Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Το υπουργείο Ενέργειας είναι ο εισηγητής στην υποχώρηση της Κάσου, την απεμπόληση του δικαιώματος επέκτασης στα 12νμ και της συρρίκνωσης της ελληνικής ΑΟΖ (!)

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα στην ΕΣΤΙΑ (23/09/24), η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζει νόμο ο οποίος απαγορεύει (υπό προϋποθέσεις) την τουριστική ανάπτυξη σε ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες. Απαγόρευση η οποία αυτομάτως συνεπάγεται τον αποκλεισμό τους από την συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα η οποία θα εξασφάλιζε το δικαίωμα σε ΑΟΖ. Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενεργείας που ορίζει το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό. Τα νησιά/βραχονησίδες που πλήττονται είναι όσα βρίσκονται πέραν των 10νμ... Γεγονός που σηματοδοτεί την έμμεση απεμπόληση του δικαιώματος επέκτασης στα 12νμ αιγιαλίτιδας ζώνης και άτακτη υποχώρηση στο τουρκικό casus belli. 

Το νέο νομοσχέδιο όμως ενδέχεται να εξυπηρετεί και αλλότριους σκοπούς. Είναι πιθανό ότι σχετίζεται με την πίεση που ασκούν παρασκηνιακά και διαχρονικά οι Αμερικανοί που επιθυμούν να καταστήσουν συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου «ουδέτερη ζώνη» (για την οποία το παρόν βήμα έχει αναφερθεί εκτενώς) η οποία εκτός των άλλων θα εξυπηρετεί την μεταφορά ενέργειας (φυσικό αέριο και όχι μόνο) προς τον Βορρά (Κάθετος Διάδρομος και IMEC. Περισσότερα 12, 3). 

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Μανώλης Κοττάκης αποκάλυψε ότι, κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη «απαγόρευσε στις Ένοπλες Δυνάμεις να εμπλακούν» στα γεγονότα της Κάσου, διευκρινίζοντας ότι δεν ήταν ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας. Ποιος άραγε να έδωσε τέτοια εντολή; Μήπως τελικά το δεξί χέρι της Ντόρας Μπακογιάννη, ο Υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος είναι καθ' ύλην αρμόδιος για το έργο ηλεκτρικής ενέργειας διασύνδεσης με την Κύπρο εισηγήθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει την εντολή; 

Η ΕΣΤΙΑ άλλωστε έγραφε σε άλλο δημοσίευμα από τον Ιούλιο του 2024: «Η σιωπή με την οποία αντιμετωπίζει η Αθήνα τις εξελίξεις στην περιοχή [της Κάσου και της οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο] και το «ευχαριστώ» των Τούρκων που αναγνωρίσαμε ως δικά τους τουρκικά νερά τα αναγνωρισμένα ελληνικά νερά ενισχύουν τις υποψίες ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία οργανωμένη χορογραφία. Χορογραφία η οποία άρχισε με τη χωροθέτηση των θαλάσσιων πάρκων σε περιοχές των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων από το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας (τις οποίες η Άγκυρα αμφισβήτησε ευθέως και η Αθήνα αναδιπλώθηκε) και συνέχισε με την Κάσο, πάλι με πρωταγωνιστή το υπουργείο Ενέργειας, όπου ιταλικά πλοία που δρούσαν για λογαριασμό της Ελληνικής Δημοκρατίας ζήτησαν άδεια για έρευνα μέσα σε ελληνικά νερά από την Τουρκική Δημοκρατία.» 

Συμπερασματικά, ο κοινός παρονομαστής όλων των ως άνω σοβαρών εξελίξεων που συνιστούν άτακτη υποχώρηση στις τουρκικές και «συμμαχικές» απαιτήσεις είναι το υπουργείο Ενέργειας και συγκεκριμένα ο Θόδωρος Σκυλακάκης, το ενεργούμενο της Ντ. Μπακογιάννη... Γνωστή για τις δηλώσεις της υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας και συναφών ακραία αντεθνικών θέσεων (1, 2, 34, 5).



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×