Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΗΤΤΑ: Το Ισραήλ συζητά την κατασκευή αγωγού φ.α. μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη!

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «Είναι ανοικτοί στην τουρκική πρόταση για την κατασκευή αγωγού φ.α. ο οποίος θα περνά μέσω Τουρκίας και θα καταλήγει στην Ευρώπη» σε μία εξέλιξη που προκαλεί σοκ στην Αθήνα, καθώς παρά το γεγονός ότι δεν αποκηρύσσουν τον East Med εν τούτοις, όλοι γνωρίζουν ότι αν υπάρξει αγωγός μέσω Τουρκίας δεν είναι βιώσιμος ο EastMed.

Πρόσθεσαν ότι «Εάν οι Τούρκοι είναι σοβαροί γύρω από το θέμα αυτό τότε θα μπορούσε να συζητηθεί».

Στη συνέχεια βέβαια συμπλήρωσαν πως «Σε καμία περίπτωση ο αγωγός αυτός δεν θα αντικαταστήσει τον ευρωμεσογειακό αγωγό (EastMed) που σχεδιάζουν από κοινού Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος».

Με τη διαφορά βέβαια ότι η Άγκυρα δεν θέλει άλλο αγωγό στην περιοχή πλην του αγωγού που θα περνάει από το έδαφός της.
Να σημειώσουμε ότι ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, την προηγούμενη εβδομάδα για να μεταφέρει στην κυβέρνηση του Τελ Αβίβ ότι ο αγωγός φυσικού αερίου, μήκους 2 χιλιάδων χιλιομέτρων, που ξεκινά από τα ανοιχτά του Ισραήλ και περνάει από την Κύπρο και την Ελλάδα για να φτάσει στην Ιταλία θα περάσει από τα ανοιχτά της Αττάλειας και συγκεκριμένα μέσα από την ΑΟΖ, που συμφώνησε η Τουρκία με τη Λιβύη, επομένως χρειάζεται την έγκριση της Τουρκίας.

Η προειδοποίηση του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν, ότι δεν θα επιτρέψει την κατασκευή του East Med, φαίνεται ότι «έπιασε τόπο»

Πηγή: Αρης Δημητρακόπουλος pronews.gr

"Ανοιχτό" το Ισραήλ για ιδέα αγωγου προς Τουρκία
Αξιωματούχοι του Ισραήλ αναφέρουν ότι είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν την πρόταση της Τουρκίας για την δημιουργία ενός αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη. Αυτό αποκαλύπτει μέσω Twitter δημοσιογράφος του κρατικού καναλιού του Ισραήλ.

Προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό, σύμφωνα πάντα με τον Amichai Stein, είναι «αν οι Τούρκοι είναι σοβαροί». Επισημαίνεται ότι το ενδεχόμενο αυτό σε καμιά περίπτωση δεν θα αντικαταστήσει τον αγωγό μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου και Ιταλίας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ – Τουρκίας για το ζήτημα αυτό διεξήχθησαν την περίοδο 2015 – 2017. Εκεί είχε εξεταστεί η δυνατότητα για την δημιουργία ενός αγωγού που θα ξεκινούσε από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και μέσω της κυπριακής ΑΟΖ θα κατέληγε στην Τουρκία.

Πηγή: sigmalive.com


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×