Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Άρθρο του Texas National Security Review προμηνύει αμερικανική παρέμβαση επί των ζητημάτων της Αν. Μεσογείου

iEpikaira.- Ακόμη ένα άρθρο σε ρόλο "λαγού" δημοσιεύτηκε αυτήν την φορά σε ιστοσελίδα του Texas National Security Review, προωθώντας την αμερικανική διαμεσολάβηση για την επίλυση των ζητημάτων οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών της Ανατολικής Μεσογείου. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουμε γράψει από το παρόν βήμα σχετικά με την κυοφορούμενη διαδικασία η οποία προωθεί μοντέλο ισραηλολιβανικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου (ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Σε προηγούμενο άρθρο (15/10/22) μας αναφέραμε:
"[Ο Άμος] Χόκσταϊν, είναι αυτός που μεσολάβησε και ολοκλήρωσε τη σύναψη της -ομολογουμένως δυσεπίτευκτης- ισραηλολιβανικής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό που όμως, επισημάνθηκε σε προηγούμενο άρθρο μας είναι ότι το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας JINSA (24/08/2022) ανακίνησε το ζήτημα της μοιρασιάς της Αν. Μεσογείου και εμμέσως προκρίνει την εμπλοκή του Χόκσταϊν στη διαμεσολάβηση. Όχι τυχαία, λίγες ημέρες πριν, στις 08/08/2022, το αμερικανικό «The Hill» δημοσίευσε άρθρο όπου πρότεινε ομοίως την αμερικανική παρέμβαση. [...]
Συνάντηση στην Αθήνα 29/07/2022: Αριστερά ο Αμερικανός Πρέσβης Τζωρτζ Τσούνης και ο Άμος Χόκσταϊν 

[Επιπλέον,] είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο Χόκσταϊν ήδη ξεκίνησε τις επαφές του με τον Έλληνα πρωθυπουργό και άλλους αξιωματούχους. Αυτό που μένει να φανεί είναι τί ακριβώς σχεδιάζει η αμερικανική διπλωματία και πώς θα αντιδράσουν Ελλάδα-Κυπριακή Δημοκρατία, αν και οι προβλέψεις του χάρτη Μπάιντεν δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας και εφησυχασμού για τον Ελληνισμό εν συνόλω..."

Το άρθρο του Texas National Security Review αναφέρει:
"Η προθυμία του Ισραήλ και του Λιβάνου να συμβιβαστούν θα μπορούσε να θέσει σε κίνηση ένα ντόμινο που να ξεκλειδώνει τους υδρογονάνθρακες της περιοχής; Θα μπορούσε αυτό να συμβεί αρκετά γρήγορα για να βοηθήσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει τα τρέχοντα ενεργειακά της προβλήματα; Το Ισραήλ και ο Λίβανος δεν είναι τα μόνα αντιμαχόμενα μέρη της περιοχής. Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μια θαλάσσια διαμάχη πολλών δεκαετιών και η σύγκρουση στην Κύπρο έχει και θαλάσσια διάσταση".

Και συνεχίζει διευκρινίζοντας ότι η καταλυτική παρέμβαση του αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Χοκσταϊν, «αρχιτέκτονα» του γνωστού χάρτη Μπάιντενπολέμιο του EastMed και πρωτεργάτη του αμερικανικού non-paper, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι:
"Ακόμα κι αν η εποχή των υδρογονανθράκων φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος της, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου θα πρέπει να επιδιώξουν παρόμοιους τύπους θαλάσσιων συμφωνιών [σσ. ισραηλολιβανική] τους επόμενους μήνες και χρόνια. Το παράδειγμα που παρέχεται από το Ισραήλ και τον Λίβανο είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης".
Σε δύο διαφορετικές συνεντεύξεις που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη (1 και 2), ο χαρτογράφος – υδρογράφος και εμπειρογνώμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλες τις κρίσιμες οριοθετήσεις της Κύπρου ΑΟΖ με τα κράτη της Μεσογείου, Χρήστος Ζήνωνος, εξηγεί γιατί η αμερικανική μεσολάβηση με την Τουρκία ενέχει τεράστιους κινδύνους για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Επανερχόμενοι λοιπόν στο άρθρο/"λαγό" του Texas National Security Review και όπως έχουμε επανειλημμένα εξηγήσει από το παρόν βήμα, ο σκοπός είναι πρωτα να συνηθίσει η κοινή γνώμη στην ιδέα της αμερικανικής διαμεσολάβησης και εν συνεχεία η παρέμβαση Χόκσταϊν να βάλει στο τραπέζι ως "ιδανική λύση" τον χάρτη Μπάιντεν, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ελληνισμό εν συνόλω... 

Στις 10/11/22 γράφαμε σχετικά:
"1ο. Ο χάρτης Μπάιντεν είναι προϊόν σχεδιασμού του Στέητ Ντιπάρτμεντ. Δεν είναι ούτε διαρροή, ούτε αμφισβητήσιμος. Επομένως πρέπει να του δοθεί η δέουσα σημασία πριν να είναι πολύ αργά. 
2ο. Ο χάρτης δεν προβλέπει κοινό θαλάσσιο σύνορο Ελλάδας-ΚΔ, και επομένως δεν υπάρχει πρόβλημα για τους εμπνευστές του εάν η ΚΔ συνάψει συμφωνία οριοθέτησης πρώτα με την Τουρκία, όπως [ήδη] προτείνει ο [ΥΠΕΞ της ΚΔ] Ι. Κασουλίδης. [...]
4ο. Εάν στο επόμενο διάστημα προκύψει νέα επίσκεψη Χόκσταϊν σε Ελλάδα, ΚΔ ή Τουρκία, μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε. "

Παρά ταύτα αυτό που παρατηρούμε στο δημόσιο διάλογο είναι να αποφεύγεται η οποιαδήποτε αναφορά στο χάρτη Μπάιντεν και απλώς να επισημαίνεται γενικώς και αορίστως η πρόθεση για αμερικανική παρέμβαση... 



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×