Έτος 7o

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ: Το Βατερλώ του EastMed ίσως προμηνύει πολύ χειρότερες εξελίξεις! (upd21)

iEpikaira.- [δημοσιεύτηκε 12:01 09/01/2022, ανανεώθηκε 09:33 04/08/2022] Ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed από το 2013 εντάχθηκε στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Projects of Common Interest). Το 2015, η Ε.Ε. αποφάσισε να συγχρηματοδοτήσει τις μελέτες του, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 2018. Τα αρχικά αποτελέσματα των ερευνών ήταν ενθαρρυντικά και επιβεβαίωσαν ότι το έργο είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο, οπότε αποφασίστηκε η περαιτέρω χρηματοδότηση για την υλοποίηση των υπόλοιπων ερευνών. Όλα αυτά όμως τορπιλίστηκαν με το non-paper του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο αποσύρει τη στήριξη των ΗΠΑ, όπως αποκάλυψε ο Σωτήρης Σιδέρης στην ιστοσελίδα omegapress.gr και επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών στην ΕΡΤ, και εν συνεχεία το παραδέχτηκε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επί τούτου διαβάσαμε στον εγχώριο ηλεκτρονικό τύπο τον τίτλο "Ο Μπάιντεν «παγώνει» τον EastMed λόγω Τουρκίας", ο οποίος σκιαγραφεί εύστοχα το παρασκήνιο της αμερικανικής στάσης, όπως θα εξηγήσουμε στη συνέχεια.

Παρότι οι ΗΠΑ έσπευσαν αρχικά να υποστηρίξουν τον EastMed ακόμη και με τη νομοθετική δέσμευση του EastMed Act το 2019 (πρωτοβουλία Γερουσιαστών Μενέντεζ-Ρούμπιο), η εκλογή Μπάιντεν δημιούργησε εξ αρχής υπόνοιες σχετικά με τη στάση του έναντι του EastMed. Υπενθυμίζουμε ότι ο γνωστός "προφητικός" χάρτης Μπάιντεν (ανέδειξε ο Μάριος Πούλλαδος Σημερινή Κύπρου, 11/06/2019), ο οποίος χαρτογραφήθηκε από κρατικούς χαρτογράφους και διπλωμάτες ειδικούς σε θέματα ενέργειας (υπό τις οδηγίες του τότε αντιπροέδρου Τζο Μπαίντεν) από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πόρων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (Bureau of Energy Resources), δεν προέβλεπε τον αγωγό EastMed(!). Ο εμπνευστής δε του εν λόγω χάρτη (ο οποίος εικάζεται ότι είχε συνταχθεί το 2014, αν όχι νωρίτερα [12]), ο Άμος Χόκσταϊν, έχει αναλάβει εκ νέου (10/08/2021) τη θέση του ειδικού απεσταλμένου (επικεφαλής) στην Υπηρεσία Ενεργειακών Πόρων μετά την εκλογή Μπάιντεν. 
Χάρτης Μπάιντεν, πηγή mcclatchydc.com

Ειρήσθω εν παρόδω, ο Άμος Χόκσταϊν, προσλήφθηκε πρώτη φορά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2011 στη νεοσύστατη τότε Υπηρεσία Ενεργειακών Πόρων. Ως αναπληρωτής του τότε ειδικού απεσταλμένου της στην Υπηρεσία Ενεργειακών Πόρων, Carlos Pascual. Στις 01/08/2014 ο Χόκσταϊν ανέλαβε τη θέση του ειδικού απεσταλμένου στην Υπηρεσία Ενεργειακών Πόρων μέχρι το 2017. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πολύ ενδιαφέρον εργασιακό παρελθόν και τις διασυνδέσεις του Άμος Χόκσταϊν, οι αναγνώστες παραπέμπονται σε άρθρο του iEpikaira.
Navtex ερευνών Oruc Reis επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Με γαλάζιο (A,B,C,D,E) η οριοθέτηση της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ. Με πορτοκαλί το ανατολικό όριο της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ, λίγο πριν τον 28ο μεσημβρινό, που αποτελεί ταυτόχρονα (όχι τυχαία!) και δυτικό όριο των Navtex. 

Επανερχόμενοι στο θέμα μας, είναι γνωστό ότι από τον Μάρτιο του 2021, το Βήμα διέρρευσε σενάριο αλλαγής όδευσης του EastMed. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2020, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι παρουσίασε τη συγκεκριμένη πρόταση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο αγωγός θα ξεκινούσε από το ισραηλινό  κοίτασμα Λεβιάθαν και ακολούθως, αντί να διέρχεται από την κυπριακή ΑΟΖ, θα κατευθυνόταν προς την αιγυπτιακή και έπειτα θα ανέβαινε προς την Κρήτη διερχόμενος από την οριοθετημένη ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ. 
Ένα άλλο σενάριο που δεν συζητείται στο δημόσιο διάλογο για ευνόητους λόγους είναι, το φυσικό αέριο που ήδη έχει συμφωνηθεί να διοχετευτεί από την κυπριακή και την ισραηλινή ΑΟΖ προς την Αίγυπτο (κάτι για το οποίο γινόταν παρασκηνιακά προσπάθειες από το 2016), μολονότι τώρα υποστηρίζεται ότι θα υγροποιείται και θα μεταφέρεται ως LNG στην Αλεξανδρούπολη, και εφόσον δρομολογηθεί η εκχώρηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ μεταξύ του 28ου μεσημβρινού και της Κύπρου στην Τουρκία, κίνδυνος ο οποίος επισημαίνεται εδώ και καιρό, και επιβεβαιώνεται και από την έγκριτη δημοσιογράφο Κύρα Αδάμ (Δημοκρατία, 01/01/2022αναδημοσίευση με σχολιασμό), θα ανοίξει τον δρόμο για έναν τουρκοαιγυπτιακό αγωγό με όδευση προς την Τουρκία, Ανατολικά του Καστελόριζου, κατά την πολυαναμενόμενη -από τους Αμερικανούς κυρίως αλλά και τους Αιγύπτιους- μετα-ερντογανική εποχή(;). Ας σημειωθεί βέβαια ότι η Αίγυπτος από μόνη της δεν διαθέτει ικανές ποσότητες φ/α (εκτός κι αν συνδράμουν Κύπρος-Ισραήλ) για να υποστηρίξει την κατασκευή ενός τέτοιου αγωγού. Παρά ταύτα δεν κλείνει την πόρτα στους γείτονες
Αντιπαραβολή του χάρτη Μπάιντεν (με απαλοιφή του υπομνήματος για λόγους ευκρίνειας) με τις παράνομες τουρκικές Navtex ερευνών του Oruc Reis και την Ελληνοαιγυπτιακή τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ (A,B,C,D,E). Πηγή: slpress.gr
 

Εκτός κι αν ακολουθηθεί ο σχεδιασμός του χάρτη Μπάιντεν ο οποίος προβλέπει αγωγό από το κοίτασμα Αφροδίτη της κυπριακής ΑΟΖ με όδευση Βόρεια προς την Κύπρο και εν συνεχεία στην Τουρκία (όπως αποτυπώνεται στον χάρτη Μπάιντεν με την επισήμανση: Aphrodite/Cyprus/Turkey). Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί εύκολα να κουμπώσει κι ένας αγωγός από την ισραηλινή ΑΟΖ. Άλλωστε το κοίτασμα Αφροδίτη εκτείνεται και εντός της ισραηλινής ΑΟΖ. Αυτή η πρόταση αναφέρεται και σε ντοκιμαντέρ (παρουσιάζεται παρακάτω) του τουρκικού TRT World (στο πρώτο μέρος: 14:16 του βίντεο) από τον Ariel Cohen (Director of Energy, Growth & Security Program, ITIC and Nonresident Senior Fellow in Atlantic Council). Πρόταση που όμως προϋπέθετε την επίλυση του Κυπριακού (στο πρώτο μέρος: 19:23 του βίντεο). 
Το Σίγμα της Κύπρου (15/01/2022) εντόπισε το προπαγανδιστικό μεν, αλλά άκρως διαφωτιστικό εν λόγω ντοκιμαντέρ (που αφορά στο παρασκήνιο των ζυμώσεων μεταξύ Αμερικής-Ισραήλ-Κύπρου-Τουρκίας σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια και γεωπολιτική της Αν. Μεσογείου, το οποίο επιβεβαιώνει τους σχεδιασμούς του χάρτη Μπάιντεν) υπό τον τίτλο «The Pipe Dream» με τον Άμος Χόκσταϊν ο οποίος επιχειρηματολογεί έναντι του EastMed και αναφέρει ότι (στο πρώτο μέρος: 14:30 του βίντεο), "μπορείς να έχεις έναν αγωγό από το Ισραήλ πιο εύκολα και πιο φθηνά, να πας διαμέσου της Κύπρου στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι ήδη διασυνδεδεμένη με την Ευρώπη. Είναι διασυνδεδεμένη με όλους τους γείτονές της. Επομένως είναι λογικό να έχεις έναν κόμβο εκεί". Επιβεβαιώνει επίσης ότι ενεπλάκη στο σχεδιασμό του χάρτη Μπάιντεν διευκρινίζοντας ότι (στο πρώτο μέρος: 12:45 του βίντεο): "Ήμουν ειδικός απεσταλμένος/συντονιστής τη συγκεκριμένη περίοδο και ήμουν εναντίον [του EastMed]. Γιατί είναι ένα project πολύ ακριβό και περίπλοκο." Εξ ου και η απαλοιφή του από τον χάρτη. 

Άλλωστε από τον Απρίλιο του 2016 ο Χόκσταϊν δήλωνε ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος ενδιαφέρονται για το ισραηλινό αέριο. "Δεν το λέω χωρίς λόγο. Βασίζω την άποψή μου στις συνομιλίες που είχα με την άλλη πλευρά και είναι πιθανό να το δούμε να συμβαίνει," είπε τότε. Σε άλλη περίσταση διευκρίνιζε (09/06/2016) ότι, "προϋπόθεση για να μπορέσει να φτάσει το ισραηλινό αέριο στην Τουρκία εξαρτάται από την επίλυση του Κυπριακού, γιατί δεν μπορεί να περάσει από την ΑΟΖ της Κύπρου". Ενώ στο Bloomberg τον Αύγουστο του 2016  εξήγησε "εάν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για το μελλοντικό καθεστώς του νησιού [σσ. Κύπρος], ξεκλειδώνουμε όχι μόνο Ισραήλ-Τουρκία, ξεκλειδώνουμε τη μελλοντική παραγωγή και τους προορισμούς της Κύπρου". 

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο τότε επικεφαλής του Bureau of Energy Resources Χόκσταϊν δήλωνε σε ακρόαση της Υποεπιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ: "Το μέλλον που βλέπω για την περιοχή περιλαμβάνει νέους και παλιούς αγωγούς που συνδέουν τους υπεράκτιους πόρους του Ισραήλ με την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Τουρκία και την Παλαιστινιακή Αρχή. Συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών κυπριακού φυσικού αερίου προς την Τουρκία ή/και την Αίγυπτο, επιτρέποντας στην Αίγυπτο να εξασφαλίσει τις δικές της ανάγκες σε ενέργεια και να εξάγει μέσω των υφιστάμενων αλλά πλέον σε αδράνεια τερματικών σταθμών LNG. Νέοι πόροι θα επιτρέψουν στην Τουρκία να διαφοροποιήσει τη μεγάλη της εξάρτηση από μικρό αριθμό προμηθευτών και να χρησιμοποιήσει το εκτεταμένο δίκτυο αγωγών της για να φτάσει στην Ευρώπη."

Λίγες ημέρες αργότερα, το Σεπτέμβριο του 2016, ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωνε αλλού με νόημα "προφανώς η ενέργεια δεν θα λύσει τις πολιτικές διαφορές στην περιοχή, αλλά μπορεί να δώσει κίνητρα για την επιτάχυνση της πολιτικής διευθέτησης και την ενθάρρυνση του συμβιβασμού," με ότι αυτό συνεπάγεται για το Κυπριακό. Ενώ πρόσθετε ότι "η επιτυχία όλων αυτών των σχεδίων, ωστόσο, εξαρτάται από τη συνεργασία. Οι χώρες θα εξοικονομήσουν δισεκατομμύρια εάν μοιράζονται την υποδομή και την πρόσβαση στην αγορά. Εάν δεν μοιράζονται αυτούς τους πόρους, το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου θα πρέπει να παραμείνει στο βυθό". Μάλιστα, στο ντοκιμαντέρ του TRT World υποστηρίζει ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων φ/α στην περιοχή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού (στο πρώτο μέρος: 20:48 του βίντεο) το οποίο έχει περιέλθει σε τέλμα. Η ιδέα αυτή αποτελεί -όχι τυχαία- τον κεντρικό άξονα του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ με επιχειρηματολογία και από άλλους ειδικούς που συμμετέχουν σε αυτό.

Παρόμοια τοποθετήθηκε παλαιότερα και ο Μάθιου Μπράιζα (ο ακραία φιλότουρκος, παλαιός στενός φίλος και συνεργάτης του Μπάιντεν και του Άντονι Μπλίνκεν, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, πρώην Πρέσβης ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συνεχίζει να είναι μυστικοσύμβουλος των Δημοκρατικών, νυμφευμένος με την Τουρκάλα δημοσιογράφο Zeyno Baran, πρώην διευθυντής στην τουρκική εταιρία Turcas Petrol AS, υπέρμαχος του ισραηλοτουρκικού αγωγού [12, 3], πολέμιος της πλήρους επήρειας ΑΟΖ του συμπλέγματος Καστελλόριζου [1, 2]) ο οποίος είπε στο Bloomberg (06/02/2017) ότι αν και υπάρχουν μεγαλύτερα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, "αν υπάρχει μια συμφωνία στον ορίζοντα, τότε νομίζω ότι οι δυνατότητες για ενεργειακά οφέλη θα μπορούσαν κάλλιστα να τραβήξουν τις πλευρές πέρα ​​από την τελική γραμμή". Μάλιστα, σύμφωνα με ανώνυμες διπλωματικές πηγές του Δρ. Γιάννου Χαραλαμπίδη, το non paper "έχει δείγματα γραφής Μάθιου Μπράιζα [περισσότερα και ΕΔΩ] και το περιεχόμενό του μπορεί να δώσει διεξόδους στην Αθήνα και τη Λευκωσία και ειδικότερα σε εκείνους που έχουν αμφιβολίες για τον EastMed είτε λόγω Τουρκίας είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο που έχει σχέση με οικονομικά συμφέροντα".

Πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ "The pipe dream" (δημοσιεύτηκε 07/01/2022 μόλις μία ημέρα(!!) μετά τη διαρροή του αμερικανικού non paper στις 06/01/2022)

Δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ "The pipe dream" (δημοσιεύτηκε 14/01/2022)
Στο ντοκιμαντέρ βέβαια στη συνέχεια ο Χόκσταϊν διερωτάται (στο πρώτο μέρος: 12:55 του βίντεο) "γιατί χρειάζεσαι έναν αγωγό [EastMed] όταν μπορείς να προμηθεύσεις από την Αν. Μεσόγειο στην Ευρώπη με άλλους τρόπους; Μπορείς να έχεις LNG. Γιατί πρέπει να έχεις αυτό το project το οποίο θα προκαλέσει περισσότερες διχόνοιες και περισσότερες περιπλοκές στην περιοχή από ότι χρειάζεσαι;" Εδώ αναφέρεται στο σενάριο της μετατροπής σε LNG στην Αλεξανδρέττα (χάρτης Μπάιντεν) ή εναλλακτικά στα αιγυπτιακά τερματικά LNG, στο Idku ή στην Damietta στο δέλτα του Νείλου, που προκρίνεται από το Ισραήλ και την Κυπριακή Δημοκρατία βάσει των έως τώρα συμφωνηθέντων με την Αίγυπτο (όπως αποτυπώνεται και στο χάρτη Μπάιντεν με την επισήμανση: "BG to Idku LNG Plant"). Πουθενά δεν γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο να εργαλειοποιηθεί το FSRU στο Βασιλικό της Κύπρου το οποίο άλλωστε υπονομεύθηκε από φίλια πυρά εν τη γενέσει του και συγκεκριμένα του Ν. Αναστασιάδη πιθανότατα από το 2013, ενώ την ίδια περίοδο (συγκεκριμένα στις 16/03/2013, λίγο πριν αναλάβει την Προεδρία ο Αναστασιάδης) ο Μπράιζα δήλωνε: "Ένας αγωγός από το Ισραήλ στην Τουρκία θα είχε περισσότερο νόημα από έναν τερματικό σταθμό LNG στην Κύπρο. Θα μπορούσαμε να δούμε και τα δύο, κάτι που θα βοηθούσε την πολιτική πολλών χωρών. Είναι μια ριζοσπαστική ιδέα που γίνεται εμπορικά βιώσιμη".
Αγωγός από την ισραηλινή ΑΟΖ προς την Αίγυπτο με μωβ. Καταλήγει σε τυφλό σημείο κάπου μεταξύ Idku και Damietta, γεγονός που ίσως σημαίνει ότι και τα δύο σενάρια είναι πιθανά(;)

Την όδευση του ισραηλοτουρκικού αγωγού προς την Αλεξανδρέττα (αποτυπωμένη στο χάρτη Μπάιντεν με την επισήμανση: "FPSO to Turkey"), σκοπίμως η Τουρκία επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο συχνά πυκνά για να διεμβολίσει τον EastMed. Μάλιστα, το επιτελείο Νετανιάχου και συγκεκριμένα ο τότε υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, Δρ. Yuval Steinitz (όπως αναφέρει στο πρώτο μέρος: 17:17 του βίντεο) πρότεινε τη συγκεκριμένη όδευση στον Ερντογάν από τον Απρίλιο του 2016(!) στο Nuclear Security Summit στην Ουάσιγκτον. Αυτή η λύση δεν τελεσφόρησε μετά από διμερείς διαβουλεύσεις. Η ισραηλινή κυβέρνηση Bennett βέβαια δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα την επανεξετάσει ή όχι. 

Για το ίδιο ζήτημα ο Ερντογάν δήλωσε (18/01/2022): "Όταν ήταν υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ο κ. Berat [σ.σ. Albayrak – γαμπρός του] ακόμη, είχε έρθει τότε με μια προσφορά ο Ισραηλινός ομόλογός του. Ίσως θα μπορούσαμε τότε να συμπράτταμε με το Ισραήλ σε αυτή τη δουλειά. Θα μου πεις δεν μπορεί να γίνει τώρα; Μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε τους όρους. Διότι αν αναλύσουμε τα οφέλη από μία τέτοια δουλειά, θα είναι πολύ σημαντικά. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο. Οι συνομιλίες μας με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Herzog, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Bennett δίνουν μηνύματα σε διαφορετικό επίπεδο."
Αγωγός προς Αλεξανδρέττα

Ο συγκεκριμένος αγωγός ξεκινάει από την ισραηλινή ΑΟΖ με κατεύθυνση Βορειοανατολικά, διέρχεται την Κυπριακή ΑΟΖ (αυτήν που η Τουρκία θεωρεί ότι ανήκει στην ίδια και το ψευδοκράτος) και συγκεκριμένα τα βυθοτεμάχια 13, 2 ενδεχομένως και το 3, και καταλήγει στην Αλεξανδρέττα (παρακάμπτοντας τη μεγαλόνησο) όπου θα μετατρέπεται πιθανόν σε LNG ή θα ενώνεται με τον αγωγό TANAP και εν συνεχεία με τον TAP προς την Ευρώπη (όπως προτείνει ο Yuval Steinitz και η Nathalie Tocci στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ: στο 18:05 και 19:21 αντίστοιχα). 
Χάρτης του Bloomberg που εξηγεί τα τέσσερα διαφορετικά σενάρια διάθεσης του κυπριακού και ισραηλινού φ/α. Το 1, 2 και 3 μόνο αποτυπώνονται στο χάρτη Μπάιντεν. Το 4 είναι ο EastMed. Πηγή: Bloomberg απόδοση Καθημερινή

Ένα άλλο σενάριο το οποίο δεν αποτυπώνεται στο χάρτη Μπάιντεν είναι ένας αγωγός από την Ισραηλινή ΑΟΖ που θα διέρχεται την ΑΟΖ του Λιβάνου, της Συρίας και θα καταλήγει στην Τουρκία (παρακάμπτοντας τελείως την κυπριακή ΑΟΖ). Αυτό το σενάριο όμως προϋποθέτει την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών Ισραήλ-Λιβάνου και τη σύμφωνη γνώμη της Συρίας (πράγμα δύσκολο λόγω εμπλοκής και της Ρωσίας στην εξίσωση, εκτός κι αν αποτελέσει αντικείμενο ρωσοτουρκικής συνδιαλλαγής). Από το 2015 ο Χόκσταϊν επισκεπτόταν τον Λίβανο για να προωθήσει εκεί την αμερικανική ενεργειακή ατζέντα και μάλιστα πρότεινε διαμοιρασμό της ΑΟΖ [1, 2] που να ευνοεί τον Λίβανο, κάτι που τελικά δεν έγινε αποδεκτό. Ο διάλογος για τη διευθέτηση των διαφορών Ισραήλ-Λιβάνου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 (λίγους μήνες μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού [1, 2] στις 04/08/2020) και σταμάτησε λίγο αργότερα, όταν η Βηρυτός αύξησε την διεκδίκηση [1, 23] από 869 τ.χλμ ΑΟΖ σε 2.300 τ.χλμ., περιοχή η οποία περιλαμβάνει και το κοίτασμα Karish North. Δημοσίευμα της Jerusalem Post (26/01/2022) ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου με την διαμεσολάβηση του Χόκσταϊν. Την ίδια ημέρα (26/01/2022) υπογράφηκε με αμερικανική διαμεσολάβηση(!) συμφωνία με την Ιορδανία για την παροχή ηλεκτρισμού μέσω της γειτονικής Συρίας στο Λίβανο, αφού μετά το δυστύχημα στη Βηρυτό, η χώρα αντιμετωπίζει οξύ ενεργειακό πρόβλημα με διακοπές ρεύματος ακόμη και 21 ώρες την ημέρα. Στις 31/01/2022 η Haaretz επιβεβαίωσε την επίσκεψη Χόκσταϊν στο Ισραήλ και ότι θα συνεχίσουν οι επαφές για τη διευθέτηση του ζητήματος της ΑΟΖ με τον Λίβανο. Στις 18/2/2022 και η Χεζμπολάχ έδωσε το πράσινο φως για τη διευθέτηση του ζητήματος (1 και 2). Η συνέχεια των διαπραγματεύσεων με διαμεσολάβηση Χόκσταϊν έγινε τον Αύγουστο του 2022 (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 και 8).
Διένεξη Ισραήλ-Λιβάνου για την οριοθέτηση ΑΟΖ

Ταυτόχρονα, λίγες μέρες πριν (16/01/2022), διέρρευσε σε ισραηλινά Μέσα (το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βέβαια το αρνείται) ότι υπεγράφη με μυστικότητα η συμφωνία μεταφοράς φ/α μεταξύ Ισραήλ-Λιβάνου [12, 3], η οποία κατέστη εφικτή πάλι με τη μεσολάβηση του Χόκσταϊν και προβλέπει τη δέσμευση του Ισραήλ να μεταφέρει φ/α στην Ιορδανία, από όπου θα καταλήγει στο Λίβανο μέσω Συρίας. Για τη συμφωνία αυτή ο Χόκσταϊν φαίνεται να ασκούσε πιέσεις από το 2011, ενώ επισκέφθηκε την Ιορδανία 14 φορές μέχρι το 2017 για τον σκοπό αυτό. Και ο συγκεκριμένος αγωγός είναι αποτυπωμένος στο χάρτη Μπάιντεν (με την επισήμανση: "Leviathan to Jordan via INGL System"). Δεν αποκλείεται οι συμφωνίες για παροχή ηλεκτρισμού και φ/α στο Λίβανο να συναποτελούν πακέτο ευρύτερης συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ με το Ισραήλ, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για τον υποθαλάσσιο αγωγό προς την Τουρκία παρακάμπτοντας την κυπριακή ΑΟΖ, εάν βέβαια με κάποιο τρόπο συμφωνήσει και η Συρία... 

Εν πάση περιπτώσει, είναι γεγονός ότι η αμερικανική διπλωματία δια στόματος Χόκσταϊν δήλωνε στο Bloomberg από τον Αύγουστο του 2016 ότι το Ισραήλ θα επωφεληθεί από την ύπαρξη πολλαπλών εξαγωγικών προορισμών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας(!), της Αιγύπτου(!) και της Ιορδανίας(!), καθώς και της ποικιλομορφίας της μορφής της προμήθειας (έναντι του EastMed που θεωρείται "περιοριστικός"). Συγκεκριμένα εξήγησε, "ότι μπορείτε να έχετε φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη και μπορείτε να έχετε φυσικό αέριο LNG μέσω Αιγύπτου στην Ευρώπη".
Διασύνδεση του Λεβιάθαν με την Ιορδανία διαμέσου του εσωτερικού δικτύου φυσικού αερίου του Ισραήλ INGL.  

Στο σημείο αυτό οφείλει να επισημανθεί ότι δεν επιλέχθηκε τυχαία η διανομή του αμερικανικού non paper στη συγκεκριμένη συγκυρία. Εκτίμησή μας είναι ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ουδέποτε πρoέκρινε τη λύση του EastMed (καίτοι το έργο μπορεί να εργαλειοποιήθηκε, ασχέτως δημοσίων δηλώσεων ακόμη και του τέως ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο, όπως εξηγείται παρακάτω), αλλά αντιθέτως πιέστηκε από το Ισραήλ (κυρίως το επιτελείο Νετανιάχου) το οποίο έβλεπε τον αγωγό ως εμβληματικό έργο φυσικής σύνδεσής του με τη Δύση. Ο Χόκσταϊν το διευκρινίζει αυτό σε κάθε περίσταση και ξεκαθαρίζει ότι εξ αρχής ήταν αρνητικός έναντι του EastMed και ότι η "ιδανική λύση" είναι να υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι διάθεσης του φ/α της περιοχής, όπως άλλωστε προβλέπει ο χάρτης Μπαίντεν και επιβεβαιώνουν οι συμφωνίες που έχουν ήδη συναφθεί. 

Ο ίδιος ο Χόκσταϊν (δεύτερο μέρος: στο 20:00 του βίντεο) στο τουρκικό ντοκιμαντέρ ξεκαθαρίζει: "Σήμερα με το επιτελείο Μπάιντεν στα πράγματα [σσ. η συνέντευξη δόθηκε μετά την εκλογή Μπάιντεν και σύμφωνα με δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν να αναλάβει τη θέση του ειδικού απεσταλμένου], θα ένιωθα πολύ άβολα εάν οι ΗΠΑ υποστήριζαν αυτό το project. Γιατί να κατασκευάσουμε έναν αγωγό ορυκτού καυσίμου μεταξύ της Αν. Μεσογείου και της Ευρώπης, τη στιγμή που όλη η πολιτική μας στοχεύει στην υποστήριξη νέων τεχνολογιών, νέων εξελίξεων, και νέων επενδύσεων προς την πράσινη ανάπτυξη, και σε καθαρές μορφές ενέργειας. Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή αυτού του αγωγού, θα έχουμε ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια των φορολογουμένων πολιτών πιθανώς, σε κάτι που είναι απαρχαιωμένο. Και όχι μόνο απαρχαιωμένο αλλά και εναντίον του συλλογικού συμφέροντος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης". Άξιον απορίας βέβαια γιατί κόπτεται για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους οι οποίοι θα επωμιστούν το κόστος κατασκευής ενός έργου που θα συμμετέχουν και ιδιωτικές εταιρείες/τράπεζες/επενδυτές; Και φυσικά δεν διευκρινίζει με ποιο τρόπο ο EastMed επηρεάζει τις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ, εκτός κι αν υπονοεί τις αμερικανικές εταιρείες LNG οι οποίες θα έχουν λιγότερους πελάτες στην ΕΕ.

Και συνεχίζει ο Αμερικανός διπλωμάτης, χρησιμοποιώντας ξεκάθαρα φιλοτουρκική ρητορική (δεύτερο μέρος: στο 22:10 του βίντεο): "Το εκπληκτικό με την Τουρκία είναι ότι είναι συνδεμένη με τόσα πολλά από τα μεγαλύτερα ζητήματα που η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει. Συρία, Ιράκ, Ισραήλ, Ρωσία, ΕΕ και τελικά η επιτυχία του EastMed γίνεται εφικτή εάν η Τουρκία είναι μέρος του. Γιατί στο κάτω κάτω της γραφής το θέμα δεν είναι το φυσικό αέριο αλλά η περιφερειακή ηγεμονία, η συνεργασία, και πάντοτε πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό δεν αφορά μόνο στα μόρια του φυσικού αερίου". Εδώ βέβαια αυτοαναιρείται, εφόσον προηγουμένως παρουσίαζε τον EastMed ως ασύμφορο, απαρχαιωμένο, μη ρεαλιστικό και επιβαρυντικό για το περιβάλλον, αλλά εν τέλει συμπεραίνει ότι όλα αυτά τα ζητήματα λύνονται με τη συμμετοχή της Τουρκίας...

Τα σχόλια του Χόκσταϊν έρχονται σε πλήρη αντίθεση και με όσα παλαιότερα υποστήριζε. Το 2017, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο GE Oil and Gas Annual Meeting, εμφανίστηκε υπέρμαχος των ορυκτών καυσίμων και υποστήριξε ότι δημιουργούν "αύξηση θέσεων εργασίας και οικονομική ευημερία στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο" και πρόσθεσε ότι το φυσικό αέριο "θα συνεχίσει να είναι η ραχοκοκαλιά ενός καθαρότερου ενεργειακού μέλλοντος". Και όλα αυτά ενώ την ίδια χρονιά, εντάχθηκε στο συμβούλιο της Naftogaz, της μεγαλύτερης κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ουκρανία.

Το 2019, επίσης τάχθηκε ξεκάθαρα εναντίον των απαγορεύσεων των γεωτρήσεων πετρελαίου και των εξαγωγών LNG. Το 2020, περιέγραψε τους ακτιβιστές κλιματικής αλλαγής ως "συναισθηματικούς" και πρόσθεσε, "πιστεύω πραγματικά ότι το φυσικό αέριο θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη μετάβαση [στην πράσινη ενέργεια]". Μάλιστα τόνισε την αντίθεσή του στην ιδέα της μη εξόρυξης των ορυκτών καυσίμων:

"Έχουμε περάσει τη συζήτηση των τελευταίων ετών όπου η μετάβαση επρόκειτο να είναι άμεση. "Τα να τα αφήσουμε όλα στο έδαφος και θα να πάμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας". Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Θα έχουμε τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ για να μείνει για αρκετές δεκαετίες, και η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αναπτυχθεί αλματωδώς. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι," δήλωνε με νόημα τότε.

Επιπλέον, το ενδιαφέρον του Χόκσταϊν για την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας ήταν εμφανές ήδη από τις δηλώσεις του στο Bloomberg τον Αύγουστο 2016. Τότε εξηγούσε ότι για την Τουρκία, η οποία ήδη εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν, οι πιθανές συμφωνίες με το Ισραήλ και την Κύπρο θα δημιουργούσαν ποικιλομορφία στον εφοδιασμό. "Προσθέτοντας το φ/α της Αν. Μεσογείου ολοκληρώνει την εικόνα  της Τουρκίας ως μία από τις πιο σημαντικές ενεργειακές χώρες με την ευρύτερη έννοια", είπε τότε ο Χόκσταϊν.

Ας αναφερθεί επίσης ότι από τις 31/05/2021 το International Crisis Group (πριν την δεύτερη θητεία του Άμος Χόκσταϊν ως ειδικού απεσταλμένου στην Υπηρεσία Ενεργειακών Πόρων) είχε δημοσιεύσει έκθεση υποστηρίζοντας επ' ακριβώς τις θέσεις που προβάλλονται στο ντοκιμαντέρ του TRT World (των Άμος Χόκσταϊν, Nathalie Tocci και Yuval Steinitz) και εμμέσως πλην σαφώς προειδοποιούσε: Ξεχάστε τον EastMed και βάλτε την Τουρκία στο East Med Gas Forum - Υπερβολικό να έχει ΑΟΖ το Καστελλόριζο - Προσφυγή στη Χάγη με όλη την τουρκική ατζέντα... 

Η δε Ιταλίδα Nathalie Tocci (Διευθυντής του Istituto Affari Internazionali, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ENI, ειδική σύμβουλος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά και της προκατόχου του Μπορέλ, της Φεντερίκα Μογκερίνι, πολέμια των Ρεπουμπλικάνων και υπέρμαχη των Δημοκρατικών, σφοδρός επικριτής των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία [12], γνωστή για τις φιλοτουρκικές και ακραία ανθελληνικές θέσεις [123456789]), η οποία εμφανίζεται επίσης στο ντοκιμαντέρ (δεύτερο μέρος: στο 13:40 του βίντεο) πάει ένα βήμα παραπέρα και υποστηρίζει ότι: "Είμαι προσωπικά πολύ δύσπιστη ως προς τον αγωγό EastMed. Πρώτον γιατί είναι ένα πολιτικό project. Και είναι ένα πολιτικό project που εμφορείται από τη λογική του αποκλεισμού της Τουρκίας," και προσθέτει (δεύτερο μέρος: στο 21:30 του βίντεο), "το EastMed Gas Forum θα έχει, θα έλεγα πολιτική και οικονομική βιωσιμότητα εάν βρεθεί ένας τρόπος για να συμμετέχει και η Τουρκία σε αυτό". Σε αυτό συμφωνεί και ο Ισραηλινός τέως υπουργός Yuval Steinitz (δεύτερο μέρος: στο 22:04 του βίντεο) ο οποίος δηλώνει: "μια μέρα η Τουρκία πρέπει να γίνει μέλος του EastMed Gas Forum και εγώ συμφωνώ πλήρως," υιοθετώντας την ρητορική Ερντογάν...

Πέραν των δημόσιων δηλώσεων και τοποθετήσεων, υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο το non paper να αποτελεί μέρος συμφωνίας μεταξύ Αμερικής-Τουρκίας-Κατάρ για να "επιτρέψει" η Τουρκία τις καθ' όλα νόμιμες έρευνες στο βυθοτεμάχιο 5 της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια πτυχή της πιθανής παρασκηνιακής συμφωνίας έγινε άλλωστε ήδη γνωστή και αποκαλύπτει χορό δισεκατομμυρίων προς όφελος των Τούρκων. Εδώ πρέπει να αναφερθεί επίσης ότι ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης, συνδέει το αμερικανικό non paper με την εμπλοκή της Τουρκίας στο Καζακστάν, ενώ ο αναλυτής Ζαχαρίας Μίχας, εκτιμά ότι συσχετίζεται και με το Ουκρανικό.

Σε αυτό συντείνει και η άποψη της Shoshana Bryen (στέλεχος του Jewish Policy Center) η οποία αναφέρει ότι: "Η πολιτική των ΗΠΑ στην προηγούμενη κυβέρνηση [σσ. Τραμπ] ήταν να εμποδίσουν τους Ρώσους όσο το δυνατόν περισσότερο – και έτσι, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο υποστήριξε τον EastMed, αλλά αντιτάχθηκε και στον αγωγό Nord Stream II. Η φιλοσοφία λειτουργίας της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι διαφορετική. Το τελευταίο στοιχείο εξωτερικής πολιτικής στην ιστορία του EastMed είναι η αντιπαράθεση Ρωσίας-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, σχετικά με τις ρωσικές απειλές στην Ουκρανία. Η Δύση έχει πολύ λίγες καλές επιλογές. Η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να δοκιμάζει να δελεάσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια πιο συμφιλιωτική θέση". Υπονοώντας ότι αποσύροντας την υποστήριξη στον EastMed και κάνοντας τα στραβά μάτια στον Nord Stream II, ο Μπάιντεν βγάζει ένα αγκάθι από την πλάτη του Πούτιν. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ουάσιγκτον αναζητεί τομείς στους οποίους υπάρχει κοινό έδαφος με την Άγκυρα για τη άμβλυνση των αμερικανοτουρκικών διαφορών, σύμφωνα και με την Gallia Lindenstrauss, μία από τις γνωστές αναλύτριες του Ισραήλ και Senior Research Fellow στο Ινστιτούτο Εθνικών Σπουδών Ασφαλείας (INSS). Οι τουρκικές υπηρεσίες στην Ουκρανία, με την παροχή UAV αλλά και της διαμεσολάβησης με την Ρωσία, εργαλειοποιήθηκαν από τον Ερντογάν για να επανέλθει σε τροχιά προσέγγισης των ΗΠΑ, κατοχυρώνοντας φυσικά συγκεκριμένα ανταλλάγματα.

Εντωμεταξύ, η "πτωχή, πλην τίμια Ελλάς" παρουσιάζεται στην κοινή γνώμη ότι κάνει τα αδύνατα δυνατά, εξοπλισμένη σαν αστακός, αλλά χωρίς σταθερή πολιτική βούληση για την προάσπιση των εθνικών δικαίων.

Η δε Κυπριακή Δημοκρατία, κομμένη πλέον από τον ομφάλιο λώρο του κοινού θαλάσσιου συνόρου με την μητέρα Ελλάδα, εκμεταλλεύεται μεν τον ορυκτό της πλούτο αλλά καθίσταται πιο ευάλωτη και εκτεθειμένη από ποτέ, στις επιβουλές των τουρκικών αρπακτικών που αργά ή γρήγορα θα επωφεληθούν από τη νέα πραγματικότητα, με απρόβλεπτες συνέπειες για τον Ελληνισμό εν συνόλω. 

Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στο non paper αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει την εγκατάλειψη του αγωγού EastMed σε πρώτη φάση. Ενώ η τοποθέτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι επαμφοτερίζουσα. Σαν να τους έβγαλε κάποιος από τη δύσκολη θέση [12]... Ο Γάλλος Πρέσβης στην Ελλάδα επίσης δήλωσε ότι: «Οι οικονομικές συνθήκες συνηγορούν στην αναζήτηση άλλων τρόπων προμήθειας ενέργειας». Το δε Ισραήλ, και η κυβέρνηση Bennett, εκπέμπουν προς το παρόν σημάδια σιωπηρής εγκατάλειψης του project. Η αλήθεια είναι ότι, όπως αποκάλυψε το Βήμα, ήδη από τις 12 Νοεμβρίου του 2020 εκφράστηκαν δεύτερες από το Ισραήλ και αφορούσαν στην ασφάλεια του EastMed. Συγκεκριμένα, κατά την τριμερή συνάντηση στη Λευκωσία των υπουργών Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ (Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χαράλαμπος Πετρίδης, Μπένι Γκαντζ) διεφάνη ότι η Ελλάδα θα αναλάμβανε αποκλειστικά την αμυντική προστασία του αγωγού μεταξύ Κύπρου και Κρήτης  (η οποία ως transit χώρα κλήθηκε να επωμιστεί δυσανάλογο βάρος) αφού το Ισραήλ δεν επιθυμούσε την εμπλοκή του δυτικά της Κύπρου. Εκτός τούτου, όπως προαναφέρθηκε, το ίδιο το Ισραήλ το 2016 πρότεινε στoν Ερντογάν αγωγό προς την Τουρκία, ενώ το 2021 σύναψε συμφωνία και με την Αίγυπτο για μεταφορά φ/α και μετατροπή σε LNG. Σύμφωνα όμως με τον Χαράλαμπο Έλληνα, Ανώτερο Συνεργάτη του Παγκόσμιου Κέντρου Ενέργειας στο Atlantic Council, "λόγω των περιορισμένων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο Leviathan δεν είναι δυνατόν για τους αγωγούς από το Ισραήλ στην Αίγυπτο να συνυπάρχουν με οποιαδήποτε μορφή του EastMed". Πολλώ δε μάλλον όταν ποσότητα φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη σχεδιάζεται να διοχετευτεί επίσης στην Αίγυπτο. Ο ίδιος ισραηλινός Πρέσβης στην Αθήνα Γιόσι Αμράνι στις 2 Ιουνίου 2021 προέβη σε μια -τότε αμφίσημη, τώρα προφητική- δήλωση για τον EastMed ξεκαθαρίζοντας ότι "αν δεν το κάνουμε τώρα, δεν θα είναι ρεαλιστικό αργότερα". Ο Πρέσβης στις 02/12/2021 λίγες μέρες πριν την 9η τριμερή σύνοδο κορυφής Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου στην Ιερουσαλήμ απέφυγε να σχολιάσει την πρόοδο του EastMed -πληροφορημένος από τον Νοέμβριο προφανώς όπως ο Χόκσταϊν αποκάλυψε- και δήλωσε ότι η Αίγυπτος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ευρώπης, μέσω Ελλάδας. Προμηνύοντας για το τί επρόκειτο να ακολουθήσει. Το ίδιο και οι δηλώσεις των τριών ηγετών κατά την τριμερή (07/12/2021) απέφυγαν να εστιάσουν στον EastMed, ο οποίος μόλις πριν δύο χρόνια (02/01/2020) υπογραφόταν μετά τυμπανοκρουσιών. Υπενθυμίζουμε επίσης τις δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ σε εκδήλωση (18/02/2020) που διοργάνωσε το υπό την Άννα Διαμαντοπούλου "Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη" όπου τόνισε -παρουσία του ισραηλινού και τούρκου Πρέσβη στην Αθήνα- ότι η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό σταυροδρόμι, αρκεί να μην υποκύψει σε μία νοοτροπία του τύπου "εμείς έναντι αυτών". Στα όσα δήλωσαν τότε οι τρεις πρέσβεις υπήρχε και μια κοινή αναφορά. Όλοι τους υπογράμμισαν τη σημασία της προώθησης μηχανισμών συνεργασίας στη Μεσόγειο που "δεν θα χαρακτηρίζονται από αποκλεισμούς". Η λέξη που χρησιμοποίησαν ήταν η "συμπεριληπτικότητα"! 

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι: 
-Μήπως η προϋπόθεση που θέτει η αμερικανική ενεργειακή διπλωματία για την επίλυση του Κυπριακού, εξηγεί τις εσπευσμένες προσπάθειες για την εύρεση λύσης; Μήπως έτσι εξηγείται το "αόρατο χέρι" που κατεύθυνε τους οπαδούς της "λύσεως τώρα" και της "Unite Cyprus Now"; Μια λύση που προωθεί ανερυθρίαστα τις τουρκικές θέσεις, υποκινούμενη από το Φόρεϊν Όφις. Και ενθυμούμενοι τους περιβόητους χάρτες που χρησιμοποίησε η Κυπριακή Δημοκρατία -αλλά ουδέποτε είδαν το φως τη δημοσιότητας- στις διαπραγματεύσεις στο Μον Πελεράν/Κραν Μοντάνα, μήπως είχαν σχέση και με τον χάρτη Μπάιντεν; Άλλωστε σημεία και τέρατα αποτυπώνονται στον εν λόγω χάρτη στην ΑΟΖ των κατεχομένων, με υπόνοιες ακόμη και για προσάρτηση... Μπορεί η αμερικανική κυβέρνηση να "βλέπει" σε αυτόν τον χάρτη πορεία ειρήνευσης στην περιοχή, αλλά με τί κόστος για τον Ελληνισμό;
Με κόκκινη σκίαση η δυνητική ΑΟΖ των κατεχομένων (χωρίς πρόβλεψη για χωρική θάλασσα), και σε κίτρινο κύκλο ένας νοητός διάδρομος/γέφυρα που την ενώνει με την ακτογραμμή/γραμμή βάσης της ηπειρωτικής τουρκικής. Πηγή: slpress.gr

-Εάν οι ζυμώσεις στην Αν. Μεσόγειο γίνονται βάσει του χάρτη Μπάιντεν, το ότι έχει απαλειφθεί από αυτόν εξ ολοκλήρου το Σύμπλεγμα Μεγίστης και η επήρειά του στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, το γεγονός ότι το Oruc Reis αφέθηκε να διενεργεί 11000km έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή και στα όρια του ίδιου χάρτη, ενώ η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ (τερματίζει λίγο πριν τον 28ο μεσημβρινό) και την αφήνει έκθετη, όλα αυτά τί σημαίνουν για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα; Φως στο παρασκήνιο έριξε και το σχετικό άρθρο της Κύρα Αδάμ (Δημοκρατία, 01/01/2022αναδημοσίευση με σχολιασμό)... Ακόμη κι αν όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, δεν δημιουργεί συνειρμούς το γεγονός ότι υπάρχει ολόκληρο δίκτυο ημετέρων (προεξάρχοντος γνωστού ελληνικού think tank) που εκφράζουν απόψεις οι οποίες αποτυπώνονται στο χάρτη Μπάιντεν; Για παράδειγμα οι κύριοι Ροζάκης και Κασουλίδης (νυν ΥΠΕΞ Κύπρου ο οποίος κατείχε την ίδια θέση και το διάστημα 2015-2017 όπου ο Χόκσταϊν αναφέρει ότι ο χάρτης Μπάιντεν παρουσιάστηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία [περισσότερα και ΕΔΩ], ασχέτως εάν υπάρχουν υπόνοιες ότι αυτό μπορεί να έγινε και το 2014 με την τότε επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο [12]) υποστήριξαν ανοικτά ότι το Σύμπλεγμα Μεγίστης δεν μπορεί να έχει πλήρη επήρεια ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, γεγονός που δεν επιτρέπει την επαφή της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ, ανοίγοντας τον δρόμο για την γκριζοποίηση της περιοχής Ρόδου - Κύπρου και ανακόπτοντας την όδευση του EastMed. Είναι τυχαίο ότι η τοποθέτηση Κασουλίδη (και του Αναστασιάδη αρχικά) σχετικά με το non paper δίνει την εντύπωση ότι σαν να τους έβγαλε κάποιος από τη δύσκολη θέση [12, 3];



-Εφόσον ποσότητες φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ θα μετατρέπονται σε LNG στην Αίγυπτο, ποιός μας εγγυάται ότι θα καταλήγουν στην Αλεξανδρούπολη; Μήπως κάποιοι επιχειρούν να χρυσώσουν το χάπι; Άλλωστε αυτό επισημαίνει και η Ιταλίδα Nathalie Tocci στο ντοκιμαντέρ (πρώτο μέρος: στο 4:20 του βίντεο). Από την άλλη βέβαια ο Χόκσταϊν προωθούσε εργωδώς το FSRU της Αλεξανδρούπολης ως λύση διοχέτευσης του κυπριακού και ισραηλινού LNG, αλλά πρωτίστως του αμερικανικού σχιστολιθικού LNG. Τον Ιούλιο του 2016 δήλωνε στην Καθημερινή "έχω ξοδέψει πολύ περισσότερο χρόνο σε αυτό το έργο [σσ. FSRU Αλεξανδρούπολης] από οποιοδήποτε άλλο έργο στο οποίο έχω δουλέψει ποτέ... Αυτή είναι μια ιδέα στην Αλεξανδρούπολη που την προωθούμε εδώ και πολύ καιρό," και πρόσθετε, "πιστεύω ότι θα μπορούσε να δέχεται αμερικανικό αέριο, γιατί θα είναι έτοιμο όταν θα αρχίσουμε τις εξαγωγές". Πρόβλεψη η οποία δεν έπεσε και πολύ έξω... Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η νέα αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη, η  οποία βέβαια εξυπηρετεί διττό σκοπό που αφορά και στην παράκαμψη/έλεγχο/ασφάλεια των Δαρδανελίων.

-Από που προκύπτει λοιπόν το αφήγημα της "απομονωμένης" Τουρκίας; Η εξασφάλιση πολλαπλών εξαγωγικών προορισμών για το φ/α του Ισραήλ, αντί του "περιοριστικού" EastMed (βάσει των αμερικανικών σχεδιασμών που είναι ξεκάθαρα αποτυπωμένοι στο χάρτη Μπάιντεν, οι οποίοι δεν αποκλείεται να είναι επηρεασμένοι και από τα μεγάλα συμφέροντα των εμπλεκομένων ενεργειακών κολοσσών, τομέα στον οποίο ο Χόκσταϊν είχε εργασιακή εμπειρία [12] και παρείχε υπηρεσίες lobbying), ευνοεί την Τουρκία, η οποία μετατρέπεται σε βασικό κόμβο μετακομιδής (hub), με αγωγό που θα καταλήγει στα παράλιά της, ασχέτως οδεύσεως (διαμέσου Κύπρου ή παρακάμπτοντάς τη). Ταυτόχρονα οι πιέσεις που ασκούνται για το Κυπριακό αλλά και την "win-win" μοιρασιά της ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου με την Ελλάδα στη λογική της "συμπεριληπτικότητας", δημιουργούν μια ζοφερή εικόνα για τα δίκαια του Ελληνισμού. Αυτή είναι η πίεση που θα ασκούσε ο κ. Μπαϊντενόπουλος στο καθεστώς Ερντογάν; 

-Το γεγονός ότι η Τουρκία παρουσίασε τους γνωστούς χάρτες της Αν. Μεσογείου (26/05/2019), των οποίων τα εξωτερικά όρια συμπίπτουν με τα όρια του χάρτη Μπάιντεν, θεωρείται τυχαίο; Ή μήπως είναι τυχαίο ότι στη συνεχεία σύναψε και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο κατέθεσε στον ΟΗΕ (A/74/757, 18-03-2020), σε απάντηση στο σχεδιασμό του EastMed; 
Τουρκικοί χάρτες σε αντιπαραβολή με το χάρτη Μπάιντεν. Πηγή: slpress.gr

-Το βασικό ερώτημα που θέσαμε από τον Δεκέμβριο του 2020, παραμένει: Είναι ο EastMed εργαλείο για την μοιρασιά της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Αν. Μεσογείου;

Επίλογος
Εν κατακλείδι, το σίγουρο είναι ότι από το 2019(!) υπήρχαν φωνές που προειδοποιούσαν για σοβαρές εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο. Εξελίξεις που παρέπεμπαν σε προσπάθειες για μια συνολική διευθέτηση στην περιοχή, εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ελληνισμού, για να διατηρηθεί η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο. Ελάχιστοι όμως έτειναν ευήκοον ους. 

Φέτος είμαστε 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όπου -πολύ σωστά επισημαίνει ο Μελέτης Μελετόπουλος- ο Ελληνισμός εργαλειοποιήθηκε από τη Δύση ως μοχλός εκβιασμού του Κεμάλ προκειμένου να αφήσει την πετρελαιοφόρο περιοχή της Μοσσούλης εκτός των ορίων του υπό διαμόρφωση τουρκικού κράτους. Μήπως τελικά υπάρχουν ανησυχητικές ομοιότητες με τις γεωπολιτικές συγκυρίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε εκ νέου; 

Σημείωση: Περισσότερα για τις επιπτώσεις της κατάρρευσης του EastMed και της συνακόλουθης υπονόμευσης της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ΕΔΩ!


Οι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η εις Άδου Κάθοδος του Χριστού και η Ανάσταση

       
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η ιστορία του ξύλου του Τιμίου Σταυρού
      Το Τίμιο Ξύλο αποτελείται από κέδρο, πεύκο και κυπαρίσσι, το οποίο οι προσκυνητές των Αγίων Τόπων, το συναντούν και στις δύο μορφές του: την φυσική σαν δέντρο και στον Ι.Ν. της Αναστάσεως, σαν προσκύνημα, το εμποτισμένο Τίμιο Ξύλο, με τις θείες ρανίδες αίματος Του Σταυρωθέντος Χριστού. (Ζωντανό καθώς αφομοιώνει θαυμαστά, το φυσικό ξύλο από έτος σε έτος, οπότε δεν ελαττώνεται), Ζωοδόχο (γιατί δέχτηκε το Αίμα της Ζωής=Χριστός) και Ζωοπάροχο, εκ του πρώτου θαύματος (και όχι μόνο) στην ανεύρεσή του από την Αγία Ελένη, της αναστάσεως της νεκρής διερχόμενης Ιουδαίας).
      Σύμφωνα με μία ευλαβή παράδοση η προέλευση του ξύλου είναι η εξής.
      «Οι τρεις Άγγελοι, τούς οποίους εφιλοξένησε ό Αβραάμ εις τύπον της Αγίας Τριάδος, φεύγοντες «ελησμόνησαν» τάχα τάς ράβδους των εκεί, παρά τήν δρύν Μαμβρή….
      Ταύτας μετεχειρίσθη ή Σάρα επανειλημμένως ως ξύλα εις την φωτιάν όμως εκαπνίζοντο χωρίς να καίονται. Επειδή όμως είχαν μια ξεχωριστή ευωδία, ο Αβραάμ τα έβγαλε από τη φωτιά και τα φύλαξε σα θεόσταλτο δώρο.
      Όταν ό Λώτ μέθυσε εποίησε την αμαρτίαν με τας θυγατέρας του, ανανήψας υπήγεν εις τον θείον του Αβραάμ και εξωμολογήθη το κακόν που του συνέβη.
      Ό δε είπε μεγάλη η αμαρτία σου, τέκνον πλην λάβε αυτούς τους τρεις δαυλούς (τά ξύλα πού πέταξε ή Σάρα) φύτευσέ τα εις το υποδειχθέν μέρος και φέρε νερό από τον Ιορδάνη να τα ποτίζης∙ αν βλαστήσουν, σημείον ότι εδέχθη ο Θεός την μετάνοιάν σου καί σε συγχώρησε.
      Εποίησεν ούτως ο Λώτ και έφερε νερό από τον Ιορδάνην, όστις απέχει μιας ημέρας όδόν. ‘Αλλ’ ό διάβολος, μετασχηματισμένος άλλοτε μεν εις κεκοπιακότα διψασμένο οδοιπόρο, άλλοτε δε εις γέροντα ασθενή και άλλοτε εις γυναίκα πτωχήν καί δυστυχή, του έπινε το νερό καθ’ όδόν. Τον λυπήθηκεν ο Θεός και μίαν φοράν διέφυγε την συνάντησιν και πότισε μίαν μόνην φοράν τα ξύλα, τα οποία εβλάστησαν και ηνώθησαν εις το τρισύνθετον ξύλον πεύκη, κέδρος καί κυπάρισσος. Ό τόπος τούτου δεικνύεται εντός του Ναού της Μονής του Σταυρού εις τα προάστια της Ιερουσαλήμ.
      Όταν δε ο Σολομών, μετά χίλια σχεδόν έτη (1015—975 π.Χ.), ανήγειρε τόν Ναόν και όλοι οι άνθρωποι και η φύσις προσέφεραν στην οικοδομή του, εκόπηκε καί το δένδρον τούτο γι` αυτόν τον σκοπό.
      Όταν όμως επρόκειτο να χρησιμοποιηθή, όπου ετίθετο, ήταν άλλοτε μέν κοντό άλλοτε δέ μακρύ και τελικώς τό πέταξαν ως άχρηστον σε μία γωνία ειπόντες «κατηραμένον ξύλον».
      Καί όταν αι ιουδαίοι έτρεχον καί ζήτουσαν ξύλον δια την σταύρωσιν του Κυρίου, -εύρον προχείρως αυτό καί ήτο κατάλληλον και δια αύτου κατεσκευάσθη ο σταυρός του Χριστού.
      Πηγή: orthodoxianewsagency.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Τρισδιάστατη περιήγηση στον Ναό της Αναστάσεως και τον Πανάγιο Τάφο

      Ο παρακάτω Σύνδεσμος έχει φωτογραφικό υλικό 360 μοιρών ώστε δίνει την αίσθηση της *ζωντανής επίσκεψης στα μέρη που διαδραματίστηκαν τα φρικτά γεγονότα των ημερών.* Μπορείτε να Περιηγηθείτε στον Πανάγιο Τάφο στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως σαν να περπατούσατε εκεί! Υπάρχει ένα πλήκτρο, το οποίο βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία, το οποίο κάνει αυτόματη περιήγηση. Επίσης μπορείτε με το άγγιγμα της οθόνης ή με του ποντικιού (σε υπολογιστή) να ρυθμίσετε εσείς την κατεύθυνση της πορείας σας. Εύκολα όμως μπορείτε να χαθείτε! Οποιαδήποτε στιγμή πατήστε το πλήκτρο περιήγησης και συνεχίζει από εκεί που είστε! Επίσης μπορείτε να κάνετε μεγέθυνση σε όλα. Να τα δείτε με εξαιρετική λεπτομέρεια... 
      Πατήστε ΕΔΩ!
      Πηγή: Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Πόρου
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Το Πάσχα μέσα από τις μνήμες μίας Κωνσταντινουπολίτισσας
      Πάσχα στὴ Κωνσταντινούπολη, στὰ γαλάζια νερὰ τοῦ Βοσπόρου, σὲ μία πόλη ὄνειρο. Πόσο διαφορετικὸ μπορεῖ νὰ εἶναι ἀπὸ τὸ Πάσχα στὴν Ἑλλάδα; Μία Κωνσταντινουπολίτισσα, ἡ κ. Μαίρη Μαυρομμάτη, ποὺ ἦρθε στὴν Ἑλλάδα στὰ μέσα τῆς δεκαετίας τοῦ ’60, περιγράφει τὸ Πάσχα τῶν Ἑλλήνων τῆς Πόλης, ὅπως τὸ ἔζησε ἡ ἴδια γιὰ δεκαετίες. «Ἡ Μεγάλη Ἑβδομάδα στὴν Πόλη ἄρχιζε με αυστηρὴ νηστεία ποὺ τελείωνε τὸ Μεγάλο Σάββατο. Τρώγαμε νερόβραστα φαγητά. Στὸ τραπέζι κυριαρχοῦσαν οἱ ἐλιές, ὁ ταραμάς, τὰ λαχανικά, τὰ ὄσπρια, τὸ χοσάφι, δηλαδὴ ἡ κομπόστα ἀπὸ ξερὰ φροῦτα, ξερὰ βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες. Οἱ φακὲς ἦταν τὸ φαγητὸ τῆς Μεγάλης Πέμπτης καὶ ὅσοι μεταλάμβαναν, συνήθως τὰ παιδιά, τὶς ἔτρωγαν μὲ λάδι.Οἱ νοικοκυρὲς ἀπὸ τη Μεγάλη Δευτέρα αρχιζαν τὶς προετοιμασίες γιὰ τὸ Πάσχα. Τὰ πρωινὰ καθάριζαν καὶ συγύριζαν τὰ σπίτια καὶ κάθε ἀπόγευμα, ὅλη τὴ Μεγάλη Ἑβδομάδα, πήγαιναν στὴν ἐκκλησία.
      Τη Μεγάλη Πέμπτη εβαφαν αὐγὰ καὶ μαγείρευαν φακές. Τὸ πρῶτο αὐγὸ ποὺ ἔβαφαν κόκκινο τὸ ἔβαζαν στὸ εἰκονοστάσι καὶ πετοῦσαν αὐτὸ ποὺ εἶχαν ἀπὸ τὸ προηγούμενο Πάσχα στὴ θάλασσα -ὄχι στὰ σκουπίδια. Τὰ σπιτικὰ πολίτικα τσουρέκια τὰ ζύμωναν μὲ....μαστίχα καὶ μαχλέπι καὶ κατὰ τὴ διάρκεια τοῦ ψησίματος μοσχοβολοῦσε ὅλο τὸ σπίτι. 
      Τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωὶ οἱ πιστοὶ μάζευαν λουλούδια γιὰ τὸν στολισμὸ τοῦ Ἐπιταφίου. Γαρύφαλλα, βιολέτες, κρίνοι, μοσχοβολοῦσαν μέσα στοὺς ναούς. Στὴ συνέχεια, οἱ πιστοὶ παρακολουθοῦσαν τὴν Ἀποκαθήλωση καὶ μετὰ προσκυνοῦσαν σὲ ἑπτὰ ἐκκλησίες τοὺς Ἐπιταφίους, περνώντας τρεῖς φορὲς κάτω ἀπὸ τὸ κουβούκλιο.
      Ἐπίσης, οἱ Ρωμιοὶ πήγαιναν στὴν ἐκκλησία τῶν Ταξιαρχῶν, στὸν Μπαλατά, σὲ μία περιοχὴ κοντὰ στὸ Πατριαρχεῖο, γιὰ νὰ περάσουν ἀπὸ τὴ ζουλόπετρα: ἀπὸ μία τρύπα στὸν τοῖχο τῆς ἐκκλησίας ποὺ «βγάζει» σὲ ἕνα μικρὸ δωμάτιο. Περνοῦσαν τρεῖς φορὲς ἀπὸ τὴ ζουλόπετρα γιὰ νὰ ἔχουν καλὴ τύχη.
      Ἐξάλλου, ἡ Μεγάλη Παρασκευὴ ἦταν ἡ μέρα τοῦ νεκροταφείου. Οἱ πιστοὶ πήγαιναν στοὺς τάφους γιὰ νὰ κάνουν τρισάγιο γιὰ τὴν ἀνάπαυση τῶν ψυχῶν. Αὐτὴ τὴ μέρα οἱ νοικοκυρὲς δὲν ἔκαναν δουλειὲς στὸ σπίτι. Ἀναβαν μόνο τὸ καντήλι τοῦ σπιτιοῦ καὶ θυμίαζαν. Τὸ βράδυ τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς ἡ περιφορὰ τοῦ Ἐπιταφίου γινόταν στὸ προαύλιο τῆς ἐκκλησίας. Πρέπει νὰ πῶ ὅτι στὴν Ἀθήνα τοῦ ’60 εἶδα γιὰ πρώτη φορὰ ἀνθρώπους νὰ παρακολουθοῦν ἀπὸ τὰ καφενεῖα καὶ ἀπὸ τὰ ἀνοικτὰ καταστήματα τὴν περιφορὰ τοῦ Ἐπιταφίου καὶ μοῦ χρειάστηκε πολὺς χρόνος γιὰ νὰ συνηθίσω τὸ θέαμα αὐτό. 
      Στὴν Κωνσταντινούπολη, τὸ πρωὶ τοῦ Μεγάλου Σαββάτου οι πιστοὶ μεταλάμβαναν. Οἱ νοικοκυρὲς μέχρι τὸ ἀπόγευμα τελείωναν τὶς προετοιμασίες γιὰ τὴν Ἀνάσταση και το βράδυ τοῦ Σαββάτου πηγαιναν οἰκογενειακῶς στὴν ἐκκλησία γιὰ νὰ πάρουν τὸ Ἅγιο Φῶς. Μετὰ τὸ «δεῦτε λάβετε φῶς» ἀναβαμε τὴ λαμπάδα μας ἀπὸ τὴ λαμπάδα τοῦ δεσπότη καὶ ἀκολουθοῦσε τὸ «Χριστὸς Ἀνέστη» ποὺ ἔψαλλαν ὅλοι μαζὶ οἱ πιστοί. Ἔχοντας πάρει τὸ Ἅγιο Φῶς, γυρίζαμε σπίτι σταυρώναμε τρεῖς φορὲς τὸ πάνω ξύλο τῆς κάσας τῆς ἐξώπορτας καὶ ἀναβαμε τὸ καντήλι. 
      Στὸ σπίτι περίμενε τὸ στρωμένο τραπέζι μὲ πρῶτο πιάτο τὴ σούπα μὲ ζωμὸ κότας ἢ ἀρνίσιου κρέατος μὲ ρύζι καὶ αὐγολέμονο. Σὲ κάποια σπίτια ἔτρωγαν μαγειρίτσα, σύμφωνα μὲ τὸ ἑλληνικὸ ἔθιμο. Στὸ δεῖπνο τσουγκρίζαμε πρῶτα τὰ κόκκινα αὐγὰ ποὺ τὰ συνόδευε μαρουλοσαλάτα μὲ φρέσκο κρεμμυδάκι καὶ μπόλικο ἄνιθο. Τυρὶ -συνήθως κασέρι- τσουρέκι καὶ παστουρμὰς εἶχαν τὴν τιμητική τους. 
      Το μεσημέρι τῆς Ἀναστασης οι νοικοκυρὲς στόλιζαν τὸ γιορτινὸ τραπέζι μὲ λευκὰ τραπεζομάντηλα, κολλαριστὲς πετσέτες, καλὰ σερβίτσια, καὶ κρυστάλλινα ποτήρια. Στὸ κέντρο τοῦ τραπεζιοῦ κυριαρχοῦσαν τὰ κόκκινα αὐγὰ καὶ μεταξύ τους ὑπῆρχαν καὶ κάποια, βαμμένα μὲ κρεμμυδότσουφλα, ποὺ εἶχαν χρῶμα κεραμιδί. Τὸ γεῦμα ἄρχιζε μὲ τσούγκρισμα αὐγῶν, ἀκολουθοῦσαν τὰ ὀρεκτικὰ -ντολμαδάκια γιαλαντζὶ μὲ μπόλικο δυόσμο καὶ ἄνιθο, ἡ μαρουλοσαλάτα, οἱ ἀγκινάρες καὶ ἄλλοι πολίτικοι μεζέδες, ὅπως σουτζούκια, τυρί, συνήθως κασέρι, καπνιστὴ γλώσσα, ρωσικὴ σαλάτα. Κυρίως πιάτο ἦταν τὸ φουρνιστό, δηλαδὴ ἀρνάκι μὲ πατάτες στρογγυλές, φρέσκες, μὲ φρέσκια σάλτσα ντομάτας, ψημένο στὸ φοῦρνο. Ἀκολουθοῦσαν τὸ ἐπιδόρπιο, τὰ φροῦτα καὶ ὁ μπακλαβάς. Στὶς 4 τὸ ἀπόγευμα πηγαίναμε στὴν ἐκκλησία γιὰ τὴ δεύτερη Ἀνάσταση, ὅπου διάκος καὶ παπάδες διάβαζαν τὸ Εὐαγγέλιο σὲ πολλὲς ξένες γλῶσσες. 
      Ἔτσι ἔκλεινε ὁ κύκλος τῆς μεγάλης γιορτῆς τῆς Ὀρθοδοξίας στὴν Κωνσταντινούπολη».
      Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ orthodoxia-ellhnismos.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

      Αντί άλλης Πασχαλινής ευχής, θα σας μεταφέρω τα χαρμόσυνα αναστάσιμα βιώματα του Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου, όπως τα έζησα μία Τρίτη Διακαινησίμου στο κελλάκι του. Πήγα να τον δω σαν γιατρός. Μετά την καρδιολογική εξέταση και το συνηθισμένο καρδιογράφημα, με παρεκάλεσε να μη φύγω. Κάθησα στο σκαμνάκι κοντά στο κρεβάτι του. Έλαμπε από χαρά το πρόσωπό του. Με ρώτησε:  -Ξέρεις το τροπάριο που λέει “Θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν…”;  -Ναί, γέροντα, το ξέρω.  -Πες το.  Άρχισα γρήγορα γρήγορα. “Θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν, Άδου την καθαίρεσιν, άλλης βιοτής, της αιωνίου, απαρχήν· και σκιρτώντες υμνούμεν τον αίτιον, τον μόνον ευλογητόν των πατέρων Θεόν και υπερένδοξον”.  -Το κατάλαβες;  -Ασφαλώς το κατάλαβα. Νόμισα πως με ρωτάει για την ερμηνεία του. Έκανε μία απότομη κίνηση του χεριού τουύ και μου είπε:  -Τίποτε δεν κατάλαβες, βρε Γιωργάκη! Εσύ το είπες σαν βιαστικός ψάλτης… Άκου τι φοβερά πράγματα λέει αυτό το τροπάριο: Ο Χριστός με την Ανάστασή Του δεν μας πέρασε απέναντι από ένα ποτάμι, από ένα ρήγμα γης, από μία διώρυγα, από μία λίμνη η από την Ερυθρά θάλασσα. Μας πέρασε απέναντι από ένα χάος, από μία άβυσσο, που ήταν αδύνατο να την περάσει ο άνθρωπος μόνος. Αιώνες περίμενε αυτό το πέρασμα, αυτό το Πάσχα. Ο Χριστός μας πέρασε από τον θάνατο στη ζωή. Γι’ αυτό σήμερα “θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν, άδου την καθαίρεσιν”. Χάθηκε ο θάνατος. Το κατάλαβες; Σήμερα γιορτάζουμε την “απαρχή” της “άλλης βιοτής, της αιωνίου” ζωής κοντά Του. Μίλαγε με ενθουσιασμό και βεβαιότητα. Συγκινήθηκε. Σιώπησε λίγο και συνέχισε πιο δυνατά:  -Τώρα δεν υπάρχει χάος, θάνατος, νέκρωση, άδης. Τώρα όλα χαρά, χάρις στην Ανάσταση του Χριστού μας. Αναστήθηκε μαζί Του η ανθρώπινη φύση. Τώρα μπορούμε και μείς να αναστηθούμε, να ζήσουμε αιώνια κοντά Του… Τι ευτυχία η Ανάσταση! “Και σκιρτώντες υμνούμεν τον αίτιον”. Έχεις δεί τα κατσικάκια τώρα την άνοιξη να χοροπηδούν πάνω στο γρασίδι· να τρώνε λίγο από τη μάνα τους και να χοροπηδούν ξανά; Αυτό είναι το σκίρτημα, το χοροπήδημα. Έτσι έπρεπε και μείς να χοροπηδούμε από χαρά ανείπωτη για την Ανάσταση τον Κυρίου και τη δική μας.  Διέκοψε πάλι το λόγο του. Ανέπνεα μία ευφρόσυνη ατμόσφαιρα.  -Μπορώ να σου δώσω μία συμβουλή; συνέχισε. Σε κάθε θλίψη σου, σε κάθε αποτυχία σου να συγκεντρώνεσαι μισό λεφτό στον εαυτό σου και να λες αργά αργά αυτό το τροπάριο. Θα βλέπεις ότι το μεγαλύτερο πράγμα στη ζωή σου -και στη ζωή του κόσμου όλου- έγινε. Η Ανάσταση του Χριστού, η σωτηρία μας. Και θα συνειδητοποιείς ότι η αναποδιά που σου συμβαίνει είναι πολύ μικρή για να χαλάσει τη διάθεσή σου.  Μου ’σφίξε το χέρι, λέγοντας:  -Σου εύχομαι να “σκιρτάς” από χαρά, κοιτάζοντας πίσω σου το χάος από το οποίο σε πέρασε ο Αναστάς Κύριος, “ο μόνος ευλογητός των Πατέρων”… Ψάλε τώρα και το “Χριστός Ανέστη”.  Υστερόγραφο δικό μου: “Αληθώς Ανέστη”.  
      Κείμενο του καθηγητή καρδιολογίας Γεωργίου Παπαζάχου (1935-2001) δημοσιευμένο στο βιβλίο “Πάσχα το τερπνόν” των εκδόσεων Ακρίτας
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ο εμίρης που μαρτύρησε γιατί είδε το θαύμα με το Άγιο Φως
      Το Πάσχα του 1579 μ.Χ. οι Αρμένιοι ( η αρμενική ''εκκλησία'' είναι μονοφυσιτικών αποκλίσεων, ανήκει δηλαδή στους λεγόμενους «αντιχαλκηδόνιους») κατόρθωσαν να δωροδοκήσουν τον Τούρκο Διοικητή, και να εκδώσει απαγορευτική διαταγή προς τον Έλληνα Ορθόδοξο Πατριάρχη Σωφρόνιο Δ’, ώστε να μην έχει πρόσβαση εντός του Ναού της Αναστάσεως για την τελετή του Αγίου Φωτός.
      Οι φρουροί έκλεισαν την Αγία Πόρτα και ο Πατριάρχης Σωφρόνιος Δ’ με το ιερατείο και τους πιστούς του παρέμειναν έξω προσευχόμενοι, αναμένοντες την έκβαση των γεγονότων.
      Πράγματι η απάντηση του Κυρίου ήταν άμεσος. Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του Αρμενίου Πατριάρχου, το Άγιο Φως δεν έλαμψε στο ιερό Κουβούκλιο ή σε άλλο σημείο εντός του Ναού... 
      Το Άγιο Φως εξήλθε διαπερνόν την Κολόνα, η οποία μέχρι σήμερον φαίνεται σχισμένη και μαυρισμένη, και προς μεγάλη κατάπληξιν άναψαν τα κεριά, τα οποία κρατούσε στα χέρια του ο Ορθόδοξος Πατριάρχης.
      Στην συνέχεια ο Πατριάρχης έδωσε το Άγιο Φως στους Ορθοδόξους, οι οποίοι βρίσκονταν στην αυλή, ενώ ο Αρμένιος έφυγε ντροπιασμένος...
      Το αξιοθαύμαστο γεγονός μαρτύρησε ο Εμίρης Τούνομ, ο οποίος εκείνη την στιγμή ήταν φρουρός στην Αγία Πόρτα...
      Αυτό έγινε αιτία να πιστέψει και να γίνει Χριστιανός.
      Οι Τούρκοι τον σκότωσαν για να μην μαθευτεί το γεγονός. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, όταν αντελήφθη το θαύμα αναφώνησε προς τους συγκεντρωμένους: «Αυτή είναι η αληθινή πίστη». Οι Τούρκοι για την αλλαξοπιστία του τον έκαψαν ζωντανό...
      Όταν ο Σουλτάνος πληροφορήθηκε το θαύμα, εξέδωσε φιρμάνι και ανεγνώρισε το αποκλειστικό δικαίωμα για την λήψη του Αγίου Φωτός στον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη.
      Τα οστά του Αγίου Τούνομ φυλάσσονται στο Μοναστήρι της Μεγάλης Παναγιάς.
      Πηγή: pneumatoskoinwnia.blogspot.com
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Το ηχηρό χαστούκι του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διοδώρου: «Έγινα μάρτυρας του Αγίου φωτός 61 φορές»

      Να το ακούσουν όλοι, μας λέγει ο Διόδωρος Α’ που ήταν Πατριάρχης Ιεροσολύμων από το 1981 έως τον επίγειο του θάνατό το 2000! Για 19 ολόκληρα χρόνια!Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Διόδωρος Α’ δέχθηκε το Ιερό Πύρ – Άκτιστον Φώς ως επικεφαλής της Εκκλησίας για 19 συναπτά έτη (μόνο στον Ορθόδοξο πατριάρχη εμφανίζεται ιστορικά όπως θα δούμε και πιο κάτω που και αυτό το γεγονός αποδεικνύει την μοναδικότητα και Αλήθεια της Ορθοδοξία μας) και αναφερόμενος στις λεπτομέρειες του Θαύματος του Ακτίστου Φωτός που οι ανίεροι, δαιμονισμένοι ορθολογιστές, και βλάσφημοι κατά του Αγίου Πνεύματος, λύσσαξαν πάλι ως δαιμονοκρατούμενοι τις Άγιες μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και πολεμούν μετα μανίας, είπε:«Όταν σβήσουν όλα τα φώτα σκύβω και μπαίνω στον Πανάγιο Τάφο στο μπροστινό τμήμα του φέρετρου!Από εκεί στο σκοτάδι βρίσκω τον δρόμο για την εσωτερική κατανομή…Εκεί σκύβω τα γόνατα με ιερό φόβο, και λέγοντας κάποιες προσευχές που μας έχουν παραδοθεί ανά τους αιώνες και περιμένοντας… όπου μερικές φορές η αναμονή διαρκεί για μερικά λεπτά,αν και συνήθως το θαύμα συμβαίνει αμέσως μετά την ανάγνωση των προσευχών, από τα σπλάχνα της πέτρας πάνω στην οποία βρίσκεται το Σώμα του Χριστού εκπέμπει Φως απερίγραπτο!Κανονικά είναι μπλε ωστόσο το χρώμα μπορεί να αλλάξει…Έρχεται διαφορετικά κάθε χρόνο!Μερικές φορές καλύπτει μόνο την πλάκα του φέρετρου, μερικές φορές γεμίζει το φέρετρο με Φως ώστε οι άνθρωποι να στέκονται έξω, φαίνεται ότι το δωμάτιο γέμισε φωτιά!Αυτό το Φως δεν καίει!Όλα τα 16 χρόνια της πατριαρχίας μου στην Ιερουσαλήμ ποτέ δεν έκαψα τα γένια μου ενώ έλαβα το Φως!Σε ένα συγκεκριμένο μέρος αυτό το Φως ανεβαίνει στην κορυφή σχηματίζοντας έναν πυλώνα που η φλόγα του έχει διαφορετική φύση,για να μπορώ να ανάψω τα κεριά μου από αυτόν…Αυτό είναι ένα ΘΑΎΜΑ !Κάνει την ΑΝΆΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΎ ΤΟΣΟ ΖΩΝΤΑΝΉ για εμάς σαν να συνέβη πριν λίγα χρόνια!Ζω στην Ιερουσαλήμ από το 1939 από τότε που ήρθα στην πόλη σε ηλικία 15 ετών και όλα αυτά τα χρόνια, παρακολούθησα την Λειτουργία της κάθοδου του Αγίου Φωτός και έγινα μάρτυρας ενός Θαύματος 61 φορές!Για μένα δεν υπάρχει αμφιβολία αν πιστεύω στα Θαύματα ή όχι!Ξέρω ότι είναι ΑΛΗΘΙΝΟ!»
      Διόδωρος Α’ Πατριάρχης Ιεροσολύμωνoodegr.com
      Υ. Γ. Να σημειώσω ακόμη ότι στον πρώτο χρόνο της πατριαρχίας του, περιεργαζόμενος την κρύπτη της μονής της Μικράς Γαλιλαίας, όπου κείνται οι τάφοι των τελευταίων πατριαρχών, είχε εκφράσει την επιθυμία, όταν πεθάνει,να ταφεί εις το κεντρικό παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου της κρύπτης του ναού αυτού των Γαλιλαιων Ανδρών.Εκ Θεού είχε προβλέψει την εις ουρανούς αναχώρησή του την ημέρα της μνήμης του Αγίου Νικολαου!Εκεί και ετάφη, όπως επιμαρτυρεί και ο απέριττος τάφος του.Η μνήμη αυτού ειη αιωνία!Αμήν
      Πηγή: exapsalmos.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Το Άγιο και Μεγάλο Σάββατο

      Άγιο και Μεγάλο Σάββατο η Αγία μας Εκκλησία τελεί την Θεόσωμον Ταφή και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Το Σάββατο, αφού συγκεντρώθηκαν οι αρχιερείς και οι φαρισαίοι στο Πόντιο Πιλάτο, τον παρακάλεσαν να ασφαλίσει τον τάφο του Ιησού για τρεις ημέρες διότι, καθώς έλεγαν, «έχουμε υποψία μήπως οι μαθητές Του, αφού κλέψουν την νύχτα το ενταφιασμένο Του σώμα κηρύξουν έπειτα στο λαό ως αληθινή την ανάσταση την οποία προείπε ο πλάνος εκείνος, όταν ακόμη ζούσε· και τότε θα είναι η τελευταία πλάνη χειρότερη της πρώτης». Αυτά αφού είπαν στον Πόντιο Πιλάτο και αφού πήραν την άδεια του, έφυγαν και σφράγισαν τον τάφο τοποθετώντας εκεί για ασφάλεια του κουστωδία, δηλαδή στρατιωτική φρουρά.
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ι. Μάζης: Συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας
      Προσπελάστηκε: esxatianasxesi
       
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η συσκότιση του ήλιου και της σελήνης κατά την ημέρα τής Σταύρωσης του Χριστού
      Γιώργος Τ. Αλεξίου
      Ο Ευαγγελιστής Λουκάς, περιγράφοντας το φρικτό γεγονός τής Σταύρωσης τού Χριστού μας από τους άνομους Εβραίους κατά τη Μεγάλη Παρασκευή, αναφέρει τα εξής:
      “Και ότε απήλθον επί τον τόπον τον καλούμενον Κρανίον, εκεί εσταύρωσαν αυτὸν και τους κακούργους ον μεν εκ δεξιών ον δε εξ αριστερών…
      Ην δε ωσεί ώρα έκτη και σκότος εγένετο εφ᾿ όλην την γην έως ώρας ενάτης, του ηλίου εκλείποντος, και εσχίσθη το καταπέτασμα του ναού μέσον· και φωνήσας φωνή μεγάλη ο Ιησούς είπε· πάτερ, εις χείράς σου παρατίθεμαι το πνεύμά μου· και ταύτα ειπών εξέπνευσεν (κγ’ 33, 44-46).
      Και όταν έφθασαν εις τόπον, που ελέγετο Κρανίον, εκεί εσταύρωσαν αυτόν και τους δύο κακούργους, ένα εις τα δεξιά και ένα εις τα αριστερά….
      Ήτο δε ώρα εξ περίπου από την ανατολήν του ηλίου, δηλαδή μεσημέρι, και απλώθηκε σκότος εις όλην την γην έως τας τρεις το απόγευμα, διότι είχε χαθή ο ήλιος από τον ουρανόν. Και εσχίσθη στο μέσον το πολύτιμον παραπέτασμα του ναού.
      Και εφώναξε με φωνήν μεγάλην ο Ιησούς και είπε· “πάτερ, εις τας χείρας σου παραδίδω το πνεύμα μου”. Και αφού είπε τους λόγους αυτούς, εξέπνευσε}.
      Η προαναφερόμενη έκλειψη του ήλιου και το επακόλουθό της σκοτάδι που κάλυψε όλη τη γη από τη δωδεκάτη μεσημβρινή ώρα κι έως την τρίτη απογευματινή, ήταν, σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά μας κείμενα, και μία συμβολική προεικόνιση τής μετέπειτα μελανόχρωμης αμφίεσης των Ιερωμένων και των Μοναχών μας.
      Ένα σχετικό εγκώμιο (τροπάριο) του Επιταφίου Θρήνου, που ψάλλεται στους ναούς μας κατά τη Μεγάλη Παρασκευή έχει ως εξής:
      «Ήλιος ομού, και σελήνη σκοτισθέντες Σώτερ, δούλους ευνοούντας εικόνιζον, οί μελαίνας αμφιέννυνται στολάς”.
      Δηλαδή, ο ήλιος μαζί με τη σελήνη, Σωτήρα μας, όταν έχασαν το φως τους προεικόνιζαν τους καλούς δούλους, ήτοι τους ιερείς και μοναχούς μας, οι οποίοι φέρουν μαύρες στολές για να εκφράσουν συμβολικά το πένθος τους για το θάνατο του Κυρίου τους.
      Κλείνοντας το παρόν σύντομο άρθρο αναφέρουμε ανακεφαλαιωτικά, ότι το μέλαν χρώμα τής αμφίεσης των Ιερωμένων και των Μοναχών μας (: το μαύρο χρώμα των ράσων τους και των λειτουργικών αμφίων τής Μεγάλης Εβδομάδας) παραπέμπει στη συσκότιση τού ηλίου και τής σελήνης που έγινε κατά την ημέρα τής Σταύρωσης του Κυρίου, εκφράζει δε (αυτό το χρώμα) συμβολικά το πένθος τους για τον θάνατό Του, τον οποίον θάνατο υπενθυμίζει διαρκώς στους ίδιους που το φέρουν, καθώς και στους χριστιανούς που το βλέπουν στην αμφίεση αυτών.
      Κανών Σταυρώσιμος Ιωσήφ Υμνογράφου (840 – 883).
      Ωδή ε΄. Τροπάριον.
      Ιδών σε ο ήλιος, επί σταυρού υψούμενον,Δέσποτα συνέστειλεν ακτίνας, φαίνειν μη σθένων,σου Σώτερ δύναντος και φωταγωγούντος τους νυκτί,της πλάνης καθεύδοντας, προσκυνούντας το κράτος σου.
      Ωδή στ΄. Τροπάριον.
      Ηλίου σέλας εκρύπτετο, ναού δε η φαιδρότης ερρήγνυτο,γη κατεσείετο, πέτραι συν φόβω εσχίζοντο,επί Σταυρού τον Κτίστην οράν μη σθένουσαι.Πηγή: simeiakairwn
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ο Μυστικός Δείπνος και η προδοσία του Ιούδα. Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα των δύο αυτών γεγονότων
      Γεγονότα χαρακτηρίζουν τις ιερές ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Πέμπτης: ο Μυστικός Δείπνος του Κυρίου Ιησού Χριστού με τους μαθητές Του και η προδοσία του Ιούδα.
      Το βαθύτερο νόημα και των δύο αυτών γεγονότων είναι η αγάπη. Ο Μυστικός Δείπνος είναι η εσχατολογική αποκάλυψη της σωτηριώδους αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο, της αγάπης που είναι η καρδιά της σωτηρίας. Η προδοσία του Ιούδα αποκαλύπτει ότι η αμαρτία, ο θάνατος και η αυτοκαταστροφή οφείλονται επίσης στην αγάπη · αλλά σε μια αγάπη καταστροφική, μια αγάπη που διαιρεί, διαλύει και οδηγεί εκεί που κάθε άλλο παρά αγάπη κυριαρχεί. Ακριβώς εδώ βρίσκεται το μυστήριο τούτης της μοναδικής ημέρας, της Μεγάλης Πέμπτης. Οι ιερές ακολουθίες της, όπου το φως και το σκοτάδι, η χαρά και η λύπη είναι παράξένα αναμειγμένα, μας προκαλούν σε μια επιλογή από την οποία εξαρτάται ο τελικός προορισμός του καθενός από μας.
      «Προ δε της εορτής του Πάσχα ειδώς ο Ιησούς ότι ελήλυθεν αυτού η ώρα… αγαπήσας τους ιδίους τους εν τω κόσμω, εις τέλος ηγάπησεν αυτούς…» (Ιω. 13, 1). Για να καταλάβουμε το νόημα του μυστικού Δείπνου θα πρέπει να τον δούμε σαν τέλος της μεγαλειώδους ενέργειας της Θείας Αγάπης, η οποία άρχισε με τη δημιουργία του κόσμου και τώρα ολοκληρώνεται με το Θάνατο και την Ανάσταση του Χριστού.
      «Ο Θεός αγάπη εστίν» (Α’ Ιω. 4, 8). Και το πρώτο δώρο της Αγάπης ήταν η ζωή . Το νόημα και το περιεχόμενο της ζωής ήταν η κοινωνία. Για να ζήσει ο άνθρωπος έπρεπε να τρώει και να πίνει, να συμμετέχει στη ζωή του κόσμου. Έτσι ο κόσμος ήταν θεία αγάπη που έγινε τροφή, έγινε Σώμα του ανθρώπου. Και όντας ζωντανός, δηλαδή συμμετέχοντας στον κόσμο, ο άνθρωπος έπρεπε να ζει σε κοινωνία με τον Θεό, να βρει νόημα στον Θεό, να βρει σ’ Αυτόν το περιεχόμενο και το τέλος της ζωής του. Κοινωνία με τον κόσμο – το δημιούργημα του Θεού – ήταν πραγματική κοινωνία με τον Θεό.
      Ο άνθρωπος έλαβε την τροφή του από τον Θεό και κάνοντας την σώμα του και ζωή του, πρόσφερε ολόκληρο τον κόσμο στον Θεό μεταμορφώνοντας τον σε ζωή «εν Χριστώ». Η αγάπη του Θεού έδωσε στον άνθρωπο ζωή, η αγάπη του ανθρώπου για τον Θεό μεταμόρφωσε αυτή τη ζωή σε κοινωνία με τον Θεό. Αυτός ήταν ο Παράδεισος . Η ζωή στον παράδεισο ήταν, πραγματικά, ευχαριστιακή . Μέσα από τον άνθρωπο και την αγάπη του για τον Θεό, όλη η δημιουργία επρόκειτο να αγιαστεί και να μεταμορφωθεί σ’ ένα μυστήριο της Θείας Παρουσίας και ο άνθρωπος θα ήταν ο λειτουργός αυτού του μυστηρίου.
      Με την αμαρτία όμως ο άνθρωπος έχασε αυτή την ευχαριστιακή ζωή. Την έχασε γιατί έπαψε να βλέπει τον κόσμο σαν μέσο επικοινωνίας με τον Θεό, και τη ζωή του σαν ευχαριστία, σαν λατρεία και ευγνωμοσύνη… Αγάπησε τον εαυτό του για τον εαυτό του και τον κόσμο για τον κόσμο. Έκανε τον εαυτό του και τον κόσμο αυτοσκοπό. Αγάπησε τόσο τον εαυτό του ώστε τον έκανε το κέντρο, το περιεχόμενο και το τέλος της ύπαρξης του. Πίστεψε ότι η πείνα και η δίψα του, δηλαδή η εξάρτηση της ζωής του από τον κόσμο, θα μπορούσε να ικανοποιηθεί από αυτόν τον κόσμο, από την τροφή που προσφέρει ο κόσμος. Αλλά ο κόσμος και η τροφή, από τη στιγμή που αποχωρίζονται από το αρχικό μυστηριακό νόημα τους – σαν μέσα επικοινωνίας με τον Θεό – από τη στιγμή που δεν προσλαμβάνονται σαν δώρα του Θεού και δεν ικανοποιούν την πείνα και τη δίψα για τον Θεό, παύουν να προσφέρουν κάποια ικανοποίηση και κάποιο πλήρωμα.
      Με αλλά λόγια, όταν ο Θεός δεν είναι πια το αληθινό περιεχόμενο και το νόημα της ζωής του κόσμου, παύει να ικανοποιείται η πείνα και η δίψα γιατί ο κόσμος δεν έχει αυτοζωή… Έτσι τοποθετώντας σ’ αυτά την αγάπη του ο άνθρωπος ξέκοψε από το μόνο αντικείμενο όλης της αγάπης, όλης της πείνας, όλων των επιθυμιών. Και πέθανε. Πέθανε γιατί ο θάνατος είναι η αναπόφευκτη «αποσύνθεση» της ζωής της ξεκομμένης από τη μόνη πηγή και το αυθεντικό περιεχόμενο.
      Ο άνθρωπος αντί να βρει ζωή σ’ αυτόν τον κόσμο και στην τροφή που του προσφέρει ο κόσμος, βρήκε το θάνατο. Η ζωή έγινε πια κοινωνία με το θάνατο αντί να μεταμορφώνει τον κόσμο μέσα από την πίστη, την αγάπη, τη λατρεία του Θεού και την κοινωνία μαζί Του. Ο άνθρωπος υποτάχτηκε εξ ολοκλήρου στον κόσμο, έπαψε να είναι ο λειτουργός του και έγινε ο σκλάβος του. Με την αμαρτία του ολόκληρος ο κόσμος έγινε ένα απέραντο νεκροταφείο όπου οι άνθρωποι είναι καταδικασμένοι σε θάνατο διότι είναι «καθήμενοι εν χώρα και σκιά θανάτου…» (Ματθ. 4, 16).
      Αν και ο άνθρωπος πρόδωσε, ο θεός όμως έμεινε πιστός στον άνθρωπο, δεν έστριψε τα νώτα του. «Ου γαρ απεστράφης το πλάσμα σου εις τέλος, ο εποίησας Αγαθέ, ουδέ επελάθου έργου χειρών σου, αλλ’ επεσκέψω πολυτρόπως δια σπλάχνα ελέους σου». (Ευχή από τη Θεία Λειτουργία του Μεγ. Βασιλείου). Ένα καινούργιο θεϊκό έργο άρχισε · το έργο της απολύτρωσης και της σωτηρίας. Και ολοκληρώθηκε, το έργο αυτό, με τον Χριστό, τον Υιό του Θεού, ο οποίος, για να επανορθώσει τον άνθρωπο στο «αρχαίο κάλλος» του και να επαναφέρει τη ζωή στο επίπεδο της κοινωνίας με το Δημιουργό της, έγινε Άνθρωπος. Προσέλαβε την ανθρώπινη φύση μας με όλα τα χαρακτηριστικά της: την πείνα, τη δίψα, τη λαχτάρα για αγάπη, για ζωή. Στο πρόσωπο του ενανθρωπίσαντος Χριστού αποκαλύφθηκε η αληθινή ζωή η οποία είχε αρχικά δοθεί στον άνθρωπο σαν πλήρης και τέλεια Ευχαριστία, σαν πλήρης και τέλεια κοινωνία με τον Θεό.
      Ο Θεάνθρωπος Χριστός αρνήθηκε τον βασικό ανθρώπινο πειρασμό: να ζήσει «επ’ άρτω μόνο». Αποκάλυψε ότι ο Θεός και η Βασιλεία Του είναι ο πραγματικός άρτος, η πραγματική ζωή του ανθρώπου. Αυτή την τέλεια ευχαριστιακή Ζωή, τη γεμάτη από τον Θεό – και κατά συνέπεια θεία και αθάνατη ζωή – την έδωσε σε όλους τους πιστούς Του. Δηλαδή οι πιστοί στον θεό βρίσκουν σ’ Αυτόν το νόημα και το περιεχόμενο της ζωής τους. Ακριβώς αυτό είναι το βαθύτερο, το υπέροχο νόημα του Μυστικού Δείπνου.Ο Ιησούς Χριστός πρόσφερε τον Εαυτό Του σαν την αληθινή, την ουσιαστική τροφή του άνθρωπου, γιατί η ζωή του Χριστού είναι η αληθινή ζωή. Έτσι η κίνηση της Θείας Αγάπης που είχε αρχίσει στον Παράδεισο με την προσφορά του Θεού «από παντός ξύλου εν τω Παραδείσω βρώσει φάγη» (γιατί τροφή είναι η ζωή του ανθρώπου) φτάνει τώρα στην αποκορύφωση της με κείνο το θεϊκό «λάβετε, φάγετε, τούτο εστί το σώμα μου…» (γιατί ο Θεός είναι η ζωή του ανθρώπου). Ο Μυστικός Δείπνος, λοιπόν, είναι η αποκατάσταση του Παραδείσου της τρυφής , αποκατάσταση της ζωής σαν Ευχαριστία και Κοινωνία.
      Αλλά αυτή η ώρα της έσχατης Αγάπης είναι επίσης και η ώρα της έσχατης προδοσίας. Ο Ιούδας εγκαταλείπει το φως που πλημμύριζε το «Μέγα Ανώγαιον» και μπαίνει στο σκοτάδι. «Λαβών ουν το ψωμίον εκείνος ευθέως εξήλθεν · ην δε νυξ» (Ιω. 13, 30). Γιατί έφυγε; Διότι αγαπούσε , απαντάει το Ευαγγέλιο. Και αυτή η μοιραία (θανατηφόρα) αγάπη τονίζεται επαναληπτικά στους ύμνους της Μεγάλης Πέμπτης. «Ο τρόπος σου δολιότητος γέμει, παράνομε Ιούδα · νοσών γαρ φιλαργυρίαν, εκέρδησας μισανθρωπίαν · ει γαρ πλούτον ηγάπας, τι τω περί πτώχειας διδάσκοντι εφοίτας; ει δε και εφίλεις, ίνα τι επώλεις τον ατίμητον;…». Δεν έχει σημασία το γεγονός ότι αντικείμενο της αγάπης του Ιούδα ήταν ο «χρυσός». Ο χρυσός , το χρήμα εδώ αντιπροσωπεύει όλες τις διεστραμμένες και καταστρεπτικές αγάπες που οδηγούν τον άνθρωπο στην άρνηση του Θεού. Είναι, στην πραγματικότητα αγάπη κλεμένη από τον Θεό και ακριβώς γι’ αυτό ο Ιούδας είναι ο κλέφτης. Και όταν κάποιος δεν αγαπάει τον Θεό και γενικά η αγάπη του δεν προέρχεται από τον Θεό, ακόμα και τότε ο άνθρωπος αγαπάει και επιθυμεί – γιατί είναι δημιουργημένος ν’ αγαπάει και η αγάπη είναι η φύση του – αλλά ένα σκοτεινό και αυτοκαταστροφικό πάθος τον οδηγεί στο θάνατο.
      Κάθε χρόνο καθώς γιορτάζουμε τη μεγάλη αυτή ημέρα της Αγίας Πέμπτης και βυθιζόμαστε στο ατέρμονο φως της και στα απύθμενα βάθη των νοημάτων της ημέρας αυτής, η ίδια αποφασιστική ερώτηση απευθύνεται στον καθένα από μας: εγώ ανταποκρίνομαι στην αγάπη του Θεού και την αποδέχομαι σαν ζωή μου, ή ακολουθώ τον Ιούδα μέσα στο σκοτάδι της νύχτας του;
      Οι ακολουθίες της Μεγάλης Πέμπτης περιλαμβάνουν τον Όρθρο, τον Εσπερινό και ακολουθεί η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Παλαιά στους Καθεδρικούς Ναούς τελούσαν την ειδική ακολουθία του «Νιπτήρος» μετά τη Θεία Λειτουργία. Σήμερα αυτό γίνεται σε ελάχιστα μοναστήρια. Ενώ ο Διάκονος διαβάζει το Ευαγγέλιο, ο Επίσκοπος (ή ο Ηγούμενος) πλένει τα πόδια δώδεκα ιερέων (ή μοναχών), γεγονός που θυμίζει ότι η αγάπη του Χριστού είναι το θεμέλιο της ζωής της Εκκλησίας και χαρακτηρίζει όλες τις σχέσεις μέσα στην Εκκλησία. Επίσης στις πρώτες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες συνηθιζόταν παλαιά να γίνεται τη Μεγάλη Πέμπτη η ακολουθία του Αγίου Μύρου το οποίο χρησιμοποιείται στο μυστήριο του Αγίου Χρίσματος. Σήμερα όμως το Άγιο Μύρο ετοιμάζεται μόνο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως σε ειδική ακολουθία τη Μεγάλη Πέμπτη. Στην ακολουθία αυτή παίρνουν μέρος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, o ι Μητροπολίτες και όλος ο κλήρος του Αγίου Θρόνου. Με το Άγιο Χρίσμα που παίρνουμε μετά τη βάπτιση μας δεχόμαστε τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος. Έτσι η καινούργια αγάπη, που φέρνει ο Χριστός στη γη, μας σφραγίζει την ημέρα που, σαν νέα μέλη, μπαίνουμε στην Εκκλησία .
      Στον Όρθρο τα τροπάρια τονίζουν το θέμα της ημέρας που είναι η αντίθεση ανάμεσα στην αγάπη του Χριστού και στην «ακόρεστη ψυχή» του Ιούδα. Ένα από τα πολλά τροπάρια μας λέει:
      «Ότε οι ένδοξοι Μαθηταί, εν τω νιπτήρι του Δείπνου εφωτίζοντο, τότε Ιούδας ο δυσσεβής φιλαργυρίας νοσήσας εσκοτίζετο · και ανόμοις κριταίς σε τον δίκαιον Κριτήν παραδίδωσι. Βλέπε χρημάτων εραστά, τον δια ταύτα αγχόνη χρησάμενον · φεύγε ακόρεστον ψυχήν, την Διδασκάλω τοιαύτα τολμήσασαν. Ο περί πάντας αγαθός, Κύριε, δόξα σοι»
      Το Ευαγγελικό ανάγνωσμα (Λουκά 22, 1-39) είναι η εξιστόρηση των γεγονότων που έγιναν σε κείνο το «ανώγαιον μέγα εστρωμένον». Ακολουθεί ο ωραιότατος κανόνας – γεμάτος με θεολογικά νοήματα – ποίημα Κοσμά Μονάχου: «Τμηθείση τμάται, πόντος ερυθρός…». Αυτός μας δίνει την ώθηση για αυτοσυγκέντρωση και σκέψη πάνω στο εσχατολογικό νόημα του Μυστικού Δείπνου. Ο τελευταίος Ειρμός της 9ης Ωδής μας καλεί να πάρουμε μέρος στο αθάνατο τραπέζι που με δεσποτική φιλοξενία μας παρέχει ο Κύριος:
      «Ξενίας δεσποτικής και αθανάτου τραπέζης, εν υπερώω τόπω, ταις υψηλαίς φρεσί, πιστοί, δεύτε απολαύσωμεν, επαναβεβηκότα Λόγον, εκ του Λόγου μαθόντες, ον μεγαλύνομεν»
      Στον Εσπερινό μετά το «Κύριε, εκέκραξα προς σε…» στα ιδιόμελα των Αίνων που ακολουθούν τονίζεται η φοβερή πνευματική παρακμή του Ιούδα: Η προδοσία. Αντιπροσωπευτικό είναι το εξής στιχηρό:
      «Ιούδας ο δούλος και δόλιος, ο μαθητής και επίβουλος, ο φίλος και διάβολος, εκ των έργων απεφάνθη. Ηκολούθει γαρ τω Διδασκάλω, και καθ’ εαυτόν εμελέτα την προδοσίαν · έλεγεν εν εαυτώ · Παραδώσω τούτον, και κερδήσω τα συναχθέντα χρήματα · Επεζήτει δε και το μύρον πραθήναι, και τον Ιησούν δόλω κρατηθήναι · Απέδωκεν ασπασμόν, παρέδωκε τον Χριστόν και ως πρόβατον επί σφαγήν, ούτως ηκολούθει, ο μόνος εύσπλαχνος και φιλάνθρωπος»
      Μετά την Είσοδο του ιερού Ευαγγελίου διαβάζονται τρία αναγνώσματα από την Παλαιά Διαθήκη:1) Έξοδος 19, 10-19. Ο Θεός «εν γνόφω» κατέρχεται στο όρος Σινά και ο Μωυσης με το λαό εξέρχεται σε συνάντηση Του. Αυτό προεικονίζει την έλευση του Χριστού στον κόσμο και μάλιστα στην Ευχαριστιακή συνάντηση.2) Ιώβ 38, 1-23, 42, 1-5. Ο Θεός συνομιλεί με τον Ιώβ, και ο Ιώβ άπαντα: «… τις δε αναγγέλλει μοι α ουκ ήδειν, μεγάλα και θαυμαστά, α ουκ επιστάμην;» Και αυτά τα «μεγάλα και θαυμαστά» εκπληρώνονται τώρα σε τούτο το υπέρλαμπρο «Ανώγαιον» με τα ύψιστα Δώρα: το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.3) Ησαΐας 50, 4-11. Οι προφητείες για τα Πάθη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. «Τον νώτον μου έδωκα εις μάστιγας, τας δε σιαγόνας μου εις ραπίσματα, το δε πρόσωπον μου ουκ απέστρεψα από αισχύνης εμπτυσμάτων…»
      Στον Απόστολο διαβάζεται από την Α’ προς Κορινθίους Επιστολή (11, 23-32) η περιγραφή του Μυστικού Δείπνου και το νόημα της Θείας Κοινωνίας όπως τα δίνει ο Απόστολος Παύλος.
      Το Ευαγγελικό ανάγνωσμα που ακολουθεί, είναι το μεγαλύτερο σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, και είναι κομμάτια και από τα τέσσερα Ευαγγέλια. Αναφέρει όλη την ιστορία του Μυστικού Δείπνου, της προδοσίας του Ιούδα, και της σύλληψης του Ιησού Χριστού στον κήπο της Γεσθημανής.
      Ακολουθεί η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, όπου αντί του Χερουβικού Ύμνου και του Κοινωνικού ψάλλεται ο ύμνος που λέμε πάντα πριν από τη Θεία Κοινωνία:
      «Του Δείπνου σου του μυστικού σήμερον, Υιέ Θεού, κοινωνόν με παράλαβε · ου μη γαρ τοις εχθροίς σου το μυστήριον είπω, ου φίλημα σοι δώσω, καθάπερ ο Ιούδας. Αλλ’ ως ο ληστής ομολογώ σοι · Μνήσθητί μου, Κύριε, όταν έλθης εν τη Βασιλεία σου»
      Πηγή: Πρωτοπρεσβυτέρου Αλεξάνδρου Σμέμαν, Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, Σύντομη λειτουργική εξήγηση των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας. Εκδ. Ακρίτας 1990.Πηγή: simeiakairwn
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶


    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    ×