Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Πετάει ο EastMed;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου Κύπρου (05/03/2023): «Μετά την εκλογή Νετανιάχου στο Ισραήλ, δόθηκαν εντολές να επανέλθει στο τραπέζι το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού EastMed. Πρόκειται, ως γνωστόν, για ένα σχέδιο, που μπήκε στο… ψυγείο με αμερικανική παρέμβαση και δεν αναμένεται σε αυτή τη φάση να ξεπαγώσει. Το Τελ Αβίβ, ωστόσο, φαίνεται να θέλει να χρησιμοποιήσει το σχέδιο για πίεση αλλά και για να είναι αντίβαρο στα όποια σενάρια μπορεί να προωθηθούν για μεταφορά αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας».

Με άλλα λόγια ο EastMed ουδέποτε υπήρξε «στρατηγική επιλογή» του Ισραήλ, ακόμη και του ίδιου του Νετανιάχου, που είναι ο μόνος που πίεσε για τον αγωγό, ως έργο φυσικής διασύνδεσης του Ισραήλ με τη Δύση, σύμφωνα με ομολογία του Αμερικανού Ανώτερου Σύμβουλου Ενεργειακής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ -και αρχιτέκτονα του χάρτη Μπάιντεν-, Άμος Χόκσταϊν (ΕΔΩ). 

Στις 19/01/2022 ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε μάλιστα την ξεκάθαρη αντίθεσή του στον αγωγό δηλώνοντας ότι «ο EastMed ήταν μια ιδέα το 2016. Ο σκεπτικισμός που εξέφρασα δεν ήταν σκεπτικισμός για τη σύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη και την περιφερειακή συνεργασία. Τα ερωτήματα αφορούν κυρίως το υψηλό κόστος και τα logistics και κατά πόσο ήταν εφικτά. Τα τελευταία χρόνια τίποτα δεν προχώρησε μπροστά και εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του. Είναι πλέον πολύ πιο δύσκολο να χρηματοδοτείς έργα συμβατικής ενέργειας και η ανάγκη για αέριο είναι ένα ερώτημα καθώς η Ευρώπη ηγείται προς τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».

Οι ΗΠΑ ήδη από το 2014 ήταν πρόδηλο ότι δεν είχαν στα σχέδιά τους για την ευρύτερη περιοχή τον αγωγό (ΕΔΩ και ΕΔΩ)... Από τις δημόσιες τοποθετήσεις των Αμερικανών αξιωματούχων -μηδενός εξαιρουμένου, πλην ίσως του π. ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο η οποία έγινε για το ισραηλινό ακροατήριο-, πουθενά δεν προκύπτει ότι ο EastMed υπήρξε μέρος των ενεργειακών σχεδιασμών τους. Το non-paper ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα...

Η δεύτερη ταφόπλακα στον αγωγό ήρθε από τους διαχειριστές του ισραηλινού κοιτάσματος «Λεβιάθαν» οι οποίοι φαίνεται να προτιμούν την λύση του πλωτού τερματικού σταθμού LNG έναντι του EastMed.

Το παρόν βήμα έγραφε στις 20/12/2020: «Μήπως ο τεχνοοικονομικά αμφισβητούμενος EastMed -κατά παλαιότερη δήλωση των Αμερικανών- αποτελεί το κατ' εξοχήν εργαλείο που χρησιμοποιείται για να γίνει η μοιρασιά της ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου με τους όρους της Άγκυρας [περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ] και με ευρωπαϊκή -κυρίως γερμανική- αλλά και αμερικανική υψηλή επιστασία»;

Δύο χρόνια αργότερα (12/02/2023), η «Εστία» αποκάλυψε ότι ο π. υπουργός επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης -γνωστός για τις αλήστου μνήμης δηλώσεις περί 6νμ και όχι μόνο- «συναντά τακτικά τον Τούρκο πρεσβευτή σε οικίες προσωπικοτήτων των Αθηνών και συζητούν ατύπως εφ' όλης της ύλης σε χωριστό κανάλι επικοινωνίας ερήμην του Υπουργείου Εξωτερικών» ενώ παράλληλα «η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα συζητά με τον εξ απορρήτων του Προέδρου Ερντογάν Ιμπραίμ Καλίν σε διάφορες πρωτεύουσες της Ευρώπης το «μοντέλο Νταβός» με βάση το οποίο θα διεξαχθεί μετεκλογικώς ο ελληνοτουρκικός διάλογος».

Ταυτόχρονα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Κ. Μητσοτάκη, Θάνος Ντόκος, -την ώρα που η Τουρκία προσπαθούσε να συνέλθει από το αρχικό σοκ του εγκέλαδου- έκανε λόγο για έναν «μεγάλο συνεταιρισμό κρατών» κατά τα πρότυπα της συνεργασίας Κατάρ-Ιράν «που θα συνεκμεταλλευτεί τους ενεργειακούς πόρους της Μεσογείου», επιβεβαιώνοντας τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Τζέφρι Πάιατ ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2022 δήλωνε  ότι, «οι ΗΠΑ εστιάζουν στο πώς θα δημιουργήσουν μια εταιρική δυναμική για να αποφύγουμε τις διαμάχες που συνοδεύονται με ένα οικονομικό κόστος».

Και για να ολοκληρωθεί το παζλ, ο ίδιος ο τούρκος ΥΠΕΞ. Μ. Τσαβούσογλου, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στις σεισμόπληκτες περιοχές, αποκάλυψε ότι ο Ιμπραήμ Καλίν έχει ήδη καταθέσει πρόταση έξι σημείων στη Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Κ. Μητσοτάκη, την Άννα-Μαρία Μπούρα για την «ομαλοποίηση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Στη μυστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο τον Δεκέμβριο του 2022, συμμετείχε και ο σύμβουλος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας της Γερμανίας Jens Plötner

Επιπλέον, από τον Αύγουστο του 2022 το iEpikaira προειδοποιεί (ΕΔΩ) ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος Άμος Χόκσταϊν, πρόκειται να μεσολαβήσει μεταξύ Αθήνας, Άγκυρας και Λευκωσίας για τον διαμοιρασμό της ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου και όχι μόνο. Είμαστε υπερβολικοί επομένως όταν υποστηρίζουμε ότι ο EastMed αποτελεί το κατ' εξοχήν εργαλείο για να δρομολογηθεί η μοιρασιά της ΑΟΖ με τους όρους της Άγκυρας, υπό αμερικανογερμανική υψηλή επιστασία;

ΥΓ Το σκίτσο δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2022.



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×