Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025

Γιατί ένας πόλεμος δι' αντιπροσώπων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι πιο πιθανός τώρα;

[δημοσιεύτηκε 12:03-25/02/25, ανανεώθηκε 9:55-25/02/25] 
Στο ερώτημα, γιατί δεν πυροδοτήθηκε νωρίτερα ένας πόλεμος δι' αντιπροσώπων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, όταν για παράδειγμα το 2019 διαφαινόταν αυτό το ενδεχόμενο (περισσότερα εδώ), η απάντηση κρύβεται στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς ισχυρών δρώντων στην περιοχή μας οι οποίοι συνοψίζονται στους εξής:

1ον. Σε τί επίπεδο βρισκόταν οι ελληνορωσικές σχέσεις το 2019 και πώς είναι σήμερα; Προφανώς και δεν ήταν διατεθειμένοι οι επίδοξοι ενορχηστρωτές να διακινδυνεύσουν ρωσική εμπλοκή σε πιθανή ελληνοτουρκική διένεξη. Εν έτει 2025 όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. 

2ον. Η ταχύτατη ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας έχει ήδη θορυβήσει πολλούς και η ισορροπία δυνάμεων στο δίπολο Ελλάδας-Τουρκίας η οποία συντηρείται διαχρονικά, αρχίζει να γέρνει επιταχυνόμενα προς την τουρκική πλευρά. Αυτό, σε συνδυασμό με την εφαρμογή μιας ανανεωμένης εκδοχής του "δόγματος Νίξον" από τις ΗΠΑ -η αντιστάθμιση δηλαδή της υπερεπέκτασης με στρατηγική συρρίκνωση/υποχώρηση του αμερικανικού αποτυπώματος στην ευρύτερη περιοχή μας-, οδήγησε στην κάλυψη του κενού από την Τουρκία γεγονός που όμως την φέρνει σε ευθεία αντιπαράθεση με το Ισραήλ. Ως εκ τούτου, οι ευρύτερες γεωπολιτικές συνθήκες στην Αν. Μεσόγειο, την Μ. Ανατολή και δη την Συρία (περισσότερα εδώ), είναι τέτοιες που πιέζουν ισχυρούς δρώντες όπως το Ισραήλ, για εξισορρόπηση στην τουρκική επεκτατικότητα. Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να εξετάζεται η αποκάλυψη του Αμερικανού πρώην κυβερνητικού αξιωματούχου Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ, σύμφωνα με τον οποίο: "Το Ισραήλ προσπαθεί να προκαλέσει ελληνοτουρκικό πόλεμο...".

3ον. Μετά την κατάρρευση της υποκινούμενης ελληνοτουρκικής προσέγγισης με όχημα/σκοπό τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων, είναι πρόδηλο ότι μια ομαλή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός και πλέον γίνεται πιο ορατό το ενδεχόμενο θέρμης σύγκρουσης, ώστε η Τουρκία να κατοχυρώσει μόνιμη πρόσβαση στην Αν. Μεσόγειο με διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα, κατά εφαρμογή του γνωστού χάρτη Μπάιντεν (ο οποίος νεκραναστήθηκε κατά την προηγούμενη θητεία Τραμπ).

4ον. Ο ίδιος ο Τραμπ έχει αναφερθεί το 2020 στη θεωρία του "μίνι πολέμου" για την εκτόνωση συσσωρευμένων εντάσεων στο ελληνοτουρκικό υποσύστημα, όπου η πυροσβεστική παρέμβαση των ΗΠΑ θα τις διευθετήσει ακολουθώντας το "ουκρανικό μοντέλο", σύμφωνα με το οποίο τα απολεσθέντα εδάφη/θάλασσες ΔΕΝ θα επιστρέψουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες. 

Όλοι αυτοί οι παράμετροι οφείλουν να μας διατηρούν σε εγρήγορση και επαγρύπνηση διότι οι "προβλέψιμοι" και πειθήνιοι "σύμμαχοι" πολύ εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε Ιφιγένειες. Το είδαμε στο ουκρανικό και ευχόμαστε να μην το δούμε και αλλού...

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ!



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×