Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Ο χάρτης Μπάιντεν, οι συμφωνίες του Αβραάμ, η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών και η AUKUS, έχουν κάτι κοινό...

iEpikaira.- [δημοσιεύτηκε 13:15-28/10/22, ανανεώθηκε 12:03-19/11/22] Ο Αμερικανός πρόεδρος μετά την επικύρωση της ισραηλολιβανικής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ δήλωσε (ολόκληρη η δήλωση στο whitehouse.gov) ότι "αυτή η συμφωνία μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση ενός οράματος για μια Μέση Ανατολή που θα είναι πιο ασφαλής, ολοκληρωμένη και ευημερούσα, αποφέροντας οφέλη για όλους τους κατοίκους της περιοχής". Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά ότι, "oι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τον διαμεσολαβητικό τους ρόλο" διευκρινίζοντας ότι "η ενέργεια, ιδιαιτέρως στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν πρέπει να είναι αιτία σύγκρουσης, αλλά εργαλείο συνεργασίας, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας".  

Σε ποιό "όραμα" αναφέρεται ο Μπαίντεν; 
Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Άμος Χόκσταϊν (Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, «αρχιτέκτονας» του γνωστού χάρτη Μπάιντενπολέμιος του EastMed και πρωτεργάτης του αμερικανικού non-paper) δήλωσε: "προφανώς η ενέργεια δεν θα λύσει τις πολιτικές διαφορές στην περιοχή [σσ. Ανατολική Μεσόγειο], αλλά μπορεί να δώσει κίνητρα για την επιτάχυνση της πολιτικής διευθέτησης και την ενθάρρυνση του συμβιβασμού", με ότι αυτό συνεπάγεται για το Κυπριακό. Ενώ πρόσθετε ότι "η επιτυχία όλων αυτών των σχεδίων, ωστόσο, εξαρτάται από τη συνεργασία. Οι χώρες θα εξοικονομήσουν δισεκατομμύρια εάν μοιράζονται την υποδομή και την πρόσβαση στην αγορά. Εάν δεν μοιράζονται αυτούς τους πόρους, το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου θα πρέπει να παραμείνει στο βυθό". Ενώ στο σχετικό ντοκιμαντέρ του τουρκικού TRT World, υπογραμμίζει ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων φ/α στην Αν. Μεσόγειο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού (πρώτο μέρος ντοκιμαντέρ: 20:48 του βίντεο) το οποίο έχει περιέλθει σε τέλμα. Υπό αυτό το πρίσμα γίνεται αντιληπτό γιατί κατά καιρούς υπάρχουν πιέσεις για άρον-άρον λύσεις στο Κυπριακό οι οποίες είναι εις βάρος του Ελληνισμού εν συνόλω.
Bloomberg 21/08/2016

Λίγες εβδομάδες πριν τις παραπάνω δηλώσεις Χόκσταϊν, τον Αύγουστο του 2016, το Bloomberg δημοσίευε άρθρο υπό τον τίτλο: "Το όραμα των ΗΠΑ για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή διέρχεται μέσω αγωγών αερίου"!

Ο χάρτης Μπάιντεν
Για να γίνει ακόμη πιο ξεκάθαρη η αναφορά/συσχετισμός των δηλώσεων Μπάιντεν/Χόκσταϊν υπενθυμίζουμε και το άρθρο του mcclatchydc.com (05/06/2019, όπου δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά ο χάρτης Μπάιντεν), το οποίο ξεκινάει κάπως έτσι: "o οδικός χάρτης για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε έναν πραγματικό χάρτη που κρέμεται στον Λευκό Οίκο και παρουσιάζει σταθμούς παραγωγής ενέργειας, τερματικούς σταθμούς αερίου και άλλα φιλόδοξα έργα αγωγών"... Άλλωστε, από το 2014 είναι γνωστοί οι αμερικανικοί ενεργειακοί σχεδιασμοί για την Β. Αφρική και Μέση Ανατολή, οι οποίοι σχετίζονται με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Αν. Μεσογείου ΕΔΩ.
Χάρτης Μπάιντεν. Πηγή: mcclatchydc.com

Συνοψίζοντας, η δήλωση Μπάιντεν αφενός επιβεβαιώνει ότι οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο είναι αποτυπωμένες στον χάρτη/όραμά του (το οποίο βαθμηδόν υλοποιείται), και αφετέρου, το ότι "oι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τον διαμεσολαβητικό τους ρόλο" σηματοδοτεί εξελίξεις που αφορούν στις λοιπές ανησυχητικές προβλέψεις του χάρτη οι οποίες θα προωθηθούν άμεσα. Ειρήσθω εν παρόδω, είναι επίσης γνωστό ότι το έτερο σκέλος του "οδικού χάρτη" για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, είναι οι λεγόμενες συμφωνίες του Αβραάμ, οι οποίες απ' ότι φαίνεται συναποτελούν μαζί με τον χάρτη Μπάιντεν ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ για την συγκεκριμένη περιοχή. 

Η Υψηλή Στρατηγική των ΗΠΑ
Η Υψηλή Στρατηγική της Αμερικής (FMES). Με την μωβ γραμμή αναπαρίστανται τα όρια της αμερικανικής «επιρροής» (commandement), ή αλλιώς τα όρια υπεράσπισης των κρίσιμων συμφερόντων τους. Προσπελάστηκε: diploweb.com

Εάν τώρα συνδέσουμε όλα αυτά τα κομμάτια του πάζλ και τα αντιπαραβάλλουμε με τον χάρτη "Υψηλής Στρατηγικής της Αμερικής" ο οποίος παρουσιάστηκε στην έκθεση υπό τον τίτλο "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ-ΕΚΔΟΣΗ 2022" (δημοσιεύτηκε από το Μεσογειακό Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών της Γαλλίας, FMES), τότε γίνεται αντιληπτό ότι όλα μαζί συνθέτουν την ευρύτερη εικόνα όπως αναλύθηκε στα προηγούμενα άρθρα μας:

-"Η υψηλή στρατηγική της Αμερικής και της Κίνας" που αναδημοσιεύτηκε στο iEpikaira στις 30/08/2022. 

Δηλαδή, ο χάρτης Μπάιντεν, οι συμφωνίες του Αβραάμ, η "Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών", και η AUKUS είναι επιμέρους στοιχεία της παγκόσμιας "Υψηλής Στρατηγικής της Αμερικής".



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×