Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Δούλεμα ψιλό γαζί από Τσαβούσογλου για να πείσει ότι Τουρκία-Αίγυπτος συμφωνούν στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας

Όρια υφαλοκρηπίδας που κατέθεσε η Τουρκία στον ΟΗΕ μετά το τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο (μωβ) και όρια βυθοτεμαχίων της Αιγυπτιακής ΑΟΖ (πράσινο) μετά την τμηματική οριοθέτηση με την Ελλάδα

Η Αίγυπτος δεν αντιτίθεται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου τονίζοντας επίσης ότι η συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας.

Δεν στρέφεται κατά της Αιγύπτου

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών έγιναν στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή από το ταξίδι του στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας και έτυχαν προβολής από μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου και της Λιβύης.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται, ο κ. Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε την Αίγυπτο ότι η συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία που συνήφθη μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη «δεν στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα της Αιγύπτου».

Σχετικά με τις αντιρρήσεις της Αιγύπτου για την τουρκική παρουσία στη Λιβύη, είπε ότι «Η παρουσία μας εκεί δεν συνιστά απειλή για την Αίγυπτο.

»Και αυτή η παρουσία ήρθε μετά από πρόσκληση της νόμιμης τότε κυβέρνησης και συνεχίστηκε με βάση την επιθυμία των επόμενων κυβερνήσεων.

»Πάντα δηλώνουμε ότι η τουρκική παρουσία στη Λιβύη δεν έχει αρνητικές συνέπειες για την Αίγυπτο».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε επίσης ότι η Αγκυρα και το Κάιρο δεν είναι αντίπαλοι στη Λιβύη και γι’ αυτό συμφώνησαν πως θα πρέπει να συνεργαστούν για τη σταθερότητα της χώρας και να συνεχίσουν τις στενές διαβουλεύσεις τους γι’ αυτό το θέμα.

Σημείωσε ακόμα ότι η Αίγυπτος ανησυχεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Λιβύη, και πρόσθεσε ότι το Κάιρο θα επωφεληθεί από τη σύναψη θαλάσσιας συμφωνίας στο μέλλον με την Άγκυρα.

Είπε επίσης ότι η συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Αιγύπτου με την Ελλάδα «δεν στρέφεται εναντίον της Άγκυρας».

Εξήγησε, μάλιστα, ότι η Αίγυπτος έλαβε υπόψη τα συμφέροντα της Τουρκίας όταν σύναψε θαλάσσιες συμφωνίες με την Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη Λιβύη και τη συμφωνία περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, ο Τσαβούσογλου είπε, σύμφωνα με το Anadolu:

«Η συμφωνία για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας που συνάψαμε με τη Λιβύη δεν στρέφεται εναντίον της Αιγύπτου.

»Η συμφωνία της Αιγύπτου με την Ελλάδα δεν στρέφεται επίσης εναντίον μας.

»Σε αυτήν τη συμφωνία, η αιγυπτιακή πλευρά, ακόμα και όταν οι σχέσεις μας ήταν ψυχρές, σεβάστηκε τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας».

Επιστολή στον ΟΗΕ

Η Τουρκία όχι μόνο εναντιώθηκε σ’ αυτή τη συμφωνία αλλά έστειλε μαζί με τη Λιβύη επιστολή στον ΟΗΕ, με την οποία τη χαρακτηρίζει «άκυρη».

Επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, σ’ αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Ελλάδας και της λιβυκής Βουλής, έχει την εξουσία να συνάπτει και να τερματίζει διεθνείς συμφωνίες και ότι οι νόμοι της εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να συνάπτει συμφωνίες με άλλα κράτη.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Λιβύης, Ταχέρ ελ Σόνι, στην κοινή επιστολή τους υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα προσπαθεί να «υπονομεύσει» τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης με «αβάσιμους ισχυρισμούς και επιχειρήματα».

«Ακυρη»

Αγκυρα και Τρίπολη υποστηρίζουν πως «μετά τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, η παρόμοια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στην εν λόγω περιοχή είναι άκυρη».

Οι δύο χώρες ισχυρίζονται, επίσης, πως τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

«Η Ελλάδα αγνοεί τα δικαιώματα κυριαρχίας της Τουρκίας και της Λιβύης με τις επεκτατικές διεκδικήσεις της στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ερμηνεύει αυθαίρετα το ναυτικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο, ενώ αγνοεί την αρχή της ισότητας στην οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

»Συμπεριφέρεται σαν ένα αρχιπελαγικό κράτος, που παραβιάζει τον νόμο απαιτώντας να της δοθούν θαλάσσιες δικαιοδοσίες σε νησιά, νησίδες και βράχους, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι εκεί οικονομική ζωή», αναφέρουν στην επιστολή τους στο ΟΗΕ οι αντιπρόσωποι των δύο χωρών.

Σημειώνουν τέλος, πως οι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παραβιάζουν ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Μειωμένη επήρεια

Η συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας με την Αίγυπτο είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις και στο εσωτερικό της χώρας μας καθώς από πολλές πλευρές κρίθηκε πως η μερική οριοθέτηση με άξονες τον 26ο και 28ο Μεσημβρινό θέτει εμπόδια στον θαλάσσιο δρόμο Ελλάδας – Κύπρου, αφήνει εκτός το σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο) και τη μισή Ρόδο, μια περιοχή ιδιαίτερης σημασίας, καθώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των τουρκικών διεκδικήσεων, όπως φάνηκε επανειλημμένως από τις NAVTEX, τις στρατιωτικές ασκήσεις και τις κινήσεις των ερευνητικών πλοίων.

Τώρα, η Τουρκία διαπιστώνει ότι αυτή η συμφωνία την οποία χαρακτήρισε «άκυρη» στον ΟΗΕ, όχι μόνο δεν θίγει τα συμφέροντά της, αλλά αντιθέτως αυτά ελήφθησαν υπόψη από το Κάιρο, παρότι εκείνη την εποχή οι σχέσεις του με την Αγκυρα ήταν ψυχρές. [iEpikaira: Δείτε παραπάνω χάρτη το σημείο με κόκκινο κύκλο.]

Οσον αφορά τη θέση της Αιγύπτου σχετικά με τη συμφωνία για εξερεύνηση ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου είπε:

«Αυτό δεν συνιστά πρόβλημα. Κάθε χώρα συνάπτει συμφωνίες υδρογονανθράκων με άλλη χώρα.

»Αυτή τη στιγμή η Αίγυπτος αντιτίθεται σ’ αυτή τη συμφωνία με τη δικαιολογία ότι η σημερινή κυβέρνηση στη Λιβύη δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνίες επειδή η εντολή της έχει λήξει και δεν είναι πλέον νόμιμη».

«Το Κάιρο δεν είπε ότι η υπογεγραμμένη συμφωνία στρέφεται εναντίον του», πρόσθεσε.

Πηγή: tribune.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×