Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Ουσιαστικές επισημάνσεις για το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη» και τον αγωγό φ/α προς την Τουρκία

Στο άρθρο του iEpikaira (9/12/2022) σχετικά με το παρασκήνιο της επίλυσης του Κυπριακού με όχημα τα ενεργειακά, έγινε αναφορά στα πρακτικά της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ η οποία συνεδρίασε (8/9/2016) με θέμα τις εξελίξεις στα ενεργειακά της Αν. Μεσογείου. 

Εκεί έγινε εκτενής αναφορά για τις επιτυχίες της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy στην Αν. Μεσόγειο καθώς και το πόσο σημαντικό είναι η αμερικανική εξωτερική πολιτική να υποστηρίξει το έργο της εταιρείας στην περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι ότι το όνομα της εταιρείας αναφέρθηκε τουλάχιστον 15 φορές κατά την συνεδρίαση...

Η Noble Energy (η οποία εξαγοράστηκε απο την Chevron το 2019) έχει μερίδιο στο κυπριακό κοίτασμα "Αφροδίτη". Από το κοίτασμα αυτό (το οποίο είναι αποτυπωμένο στο χάρτη Μπάιντεν και εκτείνεται και εντός της ισραηλινής ΑΟΖ) θα ξεκίνα ο προτεινόμενος αγωγός φυσικού αερίου που θα καταλήγει στην Τουρκία (όπως αποτυπώνεται παραπάνω με κόκκινο περίγραμμα και την επισήμανση: "Aphrodite/Cyprus/Turkey").

Ο αγωγός προς την Τουρκία ήταν επίσης ένα από τα εξέχοντα ζητήματα που συζητήθηκαν στην προαναφερθείσα επιτροπή και υπογραμμίστηκε η σημασία του. Ο συσχετισμός λοιπόν του αγωγού με την Noble (πλέον Chevron) έχει τη σημασία του και δεν πρέπει να παραβλεφθεί, ειδικά εάν αποτελέσει κύριο στοιχείο της κυοφορούμενης νέας πρότασης για το Κυπριακό.

Όπως αναφέρθηκε στο παραπάνω άρθρο του iEpikaira, ο Άμος Χόκσταϊν, ήταν ο "αρχιτέκτονας" του χάρτη Μπάιντεν και κύριος ομιλητής στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο Χόκσταϊν (τον οποίο ο γηραιός Μπάιντεν φαίνεται να εμπιστεύεται σχεδόν με κλειστά μάτια) πριν αναλάβει τη θέση του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Μάρτιο του 2017 προσλήφθηκε στην Tellurian, μια ιδιωτική εταιρεία LNG με έδρα το Χιούστον, όπου εργάστηκε ως Senior Vice President Marketing μέχρι την αποχώρησή του τον Σεπτέμβριο του 2020. Το 2017 λοιπόν η Tellurian (μαζί με την Bechtel) υπέγραψε συμβόλαια ύψους 15,2 δισ. δολαρίων με την Noble Energy.



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×