Χρίστος Χαραλάμπους
Σενάρια που είχαν ταφεί και δεν υφίσταντο ως ενδεχόμενα επαναφέρει η Διοίκηση των Δημοκρατικών των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το χαστούκι με την απόσυρση της στήριξης της Ουάσιγκτον για τον αγωγό «EastMed» δεν ήταν παρά κομμάτι ενός ευρύτερου παζλ που φαίνεται να στήνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δια του ειδικού τους απεσταλμένου για θέματα ενέργειας, οι Ηνωμένες Πολιτείες βάζουν και πάλι στο τραπέζι το ενδεχόμενο αγωγού από Ισραήλ προς Τουρκία, μέσω Κύπρου.
Η στήριξη των Αμερικανών στις προσπάθειες εξόρυξης έχει και ουρά και ήδη κάποιοι άρχισαν να αναφέρονται σε ενεργοποίηση μηχανισμών άσκησης πίεσης στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Η απόσυρση της Αμερικανικής στήριξης στον φιλόδοξο αγωγό EastMed αποτελεί όπως όλα δείχνουν το μικρότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Λευκωσία.
Η Ουάσιγκτον άρχισε ήδη να φλερτάρει ξανά με ένα πιθανό αγωγό Ισραήλ – Τουρκίας μέσω Κύπρου.
Και το κάνει με δηλώσεις από επίσημα χείλη, αποκαλύπτοντας ότι το επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθεί εκείνος ο μηχανισμός που διασυνδέει Κυπριακό και ενέργεια με τις ανάλογες πάντα πιέσεις στη Λευκωσία.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος συμμετέχει στο προπαγανδιστικό ντοκιμαντέρ του τουρκικού TRT World με τίτλο «το όραμα του αγωγού», το οποίο το Σίγμα εντόπισε και παρακολούθησε.
Η δημοσίευση του ντοκιμαντέρ, σχεδόν ταυτόχρονα με την αποστολή του περιβόητου Αμερικανικού non – paper, δημιουργεί συνειρμούς.
Η δε δήλωση της Αμερικανίδας Πρέσβειρας, που συνόδευσε την Υπουργό Ενέργειας στη χθεσινή επίσκεψη της στο γεωτρύπανο Stena Forth στο οικόπεδο 10 κουμπώνει στην ευρύτερη Αμερικανική εικόνα.
Στήριξη εξόρυξης μεν, για εμπορία μέσω Τουρκίας δε. Αφού βεβαίως θάψουν οριστικά τον αγωγό EastMed.
«Οι ΗΠΑ διαχρονικά στηρίζουν την ανάπτυξη των υποθαλάσσιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πιστεύουμε ότι έχουν τη δυνατότητα να αποφέρουν τεράστια οφέλη σε όλους τους Κύπριους, αλλά και να προάγουν μεγαλύτερη συνεργασία και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο.
Μέρος του παρασκηνιακού παιχνιδιού η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς. Το πιστοποίησε η χθεσινοβραδινή σπουδή Τατάρ να συνταυτιστεί με την θέση Χόκσταϊν.
«Αυτό που είναι σημαντικό, εάν αυτός ο πλούτος μια ημέρα προωθηθεί στην αγορά, είναι καλύτερα να μεταφερθεί απευθείας από την Κύπρο στην Τουρκία, που είναι μόνο 40 μίλια μακριά και από εκεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους υφιστάμενους αγωγούς φυσικού αερίου της Τουρκίας.
Είναι η πιο πρακτική και εφικτή λύση. Έτσι θα γίνει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αυτή η πραγματικότητα έχει εμφανιστεί», ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.
Οι εξελίξεις δείχνουν καταιγιστικές, το Ισραήλ ωστόσο τηρεί σιγή ιχθύος. Και οι Τούρκοι φρόντισαν να εντάξουν στο ντοκιμαντέρ προπαγάνδας δήλωση του πρώην Υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ, Γιούβαλ Στάινιτζ, ο οποίος αναφέρθηκε στα θετικά ενός αγωγού προς Τουρκία, με την προϋπόθεση ωστόσο επίλυσης του Κυπριακού.
Πηγή: sigmalive.com