Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Ποιός ήταν ο Αγ. Γεώργιος που εορτάζουμε σήμερα - Η άρρηκτη σχέση του με τις ένοπλες δυνάμεις!

Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος – Εορτάζεται στις 23 του Απρίλη. Εάν όμως το Πάσχα πέφτει μετά τις 23 Απρίλη, τότε εορτάζεται την επόμενη μέρα του Πάσχα 

Οι εορτές των αγίων αποτελούν ευκαιρίες για εντρύφηση στη θαυμαστή και αγιασμένη ζωή τους και αφορμές αποφάσεων για την καθημερινή μας ζωή. «Κάλλος πανηγύρεως είναι, η λόγος σωτηριώδης, η έργον και πράξις ένθεος». Ιδιαίτερα οι άθλοι των μαρτύρων παρουσιάζουν το σταυροαναστάσιμο ήθος της Εκκλησίας. Όπως ο Χριστός, έτσι και οι άγιοι ένδοξοι μάρτυρες, ομολογώντας πίστη στον σταυρωθέντα και αναστάντα Κύριο, αρνούμενοι να θυσιάσουν στα πάσης φύσεως είδωλα και υπομένοντας φοβερά βασανιστήρια, εμπνέουν στους πιστούς ανδρείο φρόνημα ανασταίνοντας την ελπίδα της αιώνιας ζωής.

Ο άγιος Γεώργιος κατ’ εξοχήν υπέμεινε καρτερικά τα μαρτύρια του τροχού, του λογχισμού, των θανάσιμων φαρμάκων, της ασβέστου, του ξυλοδαρμού, της φυλακής αλλά και κάθε στέρηση και κακουχία αντί των τιμών και της εγκόσμιας δόξας, διότι η καρδιά του καταυγαζόταν από το ανέσπερο φως της Αναστάσεως.

Γνώριζε καλά ότι, «ουκ άξια τα παθήματα του νυν καιρού προς την μέλλουσαν αποκαλυφθήναι δόξαν» (Ρωμ. 8,18). Στον άγιο Γεώργιο αποδόθηκε το προσωνύμιο “μεγαλομάρτυς” και τιμάται όχι μόνον από τους χριστιανούς όλων των αιώνων, αλλά και οι αλλόθρησκοι μουσουλμάνοι σέβονται τον άγιο, επικαλούμενοι τη βοήθειά του μέχρι σήμερα. Ακόμη και ολόκληρη χώρα, η Γεωργία, φέρει το όνομά του.

Στην εκκλησιαστική γραμματολογία σώζονται πολλοί εγκωμιαστικοί λόγοι, και πάμπολα θαύματα αναφέρονται για τον άγιο Γεώργιο που συντάχθηκαν, εκφωνήθηκαν και συνέβησαν σε διάφορες εποχές και περιστάσεις.

Στον Πόντο υπήρχε η φημισμένη Μονή του Αγίου Αγ. Γεωργίου Περιστερεώτα. Η θαυματουργός εικόνα του Μεγαλομάρτυρος προσήλκυε όλους τους ποντίους ως μαγνήτης και ήτο η παρηγοριά τους. Το ξακουστό και περίλαμπρο μοναστήρι διαλύθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1923, όταν κατέφθασε σ’ αυτό Τουρκικό τάγμα στρατού, το οποίο εξεδίωξε τους πατέρας. Η εικόνα είναι μαρμάρινη και εικονίζει έφιππο τον Άγιο Γεώργιο, έχοντα χρυσό φωτοστέφανο. Στο κάτω μέρος έχει την εξής επιγραφή: «…η λιθίνη αύτη κλίμαξ ανεκαινίσθη, υπό του αιδ. ηγ. Ιωαννικίου του Τραπεζουντίου το 1846». Η εικόνα, η οποία σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των αρχαιολόγων ανάγεται στον 9 μ.Χ. αιώνα, μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και στις 24-8-1969 ενεθρονίσθηκε σε νέο ναό που έκτισε η πίστη των Ποντίων στο Ροδοχώρι Ναούσης.

Στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους υπάρχει μια μεγάλη εικόνα του Αγίου Γεωργίου η οποία κατά την παράδοση έφθασε πλέοντας στην παραλία. Στο σημείο της ακτής (όπου προσάραξε η αγία εικόνα) αναβλύζει από τότε μέχρι σήμερα ιαματικό αγίασμα.

Στην Ιερά Μονή Ζωγράφου Αγίου Όρους (Βουλγάρικο) υπάρχουν τρεις θαυματουργές εικόνες, μία των οποίων είναι η του ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Στεφάνου, που στον ύπνο του είδε τον Άγιο Γεώργιο λουσμένο στο φως και του λέγει: «Πάρε θάρρος και μη φοβάσαι το πλήθος των αντιπάλων σου, θα τους νικήσεις. Μετά την νίκη σου θέλω να βοηθήσεις στην ανακαίνιση της Μονής μου· ονομάζεται Ζωγράφου και είναι στο Άγιον Όρος και θέλω να αφιέρωσης την εικόνα μου που έχεις». Στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα του Αγίου Γεωργίου «του Φανερωμένου».

Η προσωνυμία «Φανερωμένος» δόθηκε στον άγιο μετά από θαύμα που έγινε το 1821.

Ο Άγιος Γεώργιος με την πίστη του στον Χριστό μέχρι θανάτου, διδάσκει πίστη και γεναιότητα και με τις θαυματουργές εικόνες του και τα άπειρα θαύματά του προσφέρει αισιοδοξία και ελπίδα και καλεί όλους, όσοι τον τιμούμε, να τον μιμούμεθα καθ’ ότι «τιμή Αγίου μίμησις εστι Αγίου».

Απολυτίκιον Ήχος δ’.
Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής, και των πτωχών υπερασπιστής, 
ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος,
Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, 

Επιμέλεια κειμένων: Πρωτοπρ. Γεώργιος Καλαντζής
Απρίλιος 2018, simeiakairwn


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×