Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Τί υποκρύπτει η δήλωση Δένδια περί «συνεργασίας» στην Αν. Μεσόγειο με ΟΛΟΥΣ για μια «νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας»;

[δημοσιεύτηκε 12:05-24/04/23, ανανεώθηκε 11:12-25/04/23]
Ο Νίκος Δένδιας, στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την έναρξη της άτυπης συνάντησης (retreat) για τη Συρία στις 21/04/2023 στην Αθήνα δήλωσε ενώπιον του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Geir Pedersen ότι: «Από την πλευρά μας εργαζόμαστε εδώ και καιρό για τη δημιουργία αρχιτεκτονικής ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο», και πρόσθεσε: «Αρχιτεκτονική που εδράζεται σταθερά στο διεθνές δίκαιο και στην αρχή της καλής γειτονίας, όπου ΟΛΟΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΑΣ εφόσον δεσμεύονται από αυτές τις αρχές». Η Ελλάδα, τόνισε, σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία,  «έχει επενδύσει σε πολυμερή σχήματα συνεργασίας με βασικούς εταίρους όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, ο Λίβανος, η Παλαιστίνη, καθώς και το Ισραήλ».
Ο Νίκος Δένδιας με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Συρία, Geir Pedersen 

Από την δήλωση Ν. Δένδια κρατάμε το «εργαζόμαστε εδώ και καιρό για τη δημιουργία αρχιτεκτονικής ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο [...] όπου ΟΛΟΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΑΣ...». Ο λόγος είναι ότι μας υπενθύμισε παλαιότερη δήλωση (27/10/2022) του Τζο Μπάιντεν με αφορμή τη σύναψη της ισραηλολιβανικής συμφωνίας ΑΟΖ (στις 09/10/2022 η οποία πιστώθηκε στον Αμερικανό Ανώτερο Σύμβουλου Ενεργειακής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόκσταϊν): «Αυτή η συμφωνία μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση ενός οράματος για μια Μέση Ανατολή που θα είναι πιο ασφαλής, ολοκληρωμένη και ευημερούσα, αποφέροντας οφέλη για όλους τους κατοίκους της περιοχής», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι, «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τον διαμεσολαβητικό τους ρόλο» διευκρινίζοντας ότι «η ενέργεια, ιδιαιτέρως στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν πρέπει να είναι αιτία σύγκρουσης, αλλά εργαλείο συνεργασίας, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας», συνδέοντας με τον πλέον σαφή τρόπο την αμερικανική αρχιτεκτονική ασφάλειας της Μέσης Ανατολής με τα ενεργειακά της Αν. Μεσογείου. (Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ!)
Χάρτης Μπάιντεν. Πηγή: mcclatchydc.com

Σε ποιό όραμα αναφερόταν λοιπόν ο Αμερικανός πρόεδρος, το οποίο σχετίζεται με τις δηλώσεις Ν. Δένδια; Την απάντηση δίνει ο Άμος Χόκσταϊν στο άρθρο του mcclatchydc.com, στο οποίο αποδεσμεύτηκε για πρώτη φορά (05/06/2019) ο γνωστός χάρτης Μπάιντεν, και ξεκινάει κάπως έτσι: «o οδικός χάρτης για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε έναν πραγματικό χάρτη που κρέμεται στον Λευκό Οίκο και παρουσιάζει σταθμούς παραγωγής ενέργειας, τερματικούς σταθμούς αερίου και άλλα φιλόδοξα έργα αγωγών»!

Και για να έρθουμε και σε πιο πρόσφατες τοποθετήσεις Αμερικανών, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα (21/02/2023) ο ΥΠΕΞ Αντόνι Μπλίνκεν είπε: «Αν δείτε τι κάνει η Ελλάδα στην Περιφέρεια ως σύνολο για να γίνει κέντρο ενέργειας, να συνδέσει την Αφρική με την Ευρώπη, να φέρει χώρες μαζί μέσω συνεργασίας, είναι κάτι πολύ ισχυρό και σημαντικό πράγμα που κάνει ήδη η χώρα. Όταν και αν επιλυθούν οι διαφορές ανοίγονται πολύ σημαντικές ευκαιρίες για τον ελληνικό λαό και το λαό της Τουρκίας. Αυτό ευελπιστούμε» και πρόσθεσε, «πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει ενδιαφέρον και σκοπός και στις δύο χώρες να βρουν τρόπους να επιλύσουν επιμέρους διαφορές. Να κάνουν αυτό το μέρος του κόσμου που μοιράζονται ένα χώρο συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο λαών. Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες όσο το δυνατόν περισσότερο από τη δική τους πλευρά». Εν συνεχεία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι «Συνεργαζόμαστε για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή», και «Λαμβάνουμε μέτρα για να βοηθήσουμε τη ΝΑ Ευρώπη να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας».

Χρειάζονται περαιτέρω επεξηγήσεις για το τί υποκρύπτει η δήλωση του Ν. Δένδια περί «συνεργασίας στην Αν. Μεσόγειο με ΟΛΟΥΣ» για την επίτευξη μιας «νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και την Αν. Μεσόγειο»; (Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ!)



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×