Το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν και το Τουρκμενιστάν αναγνώρισαν επίσημα την Τουρκία ως "κατακτητή" στην Κύπρο.
Οι χώρες αυτές υποστήριξαν τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 541 και 550.
Οι σχέσεις της Τουρκίας με τα Κεντρικά Ασιατικά μέλη του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών (OTS) έχουν φτάσει στο χαμηλότερο σημείο τους, καθώς το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν δήλωσαν τη στήριξή τους στην κυριαρχία της Κύπρου, ουσιαστικά καταστρέφοντας τις προσπάθειες της Άγκυρας να χρησιμοποιήσει τον OTS ως μέσο αναγνώρισης της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου.
Σε κοινή δήλωση στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κεντρικής Ασίας στο Σαμαρκάνδη στις 4 Απριλίου, οι τρεις Κεντροασιατικές χώρες υπερψήφισαν ρητά τις Αποφάσεις 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες καταδικάζουν τη δήλωση της αυτοανακηρυχθείσας "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου" και καλούν τα μέλη του ΟΗΕ να μην την αναγνωρίσουν.
Η δήλωση αναφέρει: "Η ΕΕ και οι χώρες της Κεντρικής Ασίας επιβεβαίωσαν τη ισχυρή τους δέσμευση στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 541 και 550 και σημείωσαν ότι η ανάπτυξη των σχέσεών τους εξαρτάται από τη συμμόρφωση με αυτήν την αρχή".
Ενώ οι τουρκοκυπριακές αρχές είχαν αναμένει ότι αξιωματούχοι του OTS θα ταξίδευαν στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο ως βήμα προς την αναγνώριση, αντ’ αυτού είδαν τρεις χώρες μέλη του OTS να ανοίγουν πρεσβείες και να αναβαθμίζουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Δημοκρατία της Κύπρου.
Η παράγραφος 4 της δήλωσης τονίζει τη δέσμευση των μερών να σεβαστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών στα διεθνή φόρουμ και να αποφύγουν μέτρα που θα παραβιάζουν αυτήν την αρχή.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έχει διατηρήσει αξιοσημείωτη σιωπή για αυτές τις εξελίξεις, μην κάνοντας δημόσιες δηλώσεις ούτε για το άνοιγμα των πρεσβειών στη Λευκωσία ούτε για τη δήλωση της συνόδου, αν και αυτό δεν αποκλείει διπλωματικές πρωτοβουλίες κεκλεισμένων των θυρών.
Η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ακολουθεί την πρώτη ανεπίσημη διάσκεψη για την Κύπρο μετά από τέσσερα χρόνια. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε στις 18 Μαρτίου στη Γενεύη ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν στα τέλη Ιουλίου, παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ να μπλοκάρουν τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο.
Από τη διάσκεψη της Γενεύης το 2021, η Τουρκία και ο Τατάρ αρνούνται να συζητήσουν οποιοδήποτε θέμα με τον ΟΗΕ πέρα από την αναγνώριση της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου, προωθώντας τη λύση των δύο κρατών και αξιοποιώντας την επιρροή της Τουρκίας στον OTS για να προωθήσουν αυτήν την θέση.
Ο Τατάρ παρακολούθησε τη σύνοδο του OTS στο Μπισκέκ το 2024 ως "τιμώμενος καλεσμένος", εμφανιζόμενος σε επίσημες φωτογραφίες δίπλα σε άλλους ηγέτες του OTS, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η τουρκική εφημερίδα "Türkiye” κατέγραψε τις αντιδράσεις σε αυτές τις εξελίξεις. Ο καθηγητής Φαίκ Αλίμπεκμερλι από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε: "Όλοι περιμέναμε ότι η ΤΔΒΚ θα ενταχθεί στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών και ότι οι αδελφικές χώρες θα άνοιγαν πρεσβείες εκεί. Για να είμαι ειλικρινής, στην αρχή δεν το πιστέψαμε".
Π.Κ. capital.gr
Τουρκογενή κράτη ανοίγουν πρεσβείες στην Κύπρο - Διπλωματική κρίση με τα Κατεχόμενα
Μια σοβαρή ρήξη έχει προκύψει στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (OTS) σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα. Κατά τη Σύνοδο ΕΕ–Κεντρικής Ασίας στο Σαμαρκάνδη (3–4 Απριλίου), το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν υπέγραψαν δήλωση υποστήριξης των αποφάσεων του ΟΗΕ που θεωρούν παράνομη την ανακήρυξη ανεξαρτησίας της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ), αναφέρει σε δημοσίευμά του κυπριακό μέσο sigmalive.com
Kazakhstan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, and Turkmenistan have officially declared Türkiye as an 'occupying power' in Cyprus.
• They endorsed UN Security Council Resolutions 541 and 550. pic.twitter.com/pItsdIHDmR— Daily Turkic (@DailyTurkic) April 14, 2025
Επιπλέον, όπως αναφέρει, οι χώρες αυτές ενίσχυσαν τις σχέσεις τους με την Κυπριακή Δημοκρατία, διορίζοντας πρεσβευτές στη Λευκωσία. Η Άγκυρα δεν έχει επίσημα σχολιάσει, αλλά υπάρχει δυσαρέσκεια, καθώς η Τουρκία προσπαθεί χρόνια να επιτύχει αναγνώριση του ψευδοκράτους, σημειώνει.
Ο «υπουργός» Μεταφορών του ψευδοκράτους και ηγέτης του Κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί, κάλεσε την Τουρκία να λάβει μέτρα κατά των κρατών αυτών, κατηγορώντας τα ότι δίνουν προτεραιότητα στη συνεργασία με την ΕΕ για οικονομικά οφέλη.
Ο ηγέτης του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας, Μουσταφά Ντεστίτζι, χαρακτήρισε επίσης «απαράδεκτη» τη στάση των τριών χωρών, υπογραμμίζοντας πως αγνοούν την λεγόμενη «ΤΔΒΚ», παρόλο που έχει καθεστώς παρατηρητή στον OTS.
Αντίθετα, το Αζερμπαϊτζάν έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην ανεξαρτησία της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», με τον πρόεδρο Αλίεφ να δηλώνει πως η χώρα του θα στηρίξει τους Τουρκοκύπριους μέχρι την αναγνώριση του κράτους τους.
Ωστόσο, δεν φαίνεται πιθανό να προβεί άμεσα σε επίσημη αναγνώριση, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιδεινώσει τις σχέσεις του Μπακού με την ΕΕ.
Συνολικά, η στάση των κρατών-μελών του OTS απέναντι στο Κυπριακό προκαλεί έντονες αντιδράσεις, τόσο από το ψευδοκράτος όσο και από την Τουρκία, ενώ αναδεικνύει τις διαφορές στρατηγικής εντός του οργανισμού.
Πηγή: liberal.gr
«Τουρκογενείς» χώρες της κεντρικής Ασίας γύρισαν την πλάτη στο ψευδοκράτος(;)
Νίκος Μελέτης
Σοβαρό πλήγμα δέχθηκε η προσπάθεια της Άγκυρας και προσωπικά του Τ. Ερντογάν να προωθήσει την αναβάθμιση του στάτους του ψευδοκράτους μέσω της αναγνώρισής του από τις χώρες που συμμετέχουν στον λεγόμενο Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.
Ο οργανισμός αυτός, τον οποίο εμπνεύστηκε ο Τουργκούτ Οζάλ αλλά υλοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο άσκησης επιρροής της Τουρκίας στην Κεντρική Ασία, σε χώρες οι οποίες έχουν ιδιαίτερο ρόλο λόγω και των ενεργειακών αποθεμάτων και των υποδομών τους. Στον οργανισμό συμμετέχουν το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, η Κιργιζία, η Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν, ενώ το Τουρκμενιστάν συμμετέχει με καθεστώς παρατηρητή.
Η Τουρκία έχει προσπαθήσει να γίνει δεκτό το ψευδοκράτος στον Οργανισμό αυτό, με τη στήριξη και του Αζερμπαϊτζάν, αλλά το μόνο που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής είναι να προσκληθεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού.
Σε μια σημαντική εξέλιξη, όμως, στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ–Κεντρικής Ασίας που έγινε στην Αστάνα, οι χώρες που συμμετείχαν συνυπέγραψαν τη Διακήρυξη με την οποία αναγνωρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία, βάζοντας έτσι τέλος στις προσπάθειες της Άγκυρας να αναγνωριστεί η αποσχιστική οντότητα του ψευδοκράτους.
Στη Σύνοδο Κορυφής συμμετείχαν οι ηγέτες του Καζακστάν, της Κιργιζίας, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν.
Η Διακήρυξη της Αστάνα, που εκδόθηκε στις 4 Απριλίου, αναφέρει ήδη στις πρώτες παραγράφους τα εξής:
«Στο ίδιο πλαίσιο, δεσμευτήκαμε να σεβαστούμε τις ανωτέρω αρχές, ιδίως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών στο πλαίσιο όλων των διεθνών και περιφερειακών φόρουμ, και να απόσχουμε από τη λήψη μέτρων που αντιβαίνουν στις αρχές αυτές.
Στο ίδιο πνεύμα, επαναβεβαιώσαμε την ισχυρή προσήλωσή μας στις σχετικές αποφάσεις 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Τονίσαμε ότι η συμμετοχή στα πλαίσια περιφερειακής συνεργασίας θα πρέπει να σέβεται πλήρως αυτές τις διεθνείς αρχές, οι οποίες παραμένουν ουσιώδεις για την ενίσχυση των σχέσεων Ε.Ε.–Κεντρικής Ασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, το Τουρκμενιστάν υπενθυμίζει ότι εφαρμόζει τις διεθνείς δεσμεύσεις του σε αυστηρή συμφωνία με τις αρχές του καθεστώτος μόνιμης ουδετερότητάς του».
Η αναφορά αυτή της Κοινής Διακήρυξης συνιστά αναγνώριση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η ειδική αναφορά στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αφορούν την απόρριψη της αποσχιστικής οντότητας του ψευδοκράτους και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως του μόνου εκπροσώπου της Κύπρου, είναι ιδιαίτερης σημασίας.
Η Κοινή Διακήρυξη ΕΕ–Κεντρικής Ασίας έγινε γνωστή ενώ στη Λευκωσία τις τελευταίες ημέρες, και μετά από μεγάλη διπλωματική κινητοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου, άνοιξαν πρεσβείες του Ουζμπεκιστάν, του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν, των οποίων οι πρέσβεις υπέβαλαν επίσημα τα διαπιστευτήριά τους στον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.
Οι χώρες που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής με της ΕΕ προσβλέπουν ιδιαίτερα στις σχέσεις με την Ευρώπη αλλά και σε μεγάλα projects που δρομολογούνται μεταξύ αυτών και ένα πακέτο 12 δισ. ευρώ με αντικείμενο τη συνεργασία στην ενέργεια και στις σπάνιες γαίες και είναι προφανές ότι δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν αυτή τη συνεργασία για χάρη του ψευδοκράτους και των επιδιώξεων του Τ. Ερντογάν.
Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στην Τουρκία, η οποία επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη διπλωματική ήττα, ενώ υπήρξαν αρνητικές αντιδράσεις και από το κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο, που σε μια προσπάθεια μετριασμού των εντυπώσεων ο κατοχικός ηγέτης Ε. Τατάρ συναντήθηκε στο περιθώριο του Φόρουμ της Αττάλειας με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλιέφ.
Πηγή: liberal.gr
Οι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...