Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ισραήλ και Λίβανος σε συμφωνία για φυσικό αέριο… μέσω Συρίας! Μοντέλο και για Ελλάδα-Τουρκία;

Δραματικές εξελίξεις, αλλά προς θετική κατεύθυνση φαίνεται πως σημειώνονται στην ανατολική Μεσόγειο και τον ενεργειακό τομέα. Όπως αναφέρει το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου στον Λίβανο, παρότι οι δυο χώρες έχουν σκληρή διένεξη μεταξύ τους για τα όρια της Αποκλειστικής Ζώνης (ΑΟΖ), κάτι το οποίο θα κρίνει και το που ανήκουν κοιτάσματα στην επίμαχη περιοχή, με αποτέλεσμα να αναρωτιέται κανείς εάν η αμερικανική ενεργειακή διπλωματία θα επιχειρήσει να προωθήσει κάποια παραλλαγή του σκεπτικού και στο πιο πολύπλοκο μέτωπο Ελλάδας-Τουρκίας, που δεν αφορά όμως αποκλειστικά οικονομικές στοχεύσεις από την πλευρά της Άγκυρας…

Το δίκτυο Channel 12 αναφέρει ότι η συμφωνία κατέστη εφικτή με τη μεσολάβηση του απεσταλμένου των ΗΠΑ Amos Hochstein και υπογράφηκε με μυστικότητα σήμερα. Η συμφωνία φέρεται να προβλέπει δέσμευση του Ισραήλ να μεταφέρει αέριο στην Ιορδανία, από όπου θα στέλνεται στον Λίβανο… μέσω της Συρίας, διότι δεν είναι ακόμα… (γεω)πολιτικώς ορθή η απευθείας σύναψη τέτοιων συμφωνιών!

Αυτή η τελευταία πρόβλεψη, εάν επιβεβαιωθεί, δείχνει οργιώδες παρασκήνιο που αφορά τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή. Το ερώτημα είναι εάν η Ρωσία που διατηρεί μια “λειτουργική σχέση” με το Ισραήλ, γνώριζε και έχει δώσει το πράσινο φως, έστω συναινώντας σιωπηρά. Σύμφωνα με το δίκτυο, αυτό συνέβη!

Δηλαδή η συμφωνία εγκρίθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και υπήρξε συντονισμός με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν! Όλα δείχνουν πως η συμφωνία σχεδιάστηκε κατά τρόπον που να παράσχει στον Λίβανο εναλλακτική λύση ενεργειακής τροφοδοσίας έναντι του Ιράν στην προσπάθεια να ανακάμψει από τη σφοδρή οικονομική κρίση.

Πιθανότατα, αυτό σημαίνει και εμπλοκή ισχυρών χωρών του Κόλπου οι οποίες και τις σχέσεις με το Ισραήλ έχουν εξομαλύνει και έχουν αναμειχθεί ενεργά στην προσπάθεια καταπολέμησης του ελέγχου του Λιβάνου από το Ιράν. Δηλαδή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τη Σαουδική Αραβία. Άγνωστο είναι μέχρι στιγμής εάν είναι ενήμερη η Γαλλία, η οποία προ ημερών ευθυγραμμίστηκε με τα ΗΑΕ στην προσπάθεια στήριξης του Λιβάνου, λίγο μετά το χρυσοφόρο συμβόλαιο για την πώληση 80 μαχητικών Rafale…

Πηγή: defence-point.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×