Ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών Κων/νος Γρίβας μίλησε για την προοπτική τερματισμού του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Η παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή βρίσκεται σε μια περίοδο αναταράξεων και μετασχηματισμών, καθώς η ισορροπία δυνάμεων εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Ένα από τα βασικά ζητήματα που αναδύεται είναι η σχέση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ρωσίας και Κίνας, καθώς αυτές οι τρεις υπερδυνάμεις διαμορφώνουν τις στρατηγικές τους στο διεθνές πεδίο. Η Κίνα, με την αυξανόμενη οικονομική και στρατιωτική της ισχύ, προβάλλει ως κύριος ανταγωνιστής των Ηνωμένων Πολιτειών, με τη Ρωσία να λειτουργεί ως σημαντικός στρατηγικός εταίρος της.
Όπως είπε ο κ. Γρίβας οι ευρωπαϊκοί στρατοί είναι σκιά του παλιού εαυτού τους και στην πραγματικότητα ελάχιστα πράγματα μπορούν να κάνουν αν χρειαστεί και το έχουμε δει και στο παρελθόν.
"Η μεγάλη ανησυχία των Αμερικανών είναι η Κίνα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θέλουν να εμπλακούν σε πόλεμο με την Κίνα. Απλά θεωρούν ότι η Κίνα είναι η μεγάλη πρόκληση για αυτούς και είναι πράγματι η δύναμη η οποία μπορεί να απειλήσει, να εξελιχθεί σε παγκόσμιο όχι ηγεμόνα, ούτε κυρίαρχο, αλλά να πάρει τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ως πρώτος μεταξύ ίσων σε ένα πολυπολικό σύστημα. Ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον ρόλο της πρώτης δύναμης και να αποφύγουν τη δημιουργία μιας υπερ υπερδύναμης, η οποία θα είναι η Πανευρασιατική Συσπείρωση είναι να σπάσουν τον άξονα Ρωσίας - Κίνας. Η Κίνα από μόνη της και το έχω τονίσει επανειλημμένως, όχι επειδή είναι δικιά μου άποψη, αλλά είναι αντικειμενικά προκύπτει αυτό, η Κίνα όσο αυξάνουν, όσο αυξάνει η ισχύς της, αυξάνει ο πλούτος της, αυξάνει η επιρροή της, τόσο αυξάνονται οι αδυναμίες της, οι τρωτότητές της αν θέλετε. Γιατί πολύ απλά είναι μία χώρα που εξαρτάται από εισροές από το εξωτερικό, πρώτων υλών, ενέργειας, τροφίμων, ακόμη και νερού σε κάποιες περιπτώσεις γιατί έχει μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας. Γιατί εξαρτάται από το εξωτερικό είναι μία εμπορική αυτοκρατορία για εξαγωγές. Γιατί είναι περιτριγυρισμένη από χώρες που είναι είτε ξεκάθαρα ανταγωνιστικές έως και εχθρικές έναντι αυτής π.χ. Βιετνάμ πχ. Ινδία ή ήταν στο παρελθόν εχθρικές και παραμένουν ανταγωνιστικές όπως είναι η Ρωσία λοιπόν και κατά κάποιο τρόπο είναι το γεωπολιτικό, ο γεωπολιτικός αντίποδας των Ηνωμένων Πολιτειών που οι Ηνωμένες Πολιτείες απολαμβάνουν μία τρομακτική ασφάλεια στο δυτικό ημισφαίριο, έχοντας ανύπαρκτους ουσιαστικά γείτονες και προστατευόμενες και από τους τεράστιους ωκεανούς, τους οποίους τους ελέγχει το αμερικανικό ναυτικό. Οπότε η Κίνα δεν μπορεί να εξελιχθεί σε έναν διάδοχο, κατά κάποιο τρόπο των Αμερικανών. Δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα ενισχύεται συνεχώς, αλλά δεν μπορεί. Έχει δομικές αδυναμίες που όσο μεγαλώνει η ισχύς της τόσο θα μεγαλώνουν αυτές οι αδυναμίες γιατί τόσο, ας πούμε, όσο πιο ισχυρή γίνεται, τόσο πιο θα είναι καχύποπτοι οι γείτονές της και λοιπά και λοιπά", πρόσθεσε ο κ. Γρίβας.
Ο κ. Γρίβας τόνισε ότι: "Ο αναπνευστήρας της Κίνας είναι η Ρωσία. Δηλαδή το σύστημα Ρωσίας - Κίνας είναι πάρα πολύ ισχυρό. Η Ρωσία και η Κίνα από μόνες τους έχουν φοβερές τρωτότητες. Επιπροσθέτως, το σύστημα Ρωσίας - Κίνας, επειδή περιλαμβάνει ένα μείγμα συνεργατικών και ανταγωνιστικών στοιχείων είναι ανοικτής αρχιτεκτονικής κατά κάποιο τρόπο και ελκύει και άλλες..."