Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Εκτός τον EastMed το Ισραήλ εξετάζει και αγωγό προς την Τουρκία!

...έχει αλλάξει η φρουρά στο Ισραήλ και μαζί με αυτήν και η στάση έναντι της Τουρκίας!

Χάρης Αποσπόρης

Η διεξαγωγή νέου αδειοδοτικού γύρου για έρευνες υδρογονανθράκων στην ισραηλινή ΑΟΖ ανακοινώθηκε από το υπουργείο ενέργειας της χώρας.

Συγκεκριμένα, η υπουργός, Καρίν Ελχαράρ, προχώρησε στην απόφαση αυτή ως αποτέλεσμα της έντονης ζήτησης της Ευρώπης για αέριο.

Όπως δήλωσε σχετικά, "μαζί με την αναγκαία στροφή προς τις ΑΠΕ στο Ισραήλ, ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε τους κινδύνους της διαθεσιμότητας και των τιμών ενέργειας κατά τη μεταβατική περίοδο".

"Από τη μια υπάρχει η προβληματική εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Από την άλλη, η ανημπορία να συντηρήσει τις οικονομίες της με βάση μόνο τις ΑΠΕ. Η κρίση αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία ώστε να εξάγει το Ισραήλ φυσικό αέριο".

Η Ελχαράρ δήλωσε στη Globes ότι μετά από συζητήσεις με την Ε.Ε. και την Αίγυπτο, πρόκειται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για πωλήσεις αερίου προς την Ευρώπη μέσω Αιγύπτου. Θα είναι μια τριμερής συμφωνία που θα επιτρέψει στις εταιρείες φυσικού αερίου να υπογράψουν εμπορικές συμφωνίες για μεταφορά του ισραηλινού αερίου στην Αίγυπτο μέσω υφιστάμενων αγωγών και υγροποίησή του στους σταθμούς LNG της χώρας.

Εκτός από το LNG, εξακολουθεί να εξετάζεται το ενδεχόμενο του αγωγού East Med, όπως και ένας αγωγός προς Τουρκία. "Συνεχίζεται η εξέταση του East Med και το ερώτημα είναι η οικονομική του βιωσιμότητα", τόνισε η Ελχαράρ.

Στόχος της παραπάνω συμφωνίας είναι να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο των εξαγωγών πριν ξεκινήσουν οι νέες γεωτρήσεις ώστε να υπάρχει σαφήνεια και επενδυτική βεβαιότητα για τις εταιρείες εξόρυξης που θα επιλέξουν να επενδύσουν στην ισραηλινή ΑΟΖ. Μια από αυτές είναι και η ελληνική Energean, που κατά τα προηγούμενα χρόνια σημείωσε διαδοχικές επιτυχίες με επίκεντρο τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε νέα ανακάλυψη στη γεώτρηση Αθηνά και πιθανόν να συμμετέχει και στις νέες έρευνες.

Παράλληλα, οι πρωτοβουλίες του Ισραήλ με την Ε.Ε. και την Αίγυπτο εγείρουν το ερώτημα τι θα γίνει με το κοίτασμα Αφροδίτη της Κύπρου και κατά πόσο υπάρχουν οι δυνατότητες να συμπεριληφθεί στις εξαγωγές αυτές με θετικά οφέλη για την κυπριακή οικονομία και τη γεωστρατηγική της θέση. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευθετηθεί η διαφορά της Κύπρου με το Ισραήλ με αφορμή το γεγονός ότι το κοίτασμα εκτείνεται εν μέρει στην ισραηλινή ΑΟΖ, η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για τις όποιες εξελίξεις.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης, η Ευρώπη θα ήθελε να λάβει όσες ποσότητες θα μπορούσε από την Αν. Μεσόγειο ώστε να αντισταθμίσει το ρωσικό αέριο και πιθανώς να μειώσει τις τιμές στην αγορά της.

[iEpikaira: Έχει αλλάξει η φρουρά στο Ισραήλ και μαζί με αυτήν και η στάση έναντι της Τουρκίας... Όπως προειδοποιούσαμε πριν πολύ καιρό! Δεν σας έκανε εντύπωση η σιγή του Ισραήλ έναντι του αμερικανικού non-paper για τον EastMed;]

Πηγή: energypress.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×