Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Το κλείσιμο του Κυπριακού αλά Τούρκα με εργαλείο τον EastMed!

Non paper, East Med, Χόκσταϊν, τουρκικό ντοκιμαντέρ, χάρτης Μπάιντεν, και στη κορφή αγωγός μέσω Τουρκίας και ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ κατεχομένων (ή προσάρτηση; ή ότι λάχει εφόσον τελικός προορισμός είναι η πλήρης τουρκοποίηση!) - το θέμα δεν είναι το φυσικό αέριο αλλά η περιφερειακή ηγεμονία της Τουρκίας.

Φανούλα Αργυρού

Τις τελευταίες τρείς εβδομάδες, παίχτηκε εις βάρος της Κύπρου και των ελληνικών συμφερόντων ένα κακοσκηνοθετημένο αλλά προ-συμφωνημένο θέατρο. Με γνωστούς πρωταγωνιστές και κομπάρσους. Με στόχο να στριμώξουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε βαθμό που να νομίζει ότι δεν έχει επιλογή από το να δεχθεί την τουρκική απαίτηση για δύο κράτη, πλήρης αναγνώριση, με μοιρασιά τόσο του νησιού όσο και των φυσικών της πόρων (ΑΟΖ). Με άλογο τον αγωγό EAST MED. Φτάνει να έχουν «έξυπνους και δεσμευμένους ηγέτες σε όλες τις πλευρές της κυπριακής διένεξης...»

Το θέατρο ξεκίνησε με ένα non paper από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ( το «πετσετάκι» κατά τον Καθηγητή κ. Ι. Μάζη) στις 6 Ιανουαρίου 2022 γνωστοποιώντας στην ελληνική κυβέρνηση την άρνηση της Ουάσιγκτον να στηρίξει τον EastMed. Με πανομοιότυπο non paper να στάλθηκε και σε Λευκωσία και Τέλ Αβίβ, αλλά και στην Τουρκία. (Σωτήρη Σιδέρη omegapress.gr 7/1/2022).

Ευθύς την επομένη 7/1/22 εμφανίστηκε... το πρώτο μέρος ντοκιμαντέρ τουρκικού καναλιού TRT «The Pipe Dream» το οποίο ήταν ήδη έτοιμο προφανώς από το 2021. Στις 10/1/22 πήρε σειρά η περιβόητη ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα ουσιαστικά να σεκοντάρει τόσο το ντοκιμαντέρ όσο και το non paper, το οποίο δεν φαίνεται να είδε κανένας ακόμα. (Και αυτοί που εμμέσως ισχυρίζονται ότι το είδαν δεν το δημοσιεύουν για λόγους ακατανόητους.)

Η κύρια πράξη του θεάτρου ολοκληρώθηκε στις 14/1/22 με το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ. Στο οποίο συντονισμένοι όλοι οι κομπάρσοι (μαζί και δικοί μας!) με πρωταγωνιστή τον Άμος Χόκσταϊν «συν-υπέγραψαν» ως ασύμφορο και μη βιώσιμο τον EastMed. Αλλά, θα είναι βιώσιμος και θα συμφέρει μια χαρά μόνο αν συμμετέχει και η Τουρκία στον αγωγό. Να έχει μερίδιο και η Τουρκία στην ΑΟΖ Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με το πιο κάτω αναγνώριση και των κατεχομένων!

Ιδού τι γράφει η λεζάντα των ντοκιμαντέρ, σε μετάφραση - « Το ντοκιμαντέρ αυτό επικεντρώνεται στους Ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πιθανές διαδρομές τους προς την Ευρώπη, καθώς και στον αγωγό EastMed, ένα μελλοντικό έργο αγωγού φυσικού αερίου που θα περνά από την Ελλάδα και θα τελειώνει στην Ιταλία προκειμένου να τροφοδοτήσει την ηπειρωτική Ευρώπη με φυσικό αέριο. Εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο εξηγούν τη γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και εστιάζουν στην αναγκαιότητα της συμμετοχής της Τουρκίας στο δίκαιο μερίδιο των πόρων φυσικού αερίου της περιοχής και στην ανάγκη συμμετοχής της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ στον αγωγό EastMed, ώστε να είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο. Επιπλέον αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία, ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ και βασικός σύμμαχος για τη Δύση και τη Μέση Ανατολή, δεν πρέπει να δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη συνεργασία για το φυσικό αέριο μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου».

https://www.youtube.com/watch?v=4avubIPj7uY Μέρος Α’ και Β’


Χόκσταϊν στο δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ στο 22:10’ του βίντεο:

"Το εκπληκτικό με την Τουρκία είναι ότι είναι συνδεμένη με τόσα πολλά από τα μεγαλύτερα ζητήματα που η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει. Συρία, Ιράκ, Ισραήλ, Ρωσία, ΕΕ και τελικά η επιτυχία του EastMed γίνεται εφικτή εάν η Τουρκία είναι μέρος του. Γιατί στο τέλος της ημέρας, το θέμα δεν είναι το φυσικό αέριο αλλά η περιφερειακή ηγεμονία...»

Ενώ όλοι σε Αθήνα, Τελ Αβίβ και Λευκωσία είχαν προ ημερών (μόνο;) ενημερωθεί (δήλωση Χόκσταϊν) ότι ο EastMed γι΄αυτούς τελείωσε.

Ο Άμος Χόκσταϊν είναι ο αρχιτέκτονας του πολυσυζητημένου χάρτη «Μπάιντεν» - με αγωγούς προς Τουρκία, στον οποίο δεν υπήρχε καμία αναφορά στον EastMed. Ο οποίος χαρτογραφήθηκε (υπό τις οδηγίες, όραμα και ηγεσία του τότε αντιπροέδρου Τζό Μπαίντεν) από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πόρων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αναρτήθηκε τον Ιούνιο του 2019 από την αμερικανική ιστοσελίδα Μc Clatchy DC.

«Αποκαλυπτικός χάρτης ΗΠΑ για ΑΟΖ που είδαν Ερντογάν-Αναστασιάδης»

https://www.youtube.com/watch?v=NSN40rPwl_c Τηλεόραση Sigma 6/6/2019 Πέτρα Αργυρού, Μάριος Πούλλαδος

«Σημερινή 11/6/2019 «Σενάρια επί χάρτου ΗΠΑ για ΑΟΖ»


Ο Χόκσταϊν. είπε ότι «τον έδειξαν προσωπικά στον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό 2015-2017, ενώ είναι στην κατοχή τόσο της Κύπρου όσο και του Ισραήλ και του Λιβάνου». («Σ» 11/6/2019). Δεν είπε όμως πότε ακριβώς τον έδωσαν στους Κύπριους.

«Μας πήρε πολύ καιρό να ετοιμαστεί…» δήλωση Χόκσταϊν.

Για να πάρει όμως πολύ καιρό, ο σχεδιασμός του χάρτη θα ξεκίνησε πολύ πριν το 2015-2017. Ίσως και πριν από την αντικατάσταση της Χίλαρι Κλίντον από τον Τζον Κέρι τον Φεβρουάριο του 2013 στο Υπ. Εξωτερικών; Μήπως το 2013 παράλληλα με την ένταξη του EastMed από την ΕΕ στα λεγόμενα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος; (Συνέντευξη 30/1/2022 Καθηγητή Δρ Νικόλα Φαραντούρη στον «Φιλελεύθερο» « Η ακύρωση EastMed έπρεπε να περιλαμβάνει ανταλλάγματα»).

Ιωάννης Κασουλίδης

Ο Ιωάννης Κασουλίδης στις 11 Ιανουαρίου 2022 επανήλθε ως Υπ. Εξωτερικών αφού τον επέλεξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ως αντικαταστάτη του Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος παραιτήθηκε. Και αίφνης στις 17/1/22 έτρεξε να ταυτιστεί με τον Χόκσταϊν και λοιπούς στο ντοκιμαντέρ, λέγοντας ότι «ο ίδιος πάντοτε έβλεπε τον EastMed ως εργαλείο δημιουργίας προβλημάτων ειδικότερα όσον αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού». Για να τρέξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να τον ... καλύψει πως τάχα εξέφρασε «προσωπική γνώμη» ο Υπουργός του! Μα σοβαρά ;

Καυτό σχόλιο στην «Σημερινή» 24.1.22«Η χαρά τους που δεν θα γίνει ο EastMed». https://simerini.sigmalive.com/article/2022/1/24/e-khara-tous-pou-den-tha-ginei-o-eastmed/

Αυτονόητο ότι χαρούμενος βεβαίως και ο Ερντογάν...

Όταν λοιπόν τον Σεπτέμβριο του 2016 καθώς στις ΗΠΑ για την Γ.Σ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο Τζό Μπάιντεν με ψηλά στην ατζέντα το Ενεργειακό, ο Ι. Κασουλίδης ως ΥΠΕΞ τότε και ο Ν. Χριστοδουλίδης ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ήσαν μαζί του. Και είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Χόκσταϊν με ξεκάθαρους στόχους υπέρ αγωγού μέσω Τουρκίας και ξεκλείδωμα σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ ενώ ταυτόχρονα ετοιμαζόταν ο «χάρτης όραμα του Μπάιντεν» δίχως τον EastMed με αρχιτέκτονα τον ίδιο. Στην συνάντηση συμμετείχαν η Βικτώρια Νούλαντ Βοηθός Υπ. Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρω-ασιακές Υποθέσεις και ο Χόκσταϊν Ειδικός Απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Ενεργειακές Υποθέσεις. Δηλαδή ο Ι. Κασουλίδης κατείχε την ίδια θέση (όπως και σήμερα) και το διάστημα 2015-2017 όπου ο Χόκσταϊν ανέφερε ότι τον έδειξαν προσωπικά στον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Ερντογάν και τον οποίο είχαν και οι Κύπριοι...


(Θυμίζω την επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο το Μάιο του 2014 αφού προηγήθηκε το κατάπτυστο φιλμάκι του ΚΥΒΕ ((Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου) σε συνεργασία με το «Τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο» και όχι μόνον, όταν είχαν ξεσπαθώσει ορισμένοι δικοί μας να μας πείσουν να δεχθούμε ο αγωγός φ.α. να περάσει από την Τουρκία. Ότι θα λυνόταν το Κυπριακό και θα γινόμασταν όλοι πάμπλουτοι κλπ. Και υψηλόβαθμoς του ΔΗΣΥ είχε πει στο Λονδίνο «έπρεπε να είχαμε δώσει και κανένα οικόπεδο της Τουρκίας προ πολλού και ήταν λάθος μας που δεν το είχαμε σκεφθεί». Σχετικό άρθρο μου στο τέλος. « Είναι γνωστόν τοις πάσι ότι τόσον ο ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ υποστήριζαν και ακόμα υποστηρίζουν πως ο αγωγός φυσικού αερίου πρέπει να διέρχεται μέσω Τουρκίας, προκειμένου να εξευμενίσουμε το θερίο...» «Επιμηθείς και ουραγοί των εξελίξεων» «Σ» 23/1/22 Ανδρούλας Γκιούρωφ).

Δηλώσεις Χόκσταϊν - Bloomberg 21/22 Αυγούστου 2016 :

U.S. Vision for Mideast Stability Runs Through Gas Pipelines


«Με την Κύπρο να προσελκύει τώρα μεγάλες εταιρειες ερευνών στα δικά της οικονομικά ύδατα, τα ενεργειακά κίνητρα μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε διπλωματική επίλυση αυτής της σύγκρουσης…

Εάν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για το μελλοντικό καθεστώς του νησιού, ξεκλειδώνουμε όχι μόνο το Ισραήλ-Τουρκία, αλλά και τη μελλοντική παραγωγή και τους προορισμούς της Κύπρου. Αυτό που μας δίνει λόγο για αισιοδοξία είναι ότι έχουμε έξυπνους και αφοσιωμένους ηγέτες σε όλες τις πλευρές της κυπριακής σύγκρουσης. Το ενεργειακό κίνητρο είναι ξεκάθαρο σε όλους».
Δηλώσεις Χόκσταϊν - Bloomberg 31 Αυγούστου 2016 :

Israel Courting Energy Heavyweights to Seek Offshore Gas


«Χρειαζόμαστε να ξεκαθαρίσουμε το γεωπολιτικό μονοπάτι, αφαίρεση των εμποδίων για συμφωνίες εξαγωγών στην περιοχή..», είπε και ανέφερε ως κύριο βήμα την συμφιλίωση Ισραήλ-Τουρκίας και εξέφρασε αισιοδοξία για τις συνομιλίες για μια επανένωση της Κύπρου, την οποία θα διασχίσει ένας αγωγός προς την Τουρκία.

Περιττό να εξηγήσω ότι την «επανένωση της Κύπρου» την ερμηνεύουν με αναγνώριση των κατεχομένων...

Ο Ι. Κασουλίδης με την επιστροφή του στο ΥΠΕΞ, αφού πήρε τα εύσημα από τον Χόκσταϊν, μας παρότρυνε να δούμε τις... πραγματικότητες και στο π και φ έτρεξε προς Βρυξέλλες για ΜΟΕ ! Να προτείνει «ξαναζεσταμένο φαγητό», δηλαδή η Αμμόχωστος να τεθεί υπό την διοίκηση του ΟΗΕ για να επιστρέψουν οι κάτοικοι της (που οι Τούρκοι απέρριψαν εδώ και χρόνια) με λειτουργία του αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου, δηλαδή ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ. Εφόσον δεν το επιτρέπουν δύο δικαστικές αποφάσεις στο ΗΒ και μόνο η ΚΔ μπορεί να το αναγνωρίσει τρέχει και γι΄αυτή τη παραχώρηση προς τους Τούρκους ο Κασουλίδης. Δηλαδή από το παράθυρο ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ του κατοχικού εκτρώματος από ΕΜΑΣ. Βλέπε άρθρο Σάββα Ιακωβίδη 24/1/22 «Κατευνασμός, παραχωρήσεις, ανυπαρξία στρατηγικής, τουρκεύουν την Αμμόχωστο» και «Σ» 31/1/2022.

Ερώτημα για Ιωάννη Κασουλίδη

«...Μέσα σε τέσσερεις μήνες ο βιώσιμος EastMed κατέστη μη βιώσιμος. Διαφορετική είναι η άποψη του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ από αυτήν του άτυπου εγγράφου των Δημοκρατικών, όπως εκφράσθηκε στο περιοδικό «Newsweek». Ότι, δηλαδή, είναι στρατηγικής σημασίας ο EastMed.

Τι θα πει στις ΗΠΑ ο Κασουλίδης

Ερώτημα: Τι θα πει στις επαφές του στις ΗΠΑ ο ΥπΕξ Γ. Κασουλίδης, ο οποίος δημόσια υιοθετεί την τουρκική θέση ότι ο EastMed προκαλεί προβλήματα στην Άγκυρα και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να υλοποιηθεί; Θέλουμε ή όχι τον EastMed;...»

Από το εύστοχο άρθρο του Δρ. Γιάννου Χαραλαμπίδη «Σ» 30/1/22 «Η Ευρώπη ακροβατεί στο τεντωμένο σχοινί της Ουκρανίας».


Κλείνοντας ας επαναλάβω την δήλωση του Άμος Χόκσταϊν 2016 : «Αυτό που μας δίνει λόγο για αισιοδοξία είναι ότι έχουμε έξυπνους και αφοσιωμένους ηγέτες σε όλες τις πλευρές της κυπριακής σύγκρουσης. Το ενεργειακό κίνητρο είναι ξεκάθαρο σε όλους»...

Συντονισμένα πάνω στους ίδιους επενδύουν και οι παρασκηνιακοί αρχιτέκτονες «λύσης» στο Φόρειν ΄Οφις από το 1974...

Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Σημ. Καμία σχέση του τίτλου με τη δήλωση του Ρώσου Πρέσβη στην Κύπρο σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» ότι κάποιοι μεθοδεύουν λύση δύο κρατών στην Κύπρο. (Κώστα Βενιζέλου 30.1.2022). Το κείμενο με τον τίτλο είχε ετοιμαστεί από τις 24.1.2022.

Σχετικά άρθρα

Όραμα και καθοδήγηση του Μπάιντεν ο χάρτης αγωγών προς Τουρκία 23.6.2019


Ποιος είναι ο Άμος Χόκσταϊν


Το Βατερλώ του EastMed ίσως προμηνύει πολύ χειρότερες εξελίξεις! (upd20)


EastMed: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσης γεωστρατηγικής ήττας - Από το 2019 κάποιοι προειδοποιούσαν!

Χάρτης Μπάιντεν, (πηγή mcclatchydc.com) Με φωτογραφίες των δύο αρχιτεκτόνων Τζό Μπάιντεν και Αμος Άμος Χόκσταϊν από iEpikaira



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×