Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Πρέσινγκ των ΗΠΑ για «Πρέσπες του Αιγαίου» πακέτο με Κυπριακό!

Δημοσίευμα του paron.gr αναφέρει ότι ήδη έχουν ξεκινήσει παρασκηνιακές διεργασίες για συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας μετά τις εκλογές και για «λύση-πακέτο» με το Κυπριακό...

«Σε εξέλιξη βρίσκονται στο παρασκήνιο διεργασίες (διαδικασίες) που στοχεύουν στο να καταλήξουν Αθήνα και Άγκυρα σε μια συμφωνία με "αμοιβαίους συμβιβασμούς" για τα σημεία αιχμής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» αναφέρει το άρθρο σημειώνοντας ότι «οι διαχρονικές πιέσεις της Ουάσινγκτον έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα και προς τις δύο πλευρές, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα πράγματα θα αρχίσουν να κινούνται πιο γρήγορα αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης και στις δύο χώρες».

Αποκαλύπτει ότι η κυοφορούμενη συμφωνία «θα αφορά ... τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και μία από τις προβλέψεις του σχεδίου θα είναι η αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών αλλά και της τουρκικής ακτογραμμής» με χρονικό ορίζοντα την πενταετία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται «Αθήνα και Άγκυρα, μέσω μυστικών επαφών, έχουν καταλήξει σε κάποια κοινά σημεία επαφής, που θα αποτελέσουν τη βάση για να ξεκινήσει ο ... διάλογος». Ενώ «η Ουάσινγκτον επιθυμεί διακαώς να κλείσει οριστικά το μέτωπο Ελλάδας – Τουρκίας, όχι μόνο για να εκλείψει η ένταση στην περιοχή, αλλά και για… ενεργειακούς λόγους, καθώς θέλει τα επόμενα χρόνια να προχωρήσουν τα έργα για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων κυρίως βόρεια της Κρήτης και της Ανατολικής Μεσογείου».

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, παράλληλα με την «εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι ΗΠΑ επιθυμούν να κλείσουν και το Κυπριακό, σε μια λύση-πακέτο». Το δημοσίευμα εκτιμά ότι «αυτό δεν φαίνεται εφικτό, καθώς οι θέσεις που έχει εκφράσει ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης είναι [-δήθεν-] σκληρές». Για τις θέσεις του Ν. Χριστοδουλίδη -η οποίες κάθε άλλο παρά «σκληρές» χαρακτηρίζονται- έχουμε παλαιότερα αναφερθεί (ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Όσον αφορά στην επικείμενη αμερικανική παρέμβαση στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό με όχημα την ενέργεια, υπενθυμίζεται ότι το παρόν βήμα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα, κάτι που επιβεβαίωσαν ο Φιλελεύθερος Κύπρου (04/12/2022 και 26/03/2023), η Σημερινή Κύπρου (19/12/2022) το Realnews (27/12/2022), η Εστία (31/12/2022), το Bήμα (02/01/2023), το Euronews (30/01/2023), το Liberal (14/02/2023), το Energia (15/02/2023), η Μακεδονία (18/02/2023) και πλέον και το Παρόν (10/04/2023)

Αυτό που όμως έρχεται σαν επιπλέον πληροφορία να προστεθεί -εάν ευσταθεί, και δεν έχουμε λόγο να πιστέψουμε το αντίθετο... όσο ουτοπικό και δυσεπίτευκτο κι αν ακούγεται- είναι ότι, «οι ΗΠΑ επιθυμούν να κλείσουν και το Κυπριακό, σε μια λύση-πακέτο»! Άλλωστε, η πολιτική σκηνή βρίθει από διάφορους πρόθυμους. Αυτό βέβαια αποτελεί ίσως ένα σχέδιο. Η πράξη όμως τις περισσότερες φορές αποδεικνύεται πολύ διαφορετική...



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×