Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Ιερουσαλήμ: Τριμερής σύνοδος κορυφής Ισραήλ- Ελλάδας- Κύπρου στις 7/12

Tου Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

Η 9η τριμερής σύνοδος κορυφής Ισραήλ- Ελλάδας –Κύπρου θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου στην Ιερουσαλήμ με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του ισραηλινού ομολόγου του, Ναφτάλι Μπένετ και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, όπως δήλωσε ο ισραηλινός πρεσβευτής στην Αθήνα, Γιόσι Αμράνι, ενημερώνοντας ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων.

«Είναι μια ιδιαίτερη ευκαιρία, ένα ξεχωριστό γεγονός μιας και συμβαίνει στην εποχή του Covid και δύο χρόνια από την προηγούμενη τριμερή σύνοδο κορυφής, που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ,τον Ιανουάριο του 2020», τόνισε ο πρέσβης του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι θα «είναι μια σημαντική ευκαιρία για τους τρεις ηγέτες, καθώς είναι η πρώτη προσωπική γνωριμία μεταξύ τους για ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην περιοχή, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι και για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα για την εξυπηρέτηση της εθνικής ασφάλειας και των συμφερόντων των χωρών μας».

Η Ελλάδα- πρόσθεσε ο πρέσβης του Ισραήλ-είναι «πολύ σημαντικός παράγοντας στη διπλωματία της περιοχής ,καθώς μπορεί φέρει κοντά διαφορετικές χώρες, που είναι σε διαφορετικούς σχηματισμούς, ώστε να συνεργαστούν σε διάφορα θέματα, όπως το ενεργειακό και η επισιτιστική ασφάλεια»

Το ενεργειακό στο επίκεντρο

Ο Γιόσι Αμράνι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σύνοδος κορυφής της Ιερουσαλήμ θα δώσει το σωστό μήνυμα για τη σταθερότητα των τριμερών σχέσεων και θα καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την πολιτική, την αμυντική και την οικονομική συνεργασία. , έχουμε τη στρατιωτική συνεργασία, έχουμε κάποια στοιχεία οικονομικής συνεργασίας. «Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα προχωρήσουμε, πώς θα σταθεροποιήσουμε τις σχέσεις μας, οικοδομώντας μια δυναμική για το μέλλον», πρόσθεσε.

Ο κ. Αμράνι σημείωσε μάλιστα ότι η πραγματοποίηση της συνόδου ήταν προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι λόγω του covid, το Ισραήλ έχει επιβάλει περιοριστικά μέτρα και έχει ακυρώσει όλες τις επισκέψεις από το εξωτερικό για τις επόμενες δύο εβδομάδες. «Αυτό δείχνει τη σημασία που αποδίδει ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ στη σχέση μεταξύ των τριών χωρών», υπογράμμισε ο ισραηλινός πρεσβευτής.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ έδωσε έμφαση στις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, τονίζοντας ότι και η Αίγυπτος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην μεταφορά φυσικού αερίου και από τα αποθέματα του Ισραήλ προς τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ευρώπης, μέσω της Ελλάδας.

Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας και το ενδεχόμενο αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με την Άγκυρα, τόνισε ότι διαφαίνεται μια προσπάθεια από τουρκικής πλευράς για τη βελτίωση των σχέσεων με πολλές χώρες. «Το Ισραήλ χαιρετίζει αυτές τις προσπάθειες, αλλά περιμένει να δει και έμπρακτη αλλαγή στην πολιτική της Άγκυρας», ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις. Ο κ. Αμράνι τόνισε ότι «το Ιράν παραμένει νούμερο ένα ανησυχία του Ισραήλ, καθώς προσπαθεί να γίνει πυρηνική δύναμη».

Ερωτηθείς τέλος, για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρωσία ,αμέσως μετά την μετάβασή του στο Ισραήλ, ο Ισραηλινός πρέσβης τόνισε: «Η Ρωσία είναι μια σημαντική χώρα με ιστορία στην περιοχή και η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είναι ιστορική, καθώς είναι η πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού εδώ και αρκετά χρόνια».

Πηγή: naftemporiki.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×