Ο γνωστός «χάρτης Μπάιντεν» για την μοιρασιά της Αν. Μεσογείου |
iEpikaira.- [δημοσιεύτηκε 11:13 29/08/22, ανανεώθηκε 11:57 29/08/22] Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια η οποία εντοπίστηκε σε έκθεση του JINSA (Port in a Storm: Enhancing U.S.-Greece Cooperation at Alexandroupolis - 24/08/2022) για την σημασία του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, αφορά -παραδόξως(;)- στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την εν λόγω έκθεση η οποία δεν θα αναλυθεί στο παρόν άρθρο, συνάγεται ότι η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την Αλεξανδρούπολη (η οποία αποτελεί ενεργειακό κόμβο/λιμένα/Νατοϊκή βάση) αλλά και την Αν. Μεσόγειο αφού συναποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια του ίδιου πάζλ.
Εστιάζοντας στο συσχετισμό της Αλεξανδρούπολης με την Αν. Μεσόγειο, στη σελίδα 3 της έκθεσης του JINSA, οι συντάκτες προτείνουν:
«Recommendation 3: Support the peaceful development of Eastern Mediterranean energy.
• Appoint a U.S. Special Envoy for the Eastern Mediterranean to signal support for, and help concretely advance, EU efforts to increase natural gas imports from reliable U.S. partners in the Eastern Mediterranean—namely, Cyprus, Egypt, Greece, and Israel.»
Σε προηγούμενο άρθρο του iEpikaira γράφαμε ότι:
«Ο Αμερικανός πρώην ειδικός απεσταλμένος του Bureau of Energy Resources, και νυν Ανώτερος Σύμβουλος Ενεργειακής Ασφάλειας (Senior Advisor for Energy Security) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόκσταϊν, πρωτοστάτησε κατά δήλωσή του, στο σχεδιασμό του [...] «προφητικού» χάρτη [Μπάιντεν] για τον οποίο έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε ανάλυσή μας στο iEpikaira, αποδεικνύοντας ότι οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο είναι αποτυπωμένες σε αυτόν. Ο ειδικός σε θέματα ενέργειας, όταν πρωτοδημοσιεύτηκε ο χάρτης στον ιστότοπο McClatchy DC (Ιούνιο 2019) είχε δηλώσει, «μας πήρε πολύ χρόνο για να τον δημιουργήσουμε». Εκτιμάται λοιπόν ότι συντάχθηκε πιθανότατα το 2014(!), ή και νωρίτερα.»
Αντιπαραβολή του γνωστού χάρτη Μπάιντεν και των παράνομων τουρκικών Navtex ερευνών του Oruc Reis. Η Ελληνοαιγυπτιακή τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ ορίζεται από τα σημεία (A,B,C,D,E). Πηγή: slpress.gr |
Επομένως συμπεραίνεται ότι το JINSA ανακινεί το ζήτημα της μοιρασιάς της Αν. Μεσογείου και εμμέσως προκρίνει την εμπλοκή του Άμος Χόκσταϊν (για τον οποίο αναφερθήκαμε σε παλαιότερο άρθρο μας) για την διευθέτηση του ζητήματος. Μια επιπλέον ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι ο Αμερικανός πρώην πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μετά το τέλος της θητείας του, τοποθετήθηκε ως υφυπουργός Εξωτερικών στο τμήμα Ενέργειας (Assistant Secretary of State for Energy Resources). Δηλαδή είναι κατά κάποιο τρόπο επικεφαλής του τμήματος στο οποίο ανήκει ο Ανώτερος Σύμβουλος Ενεργειακής Ασφάλειας (Senior Advisor for Energy Security) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόκσταϊν. Επομένως το δίδυμο Πάιατ-Χόκσταϊν (οι οποίοι συνεργάστηκαν και για την προώθηση/κατασκευή του TAP πριν το 2017, ίσως και παλαιότερα) φαίνεται να κρατούν τα ηνία των αμερικανικών παρεμβάσεων στην Αν. Μεσόγειο, προφανώς με οδοδείκτη τον γνωστό χάρτη Μπάιντεν...
1st Oil & Gas Forum in Alexandroupoli on September 7, 2017. Left to right: Amos Hochstein, VP & Senior Advisor, Tellurian Inc.; former U.S. Special Envoy, International Energy, Dimitris Copelouzos, Chairman, Copelouzos Group, Aleksandar Antic, Minister of Mining & Energy of Serbia, George Stathakis, Minister of Environment & Energy of Greece, Simos Anastasopoulos, AmCham President, Geoffrey R. Pyatt, US. Ambassador to Greece, Temenuzhka Petkova, Minister of Energy of Bulgaria, Grigoris Stergioulis, CEO, Hellenic Petroleum |
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι ο Άμος Χόκσταϊν επισκέφτηκε ήδη την Αθήνα στις 29/07/2022 και είχε μπαράζ επαφών με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια και τον υπουργό Ενέργειας Κ. Σκρέκα την ίδια ημέρα.
Αριστερά ο Αμερικανός Πρέσβης G. Tsounis και ο Άμος Χόκσταϊν |
Ο Χόκσταϊν έγραψε για την συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Twitter:
«Είναι τιμή και χαρά να δω τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στην Αθήνα για να συζητήσουμε τη συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου καθώς και τα σχέδια της ΕΕ ενόψει του ερχόμενου χειμώνα...»
Στο ίδιο πλαίσιο εκτιμάται ότι εντάσσεται και η υπονομευτική για τα ελληνοκυπριακά συμφέροντα δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 25/08/2022:
«Πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως και όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».
Επανερχόμενοι όμως στην προαναφερθείσα έκθεση του JINSA, στις 08/08/2022 το αμερικανικό «The Hill» δημοσίευσε άρθρο όπου προτείνεται ομοίως η αμερικανική διαμεσολάβηση για την διευθέτηση των ζητημάτων που άπτονται του διαμοιρασμού των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Τουρκίας. Άραγε θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε ότι παρασκηνιακά ήδη ξεκίνησαν οι σχετικές διεργασίες;