iEpikaira.- Επειδή στο δημόσιο διάλογο προκρίνεται η άποψη ότι πρέπει να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ) για την οριοθέτηση της Ελληνολιβυκής ΑΟΖ, θα πρέπει κατ' αρχάς να υπάρχει συγκεκριμένη διαφορά προς επίλυση (1 και 2). Η Ελλάδα έχει ήδη μονομερώς ανακηρύξει ΑΟΖ (σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας) στην περιοχή που έχουμε θαλάσσια σύνορα με την Λιβύη, με τον νόμο Μανιάτη (άρθρο 156 του Ν4001/11 - ΦΕΚ Α’ 179/22-8-2011) από του 2011.
Χάρτης Υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ του Νόμου 4001/2011 |
Αυτό όμως που πρέπει να διευκρινιστεί είναι η ασυμφωνία των ανατολικών ορίων ΑΟΖ (συγκεκριμένα το βυθοτεμάχιο 20) του Νόμου Μανιάτη με τα δυτικά όρια της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο (συγκεκριμένα του βυθοτεμάχιο EG-MED-W11 που προκήρυξε η Αίγυπτος για έρευνα υδρογονανθράκων τον Μάρτιο του 2021).
Συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας που παρανόμως διεκδικεί η Τουρκία και κατέθεσε στον ΟΗΕ (A,B,C,D,E,F,G), με προσθήκη των επίμαχων βυθοτεμαχίων που προκήρυξε η Αίγυπτος για έρευνα υδρογονανθράκων (κίτρινος κύκλος το βυθοτεμάχιο EG-MED-W11) τον Μάρτιο του 2021, και αντιπαραβολή των ελληνικών βυθοτεμαχίων του χάρτη Μανιάτη (με γκρι/πράσινο καρό). |
Στον παραπάνω χάρτη φαίνεται ότι το βυθοτεμάχιο EG-MED-W11 (κίτρινο κύκλο) της Αιγυπτιακής ΑΟΖ, θίγει την Ελληνολιβυκή ΑΟΖ του νόμου Μανιάτη και συγκεκριμένα το βυθοτεμάχιο 20. Περισσότερα ΕΔΩ!