Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

ΥΠΕΞ Κασουλίδης: "Πάντα έβλεπα τον EastMed ως εργαλείο δημιουργίας προβλημάτων"... Υιοθετεί δηλαδή το αφήγημα των Αμερικανών και σε αντιπαράθεση με τον Αναστασιάδη;

Πάντα έβλεπε τον EastMed ως εργαλείο δημιουργίας προβλημάτων ο Ιωάννης Κασουλίδης. Αυτό δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στο κρατικό ραδιόφωνο ο νέος Υπουργός Εξωτερικών.

H κατασκευή του αγωγού EastMed ήταν στον αέρα από την αρχή και πλέον απομένει η επιβεβαίωση ότι το συγκεκριμένο έργο είναι οικονομικά μη βιώσιμο, δήλωσε.

Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι ο ίδιος έβλεπε πάντοτε τον East Med, ως εργαλείο δημιουργίας προβλημάτων, ειδικότερα όσον αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Σημείωσε ότι υπάρχουν άλλες επιλογές αξιοποίησης του φυσικού αερίου. Έφερε ως παράδειγμα το ενδεχόμενο δημιουργίας μικρών αγωγών, αλλά και πώλησης του φυσικού αερίου μέσω πετρελαιοφόρων που θα κινούνται σε όλες της περιοχές της γης.

Είπε επίσης ότι η Κύπρος θα μπορούσε να εξάγει ηλεκτρισμό ο οποίος θα παράγεται από το κυπριακό φυσικό αέριο.

«Η έρευνα οικονομικής βιωσιμότητας θα δείξει αν ο EastMed είναι πραγματοποιήσιμος»

Αν τα αποτελέσματα της έρευνας οικονομικής βιωσιμότητας για τον EastMed είναι θετικά τότε θα προχωρήσουμε στην εξέταση των επομένων θεμάτων, αν όχι, τότε ο αγωγός δεν είναι πραγματοποιήσιμος, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ για τα όσα έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας σε σχέση με το θέμα της υλοποίησης του έργου αυτού και τη στάση των ΗΠΑ.

Ο ΥΠΕΞ μίλησε στο ΚΥΠΕ μετά τις δηλώσεις στο κρατικό ραδιόφωνο.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την παρενόχληση από τουρκική φρεγάτα του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo ενώ βρισκόταν στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε πως έγινε μια παρενόχληση, η οποία δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. «Δεν μπορούμε να πούμε δεν πειράζει, και ασφαλώς για αυτό τον λόγο θα γίνουν όλα τα απαραίτητα διαβήματα», ανέφερε.

Σε σχέση με τον αγωγό EastMed, ο ΥΠΕΞ είπε πως όταν ελαμβάνετο η απόφαση για αυτόν «ήταν μια απόφαση η οποία ετίθετο υπό την αίρεση θετικής έκθεσης οικονομικής βιωσιμότητας».

Πρόσθεσε πως αυτό «είναι ένα έργο που απαιτεί τεράστια επένδυση, και ασφαλώς μόνο εάν ο EastMed θα ήταν αυτοχρηματοδοτούμενος θα μπορούσε να προχωρήσει η εφαρμογή του».

Ο ΥΠΕΞ σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε να χρηματοδοτήσει αυτή την έρευνα βιωσιμότητας, προσθέτοντας πως «αναμένουμε τώρα τα αποτελέσματα της έρευνας βιωσιμότητας, και αν είναι θετικά τότε θα προχωρήσουμε στην εξέταση των επομένων θεμάτων. Αν όχι ο EastMed δεν είναι πραγματοποιήσιμος», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν προβληματίζουν οι δηλώσεις που έγιναν από πλευράς ΗΠΑ και οι τοποθετήσεις του Ειδικού Απεσταλμένου, Συντονιστή Διεθνών Ενεργειακών Θεμάτων και επικεφαλής του Γραφείου Ενεργειακών Πηγών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόκσταϊν, ο κ. Κασουλίδης απάντησε: «Όχι δεν μας προβληματίζουν για τον απλό λόγο ότι αυτά που λέει τώρα ο κ. Χόκσταϊν τα λέγαμε εμείς από τη λήψη της απόφασης να ζητούμε από την έρευνα να καταδείξει ότι υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα».

«Αν δεν υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα όλοι ξέρουμε ότι δεν θα προχωρούσε», επεσήμανε.

Κληθείς να πει αν δεν θεωρεί δηλαδή ότι είχαν δημιουργηθεί κάποιες μεγάλες προσδοκίες σε σχέση με αυτό το έργο, ο ΥΠΕΞ ανέφερε πως “εάν δημιουργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες δεν προέρχονται εξ υπαιτιότητας της δικής μας πλευράς”

«Στις δημοκρατίες όταν υπάρχουν επικείμενες εκλογές αυτό είναι αναπόφευκτο. Εμείς δεν είχαμε εκλογές», σημείωσε.

[iEpikaira: Σε πλήρη εναρμόνιση με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και αυτός ανακουφισμένος από τις εξελίξεις, υιοθετεί πλήρως την αμερικανική επιχειρηματολογία, ενώ έρχεται σε αντιπαράθεση με τις δηλώσεις Αναστασιάδη ο οποίος τα έβαλε με αυτούς που "επιχαίρουν" για την ματαίωση του EastMed.  Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ!]

Πηγή: riknews.com / ΚΥΠΕ , https://www.sigmalive.com/news/politics/897620/kasoulidis-panta-evlepa-ton-eastmed-os-ergaleio-dimiourgias-provlimaton προσπελάστηκε onisilos.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×