Ο γνωστός "χάρτης Μπάιντεν" για την μοιρασιά της Αν. Μεσογείου |
iEpikaira.- [δημοσιεύτηκε 11:29 11/08/22, ανανεώθηκε 00:33 13/08/22] Ένα σύντομο σχόλιο στο άρθρο του Δρ. Γαβριήλ Χαρίτου υπό τον τίτλο: "Η Energean σε ρόλο εγγυητή".
Στις 08/08/2022 το αμερικανικό The Hill δημοσίευσε άρθρο όπου προτείνεται η Αμερική να μεσολαβήσει στην διευθέτηση των ζητημάτων που άπτονται του διαμοιρασμού των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου και Τουρκίας. Τότε το iEpikaira σχολίασε θέτοντας το ερώτημα εάν πρέπει να καλωσορίσουμε μετά βαΐων και κλάδων μια αμερικανική παρέμβαση, η οφείλουμε να είμαστε κάτι παραπάνω από επιφυλακτικοί;
Μάλιστα τονίσαμε ότι εάν ο αρθρογράφος του The Hill -σε ρόλο "λαγού"- υπονοούσε ότι ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Άμος Χόκσταϊν, είναι αυτός που πρέπει να εμπλακεί στην επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου, εν τοιαύτη περιπτώσει δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για τον Ελληνισμό.
Εξηγήσαμε ότι σύμφωνα με προηγούμενα άρθρα μας, ο ανοικτά φιλότουρκος Άμος Χόκσταϊν, είναι πρώην "λομπίστας" των LNG συμφερόντων (1, 2 και 3), πολέμιος του EastMed και εμπνευστής του γνωστού χάρτη Μπάιντεν, ο οποίος χαρίζει τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού (που τέμνει την Ρόδο) στην Τουρκία. Συνοψίσαμε με το ρητορικό ερώτημα εάν άραγε ο Τζο Μπάιντεν ο οποίος προσέλαβε εκ νέου τον Α. Χόκσταϊν λίγους μήνες αφού ανέλαβε την προεδρία, έχει διαφορετική άποψη για την μοιρασιά της Αν. Μεσογείου από αυτήν που είχε όταν ήταν αντιπρόεδρος επί Ομπάμα και επέβλεψε την δημιουργία του χάρτη Μπάιντεν; (Περισσότερα ΕΔΩ).
Τώρα μαθαίνουμε ότι ο Α. Χόκσταϊν είχε επαφές (29/07/2022) με τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, παρουσία της Λίντσεϊ Μέριλ, διευθύντριας Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Καθημερινή μάλιστα, ο Χόκσταϊν νωρίτερα την ίδια ημέρα συνάντησε τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη αλλά και τον ΥΠΕΞ Ν. Δένδια.
Ο Χόκσταϊν έγραψε για την συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Twitter:
"Είναι τιμή και χαρά να δω τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στην Αθήνα για να συζητήσουμε τη συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου καθώς και τα σχέδια της ΕΕ ενόψει του ερχόμενου χειμώνα..."
Ο Ν. Δένδιας επίσης επιβεβαίωσε μέσω Twitter ότι:
"Συναντήθηκα με τον Ειδικό Σύμβουλο για θέματα ενέργειας των ΗΠΑ, Amos Hochstein, παρουσία του ΥΦΥΠΕΞ Κ. Φραγκογιαννη και του Πρέσβη των ΗΠΑ G. Tsounis. Εποικοδομητική συζήτηση με επίκεντρο τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας και τις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας."
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαβριήλ Χαρίτου, στη συνάντηση με τον Κώστα Σκρέκα συζητήθηκε διεξοδικά η προτεινόμενη "εγγυητική ισχύς" της Energean στη διευθέτηση των ισραηλολιβανικών διαφόρων για τα θαλάσσια σύνορά τους αλλά δεν διευκρινίστηκε τί άλλο υπήρχε στην ατζέντα. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ δίνει περισσότερες λεπτομέρειες αλλά αποσιωπά το ζήτημα της Energean:
"Ο κ. Σκρέκας ανέπτυξε στην αντιπροσωπεία των ΗΠΑ την ελληνική στρατηγική για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τόνισε τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξάγει ποσότητες φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και άλλες χώρες των Βαλκανίων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέδειξε τη σημασία του τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης και του διασυνοριακού αγωγού Φυσικού Αερίου με τη Βουλγαρία. Επίσης, ο Υπουργός ανέλυσε το σχέδιο της Κυβέρνησης για προώθηση των ΑΠΕ, με στόχο την απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ ενημέρωσε την αμερικανική αντιπροσωπεία για τη χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, από την ελληνική Βουλή."
Η λιτή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 30/07/2022 για την περιοδεία Χόκσταϊν ανέφερε:
"Μετά από επισκέψεις στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες και την Αθήνα για να συζητήσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, ο Special Presidential Coordinator for the Partnership for Global Infrastructure and Investment, Άμος Χόκσταϊν, θα ταξιδέψει στη Βηρυτό στις 31 Ιουλίου για να συζητήσει βιώσιμες λύσεις στην ενεργειακή κρίση του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης της κυβέρνησης Μπάιντεν να διευκολύνει διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ για τα θαλάσσια σύνορα. Η επίτευξη λύσης είναι και απαραίτητη και δυνατή, αλλά μπορεί να γίνει μόνο μέσω διαπραγματεύσεων και διπλωματίας."
Σημειώνεται ότι ο Χόκσταϊν είχε ήδη επισκεφθεί την Βηρυτό στα μέσα Ιουνίου και απ' ότι συνάγεται, στις επαφές που είχε τότε για την συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ισραήλ-Λιβάνου προέκυψε η ανάγκη να εμπλακεί και η Ελλάδα μέσω της Energean στην εξίσωση.
Το ερώτημα όμως είναι τί ακριβώς επιδίωξε ο Χόκσταϊν στην Αθήνα; Ζήτησε εγγυήσεις του ελληνικού κράτους για την ασφάλεια της Energean από ενδεχόμενη επίθεση της Χεζμπολάχ η οποία έχει απειλήσει ευθέως το Ισραήλ να μην συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες στο κοίτασμα Karish; Μήπως η παρουσία των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων νοτίως της Κρήτης (26/07 έως 05/08) αλλά και η συνεκπαίδευση (08/08/22) του αρματαγωγού ΙΚΑΡΙΑ με την ισραηλινή πυραυλάκατο INS YAFFO, είχαν σχέση με αυτό; Ή μήπως συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα πέραν της Energean και την εμπλοκή της στην ισραηλολιβανική διένεξη, τα οποία αφορούν στην μοιρασιά της Αν. Μεσογείου; Ήταν απλή "συγκυρία" η δημοσίευση του άρθρου στο The Hill λίγες ημέρες μετά την παρουσία του Χόκσταϊν στην Αθήνα;
Το άλλο φλέγον ερώτημα είναι, για ποιο λόγο επιλέχθηκε εξ αρχής μια ελληνική(;) εταιρεία για να αναλάβει το επικίνδυνο έργο εξόρυξης του κοιτάσματος Karish; Δεδομένου μάλιστα ότι η εν λόγω εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες (βλ. καθαρές ζημιές για 2020-2021 σελ. 4) ενώ φαίνεται να έχει σοβαρά ζητήματα με τις επενδύσεις/προσωπικό της στην Καβάλα.
Οι επαφές του Α. Χόκσταϊν στην Ελλάδα κινούν υποψίες για το τί μπορεί να τέθηκε επί τάπητος από τους Αμερικανούς. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι την ίδια περίοδο που βρισκόταν στην Ελλάδα, το τουρκικό γεωτρύπανο "Αμπντουλχαμιντ Χαν" ζέσταινε τις μηχανές του για την Αν. Μεσόγειο, την οποία ο χάρτης Μπάιντεν -δημιούργημα του Χόκσταϊν- σχεδόν χαρίζει στην Τουρκία...