Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

EastMed: Πραγματοποιήθηκε συνάντηση αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας με Αμερικανούς διπλωμάτες πριν διαρρεύσει το non paper;

iEpikaira.- Σύμφωνα με δημοσίευμα του Κυριάκου Πιερίδη στην εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου (22/01/2022), πριν την διαρροή του αμερικανικού non paper, είχε ενημερωθεί σχετικά το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα το άρθρο αποκαλύπτει ότι:

"Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να κάνει το βήμα και να προειδοποιήσει την κυπριακή κυβέρνηση, διά της επίσημης διπλωματικής οδού. Για τον σκοπό αυτό έγινε ειδική συνάντηση για τον EastMed στο υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία περί τα μέσα περασμένου Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ Τζούντιθ Κάρμπερ συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή του ΥΠΕΞ πρέσβη Κορνήλιο Κορνηλίου, ο οποίος έγινε κοινωνός των αμερικανικών θέσεων σε κάθε λεπτομέρεια και προφανώς ενημέρωσε τους πολιτικούς προϊσταμένους του. Είναι άγνωστο γιατί δεν συμμετείχε στην εν λόγω συνάντηση ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, για να ακούσει και αυτός από πρώτο χέρι την αμερικανική θέση. Πάντως, η πρέσβειρα Κάρμπερ έθεσε σε γνώση και άλλων μελών της διπλωματικής κοινότητας στην Κύπρο τα συγκεκριμένα δεδομένα. Αντίστοιχες ενημερώσεις έγιναν και στην Αθήνα, αλλά και στις Βρυξέλλες. Ωστόσο ακόμα και μετά τις συναντήσεις αυτές, οι Αμερικανοί δεν διαπίστωσαν την παραμικρή προσαρμογή στη ρητορική και τις τακτικές κινήσεις του προέδρου Ν. Αναστασιάδη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ακολούθησε διαρροή του εγγράφου (non paper) στην Αθήνα, παρακάμπτοντας το ιδιότυπο τοπίο των πλείστων κυπριακών ΜΜΕ."

Η Κυπριακή Προεδρία αν μη τι άλλο οφείλει να ξεκαθαρίσει την αλήθεια... Άλλωστε, το ότι οι κυβερνήσεις γνώριζαν, το επιβεβαιώνει και ο Άμος Χόκσταϊν [ΕΔΩ και ΕΔΩ], ο οποίος δήλωσε ότι ήταν ενήμερες από τον Νοέμβριο για τις αμερικανικές θέσεις, ένα μήνα πριν σταλεί το non paper.



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×