Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Αναστασιάδης - Κασουλίδης εμφανίζονται σχεδόν ανακουφισμένοι με την ταφόπλακα στον EastMed (upd3)

iEpikaira.- [δημοσιεύτηκε 12:56, 17/01/2022 και ανανεώθηκε 09:46, 26/01/2022] Κάποιοι ίσως αναρωτιούνται γιατί ξαφνικά ο Ν. Αναστασιάδης εμφανίζεται απαθής έναντι του αμερικανικού non paper και τον τορπιλισμό του EastMed ξεκαθαρίζοντας ότι (16/01/2022):  
"Εάν το σχέδιο αυτό δεν είναι εφικτό, τότε είμαστε έτοιμοι με τους συνεργάτες μας να εξετάσουμε άλλες υπαλλακτικές επιλογές. Σε κάθε περίπτωση η μελέτη και άλλων επιλογών δεν θεωρώ ότι πλήττει τα συμφέροντα οποιουδήποτε από εμάς, φτάνει βεβαίως η λύση που θα επιλεγεί να σέβεται το διεθνές δίκαιο, κάτι το οποίο για όλους τους εμπλεκόμενους είναι εκ των ων ουκ άνευ".

Στη συνέχεια βέβαια ανασκεύασε με γραπτή δήλωσή του (17/01/2022): 
"Με αφορμή τα όσα λέγονται για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EastMed), επιθυμώ να δηλώσω τα ακόλουθα:
(α) Η πολιτική βούληση και απόφαση των τριών κρατών, Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου ελήφθη υπό την αίρεση των μελετών οικονομικής βιωσιμότητας, υποθαλασσίων μορφολογιών βυθού που θα καθιστούσαν εφικτό ένα ανάλογο εγχείρημα σε σχέση πάντοτε και με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
(β) Ο αγωγός EastMed έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. ως έργο κοινής ωφελείας, αφού συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, γι’ αυτό εξάλλου το κόστος μελετών ανελήφθη από τα Ευρωπαϊκά ταμεία.
(γ) Είναι λυπηρό γιατί κάποιοι επιχαίρουν γιατί τάχα ματαιούται η εκτέλεση του έργου.
Οι Κυβερνήσεις των χωρών που εμπλέκονται αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επεξεργαστεί, σε περίπτωση που το έργο θεωρείται ανέφικτο για τους όποιους λόγους, εναλλακτικές λύσεις.
(δ) Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υλοποιηθούν κατά τον προσφορότερο τρόπο, προς όφελος του καλώς νοουμένου συμφέροντος του λαού της Κύπρου και των φίλων συνεργαζομένων κρατών."

Φυσικά και η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Αναστασιάδη παραμένει. Ενώ η δεύτερη "διορθωτική" έρχεται σε πλήρη αντιπαράθεση με τα όσα είπε (17/01/2022) ο ΥΠΕΞ Ι. Κασουλίδης ο οποίος ευθυγραμμίζεται με το αμερικανικό non paper και τρέχοντας να θάψει τον αγωγό πριν την ώρα του υποστηρίζει ότι πάντα έβλεπε τον EastMed ως εργαλείο δημιουργίας προβλημάτων

Ο λόγος της στάσης Αναστασιάδη πάει πίσω στο Μάιο του 2014, όπου τον επισκέφθηκε ο τότε αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και του παρουσίασε πιθανότατα τον γνωστό "προφητικό" χάρτη Μπάιντεν, οποίος παραλείπει τον αγωγό EastMed(!). Το ότι ο χάρτης γνωστοποιήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία το επιβεβαιώνει ο ίδιος ο Άμος Χόκσταϊν, ο οποίος προσλήφθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2011, στο νεοσύστατο τότε Bureau of Energy Resources. Ως αναπληρωτής του τότε ειδικού απεσταλμένου του Bureau of Energy Resources και τέως Αμερικανού Πρέσβη στην Ουκρανία, Carlos Pascual, ο Χόκσταϊν εργάστηκε για να βοηθήσει την Ουκρανία να βρει νέες προμήθειες φυσικού αερίου στον απόηχο της κρίσης στην Κριμαία το 2014. Στις 01/08/2014 ο Χόκσταϊν ανέλαβε τη θέση του ειδικού απεσταλμένου στο Bureau of Energy Resources. Ο Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας, Ζαχαρίας Μίχας, αναφέρει ότι υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την εποχή Τραμπ, σχετικά με την πιθανή εργασιακή σχέση του υιού Μπάιντεν (Χάντερ) με την ουκρανική εταιρία φυσικού αερίου Naftogaz στην οποία εργαζόταν και ο Άμος Χόκσταϊν μετά το τέλος της προηγούμενης θητείας του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2017. Επιπλέον, όπως ανέδειξε το infognomonpolitics.gr, ο Χόκσταϊν το 2015 υπερασπίστηκε τον Ερντογάν, έναντι των ρωσικών κατηγοριών κατά του Τούρκου Προέδρου για λαθρεμπόριο πετρελαίου με τον ISIS. Για εκτενέστερη αναφορά στον Άμος Χόκσταϊν οι αναγνώστες παραπέμπονται σε άλλο δημοσίευμα του iEpikaira

Μετά την εκλογή Μπάιντεν, ο Χόκσταϊν ανέλαβε εκ νέου τη θέση του ειδικού απεσταλμένου στο Bureau of Energy Resources στις 10/08/2021, και πλέον μιλά ξεκάθαρα εναντίον του EastMed και υπέρ της μεταφοράς του ισραηλινού και κυπριακού φ/α διαμέσου της Κύπρου (ή της κυπριακής ΑΟΖ ανατολικά του νησιού) στην Τουρκία ή την μετατροπή του σε LNG όπως άλλωστε προβλέπεται στον επίμαχο χάρτη και εξηγήσαμε εκτενώς σε προηγούμενη ανάλυση στο iEpikaira
Συνάντηση Ειδικού Απεσταλμένου και Συντονιστή Αρμόδιου για διεθνή ενεργειακά θέματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άμος Χόκσταϊν με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο στις 13/12/2016. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο αεροδρόμιο Λευκωσίας για συνάντηση με τον τότε κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ανατρέχοντας σε δημοσιεύματα του 2014, ανέφεραν ότι: "Στο διμερές μέρος της επίσκεψης του κ. Μπάιντεν θα συζητηθούν η σύμπραξη των χωρών της ανατολικής Μεσογείου στην ενέργεια, για τροφοδότηση της Ευρώπης με αέριο το συντομότερο δυνατόν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν θα συνοδεύεται στην Κύπρο από τον Άμος Χόκσταϊν, βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών για την ενεργειακή διπλωματία. Ο κ. Χόκσταϊν είναι ο άνθρωπος που κινείται στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου (Ισραήλ, Κύπρος, Αίγυπτος, Λίβανος, Τουρκία, Ελλάδα) σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει συνθήκες περιφερειακής συνεργασίας, με όχημα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί."

Η δημοσιογράφος Φανούλα Αργυρού έγραφε στη Σημερινή Κύπρου, (23/06/2019):
"Στο σχετικό δημοσίευμα της Μc Clatchy DC 5.6.2019, ο «αρχιτέκτονας» του χάρτη Άμος Χόκσταϊν (πρώην ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για διεθνή θέματα ενέργειας των ΗΠΑ), αποκάλυψε ότι αυτός ο περιβόητος χάρτης, με αγωγούς προς Τουρκία, σχεδιάστηκε από χαρτογράφους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και διπλωμάτες «υπό τις οδηγίες του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν». «Μας πήρε πολύ καιρό να ετοιμαστεί… και είναι χάρη στο όραμα και ηγεσία του Τζο Μπάιντεν». Και ότι τον χάρτη τον έδειξαν στον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Ερντογάν μεταξύ 2015-2017 αλλά και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη (δεν είπαν, όμως, πότε στον δεύτερο). «Πήρε πολύ καιρό να ετοιμαστεί…» Για να πάρει πολύ καιρό να ετοιμαστεί το όραμα του Τζο Μπάιντεν για τα μάτια του Τούρκου Προέδρου Ρ. Ερντογάν μεταξύ 2015-2017, θα πρέπει οι προετοιμασίες να ξεκίνησαν πολύ πριν το 2015. Ίσως και πριν από την αντικατάσταση της Χίλαρι Κλίντον από τον Τζον Κέρι τον Φεβρουάριο του 2013 στο Υπ. Εξωτερικών."

Υπενθυμίζεται επίσης ότι όταν πρωτοδημοσιεύτηκε ο εν λόγω χάρτης στον ιστότοπο McClatchy DC (Ιούνιο 2019) ο Χόκσταϊν είχε δηλώσει, "μας πήρε πολύ χρόνο για να τον δημιουργήσουμε". Εκτιμάται λοιπόν ότι συντάχθηκε πιθανότατα το 2014, ή και νωρίτερα. Μήπως υπό αυτό το πρίσμα δύναται να εξηγηθεί και η από τις 16/01/2022 (αρχική) δήλωση του Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος εμφανίστηκε σχεδόν ανακουφισμένος που εν τέλει υπερίσχυσε ο σχεδιασμός του χάρτη Μπάιντεν;ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×