"Η Ελλάδα είναι ένας από τους παλαιότερους φίλους και στρατηγικούς εταίρους τους έθνους μας, καθώς και ένας πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ", σημειώνει ο Trump
Ακρογωνιαίο λίθο για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ευρώπη αποτελεί η στρατιωτική συνεργασία της Ουάσιγκτον με την Αθήνα, υπογραμμίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, D. Trump, σε κείμενο για την διακήρυξη της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε το κείμενο κατά τη διάρκεια της ετήσιας δεξίωσης στον Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου υπό επευφημίες Ελληνοαμερικανών και επιφανών παραγόντων της ομογένειας.
Ο Trump τονίζει πως η μόνιμη παρουσία Αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στον κόλπο της Σούδας και οι διμερείς εκπαιδευτικές ασκήσεις ενισχύουν τις πολεμικές ικανότητες των δύο χωρών.
«Η Ελλάδα είναι ένας από τους παλαιότερους φίλους και στρατηγικούς εταίρους του έθνους μας, καθώς και ένας πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ», σημειώνει.
Ακόμη, στη διακήρυξη γίνεται αναφορά στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την εμβάθυνση των σχέσεων των ΗΠΑ και της Ελλάδας σε μια σειρά από κρίσιμους στρατηγικούς τομείς.
«Εκτιμούμε την υποστήριξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οικονομική και διπλωματική συνεργασία μας, καθώς δημιουργούμε ευκαιρίες για συνεργασία σε βασικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η επιστήμη, η τεχνολογία, η ναυτιλία, η εφοδιαστική αλυσίδα και η άμυνα», σημειώνεται στο κείμενο.
Επιπλέον, δίνει έμφαση στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, περιγράφοντας τη πολυσχιδή επιρροή και συμβολή της στα τεκταινόμενα της αμερικανικής κοινωνίας.
Ακολoυθεί η διακήρυξη του Αμερικανού προέδρου Trump για την ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας:
«Στις 25 Μαρτίου 1821, εμπνευσμένοι από το «Ελευθερία ή Θάνατος», οι Έλληνες επαναστάτες ξεκίνησαν τον πόλεμο της ανεξαρτησίας εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ο σκληρός νικηφόρος αγώνας οδήγησε στην ίδρυση ενός κυρίαρχου ελληνικού κράτους και μιας εθνικής πατρίδας για την Ελλάδα.
Στην 204η επέτειο για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, τιμούμε τον ηρωικό αγώνα για την ελευθερία και τα διαρκή δημοκρατικά ιδεώδη που συνεχίζουν να εμπνέουν τον κόσμο.
Η Αμερική είναι άρρηκτα δεμένη τόσο με την αρχαία, όσο και με τη σύγχρονη Ελλάδα. Μας δένει η ιστορία και η παράδοση, ο αγώνας για αυτοδιάθεση, χειραφέτηση και αναγέννηση. Οι πατέρες της δημοκρατίας μας εμπνεύστηκαν από τους Έλληνες φιλοσόφους και πολιτικούς για να διαμορφώσουν τα δόγματα της νέας μας δημοκρατίας, που τώρα κατοχυρώνονται στο Σύνταγμά μας. Ο εθνικός μας χαρακτήρας έχει διαμορφωθεί, εν μέρει, από την ανεξίτηλη επίδραση της ελληνικής επιρροής στις τέχνες και στην αρχιτεκτονική, στη γλώσσα και στη λογοτεχνία, καθώς και στην ακαδημαϊκή και στρατιωτική παράδοση.
Σήμερα, σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, γενιές Ελληνοαμερικανών εμπλουτίζουν τις γειτονιές και τις κοινότητές μας με μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά παραδόσεων που στηρίζονται στην οικογένεια, στην πίστη, στη φιλοξενία και στην ευθύνη του πολίτη.
Η Ελλάδα είναι ένας από τους παλαιότερους φίλους και στρατηγικούς εταίρους τους έθνους μας, καθώς και ένας πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.
Εκτιμούμε την υποστήριξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οικονομική και διπλωματική συνεργασία μας, καθώς δημιουργούμε ευκαιρίες για συνεργασία σε βασικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η επιστήμη, η τεχνολογία, η ναυτιλία, η εφοδιαστική αλυσίδα και η άμυνα. Η μόνιμη παρουσία ναυτικών δυνάμεων στον κόλπο της Σούδας και οι διμερείς εκπαιδευτικές ασκήσεις ενισχύουν τις πολεμικές ικανότητες και αντικατοπτρίζουν την αμοιβαία δέσμευσή μας για κοινή στρατιωτική συνεργασία ως ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη.
Την ημέρα αυτή, γιορτάσουμε την ελληνική ανεξαρτησία, τους ανθρώπους που μοιράζονται την ελληνική κληρονομία σε όλο τον κόσμο και τη διαρκή φιλία μεταξύ των ομοϊδεατών εθνών μας που αγαπούν τη δημοκρατία, τον πατριωτισμό, την ευημερία και την ειρήνη.
Τώρα, λοιπόν, εγώ, ο Donald Trump, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δυνάμει της εξουσίας που μου ανατίθεται από το Σύνταγμα και τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών, κηρύσσω δια του παρόντος την 25η Μαρτίου 2025, ως Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας: Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας. Καλώ τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών να τιμήσει αυτή την ημέρα με κατάλληλες τελετές και δραστηριότητες».
Πηγή: bankingnews.gr
Η ελληνική ομογένεια πλημμύρισε τον Λευκό Οίκο, με τον Ντόναλντ Τραμπ επί της υποδοχής στην εκδήλωση για την επέτειο εορτασμού της 25ης Μαρτίου.
Την παράσταση έκλεψε η Κίμπερλι Γκιλφόιλ, η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. «Είναι καλός άνθρωπος», σημείωσε ο Τραμπ, την αγκάλιασε, τη φίλησε και την κάλεσε για να μιλήσει.
«Είναι τιμή ζωής για μένα να υπηρετώ τη χώρα μου και να το κάνω στην Ελλάδα υπό την ηγεσία του σημαντικότερου ηγέτη που είχε η χώρα. Που γνωρίζω ότι αγαπά την Ελλάδα και τη σπουδαία ιστορία της και τη δημοκρατία της», είπε η Κίμπερλι και διαβεβαίωσε:«Υπό τον Τραμπ θα κοιμάστε ήσυχοι τα βράδια και θα ξυπνάτε αισιόδοξοι…».
«Περιμένουμε όλοι ένα λαμπρό μέλλον για τη χώρα (…), είσαι ο ηγέτης του κόσμου, της ειρήνης και της ελευθερίας», έπλεξε το εγκώμιο στον Τραμπ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, που ανέβηκε στο βήμα μαζί με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Και χάρισε ως δώρο έναν σταυρό στον Τραμπ.
«Είναι το σύμβολο της ειρήνης και με αυτό εύχομαι να φέρεις ειρήνη στον κόσμο και να κάνεις την Αμερική ανίκητη», του είπε. «Δεν το περίμενα αυτό, αλλά θα το πάρω» απάντησε ο Ντ. Τραμπ για το δώρο του Αρχιεπισκόπου. «Έρχονται όμως σπουδαία πράγματα αυτή την τετραετία σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί», έδωσε το στίγμα, ο Τραμπ. Και ευχαρίστησε ονομαστικά, έναν – έναν τους ελληνοαμερικανούς που έχει στο επιτελείο του. [...]
Πηγή: ieidiseis.gr

Ο Rubio σημείωσε την ισχυρή οικονομική και στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας, υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων
Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται μια δημοκρατική και πνευματική κληρονομιά που ενισχύει τη συνεργασία τους σε πολλούς τομείς, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Marco Rubio, στο συγχαρητήριο μήνυμα του για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου.
Ο Rubio σημείωσε την ισχυρή οικονομική και στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας, υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ χαιρέτισε τις αμυντικές δαπάνες που καταβάλει η Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών της, σημειώνοντας ότι ενισχύουν τη συλλογική άμυνα και αποτρέπουν τις απειλές στη κοινή ασφάλεια.
Ακόμη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στη νέα συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η χώρα μας συμμετέχει ως μη μόνιμο μέλος, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ και η Ελλάδα εργάζονται από κοινού για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων.
Υπογράμμισε δε, και τους πολιτιστικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες.
«Το θεμέλιο των στενών δεσμών μας είναι οι ισχυροί πολιτιστικοί και οικογενειακοί δεσμοί μεταξύ των δύο λαών μας, συμπεριλαμβανομένης της ζωντανής ελληνικής κοινότητας της διασποράς», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Τέλος, εξέφρασε τη δέσμευση των ΗΠΑ να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει η παράνομη μετανάστευση, καθώς και στη προώθηση μιας σταθερής και ευημερούσας Ανατολικής Μεσόγειου.
Πηγή: bankingnews.gr
Οι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...