Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Διπλή η ταφόπλακα στον EastMed: Οι διαχειριστές του πεδίου Λεβιάθαν προτιμούν πλωτό τερματικό σταθμού LNG

“Βόμβα” για τον EastMed: Οι διαχειριστές του πεδίου Λεβιάθαν προτιμούν πλωτό τερματικό σταθμού LNG

O Nicola Monti, διευθύνων σύμβουλος της Edison, μιας ιταλικής εταιρείας ενέργειας που ελέγχεται από τον γαλλικό κολοσσό EDF μίλησε πρόσφατα στην ιταλική Γερουσία, και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στον αγωγό East Med:

«Υπό το πρίσμα των όσων συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο, την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού στην Ευρώπη και τη νέα πολιτική πορεία στην Ιταλία, σας ζητάμε να επανεξεταστεί η δυνατότητα για ένταξη στο έργο για χορηγία από ιδιώτες, εκτός από την Edison και την ελληνική ΔΕΠΑ (μεγάλοι χορηγοί του έργου), και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν όγκο φυσικού αερίου, να κάνουν επενδύσεις, να συμμετάσχουν παραγωγοί της περιοχής».

Εξακολουθώντας να είναι μεταξύ των κοινοτικών έργων, σύμφωνα με το σκεπτικό του Διευθύνοντος Συμβούλου της Edison, ο EastMed θα εξασφάλιζε έτσι τη δυνατότητα πρόσβασης στα κεφάλαια του Pnrr που τους τελευταίους μήνες η ιταλική κυβέρνηση επανεξετάζει από την οπτική της RePower της ΕΕ .

Εν ολίγοις, χρειάζεται μια «πολιτική ομπρέλα», είπε ο Μόντι. Ωστόσο, μια πολιτική ομπρέλα που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σίγουρη ότι θέλει να δώσει, ενώ, όπως αναφέρθηκε, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να είναι το λιγότερο απερίσκεπτες.

Όμως ο Μόντι φαίνεται πως υπολόγισε χωρίς άλλον «ξενοδόχο». Σύμφωνα με το εμπορικό περιοδικό Upstream , οι εταιρείες που ελέγχουν το κοίτασμα Λεβιάθαν, το μεγαλύτερο στα ισραηλινά ύδατα, «δεν σχεδιάζουν να εξάγουν το φυσικό αέριό τους μέσω EastMed».

Ο Yossi Abu, διευθύνων σύμβουλος της ισραηλινής ενεργειακής εταιρείας NewMed Energy, δήλωσε επίσης ότι «όλοι οι εταίροι (του πεδίου Leviathan) είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι στην επιλογή της κατασκευής ενός πλωτού τερματικού σταθμού LNG», ένα έργο που είναι «πιο εφικτό, από εμπορική άποψη» σε σύγκριση με την κατασκευή ενός μέγα αγωγού. [...]

[iEpikaira: Είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο από τις δηλώσεις ιδιωτών να εξάγεις ασφαλή συμπεράσματα για την τύχη του EastMed. To άρθρο του Upstream (05/01/23) αναφέρει:
"The future of the $6 billion East Mediterranean pipeline, a potential key supplier of natural gas to Europe, is in jeopardy after the owner of a huge gas field in Israel told Upstream that the best way to access the European market is through liquefied natural gas facilities. Proposed by Italy’s Edison and Depa of Greece, the 2000-kilometre East Med line was treading water because it was deemed too costly to compete with cheaper Russian supplies and was hampered further by the European Union’s transition away from fossil fuels."
Όλα αυτά βέβαια 10 ημέρες πριν την επίσκεψη του ισραηλινού ΥΠΕΞ Ελι Κοέν στην Τουρκία όπου ο Ερντογάν αιτήθηκε επίσημα στο Ισραήλ αγωγό φυσικού αερίου προς την Τουρκία ΕΔΩ! Τυχαίο; Ίσως... Σίγουροι όμως δεν είμαστε για τίποτα.]

Πηγή: armyvoice.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×