Έτος 7o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Οι Πρέσπες του Αιγαίου - Αν. Μεσογείου: Ο χάρτης Μπάιντεν και οι μυστικές συμφωνίες!

Χάρτης-1: Χάρτης Μπάιντεν. Πηγή: mcclatchydc.com

iEpikaira.- [δημοσιεύτηκε 15:22-05/04/23, ανανεώθηκε 13:33-20/04/23] Σε προηγούμενα άρθρα μας (09/01/2022 και 19/12/2022) παρουσιάσαμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι παράνομες τουρκικές άδειες για έρευνα και εκμετάλλευση σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, συμπίπτουν με τις προβλέψεις του γνωστού χάρτη Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση υλοποίησής του. Ο χάρτης έχουμε εξηγήσει ότι σχεδιάστηκε σύμφωνα με τουρκικές υποδείξεις και διεκδικήσεις, οι οποίες εισακούστηκαν από τον «αρχιτέκτονά» του, τον πρώην Ειδικό Απεσταλμένο και νυν Ανώτερο Σύμβουλο Ενεργειακής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόκσταϊν

Ο ίδιος ο Χόκσταϊν ομολόγησε ότι: «Από το 2015-2017 [περίοδο κατά την οποία ο γνωστός χάρτης Μπάιντεν παρουσιάστηκε στον Ερντογάν και τους Ε/κ ενώ χρησιμοποιήθηκε ως δέλεαρ κατευνασμού μετά την ισραηλοτουρκική κρίση του Μαβί Μαρμαρά] υπήρχε πολιτική δραστηριότητα για να υποστηρίξουμε μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα και η ενέργεια ήταν νέο αντικείμενο για τη διαπραγμάτευση και την ειρηνευτική διαδικασία επί του εδάφους. Αν υπήρχε επιτυχής κατάληξη, θα υπήρχε η προοπτική να εμπλακεί και η Τουρκία. Δυστυχώς η Τουρκία δεν επιθυμούσε να ολοκληρώσει τη συμφωνία και εκείνο το παράθυρο έκλεισε». 

Δηλαδή την περίοδο 2015-2017 γινόταν παρασκηνιακά προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού (φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη και συνέργεια του Φόρεϊν Όφις) με όχημα την ενέργεια και με απώτερο σκοπό τον διαμοιρασμό των θαλασσίων ζωνών/ορυκτού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς όμως την εμπλοκή της Ελλάδας. Παλαιότερα θέσαμε το ερώτημα: Είναι απαξίωση ή συναίνεση το γεγονός ότι η Ελλάδα ωθείται εκτός νυμφώνος της Ανατολικής Μεσογείου;

Παρακάτω σταχυολογούνται γεγονότα που εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, ειδικά από το 2010 και μετέπειτα. Παραθέτοντας λοιπόν χρονολογικά επίμαχες δηλώσεις πολιτικών προσώπων αλλά και εξελίξεις που αφορούν στο Αιγαίο και κυρίως στην Αν. Μεσόγειο, θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε φως στο παρασκήνιο που δεν είναι ευρύτερα γνωστό.
Χάρτης-2: Χάρτης Νόμου Μανιάτη (Ν.4001/2011). Πηγή: Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία

Ο πρώτος σταθμός που θα αναφερθούμε είναι η επίσημη επίσκεψη του Ρ.Τ. Ερντογάν στην Αθήνα τον Μάιο του 2010 για διερευνητικές επαφές με τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Ο Ερντογάν προέβη σε δηλώσεις υιοθετώντας πρώτη φορά τον όρο «win-win» τον οποίο είχε εισάγει στο δημόσιο διάλογο ο Γ. Παπανδρέου. Συγκεκριμένα, λίγη ώρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα (στις 16/05/2010) ο Ερντογάν είπε ότι: «Τόσο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας όσο και για το θέμα του εναέριου χώρου μπορούμε να πάμε στη Χάγη. Μπορούμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα με την αντίληψη του win-win».

Σημειώνεται ότι εκ των υστέρων ο Γ. Παπανδρέου αποκάλυψε ότι ο ίδιος πρότεινε στον Ερντογάν την ιδέα να εκμεταλλευθούν την ενέργεια για την επίλυση του Κυπριακού (σε πλήρη σύμπνοια με τις προθέσεις των Αμερικανών και των Βρετανών όπως προαναφέρθηκε από τον Α. Χόκσταϊν) και πρόσθεσε ότι και το Αιγαίο μπορεί να έχει «αποθέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» κλείνοντας το μάτι και προκρίνοντας την «συνεκμετάλλευση». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ενώ η Κύπρος το 2003 είχε πείσει την Αίγυπτο να δεχτεί πλήρη επήρεια ΑΟΖ στο σύμπλεγμα Καστελόριζου, ο τότε ΥΠΕΞ (κυβέρνησης Κ. Σημίτη) Γ. Παπανδρέου, ζήτησε να εξαιρεθεί η επίμαχη περιοχή οριοθέτησης (απαιτώντας να μετακινηθεί 8νμ ανατολικότερα το όριο της κυπροαιγυπτιακής ΑΟΖ), αφήνοντας το σύμπλεγμα Καστελόριζου εκτεθειμένο.

Στις 22/08/2011, η Ελλάδα έκανε ένα σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της και προσδιόρισε ότι διεκδικεί συγκεκριμένες θαλάσσιες ζώνες με τον Νόμο Μανιάτη (Ν.4001/2011, ΦΕΚ Α'179/22.8.2011) εφαρμόζοντας την αρχή της μέσης γραμμής, σύμφωνα με τις καθόλα νόμιμες προβλέψεις του Δίκαιου της Θάλασσας. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι το ανατολικό όριο των θαλασσίων ζωνών που διεκδικήθηκαν σταματούσε στην Κρήτη (Χάρτης-2). Μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε για τους λόγους αυτής της επιλογής η οποία όμως -όπως θα δούμε παρακάτω- ενδέχεται να μην ήταν αθώα, χωρίς αυτό να καταλογίζεται απαραίτητα στον τότε υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτη, εμπνευστή του νόμου.

Τον Οκτώβριο του 2012, ο Θάνος Ντόκος, τότε γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και μετέπειτα Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, δήλωσε: «Μόλις η Ελλάδα ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα της, θα ξεκινήσει να εστιάζει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Οι δύο πλευρές του Αιγαίου θα αποφασίσουν αν θα πάνε τα θέματα επί των οποίων δεν συμφωνούν μεταξύ τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». 

Στις 04/03/2013, κατά τη διάρκεια του «2ου Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας», στην Κωνσταντινούπολη, επί πρωθυπουργίας Α. Σαμαρά και Ρ.Τ. Ερντογάν, ο Τούρκος τότε πρωθυπουργός επανέλαβε την παραπάνω δήλωσή του και ανέφερε ότι «μοιραστήκαμε την κοινή πεποίθηση στηριζόμενοι στην αρχή της αμοιβαίας επωφελούς λύσης, «καζάν-καζάν», ότι πρέπει να γίνουν από κοινού βήματα για την ΑΟΖ στην Ανατ. Μεσόγειο».

Τον Μάρτιο του 2019 ο πρώην ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Αλ. Τσίπρα, Ν. Κοτζιάς, δήλωσε: «Αν αρχίσεις και γίνεσαι στις διεθνείς σχέσεις μοναχοφάης, λέγοντας «όλα δικά μου», «όλα στον έλεγχο μου», «όλα μόνος μου», τότε είσαι κι εσύ μέρος του προβλήματος. Αυτό που πρέπει να κάνεις και που προσπάθησα να κάνω είναι και να εξασφαλίσεις την ασφάλεια […] και να δώσεις μια προοπτική ότι η Τουρκία, όχι στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάπτυξη. […] Αν νομίζεις, όπως κάνουν μερικοί στην Ελλάδα ότι η Τουρκία με χιλιάδες μίλια δεν έχει ΑΟΖ, δεν έχει τίποτα και όλη η ΑΟΖ είναι ξέρω ‘γω το Καστελόριζο, έχει το 100% έχει όλη την περιοχή […], δεν είναι έτσι. Τα πράγματα θέλουν προσοχή, φιλική πολιτική, διεθνές δίκαιο και να τον βάζεις και τον άλλο στο παιχνίδι, για να κατευνάζεις».

Στις 20/03/2019 ο πρώην ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Αλ. Τσίπρα, Γ. Κατρούγκαλος υποστήριζε «Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο; Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό». Ενώ δυο ημέρες αργότερα (22/03/2019) είπε: «Όταν αναφερόμαστε στο Διεθνές Δίκαιο δεν σημαίνει ότι θέλουμε να αποκτήσουμε μονοπωλιακή ιδιοκτησία εκεί που θεωρούμε ότι έχουμε συμφέροντα».

Στις 22/03/2019 ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τσιρώνης εξέφρασε την άποψη ότι: «Το ελληνικό, ελληνικότατο Καστελόριζο δεν είναι στο Αιγαίο. Γεωγραφικά δεν είναι στο Αιγαίο, τι να κάνουμε τώρα. Είναι στην ανατολική Μεσόγειο, είναι από κάτω. Δεν είναι στο Αιγαίο. Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα η οποία φτάνει μέχρι την Κω και την Ρόδο». Υπενθυμίζεται ότι από το 2011 ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι: «Οι διερευνητικές επαφές έχουν ρητό στόχο να εξετάσουν όλα τα θέματα που αφορούν τις διαφωνίες μας στο Αιγαίο. Επομένως, είμαστε επικεντρωμένοι κατά προτεραιότητα στο θέμα του Αιγαίου. Ωστόσο, το Καστελλόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο», υπονοώντας ότι το σύμπλεγμα Καστελόριζου είναι απομονωμένο από τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά αφού βρίσκεται εγγύτερα στα τουρκικά παράλια και επομένως συνιστά ειδική περίπτωση.

Στις 05/06/2019 αποδεσμεύεται για πρώτη φορά ο χάρτης Μπάιντεν (Χάρτης-1) από το mcclatchydc.com και όπως αναφέραμε σε προηγούμενες αναλύσεις, εμφανίζει διάφορες «παραδοξότητες» ενώ έχει «προφητικά» αποτυπωμένες όλες τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο -παρότι δημιουργήθηκε το 2015 και συνέχισε να εμπλουτίζεται μέχρι το 2017 καθ' υπόδειξη των Τούρκων (1 και 2)- με λεπτομέρειες που δεν μπορεί να θεωρηθούν τυχαίες (όπως θα εξηγηθεί παρακάτω). 
Χάρτης-3: Ο χάρτης Μπάιντεν (Χάρτης-1) με αντιπαραβολή με πράσινο/κόκκινο καρό των βυθοτεμαχίων του χάρτη Μανιάτη (Ν4001/2011). Με γαλάζια γραμμή την Ελληνοαιγυπτιακή τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ (A,B,C,D,E).  Με κόκκινη γραμμή το τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο (A,B)

Στις 01/07/2019, ο π. ΥΠΕΞ (κυβέρνησης Αλ. Τσίπρα) Γ. Κατρούγκαλος είπε: «Η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο, ποια δικαιώματα όμως, μόνο αυτά που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο, όχι αυτά που θέλει να επιβάλει με την δύναμη της».

Στα τέλη Ιουλίου 2019, «επισκεπτόμενος τη Λευκωσία, ο κ. Μητσοτάκης πληροφορήθηκε από τον τότε υπουργό Εξωτερικών (και νυν Πρόεδρο) Νίκο Χριστοδουλίδη ότι επίκειται η υπογραφή συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης και του απάντησε ότι θα αναλάβει διεθνείς πρωτοβουλίες προς αποτροπή της. Ακολούθησε, ως γνωστόν, τρίμηνη απραξία του πρωθυπουργού μέχρι που, στις αρχές Νοεμβρίου 2019, υπήρξε και επείγον μήνυμα από το Κάιρο προς την Αθήνα για συντονισμένη δράση. Δυστυχώς, αντί ο κ. Μητσοτάκης να κινηθεί έστω και την τελευταία στιγμή, προτίμησε να αναχωρήσει για ιδιωτικό ταξίδι μετά θεαμάτων (αγώνας Τσιτσιπά-Φέντερερ) στο Λονδίνο», αναφέρει δημοσίευμα της «Δημοκρατίας» (05/04/2023). Αβλεψία ή κάτι άλλο η στάση του πρωθυπουργού;

Στις 27/08/2019 μετά από επίμονο αίτημα της Τουρκίας στην Αθήνα για να εκδώσει αναγγελία (ΝΟΤΑΜ) για εκτέλεση στρατιωτικής άσκησης στην περιοχή μεταξύ 28ου Μεσημβρινού-Καστελόριζου τον μήνα Αύγουστο (περίοδο που ισχύει το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ και απαγορεύει τις ασκήσεις στο Αιγαίο!), η Αθήνα ενέδωσε και εξέδωσε την αναγγελία Α2506/19. Επομένως ή προέβη σε παραβίαση του μνημονίου ή αποδέχτηκε εμμέσως ότι η περιοχή ανατολικά της Ρόδου και του 28ου Μεσημβρινού δεν είναι Αιγαίο, αλλά Μεσόγειος (δείτε σχετικό έγγραφο ΥΠΕΞ), στην οποία δεν ισχύουν οι περιορισμοί του μνημονίου.
Έγγραφο ΥΠΕΞ που αναφέρει ότι η περιοχή της αναγγελίας Α2506/19 δεν εμπίπτει στην περιοχή του μνημονίου  Παπούλια-Γιλμάζ, δηλαδή είναι εκτός Αιγαίου... Πηγή: newsbreak.gr

Τον Νοέμβριο  του 2019, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε ο Θ. Ντόκος ως Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, είπε: «Ακόμη και ιδέες περί συνεκμετάλλευσης (καζάν-καζάν) μπορούν να συζητηθούν, υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης οριοθέτησης μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο». 

Στις 27/11/2019 η Τουρκία υπογράφει -παρανόμως- με την μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης το τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο το οποίο εν συνεχεία κατέθεσε στον ΟΗΕ (A/74/757) στις 18/03/2020. Αμφισβητεί εμπράκτως την δικαιοδοσία της Ελλάδας ανατολικά της Κρήτης, με μια δική της αυθαίρετη προσέγγιση περί διαμοιρασμού των θαλασσίων ζωνών, η οποία δεν δίνει στα ελληνικά νησιά -ακόμη και στην Κρήτη- επήρεια στην ΑΟΖ, καταπατώντας κατάφορα το Δίκαιο της Θάλασσας και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. 

Σύμφωνα με την «τουρκικής εμπνεύσεως θεωρία», τα ελληνικά νησιά δεν έχουν -δήθεν- δικαίωμα στην υφαλοκρηπίδα επειδή τάχα επικάθονται στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας. Δηλαδή τα νησιά είναι η συνέχεια του γεωλογικού ανάγλυφου του πυθμένα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της χερσονήσου της Ανατολίας. Αυτό δεν ευσταθεί ούτε γεωλογικά αφού δεν υπάρχει τουρκική υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, σύμφωνα με τον καθηγητή Μιχάλη Σταυρινό (στο βιβλίο του «Το Πρόβλημα της Υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου», εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα 1986). 

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο αφορούσε μόνο δύο σημεία (τα οποία προστέθηκαν στον χάρτη Μπάιντεν στον Χάρτη-3, με κόκκινη γραμμή τα σημεία Α,Β). Παρά ταύτα η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την παράνομη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, κατέθεσε στον ΟΗΕ τα όρια του Χάρτη-4 (Χάρτης-4: Τα όρια της υφαλοκρηπίδας που διεκδικεί με κόκκινη γραμμή τα σημεία A,B,C,D,E,F,G) διεκδικώντας -όπως πάντα- την μερίδα του λέοντος στην Ανατολική Μεσόγειο.
Χάρτης-4: Σε συνέχεια του τουρκολιβυκό ψευδομνημονίο (σημεία F,E) η Τουρκία χάραξε τα όρια της υφαλοκρηπίδας που παρανόμως διεκδικεί και τα κατέθεσε στον ΟΗΕ (με κόκκινη γραμμή A,B,C,D,E,F,G). Έγινε αντιπαραβολή των βυθοτεμαχίων που προκήρυξε αρχικά η Αίγυπτος για έρευνα υδρογονανθράκων (πορτοκαλί κύκλος το Οικόπεδο 11 και κόκκινος κύκλος το Οικόπεδο 18), καθώς και των ελληνικών βυθοτεμαχίων του Ν4001/2011 του χάρτη Μανιάτη (με γκρι/πράσινο καρό).

Αυτό που πρέπει να τονισθεί όμως είναι ότι η Τουρκία «σεβάστηκε» τα όρια του χάρτη Μανιάτη (Χάρτης-4: Με γκρι/πράσινο καρό τα ελληνικά βυθοτεμάχια του νόμου Μανιάτη του Χάρτη-2) κατά τη σύναψη του τουρκολιβυκό ψευδομνημονίου αλλά και στα όρια που κατέθεσε στον ΟΗΕ (Χάρτης-4: Με κόκκινη γραμμή τα σημεία A,B,C,D,E,F,G). Το γεγονός αυτό από μόνο του, κινεί υποψίες για υπόγειες διεργασίες οι οποίες ενδεχομένως να πηγαίνουν πίσω στο 2011 (χρονολογία δημοσίευσης Νόμου Μανιάτη) ή και νωρίτερα.  Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη αδράνησε -παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις από την Λευκωσία και το Κάιρο- και δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία αποτροπής του μνημονίου.

Στις 09/12/2019, η Τουρκία δημοσιεύει εκ νέου (πρώτη δημοσίευση 27/05/2019) τις παράνομες αδειοδοτήσεις της TPAO (του 2009, 2011 και 2012) με την υποτιθέμενη τουρκική υφαλοκρηπίδα η οποία αγνοεί την επήρεια του Συμπλέγματος Μεγίστης και σταματά στον 28ο Μεσημβρινό ο οποίος τέμνει την Ρόδο (Χάρτης-5).
Χάρτης-5: Παράνομες αδειοδοτήσεις της TPAO του 2009-2011-2012 (με κόκκινο η υποτιθέμενη τουρκική υφαλοκρηπίδα που αγνοεί την επήρεια Συμπλέγματος Μεγίστης και με ροζ η υποτιθέμενη υφαλοκρηπίδα των κατεχομένων) μαζί με τις σύννομες αδειοδοτήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας  στην ΑΟΖ της το 2009 (κίτρινο). Πηγή: mfa.gov.tr (09/12/2019)

Αντιπαραβάλλοντας τον Χάρτη-5 με το όριο της διεκδικούμενης υφαλοκρηπίδας του Χάρτη-4 (κόκκινη γραμμή A,B,C,D,E,F,G) που κατέθεσε η Τουρκία στον ΟΗΕ και τον χάρτη Μπάιντεν (Χάρτης-1), προκύπτει ο Χάρτης-6. Το γεγονός ότι τα εξωτερικά όρια της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας συμπίπτουν με τα όρια του χάρτη Μπάιντεν ασφαλώς και δεν είναι συμπτωματικό, γιατί όπως προαναφέρθηκε ο χάρτης Μπάιντεν δημιουργήθηκε πιθανότατα αρχές του 2015 και συνέχισε να εμπλουτίζεται σύμφωνα με τις τούρκικες υποδείξεις μέχρι το 2017.    
Χάρτης-6: Ο χάρτης Μπάιντεν (Χάρτης-1) με αντιπαραβολή των παράνομων αδειοδοτήσεων της τουρκικής TPAO του 2009-2011-2012 (με κόκκινη σκίαση, από Χάρτη-5) και με τον τουρκικό χάρτη που κατέθεσε στον ΟΗΕ (Χάρτης-4, με κόκκινη γραμμή τα σημεία A,B,C,D,E,F,G). Πηγή: slpress.gr

Στις 02/02/2020, ο Θ. Ντόκος, αυτήν την φορά ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις του, λέει ότι: «Εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή -το πιο πιθανόν- στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών (περίπτωση Κατάρ-Ιράν), εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα». Εν προκειμένω η βαρύτητα δίνεται στα «συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα» -όποια κι αν είναι αυτά-, αλλά και στην αναφορά του στο «Κατάρ-Ιράν», για τους λόγους που θα διαπιστώσετε πιο κάτω.

Στις 19/02/2020, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης δήλωσε: «Η Τουρκία ως παράκτιο κράτος στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, έχει δικαιώματα. Oχι αυτά που πιστεύει, αλλά έχει δικαιώματα».

Λίγους μήνες αργότερα, στις 13/07/2020, η τότε διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή, και ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, σε συνάντηση που είχαν υπό γερμανική επιδιαιτησία στο Βερολίνο (η οποία πραγματοποιήθηκε εν αγνοία του Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια κατά ομολογία του ιδίου), κατέληξε σε μυστική συμφωνία που αφορά τις θαλάσσιες ζώνες. Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης το ομολόγησε αργότερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιάννη Πρετεντέρη (δημοσιεύτηκε 12/10/2020).

Στις 21/07/2020, σχεδόν μια εβδομάδα μετά τη μυστική συμφωνία του Βερολίνου, το Oruc Reis συνοδευόμενο από αρμάδα τουρκικών πολεμικών πλοίων, ξεκίνησε τις παράνομες έρευνές του εντός των ελληνικών θαλασσίων ζωνών (Χάρτης-7, σκίαση με διάφορα χρώματα ανατολικά της Ελληνοαιγυπτιακής οριοθέτησης ΑΟΖ), σε συγκεκριμένη επίμαχη περιοχή που αποκόπτει/παρεμβάλλεται στο κοινό θαλάσσιο σύνορο Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και στην όδευση του EastMed. Η ανακοίνωση/αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο -πρώτη φορά- για έρευνες σε «αμφισβητούμενα ύδατα», η οποία έρχεται να συμπληρώσει την από τις 14/05/2019 δήλωση του τέως υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας σερ Άλαν Ντάνκαν, σχετικά με τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ όπου είπε: «Οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Τον Ιούλιο του 2020, την ίδια περίοδο με την τριμερή του Βερολίνου, πληροφορίες της «Εστίας» από την αντίπερα του Ατλαντικού, αναφέρουν ότι κυοφορείται «Συμφωνία Ειρήνης» Ελλάδας-Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα κληθεί:
1. Να εγκαταλείψει το δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο. 
2. Να αποσύρει τα στρατεύματά της από νησιά του Αιγαίου.
Το ίδιο δημοσίευμα εξηγεί ότι στόχος της συμφωνίας είναι η δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης» δυτικά των 28 αφοπλισμένων νησιών. Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα (14/01/2023), ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην Αλεξανδρούπολη «ανακαλύπτει» την παρουσία «νατοϊκών νησιών» στην ελληνική επικράτεια. 

Στις 06/08/2020 υπεγράφη η Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ (Ν.4717/2020-ΦΕΚ 164/28.8.20) η οποία πήρε σάρκα και οστά ένα σχεδόν μήνα μετά την συμφωνία Καλίν-Σουρανή στο Βερολίνο και αφού το Oruc Reis ήδη όργωνε τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού. Δηλαδή, προηγήθηκε η μυστική συμφωνία Καλίν-Σουρανή, μετά ακολούθησαν οι παράνομες έρευνες του Oruc Reis, και εν συνεχεία υπογράφηκε η Ελληνοαιγυπτιακή οριοθέτηση. Είναι ξεκάθαρο ότι ο κοινός παρονομαστής της αλληλουχίας αυτών των γεγονότων, είναι το όριο του 28ου Μεσημβρινού που τέμνει την Ρόδο, όπως ακριβώς αποτυπώνεται και στον χάρτη Μπάιντεν (Χάρτης-7).
Διάγραμμα-1: Η Ελληνοαιγυπτιακή τμηματική οριοθέτηση (σημεία A,B,C,D,E) με γραμμή έναρξης μέτρησης τα 6νμ. Πηγή: slpress.gr

Όσον αφορά στην συμφωνία τμηματικής Ελληνοαιγυπτιακής οριοθέτησης (η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αποτέλεσμα έντονης παρασκηνιακής δραστηριότητας των Αμερικανών σε στενή συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών), εκτός του ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη του Δίκαιου της Θάλασσας για «μερική οριοθέτηση», επετεύχθη αφού η Ελλάδα παραχώρησε περί τα 8-9% του εμβαδού (1 και 2) της ελληνικής ΑΟΖ (ήτοι περί το 75% της Λεκάνης του Ηροδότου που μας αντιστοιχεί), σε περιοχή όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, ενώ αποδόθηκε μικρότερη επήρεια σε νησιά όπως η Κρήτη, η Κάρπαθος και η Ρόδος, γεγονός που δίνει πάτημα στην τουρκική επιχειρηματολογία. 

Στο ερώτημα, γιατί η Τουρκία «περιορίστηκε» με τις έρευνες του Oruc Reis ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού ενώ στον ΟΗΕ είχε καταθέσει (στις 18/03/2020) συντεταγμένες μέχρι τα ανοιχτά της Κρήτης (Χάρτης-4 και 6), η απάντηση είναι ότι η γείτονα γνωρίζει πολύ καλά, όταν πηγαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (σσ. εν όψει της συνάντησης Καλίν-Σουρανή στο Βερολίνο στις 13/7/2020) να φορτώνει την ατζέντα των διεκδικήσεων. Το ότι ο 28ος Μεσημβρινός φαίνεται να ήταν μέρος της συμφωνίας Καλίν-Σουρανή, επιβεβαιώθηκε από την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία (Χάρτης-7) η οποία ακολούθησε. Εκτός κι αν οι Αμερικανοί -οι οποίοι φέρονται να δρομολόγησαν την Ελληνοαιγυπτιακή οριοθέτηση- ενήργησαν αντανακλαστικά στη συμφωνία του Βερολίνου πιέζοντας για τον 28ο Μεσημβρινό. Εν πάση περιπτώσει, όπως και να έχουν τα πράγματα, το ένα δεδομένο είναι ότι η Τουρκία «κατοχύρωσε» επί του πεδίου το όριο του 28ου Μεσημβρινού, και το άλλο είναι ότι για να εξωθηθεί η Ελλάδα στη σύναψη της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας (με μειωμένες επήρειες μεγάλων νήσων και απώλεια ΑΟΖ), έπρεπε να προηγηθεί το εντελώς ανυπόστατο και ακραία μαξιμαλιστικό τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο.
Χάρτης-7: Αντιπαραβολή στον Χάρτη-3 των παράνομων Navtex του Oruc Reis (σκίαση με διάφορα χρώματα).

Σημειώνεται παρενθετικά ότι η Ελληνοαιγυπτιακή οριοθέτηση για πολιτικούς λόγους δεν έλαβε υπόψη το ανατολικό όριο του χάρτη Μανιάτη (Χάρτης-7 και Χάρτης-4, πορτοκαλί κύκλος το Οικόπεδο 11) διότι η συμφωνία προέβλεπε την οριοθέτηση μεταξύ του 26ου και του 28ου Μεσημβρινού. Ως εκ τούτου, το ανατολικό όριο του χάρτη Μανιάτη (Χάρτης-7, Οικόπεδο 20 και 15 με γκρι/πράσινο καρό) αλληλοκαλύπτεται/τέμνεται από  το δυτικό όριο της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας (Χάρτης-7, σημείο «Ε» της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας). Αυτό έμμεσα ακυρώνει τον χάρτη Μανιάτη στη συγκεκριμένη περιοχή και δημιουργεί σημαντικό τεχνικό πρόβλημα το οποίο οφείλει να επιλυθεί, όπως εξηγήσαμε και παλαιότερα.  

Συνεχίζοντας με το χρονολόγιο, παραμονές Δεκαπενταύγουστου το 2020 και ενώσω το Oruc Reis όργωνε τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, ο Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωνε εκ νέου ότι: «Ο δρόμος της λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο περνάει μέσα από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις. Αν λειτουργήσουμε ευσυνείδητα και με λογική μπορεί να βρεθεί μία φόρμουλα σε μία λογική «καζάν-καζάν» (μία λύση από την οποία θα βγουν όλοι κερδισμένοι «win-win»), που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πλευρών».

Στις 15/10/2020, ο τότε υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δηλώνει σχετικά με τα γεγονότα του Oruc Reis ότι «η κόκκινη γραμμή είναι στα έξι μίλια» ενώ αργότερα φαίνεται ότι ανέλαβε και ρόλο στη μυστική διπλωματία μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν -περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω-. 

Στις 30/11/2020, το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis, ολοκλήρωσε μετά από 4,5 μήνες την αποστολή που άρχισε στις 21/07/2020 (ημερομηνία πρώτης παράνομης Navtex 0977/20). «Το πλοίο μας, το οποίο συνέλεξε 10.995 χλμ 2D σεισμικών δεδομένων, επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας», ανέφερε η ανακοίνωση. Με άλλα λόγια, η αποστολή του να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα δημιουργώντας ένα τετελεσμένο άνευ προηγουμένου, είχε εκτελεσθεί, ενώ οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις είχαν διαταχθεί σε ρόλο παρατηρητή από απόσταση. Αυτό το τετελεσμένο αφορά στον 28ο Μεσημβρινό, ανατολικά του οποίου οι θαλάσσιες ζώνες «χαρίζονται» από τον χάρτη Μπάιντεν -πιθανότατα και με την μυστική συμφωνία Καλίν-Σουρανή- στην Τουρκία, η οποία είχε ήδη διεκδικήσει την εν λόγω περιοχή με τον Χάρτη-5. Εάν τώρα αντιπαραβάλουμε τον Χάρτη-5 με τον Χάρτη-3 προκύπτει ο Χάρτης-8, ο οποίος αποκαλύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας τί συμβαίνει στην Αν. Μεσόγειο. 
Χάρτης-8: Αντιπαραβολή του Χάρτη-5 στον Χάρτη-3.

Στις 16/02/2021, όπως ο Γ. Βαληνάκης παρατηρεί, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δια της μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ, προέβη σε αποκήρυξη του λεγόμενου Χάρτη της Σεβίλης (ο οποίος αποτυπώνει βάσει του Δίκαιου της Θάλασσας την δυνάμει ελληνική ΑΟΖ). Συγκεκριμένα, σε επιστολή της προς τον ΟΗΕ (με ημερομηνία 16/02/2021, A/75/753ο χάρτης χαρακτηρίζεται ως «ιδιωτικός»(!) προς ικανοποίηση της Τουρκίας: «It is also striking for a country that has sent illegal maps to the United Nations trying to establish new maritime boundaries in the entire maritime area of the Eastern Mediterranean at the expense of other States’ sovereign rights, including Greece’s, to cite a PRIVATE MAP as a violation of the “equitable delimitation” principle». Ανταπαντώντας στις 21/06/2021 (A/75/929) η Τουρκία φυσικά εκμεταλλεύτηκε τη μονομερή παραχώρησή μας λέγοντας: «Against this background, it should indeed be considered a remarkable step for Greece to refer to the “Seville Map” as a “private map”, seemingly refraining from granting it official endorsement», προσθέτοντας ότι: «A description of this map, however, is codified in Greek national legislation (Law No. 2289/1995, as amended by Law No. 4001/2011 [σσ. Νόμο Μανιάτη]), on the basis of the application of the equidistance method, albeit unrecognized and considered null and void by Turkey».

Ας δούμε όμως και τον παράγοντα Αίγυπτο, που είναι προφανές ότι συμμετέχει στα «μαγειρέματα» για τον διαμοιρασμό της Αν. Μεσογείου. Στις 03/03/2021, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «όταν η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα, σεβάστηκε τα νότια σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας, δηλαδή ανατολικά της 28ου μεσημβρινού, που έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ. Τώρα δίχως να μπει στη δική μας υφαλοκρηπίδα, συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες και την αδειοδότηση μέσα στη δική της υφαλοκρηπίδα και αυτό το βλέπουμε θετικά». Την ίδια δήλωσε επανέλαβε δύο χρόνια αργότερα (στις 18/03/2023), μετά την επιστροφή από το ταξίδι του στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι όταν είπε ότι «η αιγυπτιακή πλευρά, ακόμα και όταν οι σχέσεις μας ήταν ψυχρές, σεβάστηκε τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας». 

Ο λόγος της δήλωσης γίνεται κατανοητός στον Χάρτη-4 (με κόκκινο κύκλο το Οικόπεδο 18) όπου φαίνεται ότι η Αίγυπτος, όταν προχώρησε τον Μάρτιο του 2021 σε προκήρυξη διαγωνισμού για τα βυθοτεμάχια στην ΑΟΖ της, ακολούθησε ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού την χάραξη των ορίων της παράνομης υφαλοκρηπίδας που κατέθεσε η Τουρκία στον ΟΗΕ (τα οποία φυσικά συμπίπτουν με τον χάρτη Μπάιντεν όπως φαίνεται στον Χάρτη-6). Αυτό έγινε κατά παράβαση της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, η οποία προβλέπει την από κοινού οριοθέτηση πέραν του 26ου και 28ου Μεσημβρινού, σύμφωνα με το Άρθρο 1 Παράγραφος “α” της συμφωνίας Ν.4717/2020-ΦΕΚ164/28.8.20. Στη συνέχεια βέβαια η Αίγυπτος, μετά από παρέμβαση του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια, διόρθωσε το συγκεκριμένο βυθοτεμάχιο διακόπτοντάς το στον 28ο Μεσημβρινό, αλλά -όπως ήταν αναμενόμενο- η πρόθεσή της καταγράφηκε από τους Τούρκους. 

Τον Ιούνιο του 2021 ο Ρ.Τ. Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και σχεδόν ένα χρόνο μετά τη μυστική συμφωνία του Βερολίνου, είπε: «Αν θέλει ο Θεός, με την Ελλάδα θα επικοινωνούμε όχι μέσω άλλων κρατών, οργανισμών αλλά μέσω του ειδικού απεσταλμένου μου Ιμπραήμ Καλίν και της ειδικής απεσταλμένης του [σ.σ: Μητσοτάκη] κυρίας Ελένης [Σουρανή]». Πράγμα που σημαίνει αφενός ότι ο απευθείας δίαυλος επικοινωνίας Μαξίμου - Ακ Σαράι παρέμεινε ανοικτός και αφετέρου, η συμφωνία του Βερολίνου είχε και συνέχεια, την οποία αργότερα -όπως αναφέρεται παρακάτω- ανέλαβε η αντικαταστάτρια της Ε. Σουρανή, η Άννα-Μαρία Μπούρα. Διπλωματικές πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι το «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Σουρανή και Καλίν ήταν ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Ακ Σαράι, ο οποίος λειτουργούσε και(!) κατά τη διάρκεια του εξαιρετικά δύσκολου 2020. Με άλλα λόγια, κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Oruc Reis, όταν η Τουρκία γκρίζαρε τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού (Χάρτης-7) ενώ η  Ελλάδα διατηρούσε «στρατηγική ηρεμία»...  

Σε αυτό το σημείο, θα ήταν παράληψη εάν δεν αναφερθούμε και στον EastMed, ο οποίος είναι πρόδηλο ότι λάμπει δια της απουσίας του (1 και 2) από τον χάρτη Μπάιντεν (Χάρτης-1). Το γνωστό αμερικανικό non-paper με πρωτεργάτη του τον Άμος Χόκσταϊν, διέρρευσε τον Ιανουάριο του 2022 (εικάζεται ότι είχε διανεμηθεί τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2021), είχε έντονο τουρκικό άρωμα (12 και 3), και ήταν απλώς η επιβεβαίωση των όσων οι Αμερικανοί -με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως τον π. ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο- δήλωναν εις βάρος του αγωγού τα προηγούμενα χρόνια.

Ας έρθουμε όμως και στις αποκαλύψεις του Κωστή Χατζηκωστή (πολύπειρου εκδότη και καναλάρχη, ιδιοκτήτη του συγκροτήματος «Δίας» στην Κύπρο) στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο «7 Προεδρικά Πορτραίτα». Εκεί (σελίδες 351-352) ο Ε/κ εκδότης μας μεταφέρει τον διάλογό του με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στις 19/08/2021 :
«Κωστή, μου ανοίγεις το θέμα Μητσοτάκη. Είναι σοβαρό. [...] Ο Μητσοτάκης μου ανέφερε ότι μια από τις εισηγήσεις του για βελτίωση των σχέσεων Ελλάδος-Τουρκίας ήταν και η παράκαμψη της Κύπρου από την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη και η κατεύθυνσή του προς την Τουρκία, και από εκεί προς την Ελλάδα και Ευρώπη. [...] Του έδειξα στον χάρτη ότι σε τέτοια περίπτωση γιατί να μην παρακάμψει και την Ελλάδα. Πέραν δε τούτου, εφόσον θα περάσει από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία δικαιούται να ζητήσει ενοίκιο-αποζημιώσεις για τη χρήση του δικού της θαλάσσιου χώρου. Είναι συγκλονιστικό το πόσο εκτός πραγματικότητας κινείται ο Μητσοτάκης στα θέματα με την Τουρκία. Οι περίεργοι σύμβουλοί του, του υποβάλλουν ότι πρέπει να απομονώσει την Κύπρο από τις Ελλαδοτουρκικές διαφορές. Και πρέπει σε ό,τι πράττει η Τουρκία, και στην Κύπρο και στο Αιγαίο, η επίσημη Αθήνα να είναι κατευναστική. Να προσέχει ιδιαίτερα να μην εκνευρίζει τον Ερντογάν. Άσε, δεν θέλω να πω περισσότερα...».
Η εισήγηση του Κ. Μητσοτάκη για αγωγό φυσικού αερίου (δεν είναι σαφές πότε τοποθετείται χρονικά, αλλά έγινε πριν τον Αύγουστο του 2021) που προτείνεται να ξεκινά από τα ισραηλινά κοιτάσματα και να διέρχεται από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με όδευση βορειοανατολικά προς την Τουρκία, είναι αποτυπωμένος στον χάρτη Μπάιντεν (Χάρτης-9) όπως εξηγήσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας (27/03/2023). Δηλαδή, ο Κ. Μητσοτάκης, εκτός του ότι επέτρεψε με τις ενέργειές του το Oruc Reis να γκριζάρει/αμφισβητήσει ανενόχλητο μια πολύ συγκεκριμένη περιοχή μείζονος σημασίας, πρότεινε και αγωγό φ/α που αποτελεί πάγια επιδίωξη των τούρκων, ανταγωνιστική στον EastMed -τον οποίο οι Αμερικάνοι έτσι κι αλλιώς δεν ήθελαν-. Και όλα αυτά «τυχαίνει» να εναρμονίζονται πλήρως με τον χάρτη Μπάιντεν...

Πέραν τούτου, δημοσίευμα της «Εστίας» στις 12/02/2023 αποκάλυψε ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης «συναντά τακτικά τον Τούρκο [πλέον πρώην] πρεσβευτή σε οικίες προσωπικοτήτων των Αθηνών και συζητούν ατύπως εφ' όλης της ύλης σε χωριστό κανάλι επικοινωνίας ερήμην του Υπουργείου Εξωτερικών» ενώ ταυτόχρονα «η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα [η οποία ανέλαβε μετά την Ελένη Σουρανή] συζητά με τον εξ απορρήτων του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σε διάφορες πρωτεύουσες της Ευρώπης το «μοντέλο Νταβός» με βάση το οποίο θα διεξαχθεί μετεκλογικώς ο ελληνοτουρκικός διάλογος», περιορίζοντας και υπονομεύοντας τις όποιες επιλογές και δυνατότητες ελιγμού της επόμενης κυβέρνησης.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος, προανήγγειλε έναν «μεγάλο συνεταιρισμό κρατών» κατά τα πρότυπα της συνεργασίας Κατάρ-Ιράν (όπως προανέφερε ο Σ.Ε.Α. Θ. Ντόκος) «που θα συνεκμεταλλευτεί τους ενεργειακούς πόρους της Μεσογείου», επιβεβαιώνοντας τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος από τον Δεκέμβριο του 2022 δήλωνε ότι, «υπάρχει μεγάλη ευκαιρία σήμερα να αυξηθεί η συλλογικότητα στην περιοχή» ενώ πρόσθεται ότι «οι ΗΠΑ εστιάζουν στο πώς θα δημιουργήσουν μια ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ για να αποφύγουμε τις διαμάχες που συνοδεύονται με ένα οικονομικό κόστος».

Στις 14/01/2023 ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για «νατοϊκά νησιά» εντός της ελληνικής επικράτειας:
«[...]Έχουμε μια χώρα η οποία δυστυχώς εξακολουθεί να κάνει υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και αυτό που ενδιαφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι αυτά είναι νατοϊκά νησιά, είναι νησιά μιας σύμμαχης χώρας στο NATO...» είπε.

Ο δε Ιμπραήμ Καλίν στις 06/04/2023 ομολόγησε ότι Ελλάδα-Τουρκία βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης διεξόδων -είχαν ήδη στήσει μηχανισμό εξομάλυνσης πριν(!) από τον εγκέλαδο... είπε-, ενώ ξεκαθάρισε ότι επιθυμία της Άγκυρας είναι να υπάρξει συνεννόηση χωρίς την ανάμειξη τρίτων -κατονομάζοντάς τους: Παρίσι, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον-, και αφού άφησε το Βερολίνο έξω από την λίστα του για προφανείς λόγους, δήλωσε με νόημα ότι: «[Πρέπει] να μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις μόνοι μας. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, μπορούμε να το κάνουμε και σήμερα. Ο πρόεδρός μας έχει θέληση σε αυτό το θέμα. Θέληση έχει και ο κ. Μητσοτάκης. Το βλέπω αυτό». Την ίδια ημέρα -συντονισμένα- ο Ρ.Τ. Ερντογάν έλεγε: «Ελπίζω η πρόσφατη ατμόσφαιρα με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο θα αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων».

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινήθηκε «γιαβάς-γιαβάς για λύση καζάν-καζάν», όπως και προηγούμενες; Η υφέρπουσα αίσθηση είναι ότι το σαθρό πολιτικό σύστημα έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του και ψάχνει τον τρόπο για να προετοιμάσει τον κυρίαρχο λαό για τις «Πρέσπες του Αιγαίου - Αν. Μεσογείου», όπως ο Νίκος Φίλης (νυν βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης) πρότεινε σε συνέντευξή του τις 27/03/2023. Ίσως μάλιστα γι' αυτό να προωθηθεί συγκυβέρνηση (ή κυβέρνηση τεχνοκρατών/εντολοδόχων μετά από παρατεταμένη ακυβερνησία) που θα επωμιστεί την διαφαινόμενη επονείδιστη εθνική ταπείνωση. 

Και για να γίνει απολύτως σαφές, οι δημόσιες τοποθετήσεις των διαφόρων «κατευναστών», δεν προσβλέπουν στην διευθέτηση της μοναδικής διαφοράς μας με την Τουρκία (την οριοθέτηση δηλαδή της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ), αλλά αντιθέτως πιέζουν ομοθυμαδόν για την παράδοση/εκχώρηση μέρους της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Τουρκία.

Δεν είναι μυστικό ότι το στενό οικογενειακό περιβάλλον του Κ. Μητσοτάκη καλλιεργεί την ιδέα της «συνεκμετάλλευσης» (1 και 2), προβάλλοντας μάλιστα το ψευδές πρόσχημα της -δήθεν- μεγάλης τουρκικής ακτογραμμής (καίτοι η Ελλάδα κατέχει την 9η θέση μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο μήκος ακτογραμμής ενώ η Τουρκία βρίσκεται στην 17η, ακριβώς επειδή η ελληνική ακτογραμμή είναι διπλάσια της τουρκικής), ενώ διαπιστώνεται ότι η Ελληνική πολιτική σκηνή βρίθει από διάφορους πρόθυμους, έτοιμους να θυσιάσουν το εθνικό συμφέρον στις επιταγές συγκεκριμένων κέντρων. Έτσι εξηγείται γιατί η Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει «εκτός νυμφώνος της Ανατολικής Μεσογείου», παρότι από το 2010 μέχρι και σήμερα έχουν κυβερνήσει έξι (συν δύο υπηρεσιακοί) πρωθυπουργοί... 

Ακόμη αναρωτιόμαστε γιατί η αδελφή Κύπρος έχει αφεθεί στην τύχη της; Όταν για τις Αθηναϊκές πολιτικές ελίτ το ίδιο το Καστελόριζο «κείται μακράν», ποιά η τύχη της Μεγαλονήσου;


Οι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Αντιθέσεις: Γεωπολιτική σκακιέρα ισχύος και UNCLOS στο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
      Στις "Αντιθέσεις", μία αποκαλυπτική συζήτηση για τις τοποθετήσεις στη Σκακιέρα των Θαλασσίων Ζωνών , της Ισχύος, του Δικαίου της Θάλασσας και των Οδηγιών της Ε.Ε. , από το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία , στη γεωπολιτική και την γεωοικονομία στο πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου.
      Η Ελλάδα απέκτησε Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό ή έναν Χάρτη Σκαρίφημα με 4 Θαλάσσιες Χωρικές Ενότητες μετά και παρά την επιβολή προστίμου από την Ε.Ε. για εκκρεμούσα οδηγία από το 2014;
      Τι δείχνει και τι δεν εμφανίζει ο Χάρτης που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΝ με συνευθύνη του ΥΠΕΞ;
      Ποιος είναι στη πράξη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, τι συμβαίνει με τα Θαλάσσια Πάρκα και τις δραστηριότητες της αλιείας , των ενάλιων πολιτιστικών θησαυρών ως τις υπεράκτιες ΑΠΕ και τις εξορύξεις φυσικού αερίου
      Ο ρόλος κλειδί της ΑΟΖ και των χωρικών υδάτων στον Χάρτη της Ε.Ε. , το σύμπλεγμα Καστελλορίζου, η ανακήρυξη και οι οριοθετήσεις ΑΟΖ , η εξήγηση της Τουρκικής εμμονής στη ορλογία "υφαλοκρηπίδα" και το Ελληνικό παράδοξο με "τμηματική" ΑΟΖ στο Ιόνιο και "υφαλοκρηπίδα" στο Αιγαίο
      Ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και οι δοκιμασίες πεδίου για τα καλώδια ηλεκτρικής διασύνδεσης και αγωγών
      Οι Τουρκικές αντιδράσεις και επιδιώξεις
      Οι Γεωπολιτικές και Γεωοικονομικές προεκτάσεις από την Ανατολική Μεσόγειο σε Παγκόσμια διάσταση
      Στο στούντιο των "Αντιθέσεων"
      Η καθηγήτρια Στέλλα Kυβέλου-Χιωτίνη, Eμπειρογνώμονας και καθηγήτρια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, Γαλάζιας οικονομίας και Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο . Ως μέλος του Μηχανισμού Στήριξης για τον ΘΧΣ, είναι η γεωγραφική εμπειρογνώμονας για την Ανατολική Μεσόγειο. Διετέλεσε Διευθύντρια του Εθνικού Σημείου Επαφής ESPON2013 (2008-2014) παρέχοντας, παράλληλα, συμβουλευτικές υπηρεσίες στο ελληνικό Υπουργείο Ανάπτυξης. Έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμονας σε πολλά έργα ΘΧΣ και γαλάζιας οικονομίας. Σήμερα είναι Επιστημονική Υπεύθυνη του εθνικού ερευνητικού προγράμματος HER-SEA «Ανάπτυξη Δικτύου Παρατήρησης για τη Θαλάσσια Πολιτιστική Κληρονομιά (MCH/UCH) στην Ελλάδα» και συντονίστρια (για την Ελλάδα) του Έργου REGINA-MSP (EMFAF) που ασχολείται με τις Περιφέρειες για την ενίσχυση του εθνικού θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, υπό τον συντονισμό του Γαλλικού CEREMA. Στο πλαίσιο αυτό, συνέβαλε, εκτός των άλλων, στο σχεδιασμό ενός Εκπαιδευτικού Προγράμματος για το ΘΧΣ για τοπικά και περιφερειακά στελέχη στην Ευρώπη.
      Στην εκπομπή παρεμβαίνουν και καταθέτουν την οπτική τους οι :
      -Δημήτρης Σκουτέρης , Πολιτικός Επιστήμονας - αναλυτής σε θέματα γεω-οικονομίας
      Βαγγέλης Χωραφάς , Δρ. Οικονομολόγος με διδακτορικό στις Πολιτικές Επιστήμες.
      Εργάζεται ως σύμβουλος σε θέματα algorithmic geopolitical forecasts και crisis management. Διευθύνει την ιστοσελίδα γεωπολιτικής, Geoeurope.org.
      Και από την Ουάσιγκτον ,ο Θεόδωρος Καρυώτης , ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου στις ΗΠΑ και αναγνωρισμένος ως ο "πατέρας της Ελληνικής ΑΟΖ" μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Montego Bay στη Τζαμάϊκα το 1982, που ψηφίστηκε και από την Ελλάδα η UNCLOS
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Άγιοι δίχως ράσα...
      ΒιογραφικάΓεννήθηκε στην Βλάστη Κοζάνης το 1890 και ήταν η έκτη θυγατέρα του Γιάννη Βλαχογιάννη και της Μαρίας, που ήταν πολύ ευλαβής γυναίκα και πολύ συνετή. Διηγείτο η μητέρα της ότι οι πρόγονοί της φιλοξένησαν στο σπίτι τους δύο φορές τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και τους ευλόγησε.Η Κατερίνα παρακολούθησε μερικές τάξεις στο Δημοτικό Σχολείο, έμαθε να διαβάζη και σ’ όλη της την ζωή μελετούσε πολύ. Ήταν πολύ όμορφη και όταν ήρθε στο χωριό τους ένας νέος δάσκαλος, του άρεσε και την έκλεψε. Ο πατέρας της έδωσε την ευχή του, έγινε ο γάμος της Κατερίνας με τον Κωνσταντίνο Δέρβα και εγκαταστάθηκαν στο χωριό του συζύγου της, στην Τσαρίτσανη Ελασσώνος. Όταν η Κατερίνα περίμενε το τρίτο της παιδί, τον άνδρα της κάποιος τον πυροβόλησε και τον σκότωσε. Έτσι σε ηλικία 27 ετών έμεινε χήρα με τρία μωρά. Για να ζήση εμαθε να ράβη. Αργότερα οι συγγενείς της της έκτισαν ένα σπίτι στην Βλάστη δίπλα στο πατρικό της. Εκεί έμαθε και πλεκτομηχανή. Ο γυιός της, ο Γιώργος, έμαθε και αυτός ραπτική και αργότερα εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη, όπου τον ακολούθησε και η μητέρα του Κατερίνα.Η εγκατάστασή της στην πόλη του Αγίου Δημητρίου ήταν δώρο Θεού για την Κατερίνα, γιατί αξιοποίησε τις πνευματικές ευκαιρίες που υπήρχαν. Εκκλησιαζόταν στον Άγιο Μηνά, στην Παναγία Χαλκέων, στην Αγία Αικατερίνη και κυρίως στην Αγία Σοφία, την οποία θεωρούσε σπίτι της. Εκεί βρήκε τον π. Βασίλειο Καϊμάκη, τον ενάρετο πνευματικό, στον οποίον εξωμολογείτο.Είχε μεγάλη ευλάβεια στα θεία και εσέβετο πολύ τους ιερείς. Είχε άνεψιό τον π. Ευσέβιο Βίττη, τον οποίον υπεραγαπούσε. Στην ζωή της αξιώθηκε δύο φορές να προσκυνήση τους Αγίους Τόπους.Στην εξωτερική της εμφάνιση ήταν μικρόσωμη. Φορούσε πάντα μανδήλα στο κεφάλι και μαύρα ρούχα. Ήταν περιποιημένη, δεν ήταν ρακένδυτη και ατημέλητη. «Αυτά είναι υπερβολές», έλεγε. «Ο άνθρωπος να είναι καθαρός και περιποιημένος».Ζούσε την μετάνοια και πενθούσε για τις αμαρτίες της, αλλά εκφραζόταν αυτό ως χαρά. Ζούσε το χαροποιό πένθος, την χαρμολύπη, όπως λέγουν οι πατέρες. Ήταν άνθρωπος που αγαπούσε την ζωή, την ομορφιά της ζωής, την καθημερινή πραγματικότητα. Δεν ένιωθε μέσα της ότι εστερήθη, ότι εταλαιπωρήθη, ότι υπέφερε. Δεν παραπονείτο για τίποτε, όλα τα ξεπέρασε με την εμπιστοσύνη της στον Θεό και την προσευχή.Όπου πήγαινε άλλαζε την ατμόσφαιρα. Μετέδιδε αυτό που βίωνε, και όταν την ρωτούσαν κάτι, μετέδιδε τον λόγο του Θεού. Δεν είχε μονοτονία στην συμπεριφορά της. Ήταν πάντα ένας δροσερός άνθρωπος. Έλεγε: «Μία καινούργια μέρα, μία καινούργια ζωή». Δεν αγωνιούσε για τίποτε. Αν και είχε περάσει πολλές δυσκολίες στην ζωή της, έλεγε: «Αν ξαναερχόμουν στην ζωή, πάλι εύκολα θα την περνούσα. Εμένα ο Θεός με αξίωσε να περνώ άνετα, χωρίς να έχω ούτε κτήμα ούτε σπίτι στο όνομά μου. Δεν ξέρω τι θα πει εφορία, τι θα πει δικηγόρος. Πέρασα σαν βασίλισσα». Ήταν πάντα ειρηνική χωρίς εκρήξεις και θυμούς.
      Το τυπικό τηςΟ γυιός της είχε αγοράσει ένα κτήμα κοντά στην Σχολή Πολέμου και αυτό για την Κατερίνα ήταν σαν παράδεισος. Εργαζόταν εκεί και η ίδια, αλλά πιο πολύ επιστατούσε στους εργάτες που καλλιεργούσαν τις φυστικιές. Η ίδια ανέβαινε, στα δένδρα και προσευχόταν. Αργότερα εγκαταστάθηκε μόνιμα εκεί.Ξυπνούσε πολύ πρωί και έλεγε: «Εγώ αργότερα θα κοιμάμαι αιώνια. Όταν θα φύγω απ’ αυτόν τον κόσμο, τότε θα χορτάσω ύπνο. Τώρα πρέπει να προλάβω να χαρώ αυτό το δώρο του Θεού, να σκεφτώ και να φιλοσοφήσω».Εκτός από την πρωινή προσευχή συνήθιζε να προσεύχεται τα μεσάνυχτα αφού προηγουμένως ξεκουράζετο λίγο. Έλεγε: «Τα μεσάνυχτα, όταν όλα ησυχάζουν αφού ξεκουραστή λίγο ο άνθρωπος, η ψυχή του εχει ανάγκη να μιλήση με τον Θεόν». Αγαπούσε πάρα πολύ να προσεύχεται με το κομποσχοίνι, και έλεγε να προσέχουμε πως κάνουμε την προσευχή μας.Έλεγε στον εαυτό της όταν έπεφτε να κοιμηθή: «Η νύχτα πέφτει, η ζωή μου πλησιάζει στο τέρμα της». Και στη νυχτερινή προσευχή της μεταξύ άλλων ελεγε: «Είμαι μπροστά Σου, κλαίω ζητώντας να καταλάβω τι έκανα σήμερα. Τα λουδούδια Σου τα πάτησα, στον κήπο μου δεν έχω άλλα λουλούδια, μόνο αγκάθια φυτρώνουν. Κάνε, Χριστέ μου, να ανθίσουν άλλα».Εκκλησιάζετο κάθε Κυριακή και εορτή και κοινωνούσε συχνά, αφού εξωμολογείτο. Παρακολουθούσε και κηρύγματα. Τις υπόλοιπες προσευχές τις έκανε στην καλύβα της. Ήταν γι’ αυτήν ένας χώρος που την ανέβαζε στον ουρανό. Αν και ζούσε μόνη της, σε μία παράγκα στην ερημιά, όχι στο μεγάλο σπίτι που υπήρχε εκεί δίπλα, δεν φοβόταν. «Τί να φοβηθώ;», έλεγε. «Στα φτωχά και στα ταπεινά κλέφτες δεν πάνε. Μου είπαν να καθήσω εδώ• κάθησα και βρήκα μεγάλη ωφέλεια».Αγαπούσε πολύ το διάβασμα. Εκτός από την Αγία Γραφή και τα πνευματικά βιβλία, διάβαζε και λογοτεχνικά για να εμβαθύνη στις έννοιες και να μάθη να ψυχολογή τους χαρακτήρες των ανθρώπων. Ό,τι διάβαζε δεν το προσπερνούσε τυπικά αλλά εμβάθυνε. Είχε την ικανότητα να παίρνη μία λέξη, να την αναπτύσση, να κάνη ολόκληρο κήρυγμα. Επειδή μιλούσε για πνευματικά και ενέπνεε σεβασμό, μερικοί νόμιζαν ότι είναι πρεσβυτέρα και την προσφωνούσαν κυρα-παπαδιά. Είχε δυνατή μνήμη και αποστήθιζε όσα διάβαζε. Κάποτε είπε: «Θεέ μου, έμαθα πολλά για σένα, διάβασα πολλά, άκουσα πολλά, ας κλείσω τώρα τα βιβλία και ας μιλήση η ψυχή μου μαζί Σου».Έλεγε στην προσευχή της: «Πολυεύσπλαχνε, δώσε μας να αισθανθούμε το φως της Μεταμορφώσεως, την δύναμη της Αναστάσεως και την φλόγα της Πεντηκοστής».«Ιησού, εσύ είσαι η ζωή και το φως, ο λόγος και ο άρτος, η αλήθεια και η αγάπη. Δώσε μας τον εαυτό σου για να βρούμε τον εαυτό μας».Νήστευε και έκανε όσα ορίζει η Εκκλησία, αλλά είχε ξεπεράσει το τυπικό. Όταν έψαλλε και προσευχόταν ήταν συγκεντρωμένη στον εαυτό της και φαινόταν ότι τα αισθανόταν, τα ζούσε. Ήταν πολύ αδύνατη. Έτρωγε ελάχιστα. «Δεν θυμάμαι ποτέ να έφαγα και να χόρτασα», ελεγε.Της άρεσε πολύ ν’ ανάβη κερί και να θυμιάζη. Έλεγε: «Να καίη το κερί πάντα μπροστά στην εικόνα. Όπως λάμπει το φως του κεριού, να λάμπη και η ψυχή μου, να φωτισθή με το φως της Μεταμορφώσεως».Αν και είχε πολλή αγάπη στους ανθρώπους δεν είχε στο τυπικό της να κάνη ελεημοσύνες. Όπως έλεγε δεν είχε τίποτε, όλα ήταν του γυιού της και αυτή δεν μπορούσε να τα διαθέση. Δεν είχε χρήματα και περιουσίες για να εκδηλώνεται η υλική ελεημοσύνη της, αλλά η ελεήμων ψυχή της εδινε άφθονη πνευματική ελεημοσύνη. Όποιος πήγαινε κοντά της, ήταν σαν να του έδινε ολόκληρο το είναι της, εάν ο επισκέπτης το ζητούσε αλλοιώς σιωπούσε. «Στα πνευματικά δεν μπορείς να βοηθήσης, αν δεν έχη ο άλλος διάθεση», έλεγε. Δεν ήταν μέλημά της να πηγαίνη σε Νοσοκομεία και φυλακές, αλλά έδινε ό,τι είχε με διάθεση, με εγκαρδιότητα• όσο ασήμαντο κι αν ήταν αυτό, σε γέμιζε.
      Η πνευματική της εργασίαΗ Κατερίνα ζούσε έντονα πνευματική ζωή, καθοδηγούμενη από τα πατερικά βιβλία, σαν να ήταν θεοδίδακτη. Είχε όμως την καλή ανησυχία και εφοβείτο μην είναι σε πλάνη. Είπε στον π. Μεθόδιο, γνωστό της ιερομόναχο που σύχναζε στο Άγιον Όρος, αν βγή κάποιος αγιορείτης διακριτικός Γέροντας, να την πάη να τον συμβουλευτή. Όταν ο παπα-Εφραίμ ο Κατουνακιώτης επαθε κυάμωση και πήγε στο Νοσοκομείο, πήγε να τον δή με τον π. Μεθόδιο. Ο Γέροντας την είδε ιδιαιτέρως και, ενώ έξω περίμεναν πολλοί, αυτήν την κρατούσε και της έλεγε: «Γερόντισσα, πές κι άλλα». Την κοίταζε έκπληκτος και με θαυμασμό της επαναλάμβανε: «Γερόντισσα, πές κι άλλα». Η Γερόντισσα του είπε: «Εγώ ήρθα εδώ για να ρωτήσω και ν’ ακούσω, όχι να πώ». Και ο Γέροντας της είπε: «Έτσι να συνέχισης. Μή φοβάσαι. Εγώ θα εύχομαι για σένα». Την κράτησε πάνω από ώρα, ενώ οι άλλοι περίμεναν απ’ εξω και χτυπούσαν την πόρτα• στον π. Μεθόδιο είπε ιδιαιτέρως: «Η Γερόντισσα θα κοιμηθή σε λίγα χρόνια». Όταν πήγε αργότερα στον παπα-Εφραίμ του είπε πάλι: «Η Γερόντισσα θα κοιμηθή σε ένα χρόνο. Αυτή θα είναι πρώτη στον Παράδεισο, μπροστά από πολλούς Αγιορείτες. Δεν έχω δει τέτοια ψυχή στην ζωή μου, ούτε μπορούσα να φανταστώ ότι υπάρχει τέτοια ψυχή μέσα στον κόσμο. Είναι μία ψυχή που εχει ζήσει την θεολογία στην πράξη και εχει ξεπεράσει όλα τα πνευματικά στάδια. Αυτή η γιαγιά με την απλότητά της, με την εσωτερική κοινωνία με τον Θεό διά της προσευχής, με την πολλή της ταπείνωση και την δίψα και την λαχτάρα που έχει για τον Χριστό, έφθασε σε τέτοια μέτρα και δεν της χρειάσθηκε η άσκηση σε Μοναστήρι. Θα εύχομαι εγώ γι’ αυτήν, αλλά πές την να εύχεται κι αυτή για μένα».Η Κατερίνα ζούσε αθόρυβα και εν κρυπτώ την πνευματική ζωή. Δεν μιλούσε για υπερφυσικές καταστάσεις και χαρίσματα, και δεν της άρεσε που έλεγαν μερικοί ότι είδαν τον Χριστό και την Παναγία. Έλεγε: «Είδε κάποιος αυτό ή δάκρυσε μία εικόνα και τρέχει ο κόσμος. Πως κάνουν ετσι; Τι ζητούν αποδείξεις και τι χρειάζεται να δης αυτά; Εγώ τα πιστεύω αυτά και δεν αισθάνομαι την ανάγκη να πάω».Είχε περάσει σε άλλα επίπεδα. Μιλούσε κυρίως για την ουσία της πνευματικής ζωής, για την εσωτερική εργασία και για την αίσθηση της χάριτος του Αγίου Πνεύματος. Αυτό το ένιωθε πολύ έντονα και έλεγε: «Το Άγιο Πνεύμα ζωοποιεί την ψυχή του ανθρώπου».Αγάπησε πολύ τον Χριστό και προσευχόταν με αίσθηση σαν να ήταν ενώπιόν της ο Χριστός και η Παναγία. Δινόταν ολόκληρη στην προσευχή, ξεχνούσε τα πάντα. Στην θεία Λειτουργία, εστέκετο σ’ ένα ήσυχο μέρος και αφοσιωνόταν τελείως στο Μυστήριο.Αισθανόταν ότι ποτέ δεν ήταν εντάξει ενώπιον του Θεού, ότι δεν είχε ανταποκριθή. Είχε μεγάλη μετάνοια και αυτομεμψία. Έλεγε: «Από την ζωή μου αυτό που ξέρω είναι ότι 85 χρόνια είναι γεμάτα αμαρτίες. Βάρυναν οι ώμοι μου. Τίποτα δεν έκανα για την μετάνοια και την σωτηρία μου».Ήταν συνήθως σιωπηλή, δεν έλεγε πολλά λόγια. Καθόταν συμμαζεμένη με σκυφτό το κεφάλι, φορώντας μαντήλα σαν μοναχή και πάντα με το κομποσχοίνι στο χέρι. Έλεγε: «Καλύτερη είναι η σιωπή παρά να λέμε άχρηστα πράγματα».Μερικές φορές ελεγε κάτι και όταν την ξαναρωτούσαν να το ξαναπή, έλεγε: «Πότε το είπα εγώ αυτό; Δεν το θυμάμαι. Αν είπα κάτι και ήταν καλό, αυτό δεν το είπα εγώ. Εγώ μόνο ανοησίες λέω, τίποτε καλό».Όλα όσα έλεγε δεν τα είχε προετοιμασμένα στο μυαλό της. Απορούσε κάποιος πως δεν θυμόταν τα τόσο ωραία και πνευματικά λόγια που του έλεγε και αυτή απάντησε: «Αυτά δεν είναι ποίημα να τα πης. Άμα βγή βγήκε, άμα δε βγή… δεν λες τίποτε». Μιλούσε δηλαδή κατ’ έμπνευση και φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και όχι ανθρώπινα.Έλεγε: «Σκέφτηκα τον Παράδεισο και είπα στον εαυτό μου, “θα μείνω απ’ εξω. Ποιός θα δώσει σημασία σ’ εμένα, μία φτωχή, αμαρτωλή και τιποτένια; Είμαι γυμνή από αρετές, δεν εχω τίποτε να παρουσιάσω. Πόσο θάθελα να είχα μερικούς αγίους φίλους, να μεσιτεύουν για μένα και να πουν ότι με γνωρίζουν!”. Μεγάλο πράγμα! Να κάνουμε φίλους τους αγίους στον Παράδεισο».Αγαπούσε πολύ την ταπείνωση και μιλούσε συχνά γι’ αυτήν. Έλεγε ότι είναι μία βασική εργασία του ανθρώπου. Πρέπει ο άνθρωπος να ασκήται στην ταπείνωση, να την ζη βαθειά. Βίωνε την ταπείνωση και είχε πλήρη αυτογνωσία με την πατερική έννοια. Ό,τι καλό έβλεπαν οι άλλοι σ’ αυτήν, το θεωρούσε δώρο Θεού, ενώ θεωρούσε ότι η ίδια ήταν μόνο μία γριά.Είχε χάρι Θεού και αυτό το αισθάνοντο οι πολλοί επισκέπτες της. Εγίνετο κοσμοσυρροή στην καλύβα της. Πήγαιναν άλλοι για να την δούν και να την συμβουλευτούν, και ασθενείς για να παρηγορηθούν. Έλεγε γνωστός της ιερομόναχος: «Ένιωθα το ίδιο πράγμα, την ίδια ειρήνη, όπως όταν επισκεπτόμουν τον γερο-Παΐσιο και τον παπα-Εφραίμ στα Κατουνάκια. Είχε το νού της στα πνευματικά και στον Θεό και όλα τα περιστατικά της καθημερινότητας τα ανήγαγε στον Κύριο. Αυτά που έλεγε σε έβαζαν σε μία άλλη πραγματικότητα. Μερικές φορές δεν μιλούσε. Εφαίνετο ότι ζούσε αλλού, ότι βίωνε κάτι υπερφυσικό. Έσκυβε το κεφάλι της και μονολογούσε: “Αχ, Πατερούλη μου!… πώ, πώ, πώ!… Μεγάλα μυστήρια έχει ο Θεός, αλλά ποιός δίνει σημασία;”».Δεν έκανε παρέα με γιαγιάδες αλλά με νέους. Την ρώτησε κάποιος πως τα καταφέρνει να επικοινωνή με τους νέους και απάντησε: «Μεγαλώνουν αυτοί καμμιά δεκαριά χρόνια, μικραίνω εγώ καμμιά τριανταριά και έτσι πλησιάζομε και συναντιώμαστε. Τους γέρους δεν τους θέλω. Τί να τους κάνω; Οι γέροι τρων καλά, πίνουν καλά, καλοπερνούν και πάνε και στην Εκκλησία. Αλλά και στην Εκκλησία είναι έτοιμοι να φωνάξουν “γκαρσόν, φέρε μας και ένα καφέ”. Καλά περνάνε και λίγο τους λείπει να καθήσουν και σταυροπόδι. Τελειώνει η Λειτουργία και είναι έτοιμες οι γιαγιάδες να μιλήσουν και να πούνε. Που την βρίσκουν αυτήν την διάθεση; Εγώ φεύγω γρήγορα μετά την Λειτουργία και όταν με ρωτούν που πάω, τους λέω, “πάω στο κελλάκι μου”, για να μη δώ, να μην ακούσω και να μην ξέρω τίποτε. Άμα βλέπης άνθρωπο μετά την Λειτουργία που γελάει και είναι έτοιμος να πή και αστεία, δεν ξέρει αυτός, δεν κατάλαβε τι είναι η Λειτουργία. Δεν εκκλησιάστηκε».Αυτά τα έλεγε η γερόντισσα Κατερίνα με παράπονο όχι με διάθεση κατακρίσεως, και πρόσθετε: «Όταν σκανδαλίζεσαι στην Εκκλησία, να κλείνης τα μάτια σου, διότι οι αρνητικές εικόνες θα σε επηρεάσουν δυσμενώς. Πές στον εαυτό σου ότι είσαι χειρότερος από όλους. Τα λόγια που λέει ο παπάς όσο αμαρτωλός και νάναι, είναι λόγια Χριστού και παίρνεις ευλογία. Και στον πιο παράφωνο παπά και στον πιο παράφωνο ψάλτη αν βρεθής, πές μέσα σου εδώ είναι ο Παράδεισος. Άνοιξε ο Παράδεισος».
      ΣυμβουλέςΈλεγε η γερόντισσα Κατερίνα: «Καταρράκτης Χάριτος και ευλογίας πέφτει κάθε πρωί από τον ουρανό. Ρίχνει ο Θεός, αλλά οι άνθρωποι κοιμώμαστε. Δεν ενδιαφέρεται κανείς να γυρίση να κοιτάξη τι αγάπη έχει ο Θεός για μας, και ετσι οι Άγγελοι παίρνουν πίσω την Χάρι».Έλεγε σε γνωστό της νέο κληρικό: «Έχεις ένα καλό. Σε παίρνουν τηλέφωνο το πρωί, και είσαι όλος διάθεση. Σε παίρνουν το μεσημέρι, δεν λες ποτέ “τρώω”. Σε παίρνουν το βράδυ, δεν λες ποτέ “κοιμάμαι”. Αυτό να το κράτησης σε όλη σου την ζωή για όλους τους ανθρώπους. Ποτέ να μην είσαι απασχολημένος για τον εαυτό σου. Να είσαι πάντα στην διάθεση των άλλων. Είναι μεγάλο καλό αυτό, εύχομαι να σε βοηθήση ο Θεός να το κρατήσης σ’ όλη σου την ζωή».«Δεν μπορώ να καθήσω με ανθρώπους της ηλικίας μου, γιατί βλέπω ότι σ’ αυτήν την ηλικία μοιάζουν σαν να είναι μαθητές επί 80 χρόνια στην πρώτη τάξη. Δεν μπορούμε να είμαστε τόσα χρόνια στην ίδια τάξη. Πρέπει να προχωράμε παραπάνω. Και δεν εχω να πώ και τίποτε, διότι άλλα λέω εγώ, άλλα καταλαβαίνουν».Έλεγε για την ταπείνωση: «Μία μέρα είπα στο βασιλικό, όταν έσκυψα να τον μυρίσω: “Γιατί έχεις τόση ευωδία και είσαι τόσο χαμηλός; Ψήλωσε για να μυρίζουν πιο εύκολα οι άνθρωποι το άρωμά σου”. Και ο βασιλικός απάντησε: “Γερόντισσα, αν ψηλώσω θα χάσω την ευωδία μου”».Για την ματαιότητα του κόσμου έλεγε: «Βγήκα στον κήπο, είδα τα μαραμένα τριαντάφυλλα και τα έκοψα. Δίπλα έβλεπα τα μπουμπούκια, ήταν όλο χαρά και δεν έδιναν καμμία σημασία στα μαραμένα. Υπήρχε μία μεγάλη αντίθεση και είπα στα μπουμπούκια: “Μήν υπερηφανεύεστε, γιατί, σε λίγες μέρες που θα ξανάρθω, θα έχετε μαραθή και σεις”».Είπε σ’ ένα μπουμπούκι τριαντάφυλλου μία μέρα: «Εκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θάρθεις. Έτσι ήμουν κάποτε και εγώ μπουμπούκι και δες πως έγινα τώρα».«Η φύση είναι ενα βιβλίο ανοιχτό. Χιλιάδες φωνές μυστικές μιλούν για τον Δημιουργό. Όμως πρέπει να είσαι μάστορας, αλλά και χασομέρης, και τότε θα μπορέσεις να μάθης την γλώσσα τους».«Αραδιάζω κομποσχοίνια. Είναι κανένας κόμπος γόνιμος ή είναι όλα άδεια κομπολόγια;».«Οι ιερείς όλο τρέχουν, όλο ακολουθίες κάνουν, όλο ακούν και διαβάζουν. Πολλές φορές όλα αυτά μπορεί να είναι ψεύτικα». (Δηλαδή, αν δεν γίνωνται με την καρδιά).«Μή χαίρεσαι, όταν κερδίζης οποιοδήποτε κέρδος, ακόμη και πνευματικό να είναι και ανεβαίνεις. Υπάρχει φόβος να πέσης».«Μη στενοχωριέσαι, όταν χάνης. Αυτό σε κατεβάζει. Πατάς χαμηλά στην γή και δεν υπάρχει φόβος να πέσης».«Στα φτωχά και στα χαμηλά κλέφτες δεν πάνε. Στα μεγάλα και στα πλούσια οι κλέφτες στρέφουν το βλέμμα τους πάντοτε».«Μη βασίζεσαι στην βιτρίνα που βλέπεις στον κάθε άνθρωπο εξωτερικά. Την αποθήκη (καρδιά) δεν βλέπεις τι εχει μέσα».«Αν με ρωτήσης θα σου πώ, αν δεν με ρωτήσης τι να σου πώ; Εγώ ποιήματα δεν ξέρω».«Η Χάρις πέφτει πριν να την δή ο ήλιος. Η ψυχή δροσίζεται πριν να ξημερώση».«Ξύπνα τα μεσάνυχτα, κάνε την προσευχή σου, ρίξε ενα δάκρυ καυτερό με πόνο ψυχής, με βαθειά μετάνοια, να γιάνης την ψυχή σου».«Αν η καθημερινή ζωή σου είναι φτωχή, μην την περιφρονήσης. Κρίνε τον εαυτό σου που δεν είναι αρκετά ποιητής για να κάνη την ζωή ενα ωραίο ποίημα και μία όμορφη μουσική».«Πρέπει να συντομεύσουμε τον δρόμο μας για να πάμε εκεί που θέλει ο Θεός. Εμείς κοιτάζομε τα απ’ εξω. Με τ’ απ’ έξω δεν μπαίνεις μέσα. Θα πας μέσα για να βρής».«Τους πειρασμούς μην τους φοβάσαι. Είναι κοπριά. Το δένδρο που εχει κοπριά στην ρίζα του μην το φοβάσαι. Θα μεγαλώσει. Αλλοίμονο στο δένδρο που δεν εχει κοπριά». (Πειρασμούς).Πάντα όταν μιλούσε δεν καθόταν σαν γερόντισσα να πή συμβουλές υψηλής πνευματικότητος, αλλά μιλούσε απλά με βάθος και προσπαθούσε να σε κρατά σε βαθύτερη σχέση με το ουσιαστικό. Έλεγε: «Δεν καθόμαστε σταυροπόδι έτσι για να καθήσουμε. Πρέπει κάτι να ζούμε. Δεν μπορούμε να χάνουμε χρόνο. Πόσο είναι ακόμη η ζωή μας;».«Πες μία καλημέρα στον εχθρό σου με αγάπη και να ξέρης ότι εκείνη την ώρα κάνεις ένα μεγάλο δώρο στον Θεό».Έλεγε για τα Μοναστήρια: «Όλα είναι τέλεια (τα εξωτερικά). Αν πάη στο βάθος των πραγμάτων ο μοναχός, τότε είναι μοναχός. Διαφορετικά, και όλα τέλεια να είναι τα απ’ εξω και οι ωραιότερες φωνές και οι καλύτερες ακολουθίες και όλα αυτά… ακόμα δεν φθάσαμε εκεί που έπρεπε».«Πώ, πώ, πώ! Τι κάνει ο ιερέας όταν είναι μπροστά στην Αγία Τράπεζα! Τι γίνεται εκείνη την ώρα! Κατεβάζει τον ουρανό στην γή».«Ο εγωιστής είναι αλάδωτη μηχανή που κάνει θόρυβο, τρώει τα σωθικά της και κουράζει και τους άλλους».«Υπάρχουν δάκρυα ανθρώπινα και υπάρχουν δάκρυα κατά Χριστόν. Τα δάκρυα τα ανθρώπινα μπορεί να είναι παράπονο και διαμαρτυρία. Τα δάκρυα κατά Χριστόν δεν βάζουν κανέναν σαν αιτία των δακρύων, αλλά ο άνθρωπος αισθάνεται μέσα στα δάκρυα την αγάπη του Χριστού γι’ αυτόν, και τότε ανακαλύπτει το βάθος και το πλάτος της αναισθησίας και της αμαρτωλότητός του».«Όταν οι Άγιοι μιλούν για δάκρυα μετανοίας που μας καθαρίζουν και μας αγιάζουν, εννοούν αυτά, τα γόνιμα δάκρυα, και όχι τα ανθρώπινα δάκρυα που μπορεί να είναι και διαβολικά κάποτε. Να μη μας συγκινούν τα οποιαδήποτε δάκρυα, αλλά τα κατά Χριστόν δάκρυα».«Οι Πατέρες δεν μιλούν για τα δάκρυα που είναι διαμαρτυρία, παράπονο, άπογοήτευση και κλαψουρί- σματα, αλλά για δάκρυα ευγνωμοσύνης. Αυτά είναι δάκρυα συναισθήσεως της άγάπης του Θεού, και μέσα σ’ αυτά τα δάκρυα είναι η λύτρωση του άνθρώπου. Έκεί καθαίρεται η ψυχή, εκεί βρίσκει παρηγοριά».Έλεγε στα εγγόνια της: «Όποια ώρα με βάλεις να κοιμηθώ, θα κοιμηθώ, γιατί η συνείδησή μου είναι αναπαυμένη. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Να φροντίζετε κάθε βράδυ να κάνετε αυτοέλεγχο και μετά να κοιμάσθε».Συμβούλευε με παραβολές τα εγγόνια της και Ελεγε: «Εγώ έρριξα τον σπόρο. Αν είναι καλό το χωράφι θα φυτρώσει. Αν όχι δεν θα φυτρώσει».«Στη ζωή σας ναα μην είστε άκαμπτοι. Για να φθάσετε εκεί που θέλετε, θα πρέπει να πάτε λίγο από δώ, λίγο από κει, να σκύβετε το κεφάλι. Ποτέ να μήν πηγαίνετε κατ’ ευθείαν επάνω».«Να μή διαλέγετε τον εύκολο δρόμο πάντα. Δέν είναι ο καλύτερος. Στόν δύσκολο δρόμο θα μάθεις πως να περπατάς και θα μάθεις να σηκώνεσαι, όταν πέφτης. Στην ευθεία δέν μαθαίνεις τίποτε».«Άν οι πράξεις μας είναι καλές και η συνείδησή μας καθαρή, δέν φοβόμαστε τον Θεό».«Να είσαι ταπεινός σε όλες τις εκδηλώσεις γιατί η έπαρση δεν αρέσει σε κανέναν, ούτε στον Θεό ούτε στους ανθρώπους».Σε κάποια που παντρεύτηκε πλούσιο, την συμβούλευε: «Να είσαι ταπεινή, να μην πετάς. Τα χρήματα σήμερα τάχεις, αύριο δέν τάχεις. Αν εχης ταπείνωση και πέσης, θα πέσεις μαλακά. Άμα όμως είσαι πολύ ψηλά (εχεις υπερηφάνεια) και πέσης, θα τσακιστής».
      Η κοίμησή τηςΣτα τελευταία της έβλεπε ένα φως και έλεγε οτι περιμενει να δη ποιός θάρθει να τήν πάρη. Θα είναι καλός ή κακός; Έλεγε: «Δεν πρέπει να φοβώμαστε τον θάνατο. Δεν είναι τίποτε. Είναι ένα φως».Ενώ την περίμεναν να πεθάνη τους είπε: «Δεν θα φύγω ακόμη. Θα περιμένω τον π. Μεθόδιο να γυρίση από το Παρίσι, διότι του το υποσχέθηκα». Και πράγματι, όταν γύρισε, την επισκέφθηκε με άλλα πνευματικά της παιδιά και τον Νομάρχη. Της έκαναν Ευχέλαιο και το χάρηκε, γιατί το ήθελε πολύ. Της πήγαν και μία ανθοδέσμη από τριαντάφυλλα που τα αγαπούσε, και τους είπε: «Σας ευχαριστώ πολύ. Πάντα μου άρεσαν τα τριαντάφυλλα. Καλά κάνατε και τα φέρατε τώρα γιατί στο φέρετρο δεν θα τα έβλεπα». Την παραμονή ζήτησε να της διαβάσουν ευχή και ευχαρίστησε με νεύμα.Λίγο πριν κοιμηθή, πήγε ενας νεαρός Γάλλος υποψήφιος ιερέας και ζήτησε μία συμβουλή: «Τι να σου πώ! Μεγάλο πράγμα η Ιερωσύνη! Αν ήμουν άνδρας θα ήθελα να γίνω παπάς. Ταπείνωση και πάλι ταπείνωση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο από την ταπείνωση. Αυτό να κρατήσης στην ζωή σου».Ύστερα σηκώθηκε, πήγε πλύθηκε μόνη της, μάζεψε τα μαλλιά της, χαιρέτησε τους παρευρισκομένους και ξάπλωσε. Περίμενε να κοιμηθούν οι άλλοι και αυτή έφυγε για την άλλη ζωή ήσυχα, ειρηνικά και αθόρυβα στις 18-11-1978.Στην κηδεία της μαζεύτηκαν πολλοί. Ήταν περίπου 20 Ιερείς, καθηγητές Πανεπιστημίου και άλλοι άνθρωποι της Εκκλησίας που την γνώριζαν και την αγαπούσαν. Εφαίνετο σαν διαδήλωση και επικρατούσε χαρμόσυνη ατμόσφαιρα. Την πήγαν με τιμή μέσω της οδού Ερμού, που ήταν γεμάτη κόσμο, στην Αγία Σοφία, όπου της έψαλαν την νεκρώσιμη ακολουθία.Αιωνία η μνήμη της. Αμήν.
      Πηγή: Ασκητές μέσα στον κόσμο, τόμος Β΄,έκδοση Ιερού Ησυχαστηρίου «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος», Μεταμόρφωσης Χαλκιδικής, 2012
      ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ1. Πληροφορίες για την Αικατερίνα Δέρβα έδωσαν ο Πανοσιολογιώτατος Άρχιμ. Μεθόδιος Αλεξίου, Εφημέριος του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Θεσ/νίκης, η ανεψιά της Αικατερίνης κ. Ευαγγελία Βίττη και τα εγγόνια της Αικατερίνα Δέρβα και ο μακαριστός πλέον Κωνσταντίνος Δέρβας. Τους ευχαριστούμε.
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Με τους χάρτες του ΘΧΣ αποδεικνύεται ότι κατάφεραν αυτό που ήθελαν εδώ και χρόνια...

      Δημήτρης Μηλάκας
      Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός Ελλάδας – Τουρκίας
      Οι χάρτες που έδωσαν στη δημοσιότητα Αθήνα και Άγκυρα και στους οποίους αποτυπώνεται ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) των δύο χωρών, συνοψίζουν τις πάγιες θέσεις τους με τρόπο που ένας «αμερόληπτος τρίτος» θα μπορούσε να αποφανθεί για έναν «δίκαιο» τρόπο διευθέτησης των διαφορών. Από την άλλη πλευρά οι εν λόγω χάρτες, όπως εμφανίστηκαν δημοσίως, περιγράφουν τις δεσμεύσεις των πολιτικών ηγεσιών των δύο χωρών να προασπίσουν αυτό που θεωρούν δίκαιο και συμφέρον για τα κράτη τους.
      Στην πρώτη περίπτωση, αν δηλαδή οι χάρτες αξιοποιηθούν ως επιχειρηματολογία σε μια συζήτηση που έχει στόχο την οριστική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών θαλάσσιων συνοριακών εκκρεμοτήτων, οι Μητσοτάκης και Ερντογάν θα προχωρήσουν συμπεφωνημένα βήματα προς ένα διεθνές διαιτητικό όργανο, το οποίο θα αποφανθεί για την τελική αναπροσαρμογή των ΘΧΣ των δύο χωρών. [iEpikaira: Ακριβώς αυτό προτείνει και ο γνωστός κυβερνητικός λαγός Α. Συρίγος που προωθεί την ιδέα παραπομπής στη Χάγη βάσει των δημοσιευμένων χαρτών ΘΧΣ. Ασχέτως του γεγονότος ότι ο τουρκικός δεν είναι ακόμη επίσημος... Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ!]
      Με απλούστερα λόγια, έργο του διαιτητικού οργάνου (αν κάποια στιγμή συμπεφωνημένα Αθήνα και Άγκυρα το αναζητήσουν) θα είναι να δώσει απαντήσεις σε ποιον ανήκει τι στην ελληνοτουρκική θαλάσσια μεθόριο και ποια από τις δύο πλευρές και πού μπορεί να εκφράσει την κυριαρχία της.
      Στο (πιθανότερο) σενάριο που οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δεν βρουν την κατάλληλη πολιτικά συγκυρία να προχωρήσουν αποφασιστικά προς μια συμβιβαστική διευθέτηση μέσα από την παραπομπή των διαφορών σε Διεθνές Δικαστήριο, οι χάρτες του ΘΧΣ που δημοσιοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες θα αποτελέσουν τα «χαρακώματα» πίσω από τα οποία οι δύο πλευρές θα οχυρωθούν για να συνεχίσουν τη μάχη που δίνουν εδώ και μισό αιώνα για την κυριαρχία στο Αιγαίο.
      Έχοντας κατά νου ότι αυτές οι ελληνοτουρκικές μάχες χαρακωμάτων κάποιες φορές (1978, 1987, 1996, 2020) φτάνουν στο όριο της θερμής αναμέτρησης, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά τι ακριβώς είναι, τι σημαίνει και πού πρακτικά μπορεί να οδηγήσει τα ελληνοτουρκικά ο ΘΧΣ. Με άλλα λόγια, το ερώτημα είναι αν ο ΘΧΣ μπορεί να «πυροδοτήσει» διευθετήσεις ή συγκρούσεις…
      Τι είναι ο ΘΧΣ
      Κατ’ αρχάς θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η δημοσιοποίηση του ΘΧΣ από την ελληνική κυβέρνηση ήταν μια συμβατική υποχρέωση της χώρας, στο πλαίσιο της Ε.Ε., η οποία μάλιστα είχε καθυστερήσει αρκετό καιρό για να εκπληρωθεί.
      Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο ΘΧΣ:-Αποτυπώνει τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος σ’ αυτές.-Προσδιορίζει τη συμβατότητα και την παράλληλη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων αυτών, με γνώμονα πάντοτε τη βιώσιμη ανάπτυξη των θαλασσίων περιοχών και την αξιοποίηση των θαλασσίων πόρων.-Το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού καθορίστηκε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
      Οι στόχοι
      Περί των στόχων και της σημασίας του ΘΧΣ οι επίσημες ανακοινώσεις απλώς δημιουργούν σύγχυση. Πίσω από διατυπώσεις όπως «ο στόχος είναι η ομαλή αλληλεπίδραση χερσαίων και θαλάσσιων δραστηριοτήτων» ή «με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό δίνεται η δυνατότητα μίας συντεταγμένης – και όχι αποσπασματικής – οριοθέτησης ανθρώπινων δραστηριοτήτων» κρύβονται σαφέστερα ζητήματα. Συγκεκριμένα: Πού έχει δικαίωμα η χώρα να ερευνήσει και αξιοποιήσει όπως θεωρεί ωφέλιμο τη θάλασσα στην επιφάνεια, τον βυθό και κάτω από τον βυθό.
      Είναι, λοιπόν, προφανές πως οι χάρτες με τον ΘΧΣ επιχειρούν να περιγράψουν με σαφήνεια και να καθορίσουν τις περιοχές όπου η χώρα ασκεί την κυριαρχία της.
      Τα ελληνοτουρκικά
      Κάπως έτσι, λοιπόν, στους χάρτες ΘΧΣ που έδωσαν στη δημοσιότητα Αθήνα και Άγκυρα καταγράφονται τα ελληνοτουρκικά συνοριακά προβλήματα στη θαλάσσια μεθόριο. [iEpikaira: Η Τουρκία είναι που προβάλει "συνοριακά προβλήματα στη θαλάσσια μεθόριο". Το Δίκαιο της Θάλασσας είναι σαφές ως προς αυτά και δεν χωράει αμφισβήτηση η εφαρμογή του.]
      Για παράδειγμα, οι εργασίες για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου θα μπορούσαν να είναι «νόμιμες», με βάση τον ελληνικό χάρτη, όχι όμως και με τον τουρκικό, ο οποίος έχει σχηματιστεί στη βάση ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν δικαιώματα σε ΑΟΖ πέραν των έξι μιλίων από τις ακτές τους.
      Με αυτό ως δεδομένο (σύμφωνα με τις τουρκικές θέσεις), ο ΘΧΣ στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης δεν μπορεί να είναι ελληνικός, αλλά τουρκικός, και ορίζεται από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που έχει ανακοινώσει η Τουρκία με βάση τις νότιες μεσογειακές της ακτές.
      Αξίζουν την προσοχή μας τρεις επισημάνσεις, που έχουν να κάνουν με την τουρκική αντίδραση στην ανακοίνωση του ελληνικού χάρτη με τον ΘΧΣ.-Η δημοσιοποίηση του ελληνικού χάρτη έγινε λίγες ώρες μετά τη «διαρροή» σε τουρκική εφημερίδα του προσχεδίου του ανάλογου τουρκικού χάρτη.-Η σχετικά ήπια αντίδραση της τουρκικής ηγεσίας αλλά και του Τύπου της γειτονικής χώρας όταν επισήμως κατατέθηκε ο ελληνικός χάρτης. [iEpikaira: Η "χλιαρή" τουρκική αντίδραση οφείλεται σύμφωνα με τον Στ. Λυγερό σε κρυφή συμφωνία για τη μη κατασκευή του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης... Περισσότερα ΕΔΩ!]-Και, τέλος, η επισήμανση/προειδοποίηση του ίδιου του Ερντογάν περί των ορίων και των κόκκινων γραμμών πίσω από τις οποίες η χώρα του δεν πρόκειται να υποχωρήσει.
      Οι ήπιες αντιδράσεις της Άγκυρας στις ελληνικές ανακοινώσεις αναζωπύρωσαν σενάρια περί προόδου του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ακόμη και συμφωνιών για παραπομπή «δύσκολων ζητημάτων» στη δικαιοδοσία διαιτητικών διεθνών οργάνων.
      Από μια άλλη πλευρά, ωστόσο, μπορεί κάποιος να πει ότι ο Ερντογάν είναι υποχρεωμένος να «σεβαστεί» την ελληνική υποχρέωση έναντι της Ε.Ε. για τον ΘΧΣ, καθώς ο Τούρκος ηγέτης περιμένει πολλά (συμμετοχή σε εξοπλιστικά, αναγνώριση της νέας κατάστασης στη Συρία κ.λπ.) σε αυτήν τη φάση από την Ευρώπη.
      Γι’ αυτό άλλωστε ο Τούρκος ηγέτης φρόντισε να υπενθυμίσει ότι για την Τουρκία παραμένει αιτία πολέμου τυχόν επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια (ο χάρτης ΘΧΣ είναι σχεδιασμένος με έξι, αλλά υπάρχει αναφορά πως η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να τα επεκτείνει στα 12).
      «Η Τουρκία», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, «είναι μία χώρα που εμπιστεύεται κάθε γείτονα, κάθε φίλο και κάθε αδελφό. Τέτοιο κράτος είναι η Τουρκία. Όμως, ταυτόχρονα, δεν υπάρχει χώρα η οποία θα ασκήσει πίεση στα τουρκικά σύνορα και θα θέσει σε δοκιμασία τη φιλία και την εχθρότητα»…
      [iEpikaira: Ως γενικό συμπέρασμα προκύπτει ότι μετά από τόσο δημόσιο διάλογο και πλύση εγκεφάλου, έχουν καταφέρει να πείσουν τον λαό ότι οι "ελληνικές θέσεις", οι οποίες είναι ότι μας ανήκει βάσει του Δικαίου της Θαλάσσης, είναι το "μέγιστο των απαιτήσεών μας", και ότι σε μια διαπραγμάτευση -είτε άμεση με απευθείας διάλογο, είτε έμμεση μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαστήριο- σίγουρα δεν θα πετύχουμε να λάβουμε αυτό που μας ανήκει. Ενώ η Τουρκία με τίς εξόφθαλμα μαξιμαλιστικές θέσεις της, θα πετύχει την απομείωση των ελληνικών δικαιωμάτων. Αυτό είναι το γενικότερο συμπέρασμα, και αυτό για το οποίο τόσα χρόνια προειδοποιούσαμε αλλά... στου κουφού την πόρτα!]
      Πηγή: topontiki.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      ΗΠΑ: Η κυβέρνηση θα θεσπίσει ταχεία αδειοδότηση 28 ημερών σε ενεργειακά έργα... Drill, [Kyriako], drill (!)
      Η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να εφαρμόσει μια διαδικασία έκτακτης ανάγκης που θα μειώσει το χρόνο αδειοδότησης των ενεργειακών έργων, από μήνες ή χρόνια που χρειάζονται σήμερα, σε 28 ημέρες.
      Όπως μεταδίδει το Reuters, η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της κήρυξης εθνικής έκτακτης ανάγκης στην ενέργεια από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του.
      Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο εσωτερικών ανέφερε ότι, τα μέτρα θα εφαρμοστούν για τα ορυκτά καύσιμα, όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, για το ουράνιο, τη γεωθερμία, τα βιοκαύσιμα και τα υδροηλεκτρικά.
      Στη λίστα δε συμπεριλήφθηκαν τα φωτοβολταϊκά, τα οποία προηγούνται όλων των άλλων πηγών σε προσθήκες ισχύος στις ΗΠΑ. Παραλείφθηκε επίσης η αιολική ενέργεια, την οποία ο Τραμπ αποκάλεσε ακριβή και άσχημη.
      Πηγή: energypress.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Bloomberg: Ο Αλ Σαράα εξέφρασε ενδιαφέρον για την ένταξη της Συρίας στις συμφωνίες του Αβραάμ - Εξομαλύνονται οι σχέσεις με το Ισραήλ;

      Επιστολή του Γκολάνι στον Τραμπ μεταφέρει το μέλος των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενόπλων Υπηρεσιών Κόρι Μάιλς
      Την εξομάλυνση των σχέσεων Συρίας-Ισραήλ «υπό τις κατάλληλες συνθήκες» επιδιώκει ο νέος πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ-Σαράα, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Αμερικανός Κογκρέσος Κόρι Μιλς μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο στη Συρία την Παρασκευή.
      Ο Σαράα μίλησε σχετικά με τις προϋποθέσεις για την άρση των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, καθώς και την ειρήνη με το Ισραήλ, σύμφωνα με την έκθεση.
      Ματά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ΑΜερικανό πολιτικό Κόρι Μάιλς, ο Σαράα είπε, ότι η Συρία ενδιαφέρεται «υπό τις κατάλληλες συνθήκες» να ενταχθεί στις Συμφωνίες του Αβραάμ – τη σειρά συμφωνιών εξομάλυνσης που διαπραγματεύτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και άλλων.
      Σύμφωνα με τον Μάιλς, ο Σαράα είναι επίσης ανοιχτός στο να διευκρινίσει πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την παρουσία ξένων μαχητών που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Συρία και να προσφέρει εγγυήσεις στο Ισραήλ, το οποίο παραμένει βαθιά δύσπιστο για τον Σύριο ηγέτη και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων.
      Η νέα ηγεσία της Συρίας υπό την ηγεσία των ισλαμιστών πίεσε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να άρουν πλήρως τις κυρώσεις, ώστε η χώρα να μπορέσει να ξεκινήσει μια οικονομία αποδεκατισμένη από εμφύλιο πόλεμο πάνω από μια δεκαετία.
      Ο Μάιλς, ο οποίος υπηρετεί στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής, και ο Αμερικανός Κογκρέσος Μάρλιν Στούτσμαν από την Ιντιάνα, προσγειώθηκαν στη Δαμασκό την Παρασκευή (18/40 για να συναντήσουν Σύρους αξιωματούχους, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ από την επίθεση των ανταρτών υπό την ηγεσία των ισλαμιστών τον Δεκέμβριο.
      Ο Μάιλς συναντήθηκε με τον Σαράα, ο οποίος εξακολουθεί να υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ για τις προηγούμενες σχέσεις του με την Αλ Κάιντα, την Παρασκευή το βράδυ, κατά την οποία οι δυο τους συζήτησαν τις κυρώσεις των ΗΠΑ και το Ιράν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης 90 λεπτών.
      Ο Μάιλς είπε στο Bloomberg ότι θα φέρει στον Τραμπ μια επιστολή από τον Σαράα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της, και ότι θα ενημερώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ και Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Βαλτς μετά το ταξίδι του.
      «Είμαι προσεκτικά αισιόδοξος και προσπαθώ να διατηρήσω ανοιχτό διάλογο», είπε ο Μάιλς στο Bloomberg.
      Πηγή: geopolitico.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η Τουρκία ερευνά για φυσικό αέριο στη βουλγαρική ΑΟΖ
      Η ημερήσια παραγωγή φυσικού αερίου στο βασικό κοίτασμα Sakarya στη Μαύρη Θάλασσα έφτασε τα 9,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα , ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ. Το πεδίο καλύπτει ήδη περίπου το 6,6% της ετήσιας κατανάλωσης της χώρας, που ανέρχεται σε 53 δισ. κυβικά μέτρα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.
      Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην επαρχία της Κερασούντας, ο Μπαϊρακτάρ ανακοίνωσε ότι τον επόμενο μήνα αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της κρατικής εταιρείας ενέργειας TPAO και ενός ξένου εταίρου για την εξερεύνηση ενός νέου μπλοκ φυσικού αερίου στη βουλγαρική οικονομική ζώνη στη Μαύρη Θάλασσα.
      «Σύντομα θα οριστικοποιήσουμε μια συμφωνία στα βουλγαρικά ύδατα . Πιθανότατα, τον επόμενο μήνα η TPAO και μια ξένη εταιρεία θα υπογράψουν σύμβαση», είπε ο υπουργός.
      Η Τουρκία, η οποία εισάγει πάνω από το 90% των ενεργειακών της αναγκών, εντείνει τις προσπάθειες για να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές αναπτύσσοντας εγχώριους πόρους και επεκτείνοντας τις διεθνείς ενεργειακές συνεργασίες.
      Ο υπουργός Μπαϊρακτάρ ανακοίνωσε ότι η χώρα ενδιαφέρεται για δύο νέα υπεράκτια τετράγωνα στην περιοχή της Κασπίας, συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και για κοιτάσματα στο βόρειο και νότιο Ιράκ. Στη Σομαλία, όπου πρόσφατα υπογράφηκε συμφωνία για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι σεισμικές έρευνες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Μαΐου και η απόφαση για τη γεώτρηση θα ληφθεί μέχρι το τέλος του έτους.
      Η Τουρκία έχει επίσης επεκτείνει τα χερσαία δικαιώματά της αδειοδότησης στη Σομαλία και έχει υπογράψει συμφωνίες με πακιστανικές εταιρείες για από κοινού υποβολή προσφορών για άδειες υπεράκτιων στα ανοικτά των ακτών του Πακιστάν.
      Επιπλέον, η Άγκυρα εργάζεται για τη δημιουργία συνεργασιών για την ανάπτυξη κοιτασμάτων στο Τουρκμενιστάν, από όπου άρχισε πρόσφατα να εισάγει φυσικό αέριο.
      Maritime.bg

      ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟEchedoros.blog
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      "Πυρά" Άγκυρας σε Κύπρο: Είμαστε εγγυήτρια χώρα κι αν χρειαστεί μπορούμε να χρησιμοπιοιήσουμε τις εξουσίες που μας παρέχονται

      Τα πυρά της προς την Κυπριακή Δημοκρατία έστρεψε, για ακόμη μια φορά, η Τουρκία, κατηγορώντας την για ρητορική βίας και εχθρότητα.
      Ταυτόχρονα, απηύθυνε προειδοποίηση ότι "δεν θα διστάσει, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που της παρέχει το καθεστώς του εγγυητή ενάντια στις δραστηριότητες της 'ΕΔΝΚ".
      Η Άγκυρα, μάλιστα, με αφορμή δηλώσεις του Ελληνοκύπριου Αρχιεπισκόπου, κατηγορεί τους Ελληνοκυπρίους για ίδρυση μιας νέας τρομοκρατικής οργάνωσης, ενώ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου ξεκάθαρη εκδήλωση της νοοτροπίας των διακρίσεων, του φανατισμού και της προκλητικότητας στην οποία αποδίδει την αιτία για την έλλειψη λύσης στο νησί της Κύπρου.
      "Οι δηλώσεις του Ελληνοκύπριου Αρχιεπισκόπου θα πρέπει να αξιολογηθούν μαζί με την εξέλιξη της ίδρυσης μιας νέας τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη τις τελευταίες εβδομάδες. Οι τελευταίες δηλώσεις αποτελούν μια από τις πιο ξεκάθαρες εκδηλώσεις της νοοτροπίας των διακρίσεων, του φανατισμού και της προκλητικότητας που μέχρι σήμερα έχει αποτελέσει την αιτία για την έλλειψη λύσης στο νησί της Κύπρου…", αναφέρουν πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ."Η Κύπρος δεν ήταν ποτέ ένα Ελληνοκυπριακό νησί"
      Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΑΜ, "Αυτή η προσέγγιση, η οποία αγνοεί πλήρως το διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αξίες, βάζει στο στόχαστρο τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχαστεί ότι η Κύπρος δεν ήταν ποτέ ένα Ελληνοκυπριακό νησί".
      Συνεχίζοντας, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι, "Δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν σχέδια με παρόμοιες ιδέες και αυτό δεν θα επιτραπεί. Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ο πραγματικός και ισότιμος εταίρος αυτού του νησιού και καμία δύναμη δεν θα μπορέσει να τον απομακρύνει από αυτά τα εδάφη".
      "Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε την ''ΕΔΝΚ'' (Κυπριακή Δημοκρατία) να ενεργήσει με κοινή λογική αντί της γλώσσας της βίας και της εχθρότητας και να συμβάλει σε μια λύση βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα των δύο λαών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν σήμερα επικρατεί ειρήνη στο νησί της Κύπρου, αυτό είναι χάρη στην Τουρκία. Η Τουρκία όπως έχει κάνει και στο παρελθόν δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που της παρέχει το καθεστώς του εγγυητή ενάντια στις δραστηριότητες της ''ΕΔΝΚ'' που απειλούν την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και το περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στο νησί", τονίζουν.
      Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν σημείωσε: "Ό,τι και να λένε οι Ελληνοκύπριοι, και η Ε.Ε., το τελειωμένο μοντέλο της ομοσπονδίας έχει φύγει από το τραπέζι. Κι αυτό το μοντέλο έχει αποσυρθεί από τους ίδιους τους Ελληνοκύπριους".
      Πηγή: capital.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Λιμάνια, σήραγγες και υποδομές στην ΕΕ ετοιμάζονται και για στρατιωτική χρήση - Ποια βρίσκονται στην Ελλάδα
      Σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, η Ευρώπη θα μετατρέψει τεχνικά έργα που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε υποδομές για ευρωάμυνα - Στο επίκεντρο 500 «καυτά» σημεία
      Κονδύλια 200 δισ. ευρώ αναμένεται να κατευθυνθούν έως το 2030 σε έργα υποδομών στην Ε.Ε., προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της στρατιωτικής κινητικότητας: της ταχείας και απρόσκοπτης μετακίνησης στρατιωτικού προσωπικού, υλικού και μέσων εντός κι εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι συγκεκριμένες υποδομές που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (TEN-T) εξυπηρετούν μεν στρατιωτικούς σκοπούς και ενισχύουν την ευρωπαϊκή άμυνα, όμως έχουν διπλή χρήση, αφού κυρίως θα χρησιμοποιούνται από τους πολίτες.
      Η στρατιωτική κινητικότητα (military mobility), που έχει περιληφθεί στη Λευκή Βίβλο της Ε.Ε. για την Αμυνα, κατέστη πιο επιτακτική μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ηδη έχουν διατεθεί κονδύλια 1,7 δισ. ευρώ για 95 έργα σε 21 χώρες της Ε.Ε., ενώ πλέον στον σχεδιασμό των έργων έχει μπει και το ΝΑΤΟ, με δεδομένο ότι 23 χώρες της Ε.Ε. είναι παράλληλα και μέλη της Συμμαχίας. Στις συζητήσεις με το ΝΑΤΟ από πλευράς Ε.Ε. μετέχει ο Ελληνας Επίτροπος στην Κομισιόν Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έχει το χαρτοφυλάκιο των βιώσιμων μεταφορών και του τουρισμού.
      Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Οι συμφωνίες που υπέγραψε η Γαλλία με την Αίγυπτο κάνουν τις αντίστοιχες ελληνικές να φαίνονται αστείες

      Το γαλλικό αποτύπωμα στη ΝΑ Μεσόγειο μετά την Ελλάδα και την Αίγυπτο
      Νίκος Μελέτης
      Ένα σημαντικό πλέγμα αμυντικών συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί η Γαλλία με άξονες την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο.
      Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας στην Αθήνα έδωσε νέα ώθηση στη στρατηγική σχέση των δυο χωρών με έμφαση και στους εξοπλισμούς. Λίγες ημέρες πριν, ένα επίσης σημαντικό βήμα στη στρατηγική εταιρική σχέση Γαλλίας - Αιγύπτου δόθηκε στην τελευταία επίσκεψη του Εμ. Μακρόν στο Κάιρο και στις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο Αλ Σίσι, καθώς πλέον οι δύο χώρες συμφώνησαν σε ένα μεγάλο πακέτο αμυντικής συνεργασίας, που προβλέπει ακόμη και συμπαραγωγές οπλικών συστημάτων, ενώ κορυφώνεται και η συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα.
      Οι δυο χώρες μάλιστα υπέγραψαν συμφωνία ύψους 7 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός μεγάλης κλίμακας συγκροτήματος παραγωγής πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας κοντά στο Ras Shokeir, στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας. Η συμφωνία, η οποία δείχνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, περιλαμβάνει την ανάπτυξη, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και τη λειτουργία μιας εγκατάστασης υπό την ηγεσία του ιδιωτικού τομέα.
      Η επίσκεψη Μακρόν στο Κάιρο επιβεβαίωσε το βάθος των διμερών σχέσεων και ανέδειξε τη συναντίληψη των δύο χωρών σε κρίσιμα περιφερειακά ζητήματα, όπως το Παλαιστινιακό, η κατάσταση στη Λιβύη, στο Σουδάν, αλλά και στην Ερυθρά Θάλασσα. Όμως το μεγάλο βήμα γίνεται στον αμυντικό τομέα και στους εξοπλισμούς, όπου η Αίγυπτος πλέον αναβαθμίζεται από απλός αγοραστής γαλλικών εξοπλισμών και αποκτά πρόσβαση στη γαλλική αμυντική τεχνολογία.
      Η Γαλλία έχει παραχωρήσει στην Αίγυπτο μια σειρά από τα πιο εξελιγμένα αμυντικά συστήματά της 54 μαχητικά Rafale (με δύο συμβόλαια το 2015 και το 2021), δύο ελικοπτεροφόρα, αμφίβια επιθετικά πλοία Mistral, συστήματα για στρατιωτικές και πολιτικές επικοινωνίες, ραντάρ και συστήματα προειδοποίησης για την αεράμυνα.
      Η στρατιωτική συνεργασία, όπως καταγράφουν αιγυπτιακά ΜΜΕ και εξειδικευμένες ιστοσελίδες, περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων με προηγμένα πακέτα αεροπορικών και ναυτικών πυρομαχικών, από τα οποία ήταν αποκλεισμένη η Αίγυπτος για δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων cruise με βεληνεκές έως και 300 χλμ, εναέριων πυραύλων μάχης (BVR), πυραύλων εδάφους-αέρος όπως το Aster 15/30, το οποίο προμηθεύονται μονάδες του Αιγυπτιακού Ναυτικού.Η συνεργασία δεν περιορίζεται μόνο στην εισαγωγή οπλικών συστημάτων, αλλά περιλαμβάνει επίσης έρευνα και ανάπτυξη, μεταφορά τεχνολογίας, κοινή κατασκευή στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών.
      Μία από τις πιο σημαντικές μορφές αυτής της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη και κατασκευή οπτικών και ηλεκτρονικών συστημάτων μέσω της Arab International Optical Company, η οποία ανήκει κατά 49% στη γαλλική εταιρεία Thales και κατά 51% στον Οργανισμό Εθνικών Έργων Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου.
      Πρόσφατα, μάλιστα, ιδρύθηκε μια νέα εταιρεία: η Thales & Benha Electronic Industries, η οποία θα κατασκευάζει στρατιωτικές συσκευές επικοινωνίας, εξοπλισμό σηματοδότησης και συστήματα δορυφορικών επικοινωνιών σε τοπικό επίπεδο. Επιπλέον, η συμφωνία για τη μεταφορά γαλλικής τεχνογνωσίας και τεχνολογίας για την τοπική κατασκευή της κορβέτας Gowind προσέφερε ουσιαστικά στην αναβίωση των ναυπηγείων της Alexandria Shipyard Company, στα οποία έχουν ήδη ναυπηγηθεί τρεις κορβέτες αυτού του τύπου.
      Η συνεργασία έχει επεκταθεί και στον τομέα της κατασκευής εξαρτημάτων αεροσκαφών της γαλλικής εταιρείας Dassault, στα εργοστάσια του Αραβικού Οργανισμού Βιομηχανοποίησης, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων των λίαρ τζετ Falcon και ορισμένων μερών των μαχητικών Rafale. Έτσι, η Αίγυπτος έχει γίνει ένας από τους κρίκους στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού της Dassault, του κορυφαίου κατασκευαστή αεροσκαφών.
      Στο πλαίσιο της υποστήριξης και κατάρτισης τεχνικού προσωπικού για εργασία στον τομέα της κατασκευής αεροσκαφών, η γαλλική εταιρεία Dassault και ο Arab Organisation for Industrialization εγκαινίασαν τη σχολή Aircraft Industry Technology School στο Χελουάν, εκτός από τη συνεργασία με τη Thales για την ίδρυση της Thales Training Academy για την κατάρτιση μηχανικών και τεχνικών στον τομέα της άμυνας.
      Η Γαλλία και η Αίγυπτος, όμως, επεκτείνουν τη συνεργασία τους και σε μια σειρά άλλους τομείς της τεχνολογίας, της κυβερνοασφάλειας, των σιδηροδρόμων, των έργων υποδομής, καθώς και στον τομέα της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου συμβάλλοντας στη διαμόρφωση και ενός νέου πεδίου συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο με ευκαιρίες και για την Ελλάδα δεδομένης της ύπαρξης και του σχήματος τετραμερούς Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Γαλλίας.
      Και φυσικά το μοντέλο των συμπαραγωγών στον αμυντικό τομέα μπορεί να αποτελέσουν υπόδειγμα και για την Ελλάδα στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030».
      Πηγή: liberal.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Φιντάν: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα σε Κύπρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
      «Έχει ήδη ολοκληρωθεί ο τουρκικός Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, στην πρώτη δημόσια αντίδρασή του σχετικά με την έγκριση του ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού την προηγούμενη εβδομάδα, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει κανένα μονομερές βήμα ή τετελεσμένο γεγονός στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι «προστατεύει μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην περιοχή».
      Ο Φιντάν απάντησε με αυτόν τον τρόπο στην κριτική που δέχεται ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, ότι έχει εγκαταλείψει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για το γεγονός ότι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας που συμμετέχουν στον Οργανισμό «Τουρκικών Κρατών» αναγνώρισαν την Κυπριακή Δημοκρατία, καταφέροντας έτσι πλήγμα στην επιδίωξη της Άγκυρας για αναβάθμιση του διεθνούς status του ψευδοκράτους.
      Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών Έσπεν Έιντε (ο οποίος υπήρξε και απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό κατά τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά), έκανε έναν σύντομο απολογισμό, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία το 2020 κατέγραψε τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στον ΟΗΕ και είχε πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις εντός της «υφαλοκρηπίδας» της στην Ανατολική Μεσόγειο.
      Δικαιολόγησε μάλιστα την απουσία ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων από την Ανατολική Μεσόγειο στην προτεραιότητα που είχε δοθεί για τεχνικούς λόγους στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στο κοίτασμα Sakarya, στο οποίο είχε εντοπιστεί μεγάλη ποσότητα υδρογονανθράκων.
      Όσον αφορά την κριτική που δέχεται η τουρκική κυβέρνηση για το θέμα των χωρών που συμμετέχουν στον Οργανισμό «Τουρκικών Κρατών», ο Φιντάν δήλωσε ότι δεν θα γίνει δημόσια αντιπαράθεση για το θέμα και η Άγκυρα προτιμά «να μην συζητά οικογενειακά θέματα μπροστά στο κοινό», τονίζοντας ότι θα αποτύχουν «οι επιχειρήσεις χειραγώγησης εκείνων που θέλουν να χαλάσουν τις σχέσεις μας με τον τουρκικό κόσμο».
      Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, επανέλαβε –και με την ευκαιρία της παρουσίας του Έιντε (ο οποίος σημειωτέον είχε διακριθεί για την κάθε άλλο παρά αντικειμενική στάση του στο Κραν Μοντανά)– ότι για την Τουρκία το θέμα της ομοσπονδίας έχει τελειώσει και μόνο η αναζήτηση λύσης στη βάση των δύο κρατών είναι εφικτή.
      Υποστήριξε μάλιστα ότι τα Ηνωμένα Έθνη απέφυγαν οποιαδήποτε αναφορά σε λύση ομοσπονδίας στην τελευταία Πενταμερή Διάσκεψη που έγινε στη Γενεύη, και για αυτόν τον λόγο αποφασίστηκαν τελικά μέτρα που διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των «δύο κρατών» στην Κύπρο.
      Πηγή: liberal.gr
      Φιντάν: «Κανένα μονομερές βήμα ή τετελεσμένο γεγονός στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο»«'Εχουμε ετοιμάσει τον δικό μας Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό για το Αιγαίο Πέλαγος και θα τον παρουσιάσουμε στους αρμόδιους φορείς των Ηνωμένων Εθνών»
      «Δεν θα επιτρέψουμε κανένα μονομερές βήμα ή τετελεσμένο γεγονός στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, μετά τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον ομόλογό του της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντε.
      Σε από κοινού συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών, ο Χακάν Φιντάν είπε, μεταξύ άλλων ότι «το 2020, καταγράψαμε τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών και ο ισχυρισμός ότι πραγματοποιήθηκαν γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα μας είναι αναληθής. Παράλληλα, πραγματοποιήσαμε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδας μας στην Ανατολική Μεσόγειο».
      Υποστήριξε επίσης ότι οι προτεραιότητες που έχει θέσει η Τουρκία «όσον αφορά στις γεωτρήσεις και την εξερεύνηση υδρογονανθράκων είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες».
      Αναφερόμενος δε στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που κατήρτισε η Τουρκία σε σχέση με το Αιγαίο Πέλαγος, είπε πως θα τον παρουσιάσει στα αρμόδιο όργανα των Ηνωμένων Εθνών.Κυπριακό: «Εξαντλημένο το μοντέλο της ομοσπονδίας»
      Σχετικά με το Κυπριακό, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε πως «ό,τι κι αν λένε οι Ελληνοκύπριοι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, το εξαντλημένο μοντέλο της ομοσπονδίας δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι», και ισχυρίστηκε ότι «αυτό το μοντέλο αποκλείστηκε και από τους Ελληνοκυπρίους και στις δύο προσπάθειες εφαρμογής του».
      «Σε κάθε περίπτωση, μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, μια διαδικασία αναζήτησης συμφωνίας που στοχεύει σε περαιτέρω απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και τους αναγκάζει να αγωνίζονται από πιο αδύναμη θέση, δεν είναι μια προσέγγιση που θα αποδεχτούμε. Ασφαλώς, σεβόμαστε τη βούληση των Τουρκοκυπρίων. Oι δικές τους επιλογές και προτιμήσεις είναι προφανείς, όμως και εμείς, ως εγγυήτρια χώρα, ως μητέρα πατρίδα, προβάλλουμε πάντοτε τις δικές μας απόψεις και στάσεις με μεγάλη σαφήνεια. Είμαστε εξαιρετικά σαφείς σε αυτό το θέμα» είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.«Δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας»
      Συνεχίζοντας, ο Χακάν Φιντάν υποστήριξε πως η ‘Αγκυρα έλεγε μέχρι σήμερα πάντα «ναι» σε όλες τις προτάσεις λύσης που έφερε η διεθνής κοινότητα «και ο μόνος πολιτικός ηγέτης που μπορούσε να το κάνει αυτό ήταν ο πρόεδρός μας» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
      «Επειδή διαπιστώσαμε ότι η απομόνωση του τουρκοκυπριακού “λαού” δεν εξαφανίστηκε καθώς περνούσαν τα χρόνια, προβάλλαμε ένα νέο οδικό χάρτη και προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση. […] Εμείς θα συνεχίσουμε την εποικοδομητική μας πολιτική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας» προσέθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
      «Αντικείμενο εκμετάλλευσης από την ΕΕ»
      Αναφερόμενος, τέλος, στον ορισμό πρέσβεων από κράτη μέλη του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Χακάν Φιντάν, παρατήρησε ότι «οι παγκόσμιες εξελίξεις που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη ικανοτήτων και η πρόοδος που σημείωσαν τα αδέλφια μας στην Κεντρική Ασία έχουν προσελκύσει την προσοχή παγκόσμιων παραγόντων και το ενδιαφέρον της ΕΕ για την Κεντρική Ασία έχει αυξηθεί». Σχολίασε ωστόσο ότι παρ’ όλο που αυτό είναι μια κατάσταση κατανοητή, «υπάρχουν και τομείς όπου βλέπουμε αυτό το ενδιαφέρον να επιχειρείται να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την ΕΕ».
      «Οικογενειακά θέματα» του «τουρκικού κόσμου»
      Έκανε επίσης λόγο για «οικογενειακά θέματα» του «τουρκικού κόσμου», τα οποία η Αγκυρα από θέση αρχής προτιμάει να μην συζητά δημόσια. «Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με ορθολογισμό σε αυτό το θέμα και θα συνεχίσουμε να συζητάμε όλα τα θέματα στο οικογενειακό μας συμβούλιο.
      Πηγή: naftemporiki.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Τηλέμαχος Τσιμιρίκας, ο ήρωας της Καβάλας: Μνημείο στη μνήμη του 15χρονου που συγκλόνισε την Ελλάδα με την αυτοθυσία του!
      Η οικογένεια του Τηλέμαχου, ο Σύλλογος Κατοίκων Νεάπολης και ο δήμος Καβάλας, δημιούργησαν μνημείο τιμής
      Πέρασαν 13 χρόνια από τότε που ο Τηλέμαχος Τσιμιρίκας θυσιάστηκε για να σώσει τα αδέλφια του από το φλεγόμενο σπίτι τους στη Μεσορόπη Καβάλας.Η οικογένεια του Τηλέμαχου, ο Σύλλογος Κατοίκων Νεάπολης και ο δήμος Καβάλας, δημιούργησαν μνημείο τιμής.Συγκεκριμένα, το μνημείο αποκαλύφθηκε την Πέμπτη 24 Απριλίου 2025 και ώρα 11.30 στον περιβάλλοντα χώρου του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, στη Νεάπολη Καβάλας.Το τραγικό συμβάν και η ηρωική θυσία
      Ήταν Δεκέμβριος του 2012 όταν το σπίτι των παππούδων του Τηλέμαχου έπιασε φωτιά, την ώρα που κοιμόταν ολόκληρη η οικογένεια.Οι γονείς και οι παππούδες όταν αντιλήφθηκαν ότι το σπίτι καίγεται άρπαξαν στην αγκαλιά τους τα οχτώ από τα δέκα παιδιά της οικογένειας και βγήκαν έντρομοι από το σπίτι.Ο 5χρονος Ανδρέας κι ο 9χρονος Γεράσιμος είχαν εγκλωβιστεί μέσα στις φλόγες με τους γονείς να ουρλιάζουν και να παρακαλούν να βρεθεί κάποιος γενναίος από τους παρευρισκόμενους στη γειτονιά για να τα σώσει.«Εγώ θα τα σώσω τα αδέλφια μου» φώναξε ο 15χρονος Τηλέμαχος και όρμησε μέσα στο σπίτι που φλεγόταν για να σώσει τα αγαπημένα του αδέλφια.Κανείς δεν μπόρεσε να τον συγκρατήσει.Σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού, ένα φλεγόμενο δοκάρι που έπεσε από την οροφή του σπιτιού, του έκοψε το νήμα της ζωής του πριν να προλάβει να φτάσει στα αδελφάκια του.Οι πυροσβέστες ανέσυραν τρεις σορούς από το φλεγόμενο σπίτι, εκείνο το μοιραίο βράδυ, του 15χρονου Τηλέμαχου, του 5χρονου Ανδρέα και του 9χρονου Γεράσιμου…Ο θρήνος στο χωριό μεγάλος.Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει εκείνη τη μαρτυρική νύχτα που έχει καρφωθεί στις μνήμες των ανθρώπων που ζουν ακόμα στο χωριό και θυμούνται.«Ήταν δέκα αγαπημένα αδελφάκια και χάθηκαν άδοξα τα τρία» λένε όσοι γνώριζαν την οικογένεια.
      Πηγή: bankingnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ένας ανάπηρος Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
      Του Νίκου Ιγγλέση
      Τι είδους είναι και ποια αξιοπιστία μπορεί να έχει ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) που ανακοίνωσε, τις παραμονές του Πάσχα, η ελληνική Κυβέρνηση όταν δεν περιλαμβάνει το ήμισυ περίπου (49%) της θάλασσας του Αιγαίου και το μεγαλύτερο μέρος της θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κρήτης και του Καστελόριζου;
      Γιατί η Κυβέρνηση αναφέρεται «σε απώτατα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» και όχι σε απώτατα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, οπότε θα περιελάμβανε και τα θαλάσσια ύδατα πάνω από την υφαλοκρηπίδα;
      Γιατί «σε απώτατα όρια» και όχι «στα όρια»; Μήπως γιατί, μετά από μελλοντικές διαπραγματεύσεις, αυτά τα όρια θα συρρικνωθούν;
      Γιατί η Κυβέρνηση δεν τολμάει να ανακηρύξει (όχι οριοθετήσει) τη συνολική ελληνική ΑΟΖ, με βάση τη μέση γραμμή, σύμφωνα με το νόμο 4001/2011(νόμος Μανιάτη);
      Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία τόλμησε, εκτός από τις οριοθετήσεις με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο (δεν έχει επικυρωθεί), να ανακηρύξει τη συνολική ΑΟΖ της που περιλαμβάνει και το σύνολο των κατεχόμενων ακτών της;
      Γιατί η Τουρκία μπορεί να διεκδικεί, πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά επί του πεδίου, την παράνομη, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), δική της ΑΟΖ που αποκαλεί «Γαλάζια Πατρίδα»;
      Η Κυβέρνηση, με την κατάθεση ενός χάρτη για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ), αποσκοπεί:
      Πρώτον, να αποφύγει το πρόστιμο από την Κομισιόν, μετά την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για τη μεγάλη καθυστέρηση στη θέσπιση του ΘΧΣ.
      Δεύτερον, να εμφανιστεί στο εσωτερικό ότι υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο, μετά το διαρκές φιάσκο με το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο.
      Τρίτον, να διασφαλίσει τη συνέχιση της κατευναστικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας στο πλαίσιο της «Διακήρυξης των Αθηνών» που υπέγραψαν, το Δεκέμβριο του 2023, οι κ. Μητσοτάκης – Ερντογάν.
      Η κατάθεση του «ανάπηρου» χάρτη, με τις υποσημειώσεις του, για το ΘΧΣ έδωσε την ευκαιρία για πανηγυρισμούς. Στελέχη της Κυβέρνησης, βουλευτές, ακαδημαϊκοί, αναλυτές και δημοσιογράφοι ενθουσιάστηκαν. Κάποιοι μίλησαν για «ιστορικής σημασίας στρατηγική κίνηση». Άλλοι εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους γιατί στο χάρτη περιλαμβάνεται το Καστελόριζο και ιδιαίτερα η νησίδα Στρογγύλη (λες και μπορούσαν να σβηστούν από το χάρτη). Ορισμένοι άλλοι είπαν ότι ουσιαστικά ανακηρύξαμε ή και οριοθετήσαμε την πολυπόθητη ΑΟΖ. Οι περισσότεροι απ’ όλους αυτούς δεν γνωρίζουν το θέμα και δεν ξέρουν για τι μιλούν. Οι υπόλοιποι προπαγανδίζουν το κυβερνητικό αφήγημα.
      Σύμφωνα με την Οδηγία 2014/89 της ΕΕ, ο ΘΧΣ αποσκοπεί σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και διαχείριση του όλου θαλάσσιου χώρου στον οποίο κάθε κράτος-μέλος ασκεί κυριαρχία ή διαθέτει κυριαρχικά δικαιώματα και περιλαμβάνει:1.Τις περιοχές αλιείας.2.Τις περιοχές υδατοκαλλιέργειας.3.Τις εγκαταστάσεις, τις υποδομές και τα υποθαλάσσια έργα για την έρευνα, την εκμετάλλευση και την εξόρυξη υδρογονανθράκων και άλλων ενεργειακών πόρων, πρώτων υλών, ορυκτών και αδρανών υλικών.4.Την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και συμβατικές πηγές.5.Τις διαδρομές υποβρυχίων αγωγών και καλωδίων.6.Τις περιοχές στρατιωτικών ασκήσεων.7.Τις λιμενικές εγκαταστάσεις και τις οδούς θαλασσίων μεταφορών.8.Τις προστατευόμενες περιοχές (θαλάσσια πάρκα κλπ)9.Τους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.
      Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός δεν αποτελεί ούτε ανακήρυξη ούτε οριοθέτηση ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδας, αλλά για να εφαρμοστεί απαιτεί καθορισμό των θαλασσίων ζωνών εντός των οποίων θα υλοποιηθεί.
      Η τουρκική πλευρά δημοσίευσε τον ανωτέρω ανεπίσημο χάρτη ΘΧΣ την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε ο ελληνικός

      Τι δεν περιλαμβάνει ο ελληνικός χάρτης για το ΘΧΣ
      Ο χάρτης που δημοσιοποίησε η Κυβέρνηση δεν προβλέπει:
      α) Το κλείσιμο των κόλπων όπως του Μεσσηνιακού, Λακωνικού, Αργολικού, Σαρωνικού, Θερμαϊκού, Τορωναίου ((Κασσάνδρας),Σιγγιτικού (Αγ. Όρους), Κισάμου (Χανίων), Μυραμπέλλου (Αγ. Νικολάου) κ.α. με ευθείες γραμμές βάσης. Αν συνέβαινε αυτό θα επεκτεινόντουσαν τα χωρικά ύδατα, ακόμα και αυτά των 6 ν.μ., προς τα διεθνή ύδατα.
      β) Την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ν.μ. η οποία παραπέμπεται για μια ακόμη φορά στις «ελληνικές καλένδες». Στο μέλλον και θα δούμε.
      γ) Την ανακήρυξη με συντεταγμένες των ορίων της συνολικής ελληνικής ΑΟΖ όπως αποτυπώνεται στον ευρωπαϊκό χάρτη της Σεβίλλης. Αντί αυτού, προτιμήθηκε ο καθορισμός των απώτατων ορίων της υφαλοκρηπίδας.
      Συνέπεια όλων των ανωτέρω είναι ότι μια σειρά από θαλάσσιες δραστηριότητες, όπως π.χ. η αλιεία, να μην μπορούν να χωροθετηθούν γιατί λαμβάνουν χώρα σε διεθνή ύδατα, πέραν των 6 ν.μ. και των δύο περιοχών όπου έχει οριοθετηθεί ΑΟΖ με την Ιταλία και μερική με την Αίγυπτο.
      Η Οδηγία για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό αποτελούσε «παράθυρο ευκαιρίας» για την Ελλάδα να ανακηρύξει, με την κάλυψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη συνολική ΑΟΖ της, όπως έχει πράξει η Κυπριακή Δημοκρατία. Η φοβική κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπόρεσε δυστυχώς να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία. Κρίμα για την Ελλάδα.
      Υ.Γ. Ο νόμος 4001 του 2011 (νόμος Μανιάτη) αναφέρει ότι: «Ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας ή της ΑΟΖ (εφ’ ης κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή». Αυτό το «εφ’ ης κηρυχθεί» παραμένει από τότε το ζητούμενο.
      Πηγή: ellinikiantistasi.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η Άγκυρα «γλεντάει» την Αθήνα με ένα καλώδιο

      Δημήτρης Μηλάκας
      Σε πανηγυρικούς τόνους η Άγκυρα προβάλλει την υπαναχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης για τη συνέχιση του πρότζεκτ πόντισης του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Κρήτης, Κύπρου και Ισραήλ.
      Η ιστορία με την πόντιση του καλωδίου και την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εμπλέξει και άλλους ισχυρούς διεθνείς παράγοντες (Γαλλία, Ιταλία, Ισραήλ), προκειμένου να καμφθούν οι τουρκικές ενστάσεις, κρατά δύο χρόνια τώρα και, όπως όλα δείχνουν, για μια ακόμη φορά, η επιθυμία/διαταγή της Τουρκίας θα γίνει σεβαστή στην πράξη: τίποτε δεν πρόκειται να συμβεί στην ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και εντός των ορίων της δυνάμει ελληνικής ΑΟΖ, χωρίς να συμφωνήσει ρητά η Άγκυρα.
      Η de facto επιβεβαίωση της απροθυμίας/αδυναμίας της Αθήνας να προχωρήσει στην έκδοση Νavtex για να συνεχιστούν οι εργασίες στις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Κρήτης, Κάσου και στη συνέχεια μέχρι την Κύπρο, προκάλεσαν ενθουσιώδη δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, που επισημαίνουν και υπογραμμίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση φοβάται την τουρκική δύναμη.
      Πώς μας βλέπουν…
      Η Ελλάδα, γράφει η «Hurriyet», αναγκάστηκε να αναβάλει το έργο της πόντισης υποβρυχίων ηλεκτρικών καλωδίων στο νότιο Αιγαίο χωρίς άδεια από την Τουρκία για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση μήνα, υπολογίζοντας την πιθανή αντίδραση της Άγκυρας.
      Σύμφωνα με την ανταπόκριση από την Αθήνα της ίδιας τουρκικής εφημερίδας, οι έπαινοι του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τα λόγια πηγών του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, που αποκάλυψαν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να εμποδίσει οποιαδήποτε εργασία στις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη νέα αναβολή.
      Στη συνέχεια η τουρκική εφημερίδα επισημαίνει τα στάδια της ελληνικής υπαναχώρησης/υποχώρησης:
      ● Εδώ και δύο εβδομάδες, στην Αθήνα καλλιεργείται η προσδοκία (από την κυβέρνηση) ότι είναι θέμα χρόνου το ιταλικό πλοίο «NG Worker» να συνεχίσει τις εργασίες του για την πόντιση των καλωδίων μεταξύ των νησιών Κάσου και Καρπάθου σε θαλάσσιες περιοχές, μέρος των οποίων (σύμφωνα με τις θέσεις της Άγκυρας) ανήκουν στην τουρκική δικαιοδοσία.
      ● Οι κορυφαίες εφημερίδες και τηλεοράσεις της χώρας εκπέμπουν εδώ και ημέρες «θα δημοσιευθεί σήμερα» ή «θα δημοσιευθεί αύριο» για τη σχετική Navtex, ενώ υποστηρίζεται ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι «προετοιμασμένες για κάθε σενάριο».
      ● Ωστόσο, αυτή η ατμόσφαιρα άρχισε ξαφνικά να αλλάζει όταν ο ΥΠΕΞ Γεραπετρίτης έδωσε το σύνθημα λέγοντας ότι «το έργο θα υλοποιηθεί σε ευνοϊκή χρονική συγκυρία»
      Οι πιο πάνω επισημάνσεις της τουρκικής εφημερίδας συνάδουν με τις εκτιμήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα δεν πρόκειται να προχωρήσει (όχι μόνο στην πόντιση του καλωδίου) σε τίποτε που μπορεί να προκαλέσει την (στρατιωτική) αντίδραση της Τουρκίας.
      Και φόβος…
      Την ίδια ώρα, ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί η ανησυχία του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, την οποία μεταφέρει ο τουρκικός Τύπος, σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση.
      Η εφημερίδα «Turkiye» γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «Συγκέντρωση πυραύλων στο Αιγαίο. Οι Exocet θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Τουρκίας;», ενώ η «Hurriyet» σημειώνει ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να αγοράσει και επιπλέον φρεγάτα Belharra. Αντίστοιχα, η «Haberturk» τονίζει την αγορά αντιπλοϊκών πυραύλων από τη Γαλλία, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις ως μέρος μιας εχθρικής στρατηγικής απέναντι στην Άγκυρα.
      Σε αυτό το κλίμα γίνεται κατανοητό γιατί τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα αποφεύγουν προς το παρόν να ορίσουν το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν που εκκρεμεί στο πλαίσιο της πολιτικής της προσέγγισης που οι δύο χώρες ακολουθούσαν πριν να εκλεγεί ο Τραμπ…
      [iEpikaira: Εννοείται ότι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα υπό το άγρυπνο βλέμμα των μεγάλων υπερατλαντικών αφεντικών... Περισσότερα και ΕΔΩ!]
      Πηγή: topontiki.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η πολιτική αυτοεξευτελισμού της χώρας οδηγεί στις «Πρέσπες του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου»(!)
      φωτο: protagon.gr
      Γεώργιος Π. Μαλούχος
      Το «αλλοπρόσαλλο δόγμα»
      Εχει κάτι από έκπληξη το να οπισθοχωρήσει ατάκτως η Ελλάδα στους «σχεδιασμούς» της που μάλιστα εμπλέκουν και τρίτες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο; Οχι βέβαια. Εκπληξη θα ήταν το ακριβώς αντίθετο: να ήταν πραγματικοί σχεδιασμοί, βασισμένοι σε σταθμίσεις δεδομένων και σε αποφάσεις έναντι των τουρκικών αντιδράσεων που νομοτελειακά θα προκαλούσαν. Ενα ιστορικό ετών εγγυάται ποια θα ήταν η ελληνική στάση όταν θα έφτανε η ώρα που οι Τούρκοι θα έκλειναν τον «δρόμο» με την παράταξη αρμάδας όπως έχουν ήδη κάνει πολλές φορές μέχρι τώρα.
      Εγείρεται συνεπώς αυτονόητο το ερώτημα, που όμως η λογική δεν μπορεί να το απαντήσει: γιατί; Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκαλεί σειρά γεγονότων και εν συνεχεία, υπό τον τρόμο της Τουρκίας, βάζει την ουρά στα σκέλια και κάνει πίσω τρέχοντας, ενώ είναι εκ προοιμίου δεδομένο ότι αυτό θα συμβεί; Τι εξυπηρετεί αυτή η καινοφανής πολιτική αυτοεξευτελισμού της χώρας η οποία επιμένει να προκαλεί μόνη την τύχη της που δεν είναι άλλη από το να πιστοποιεί κατ’ επανάληψη, με δική της πρωτοβουλία, ότι όταν βήχει η Αγκυρα η Αθήνα παθαίνει πνευμονία; Ποιο νόημα έχει όλη αυτή η επαναλαμβανόμενη κατά τακτά διαστήματα σχιζοειδής συμπεριφορά; Που ίσως η πιο επιβλαβής πλευρά της δεν είναι καν ότι επιβεβαιώνει τον ακατάληπτο ελληνικό μικρομεγαλισμό έναντι της Τουρκίας στην ίδια. Αλλά, κυρίως, σε όλους τους άλλους ιδίως τους δυνητικούς συμμάχους. Ομως ποιος είναι δυνατόν να πάρει στα σοβαρά μια χώρα που συμπεριφέρεται έτσι ακόμα κι αν έχει πρόθεση να επενδύσει σε στρατηγική συνεργασία μαζί της; Πώς να την εμπιστευτεί; Είναι εντελώς αδύνατον.
      Αυτό το σύστημα, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τελικά ως «το αλλοπρόσαλλο δόγμα» είναι πρωτόγνωρο, τουλάχιστον στη μεταπολεμική ελληνική ιστορία. Και το δράμα είναι ότι εξελίσσεται απέναντι σε μία Τουρκία που ο ηγέτης της, ας ξεχάσουμε εν προκειμένω το πώς, δεν αυτό το θέμα εδώ, την ανέλαβε στα τάρταρα και την έχει καταστήσει κεντρικό διεθνή παράγοντα, κορυφαίο συνομιλητή των πάντων, που έχει καταφέρει να έχει ασυλία για συμπεριφορές τις οποίες οποιοσδήποτε άλλος ηγέτης θα τις είχε πληρώσει πολύ ακριβά και η χώρα του μαζί. Και από μόνη της αυτή η διαφορά μεγεθών και δυναμικού μεταξύ των δύο πλευρών προκαλεί τρόμο χωρίς να χρειάζεται να γίνει τίποτε άλλο – που ασφαλώς διαρκώς γίνεται.
      Ετσι, ξαφνικά, ενώ όλα υποτίθεται πήγαιναν ρολόι, ο υπουργός Εξωτερικών Γεραπετρίτης, ο οποίος επιμένει ότι η Ελλάδα δεν κάνει βήμα πίσω, ανακαλύπτει ότι η υπόθεση του καλωδίου με την Κύπρο θα προχωρήσει μεν, οπωσδήποτε, πλην όμως στον… κατάλληλο χρόνο. Πρόκειται για ιλαροτραγωδία. Μόνον που εδώ δεν (θα έπρεπε να) μιλάμε για περιοδεύοντα θίασο, αλλά για κάποιους που αντιλαμβάνονται ότι έχουν να κάνουν με την Τουρκία και μάλιστα ίσως στην πιο ισχυρή στιγμή της. Ετσι, κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, εδραιώνει όλο και περισσότερο την κυριαρχία της μέσα από τις ελληνικές τερατωδώς άστοχες πρωτοβουλίες που πείθουν άπαντες για το ποιος είναι το αφεντικό. Και, συνεπώς, με ποιον θα πρέπει να συνομιλούν.
      Η εξωτερική πολιτική ίσως μπορούσε να ασκείται ως παιδική χαρά αν η Ελλάδα ήταν νησί χαμένο στον… Ειρηνικό που μαζί με άλλα ζούσαν αρμονικά μοιράζοντας ό,τι είχαν και δεν είχαν. Δεν είναι. Βρίσκεται υπό συνεχή, διαρκώς οξύτερη απειλή, που με τη στάση της κυβέρνησης αποκτά όλο και πιο πολλά ερείσματα στο διεθνές περιβάλλον, οδηγεί τη χώρα στο πλήρες περιθώριο, σε περιθωριοποίηση που δύσκολα μπορείς να θυμηθείς ξανά τόσο εκκωφαντική. Ακόμα και αυτή η φαιδρότητα του υποτιθέμενου ευρωστρατού αγνοεί χωρίς αιδώ ανοικτά, δημοσίως την Ελλάδα την ώρα που κάνει τεμενάδες στην Αγκυρα… Τι κάνουν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι; Και γιατί; Εχουν ιδέα; Πώς γίνεται να μην έχουν αντιληφθεί πόσο απομειώνουν καθημερινά με αυτά τα παιχνιδάκια την όποια ισχύ της χώρας;
      [iEpikaira: Εννοείται ότι η πολιτική αυτοεξευτελισμού δεν ακολουθείται τυχαία και αποσκοπεί σε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Όλα είναι προσχεδιασμένα και προμελετημένα/"χορογραφημένα". Το να "διακηρύσσεις" μόνο τα δικαιώματά σου και εν συνεχεία να υπαναχωρείς από αυτά επί του πεδίου, συνιστά την απλούστερη μέθοδο γκριζαρίσματος... Οι «Πρέσπες του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου» εκτυλίσσονται κάτω από τη μύτη του κυρίαρχου λαού! Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ!]
      Πηγή: tanea.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      «Παράθυρο» από το Πεντάγωνο για επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35

      Στις πρόσφατες ελληνοαμερικανικές επαφές τέθηκε για πρώτη φορά ευθέως από το Πεντάγωνο το ζήτημα της «ισομέρειας» στην αντιμετώπιση Ελλάδας και Τουρκίας
      Προβληματισμός φαίνεται να προκαλείται από τα τελευταία μηνύματα της Ουάσιγκτον σχετικά με το ενδεχόμενο επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35.
      Μέχρι πρότινος, η αμερικανική πολιτική είχε ως βασικό άξονα τη διατήρηση του τεχνολογικού προβαδίσματος της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, μέσω της απόκτησης F-35 από την ελληνική πλευρά και αναβάθμισης των τουρκικών F-16 σε επίπεδο Viper. Η προσέγγιση αυτή αποσκοπούσε στην εξισορρόπηση του αριθμητικού πλεονεκτήματος της Άγκυρας στο Αιγαίο.
      Ωστόσο, όπως μεταδίδει η Καθημερινή, στις πρόσφατες ελληνοαμερικανικές επαφές τέθηκε για πρώτη φορά ευθέως από το Πεντάγωνο το ζήτημα της «ισομέρειας» στην αντιμετώπιση Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως μεταφέρθηκε, η πιθανή επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 δεν θεωρείται πλέον απειλή για τις ισορροπίες στην περιοχή. Με αυτό το σκεπτικό, η Ουάσιγκτον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει ο δρόμος για την τουρκική επανένταξη.
      Στις σχετικές απορίες της ελληνικής πλευράς, αξιωματούχοι του Πενταγώνου επικαλέστηκαν τις επαφές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά τις οποίες φέρεται να απορρίφθηκε το ισραηλινό αίτημα να περιοριστεί η αμερικανική στρατιωτική στήριξη προς την Άγκυρα – μεταξύ άλλων και σε ό,τι αφορά τα F-35.
      Πηγή: protothema.gr
      Για επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 μιλά ο τουρκικός Τύπος
      Το σενάριο της επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των προηγμένων μαχητικών F-35 επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, προκαλώντας έντονο διπλωματικό αναβρασμό στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν ενταθεί οι επαφές ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον, με φόντο την πιθανή επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα.
      Όπως αναφέρει η τουρκική Milliyet, εφόσον οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν θετικά, η Άγκυρα φέρεται έτοιμη να επανακατευθύνει την προηγούμενη καταβληθείσα πληρωμή των 1,4 δισ. δολαρίων προς την απόκτηση των μαχητικών. Μάλιστα, η εφημερίδα δεν αποκλείει και την υπογραφή μιας παράλληλης συμφωνίας ύψους 20 δισ. δολαρίων για αγορά ανταλλακτικών και πυρομαχικών.
      Ωστόσο, όπως σημειώνει η Hurriyet, τόσο η Ελλάδα όσο και το Ισραήλ πιέζουν την Ουάσιγκτον να απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προκειμένου να διατηρηθεί η υφιστάμενη στρατηγική ισορροπία στην περιοχή. Η ισραηλινή πλευρά φέρεται να έχει ήδη εκφράσει τις επιφυλάξεις της σε πρόσφατες επαφές μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
      Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά επιβαρύνεται από τις συνεχιζόμενες τουρκικές αμφισβητήσεις, με την Άγκυρα να επανέρχεται — έμμεσα αλλά ξεκάθαρα — σε θέσεις περί "αμφισβητούμενης κυριαρχίας" ελληνικών νησιών, με αφορμή την παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια σε φυλάκια του Ανατολικού Αιγαίου κατά την πασχαλινή περίοδο.
      Η τουρκική αντίδραση περιλάμβανε αναφορές ακόμη και στην παρωχημένη Συμφωνία της Βέρνης του 1976, την οποία η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει. Η τουρκική εθνικιστική ρητορική συνεχίζει να επανέρχεται σε ζητήματα κυριαρχίας και "ήρεμων νερών", καταγγέλλοντας μέχρι και την πρόσφατη ελληνική Διακήρυξη των Αθηνών.
      Την ίδια στιγμή, οι ελληνοαμερικανικές επαφές για την προμήθεια ελληνικών F-35 από τη Lockheed Martin εντείνονται, καθώς το πρόγραμμα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Πολεμική Αεροπορία, με προοπτική βαθιών επιχειρησιακών αλλαγών.
      Η Τουρκία ετοιμάζεται για δύο μεγάλες ασκήσεις
      Δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ετοιμάζει η Τουρκία, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
      Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Türkiye: "Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις τον ερχόμενο μήνα θα πραγματοποιήσουν δύο μεγάλες ασκήσεις. Η άσκηση "Θαλασσόλυκος-2" θα διεξαχθεί σε Εύξεινο Πόντο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η άσκηση "Αετός της Ανατολίας" θα διεξαχθεί στην 3η μοίρα Αεροπορίας. Η Τουρκία που ενισχύεται με τα εθνικά της όπλα, με αυτές τις ασκήσεις δίνει μηνύματα που προκαλούν φόβο στους εχθρούς και ενισχύουν τους φίλους. Στα πλαίσια αυτά το τουρκικό Ναυτικό ετοιμάζεται για τη μεγάλη του άσκηση. Ο Θαλασσόλυκος θα διεξαχθεί την περίοδο 6-17 Μαΐου με τη συμμετοχή των δυνάμεων του Ναυτικού, της Αεροπορίας και της Ακτοφυλακής".
      "Σχεδιάζεται η παρουσία 100 πλοίων, υποβρυχίων. Όπως αεροσκαφών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Θα γίνουν δοκιμές πυραύλων. Θα υπάρχει η συμμετοχή των δυνάμεων υποβρυχίων καταστροφών. Θα δοκιμαστούν και τα νέα εθνικά συστήματα τα οποία εντάχθηκαν στο Ναυτικό και θα συμμετάσχουν 20.000 άνθρωποι", σύμφωνα με την εφημερίδα.
      ΠΚ capital.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Τουρκικά ΜΜΕ: Η Άγκυρα ετοιμάζει δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

      Δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις πρόκειται να διεξαχθούν τον Μάιο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία, εν μέσω πιέσεων στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, με αφορμή του χάρτες για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.
      Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Turkiye, η άσκηση Θαλασσόλυκος-2 θα διεξαχθεί σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η άσκηση ο Αετός της Ανατολίας θα διεξαχθεί στην 3η μοίρα Αεροπορίας.
      «Η Τουρκία που ενισχύεται με τα εθνικά της όπλα, με αυτές τις ασκήσεις δίνει μηνύματα που προκαλούν φόβο στους εχθρούς και ενισχύουν τους φίλους. Στα πλαίσια αυτά το τουρκικό Ναυτικό ετοιμάζεται για τη μεγάλη του άσκηση. Ο Θαλασσόλυκος θα διεξαχθεί την περίοδο 6-17 Μαΐου με τη συμμετοχή των δυνάμεων του Ναυτικού, της Αεροπορίας και της Ακτοφυλακής», αναφέρει το δημοσίευμα.
      «Σχεδιάζεται η παρουσία 100 πλοίων, υποβρυχίων. Όπως αεροσκαφών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Θα γίνουν δοκιμές πυραύλων. Θα υπάρχει η συμμετοχή των δυνάμεων υποβρυχίων καταστροφών. Θα δοκιμαστούν και τα νέα εθνικά συστήματα τα οποία εντάχθηκαν στο Ναυτικό και θα συμμετάσχουν 20.000 άνθρωποι», σύμφωνα με την εφημερίδα.
      Επιτυχή προσνήωση - απονήωση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο αεροπλανοφόρο Anadolu
      Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η αυτόνομη προσνήωση και απονήωση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar TB-3 στο αεροπλανοφόρο Anadolu.
      Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας πραγματοποιήθηκαν πολλά τεστ του μη επανδρωμένου αεροσκάφους με πλήγματα σε χερσαίους και θαλάσσιους στόχους, που ενισχύει την παρουσία της Τουρκίας στη θάλασσα.
      Τούρκοι αναλυτές: «Στο μισό Αιγαίο η Τουρκία θα καθορίζει τις δραστηριότητές της»
      Στο επίκεντρο του διαλόγου στην Τουρκία παραμένει επίσης το θέμα με τις θαλάσσιες ζώνες που επανήλθε στο προσκήνιο μετά τη δημοσίευση από την Αθήνα του ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.
      Όπως σημειώνει ο Μουσταφά Μασκάρα, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ναυτικού Δικαίου, η Τουρκία καθορίζει τα εξωτερικά σύνορά της.
      «Καθορίζουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Στη Μαύρη Θάλασσα είναι φανερά τα θαλάσσια σύνορα μας, αφού έχουμε συμφωνίες με τα παράκτια κράτη, στην Ανατολική Μεσόγειο είναι φανερά τα σύνορα καθώς υπάρχουν οι συντεταγμένες που έχει η στείλει η Τουρκία στον ΟΗΕ και περιλαμβάνει και τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες ευθύνης.
      Στο Αιγαίο είναι φανερή η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και δεν χρήζει κοινοποίησης κι επειδή δεν έχει ανακηρυχθεί κάποιο σύνορο, σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο του Ναυτικού Δικαίου που έχει εμπειρεία 10 ετών και την εργασία αξιόλογων καθηγητών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο πήραμε ως βάση τη μέση γραμμή μεταξύ δύο ηπειρωτικών χωρών.
      Αυτό δείχνει πως στις περιοχές που μένουν από την πλευρά της Τουρκίας εμφανίζονται ποιες δραστηριότητες θα μπορούν να πραγματοποιηθούν εκεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.
      Πηγή: liberal.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Τουρκική αντι-NAVTEX αμφισβητεί την οριοθετημένη ΑΟΖ με την Αίγυπτο και τον ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
      Σύμφωνα με τον ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, η περιοχή αποτελεί μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί των Τούρκων
      Στη γνωστή τακτική των προκλήσεων συνεχίζει η Άγκυρα, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στα ανοιχτά της Καρπάθου και εκδίδοντας αντι-NAVTEX για ασκήσεις που θα κάνει στην περιοχή το Πολεμικό Ναυτικό μας.Η υδρογραφική υπηρεσία Ηρακλείου εξέδωσε την Τρίτη (22/4/2025) NAVTEX για αεροναυτικές ασκήσεις χωρίς πυρά, σε περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου.Λίγη ώρα αργότερα η Τουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX αμφισβητώντας την ελληνική δικαιοδοσία στην περιοχή.Συγκεκριμένα, η υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας αναφέρει: «Η NAVTEX που εκδόθηκε από την υπηρεσία Ηρακλείου καλύπτει περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας» και αναμετέδωσε το μήνυμα «για την ασφάλεια των ναυτικών».Σύμφωνα με τον ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, η περιοχή αποτελεί μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλύπτεται από την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων στη Μεσόγειο.Με το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, η Άγκυρα θεωρεί την περιοχή μέρος της… ΑΟΖ της.
      Πηγή: bankingnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Νετανιάχου: Πιθανό να ζητηθούν ενισχύσεις από την Ελλάδα για τις πυρκαγιές... κατάλαβες ραγιαδάκο μου;

      Πυρκαγιές ξέσπασαν σήμερα το πρωί σε δασώδεις περιοχές λόγω καύσωνα στην Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν
      Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει ενισχύσεις από την Ελλάδα και από άλλες χώρες για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην περιοχή της Ιερουσαλήμ.Πυρκαγιές ξέσπασαν σήμερα το πρωί σε δασώδεις περιοχές λόγω καύσωνα και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν.Αστυνομικοί απομάκρυναν κατοίκους από πολλά χωριά περίπου 20 χλμ δυτικά της Ιερουσαλήμ, ενώ πυροσβέστες «αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να προσπαθήσουν να ελέγξουν τη φωτιά».Μιλώντας στο αρχηγείο της πυροσβεστικής, ο Netanyahu έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του να επικοινωνήσουν με την «Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες» αν χρειαστεί για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.«Δεν ξέρουμε ακόμη πώς θα εξελιχθεί αυτή η πυρκαγιά», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.Σύμφωνα με εικόνες του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή, πολλά αεροσκάφη διάσωσης αναπτύχθηκαν στο σημείο.«Η αστυνομία του Ισραήλ, η συνοριακή αστυνομία, οι πυροσβέστες, οι υπηρεσίες διάσωσης, η Αρχή Φύσης και Πάρκων, οι τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας και άλλες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στην εξάπλωση των πυρκαγιών», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.
      [iEpikaira: Προσπαθούμε να θυμηθούμε την τελευταία φορά που το εβραϊκό κράτος παρείχε έμπρακτη αλληλεγγύη στο ελληνικό... αλλά δυσκολευόμαστε να επιβεβαιώσουμε την χρονολογία.]
      Πηγή: bankingnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Τί πιέζει για να πάρει ο Τραμπ από τον Μητσοτάκη

      Αυστηρότερο πλαίσιο επαφών Ελλάδας-ΗΠΑ
      Aλέξανδρος Τάρκας
      Η επιδίωξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την προσέγγιση του περιβάλλοντος του προέδρου των ΗΠΑ (π.χ. η πρόσφατη συνέντευξή του στο «τραμπικό» Breitbart News), έχει το προσωπικό κίνητρο της διόρθωσης του πολυετούς λάθους της μη τήρησης ίσων αποστάσεων μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών. Ωστόσο, συμπίπτει και με μία σημαντική καμπή των διμερών σχέσεων κατά την οποία η Ουάσιγκτον αναμένει τη λήψη σημαντικών αποφάσεων της Αθήνας, εντός αυστηρού χρονικού πλαισίου, σε μείζονα θέματα.
      Το πρώτο ζήτημα αφορά την επείγουσα ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της ελληνικής αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία παρά την εντύπωση που είχε δημιουργηθεί στην κυβέρνηση ότι θα απαλλασσόταν από αυτό το άγχος λόγω των τριγωνικών ειρηνευτικών συνομιλιών Ουάσιγκτον-Κιέβου-Μόσχας.
      Η αμερικανική πλευρά υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να αποστείλει στην Ουκρανία, πολύ σύντομα, μεγάλες ποσότητες οπλισμού. Μεταξύ αυτών, πύραυλοι εδάφους-αέρος μικρού βεληνεκούς (για τους οποίους είχε δοθεί ελληνική υπόσχεση, στον τότε υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λ. Όστιν, από πέρυσι τον Απρίλιο!) και κατευθυνόμενα βλήματα κατά αεροσκαφών και πλοίων (όπως συμφωνήθηκε στα τέλη του 2024).
      Το πρόσθετο στοιχείο, που θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Πρωθυπουργό, είναι ότι ανώτερα στελέχη της διοίκησης Τραμπ δεν συμμερίζονται το επιχείρημα ότι η Ελλάδα, λόγω της εξ ανατολών απειλής, δεν μπορεί να αποστείλει συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία και αναμένεται να προτείνουν τις επόμενες ημέρες (αν αυτό δεν έχει ήδη γίνει) φόρμουλα επίλυσης του θέματος.
      Ενδεχόμενη αποδοχή της συγκεκριμένης φόρμουλας θα προκαλέσει εσωτερικό πολιτικό κόστος στον Πρωθυπουργό και δυσαρέσκεια σε άλλους ξένους συνομιλητές του, ενώ ενδεχόμενη απόρριψη θα δυσχεράνει τις συνεννοήσεις με το επιτελείο του Αμερικανού Προέδρου.
      Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι η παροχή χειροπιαστών ανταλλαγμάτων, εκ μέρους της Αθήνας, στη συνδρομή που παρέχει το US Navy στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην τεράστια περιοχή από τον Περσικό Κόλπο μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα. Με πρωτοβουλία της τότε διοίκησης Μπάιντεν προστατεύονται, από το καλοκαίρι του 2023, τα πλοία αμερικανικής ιδιοκτησίας που φέρουν ελληνική σημαία και, επιπλέον, όσα πλοία ελληνικών συμφερόντων πιθανολογείται ότι συνδέονται με αμερικανικό μετοχικό μερίδιο.
      Περίπου δύο χρόνια αργότερα, η διοίκηση Τραμπ επισημαίνει πως οι επιχειρήσεις προστασίας και οι νηοψίες δεν είναι δυνατόν να γίνονται μόνον από το US Navy.
      Επομένως, από τη στιγμή που η εμπορική ναυτιλία έχει τόσο μεγάλη συνεισφορά στο ΑΕΠ της Ελλάδας, η αμερικανική πρόταση είναι να διευρυνθούν οι αποστολές και οι κανόνες εμπλοκής του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είτε αυτόνομα είτε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης Aspides. Η ανάληψη τέτοιας δράσης καλύπτεται νομικά από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τους Χούθι.
      Το τρίτο κεφαλαιώδες σημείο της ατζέντας είναι η -κατά την αμερικανική οπτική- λελογισμένη μόνον ανάμιξη του Στέητ Ντηπάρτμεντ και του Πενταγώνου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αρκετοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη είχαν σχηματίσει την εντύπωση, πριν από λίγες εβδομάδες, ότι οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ, κυρίως, προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χ. Φιντάν θα επέτρεπαν την επανάληψη των βυθομετρικών ερευνών για το έργο της πόντισης καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (Great Sea Interconnector).
      Αισιόδοξος ήταν και ο Πρωθυπουργός μετά τις προσωπικές επαφές του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμ. Μακρόν και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου. Όπως αποδείχθηκε πια, όλα αυτά ήταν αβάσιμα. Το Μέγαρο Μαξίμου ανέκρουσε πρύμναν, εκτιμώντας πως η τουρκική αντίδραση θα ήταν μεγαλύτερη και προκλητικότερη συγκριτικά με όσα συνέβησαν στην Κάσο πέρυσι τον Ιούλιο (αναγκαστική διακοπή των ερευνών και διαδοχικές παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων με συνολική διάρκεια πάνω από 3 ώρες και 15 λεπτά).
      Οι επαφές για τα F-35
      Επίσης, τους προσεχείς μήνες, αναμένεται να κορυφωθούν οι εξελίξεις σε σχέση με τα μαχητικά F-35, καθώς παρουσιάζεται ως εφικτή η σύνδεση της Ελλάδας με το βιομηχανικό τους πρόγραμμα με -κάποιας μορφής- αναβαθμισμένη εταιρική σχέση αντί της ιδιότητας του απλού αγοραστή.
      Η εναλλακτική αυτή πιθανότητα προκύπτει σχεδόν 25 χρόνια μετά την πρόταση παροχής της ιδιότητας πλήρους μέλους, που είχε υποβληθεί από τον τότε πρεσβευτή Ν. Μπερνς και τη Lockheed Martin το φθινόπωρο του 2000, αλλά απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη παρά τη σχετικά μικρή κεφαλαιακή συνεισφορά που θα κατέβαλε, ετησίως, η Ελλάδα ως το 2008.
      Από την άλλη πλευρά, παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό ως προς την επανένταξη, ή μη, της Τουρκίας στο βιομηχανικό πρόγραμμα των F-35 από το οποίο αποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2019 (και ανεστάλησαν οι παραδόσεις έτοιμων αεροσκαφών) μετά την απόφαση Ερντογάν για την προμήθεια του ρωσικού συστήματος S-400. Την απάντηση στο σημερινό γρίφο των τουρκικών F-35, ενδεχομένως, δεν γνωρίζει ακόμα ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ.
      Πάντως, εδώ και λίγες εβδομάδες, ορισμένοι διαμορφωτές πολιτικής της διοίκησης Τραμπ μελετούν τρόπους ταυτόχρονης ικανοποίησης της Αθήνας και της Άγκυρας, ώστε να μη διαταραχθεί η ισορροπία δυνάμεων. Ενδεχομένως, στο πρότυπο των απόφασης του 1986 για την ταυτόχρονη προμήθεια F-16 από τις πολεμικές αεροπορίες Ελλάδας και Τουρκίας και, παλαιότερα, εκείνης του 1977 για την προμήθεια F-15 από το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.
      Φυσικά, η μεγάλη διαφορά, συγκριτικά με τις περιπτώσεις των F-15 και F-16, είναι ότι σήμερα η επιδιωκόμενη ισορροπία δυνάμεων στα F-35 δεν είναι διμερής, αλλά τριμερής. Γιατί, εκτός από την Ελλάδα, και ο κ. Νετανιάχου, με διαδοχικές παραστάσεις προς τον κ. Τραμπ, εκφράζει την έντονη αντίθεση της χώρας του στην αποδέσμευση των F-35 από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία.
      Ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα
      Παράλληλα, η Ουάσιγκτον παρακολουθεί τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης αφενός ως προς τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Ε.Ε. και ΗΠΑ-Κίνας και αφετέρου ως προς την επιδίωξη του Πεκίνου να μετατρέψει την αντιπαράθεση σε ευκαιρία σύσφιγξης των σχέσεών του με τις Βρυξέλλες.
      Στην παρούσα φάση, τα μηνύματα που εκπορεύονται από την Αθήνα είναι μάλλον αντιφατικά: η απήχηση της δήλωσης του κ. Μητσοτάκη στο Breitbart News για «αμοιβαία επωφελή λύση» μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού νοθεύτηκε από την επιδίωξη, που προβλήθηκε πριν και μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, για ενίσχυση των σχέσεων με την Κίνα.
      Αντίθετα, ένας από τους ελάχιστους στην κυβέρνηση, που έχουν αντιληφθεί τις διαστάσεις όσων θα συμβούν με τον εμπορικό πόλεμο, είναι ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Οι επισημάνσεις του στο Breitbart για τη λογική των αποφάσεων του κ. Τραμπ και για το γεγονός ότι η Δύση υστερεί, μετά την ανάπτυξη των εμπορικών διαδρόμων της Κίνας, κρίνονται ως επανορθωτικές παλαιότερων εκτιμήσεων του ιδίου.
      Το Σεπτέμβριο του 2022, ως υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Γεωργιάδης, σε συνάντησή του στο Βερολίνο με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του γερμανικού ΣΕΒ, Β. Νίντερμαρκ, είχε εγκωμιάσει το έργο της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, κρίνοντας ότι θα ήταν καλή ιδέα η συμμετοχή της ίδιας κινεζικής εταιρίας και στο μετοχικό σχήμα του λιμανιού του Αμβούργου.
      Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία” στις 23 Απριλίου 2025 amynanet.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Το μήνυμα Ερντογάν για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό... και οι λόγοι της "χλιαρής" τουρκικής αντίδρασης

      Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης*
      Εντύπωση προκαλεί η ασθενική ή καλύτερα προβληματική αντίδραση της Άγκυρας λόγω της κατάθεσης στην Ε.Ε. από την Ελλάδα του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ). Το ερώτημα που γεννάται είναι, εάν η Τουρκία έχει κάποια σκοπιμότητα στη στάση αυτή και ποιο σημείο του ελληνικού Σχεδιασμού, ενόχλησε πραγματικά την τουρκική πλευρά.
      Σημειώνεται ότι, ενώ η Ελλάδα ανακοίνωσε τον ΘΧΣ στις 16 Απριλίου, μερικές ώρες πριν η Τουρκία έκανε γνωστό μέσω της φιλοερντογανικής εφημερίδας Milliyet, το προσχέδιο του δικού της ΘΧΣ σύμφωνα με έρευνα του τουρκικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών Θαλάσσιου Δικαίου (DΕΗUKAM), o οποίος αποτελεί συνέχεια ή καλύτερα εφαρμογή του Δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα». Υπάρχει όμως μία λεπτομέρεια η οποία πέρασε απαρατήρητη. Την προηγουμένη της ανακοίνωσης (15 Απριλίου 2025), πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του τουρκικού Υπουργικό Συμβούλιο, στο τέλος της οποίας ο Τούρκος Πρόεδρος στην ομιλία του, αν και ανοιχτά επιτέθηκε στο Ισραήλ, έστειλε και ένα μήνυμα προς την Ελλάδα χωρίς να την κατονομάζει, δείχνοντας ότι ήταν ενήμερος για τον ελληνικό ΘΧΣ. Ο Τ. Ερντογάν λοιπόν μεταξύ των άλλων δήλωσε τα εξής:
      Η Τουρκία θέτει ακόμη περισσότερο την βαρύτητά της ως ένας επικεφαλής πόλος σε έναν πολυπολικό κόσμο. Θέλω να κάνω γνωστό στο έθνος μας και σε όλο τον κόσμο: Η Τουρκία πάντα ήταν μία χώρα που τάσσεται με τη γαλήνη. Η Τουρκία είναι μία χώρα που εμπιστεύεται κάθε γείτονα, κάθε φίλο και κάθε αδελφό. Τέτοιο κράτος είναι η Τουρκία. Όμως ταυτόχρονα, δεν υπάρχει χώρα η οποία θα ασκήσει πίεση στα τουρκικά σύνορα και θα θέσει σε δοκιμασία τη φιλία και την εχθρότητα.
      Το μήνυμα αυτό απευθυνόταν προς την Ελλάδα, καθώς ακόμη και η δυναμική σύγκρουσης με το Ισραήλ με το οποίο οι σχέσεις είναι στο ναδίρ, δεν ασκεί πίεση στα τουρκικά σύνορα. Η μόνη χώρα που κατά την ερντογανική θεώρηση αμφισβητεί τα τουρκικά σύνορα, είναι η Ελλάδα.
      Ο Ερντογάν θέλησε να δώσει στην Αθήνα το μήνυμα ότι, η Τουρκία αν και αντιλαμβάνεται την πίεση της Ε.Ε. προς την Ελλάδα για την ανακοίνωση του ΘΧΣ, δεν θα δεχθεί όμως καμία ενέργεια που θα θέτει υπό αμφισβήτηση τα τουρκικά σύνορα.
      Εξάλλου, και οι αντιδράσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των ΜΜΕ της γειτονικής Τουρκίας, χαρακτηρίσθηκαν από μετριοπάθεια και ήταν εκτός της γνωστής τουρκικής σκληρής γραμμής.
      Η Άγκυρα την περίοδο αυτή έχει ανάγκη την στήριξη της Ε.Ε. σε θέματα όπως, η άρση του οικονομικού αποκλεισμού του καθεστώτος Τζολάνι της Δαμασκού, τα σχέδια του Ισραήλ στην περιοχή, η συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα και η αφωνία των Βρυξελλών στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του Ερντογάν με σκοπό τον πολιτικό αποκλεισμό του Ε. Ιμάμογλου στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από την μηδενική αντίδραση της Άγκυρας στην ευρωπαϊκή διεμβόλιση των τουρκικών σχεδίων στις τουρκογενείς Δημοκρατίες της Κεντρική Ασίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την στάση τεσσάρων εξ’ αυτών έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
      Όμως μέχρι που μπορεί να φτάσει η τουρκική ανοχή στους ελληνικούς σχεδιασμούς που απορρέουν από τον ΘΧΣ;
      Η Άγκυρα γνωρίζει πολύ καλά, ότι ο ελληνικός ΘΧΣ αν και καθίσταται πλέον κομμάτι του ευρωπαϊκού, είναι ισχυρός μόνο σε περίπτωση βούλησης εφαρμογής του στην πράξη. Ένας χάρτης από μόνος του δεν έχει καμία ουσιαστική σημασία. Για παράδειγμα, τι νόημα έχει να έχεις ανακοινώσει τον δικό σου ΘΧΣ, όμως να μην μπορείς να τον υποστηρίξεις όταν σε μία δική σου περιοχή ενάλιας αρχαιολογίας θα εμφανισθούν συνεργεία του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού υποστηριζόμενα από τον τουρκικό στόλο και ισχυριζόμενοι ότι η περιοχή αυτή εντάσσεται στον δικό τους ΘΧΣ; Η ίδια υπόθεση μπορεί να γίνει και για άλλα πεδία του ΘΧΣ.
      Υπάρχει ένα σημαντικό σημείο του ελληνικού ΘΧΣ το οποίο ενόχλησε πολύ την Τουρκία και έστειλε μήνυμα στην Αθήνα. Πρόκειται για την αναγραφή στον σχετικό χάρτη, της διατήρησης του δικαιώματος να επεκτείνει η Ελλάδα τα Χ.Υ. στα 12 ν.μ.
      Η Άγκυρα θα ήθελε πολύ να μην υπήρχε αυτή η διατύπωση στον ελληνικό ΘΧΣ. Αυτό ήταν και το μήνυμα του Ερντογάν προς την Αθήνα στην ομιλία του μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 15ης Απριλίου. Μην εκβιάζεται τα σύνορα. Δηλαδή μην αποτολμήσετε να επεκτείνεται τα Χ.Υ. Αυτό αναφέρουν και Τούρκοι αναλυτές οι οποίοι βρίσκονται στο περιβάλλον του Τούρκου Προέδρου.
      Απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα η οποία χαρακτηρίζεται, από λεπτομερή μακρόπνοο σχεδιασμό και έμπειρες επί του πεδίου ένοπλες δυνάμεις, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιτάξει στρατηγική, σύνεση και κατάλληλη προπαρασκευή. Η Ελλάδα πολύ σωστά διατύπωσε το δικαίωμά της να επεκτείνει τα Χ.Υ. στα 12 ν.μ. Όμως θα πρέπει να το πράξει αυτό όταν θα είναι πλήρως προετοιμασμένη από όλες τις πλευρές. Και αυτό καθώς, η επέκταση των Χ.Υ. μας, αποτελεί την πιο παχιά κόκκινη γραμμή του τουρκικού αναθεωρητισμού έναντι της Ελλάδας. Σε μία τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα πήγαινε σε πόλεμο με την Ελλάδα σε όλα τα μέτωπα, Έβρος, Αιγαίο και Κύπρος.
      Συμμαχίες, διπλωματία, πολεμική προπαρασκευή και γεωπολιτική συγκυρία, θα πρέπει να αποτελούν τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής στρατηγικής στο θέμα αυτό. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί πάση θυσία το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Χώρας μας και κυρίως, να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η ενίσχυση των αριθμών του στελεχιακού μας δυναμικού.
      Σε αυτό το σχεδιασμό δεν χωράνε οι ακραίες φωνές και από τις δύο πλευρές. Ούτε αυτές που λένε ότι δεν θα πρέπει να επεκτείνουμε τα Χ.Υ. αλλά ούτε και οι φωνές οι οποίες διατυμπανίζουν ότι τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για επέκταση των Χ.Υ.
      [iEpikaira: Οι λόγοι της "χλιαρής" τουρκικής αντίδρασης αποκαλύφθηκαν ΕΔΩ!]
      *Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottingham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα/παράλληλη διαπίστευση στο Μπακού την περίοδο 2013-2017. Είναι συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου αναλύσεων, «Defense & Foreign Affairs». Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022. 
      Πηγή: militaire.gr δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο "ο μήνυμα του Ερντογάν στην Ελλάδα για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ)"
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ένας χάρτης μικρότερος των περιστάσεων
      Σταμέλος Παπαβασιλείου
      Σήμερα, στις 16 Απριλίου 2025 στις 6:55 το πρωί, η τουρκική εφημερίδα Milliyet ανακοίνωσε πως η Τουρκική Δημοκρατία ολοκλήρωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο Θαλασσίου Δικαίου της Άγκυρας (DEHUKAM).
      Την ίδια ημέρα, λίγες ώρες αργότερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του το αντίστοιχο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο (ΘΧΣ) μαζί με ένα γρήγορο επεξηγηματικό υπόμνημα υπό την μορφή ερωταπαντήσεων.
      Οι ερωταπαντήσεις δείχνουν πως έχουν γραφτεί περισσότερο για να αποκρούσουν πιθανή εσωτερική κριτική, παρά για να λύσουν τυχόν απορίες. Όπως για παράδειγμα με ποια λογική έχει γίνει η χωρική κατάτμηση του ΘΧΣ. Ή για ποιον λόγο έγινε σήμερα αυτή η ανακοίνωση, συμπτωματικά λίγες ώρες μετά την δημοσίευση της Milliyet, χωρίς το ΘΧΣ να έχει επισημοποιηθεί και επιβεβαιωθεί από τον επίσημο ιστότοπο της ΕΕ (βλ. European MSP Platform) όπου βρίσκονται αναρτημένοι όλοι οι χάρτες των κρατών που τους έχουν δημοσιεύσει και ενσωματώσει στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό εδώ και καιρό.
      Όμως ας πάμε στα του χάρτη, ο οποίος είναι χωρισμένος σε τέσσερις Χωρικές Ενότητες (Χ.Ε.) οι οποίες είναι σαν “γεωγραφικοί νομοί” επί του θαλασσίου μας χώρου. Είναι εμφανές πως η ΧΕ4 εμπεριέχει τα συμφωνηθέντα της Ελληνοϊταλικής συμφωνίας του 2020 με τον καθορισμό ΑΟΖ και των Εθνικών Χωρικών Υδάτων (Ε.Χ.Υ.) στα 12 ν.μ. μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο (μεσαίο πόδι Πελοποννήσου) όπου από εκεί και ύστερα τα Ε.Χ.Υ περιορίζονται στα 6 ν.μ. καθώς περνάμε σε άλλη ΧΕ. Εντύπωση προκαλεί πως αυτός ο περιορισμός των ΕΧΥ που αφορά όχι μόνο τον νησιωτικό χώρο του Αιγαίου αλλά και τον ανατολικό ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδος, διακόπτεται επί του ιδίου εδάφους (Πελοπόννησος) μόλις περάσει στην ΧΕ 2. Αυτή η Χωρική Ενότητα περιλαμβάνει όλο το κεντρικό Αιγαίο μέχρι και τα Δωδεκάνησα και την Ανατολική Μεσόγειο.
      Το ότι η Χωρική Ενότητα 2 είναι μία και ενιαία είναι καλό, διότι δείχνει πως (οφείλει να) έχει τις ίδιες ρυθμίσεις και συνθήκες. Βέβαια με τις τόσες αντιθέσεις και διαφοροποιήσεις, δεν θα προκαλέσει έκπληξη αν δούμε άλλες ρυθμίσεις στον Σαρωνικό και άλλες στο Καρπάθιο.Επίσης, ένα ακόμα θετικό είναι η συμπερίληψη της Ζουράφας στα ανατολικά της Σαμοθράκης στην ΧΕ1 που ευτυχώς δεν “ξεχάστηκε” και έχει ιδιαίτερη σημασία για την τοποθεσία της αλλά και για το υπέδαφος.
      Όμως παρατηρούμε την εξ ολοκλήρου υιοθέτηση των 6 ν.μ. για τα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης για όλες τις Χ.Ε. (πλην της ΧΕ4), χωρίς τουλάχιστον να σκιαγραφείται και το όριο επέκτασης στα 12 ν.μ. ως δυνατότητας που προκύπτει από το Διεθνές Δίκαιο και την Διεθνή Σύμβαση της Θάλασσας. Επίσης, σκιαγραφούνται οι περιοχές ΑΟΖ που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας και Αιγύπτου, οι οποίες όμως αναδεικνύουν το πρόβλημα της μερικής οριοθέτησης αλλά και των υποχωρήσεών μας ειδικά στην περίπτωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο, όπου ο θαλάσσιος (και υποθαλάσσιος) χώρος που χάθηκε ισοδυναμεί σε εμβαδόν με την Εύβοια.
      Τέλος, δεν απεικονίζονται όλα όσα αφορούν χάρτες MSP όπως περιοχές δραστηριοτήτων (αλιεία, ναυτιλία, τουρισμός), προσδιορισμό περιοχών περιβαλλοντικής προστασίας, περιοχές προορισμένες για δράσεις οικονομικής βιωσιμότητας (ενεργειακά πάρκα κλπ), περιοχές ασφάλειας και άμυνας (στρατιωτικές ασκήσεις), ενώ αντιθέτως ο (ανεπίσημος) χάρτης που παρουσιάστηκε από την τουρκική πλευρά σήμερα, σπεύδει να γεμίσει όλα τα μεγάλα κενά του Αιγαίου με περιοχές διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων.
      Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται αυτός ο χάρτης, η χρονική στιγμή και οι παραλείψεις, δείχνουν πως είναι άλλη μια απόπειρα του ΥΠΕΞ να μην παραβεί τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας, ασχέτως αν αυτές έχουν χαραχτεί εντός των ζωτικών μας συμφερόντων, αλλά ταυτόχρονα να δείξει με προσχηματικό τρόπο πως ακολουθεί τις υποχρεώσεις του έναντι ΕΕ και της Συνταγματικής του αποστολής.
      Ενδεικτικό είναι πως παρά την Οδηγία 2014/89/Ε που αφορά το MSP και απαιτεί τα κράτη – μέλη της ΕΕ να καταρτίσουν σχέδια που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS, και παρά το άρθρο 12 της Οδηγίας που θα έλυνε το μεταξύ μας θέμα με την Ιταλία χωρίς ειδικές συμφωνίες στις οποίες παραχωρήσαμε επιπλέον δικαιώματα (βλ. δυνατότητα αλιείας Ιταλών στο Ιόνιο), ο χάρτης είναι η ειλικρινής αποτύπωση της ανεπάρκειας του ελληνικού ΥΠΕΞ να ανταποκριθεί στις ελάχιστες απαιτήσεις που απορρέουν από την συμμετοχή μας σε Διεθνείς Οργανισμούς και Ενώσεις και πλέον αναγκάζουν το εν λόγω Υπουργείο, να σέρνεται ακουσίως και εξαναγκασμένο πίσω από ενέργειες και αποφάσεις που είναι προς εθνικό όφελός μας, απλώς διότι δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά…
      Η αποτύπωση ΕΧΥ και ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο, δεν είναι προαιρετική, είναι υποχρεωτική, αν θες να ονομάζεσαι κυρίαρχο κράτος Δικαίου, αν θες να τιμάς τις υπογραφές σου σε Διεθνείς Συμφωνίες και Συνθήκες και αν επιθυμείς να θέσεις σε πράξη εθνικές συμμαχίες Ασφάλειας και Άμυνας.
      Η σύγκριση με την Κύπρο είναι θλιβερή….
      Πηγή: newsfire.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Θ. Καρυώτης: Άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία στο χάρτη ΘΧΣ... Στη δύση έχουμε ΑΟΖ και στην ανατολή έχουμε υφαλοκρηπίδα!
      Ο ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου στις ΗΠΑ και αναγνωρισμένος ως ο "πατέρας της Ελληνικής ΑΟΖ", μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Montego Bay στη Τζαμάικα το 1982, που ψηφίστηκε και από την Ελλάδα η UNCLOS, Θεόδωρος Καρυώτης, μιλάει από την Ουάσιγκτον στον 98.4
      Ο ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου στις ΗΠΑ και αναγνωρισμένος ως ο "πατέρας της Ελληνικής ΑΟΖ", μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Montego Bay στη Τζαμάικα το 1982, που ψηφίστηκε και από την Ελλάδα η UNCLOS, Θεόδωρος Καρυώτης, μιλάει από την Ουάσιγκτον στον 98.4, για την επί 43 χρόνια ενασχόλησή του με την ΑΟΖ και την τελευταία πράξη, όπως την αποκαλεί, ενός εθνικού δράματος, μέσα από τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, όπου ενώ η Ελλάδα κάνει μετά από πίεση ένα βήμα με τον περίφημο χάρτη, εξακολουθεί να λειτουργεί με "φοβικό σύνδρομο" έναντι της Τουρκίας.
      Όπως λέει, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει διαβάσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)! Ένα παράκτιο κράτος πρώτα ανακηρύσσει και μετά οριοθετεί ΑΟΖ! Η Ελλάδα τα έκανε ανάποδα!
      Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός της Ελλάδας, είναι ΘΧΣ της Ε.Ε., η οποία έχει με καθαρότητα περιγράψει τα όρια της ΑΟΖ της, όπως απαρτίζεται από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ο χάρτης αποτελεί μήνυμα για την κατοχική Τουρκία.
      Βέβαια η ελληνική κυβέρνηση, εξηγώντας αυτόν το χάρτη, αναφέρει ότι ο χάρτης στη δυτική πλευρά δείχνει την ΑΟΖ της Ελλάδας, ενώ στην ανατολική πλευρά δείχνει την υφαλοκρηπίδα! Το φοβικό σύνδρομο σε όλο του το μεγαλείο!
      Όπως υποστηρίζει, η ελληνική κυβέρνηση ακόμα σκέφτεται να κατασκευάσει το ηλεκτρικό καλώδιο, αλλά με την παρουσία του χάρτη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού έχουν λυθεί τα χέρια της Ελλάδας, διότι το καλώδιο θα περάσει μέσα από αυτόν τον χάρτη.
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶


    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    ×