπιο το οποίο προβλέπει την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο που ισχύ εδώ και δεκαετίες, ενώ προτείνει την ίδρυση ενός Ενεργειακού Κέντρου ΗΠΑ - Ανατολικής Μεσογείου για την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (σσ. δρομολόγηση EastMed και ενεργειακών συμφερόντων στην περιοχή). Διευκρινίζουμε ότι σε αυτό δεν προτείνεται η συμμετοχή της Ιταλίας (sic)! Το νομοσχέδιο προβλέπει στρατιωτική βοήθεια 3.000.000 δολαρίων προς την Ελλάδα, και στρατιωτική εκπαίδευση Ελλάδας - Κύπρου, συγκεκριμένα των «μελλοντικών ηγετών» (sic) των ενόπλων δυνάμεων. Ταυτόχρονα προβλέπει το μπλοκάρισμα παράδοσης των F-35 στην Τουρκία. Το νομοσχέδιο χαιρέτησαν και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Συνεργασίας (HALC) αλλά και η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) πράγμα που αποτυπώνει και την αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του. Ας σημειωθεί επίσης ότι η Αμερική άνοιξε για πρώτη φορά το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, ενώ ένα χρόνο πρίν το ίδιο το ΝΑΤΟ ανέστειλε τις πτήσεις των ιπτάμενων ραντάρ AWACS στο Αιγαίο. Συμπερασματική η Τουρκία δέχεται μεγάλη πίεση με όλους τους μοχλούς πίεσης που διαθέτη η συμμαχία.

Η πιθανή έξοδος της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ θα πυροδοτήσει εξελίξεις στο Αιγαίο

Η πιθανή έξοδος (ή έστω και ρήξη) της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ μόνο ελπιδοφόρα δεν μπορεί να είναι για τα ελληνοτουρκικά. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αμερική διαρρέει ότι προετοιμάζεται για σενάρια πιθανής ελληνοτουρκικής διένεξης με δηλώσεις του τύπου «Ένα θερμό επεισόδιο δεν αρκεί πλέον για την επίλυση των διαφορών Ελλάδας - Τουρκίας», ενώ ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν μιλά για επικίνδυνη κλιμάκωση, που ίσως «χρειαστεί» ένα θερμό επεισόδιο για την επίλυση των διαφορών Ελλάδας - Τουρκίας

Πολλοί θα αντέτασσαν το επιχείρημα ότι αν η Τουρκία μείνει εκτός συμμαχίας, δεν θα επιτεθεί σε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ λόγω της πιθανότητας ανταπόδοσης απο την συμμαχία. Για να είμαστε ρεαλιστές όμως, πρέπει να καταλάβουμε ότι κανένας "σύμμαχος" δεν πρόκειται να λερώσει τα χέρια του υποστηρίζοντας την πτωχή πλην τίμια Ελλάς, σε πιθανή ελληνοτουρκική διένεξη. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ ο οποίος διευκρινίζει ότι σε ενδεχόμενη ελληνοτουρκική σύρραξη το ΝΑΤΟ νίπτει τα χείρας του, κλείνοντας έμμεσα το μάτι στην Τουρκία. 

Επιπλέον υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί λόγοι που θα απέτρεπαν τους "συμμάχους" να μας υποστηρίξουν:
Πρώτον γιατί η Τουρκία έχει υπολογίσιμη στρατιωτική ισχύ -τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ-, ενώ βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα εδώ και χρόνια λόγω του Κουρδικού και της Συρίας. Δεύτερον γιατί οι μεγάλες δυνάμεις έχουν μεγάλο γεωπολιτικό συμφέρον ώστε να τα έχουν καλά με την Τουρκία, κυρίως λόγω του ότι αποτελεί κόμβο για την μεταφορά του φυσικού αερίου από την Ανατολή στην Δύση και επειδή ελέγχει τα Δαρδανέλια, δηλαδή την έξοδο της Ρωσίας στην Μεσόγειο. Τρίτον, γιατί η Τουρκία εκτός του ΝΑΤΟ θα ανήκει πλέον στην σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, και δεν γνωρίζουν εάν θα την υποστηρίξει -έστω και υλικοτεχνικά- σε πιθανή εμπλοκή έναντί της (πιθανότητα που θεωρούμε σχεδόν ανύπαρκτη). 

Πρόσφατα ο Κ. Γρίβας, αναπληρωτής καθηγητής Σχολής Ευελπίδων σε συνέντευξή του διευκρίνισε ότι: «Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να έρθουν και σε ρήξη με την Τουρκία με αφορμή την Ελλάδα!», αφού «οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Αθήνα ως έναν μοχλό πίεσης προς την Τουρκία, προκειμένου να την κρατούν - έστω και μ' αυτόν τον τρόπο - στο δυτικό στρατόπεδο». «Περισσότερο αποτελούν συζυγικά καβγαδάκια μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας. Συνιστούν τις "οδύνες ενός τοκετού", ο οποίος αποσκοπεί στο να δημιουργήσει μία νέα τουρκο-αμερικανική στρατιωτική σχέση» εξήγησε χαρακτηριστικά. Αλλού βέβαια επισήμανε ότι η ενδεχόμενη εχθρική κίνηση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας θα αποτελούσε ίσως την ιδανική ευκαιρία για να τεθεί εκτός ΝΑΤΟ.

Με όλα αυτά κατά νου και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προαναφερθείσες δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων για πιθανή ελληνοτουρκική διένεξη, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες μάλλον είναι δυσοίωνες για την Ελλάδα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, τα οποία σύντομα θα κληθούμε να τα προάσπισουμε.

Περάστε και από ΕΔΩ για επιβεβαίωση...


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×