Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Εκτός από Μπακογιάννη - Καρατζαφέρη τώρα και ο Βαρουφάκης μιλά για εξελίξεις με φόντο τα ενεργειακά στην περιοχή μας!

[δημοσιεύτηκε 14:20-22/02/23, ανανεώθηκε 14:33-27/03/23]
-Η Ντ. Μπακογιάννη στις 17/02/23 δήλωσε ότι: «Κάποια στιγμή θα γίνει διεθνής διάσκεψη για τα ενεργειακά στη Μεσόγειο, θα υπάρξει ευρύτερη συμφωνία. Η Μεσόγειος είναι μικρή θάλασσα με πολλά κράτη». Πρόσθεσε δε ότι «Δεν είναι ταμπού η συνεκμετάλλευση, εγώ δεν έχω κανένα ταμπού, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, υπάρχει η συμφωνία Αιγύπτου – Ισραήλ – Ελλάδας στην οποία εκλήθη και η Τουρκία. Η συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου που είναι σε πόλεμο είναι ένα παράδειγμα, συνεργάζονται». (Περισσότερα και ΕΔΩ)

-Ο Γ. Καρατζαφέρης στις 20/02/23 είπε: «Kάτω από όρους θα μπορούσε να υπάρχει συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, είναι πολύ εγωιστικό να το θεωρούμε κλειστή λίμνη».

-Ο Γ. Βαρουφάκης ξεκαθαρίζει σε συνέντευξη στο militaire.gr ότι δεν θέλει εκμετάλλευση του φυσικού αερίου/υδρογονανθράκων και προφανώς ούτε και συνεκμετάλλευση... Παρόλα αυτά όμως, στις 21/02/23 δήλωσε ότι θέλει μια συνολική οριοθέτηση ΑΟΖ (παγκόσμια πρωτοτυπία) της Αν. Μεσογείου μέσα από μια διάσκεψη που θα συμμετέχουν όλα τα κράτη της περιοχής (Αίγυπτος, Παλαιστίνη, Ισραήλ, Λίβανος, Λιβύη, Κύπρος, Ελλάδα και Τουρκία). Άλλωστε το ΜεΡΑ25 (και άλλες φωνές) από τον Αύγουστο του 2020 (1 και 2) έχει ξεκαθαρίσει ότι «Μόνο η Διεθνής Περιφερειακή Συνδιάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μειώσει τις εντάσεις στην περιοχή». 

Ο ίδιος ο Ρ. Τ. Ερντογάν διεμήνυε λίγους μήνες αργότερα (Οκτώβριο του 2020) πως «η Τουρκία αναμένει σαφή βήματα για τη σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου»!

Σε προηγούμενο άρθρο (16/02/2023) εξηγήθηκε ότι η λύση που προωθείται από τους Αμερικανούς για τα ενεργειακά της περιοχής μας -και επιβεβαιώθηκε από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Θάνο Ντόκο-, είναι η δημιουργία ενός «μεγάλου συνεταιρισμού κρατών» κατά τα πρότυπα της συνεργασίας Κατάρ-Ιράν «που θα συνεκμεταλλευτεί τους ενεργειακούς πόρους της Μεσογείου», κάτι για το οποίο είχε ήδη μιλήσει ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζέφρι Πάιατ, τον Δεκέμβριο του 2022 όταν είπε  ότι, «οι ΗΠΑ εστιάζουν στο πώς θα δημιουργήσουν μια εταιρική δυναμική για να αποφύγουμε τις διαμάχες που συνοδεύονται με ένα οικονομικό κόστος».

Ο Τζο Μπάιντεν ήδη από το 2014 έλεγε ότι, «αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ταξίδεψα πρόσφατα [σσ. Μάιο του 2014] στην Κύπρο -ο υψηλότερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε την Κύπρο εδώ και πέντε δεκαετίες- επειδή ήθελα να ενθαρρύνω τους Κύπριους [σσ. Κυπριακή Δημοκρατία] να αναπτύξουν τους ενεργειακούς πόρους τους σε συνεργασία με όλους -ΟΛΟΥΣ(!)- τους γείτονές τους, και να καταστεί σαφές ότι ΟΛΟΙ ωφελούνται εάν το σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να συνεργαστεί για να γίνει κόμβος για τις αγορές φυσικού αερίου». 

[iEpikaira: Και επειδή το ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να απέχει, έσπευσε -τελευταίο και καταϊδρωμένο- σχεδόν ένα μήνα μετά το παρόν δημοσίευμα και διεμήνυσε μέσω του Ν. Φίλη ότι θέλει να πάμε στις "Πρέσπες του Αιγαίου" ΕΔΩ!]



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×