Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Παναγιωτόπουλος για Patriot στη Σ. Αραβία: Αν κριθεί σκόπιμο, θα επιστρέψουν άμεσα - Επιβεβαίωση iEpikaira(;)

Τον Απρίλιο του 2021, μετά τη συνάντηση του Ν. Δένδια και Ν. Παναγιωτόπουλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν, ο Ν. Δένδιας δήλωσε:
«Καταρχήν, υπογράψαμε μια συμφωνία με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, κάτι το οποίο αποτελούσε επιδίωξη και των δύο πλευρών για μακρό χρόνο. Και υπογράψαμε και τη συμφωνία για τη μετακίνηση μιας συστοιχίας Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία. Αυτό συνιστά για τη χώρα μας μια μεγάλη πρόοδο στη συνεργασία με τις χώρες του Κόλπου. Μια συνεισφορά μας στην ευρύτερη ασφάλεια των ενεργειακών πηγών της Δύσης. Η ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία έχει ως κύριο στόχο την προσύνδεση της χώρας με τις χώρες του Κόλπου, έκανε ένα ακόμα βήμα μπροστά».

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η Ελληνική Λύση για την «επιστροφή του αντιαεροπορικού βεληνεκούς συστήματος ‘‘Patriot», το οποίο απεστάλη στη Σαουδική Αραβία, λόγω της οξύνσεως της τουρκικής επιθετικότητας», ο Ν. Παναγιωτόπουλος απάντησε:
«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει προβεί σε όλες οι απαραίτητες δράσεις, αναφορικά με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη διαθεσιμότητα των οπλικών συστημάτων, ώστε η αεράμυνα της χώρας να διατηρεί πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα». Συνεπώς, «επί του παρόντος, δεν απαιτείται οποιαδήποτε μεταβολή της παρούσας επιχειρησιακής κατάστασης, εντούτοις, σε περίπτωση που η επιστροφή της εν λόγω συστοιχίας Patriot κριθεί σκόπιμη, αυτή δύναται να υλοποιηθεί άμεσα», είπε ο υπουργός.

Στην στήλη αυτή στις 12/10/22 γράψαμε:
«Μην παραξενευτείτε καθόλου αν δείτε και την ελληνική πολιτική ηγεσία, η οποία έστειλε μετά τυμπανοκρουσιών μια πυροβολαρχία αντιαεροπορικών Patriot στη Σ.Α., τώρα να κάνει στροφή και να αρχίσει να τα μασάει... Υπονομεύοντας ακόμα και τα υπογεγραμμένα μνημόνια στρατιωτικής, και οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας.»

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν και μετά την απόφαση του OPEC+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ο Τζο Μπάιντεν είπε σε συνέντευξή του στο CNN ότι «Θα υπάρξουν κάποιες συνέπειες για αυτό που έχουν κάνει, με τη Ρωσία». Ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «αναθεωρήσουν τη διμερή σχέση με τη Σαουδική Αραβία και να εξετάσουν εάν αυτή η σχέση είναι εκεί που πρέπει και εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας εθνικής ασφάλειας».

Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να πει ότι η δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ για πιθανή επιστροφή των Patriot ήταν τυχαία. Άλλοι πάλι όμως θα ήταν πιο επιφυλακτικοί στις διαπιστώσεις τους... Καλώς ή κακώς οι ελληνικοί Patriot είναι εκεί που είναι υπ' ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Εάν τώρα η κυβέρνηση υπαναχωρήσει στις πιέσεις της ασκηθούν επί του ζητήματος, αυτό θα σημαίνει και την κατάρρευση των όποιων σχέσεων οικοδομήθηκαν με την Σ. Αραβία η οποία θα στραφεί εκεί που δεν θέλουμε...



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×