Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ; «Νατοϊκά νησιά» ανακάλυψε ο Κ. Μητσοτάκης στην ελληνική επικράτεια!

iEpikaira.- Για «νατοϊκά νησιά» μίλησε (14/1/23) ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην Αλεξανδρούπολη:
«[...] Το τι θα κάνει το Κογκρέσο σχετικά με το τουρκικό αίτημα [για τα F-16] -αποσυνδέω τα δύο, στο δικό μου το μυαλό δεν είναι συνδεδεμένα αυτά, εμένα με ενδιαφέρει τι κάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις- το τι θα κάνει το Κογκρέσο σε σχέση με το τουρκικό αίτημα είναι δικό του θέμα.

»Όμως θέλω να σας παραπέμψω σε δηλώσεις σημαντικών αξιωματούχων στο Κογκρέσο, οι οποίες λένε ξεκάθαρα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να πουληθούν σύγχρονα οπλικά συστήματα στην Τουρκία είναι να αλλάξει η Τουρκία τη συμπεριφορά της.

»Και μέχρι στιγμής, όταν έχουμε μια χώρα η οποία δυστυχώς εξακολουθεί να κάνει υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και αυτό που ενδιαφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι αυτά είναι νατοϊκά νησιά, είναι νησιά μιας σύμμαχης χώρας στο NATO, προφανώς αυτή είναι μια πρακτική η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Υπενθυμίζουμε επίσης πληροφορίες του καλά ενημερωμένου Μανώλη Κοττάκη (αναδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Εστία» τον Μάρτιο του 2022) σχετικά με το αμερικανικό σχέδιο που φαίνεται να υπάρχει για την περιοχή μας:
«[…] Έγκυρη πηγή μου από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με ενημέρωσε σε χρόνο ανύποπτο, δεν είχε καν υπογραφεί η Συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος-Αιγύπτου, για την εμπιστευτική συνομιλία της με υψηλόβαθμο μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Η δοκιμασμένη για την αξιοπιστία της πηγή μου ανέφερε ότι ο Congressman συνομιλητής της μετέφερε την εκτίμηση, πως κυοφορείται μια Συμφωνία Ειρήνης μεταξύ Ελλάδος Τουρκίας με την οποία η Ελλάς θα κληθεί:

1. Να εγκαταλείψει ρητώς με διεθνή συνθήκη το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Η διακήρυξη της Μαδρίτης που οδήγησε στην αδρανοποίηση της άσκησης του ελληνικού κυριαρχικού δικαιώματος επί 23 χρόνια, δεν αρκεί πλέον. Ζητείται η θεσμοποίησή της. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν μάλιστα πως και να ήταν δυνατή η επέκτασή μας στα 12 μίλια η Ελλάς δεν διαθέτει ικανό αριθμό δυνάμεων για να πραγματοποιεί νηοψίες είτε σε πολεμικά είτε σε εμπορικά πλοία (υποβρύχια, πολεμικά πλοία). Άρα ας συμβιβαστεί με την «επιλεκτική επέκταση» κατά Σημίτη. Αλλού 10, αλλού 8, αλλού 6.

2. Θα κληθεί με διμερή συμφωνία ή διαιτησία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα νησιά του Αιγαίου με ταυτόχρονη υποχώρηση και της Τέταρτης Στρατιάς από την Σμύρνη στα εγγύτερα της τουρκικής ενδοχώρας.

Στόχος μιας τέτοιας συμφωνίας θα είναι σύμφωνα με το μέλος του Κογκρέσου η δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης» δυτικά των 28 αφοπλισμένων, υποτίθεται, νησιών μας. Ουδέτερης για την εξυπηρέτηση της διεθνούς ναυσιπλοΐας μεταξύ Σουέζ και Δαρδανελίων. […]».

Εσείς βλέπετε ή όχι πρόθεση «συνδιαχείρισης» σε ένα εν μέρει αποστρατιωτικοποιημένο Αιγαίο και μια «κουτσουρεμένη» Ελλάδα (μετατροπή της Εθνικής κυριαρχίας σε ιδιότυπο καθεστώς νατοϊκής επικυριαρχίας ΕΔΩ) με την υπογραφή της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας η οποία συνεχίζει να ραδιουργεί (ΕΔΩ και ΕΔΩ) κάτω από τη μύτη των Ελλήνων; Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

*Στη φωτο ο απερχόμενος τούρκος Πρέσβης Μπ. Οζουγκεργκίν με την προϊσταμένη του Διπλωματικού Γραφείου του Κ. Μητσοτάκη, Αννα-Μαρία Μπούρα.ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×