Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Σύντομος σχολιασμός του δεύτερου μέρους του τουρκικού προπαγανδιστικού ντοκιμαντέρ "The Pipe Dream"

iEpikaira.- [δημοσιεύτηκε 23:27, 22/01/2022 και ανανεώθηκε 14:40, 23/01/2022] Τα σχόλια του Π. Ιωακειμίδη είναι εν πολλοίς γνωστά. Είναι προφανές ότι είναι ένθερμος υποστηρικτής του κατευνασμού, της "συμπεριληπτικότητας" και του γνωστού αφηγήματος της μοιρασιάς "χωρίς αποκλεισμούς" για να το πούμε κόσμια. Παρακολουθήστε προσεκτικά τον καθ(οδ)ηγητή Κωνσταντίνο Γρίβα που βάζει τα πράγματα στη θέση τους ΕΔΩ!

Ο Γ. Κατρούγκαλος από τη μεριά του με την ατυχέσταστη και άκρως αφελή (σε σημείο που να μας βάζει σε σκέψεις) παρέμβασή του δίνει πατήματα στην τουρκική προπαγάνδα η οποία θέλει να μας παρουσιάσει τον αγωγό EastMed ως μη βιώσιμο.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους ομιλητές ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα παρακάτω σημεία:

Η Ιταλίδα Nathalie Tocci (Διευθυντής του Istituto Affari Internazionali, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «ENI», ειδική σύμβουλος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά και της προκατόχου του Μπορέλ, της Φεντερίκα Μογκερίνι, πολέμια των Ρεπουμπλικάνων και υπέρμαχη των Δημοκρατικών, σφοδρός επικριτής των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία [12], γνωστή για τις φιλοτουρκικές και ακραία ανθελληνικές θέσεις [123456789]), πιστή στις φιλοτουρκικές θέσεις της (στο 13:40 του βίντεο) αναφέρει: "Είμαι προσωπικά πολύ δύσπιστη ως προς τον αγωγό EastMed. Πρώτον γιατί είναι ένα πολικό project. Και είναι ένα πολιτικό project που εμφορείται από τη λογική του αποκλεισμού της Τουρκίας".

Η Nathalie Tocci μάλιστα πάει ένα βήμα παραπέρα και υποστηρίζει ότι (στο 21:30 του βίντεο): "Το EastMed Gas Forum θα έχει, θα έλεγα πολιτική και οικονομική βιωσιμότητα και αειφορία εάν βρεθεί ένας τρόπος για να συμμετέχει και η Τουρκία σε αυτό".

Την ίδια επιχειρηματολογία ακολουθεί και ο Άμος Χόκσταϊν, νυν ειδικός απεσταλμένος στο Bureau of Energy Resources του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (ιδιώτης όταν έδωσε τη συνέντευξη σύμφωνα με διευκρίνιση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ), ο οποίος τολμούμε να πούμε ότι ξεπέρασε τον εαυτό του στο δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ και δίνει την εντύπωση ότι λειτουργεί ως εντολοδόχος στη προώθηση συγκεκριμένης ατζέντας. Εκτός τούτου η πλήρης σύμπνοια με τις θέσεις της Tocci μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί...

Συγκεκριμένα, ο Χόκσταϊν (στο 20:00 του βίντεο) αναφέρει: "Σήμερα με το επιτελείο Μπάιντεν στα πράγματα, θα ένιωθα πολύ άβολα εάν οι ΗΠΑ υποστήριζαν αυτό το project. Γιατί να κατασκευάσουμε έναν αγωγό ορυκτού καυσίμου μεταξύ της Αν. Μεσογείου και της Ευρώπης, τη στιγμή που όλη η πολιτική μας στοχεύει στην υποστήριξη νέων τεχνολογιών, νέων εξελίξεων, και νέων επενδύσεων προς την πράσινη ανάπτυξη, και σε καθαρές μορφές ενέργειας. Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή αυτού του αγωγού, θα έχουμε ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια των φορολογουμένων πολιτών πιθανώς, σε κάτι που είναι απαρχαιωμένο. Και όχι μόνο απαρχαιωμένο αλλά και εναντίον του συλλογικού συμφέροντος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης". Άξιον απορίας φυσικά γιατί ο Χόκσταϊν κόπτεται για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Και φυσικά δεν διευκρινίζει με ποιο τρόπο ο EastMed επηρεάζει τις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ, εκτός κι αν υπονοεί τις αμερικανικές εταιρείες LNG οι οποίες θα έχουν λιγότερους πελάτες στην ΕΕ.

Και συνεχίζει ο Χόκσταϊν χρησιμοποιώντας ρητορική εντεταλμένου λομπίστα (στο 22:10 του βίντεο): "Το εκπληκτικό με την Τουρκία είναι ότι είναι συνδεμένη με τόσα πολλά από τα μεγαλύτερα ζητήματα που η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει. Συρία, Ιράκ, Ισραήλ, Ρωσία, ΕΕ και τελικά η επιτυχία του EastMed γίνεται εφικτή εάν η Τουρκία είναι μέρος του. Γιατί στο κάτω κάτω της γραφής το θέμα δεν είναι το φυσικό αέριο αλλά η περιφερειακή ηγεμονία, η συνεργασία, και πάντοτε πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό δεν αφορά μόνο στα μόρια του φυσικού αερίου". Εδώ βέβαια αυτοαναιρείται, εφόσον μέχρι πρότινος παρουσίαζε τον EastMed ως ασύμφορο, απαρχαιωμένο, μη ρεαλιστικό και επιβαρυντικό για το περιβάλλον. Αλλά εν τέλει συμπεραίνει ότι όλα αυτά τα ζητήματα λύνονται με τη συμμετοχή της Τουρκίας.
Ο τέως υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, Δρ. Yuval Steinitz, τοποθετείται υπέρ της συμμετοχής της Τουρκίας στο EastMed Gas Forum υποστηρίζοντας ότι (στο 22:04 του βίντεο): "μια μέρα η Τουρκία πρέπει να γίνει μέλος του EastMed Gas Forum και εγώ συμφωνώ πλήρως," υιοθετώντας την ρητορική Ερντογάν...

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι από τις 31/05/2021 το Internation Crisis Group (πριν την δεύτερη θητεία του Άμος Χόκσταϊν ως ειδικού απεσταλμένου του Bureau of Energy Resources του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) είχε δημοσιεύσει έκθεση υποστηρίζοντας επ' ακριβώς τις ως άνω θέσεις και εμμέσως πλην σαφώς προειδοποιούσε: Ξεχάστε τον EastMed και βάλτε την Τουρκία στο East Med Gas Forum - Υπερβολικό να έχει ΑΟΖ το Καστελλόριζο - Προσφυγή στη Χάγη με όλη την τουρκική ατζέντα...  



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×