Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Το νέο άνοιγμα Ερντογάν στο Ισραήλ - Θέλει αγωγό φυσικού αερίου προς την Τουρκία!

Η Αγκυρα επιχειρεί να προωθήσει πάγιους στόχους της, παρά την κατάσταση που επικρατεί, λόγω του σεισμού, στο εσωτερικό - Τι εκτιμούν αναλυτές σχετικά με τη φερόμενη πρόταση Ερντογάν για εξαγωγή ισραηλινού αερίου μέσω Τουρκίας.

Η εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας αποτελεί ένα παλαιό σχέδιο της κυβέρνησης Ερντογάν και έχει τεθεί ακόμη και εν μέσω τουρκοϊσραηλινής έντασης..

Βασίλης Νέδος

Διαρροές «Τούρκων αξιωματούχων» περί του ενδεχομένου εξαγωγής ισραηλινού αερίου μέσω Τουρκίας επανέφεραν το ζήτημα στην επιφάνεια, στον απόηχο της συνάντησης που είχαν στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελι Κοέν με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι μετέφεραν ότι ο κ. Ερντογάν επανέλαβε πως η Τουρκία διαθέτει εγκαταστάσεις και μπορεί να βοηθήσει στην εξαγωγή του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Κατά τα ίδια δημοσιεύματα (κυρίως του «Αμιχαϊ Στάιν»), ο κ. Κοέν φέρεται να είπε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί. Αποτελεί άξιο αναφοράς το ότι αυτές οι διαρροές είναι σχεδόν πανομοιότυπες με ανάλογες που είχαν γίνει τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο κ. Ερντογάν είχε τότε συναντηθεί στην Αγκυρα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιτσχάκ Χέρτσογκ. Αλλοι αναλυτές στον ισραηλινό Τύπο, όπως ο Μπαράκ Ντέιβιντ της «Χάαρετζ», εκτιμούσαν ότι πρόκειται για σενάριο με πολλές δυσκολίες, το οποίο τελικώς δεν θα ευοδωθεί.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημερώθηκε από τον Ισραηλινό ομόλογό του για τον ενεργειακό σχεδιασμό του Ισραήλ το ερχόμενο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, οι τουρκικές διαρροές είναι ενδεικτικές της προσπάθειας που καταβάλλει η Αγκυρα ώστε να εκμεταλλευθεί την παρούσα συγκυρία για να προωθήσει παλαιούς στόχους της, παρά την κατάσταση που επικρατεί –λόγω του σεισμού– στο εσωτερικό.

Παλαιό σχέδιο

Η Αγκυρα επιχειρεί να προωθήσει πάγιους στόχους της, παρά την κατάσταση που επικρατεί – λόγω του σεισμού– στο εσωτερικό.

Η διαμεσολάβηση της Τουρκίας για την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αποτελεί ένα παλαιό σχέδιο της Αγκυρας και έχει –ανεπιτυχώς– τεθεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ακόμα και εν μέσω τουρκοϊσραηλινής έντασης.

Ειδικότερα, πριν από το ναυάγιο της διάσκεψης του Κραν Μοντανά για την επίλυση του Κυπριακού το 2017, ένα σχέδιο με ιδεατό σενάριο μια ενοποιημένη Κύπρο περιελάμβανε μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω της μεγαλονήσου προς την Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη.

Δεδομένου του ότι χερσαία ένας αγωγός από το Ισραήλ προς την Τουρκία είναι μάλλον αδύνατος, καθώς θα πρέπει να διασχίσει τη Συρία ή τον Λίβανο και τη Συρία μαζί, μοναδική πιθανότητα είναι να υπάρξει κάποια συνεργασία στον τομέα του LNG.

Αυτή τη στιγμή το ισραηλινό φυσικό αέριο εξάγεται από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη και αλλού κατά κύριο λόγο μέσω της Αιγύπτου. Ανάμεσα στο Κάιρο και στην Ιερουσαλήμ υπάρχει πάρα πολύ στενή συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου, γεγονός το οποίο έχει εκφραστεί και μέσω της συμμετοχής των δύο χωρών στο ενεργειακό φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF). Στο EMGF συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη.

Μία από τις ευρύτερες συζητήσεις σχετικά με τη συνεργασία στο φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο περιλαμβάνει και το κατά πόσο ρεαλιστικό είναι το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο EMGF κάποια στιγμή και η Τουρκία.

Πηγή: kathimerini.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×