Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Άμος Χόκσταϊν για EastMed: Δεν βλέπω γιατί να τον στηρίξουν οι ΗΠΑ - Τι είπε για Κυπριακό


Μαρία Ζαχαράκη

Σε οικονομικούς λόγους απέδωσε τη στροφή των ΗΠΑ απέναντι στον αγωγό φυσικού αερίου EastMed και ο πρώην ειδικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Amos Hochstein, σε εκπομπή της αγγλόφωνης κρατικής τηλεόρασης TRT World. Ο Amos Hochstein υποστήριξε στην εκπομπή The Pipe Dream ότι ο αγωγός EastMed είναι ένα πολύ ακριβό και πολύπλοκο έργο χωρίς οικονομική βιωσιμότητα.

Όπως ανέφερε, «από το 2016 δεν έχει παρουσιαστεί καμία μελέτη που να δικαιολογεί από οικονομικής απόψεως τη σκοπιμότητα της κατασκευής του EastMed.

Υποστήριξε μάλιστα ότι τα τελευταία 5 χρόνια, το μόνο που είχε γίνει ήταν να υπογραφούν χάρτες και μνημόνια, ενώ ούτε κι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ποτέ υιοθετήσει το σχέδιο, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι υπουργοί μιλούσαν για υποστήριξη της ΕΕ».

Ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε μάλιστα ότι «έργα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα πρέπει να σχεδιάζονται βάσει οικονομικής βιωσιμότητας και όχι πολιτικών κινήτρων. Καμία τράπεζα ή διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός δεν θα χρηματοδοτήσει τον αγωγό EastMed. Ο αγωγός δεν μπορεί να υλοποιηθεί, γιατί είναι πολύ περίπλοκος και πολύ ακριβός».

«Μπορείς να έχεις έναν αγωγό πολύ πιο φτηνά να πάει από το Ισραήλ μέσω Κύπρου στην Τουρκία. Και η Τουρκία είναι ήδη συνδεδεμένη με την Ευρώπη και όλους τους γείτονές της κι επομένως έχει νόημα. Όσο ήμουν ειδικός σύμβουλος επί Ομπάμα είχαμε ανοιχτό διάλογο με την Τουρκία. Με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον τότε υπουργό Ενέργειας. Το θέμα της ενέργειας ήταν σε πολλές συζητήσεις μεταξύ του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του προέδρου Ερντογάν», πρόσθεσε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

«Κυπριακό: ένα ζήτημα στο ψυγείο»

Ο Amos Hochstein αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα θέμα που έχει μπει «στο ψυγείο».

«Πολλοί προσπάθησαν να φέρουν λύση στο Κυπριακό, αλλά είναι μια διαμάχη που έχει μπει στο ψυγείο. Όλα είναι ψυχρά και παγωμένα, το μόνο πράγμα που αλλάζει στην περιοχή είναι η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων γύρω από Κύπρο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ethnos.gr

Αμερικανός αξιωματούχος: Δεν βλέπω την ανάγκη οι ΗΠΑ να στηρίξουν τον EastMed
Ο Amos Hochstein με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, όταν ο δεύτερος ήταν Αντιπρόεδρος . REUTERS/Joshua Roberts
Όσα λέει σε τουρκικό ντοκιμαντέρ ο πρώην ειδικός σύμβουλος του Ομπάμα, Amos Hochstein για τον αγωγό EastMed

ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΟΙ ΗΠΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟΝ EASTMED, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΜΠΑΜΑ AMOS HOCHSTEIN, ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ EASTMED ΔΕΝ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ ΕΡΓΟ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ.

Μιλώντας στο ντοκιμαντέρ της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT World με τίτλο “Το όνειρο του αγωγού” (The Pipe Dream), o Amos Hochstein είπε ότι από το 2016 δεν έχει παρουσιαστεί μελέτη οικονομικής σκοπιμότητας για τον αγωγό East Med. Υποστήριξε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, το μόνο που είχε γίνει ήταν να υπογραφούν χάρτες και μνημόνια και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε ποτέ υιοθετήσει το σχέδιο, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι Υπουργοί μιλούσαν για υποστήριξη της ΕΕ.

Ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης ανέφερε ότι “τα σχέδια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα πρέπει να καθοδηγούνται από την οικονομική τους βιωσιμότητα και όχι από πολιτικά κίνητρα”.

Ο Amos Hochstein υποστήριξε ακόμη ότι καμία τράπεζα ή διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός δεν θα χρηματοδοτήσει τον αγωγό East-Med. Ο αγωγός δεν πρόκειται να εφαρμοστεί γιατί είναι πολύ περίπλοκος, πολύ ακριβός και συμβαίνει πολύ αργά, πρόσθεσε ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης.

Ανέφερε ακόμη ότι “μπορείς να έχεις ένα αγωγό πολύ πιο φτηνά να πάει από το Ισραήλ μέσω Κύπρου στην Τουρκία. Και η Τουρκία είναι ήδη συνδεδεμένη με την Ευρώπη και όλους τους γείτονές της κι επομένως έχει νόημα. Όσο ήμουν ειδικός σύμβουλος επί Ομπάμα είχαμε ανοιχτό διάλογο με την Τουρκία. Με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον τότε Υπουργό Ενέργειας. Το θέμα της ενέργειας ήταν σε πολλές συζητήσεις μεταξύ του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του Προέδρου Ερντογάν”.

Ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης είπε ότι πολλοί προσπάθησαν να φέρουν λύση στο Κυπριακό αλλά είναι μια διαμάχη στο ψυγείο. Όλα είναι ψυχρά και παγωμένα, το μόνο πράγμα που αλλάζει στην περιοχή είναι η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ, Καθημερινή Κύπρου anixneuseis.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×