iEpikaira.- Κατά την συνεδρίαση (30/03/2023) του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δοθούν νέα κίνητρα στην Τουρκία μέσω των ενεργειακών, για να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για το Κυπριακό. Όπως ακριβώς δηλαδή προτείνουν οι Αμερικανοί από το 2014. Το παρόν βήμα έγραφε επ' αυτού στις 14/02/2023:
«[Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν ήδη από το 2014] δήλωνε ότι, «αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ταξίδεψα πρόσφατα [σσ. Μάιο του 2014] στην Κύπρο -ο υψηλότερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε την Κύπρο εδώ και πέντε δεκαετίες- επειδή ήθελα να ενθαρρύνω τους Κύπριους [σσ. Κυπριακή Δημοκρατία] να αναπτύξουν τους ενεργειακούς πόρους τους σε συνεργασία με όλους -ΟΛΟΥΣ(!)- τους γείτονές τους, και να καταστεί σαφές ότι όλοι ωφελούνται εάν το σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να συνεργαστεί για να γίνει κόμβος για τις αγορές φυσικού αερίου».
Και για να γίνει ακόμα πιο σαφές, ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ διευκρίνιζε ότι, «το ενεργειακό δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί επίσης να αποφέρει σημαντικά στρατηγικά και οικονομικά οφέλη για την ίδια την περιοχή και την Ευρώπη συνολικά. [...] Αυτό ήταν το κύριο μήνυμά μου όταν ήμουν στην Κύπρο τον Μάιο [του 2014], ότι η ενέργεια μπορεί και πρέπει να χρησιμεύσει ως εργαλείο συνεργασίας, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας. Και ζήτησα από τον Ειδικό Απεσταλμένο για Θέματα Ενέργειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόκσταϊν, να συνεχίσει το έργο αυτό»».
Σε επόμενο άρθρο στις 21/02/2023 υπενθυμίσαμε ότι:
«Από το 2016 ο τότε Ειδικός Απεσταλμένος και νυν Ανώτερος Σύμβουλος Ενεργειακής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόκσταϊν (πολέμιος του EastMed και πρωτεργάτης του αμερικανικού non-paper) αναφέρει ότι: «Για να μπορέσει να συνειδητοποιήσει το οικονομικό όφελος της ενεργειακής ασφάλειας [η Τουρκία], πρέπει να συνάψει συμφωνία με την Κύπρο, γιατί ο αγωγός που θα οδεύει από το Ισραήλ στην Τουρκία περνάει από την ΑΟΖ της Κύπρου. Και πραγματικά ελπίζω και πιστεύω ότι η Τουρκία κατανοεί την κρίσιμη φύση και τη στρατηγική φύση ή το στοιχείο που έχει προστεθεί στις συζητήσεις για το Κυπριακό, δηλαδή την ενέργεια».
[Ενώ, πιο πρόσφατα, και] συγκεκριμένα στις 19/01/2022 ο Χόκσταϊν είπε: «Από το 2015-2017 [περίοδο κατά την οποία ο γνωστός χάρτης Μπάιντεν παρουσιάστηκε στον Ερντογάν και τους Ε/κ ενώ χρησιμοποιήθηκε ως δέλεαρ κατευνασμού μετά την ισραηλοτουρκική κρίση του Μαβί Μαρμαρά] υπήρχε πολιτική δραστηριότητα για να υποστηρίξουμε μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα και η ενέργεια ήταν νέο αντικείμενο για τη διαπραγμάτευση και την ειρηνευτική διαδικασία επί του εδάφους. Αν υπήρχε επιτυχής κατάληξη, θα υπήρχε η προοπτική να εμπλακεί και η Τουρκία. Δυστυχώς η Τουρκία δεν επιθυμούσε να ολοκληρώσει τη συμφωνία και εκείνο το παράθυρο έκλεισε». Αυτό το «παράθυρο» που «έκλεισε» το 2017, όλα δείχνουν ότι ήρθε η ώρα για να «ανοίξει» εκ νέου στα ελληνοτουρκικά αλλά και το Κυπριακό».
Επίσης στις (16/02/2023) διευκρινίσαμε ότι:
«Η λύση που προωθείται από τους Αμερικανούς και επιβεβαιώθηκε από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Θάνο Ντόκο, είναι η δημιουργία ενός «μεγάλου συνεταιρισμού κρατών» κατά τα πρότυπα της συνεργασίας Κατάρ-Ιράν «που θα συνεκμεταλλευτεί τους ενεργειακούς πόρους της Μεσογείου», κάτι για το οποίο είχε ήδη μιλήσει ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζέφρι Πάιατ, τον Δεκέμβριο του 2022 όταν είπε ότι, «οι ΗΠΑ εστιάζουν στο πώς θα δημιουργήσουν μια εταιρική δυναμική για να αποφύγουμε τις διαμάχες που συνοδεύονται με ένα οικονομικό κόστος»».
Επανερχόμενοι όμως στην τοποθέτηση του ΑΚΕΛ στο Εθνικό Συμβούλιο, η πρότασή του περιλαμβάνει και την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία. Η Ε/κ δημοσιογράφος Φανούλα Αργυρού σε δημοσίευμα στη «Σημερινή» Κύπρου προεκλογικά (08/01/2023) ανέφερε: «Όσον αφορά τις αμερικανικές διεργασίες για το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο με χάρτη Μπάιντεν/Χόκσταϊν, με δηλώσεις των και οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι [σσ. Χριστοδουλίδης-Μαυρογιάννης-Νεοφύτου] για την κυπριακή προεδρία υποστηρίζουν αγωγό μέσω Τουρκίας μετά τη λύση του Κυπριακού. Εκτός του Ανδρέα Μαυρογιάννη [υποψήφιο του ΑΚΕΛ για την προεδρία], ο οποίος θα τον υποστήριζε ακόμα και χωρίς [σσ. πριν] τη λύση «αν είναι για τις δικές της ανάγκες» [σσ. της Τουρκίας, και όχι για μεταφορά φ/α στην ΕΕ]» (Περισσότερα για τις προεκλογικές θέσεις των υποψηφίων για την προεδρία ΕΔΩ).
Επομένως, το ΑΚΕΛ φαίνεται να εμμένει στην προεκλογική θέση του. Διευκρινίζεται ότι ο εν λόγω αγωγός φυσικού αερίου προς την Τουρκία είναι βασικό στοιχείο του γνωστού χάρτη Μπάιντεν και αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό/πάγια επιδίωξη των Τούρκων για να διεμβολίσουν τον EastMed. Είναι ο ίδιος αγωγός για τον οποίο πίεζε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Κωστή Χατζηκωστή στο βιβλίο του «7 Προεδρικά Πορτραίτα».
Η απάντηση του πρόεδρου Ν. Χριστοδουλίδη στην πρόταση του ΑΚΕΛ κατά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ήταν αρνητική επειδή σύμφωνα με τον ίδιο «κάτι τέτοιο θα ήταν χρονοβόρο». Το ερώτημα βέβαια είναι, ασχέτως αν δεν συμφωνούμε με την πρόταση του ΑΚΕΛ, γιατί και από πού υπάρχει πίεση χρόνου; Όσον αφορά στην πολιτική του προέδρου Ν. Χριστοδουλίδη για την ενεργή εμπλοκή της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού, με την οποία συμφωνούν ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-ΔΗΠΑ-ΕΛΑΜ (ίσως και οι Οικολόγοι) πλην του ΑΚΕΛ, έχουμε ήδη εκφράσει τις ανησυχίες μας σε προηγούμενα δημοσιεύματα (1 και 2).
Τέλος, το ΑΚΕΛ, μετά την επίτευξη της λύσης του Κυπριακού, προκρίνει την έναρξη διαλόγου για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία... Ακόμη κι αν παρακάμψουμε το γεγονός ότι η Τουρκία αποφεύγει να αναφέρεται στην ΑΟΖ και εστιάζει στην υφαλοκρηπίδα, η διασφάλιση κοινού θαλάσσιου συνόρου Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας επιβάλει πρώτα τη σύναψη συμφωνίας οριοθέτησης με την μητέρα πατρίδα και εν συνεχεία με την Τουρκία. Μήπως το ΑΚΕΛ εμμέσως διαφωνεί και σε αυτό το ενδεχόμενο;