Έτος 7o

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Συμφώνησαν Κύπρος και Τουρκία στη μοιρασιά της ΑΟΖ (;)

iEpikaira.- [Τελευταία ενημέρωση 13:40 10/6/2019] Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο άρθρο μας, το Bureau of Energy Resources των ΗΠΑ (Υπηρεσία Ενεργειακών Πόρων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) δημοσίευσε στις 5/6/2019 τον παρακάτω εξόχως σημαντικό χάρτη που διαμοιράζει την ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου. Ο χάρτης αυτός παρουσιάστηκε στον Ερντογάν αυτοπροσώπως κατά την περίοδο 2015-2017 και χρησιμοποιήθηκε για την άμβλυνση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ μετά την κρίση του Μαβί Μαρμαρά. Ήταν το δέλεαρ κατευνασμού για να αποσοβηθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.


Με προσεκτικότερη μελέτη του χάρτη διαπιστώνει κανείς ότι, αποτυπώνει επακριβώς τις τουρκικές διεκδικήσεις στην Αν. Μεσόγειο και δη στην κυπριακή ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται, ότι η Άγκυρα από το 2012, δέκα ημέρες πριν τις ελληνικές εθνικές εκλογές δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση εκχωρήσεως αδειών έρευνας και εκμεταλλεύσεως στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ για την Αν. Μεσόγειο. Οι άδειες περιελάμβαναν μεγάλα τμήματα της υφαλοκρηπίδας της Ρόδου και της Καρπάθου, ολόκληρη σχεδόν την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και την κυπριακή ΑΟΖ δυτικά του νησιού. Οι διεκδικήσεις αυτές διατυπώθηκαν και τον Μάιο του 2019 επίσημα με τουρκικό ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στον διεθνή τύπο, σχεδιάγραμμα του οποίου παραθέτουμε παρακάτω. Επιπλέον, υπενθυμίζουμε ότι οι αρχές του ψευδοκράτους υπέβαλαν σχετικό υπόμνημα στον ΓΓ του ΟΗΕ με τις δικές τους συντεταγμένες από τις 24/9/2011.
 Η περιοχή με κόκκινο είναι η ΑΟΖ που θεωρούν ότι τους ανήκει, ενώ το ρόζ ανήκει από κοινού στο ψευδοκράτος και την Κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνα με το τουρκικό ΦΕΚ.

Αντιπαραβάλλοντας την περιοχή της "τουρκικής" ΑΟΖ, όπως εμφανίζεται στο δημοσιευμένο ΦΕΚ, επί του χάρτη του Bureau of Energy Resources, είναι ξεκάθαρο ότι τα όρια των δύο ταυτίζονται όπως διευκρινίζεται και παρακάτω.


Είναι πρόδηλο λοιπόν ότι οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις του Ερντογάν στην περιοχή, βασίστηκαν στην προαναφερθείσα πρόταση κατευνασμού που τέθηκε επί τάπητος την περίοδο 2015-2017. Σημειώνεται επίσης ότι ο αρχιτέκτονας του εν λόγω χάρτη, ο Amos Hochstein, ειδικός διαμεσολαβητής και συντονιστής διεθνών ενεργειακών υποθέσεων, αναφέρει ότι και η Κύπρος έλαβε γνώση για τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, εκτός του Λιβάνου και του Ισραήλ. Γεγονός που εξηγεί ίσως τις εσπευσμένες ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία με γοργούς ρυθμούς επιδίωξε και πέτυχε την μίσθωση των βυθοτεμαχίων της. Η επιλογή βεβαίως να εκμισθωθούν τα τεμάχια νοτίως του νησιού, δεν ήταν τυχαία και ο εν λόγω καταμερισμός της ΑΟΖ ίσως εξηγεί το γιατί.

Το ζήτημα που ανακύπτει βεβαίως είναι εάν παρασκηνιακά υπήρξε κάποια συμφωνία η οποία σταδιακά γνωστοποιείται με τρόπο που θα γίνει πιο εύκολα αποδεκτή από την κοινή γνώμη (η γνωστή μέθοδος της σαλαμοποίησης), και τι ακριβώς προέβλεπε αυτή η συμφωνία. Το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι ότι η ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου ανήκει και στην Ελλάδα και η συγκεκριμένη μοιρασιά την παραγκωνίζει τελείως. Γιατί δεν γνωστοποιήθηκε ο χάρτης και στην Ελλάδα; Μήπως γιατί οι ΗΠΑ θέλουν τελικά την Τουρκία να συμμετέχει στην ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου, ασχέτως των δημοσίων δηλώσεων συμπαράστασης προς την Ελλάδα; Βέβαια από τότε που δημιουργήθηκε ο χάρτης έχουν αλλάξει πολλά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η ενεργειακή στρατηγική-σχεδιασμός των ΗΠΑ έχει αλλάξει απαραίτητα, μιας και ο συντάκτης M. Wilner του εν λόγω άρθρου στο mcclatchydc.com που δημοσιοποίησε τον χάρτη, αναφέρει ότι ο χάρτης είναι ακόμη (5/6/19) κρεμασμένος στον τοίχο του Λευκού Οίκου...

Η Κύπρος με τις περιορισμένες αμυντικές δυνατότητες ίσως αναγκαστεί να αποδεχτεί ένα τετελεσμένο (σενάριο απευκταίο, αν και η ακραία ενδοτικότητα της ελληνικής κυβέρνησης -ίσως η μόνη που θα μπορούσε να το αποτρέψει στρατιωτικά- δεν μας προδιαθέτει για τέτοια αντίδραση) που ήδη προδιαγράφεται με τα Τουρκικά γεωτρύπανα και τις ανενόχλητες έρευνες του Barbaros. Η Ελλάδα όμως με την ισχυρή αμυντική ικανότητα και το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, είναι μάλλον δύσκολο να υποκύψει στον εθνικό ακρωτηριασμό με σταυρωμένα τα χέρια. Καμιά Ελληνική κυβέρνηση, ακόμη και η παρούσα, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει ανοικτά σε διαπραγματεύσεις χωρίς να συμβεί κάποιο σοβαρό γεγονός. Και δεδομένου ότι οι γεωστρατηγικές επιλογές του αυτόκλητου σουλτάνου περιορίζονται ασφυκτικά εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν είναι περίεργο ότι οι Έλληνες και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλούν ευκαίρως ακαίρως για ένα κυοφορούμενο θερμό επεισόδιο.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής Γεωπολιτικής Κώστας Γρίβας, το Δίκαιο της Θάλασσας και η ΑΟΖ είναι ένα δυναμικό πεδίο το οποίο κατά κάποιο τρόπο πλάθεται κατά το δοκούν μέσω της προβολής ισχύος. Στην προκειμένη περίπτωση η Τουρκία κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το Δίκαιο της Θάλασσας να μετατραπεί σε «βρόγχο» που οδηγεί σε εθνική ήτα έως και ακρωτηριασμό.

iEpikaira


Σημείωση: Παρακάτω παρατίθεται το τουρκικό ΦΕΚ (ημ/νια έκδοσης 10/5/2019) βάσει του οποίου προέκυψαν οι ως άνω χάρτες.


Οι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Τα εθνικά ζητήματα με άλλο πρίσμα

      Τα Εθνικά Θέματα ως Πνευματικές Καταστάσεις
      Γεώργιος Χ. Τορνικάντης
      Στην Ελλάδα έχουμε πολλά θέματα, ως κράτος, ως κοινωνία, ως νοοτροπία, ως στάση ζωής… Κι άλλες χώρες έχουν θέματα, οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά. Θέματα όμως εθνικά και μάλιστα αρκετά, τα οποία παραμένουν εδώ και χρόνια ανεπίλυτα και ανέγγιχτα δεν έχουν πολλές χώρες στον πλανήτη.
      Πέρα από την ιστορική εξήγηση και την πολιτική διαχείριση των εθνικών θεμάτων, υπάρχει κάτι πολύ βαθύτερο και πολύ ανώτερο για την πληθώρα των εθνικών κρίσεων και ζητημάτων που να αναλώνεται σε μία στείρα πολιτική φράση ”οι προηγούμενοι άφησαν το θέμα ανοικτό” και από ένα λαϊκό ανάθεμα ”οι ξένοι μας αδίκησαν”. Σαφώς, οι πολιτικοί δεν θέλησαν ποτέ να τα διευθετήσουν για δύο κύριους λόγους:διότι αποτελούν θέματα – ταμπού, τα οποία επιζητούν τεράστιο ρίσκο, πολιτική βούληση και εθνικό όραμα και δεν έχουν τις γνώσεις και τις ικανότητες για τέτοιες καταστάσεις διότι εκλέγονται και προωθούνται από ξένα κέντρα εξουσίας ακριβώς για να μην τα αγγίζουν παρά μόνο όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες ή εξυπηρετούν τον ξένο παράγοντα (π.χ. Συμφωνία των Πρεσπών)
      Ενώ οι λαϊκοί, ταλαιπωρημένοι από τις βιοτικές μέριμνες και βουτηγμένοι μέσα στις μικροαπολαύσεις της ζωής: είτε περιφρονούν τα εθνικά θέματα ως κάτι δυσεπίλυτο και χρονοβόρο είτε θέλουν να λυθεί με κάθε τρόπο ώστε να μην αναγκάζονται να ακούν και να δέχονται ειδήσεις και ενημερώσεις θεωρώντας ότι τους κοστίζει στην καθημερινότητα τους είτε αναθεματίζουν αυτούς που τα υποκινούν και τα αναμοχλεύουν φέρνοντας τους σε δύσκολη θέση.
      Το ζήτημα είναι πως τα εθνικά θέματα άπτονται στο πνευματικό πεδίο και αποτελούν πτωτικές καταστάσεις του πνεύματος του λαού και του εθνικού φρονήματος και ήθους του.
      Τα Εθνικά Θέματα ως Εσωτερικές Καταστάσεις
      Τα βασικά εθνικά θέματα είναι τρία: το Μακεδονικό, το Αιγαιακό και το Κυπριακό. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και άλλα τρία, όπως το Θρακικό, το Μικρασιατικό και το Βορειοηπειρωτικό, θαρρώ όμως πως τα τρία πρώτα βρίσκονται σε ψυχοπνευματικό συσχετισμό μεταξύ των άλλων τριών, συν το γεγονός πως δεν υφίστανται τόση πίεση και τόσο γεωπολιτικό ενδιαφέρον όπως στη πρώτη βασική τριάδα.
      Κατά ένα ανεξήγητο τρόπο για τον καθημερινό άνθρωπο και κατά ένα απόλυτα εξηγήσιμο τρόπο για τον γεωπολιτικό άνθρωπο, το ένα εθνικό θέμα από την στιγμή που υφίστανται σε μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή συνδέεται γεωπολιτικά και γεωοικονομικά μ’ ένα άλλο εθνικό θέμα.
      Σύμφωνα με την κοσμική αντίληψη, ο κόσμος κινείται ανάμεσα στην ύλη, τους πόρους και τα παράγωγα της και γι’ αυτό αναλύονται και υπεραναλύονται με κοσμικούς, γεωγραφικούς και οικονομικούς όρους. Για τον πνευματικό άνθρωπο όμως, είναι απλώς η συνέπεια και η εκδήλωση της πνευματικής του κατάστασης και της ψυχικής του κενοδοξίας στο υλικό πεδίο.
      Το Μακεδονικό Ζήτημα ως απώλεια της ταυτότητας
      Η ιστορία του μακεδονικού ζητήματος δεν θα αναφερθεί εδώ, καθώς έχει γραφτεί κατά καιρούς από πολλούς αξιότιμους συγγραφείς και ιστορικούς όπως ο Απόστολος και Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος. Εδώ, θα ερμηνεύσουμε το πως σχετίζεται η απώλεια του ονόματος της Μακεδονίας με την απώλεια του εθνικού μας εαυτού σε ψυχοπνευματικό επίπεδο.
      Το όνομα της Μακεδονίας είχε παραχωρηθεί με ελαφρά καρδία από την ελληνική κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1991. Η ονομασία είχε κλαπεί και υιοθετηθεί από την κομμουνιστική ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας και τον τότε ηγέτη της, Μπρος Τίτο. Όμως, εκείνη την περίοδο η Γιουγκοσλαβία αποκατέστησε τις σχέσεις με την Δύση και τις Η.Π.Α. και το σχέδιο της για την δημιουργία ζητημάτων στην Μακεδονία του Αιγαίου πάγωσε, αφήνοντας όμως πληγές στη μνήμη του λαού και κληρονομιά για τους συνεχιστές του εγχειρήματος, δηλαδή το ΝΑΤΟ*.
      Την εποχή της εκδηλώσεως του μακεδονικού ζητήματος, οι Έλληνες πολιτικοί και ο ελληνικός λαός θα μπορούσαν να το είχαν κλείσει ιστορικώς και οριστικώς με κοινή βούληση και δράση. Οι έξωθεν δυνάμεις δεν ήθελαν να κλείσει αλλά να ανοίξει και πάλι, με τους πολιτικούς της μεταπολίτευσης να το περιφρονούν διαρκώς μέχρι που βρέθηκε μπροστά τους και αποφάσισαν να το αποδεχθούν εφαρμόζοντας μια επαίσχυντη συμφωνία, αυτή τη φορά επί αριστερής κυβερνήσεως. Ο ελληνικός λαός με την Ορθόδοξη Εκκλησία και λοιπούς πολιτιστικούς φορείς διαδήλωσαν στους δρόμους της χώρας δείχνοντας με ένα μοναδικό και δυναμικό τρόπο το δίκαιο του ελληνισμού για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
      Δυστυχώς, για εμάς, έμελλε να ήταν και ένα φωτεινό πυροτέχνημα στο νέο σκοτείνιασμα του πνευματικού μας ουρανού που φαίνονταν πως διερχόταν. Διεισδύοντας όλο και πιο βαθιά μέσα στον υλισμό, τον καταναλωτισμό και τον ηδονισμό των αισθήσεων υπό το ευρύτερο πολιτικό κλίμα της Πασοκοκρατίας και του δανεικού σοσιαλισμού**, οι Έλληνες ως λαός και ως έθνος ξέχασαν σταδιακά ποιοι είναι, την κληρονομιά που φέρουν και ποια η θέση τους στο ιστορικό γίγνεσθαι. Μεταλλάχθηκαν αργά και σταθερά σε έναν βαλκανικό λαό με ανατολίτικες συνήθειες και δυτικά γούστα.
      Και όπως ορίζει ο πνευματικός νόμος, όταν ο άνθρωπος επιτρέψει την ύλη και τον κόσμο να τον απορροφήσει πνευματικά και να εισέλθει μέσα του καρδιακά, τότε χάνει τον εαυτό του, παραδίδει το αυτεξούσιο του σε άλλους (ηγέτες, ειδικούς, πάθη, επιθυμίες) και η πτώση του γίνεται κατακόρυφη μέχρι την οριστική του σύγκρουση με την αλήθεια και την δικαιοσύνη.
      Ξεχάσαμε να είμαστε Έλληνες, απωλέσαμε την ελληνικότητα μας και ως φυσικό επακόλουθο ήταν να αφήσουμε πίσω και τον όρο Μακεδονία που τόσο βαραίνει τις πλάτες μας και τόσο μας θυμίζει παλαιά και ένδοξα μεγαλεία που αδυνατούμε να εκφράσουμε.
      Το Αιγαιακό Ζήτημα ως απώλεια του συναισθήματος
      Το Αιγαίο Πέλαγος είναι μια πανέμορφη θάλασσα για τους τουρίστες, είναι θαλάσσια δίοδος για τους γεωγράφους και μία γέφυρα πολιτισμών για τους ιστορικούς. Για εμάς τους Έλληνες είναι κάτι πολύ βαθύτερο και πολυτιμότερο, είναι η καρδιά του Ελληνισμού.
      Όπως ο ανθρώπινος οργανισμός αναπτύσσεται και εξελίσσεται γύρω από την καρδιακή χώρα και όλες οι φλέβες ξεκινούν από την καρδιά και σε αυτήν καταλήγουν, έτσι κι ο ελληνικός πολιτισμός έχει ως καρδιά του το Αιγαίο και από εκεί ξεκινούν όλα τα πολιτισμικά του ρεύματα και εκεί καταλήγουν.
      Το Αιγαίο Πέλαγος συμβολίζει την εξωστρέφεια του Έλληνα, την αγάπη του για τον κόσμο και τον άνθρωπο, την έκφραση λόγου, το ελεύθερο πνεύμα του, την ανήσυχη φύση του…
      Και ύστερα επικράτησε ο υλισμός! Και ο άνθρωπος ”υλοποιήθηκε”. Από αίμα και πνεύμα, από ψυχή και σώμα, μετατράπηκε σταδιακά σε ένα βιολογικό ον που καλύπτει τις ανάγκες του, τεχνητές και μη, και η μόνη του απασχόληση είναι πως θα ξοδέψει την μέρα του και που θα σπαταλήσει την ενέργεια του. Η καρδιά του σκλήρυνε, έχασε την ανθρωπιά του και το φιλότιμο του (παγκοσμίως άγνωστη λέξη που με τον καιρό χάνεται και εντός της πατρίδας μας), αδιαφόρησε για τον πλησίον του και τον τόπο του, για τις αξίες του και τα ιδανικά του. Ιδανικό του πλέον είναι μόνο το άτομο του, έγινε πρώτα ατομιστής και μετά μηδενιστής, διότι το ένα οδηγεί νομοτελειακά στο άλλο με βάση τον πνευματικό νόμο. Σημασία έχει να περνάει καλά, να γεμίζει η κοιλιά, να χαίρονται τα μάτια, να ακούν ωραία και φιλήσυχα λόγια τα αυτιά για να μην ταράζονται και μας ξυπνούν κατά διαστήματα οι εκκωφαντικοί θόρυβοι της πραγματικότητας και της συνειδήσεως.
      Ο κατά φύσιν συναισθηματικός ελληνικός λαός, αλλοιώθηκε ηθικά και πνευματικά, μεταλλασσόμενος σε έναν αδηφάγο καταναλωτικό λαό, ο οποίος ”πεινάει” πνευματικά για μια Ιδέα και ”διψάει” για Αγάπη, βρίσκεται αθόρυβα και ασυνείδητα σε αναζήτηση για πνευματική τροφή και διακατέχεται από ακόρεστη δίψα. Θέλει να βρει τον Θεό του ξανά και δεν ξέρει που να ψάξει, κι ας είναι η πηγή δίπλα του, στην ίδια γειτονιά, σε ένα βιβλίο που υπάρχει μέσα στο σπίτι του. Θέλει να αγαπήσει τον εαυτό του για αυτό που είναι αλλά δεν μπορεί, πιστεύει πως δεν αξίζει να αγαπηθεί, διότι έτσι του έμαθαν οι πολιτικοί ταγοί της μεταπολίτευσης και οι ψυχολογικές επιχειρήσεις που εφάρμοσαν με δόλο και επιμονή. Και έτσι, μην μπορώντας να αγαπήσει και να αγαπηθεί, βρίσκει λίγη ψεύτικη αγάπη και παρηγοριά στα υλικά αγαθά, στις απολαύσεις και στις στείρες νοητικές αναζητήσεις.
      Το συναίσθημα είναι φωλιασμένο μέσα του, εκδηλώνεται κατά καιρούς με ποικίλους τρόπους, κυρίως με αρνητικούς, διότι όταν ένα συναίσθημα καταπιέζεται και φυλακίζεται για πολλά χρόνια, αρρωσταίνει η ψυχή και το σώμα. Και αφού αρρώστησε η ελληνική ψυχή μας και νέκρωσε η καρδιά μας, τα ”σωματικά” σημάδια στην πατρίδα μας είναι ορατά σε όλο το Αιγαίο Πέλαγος.
      Το Κυπριακό Ζήτημα ως απώλεια των ορίων
      Η οριοθέτηση μας ως ανθρώπινα πλάσματα σε μία κοινωνία και ως επικοινωνιακές υπάρξεις σε έναν διάλογο προδιαθέτει ένα βασικό επίπεδο αυτογνωσίας, αυτοεκτίμησης και αντιλήψεως. Χωρίς αυτά τα βασικά στοιχεία, δεν μπορεί να δομηθεί ένας συνειδητός άνθρωπος με πλήρης κατανόηση του εαυτού του και με ψυχική υγεία, επομένως οι ψυχολόγοι και οι ειδικοί της επιστήμης της ψυχοθεραπείας θα ανέφεραν πως ο άνθρωπος αυτός δεν μπορεί να εκπροσωπήσει ορθά τον εαυτό του και δεν δύναται να προσδιορίσει τα όρια του δεδομένου της προβληματικής του ψυχολογικής ανάπτυξης κατά την ενηλικίωση του.
      Σε εθνικό επίπεδο, ένας λαός που δεν έχει όρια εσωτερικά και δεν διακατέχεται από σεβασμό προς τα όρια του πλησίον του, αυτός ο λαός έχει απωλέσει κάθε ηθικό μέτρο και κάθε πνευματικό κανόνα. Η απώλεια των δικών του ορίων σε προσωπικό βαθμό, τον έφερε σταδιακά στην απώλεια των ορίων του συνανθρώπου του και του συντοπίτη του για να τον οδηγήσει νομοτελειακά στην απώλεια των δικών τους εθνικών ορίων.
      Η έλλειψη ορίων από την μία πλευρά, θα επιφέρει την καταπάτηση των ορίων από την άλλη, όπως και έγινε. Οι Έλληνες ξέχασαν τα όρια της πατρίδας τους και λησμόνησαν πως ο Ελληνισμός ως πνευματική οντότητα δεν έχει σύνορα. Τα όρια καταργήθηκαν μπροστά στο νεοπλουτισμό, την υφαρπαγή, την απληστία, την φιλαργυρία, την καλοπέραση, την φιληδονία και τα τόσα άλλα δεινά που φέρνουν την πνευματική πτώση του ανθρώπου και του έθνους υποβιβάζοντας το από πολιτιστικό έθνος με αξίες και ιδεώδη σε ένα σαρκικό λαό που υπηρετεί μόνο τις αισθήσεις του…
      Η τραγωδία της Κύπρου ήταν ένα ιστορικό δράμα και ένας ελληνικός οιωνός για την μελλοντική μας εθνική απώλεια και την αμφισβήτηση της οριοθέτησης μας στο γεωγραφικό, γεωπολιτικό και πολιτισμικό χώρο. Η αδυναμία και αβουλία της οριοθέτησης της ΑΟΖ και των φυσικών μας ορίων αποδεικνύει οδυνηρά πως υπάρχει λήθη της ελληνικής ιστορίας και της ελληνικής δυναμικότητας.
      Όποιος οραματίζεται μια μεγαλύτερη Ελλάδα και έχει μια μεγαλύτερη ιδέα για τον Ελληνισμό, θα πρέπει να αναζητήσει πρώτα μια μεγαλύτερη πνευματικότητα και να πιστέψει σε έναν μεγαλύτερο ”θεό” πέρα απ’ τον εαυτό του.
      Συμπέρασμα
      Ο Ελληνισμός έχει υποστεί τριπλή απώλεια της προσωπικότητας του, η πρώτη στο νου μέσα από την παράδοση του ονόματος του και της θέσης του, η δεύτερη στην καρδιά του μέσα από αλλοίωση του ήθους του και της προθέσεως του και η τρίτη στη συμπεριφορά του μέσα από τις καταχρήσεις του και την γενική του απάθεια. Όπως ο άνθρωπος δίνει δικαίωμα στον Διάβολο και αυτός κατακτάει πρώτα τον νου, μετά εισχωρεί στην καρδιά του και ύστερα αλλάζει την συμπεριφορά του, έτσι έπραξε και η πολιτική μεταπολιτευτική ηγεσία πουλώντας ατομικά δικαιώματα στον μέσο Έλληνα και εισπράττοντας ψυχές και συνειδήσεις.
      Τα εθνικά θέματα δεν είναι θέματα που πρέπει να λυθούν πάση θυσία. Είναι ζητήματα που ζητούν λύση και δικαίωση χωρίς φόβο και πάθος αλλά με διαύγεια, με βούληση και με όραμα. Τα εθνικά προβλήματα δεν λύνονται από προβληματικούς πολιτικούς και από συμπλεγματικούς ανθρώπους. Τα εθνικά ζητήματα αντιμετωπίζονται ως πνευματικά ζητήματα και ως καταστάσεις οι οποίες προέκυψαν από την πτώση του εθνικού πνεύματος.
      Όλες οι πρόσφατες κρίσεις του Ελληνισμού, οικονομική, πολιτική, μεταναστευτική, υγειονομική, κοινωνική δεν είναι παρά εκφάνσεις της μίας, μοναδικής και καθολικής κρίσεως, αυτής της πνευματικής. Γι’ αυτό τον λόγο, τα εθνικά ζητήματα δύναται να διευθετηθούν μέσα από πνευματικές αρχές και πνευματικές μεθόδους ως ευρύτερα μικροπροβλήματα του μεγάλου ιστορικού Ανατολικού Ζητήματος.
      Υποσημειώσεις:* Μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας, θα μπορούσε να είχε δοθεί ένα διαφορετικό ιστορικό όνομα στη περιοχή αντί αυτού της Μακεδονίας. Ο λόγος που παρέμεινε και επαναχρησιμοποιήθηκε ήταν επειδή οι Η.Π.Α., οι οποίες διέλυσαν την τότε Ομοσπονδία κρατών, επιθυμούσαν να δημιουργήσουν ένα κράτος ανάχωμα για μελλοντικές πιέσεις στην Ελλάδα και για διαμόρφωση νέων συνόρων και κρατών.** Δανεικό σοσιαλισμό ονομάζω την εισαγωγή και την εφαρμογή των σοσιαλιστικών ιδεών επί ΠΑΣΟΚ με δανεικά χρήματα από το εξωτερικό και τις τράπεζες, την ληστρική επιδρομή των κρατούντων στα δημόσια ταμεία και την διοχέτευση ”ψεύτικων” χρημάτων στην αγορά με απώτερο σκοπό την πλήρης καθυπόταξη του λαού στο εύκολο χρήμα, στη φιλαργυρία και στην φιληδονία.
      Πηγή: neopolitika.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Πρόκληση για υπέρβαση

      Υπάρχουν βίοι αγίων που, αν και μας φαίνονται υπερβολικοί, μας είναι, όμως, συμπαθείς. Ένας τέτοιος είναι ο βίος της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Εκτός από την ημέρα της γιορτής της, την 1η Απριλίου, η Εκκλησία όρισε να τη θυμόμαστε και την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών. Η Μ. Σαρακοστή είναι περίοδος μετανοίας. Η προβολή, κατά την περίοδο αυτή, της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, μας ενθαρρύνει στην αλλαγή της ζωής μας ο,τι και να έχουμε κάμει, όσο και να έχουμε απομακρυνθεί από το Θεό.
      Βέβαια, ο τρόπος που δέχτηκε την κλήση για να πορευτεί στην έρημο του Ιορδάνη, αφήνοντας πίσω την γεμάτη από πορνικό πάθος ζωή της, ήταν δυναμικός και έκτακτος, γιατί, φαίνεται πως στο βάθος της καρδιάς της, ήθελε να μεταποιηθεί η πορνεία σε θεϊκό έρωτα, το χυδαίο σε ωραίο, το εφήμερο σε αιώνιο. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός, που «ετάζει καρδίας και νεφρούς», (Ψαλμ. 7,10), γνωρίζοντας τα βάθη των ανθρωπίνων καρδιών, τις σκέψεις και τις επιθυμίες μας, την κάλεσε στη ζωή που ήθελε και δεν το ήξερε. Γι’ αυτό ανταποκρίθηκε, πάλεψε, πόνεσε.
      Διαπιστώνουμε κάποτε μια πνευματική ρουτίνα, χωρίς ουσιαστική αλλαγή, χωρίς πληρότητα χαράς, χωρίς ενδιαφέρον. Είναι κι αυτός ένας πειρασμός… Ποιος ήταν πάντα σε «πνευματική φόρμα»; Όμως η κατάσταση αυτή μπορεί να γίνει αιτία για ουσιαστικόν προβληματισμό: μήπως εμμένω στα πάθη και στις επιθυμίες, αρνούμενος να κάνω κάτι πιο «τολμηρό» που υπερβαίνει τα «θρησκευτικά μου καθήκοντα»; Στην πραγματικότητα, να πάω παραπέρα, να γευτώ άλλες χαρές κι άλλη γνώση Θεού;
      Θα μπορούσε η Μαρία η Αιγυπτία ν’ αρνηθεί την κλήση γι’ αλλαγή ζωής, που σήμαινε «απαρνησάσθω εαυτόν». Θα μπορούσε να κάνει πως δεν καταλαβαίνει και να συνεχίζει να ζει όπως πριν. Άλλωστε, δεν θα ήταν όλα ρόδινα. Θα παλέψει στη μοναξιά της ερήμου με το κρύο το βράδυ και τη ζέστη της ημέρας, την απουσία της τροφής, το απαρηγόρητο της φύσης, τους λογισμούς της απόγνωσης, τη φαντασία των παθών.
      Η όποια απόφαση γι’ αλλαγή ζωής, έστω και μικρή, χρειάζεται τόλμη, ανδρεία και εμπιστοσύνη στο Θεό των δυνάμεων και της αγάπης ότι δεν θα σ’ αφήσει μόνο. Άλλοτε κρυφά κι άλλοτε φανερά, θα είναι παρόν με τη χάρη Του να ενισχύει και να δυναμώνει στην όποια προσπάθεια, χωρίς, όμως, να παραβιάζει την ελευθερία σου.
      Κάθε χρονιά που ο βίος της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, την Ε΄ Κυριακή της Μ. Σαρακοστής, προβάλλεται ως μια πρόκληση για σπάσιμο της πνευματικής μας μιζέριας και δυναμικό άνοιγμα στον κόσμο του Θεού, συγχρόνως γίνεται και πρόσκληση να Τον ακολουθήσουμε «αρνούμενοι τον εαυτό μας και σηκώνοντας το σταυρό μας», αποδεικνύοντας την αγάπη μας σ’ Αυτόν και εκφράζοντας την επιθυμία μας να ζήσουμε τη ζωή Του.
      Έτσι, πλησιάζοντας την Μ. Εβδομάδα, προετοιμαζόμαστε να «συμπορευτούμε» με το Χριστό, να «συσταυροθούμε», προσδοκώντας και να «συναναστηθούμε».
      π. Ανδρέας Αγαθοκλέους
      Πηγή: isagiastriados.com
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      H προδοσία των Πρεσπών επαναλαμβάνεται αυτήν τη φορά “on steroids”
      φωτο protagon.gr
      Οποιοσδήποτε παρακολουθεί επισταμένως τις ειδήσεις στα ΜΜΕ της ελλαδικής τηλεόρασης το τελευταίο έτος και διαθέτει ακόμη ελεύθερα ορισμένα ψήγματα νοημοσύνης έχει αν μη τι άλλο αρχίσει να ψυχανεμίζεται πως οι πολιτικοί της χώρας προετοιμάζουν το κοινό των υπό ετών συνεχούς εντατικής πλύσεως εγκεφάλου πολιτών για την αποδοχή μίας μελλοντικής απώλειας εθνικού εδάφους το οποίο εκτείνεται από ορισμένα νησιά έως και το μισό ίσως Αιγαίο.
      Χωρίς να τηρούν πλέον ούτε τα προσχήματα οι απανταχού δημοσιογράφοι έχουν αρχίσει ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας να επαναλαμβάνουν τις ίδιες ακριβώς φράσεις -ως να έχουν συμπτωματικά αποστηθίσει όλοι τους το ίδιο κείμενο και προσπαθούν να πείσουν το αποχαυνωμένο τους κοινό περί κάποιας “ρεαλιστικής διαπραγματεύσεως” στο Αιγαίο, η οποία βεβαίως “αποτελεί μονόδρομο” και περιλαμβάνει την μείωση των χωρικών υδάτων της Ελλάδος από τα 12 στα 10, στα 8 ή ακόμα και στα 6 ναυτικά μίλια.
      Αυτή η εντατική ψυχική προετοιμασία είναι βασική προϋπόθεση για την αποδοχή του προσυνεννοημένου σε πολιτικά επίπεδα αποτελέσματος της απώλειας του μισού Αιγαίου από την κοινή γνώμη.
      Αυτό αποτελεί την πρώτη φάση ενός αντεθνικού σχεδίου, όμως οι επόμενες φάσεις είναι ακόμη πιο τρομακτικές, προδοτικές και εφιαλτικές, σε επίπεδα που θα κάνουν την προδοσία της Κύπρου να μοιάζει με στημένο παιχνίδι ποδοσφαίρου γ’ τοπικής ερασιτεχνικής κατηγορίας.
      Το γεωστρατηγικό ενδιαφέρον της Τουρκίας επικεντρώνεται στο Αιγαίο, στον ορυκτό δηλαδή πλούτο της Ελλάδος και τα υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, φυσικός πλούτος ο οποίος καθώς φαίνεται, εκτιμάται πως διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο.
      Και μοναδικός τρόπος για να εξορύξει και να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα αυτά η Τουρκία είναι να καταλάβει μέσω μίας πολεμικής σύρραξης ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου.
      Όσο εξωφρενικό και αν ακούγεται αρχικώς, σε μια τέτοια συμφωνία έχουν ήδη έλθει οι ηγέτες των δύο χωρών οι οποίοι αμφότεροι δρουν υπό τις οδηγίες των ΗΠΑ (ο καθένας για τους δικούς του λόγους) όμως δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να προχωρήσει επί παραδείγματι σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα το κυβερνών κόμμα λέγοντας τα παραπάνω γεγονότα ευθέως.
      Την δυσμενή αυτή θέση της ελληνικής κυβέρνησης θα διευκόλυνε μια τουρκική επίθεση προς την χώρα μας, αφού λόγω ελλείψεως πολεμικού υλικού και έμψυχου δυναμικού και μετά από τρομερές απώλειες από την μεριά μας στις πρώτες ώρες/ μέρες της μάχης η ελληνική κυβέρνηση θα “αναγκαστεί” να προβεί σε “διαπραγματεύσεις”.
      Σε ένα δακρύβρεχτο έκτακτο δελτίο τύπου θα εμφανιστεί ο πρωθυπουργός της χώρας μας και με πόνο ψυχής και σπαρακτικές εκφράσεις θα μιλήσει για τις τεράστιες υλικές απώλειες -αφού η οικονομική διάλυση του στρατεύματος οδήγησε στην κακή συντήρηση υλικών, τις εδαφικές διεκδικήσεις του εχθρού στα νησιά μας αφού η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους νέους για τις στρατιωτικές σχολές οδήγησε στην υποστελέχωση του σώματος και μια άτυπη αποστρατιωτικοποίηση, και τον υπέρογκο φόρο αίματος που καλείται να πληρώσει ο Έλληνας στρατιώτης ο οποίος φθάνει στο μέτωπο χωρίς να διαθέτει τα βασικά μέτρα για την προστασία του όπως κράνη kevlar και αλεξίσφαιρα γιλέκα, για τα πολεμικά μέσα τα οποία δεν έχουμε πλέον στην διάθεσή μας αφού ήμασταν αναγκασμένοι προς τις νατοϊκές μας υποχρεώσεις να παραδώσουμε πριν από λίγο καιρό στην Ουκρανία και τέλος για την υπεροπλία της Τουρκίας απέναντι μας η οποία “με ύπουλο και δόλιο τρόπο” δημιούργησε τις τελευταίες δεκαετίες τον μεγαλύτερο στρατό μετά το Ιράν στην Μέση Ανατολή αντί να επικεντρωθεί στην “βαριά βιομηχανία του τουρισμού” όπως πολύ σοφά, πασιφιστικά και δημοκρατικά πράξαμε εμείς.
      Εν πολλοίς η ελληνική κυβέρνηση θα εξαγγείλει μετά από τις πρώτες ολιγοήμερες αλλά κολοσσιαίες στρατιωτικές ήττες πως είναι αναγκασμένη να παραδώσει τα κλειδιά του μισού Αιγαίου στην Τουρκία, καθώς “είναι τραγικό να βλέπουμε τους νέους μας να χάνονται σε μια άνιση μάχη απέναντι στην πάνοπλη και πανέτοιμη Τουρκία”.
      Ο μέσος τηλεθεατής θα μονολογήσει: “δεν βαριέσαι, χαλάλι μερικά νησιά, καλύτερα να χάσουμε μερικά λίτρα πετρελαίου παρά αίματος”, η μέση Ελληνίδα μάνα θα σκεφτεί: “χίλιες φορές να χάσουμε τα πετρέλαια παρά τα παιδιά μας”, ο μέσος νέος άνδρας γαλουχημένος με αντιματσό, φεμινιστικό σκεπτικό, τις αξίες ισότητος των φυλών και των φύλων θα πει στους φίλους του “εγώ δεν είμαι φτιαγμένος για να πάω πόλεμο, δεν έχω πιάσει όπλο στη ζωή μου ας τα δώσει τα νησιά”
      Και όλοι υπό τους ήχους λαϊκών σκυλάδικων ασμάτων και της τραπ θα χειροκροτήσουν και θα δώσουν θερμά συγχαρητήρια στον γενναίο πρωθυπουργό που απέφυγε μια τραγωδία, εκλέγοντας τον πάλι στο κυβερνητικό αυτό αξίωμα στην επόμενη εκλογική διαδικασία.
      Η κυβέρνηση θα έχει επιτύχει τους αντινατιβιστικούς της προεκλογικούς στόχους, αφού στην σύντομη αυτή μάχη θα έχει χαθεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της νεολαίας που διακατέχουν πατριωτικά αισθήματα αυτοθυσίας και τέλος οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συγχαρούν την Ελλάδα για τους “σοφούς χειρισμούς” της υπόθεσης.
      Σε μια τέτοια βέβαια αντεθνική ουσιαστικώς επιστράτευση που προορίζει τον Έλληνα στρατιώτη κυριολεκτικά ως κρέας για τα κανόνια των Τούρκων, το σοφότερο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον θα ήταν να μην παρουσιαστεί κανένας απολύτως εκεί που θα τον καλέσει ο “Ελληνικός Στρατός”, ο οποίος ούτε Ελληνικός πλέον είναι αλλά ούτε και στρατός.
      Το άλλοτε αναρχικό σύνθημα “δεν πολεμάμε” θα ηχεί πιο πατριωτικό από ποτέ.
      Κανένας σχεδόν δεν θα είναι εις θέσιν να προβλέψει το διαβολικό αυτό σενάριο πριν την εκτέλεσή του αφού από την μεταπολίτευση και μετά το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας έχει δομηθεί έτσι ώστε να δημιουργεί νέους όχι σκεπτόμενους εθνικά και συλλογικά, μα πειθήνιους και υπάκουους θιασώτες της ισότητος και του Πολιτιστικού Μαρξισμού.
      Οι γενιές που μεγάλωσαν με τις αξίες του ΠΑΣΟΚ, της ανοχής στην διαφορετικότητα των αθρόων ροών λαθρομεταναστών, και την προστασία ως κόρης οφθαλμού των σεξουαλικών μειονοτήτων παγκοσμίως θα παίξουν με την έλλειψη κριτικής σκέψης την παθητική τους στάση (μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά) ρόλο-κλειδί στην ιστορική αυτή προδοσία της χώρας.
      Όσα χρόνια η χώρα μας δίδασκε υποχρεωτικά στα δημόσια σχολεία μαθήματα που αφορούν τις έμφυλες ταυτότητες και την σεξουαλική αγωγή στην προεφηβική ηλικία, στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου οι νέοι Τούρκοι μάθαιναν για τις μεγάλες στιγμές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για την στρατιωτική ιδιοφυΐα που ονομάζεται Μουσταφά Κεμάλ και τέλος για την αλησμόνητη Γαλάζια Πατρίδα.
      Οι δύο αυτές διαφορετικές νοοτροπίες στην δημιουργία νέων πολιτών μέσω του εκάστοτε εκπαιδευτικού συστήματος, θα έχουν οδηγήσει την μία χώρα στην ιστορικότερη πολεμική νίκη και την άλλη στην συντομότερη (προδοτική) ήττα.
      Το δοκιμασμένο σενάριο της προδοσίας των Πρεσπών επαναλαμβάνεται αυτήν τη φορά “on steroids” ως μια ακόμη “διεθνής διπλωματική επιτυχία” στα μάτια της κοινής γνώμης. Και στο όνομα πάντως των αξιών του “ανθρωπισμού” με τις οποίες η χώρα μας διοικείται εδώ και χρόνια δεν είναι δα και σημαντική η απώλεια μερικών νησιών και μίας θάλασσας που εξ άλλου “δεν έχει σύνορα”.
      Δεν είναι σημαντική απώλεια στο μέτωπο του πολέμου ο αντρικός πληθυσμός των “native Ελλήνων” που αποτελούν αγκάθι στην πολυπολιτισμική κοινωνία που έχουν οραματιστεί οι πιστοί στις “δυτικές αξίες”, ηγέτες της μεταπολίτευσης.
      Δεν είναι σημαντική η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας!
      Σημαντικό είναι να μην χαρακτηριστεί κανείς “ακραίος” και όλα τα συνθετικά παράγωγα των λέξεων “-ίστας”, “-ιστής” και “-φοβικός”.
      Είναι σημαντικό οι τηλεσοφιστές που ξεδιάντροπα εμφανίζονται στις τηλεοράσεις να μην καταδικάσουν τον μέσο Έλληνα πως βρίσκεται στη “λάθος πλευρά της ιστορίας” και τον υποχρεώσουν να πιει ένα κώνειο αποσταγμένο από ενοχές.
      Στον κόσμο αυτό όπου πλέον το παράλογο είναι λογικό, που αρνητικό σημαίνει θετικό και μια πραγματικότητα που έχει επιφέρει την απόλυτη αντιστροφή αξιών και αξίων, μια τέτοια καταστροφική ήττα θα παρουσιαστεί στο πανελλήνιο ως μια ηθικά ιστορική νίκη.
      Γράφει ο Ιωάννης Π. horsebackarcherygr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ο Ακάθιστος Ύμνος

      Μια φορά τον χρόνο. Μια νύχτα μοναδική, πλημμυρισμένη φως, δάκρυ και προσευχή. Ολόκληρος ο Ακάθιστος Ύμνος, το στολίδι της Ορθοδοξίας, ψάλλεται με ευλάβεια και συγκίνηση.
      Δεν είναι μια ακόμη ακολουθία των Χαιρετισμών. Είναι η κορύφωση. Η ολοκλήρωση. Το στέμμα της Τεσσαρακοστής. Είναι η ώρα που κάθε «Χαίρε» γίνεται ανάσα ψυχής, γίνεται λύτρωση, γίνεται ύψιστη δοξολογία προς την Παναγία.
      Μια ακολουθία που δεν ακούγεται. Βιώνεται! Που δεν διαβάζεται απλώς. Χαράσσεται μέσα σου! Που δεν ξεχνιέται.
      Γι’ αυτό και στεκόμαστε όρθιοι. Όχι από συνήθεια αλλά από δέος. Γιατί μπροστά στην Υπέρμαχο Στρατηγό, δεν υπάρχει θέση άλλη απ' αυτή της ταπεινής ευγνωμοσύνης.
      Την Παρασκευή το βράδυ, ο ναός μας γίνεται λιμάνι για κάθε καρδιά που ζητά παρηγοριά. 
      π.Αυγουστίνος Βλάχος
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Το ΥΠΕΘΑ του Ν. Δένδια… “under surveillance”! Επιτροπεία του Μεγάρου Μαξίμου
      Τη συγκρότηση της Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας, που θα προέλθει από την αναβάθμιση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, ανακοίνωσε στη χθεσινή ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στη συζήτηση με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.
      Γράφει ο ΚΑΥΣΙΜΑΡΧΗΣ
      Υπενθυμίζεται ότι τη θέση κατέχει από τις 14 Οκτωβρίου 2020 ο Δρ. Θάνος Ντόκος, που έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Μάλιστα στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ, όπου ο Ντόκος αναφέρεται με τη σημερινή ιδιότητα του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, φιλοξενούνται πληροφοριακά στοιχεία για αυτόν. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του συσχέτισε τη συγκρότηση της Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας με τη συνολική μετάλλαξη της έννοιας της άμυνας.
      «Και βέβαια, αυτό το οποίο άλλοτε αποκαλούσαμε “άμυνα”, σημαίνει πολλά περισσότερα από τη φύλαξη των συνόρων. Περιλαμβάνονται πλέον σε αυτό πολύπλευρες υβριδικές απειλές, είτε αυτές έχουν τη μορφή οργανωμένων μεταναστευτικών ροών είτε έχουν την μορφή κυβερνοεπιθέσεων είτε τη μορφή εκστρατειών παραπληροφόρησης, με συχνό στόχο τη χειραγώγηση των πολιτών μιας κοινωνίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
      «Γι’ αυτό και έχει μια σημασία ότι την επιτελική ευθύνη για την παρακολούθηση αυτών των σύνθετων υβριδικών απειλών, δίπλα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα την έχει και η Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας, αναβαθμίζοντας τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας ουσιαστικά σε μία μικρή, ευέλικτη αλλά οργανωμένη δομή υπό την προσωπική μου παρακολούθηση», εξήγησε.
      Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, αντίστοιχες δομές λειτουργούν σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της γειτονικής Τουρκίας. Εξ ορισμού πάντως, ο μετασχηματισμός του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας σε μόνιμη δομή χάραξης πολιτικής εθνικής ασφάλειας αλλά και διατήρησης της ιστορικής (θεσμικής) μνήμης, που δεν θα επηρεάζεται από κυβερνητικές μεταβολές λόγω εκλογών ή ανασχηματισμού και η οποία σε περίπτωση κρίσης θα αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο, ώστε στην εκάστοτε κυβέρνηση να παρουσιάζονται ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες επιλογές δράσης, αποτελεί -καταρχήν- θετική εξέλιξη.
      Επίσης με τη μόνιμη δομή εξασφαλίζεται η διαρκής και ολοκληρωμένη υποστήριξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) σε ειρήνη και κρίση. Σημαντικά οφέλη θα προκύψουν από την επίτευξη συντονισμού στη σύνταξη και επικαιροποίηση της Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας (ΠΕΑ) και της εκτίμησης των απειλών και των κινδύνων του παρόντος και του προβλεπτού μέλλοντος.
      Όμως κατά το δίκτυο συλλογής πληροφοριών του DP, η πρωθυπουργική εξαγγελία κάθε άλλο παρά ευμενούς υποδοχής έτυχε από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, καθώς συνεπάγεται αναδιάταξη των όποιων ισορροπιών μεταξύ των υπουργείων και της νέας δομής η οποία τελεί υπό την προσωπική παρακολούθηση του πρωθυπουργού. Μάλιστα, καλά πληροφορημένη πηγή εξέφρασε την εκτίμηση ότι καταλυτικό ρόλο για τη δημιουργία της Γραμματείας Εθνικής Ασφαλείας είχαν τα πρόσφατα εγκαίνια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας που είχαν ισχυρό εσωκομματικό άρωμα.
      «Σε κάθε περίπτωση είτε πρόκειται για «Νέο παιδί στην [κυβερνητική] γειτονιά» («New Kid on the Block»*) είτε απλώς για την εγκατάσταση πρωθυπουργικής επιτροπείας («καπέλωμα») υποψήφιου δελφίνου», θα φανεί σύντομα», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή. «Το σχετικό Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) που θα αναθέτει τις αρμοδιότητες στη Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας θα είναι εξαιρετικά διαφωτιστικό».*Παράφραση της ονομασίας του γνωστού αμερικανικού, ποπ συγκροτήματος (New kids on the block) της δεκαετίας 1980 – 1990.
      Πηγή: 
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      M. Κοττάκης: Γεωπολιτική και Δασμοί Τραμπ με την Ελλάδα σε οριακή υπαρξιακά και εθνικά κατάσταση
      Αίσθηση προκαλούν τα όσα αποκαλύπτει για την υπόθεση των Τεμπών με πολύ συγκεκριμένα περιστατικά
      Ο αρθρογράφος και συγγραφέας, διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας "Εστία", μιλώντας στον 98.4, εξηγεί γιατί κατά την γνώμη του η πολιτική δασμών του Τραμπ, είναι στη ουσία μέσο γεωπολιτικής πίεσης και με οικονομικούς όρους, θεωρώντας ο Αμερικανός Πρόεδρος ότι για χρόνια οι ΗΠΑ έχασαν την παραγωγική τους βάση, εξασφαλίζοντας άλλα κράτη σε αυτό. Με υπόδειγμα την Ουκρανία αλλά και τις οικονομικές συμπεριφορές ισχυρών κρατών της Ευρώπης, ο Μανώλης Κοττάκης, ερμηνεύει τις κινήσεις Τραμπ, σημειώνοντας εμφατικά ότι η Τουρκία με μόλις 10% δασμούς πρέπει να λέει πολλά στην ελληνική πολιτική και οικονομική ελίτ, αφού οι δασμοί του 20% προφανώς αφορούν την μη εξαίρεση μας από το κλάμπ της Ε.Ε., από την άλλη όμως αναδεικνύουν ότι ο δεδομένος σε διευκολύνσεις στις ΗΠΑ, χωρίς να διαπραγματευτεί έστω σοβαρά ανταλλάγματα, τελικά δεν έχει διαφορετική μοίρα από τους υπολοίπους.
      Ο Μανώλης Κοττάκης μιλάει για τις άνευ σχεδιασμού κυβιστήσεις της κυβέρνησης από το υπόθεση της ενέργειας και των γεωτρήσεων, έως την ανυπαρξία στρατηγικής βάθους για μια πολιτική προς όφελος του έθνους, από την οποία δεν εξαιρεί και την στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κόμμα των της αντιπολίτευσης. Αίσθηση τέλος προκαλούν τα όσα αποκαλύπτει για την υπόθεση των Τεμπών με πολύ συγκεκριμένα περιστατικά.
      Όπως λέει, η κυβέρνηση έχει καταγραφεί στην υπόθεση των Τεμπών ως βαριά υπόλογη πολιτικά, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες επιχειρεί μια "αντεπίθεση" επικοινωνιακά διαρκείας ανασύροντας πορίσματα του παρελθόντος όπως τα έλαια σιλικόνης, που παρότι επιστημονικά είναι άκυρα, σερβίρονται ως νέα και πάλι μαζί με δηλώσεις κάποιων νομικών και τεχνικών σε μια προσπάθεια να προκαλέσει σύγχυση στη κοινή γνώμη, ώστε να ελέγξει την κατάσταση και να προσπεράσει το θέμα από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, μειώνοντας την φθορά που της προκαλεί.
      Πηγή: neakriti.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Οι ισραηλοτουρκικές σχέσεις είναι σχέσεις αγάπης-μίσους
      [iEpikaira: Αναδημοσιεύουμε επίκαιρο άρθρο που επιχειρεί να σκιαγραφήσει τις περίπλοκες ισραηλοτουρκικές σχέσεις... Σημειώνεται ότι γράφηκε ενώ κατέρρεε το καθεστώς του Άσαντ.]
      iEpikaira.- [δημοσιεύτηκε 12:30-10/12/24, ανανεώθηκε 10:03-11/12/24] Οι περίπλοκες ισραηλοτουρκικές σχέσεις είναι σχέσεις αγάπης-μίσους, καρότου και μαστίγιου, αλληλοθαυμασμού και καχυποψίας. Τα συχνά "ενδοσυζυγικά" καβγαδάκια" -που συχνά καταλήγουν σε ακραίες καταστάσεις... βλ. γεγονότα Μαβί Μαρμαρά- όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, ξεχνιούνται και επανέρχεται η ομαλότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι και οι δύο χώρες παύουν να επιδιώκουν την περιφερειακή ηγεμονία σε μια από τις πιο ασταθείς περιοχές του κόσμου. Δεδομένων των φιλοδοξιών τους και την αναζήτηση αναγκαίου ζωτικού χώρου, ενίοτε βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα, αλλά όποτε οι γεωστρατηγικές και γεωοικονομικές στοχεύσεις τους συγκλίνουν, η συνεργασία τους είναι αγαστή (1, 23, 4). 
      Υπό αυτό το πρίσμα, αμφότερες διατηρούν "back up plans" η μια έναντι της άλλης για την περίπτωση όπου τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου. Έτσι για το Ισραήλ το "back up plan" είναι το "τόξο Κρήτης-Κύπρου-Κουρδιστάν" με τον Ελληνισμό να αναλαμβάνει ρόλο ανασχετικού παράγοντα έναντι των νεοθωμανικών επεκτατικών βλέψεων, ενώ για την Τουρκία, η σύσφιξη των σχέσεών της με τα ιρανικά proxies και τους τζιχαντιστές στην περιοχή, αποτελούν το αντιστάθμισμα στις ισραηλινές βλέψεις. 
      Τόξο Κρήτης-Κύπρου-Κουρδιστάν

      Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρούσβελτ έλεγε ότι πρέπει πάντα "να μιλάς απαλά και να κρατάς μεγάλο ραβδί". Στη Μέση Ανατολή όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Οι δυτικοί τρόποι εδώ είναι ασύμβατοι ενώ η "σκληρή γλώσσα" πάει χέρι-χέρι με το "ραβδί". Για την ακρίβεια θα λέγαμε ότι πρέπει "να μιλάς σκληρά και να απειλείς με μεγαλύτερο ραβδί από του αντιπάλου σου, ακόμη κι αν δεν το 'χεις...". 
      Εν προκειμένω βέβαια -και δεδομένων των ως άνω διαπιστώσεων-, το ζήτημα δεν είναι το πόσο στενές ή μη είναι οι ισραηλοτουρκικές σχέσεις, αλλά το πώς αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός εν συνόλω την δική του ασφάλεια και πώς επιλέγει να δράσει για να την κατοχυρώσει. Και πιο συγκεκριμένα, το πώς οι αθηναϊκές και κυπριακές πολιτικές ηγεσίες αντιλαμβάνονται τη σταδιακή δημιουργία του "τόξου Κρήτης-Κύπρου-Κουρδιστάν" ως απότοκο της κυοφορούμενης «βαλκανιοποίησης» της Μέσης Ανατολής και το συνακόλουθο ενδεχόμενο να κληθούν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα όταν/αν ξαναεκτροχιαστούν οι ισραηλοτουρκικές σχέσεις... Διότι το ισραηλοαμερικανικό σχέδιο για de jure αναγνώριση του Μεγάλου Κουρδιστάν είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει αντανακλαστικά έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο ως "εκτόνωση/εξωτερίκευση του οξύτατου προβλήματος που θα δημιουργηθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας με κίνδυνο τις περαιτέρω εθνοτικές διασπάσεις" (1 και 2).
      Άραγε έχουμε αντιληφθεί τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχουμε; Το ότι ο Ελληνισμός είναι το "ραβδί" που κραδαίνουν τρίτες χώρες για την επίτευξη των στοχεύσεών τους είναι άξιο πανηγυρισμών; Ελλείψει στρατηγικού σχεδιασμού και πολιτικής εμβρίθειας, έχουμε καταντήσει να χαιρόμαστε που γινόμαστε εργαλεία για την άσκηση πίεσης στην Τουρκία, και αυτό σίγουρα δεν θα μας βγει σε καλό...
      iEpikaira
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Σφυροκόπημα ισραηλινών σε συριακές στρατιωτικές υποδομές που οι Τούρκοι ετοιμαζόταν να εγκατασταθούν
      Μεγάλη ισραηλινή δύναμη προωθήθηκε από τη νεκρή ζώνη στα Κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν προς την πόλη Nawa, στην επαρχία Daraa
      Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην κεντρική και νότια Συρία, καθώς οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εξαπέλυσαν μαζικές αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικούς στόχους και συγκρούστηκαν με τοπικές ένοπλες ομάδες.
      Μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων σε στρατιωτικές βάσεις
      Οι επιθέσεις ξεκίνησαν αργά το βράδυ της 2ας Απριλίου, στοχεύοντας τις "υπόλοιπες στρατιωτικές δυνατότητες" στη στρατιωτική αεροπορική βάση Hama, στην επαρχία Hama, καθώς και στη βάση T-4, στην ανατολική επαρχία Homs, σύμφωνα με ανακοίνωση του IDF.
      Οι Ισραηλινοί ανέφεραν ότι οι διάδρομοι απογείωσης, οι αποθήκες καυσίμων και τα ραντάρ αυτών των εγκαταστάσεων καταστράφηκαν.Παράλληλα, οι Ισραηλινοί στόχευσαν "στρατιωτικές υποδομές" κοντά στη Δαμασκό, χωρίς να διευκρινίσουν λεπτομέρειες.Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), που εδρεύει στο Λονδίνο, επιβεβαίωσε ότι το επιστημονικό ερευνητικό κέντρο Barzeh, κοντά στην πρωτεύουσα, επλήγη από πολλαπλά χτυπήματα.Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πραγματοποιήθηκαν 18 επιθέσεις στη στρατιωτική βάση Hama και τρεις στη βάση T-4.Βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν τεράστιες εκρήξεις στα σημεία που επλήγησαν, ενώ φωτογραφίες από τη Hama αποκαλύπτουν κατεστραμμένα μαχητικά αεροσκάφη.
      Ισραηλινό μήνυμα προς την Τουρκία
      Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στον απόηχο αναφορών ότι η Τουρκία σχεδιάζει να αναπτύξει στρατεύματα σε στρατιωτικές βάσεις της κεντρικής Συρίας.Σύμφωνα με το Middle East Eye, η Άγκυρα προετοιμάζεται να αναπτύξει αντιαεροπορικά συστήματα και μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη στη βάση T-4 και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Palmyra, τα οποία δέχθηκαν ισραηλινά χτυπήματα και τον προηγούμενο μήνα.Το SOHR αναφέρει ότι τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν στη Hama, ενώ Σύριοι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και τρεις Τούρκοι μηχανικοί. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
      Ισραηλινή προέλαση στα νότια – Συγκρούσεις με ενόπλους
      Την ίδια στιγμή, μεγάλη ισραηλινή δύναμη προωθήθηκε από τη νεκρή ζώνη στα Κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν προς την πόλη Nawa, στην επαρχία Daraa.Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν καταλάβει την περιοχή μόλις λίγες ώρες μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο μιας ευρείας επιχείρησης που περιλάμβανε περίπου 500 αεροπορικές επιθέσεις, με στόχο την εξουδετέρωση των εναπομεινουσών συριακών στρατιωτικών δυνάμεων.Πάντως, η προέλαση προς τη Nawa προκάλεσε εκκλήσεις για "Τζιχάντ", με δεκάδες ντόπιους ενόπλους να παίρνουν τα όπλα και να προσπαθούν να ανακόψουν την ισραηλινή προέλαση κοντά στην πόλη Tasil.Το IDF επιβεβαίωσε ότι το πρωί της 3ης Απριλίου, τοπικοί μαχητές άνοιξαν πυρ εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στην Tasil, καθώς αυτοί επιχειρούσαν να "κατασχέσουν όπλα και να καταστρέψουν τρομοκρατικές υποδομές".Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στρατιώτες της 474ης Ταξιαρχίας του Γκολάν ανταπέδωσαν τα πυρά και "εξουδετέρωσαν" αρκετούς ενόπλους τόσο στο έδαφος όσο και από αέρος.Οι Ισραηλινοί τόνισαν ότι δεν υπήρξαν απώλειες στις τάξεις τους και ότι η επιχείρηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς.Ωστόσο, το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA έκανε λόγο για εννέα νεκρούς σε ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή Harsh Sad al-Jubailiya, μεταξύ Nawa και Tasil, περιγράφοντας την επίθεση ως "σφαγή".Αυτό ήταν το δεύτερο περιστατικό μέσα σε λίγες ημέρες όπου Ισραηλινοί στρατιώτες δέχονται επίθεση στη νότια Συρία μετά την κατάληψη της νεκρής ζώνης.
      Αντιδράσεις και καταδίκη από τη συριακή κυβέρνηση
      Οι αιματηρές επιθέσεις και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις προκάλεσαν την έντονη καταδίκη της προσωρινής συριακής κυβέρνησης, η οποία χαρακτήρισε τα γεγονότα "κατάφωρη παραβίαση" της συριακής κυριαρχίας."Σε μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας της Συρίας, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιθέσεις σε πέντε περιοχές της χώρας", ανέφερε το Συριακό Υπουργείο Εξωτερικών."Αυτή η αδικαιολόγητη κλιμάκωση είναι μια σκόπιμη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Συρίας και επιδείνωσης των δεινών του λαού της", πρόσθεσε η ανακοίνωση.Το υπουργείο τόνισε επίσης ότι οι ισραηλινές επιθέσεις οδήγησαν στην "σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή" της στρατιωτικής βάσης Hama, κατηγορώντας το Τελ Αβίβ ότι επιδιώκει να διατηρήσει την αστάθεια στη Συρία.
      Ισραηλινό προειδοποιητικό μήνυμα προς τη Δαμασκό
      Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Israel Katz δήλωσε ότι οι επιθέσεις στη Συρία αποτελούν "προειδοποίηση για το μέλλον"."Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Συρία να γίνει απειλή για τις κοινότητές μας και τα στρατηγικά μας συμφέροντα", τόνισε ο Katz."Αν επιτρέψετε σε εχθρικές προς το Ισραήλ δυνάμεις να εισέλθουν στη Συρία και να απειλήσουν την ασφάλειά μας, θα πληρώσετε βαρύ τίμημα", πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον προσωρινό πρόεδρο της Συρίας Ahmed Al-Sharaa, γνωστό ως Abu Mohammad al-Joulani.Η σύγκρουση δείχνει πως το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να αποτρέψει μια στρατηγική συμμαχία Τουρκίας-Συρίας, με την Άγκυρα να αντιμετωπίζει πλέον μια σοβαρότερη πρόκληση από κάθε προηγούμενη στρατιωτική εμπλοκή της στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ.
      Πηγή: bankingnews.gr
      Το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία – Κατηγορεί την Τουρκία πως θέλει να τη μετατρέψει σε «προτεκτοράτο»Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν χθες Πέμπτη νέα αεροπορικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων κοντά στη Δαμασκό, ανακοίνωσε ΜΚΟ, παρά την προειδοποίηση ειδικού επιτετραμμένου του ΟΗΕ, που κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία πως επιδιώκει να «αποσταθεροποιηθεί» η Συρία.
      Εντατικοί ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί προχθές Τετάρτη το βράδυ στην κεντρική Συρία και στην περιοχή της Δαμασκού ακολουθήθηκαν από χερσαία επιδρομή στο νότιο τμήμα της συριακής επικράτειας.
      Συνολικά σκοτώθηκαν δεκατρείς άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
      Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Γκάιρ Πέντερσεν κάλεσε χθες το Ισραήλ «να σταματήσει τις επιθέσεις αυτές (…) οι οποίες υπονομεύουν τις προσπάθειες να οικοδομηθεί νέα Συρία, σε ειρήνη με τον εαυτό της και την περιφέρεια, κι αποσταθεροποιούν τη Συρία σε ευαίσθητη στιγμή».
      Χθες βράδυ, ισραηλινά αεροσκάφη διεξήγαγαν νέα πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων στην περιφέρεια της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
      Μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ και την κατάληψη της εξουσίας από συμμαχία ισλαμιστικών ένοπλων οργανώσεων την 8η Δεκεμβρίου, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν προχωρήσει σε εκατοντάδες πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων στη συριακή επικράτεια, σχεδόν όλα από αέρος.
      Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ο Ισραέλ Κατς, διεμήνυσε χθες στον νέο de facto ηγέτη της Συρίας, τον Άχμαντ αλ Σάρα, πως θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» αν απειληθεί η ασφάλεια του Ισραήλ.
      Προχθές το βράδυ, η ισραηλινή αεροπορία προχώρησε σε σειρά βομβαρδισμών, εναντίον κέντρου στρατιωτικής έρευνας στη Δαμασκό, στρατιωτικού αεροδρομίου στη Χάμα και της αεροπορικής βάσης T4 στην επαρχία Χομς — οι δυο τελευταίες εγκαταστάσεις βρίσκονται στο κεντρικό τμήμα της Συρίας.
      Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το αεροδρόμιο «καταστράφηκε σχεδόν εντελώς» και κατήγγειλε «προσπάθεια εκ προμελέτης για την αποσταθεροποίηση της Συρίας».
      Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τέσσερις στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν στα πλήγματα στο αεροδρόμιο στη Χάμα.
      Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τουλάχιστον ένα στρατιωτικό αεροσκάφος απανθρακωμένο και στρατιωτικά οχήματα, ανάμεσά τους ένα με εγκατεστημένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, να έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές.
      Κτίριο του κέντρου επιστημονικής έρευνας στο Μπαρζέ, προάστιο της Δαμασκού, επίσης καταστράφηκε, μετέδωσε ανταποκριτής του AFP.
      Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι έπληξαν «στρατιωτικές δυνατότητες στις συριακές βάσεις στη Χάμα και T4», καθώς και «άλλες στρατιωτικές υποδομές στην περιοχή της Δαμασκού».
      Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στον στρατό των νέων de facto αρχών ανέφερε πως η ΄Τουρκία προσπαθεί να εγκαταστήσει «στρατιωτικές θέσεις» στη Συρία, ανάμεσά τους μια «στο εσωτερικό της βάσης T4».
      Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, ο Γεδεών Σάαρ, κατηγόρησε την Τουρκία ότι διαδραματίζει «αρνητικό ρόλο στη Συρία», όπως και «στον Λίβανο». «Δεν νομίζουμε πως η Συρία πρέπει να γίνει τουρκικό προτεκτοράτο», πέταξε.
      Στη Ντεράα, εξοργισμένο πλήθος πήγε χθες στις κηδείες εννιά ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή χερσαία εισβολή.
      «Πρόκειται για αγροτική περιοχή (…) όπου κανένας δεν απειλεί τις ισραηλινές δυνάμεις. Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά, αλλά δεν αποδεχόμαστε να μας επιτίθενται», είπε ο 48χρονος Χάλεντ αλ Άουντατ.
      Οι επαρχιακές αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο εννιά ανθρώπων κοντά στην πόλη Νάουα, έπειτα από βομβαρδισμό που ακολουθήθηκε από χερσαία επιδρομή. Η επιχείρηση αυτή διεξήχθη πιο βαθιά στο συριακό έδαφος από οποιαδήποτε προηγουμένη.
      Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα θύματα ήταν κάτοικοι που πήραν τα όπλα έπειτα από εκκλήσεις σε τζαμιά να αποκρουστεί η ισραηλινή προέλαση.
      Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ανταπέδωσε πυρά στη νότια Συρία και «εξάλειψε ένοπλους τρομοκράτες» με πλήγματα που εξαπέλυσε από εδάφους και από αέρος.
      «Η παρουσία όπλων στη νότια Συρία αποτελεί απειλή για το κράτος του Ισραήλ», ανέφερε εκπρόσωπος του στρατού.
      Μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, το Ισραήλ έστειλε μονάδες πέρα από την λεγόμενη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο υψίπεδο του Γκολάν, στη νοτιοδυτική Συρία. Και προχώρησε σε εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον εγκαταστάσεων του πρότερου καθεστώτος, επιχειρηματολογώντας πως σκοπός του είναι να αποτραπεί το ενδεχόμενο το οπλοστάσιο του Άσαντ να πέσει στα χέρια των νέων αρχών, που η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτηρίζει «τζιχαντιστές».
      Στα τέλη του Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός Νετανιάχου απαίτησε την «πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της νότιας Συρίας».
      Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε χθες βράδυ την Κυριακή το Ισραήλ πως «έχει μετατραπεί στη μεγαλύτερη απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια» και «αποσταθεροποιεί» τη Συρία «προκαλώντας χάος και τροφοδοτώντας την τρομοκρατία».
      Η τουρκική διπλωματία έκρινε πως το Ισραήλ πρέπει «να εγκαταλείψει» τις «επεκτατικές πολιτικές του, να αποσυρθεί από τα εδάφη που κατέχει και να σταματήσει να υπονομεύει τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Συρία».
      Το Ισραήλ κατά πληροφορίες έχει καλέσει τον βασικό του σύμμαχο, τις ΗΠΑ, να φροντίσουν το κράτος της Συρίας να είναι αδύναμο.
      Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ ertnews.gr
      Μπαράζ ισραηλινών βομβαρδισμών και «μήνυμα» προς την ΤουρκίαΤο Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία αφότου συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων ανέτρεψε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ την 8η Δεκεμβρίου
      Μπαράζ βομβαρδισμών στα συριακά εδάφη πραγματοποίησε την Τετάρτη το Ισραήλ.
      «Ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή» έπληξε «κτίριο επιστημονικής έρευνας» στη συνοικία Μπαρζέ της Δαμασκού, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Η ίδια εγκατάσταση είχε ήδη βομβαρδιστεί. Ακόμη, το πρακτορείο αναφέρθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή «στα περίχωρα» της Χάμας, χωρίς να διευκρινίσει ποιος ήταν ο στόχος.
      Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για βομβαρδισμούς σε διάφορες περιοχές της Συρίας. Αργότερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι έπληξαν «στρατιωτικές δυνατότητες στις συριακές βάσεις στη Χάμα και T4, στην επαρχία Χομς (κεντρικά), καθώς και άλλες στρατιωτικές υποδομές στην επαρχία της Δαμασκού».
      Στην διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών, καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Χάμα και έχασαν την ζωή τους εννέα άμαχοι, σύμφωμα με τις τοπικές συριακές αρχές στην Νταράα.
      Στρατηγική «ομαλοποίησης της βίας στη χώρα»
      Επίσης, με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε μέσω Telegram, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών της de facto κυβέρνησης έκανε γνωστό πως «καταδικάζει σθεναρά την πιο πρόσφατη ισραηλινή επίθεση εναντίον της Συρίας» που αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της συριακής εθνικής κυριαρχίας».
      Το συριακό υπουργείο ανέφερε επίσης ότι τα χτυπήματα σημειώνονται την ώρα που στην χώρα γίνεται προσπάθεια ανοικοδόμησης μετά από 14 χρόνια πολέμου και έκανε λόγο για στρατηγική «ομαλοποίησης της βίας στη χώρα».
      Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε αρκετούς ένοπλους τρομοκράτες που πυροβόλησαν εναντίον στρατευμάτων στην περιοχή Τασίλ της νότιας Συρίας. Ανέφερε επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατέσχεσαν όπλα και κατέστρεψαν στρατιωτικές υποδομές. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε την επιχείρησή του στην περιοχή και τονίζεται ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει την ύπαρξη στρατιωτικής απειλής από τη Συρία.
      Με το βλέμμα στην… Τουρκία
      Πάντως, σύμφωνα με πηγή της Jerusalem Post, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Συρία είχαν σκοπό «να στείλουν ένα μήνυμα προς την Τουρκία: μην εγκαταστήσετε στρατιωτικές βάσεις στη Συρία και μην εμπλέκεστε με την ισραηλινή εναέρια δραστηριότητα».
      Πηγή: naftemporiki.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Κύπρος: Η Βουλή υπερψήφισε την εθελοντική στράτευση γυναικών
      Η Βουλή, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας Βασίλη Πάλμα, ψήφισε το απόγευμα για ρύθμιση της διαδικασίας για εθελοντική στράτευση των γυναικών στην Εθνική Φρουρά, μετά την ολοκλήρωση της φοίτησής τους στη μέση εκπαίδευση. Υπέρ ψήφισαν 32 βουλευτές ενώ αποχή τήρησαν 15 (βουλευτές του ΑΚΕΛ και η ανεξάρτητη Αλεξάνδρα Ατταλίδου).
      Καταψηφίστηκε τροπολογία του ΑΚΕΛ που προνοούσε το πλαίσιο της στράτευσης να καθορίζεται με κανονισμούς της Βουλής, αντί με υπουργικά διατάγματα.
      Στις τοποθετήσεις Βουλευτών τέθηκαν διάφοροι προβληματισμοί και ζητήθηκε η διαχείρισή τους από το Υπουργείο, έγιναν αναφορές για νομοσχέδιο χωρίς επαρκή μελέτη ενώ δεν έλειψαν οι επικρίσεις κατά της Κυβέρνησης για «επικοινωνιακά τεχνάσματα» και «πυροτεχνήματα».
      Τι προνοεί το νομοσχέδιο
      ----
      Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η πρόσκληση των γυναικών πολιτών για εθελοντική στράτευση θα διενεργείται με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως ακριβώς συμβαίνει με την υποχρεωτική στράτευση των αρρένων πολιτών.
      Παράλληλα ο Υπουργός Άμυνας, κατόπιν της έκδοσης του διατάγματος, εξουσιοδοτείται όπως εκδώσει απόφαση, έπειτα από εισήγηση του Αρχηγού Εθνικής Φρουράς, αναφορικά με τις μονάδες και τις ημερομηνίες κατάταξης, τη διάρκεια της θητείας, τη διαδικασία, τον τρόπο καταγραφής των γυναικών πολιτών της Δημοκρατίας για στράτευση, τις συνακόλουθες στρατολογικές μεταβολές, την επιλογή και την κατανομή τους, τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις, τις άδειες, τον χρόνο πραγματικής θητείας, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια προς υλοποίηση της πρόσκλησης των γυναικών πολιτών και την εκπλήρωση της εθελοντικής θητείας γενικότερα.
      Ειδικότερα, παρέχεται στον Υπουργό Άμυνας ευρεία διακριτική ευχέρεια να καθορίζει το πλαίσιο εντός του οποίου θα διενεργείται η εθελοντική στράτευση των γυναικών.
      Οι γυναίκες πολίτες δύναται να υπηρετούν εθελοντικά μόνο, εφόσον κριθούν ως ικανές κατηγορίας πρώτης (Ι/1) ή δεύτερης (Ι/2), σε αντίθεση με τους άρρενες πολίτες οι οποίοι εκπληρώνουν θητεία ακόμη και αν κριθούν ικανοί κατηγορίας τρίτης (Ι/3) ή τέταρτης (Ι/4).
      Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία προς εξυπηρέτηση και διασφάλιση του κυριότερου σκοπού εισαγωγής του θεσμού της εθελοντικής στράτευσης γυναικών πολιτών, ήτοι της ενίσχυσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς.
      Στο νομοσχέδιο επιπρόσθετα παρέχεται η δυνατότητα για εφεδρική υπηρεσία στις γυναίκες που θα εκπληρώνουν εθελοντική στρατιωτική θητεία, δεδομένου ότι τους ζητηθεί και αποδεχθούν την ένταξή τους στην εφεδρεία. Διασαφηνίζεται εξάλλου ότι οι διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας που καθορίζουν την υποχρεωτική στράτευση, αφορούν μόνο τους άρρενες πολίτες της Δημοκρατίας.
      Αναφέρεται ότι η εθελοντική στρατιωτική θητεία, η οποία έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες, έχει τα αντίστοιχα ίδια αποτελέσματα και συνέπειες με την πραγματική θητεία. Στα έννομα αποτελέσματα θα περιλαμβάνεται η πίστωση μονάδων στις κοινωνικές ασφαλίσεις, καθώς και η πίστωση μονάδων για διορισμό στην εκπαιδευτική υπηρεσία και σε άλλες θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας.
      Η εφεδρική υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά καθίσταται δυνητική και όχι υποχρεωτική τόσο για τις γυναίκες που εκπλήρωσαν εθελοντική στρατιωτική θητεία όσο και για τις γυναίκες που προσλαμβάνονται στην Εθνική Φρουρά με σύμβαση ως οπλίτες.
      Πηγή: sigmalive.com
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η απαρχή μιας Νέας Πολιτείας

      Το τέλος της μεταπολίτευσης και η απαρχή μιας Νέας Πολιτείας
      Γεώργιος Χ. Τορνικάντης
      Διανύουμε μία κομβική εποχή και βιώνουμε μία μεγάλη ιστορική στιγμή ως έθνος, ως πολιτισμός και ως κράτος. Η σημερινή εποχή κινείται σε γοργούς ρυθμούς και σε ιλιγγιώδεις ταχύτητες, τις οποίες δεν τις προλαβαίνουμε. Τα γεωπολιτικά δρώμενα και τα ιστορικά γεγονότα εξελίσσονται διαρκώς και εμείς αδυνατούμε να τα ερμηνεύσουμε. Τα βιβλία ιστορίας του μέλλοντος θα αφιερώσουν σελίδες για τους σύγχρονους Έλληνες ως παράδειγμα προς αποφυγή και ως κράτος προς κατεδάφιση.
      Στο μόνο που μπορούμε να βασιζόμαστε πλέον, καθότι δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη και καμία ελπίδα στο υπάρχων πολιτικό σύστημα και στην διακυβέρνηση του, είναι ένα θαύμα από τον Τριαδικό Θεό ή μία μεγάλη πνευματική Αφύπνιση μετά από κάποιο καίριο πλήγμα, κι αυτό κατά παραχώρηση της Θείας πρόνοιας.
      Όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένως στην ιστιοσελίδα μας, πιστεύουμε ακράδαντα ότι διανύουμε το πέρας της μεταπολιτευτικής περιόδου και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι θα προκύψει μετά από την κατάρρευση του δυτικότροπου κρατιδίου της Ελληνικής Δημοκρατίας, είμαστε όμως βελτιόδοξοι και ελπιδοφόροι πως μετά την διάλυση του ψευτορωμέικου, θα αναδυθεί η αληθινή Ελλάδα και μία νέα πολιτεία εις το όνομα της Αγίας Τριάδος.
      Αυτή τη στιγμή η παρακμή της Ελλάδας ως κράτος και ο σύγχρονος ελληνισμός ομοιάζουν απίστευτα με την τελευταία περίοδο της ελληνιστικής περιόδου προ της ελεύσεως του Ιησού Χριστού. Επικρατεί πλήρης αποχαύνωση και αποπροσανατολισμός στις λαϊκές τάξεις, διαφθορά και έπαρση στις άρχουσες και κυβερνούσες τάξεις σε σημείο πλήρους αποκοπής από τον λαό σε συναισθηματικό, ψυχολογικό και πολιτισμικό επίπεδο. Η μεσαία τάξη προσπαθεί να διατηρήσει τις επιχειρήσεις της παρατηρώντας μέρα με την μέρα και χρόνο με τον χρόνο τα κέρδη της να μειώνονται σημαντικά και να παραμένει εγκλωβισμένη ανάμεσα σε επιδοτήσεις και σε φοροαπαλλαγές. Ενώ όσοι πολίτες της χώρας είναι ανήσυχοι και αναζητητές μιας εναλλακτικής αλήθειας προσπαθώντας να ξεφύγουν από την οδυνηρή πραγματικότητα μας προστρέχουν στους ”δασκάλους” εναλλακτικών ρευμάτων (βουδισμός, γιόγκα, συμπαντικές ενέργειες, κλπ.) ή τους επαγγελματίες ψυχολόγους, σύμβουλους ψυχικής υγείας και σύμβουλους ζωής (life coaches).
      Την ίδια περίοδο που επικρατούσε η ασυδοσία, η βλασφημία και η ακολασία στην ελληνιστική εποχή και οι άνθρωποι έβρισκαν απαντήσεις στα υπαρξιακά τους ερωτήματα στις φιλοσοφικές σχολές (στωικισμός, επικουρισμός, νεοπλατωνισμός, κ.α.) νιώθοντας εγκαταλελειμμένοι από τους εθνικούς τους ”θεούς”, το ίδιο συναίσθημα και η ίδια ανάγκη επικρατεί στον σύγχρονο άνθρωπο και Έλληνα της εποχής που διανύουμε.
      Η διαφορά είναι πως τότε ήμασταν υπό την κυριαρχία της παγανιστικής Ρώμης και δεν ήμασταν ανεξάρτητο κράτος. Σήμερα είμαστε ”ανεξάρτητο” κράτος υπό την κηδεμονία της δαιμονικής Ευρώπης. Η πτώση δεν θα είναι μόνο ατομική και προσωπική αλλά συλλογική και πανεθνική. Η Ελλάδα ως κράτος διανύει τον χειρότερο της ιστορικό κατήφορο με πληθώρα κοινωνικών ζητημάτων (Τέμπη, ανεργία, μετανάστευση, εγκληματικότητα, υπογεννητικότητα κ.α.), οικονομικών θεμάτων (μισθοί, επιδοτήσεις, υψηλή φορολογία, ασφαλιστικό, κ.α.), πολιτικών καταστάσεων (έλλειψη αντιπολίτευσης, αποδόμηση εθνικού κυριαρχικού λόγου, πατριδοκαπηλία, προσβολή θρησκευτικού συναισθήματος, κ.α.) και ασφαλώς εθνικών ζητημάτων (Μακεδονικό, Θρακικό, Αιγαίο, Κύπρος, κ.α.) με μία κυβέρνηση όπου φαίνεται αδιάντροπα πως εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα και τα οικογενειακά της δικαιώματα ως αυτόκλητοι κληρονόμοι της Ελλάδος και έναν λαό να είναι τελείως αποστασιοποιημένος από τις διεθνείς καταστάσεις και από την ελληνική πραγματικότητα και εθελούσια διασκορπισμένος μέσα στο καταιγισμό των μικροαπολαύσεων, των ηδονών και των εύκολων πληροφοριών. (φαγητό, σεξ και διαδίκτυο, το νέο τρίπτυχο)
      Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αποτέλεσε την έναρξη της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας μετά την άτακτη φυγή των Συνταγματαρχών. Ήταν αυτή που θεμελίωσε στον 20ο αιώνα την δυτική στρατηγική και την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική στην Ελλάδα. Και ήταν αυτή που έσυρε την πατρίδα μας στο μαντρί της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς όρους και χωρίς ενστάσεις, άνευ εθνικού οράματος και άνευ εθνικής στρατηγικής. Οι υπόλοιπες κυβερνήσεις συνέχισαν την κληρονομιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή (ο όρος εθνάρχης είναι προσβλητικός προς το έθνος και την ιστορία), του ανθρώπου δηλαδή που υπήρξε η αρχή του δημοκρατικού πολιτεύματος και της επιστροφής των ασώτων γιων της, μόνο που δεν επέστρεψαν ως μετανοημένοι αλλά λυσσασμένοι από τα ευρωπαϊκά σαλόνια.
      Το στρατιωτικό καθεστώς των Συνταγματαρχών έπεσε εξαιτίας της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 και η Νέα Δημοκρατία επέστρεψε χάριν αυτής της τραγωδίας. Στην δεύτερη φάση της εισβολής, η Δημοκρατία έδειξε το πραγματικό τη πρόσωπο. Δεν επέστρεψε για να υπερασπιστεί το έθνος και τα εθνικά συμφέροντα της αλλά τα δικά της συμφέροντα και τα κοινοβουλευτικά της δικαιώματα. Το ίδιο ακριβώς πράττει σήμερα η κυβέρνηση της χώρας και όλο το πολιτικό φάσμα. Αγωνίζεται να διατηρήσει τα προνόμια της στο εσωτερικό και διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους, Αμερικάνους και Τούρκους την γη μας και τα ύδατα μας ώστε να παραμείνουν στις θέσεις τους παραπληροφορώντας και συσκοτίζοντας τον λαό με ψευδείς πληροφορίες και ανούσια θεάματα.
      Η κοινοβουλευτική μας δημοκρατία έχει ημερομηνία λήξης. Το τέλος θα είναι οριστικό για τους εκπροσώπους της και οδυνηρό για το έθνος μας. Η δημοκρατία επέστρεψε μέσω τραγωδίας και θα μας αφήσει μέσω τραγωδίας. Και όπως τότε ήμασταν μόνοι μας λόγω λανθασμένων χειρισμών του καθεστώτος, έτσι και τώρα είμαστε περιθωριοποιημένοι από τους εταίρους μας Αμερικάνους, Ευρωπαίους και Ρώσους λόγω των επιτήδειων χειρισμών της κυβέρνησης στο Ουκρανικό, στο Αιγαιακό και στην πρωτοπορία της πολιτικής διαφθοράς και απόλυτης εξουσιομανίας.
      Ο επερχόμενος παγκόσμιος πόλεμος και η αναπόφευκτη τουρκική εισβολή πλησιάζει και είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να οδηγηθούμε συλλογικά στην πνευματική αφύπνιση και στην ειλικρινή μετάνοια ως έθνος και ως λαός και να συλλογιστούμε πως ο μόνος βέβαιος σύμμαχος μας είναι ο Κύριος και η μόνη που δεν θα μας εγκαταλείψει την ύστατη στιγμή είναι η Μητέρα Του.
      Και με την χάριν Του θα μπορέσουμε να αναστηθούμε ξανά ως ελεύθερη πατρίδα και ως Νέα Πολιτεία με ελληνικό πολιτικό λόγο, ελεύθερη κυρίαρχη κρατική βούληση και χριστιανική ορθόδοξη θεώρηση λειτουργώντας ως πολιτειακό πρότυπο και ως πόλος έλξης και θέσης μέσα σε ένα νέο αναδυόμενο πολυπολικό σύστημα. Αυτή την φορά όχι μέσω κάποιου κόμματος (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), ούτε μέσω ανθρώπων (Καραμανλής, Παπανδρέου, Βενιζέλος) ώστε το έθνος να μην παρασυρθεί από την μαζικότητα ενός κινήματος χάνοντας τον εαυτό του, ούτε να ”θεοποιήσει” κάποιον αρχηγό καταλύοντας το ανθρώπινο πρόσωπο του αλλά εμπιστευόμενος τον Δημιουργό του και δοξολογώντας το όνομα Του, θα αναμένει τον θεόσταλτο εκπρόσωπο Του που θα έρθει σαν αστραπή μέσα σε σκοτεινό καιρό…
      Πηγή: neopolitika.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Chevron - Exxon Mobil: Τί επιτάχυνε τις κινήσεις τους;
      «Αυτό που δεν τολμούσε να πράξει η χώρα μας, να προβεί σε παραχωρήσεις, αυτή τη στιγμή μας επιβάλλεται», είπε η πρόεδρος επιτροπής υδρογονανθράκων Ν.Α. Ευρώπης, Τερέζα Φωκιανού, στην εκπομπή On Politics με τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.
      Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για ανάπτυξη υδρογονανθράκων σε κάθε γωνιά του πλανήτη είναι αυτή που πυροδοτεί και το ενδιαφέρον των δύο αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών, Exxon Mobil και Chevron, για έρευνες στη χώρα.
      «Αυτό που δεν τολμούσε να πράξει η χώρα μας, να προβεί σε παραχωρήσεις, αυτή τη στιγμή μας επιβάλλεται», είπε η πρόεδρος επιτροπής υδρογονανθράκων Ν.Α. Ευρώπης, Τερέζα Φωκιανού, στην εκπομπή On Politics με τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής. Θύμισε δε ότι πριν από 2-3 χρόνια ο υπουργός Εξωτερικών από την Αίγυπτο είχε πει πως η Ελλάδα δεν σχεδιάζει να γίνει χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων.
      «Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες ασχολούνται παγκόσμια με επενδύσεις σε θαλάσσιες περιοχές με βαθιά ή πολύ βαθιά νερά, γιατί εκεί περιμένουν να βρουν πολύ μεγάλα αποθέματα. Όσο πιο μεγάλο είναι το ρίσκο τόσο μεγαλύτερα αποθέματα περιμένουν», εξήγησε.
      «Μία από τις περιοχές που τους ενδιαφέρει πολύ είναι η λεκάνη της Μεσογείου. Δεν είναι τυχαίο ότι η Λιβύη ανακοίνωσε παραχωρήσεις για 20 περιοχές φτάνοντας στα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, χωρίς να τα παραβιάζει», πρόσθεσε.
      Σημείωσε πως ακόμη είμαστε στην αρχή και πολύ μακριά από το να πανηγυρίζουμε, αφού απαιτείται μία χρονοβόρα διαδικασία για διεθνή διαγωνισμό. Αφού γίνει η διαδικασία του διαγωνισμού, οι θαλάσσιες έρευνες, όπως εξήγησε, χρειάζονται 8 χρόνια. «Η πρώτη φάση είναι 3 χρόνια. Σε κάθε φάση που τελειώνει μπορούν να φύγουν», είπε, εκτιμώντας ότι θα έχουμε μία εικόνα για το εάν μπορούμε να αισιοδοξούμε σε περίπου 5 χρόνια από τώρα.
      Πηγή: geopolitico.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Jerusalem Post: Ιστορική ευκαιρία να διώξετε την Τουρκία από την Κύπρο
      φωτο protagon.gr
      Turkey’s military expansion in Syria: A new threat to Israel’s security - opinion
      Turkish President Recep Tayyip Erdogan's call for Allah to "bring destruction upon Zionist Israel," underscores that a direct military clash is inevitable.
      By SHAY GALAPRIL 2, 2025 03:42
      A Turkish drone penetrating Israeli airspace is no longer imaginary – by 2025, it has become a realistic threat. Turkish President Recep Tayyip Erdogan’s unprecedented statement on March 30, openly calling for Allah to bring “destruction upon Zionist Israel,” underscores that a direct military clash is inevitable. Turkey is already deeply entrenched near Israel’s borders, unlikely to leave voluntarily.
      Following the Turkish-backed December 2024 coup in Damascus, Ankara has become Syria’s principal powerbroker, directly or indirectly controlling around 8,000 sq.km. from Idlib to Ras al-Ayn, dangerously close to Israeli territory.
      This Islamist-oriented Syrian government, now openly allied with Ankara, is actively negotiating a formal defense pact to host Turkish troops and advanced air-defense systems permanently on Syrian soil, a move that would fundamentally alter the strategic balance.
      Reports confirm that Turkey is already preparing air bases in northern Syria capable of launching drone operations, which could threaten Israeli airspace directly and severely constrain Israel’s operational freedom.
      Israel’s strategic community, as indicated clearly in the Nagel Committee’s report released in January 2025, has identified Turkey’s deepening military entrenchment in Syria as potentially “even more dangerous than the Iranian threat.”Syria's newly appointed president for a transitional phase Ahmed al-Shaara meets with Turkey's President Recep Tayyip Erdogan at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, February 4, 2025. (credit: MURAT CETINMUHURDAR/PPO/HANDOUT VIA REUTERS)
      Brig.-Gen. (res.) Eran Ortal, former head of the IDF’s Dado Center, echoes this concern, emphasizing Turkey’s advanced drone capabilities, sophisticated electronic warfare, and NATO-standard military training as critical risks to Israel’s national security.
      Further compounding Israel’s challenge is Turkey’s overt support for Hamas, increasingly operating freely within Turkish territory. Senior Hamas operatives, including Saleh al-Arouri, have been coordinating terrorist operations from Istanbul – a reality confirmed by Israeli intelligence and reported widely in international media.
      Moreover, recent intelligence reports from late 2024 raised concerns among US lawmakers that Hamas may have expanded its presence into Turkish-occupied Northern Cyprus, exacerbating Israeli worries that Turkey might weaponize its proxies against Israel from these newly acquired forward-operating bases.
      Notably, Turkey’s pro-government media, including Yeni Safak and Sabah, have reported intensified military cooperation with Syria’s new Islamist-oriented government, citing diplomatic and security sources discussing permanent air bases and drone deployments.Erdogan's aggressive stance toward Israel
      Senior Erdogan advisers have also publicly promoted inflammatory claims of alleged Israeli aggression, even urging readiness through activation of Russian-made S-400 missile systems, underscoring Ankara’s confrontational posture toward Israel.
      Recent events significantly reinforce this threat perception. Erdogan himself escalated the rhetoric dramatically on March 30, explicitly calling upon Allah to bring “destruction upon Zionist Israel,” a statement described by Foreign Minister Gideon Sa'ar as explicitly antisemitic and dangerous to regional stability.
      Such inflammatory rhetoric, unprecedented even by Erdogan’s own standards, reveals a clear intent to mobilize nationalist sentiment at home, diverting attention from internal crises and potentially laying the groundwork for military escalation.
      Erdogan's aggressive posture in Syria poses significant diplomatic and operational challenges for NATO. Turkey’s membership places the alliance in an impossible predicament should a conflict erupt with Israel.
      Although Ankara could theoretically invoke NATO’s Article 5, key members – particularly the US, France, Germany, and Greece – are deeply skeptical of Erdogan’s recent provocations and breaches of alliance protocols. This internal division risks paralyzing NATO, undermining its cohesion, and potentially leaving Turkey isolated within Western strategic frameworks.
      Erdogan faces mounting domestic turmoil, including soaring inflation above 44% and recent political upheaval, notably the arrest of Istanbul’s Mayor Ekrem Imamoglu. Historically, leaders under similar pressures have resorted to external conflicts as distractions. Israeli analysts fear Erdogan may exploit nationalist sentiment through increased tensions with Israel.
      Given Erdogan’s ongoing struggle to contain massive internal unrest, exemplified by unprecedented mass protests following Imamoglu’s arrest, a calculated escalation against Israel appears increasingly plausible.
      Turkey’s internal crisis reached a boiling point in late March 2025, following the politically charged arrest of Ekrem Imamoglu, Erdogan’s main rival. Hundreds of thousands took to the streets in the largest anti-government protests in over a decade, accusing Erdogan of dismantling democracy.
      Imamoglu, jailed under questionable charges and stripped of his academic credentials to bar his candidacy, continues rallying the opposition from prison, branding Erdogan a “tyrant.”A person carries a Turkish flag as people take part in a protest against the arrest of Istanbul Mayor Ekrem Imamoglu as part of a corruption investigation, in Istanbul, Turkey, March 24, 2025. (credit: REUTERS/MURAD SEZER)
      Erdogan's strategy and risks involved
      Beyond domestic political distraction, Erdogan’s strategic motives include consolidating influence in the Eastern Mediterranean, expanding Turkey’s geopolitical leverage in NATO and vis-à-vis Russia, and asserting dominance in the Sunni Arab world.
      Yet, Erdogan risks losing more than political capital. A reckless military adventure against Israel could endanger Turkey’s already tenuous hold over Northern Cyprus, occupied since 1974.
      With Greece and Cyprus rapidly modernizing their armed forces through substantial Israeli defense exports – including Greece’s acquisition of Elbit’s PULS rocket launchers and Rafael’s Spike anti-tank missiles, and Cyprus deploying the advanced Barak MX air-defense system produced by Israel Aerospace Industries – any Turkish aggression could prompt decisive retaliation, potentially rolling back decades of Turkish military entrenchment on the island.
      Such a scenario offers Greece and Cyprus historic opportunities. A weakened and distracted Turkey might lose control over Northern Cyprus, enabling diplomatic efforts by the EU and UN to end the occupation and significantly reshape regional geopolitics.
      Erdogan’s Turkey faces growing isolation. Egypt, Saudi Arabia, and the United Arab Emirates distrust his ties to Hamas and the Muslim Brotherhood, while Greece, Cyprus, and Israel’s strong alliance leaves Ankara with minimal regional support.
      Russia currently acts as a reluctant stabilizer. Israel, despite longstanding tensions, quietly supports Moscow’s continued presence at Tartus and Khmeimim bases to counterbalance Turkey’s ambitions.
      Nevertheless, Israel cannot rely solely on external actors. Immediate strategic adjustments are vital: defining clear red lines against Turkish incursions and bolstering air defense, electronic warfare, and deterrence.
      Erdogan’s antisemitic statements, overt threats, and support for Hamas must be swiftly exposed to global audiences. A proactive diplomatic and media campaign emphasizing these dangers and Turkey’s NATO breaches is crucial to ensure international legitimacy for any Israeli response.
      Ultimately, preparedness remains Israel’s strongest deterrent. History shows that the best way to avoid war is visible and resolute preparation. Analysts increasingly recognize that Erdogan’s posture toward Israel aims at reshaping regional strategic dynamics rather than seeking short-term tactical gains. Israel must publicly expose and proactively challenge Erdogan’s strategic ambitions.
      The Nagel Committee rightly urges an urgent increase in Israel’s defense budget – up to an additional NIS 15 billion annually over five years – to adequately prepare the IDF for these emergent Turkish threats.
      Erdogan’s regime has never been closer to conflict with Israel. With domestic legitimacy collapsing amid mass protests, Erdogan’s threats have become immediate and increasingly militarized. While open to dialogue, Israel must recognize that military confrontation is no longer a question of “if,” but “when.” Visible military preparedness, strengthened air defenses, advanced intelligence, and proactive diplomacy are Israel’s strongest deterrents.
      The writer is an expert in strategic communications and national security, specializing in crisis management and countering disinformation. He previously served as Vice President of External Relations at Israel Aerospace Industries and has advised senior Israeli officials on defense and diplomatic strategy during national emergencies.
      Source: https://www.jpost.com/opinion/article-848399
      Μία σύγκρουση του Ισραήλ με την Τουρκία στο έδαφος της Συρίας δεν είναι πλέον ένα φανταστικό σενάριο: Η Ελλάδα και η Κύπρος στο επίκεντρο των εξελίξεων μεταξύ των Ιεροσολύμων και της ΆγκυραςΈνα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που διεισδύει στον ισραηλινό εναέριο χώρο δεν είναι πλέον φανταστικό σενάριο. Το 2025, έχει γίνει ρεαλιστική απειλή.
      Η άνευ προηγουμένου δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 30 Μαρτίου, που κάλεσε ανοιχτά τον Αλλάχ να φέρει «την καταστροφή στο Σιωνιστικό Ισραήλ», υπογραμμίζει ότι μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Η Τουρκία είναι ήδη βαθιά ριζωμένη κοντά στα σύνορα του Ισραήλ, απίθανο να φύγει οικειοθελώς.
      Μετά το υποστηριζόμενο από την Τουρκία πραξικόπημα του Δεκεμβρίου του 2024 στη Δαμασκό, η Άγκυρα έχει γίνει ο κύριος ισχυρός μεσίτης της Συρίας, ελέγχοντας άμεσα ή έμμεσα περίπου 8.000 τ.χλμ. από το Idlib στο Ras al-Ayn, επικίνδυνα κοντά στο ισραηλινό έδαφος.
      Αυτή η ισλαμιστική συριακή κυβέρνηση, τώρα ανοιχτά συμμαχική με την Άγκυρα, διαπραγματεύεται ενεργά ένα επίσημο αμυντικό σύμφωνο για να φιλοξενεί μόνιμα τουρκικά στρατεύματα και προηγμένα συστήματα αεράμυνας στο συριακό έδαφος, μια κίνηση που θα άλλαζε θεμελιωδώς τη στρατηγική ισορροπία.
      Τον κώδωνα του κινδύνου για ένοπλη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας κρούει ο αναλυτής SHAY GAL στην ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post [ https://www.jpost.com/opinion/article-848399 ], μάλιστα στο ίδιο δημοσίευμα περιλαμβάνει και την Ελλάδα, καθώς και την Κύπρο στην εξίσωση για τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο.
      Η Ελλάδα και η Κύπρος στο επίκεντρο των εξελίξεων
      Η Jerusalem Post δεν αφήνει έξω από την ανάλυσή της την Ελλάδα και την Κύπρο σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν απειλεί μόνο το Ισραήλ, αλλά και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα και η Κύπρος παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς μια τουρκική κλιμάκωση θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα τα συμφέροντά τους.
      Κάνει αναφορά και στα εξοπλιστικά προγράμματα αναφέροντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος ενισχύουν τις ένοπλες δυνάμεις τους με τη βοήθεια του Ισραήλ.
      Η Ελλάδα έχει προμηθευτεί εκτοξευτές πυραύλων Elbit PULS και αντιαρματικούς πυραύλους Spike της Rafael, ενώ η Κύπρος αναπτύσσει το προηγμένο σύστημα αεράμυνας Barak MX της Ισραηλινής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Η στρατιωτική αναβάθμιση αυτών των χωρών, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη απομόνωση της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή, μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή.
      Αναλυτές επισημαίνουν ότι μια αποδυναμωμένη Τουρκία θα μπορούσε να χάσει τον έλεγχο στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο, δημιουργώντας ευκαιρίες για την ΕΕ και τον ΟΗΕ να πιέσουν για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στο νησί.
      Σε επικίνδυνα επίπεδα οι εντάσεις Ιεροσολύμων και Άγκυρας
      Σε εκτεταμένη ανάλυσή του SHAY GAL η ισραηλινή εφημερίδα, σημειώνει ότι οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, με την Άγκυρα να αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή και το Τελ Αβίβ να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.
      Το ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί στρατιωτικής εμπλοκής στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την αυξημένη τουρκική δραστηριότητα στη θάλασσα και τον εναέριο χώρο, έχουν εντείνει τις ανησυχίες στο Ισραήλ.Παράλληλα, η ισραηλινή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Άγκυρας, ειδικά μετά τις επιθέσεις της Χαμάς και την αλλαγή των γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή.
      Η Jerusalem Post τονίζει ότι η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω των στρατηγικών συμμαχιών που διαμορφώνονται. Η Τουρκία ενισχύει τις σχέσεις της με το Ιράν και το Κατάρ, ενώ το Ισραήλ λαμβάνει στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και περιφερειακούς συμμάχους όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
      Τα σενάρια στρατιωτικής σύγκρουσης δεν θεωρούνται πλέον ακραία, με αναλυτές να προειδοποιούν για τον κίνδυνο απρόβλεπτων εξελίξεων που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή.
      Οι επόμενες κινήσεις των δύο πλευρών θα είναι καθοριστικές. Το Ισραήλ ενισχύει την άμυνά του και προχωρά σε στρατηγικές κινήσεις αποτροπής, ενώ η Τουρκία διαμηνύει πως δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση εάν το θεωρήσει απαραίτητο. Οι εξελίξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το ενδεχόμενο σύγκρουσης μοιάζει πλέον πιο ρεαλιστικό από ποτέ.
      Πηγή: https://hellasjournal.com/2025/04/mia-sygkrousi-tou-israil-me-tin-tourkia-sto-edafos-tis-syrias-den-einai-pleon-ena-fantastiko-senario-i-ellada-kai-i-kypros-sto-epikentro-ton-exelixeon-metaxy-ton-ierosolymon-kai-tis-agkyras/
      [iEpikaira: Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ!]
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ι. Μάζης: Το Ισραήλ βασίζεται σε Ελλάδα-Κύπρο ως πνεύμονες στρατηγικής ασφαλείας - Η Chevron θέλει τον EastMed
      Ιωάννης Μάζης: Από τη στιγμή που το Ισραήλ βασίζεται στην Κύπρο και την Ελλάδα ως πνεύμονες στρατηγικής ασφαλείας δεν υπάρχει περίπτωση να μην ολοκληρωθούν τα έργα της ηλεκτρικής διασύνδεσης και του EastMed. Η παρουσία του Τραμπ στον Λευκό Οίκο και του Νετανιάχου δίπλα μας δίνει αίσθημα ασφάλειας σε Chevron-Exxon για να συνεχίσουν, οι οποίες θέλουν τον άξονα του EastMed για να μεταφέρουν το φυσικό αέριο.
      [iEpikaira: Τα βυθοτεμάχια νότια της Κρήτης μπορούν να εξυπηρετηθούν και από αγωγό που θα ξεκινά από την Κρήτη... Όχι απαραίτητα την κυπριακή και ισραηλινή ΑΟΖ όπως ο EastMed...]
      Πηγή: geopolitico.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Παρίσι: «Οι πύραυλοι Meteor στην Τουρκία έχουν εξοργίσει τους Έλληνες»
      «Η πιθανή πώληση στην Τουρκία πυραύλων Meteor, παραγωγής MBDA, έχει εξοργίσει τους Έλληνες που φοβούνται για την ασφάλεια του εναέριου χώρου τους. Το Παρίσι διαβεβαιώνει ότι δεν έχει το πάνω χέρι».
      Τα μαχητικά βομβαρδιστικά Rafale F3-R διασχίζουν με μεγάλη ταχύτητα τον ουρανό της Αττικής στις 25 Μαρτίου. Τα αεροσκάφη Dassault είναι το καμάρι και η χαρά της στρατιωτικής παρέλασης αυτής της εθνικής γιορτής, που γιορτάζει την ελληνική ανεξαρτησία. Όμως η υπεροχή που δίνουν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έναντι των γειτόνων της μπορεί να είναι μόνο προσωρινή, γράφει η γαλλική Les Echos.
      Στην Ελλάδα, τους τελευταίους μήνες επικρατεί μια κάποια πικρία προς τον στενότερο σύμμαχό της, τη Γαλλία, με την οποία η χώρα διατηρεί συνήθως άριστες σχέσεις.
      Αιτία: αποκαλύψεις στον Τύπο που αναφέρουν προχωρημένες διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου για την απόκτηση πυραύλων Meteor.
      Μια «αδιανόητη» πώληση
      Αυτός ο πύραυλος αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς, ικανός να αναχαιτίσει στόχους σε απόσταση άνω των 100 km, δεν υπάρχει αντίστοιχος στην αγορά.
      Παράγεται από τον πανευρωπαϊκό κατασκευαστή πυραύλων MBDA (κοινή ιδιοκτησία των Airbus, BAE Systems και Leonardo), εξοπλίζει τόσο το Rafale, συμπεριλαμβανομένων των 24 μονάδων στην Ελλάδα, όσο και το Eurofighter Typhoon που κατασκευάζει το Ηνωμένο Βασίλειο.
      Η Άγκυρα, μάλιστα, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον εδώ και αρκετούς μήνες για το βρετανικό αεροσκάφος να ανανεώσει τον στόλο των παλαιωμένων F-16… με την προϋπόθεση να παραδοθούν τα 40 παραδείγματα με τα Meteors.
      Αδιανόητο για τους Έλληνες, οι οποίοι εκπλήσσονται από το γεγονός ότι μια ευρωπαϊκή ομάδα, εν μέρει γαλλική, εμπλέκεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα θα έβαζαν σε κίνδυνο το προβάδισμα της χώρας στον αέρα.
      «Η Τουρκία είναι μια εχθρική χώρα, που απειλεί ανοιχτά με πόλεμο κατά της Ελλάδας εάν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα πέρα ​​από τα έξι ναυτικά μίλια.
      «Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι θέλουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους, αλλά αυτοί οι πύραυλοι είναι εξαιρετικά όπλα ημιστρατηγικής σημασίας και η ιδέα ότι δίνονται είναι πέρα ​​από τη φαντασία μου», διαμαρτύρεται ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της πλειοψηφίας και καθηγητής διεθνών σχέσεων.
      «Βρείτε μια διέξοδο από ψηλά»
      Η Γαλλίδα πρέσβειρα στην Ελλάδα, Λοράνς Οέρ, κλήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια για εξηγήσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με τον Εμμανουέλ Μακρόν στις αρχές Φεβρουαρίου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν στρατηγική συνεργασία το 2021 – συμπεριλαμβανομένης ρήτρας αμοιβαίας βοήθειας – και ότι θεωρήθηκε ότι αυτός ο οπλισμός θα παρέμενε αποκλειστικός.
      Οι Γάλλοι διπλωμάτες, από την πλευρά τους, είναι ομόφωνοι στη θέση τους: το Παρίσι δεν έχει κανέναν έλεγχο.
      Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία συνεργασίας, οι έξι χώρες που παράγουν Meteor (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία) θα είχαν δεσμευτεί να μην μπλοκάρουν τις εξαγωγές εκτός εάν απειλούνταν ζωτικά συμφέροντα. Για να μην αναφέρουμε ότι το Λονδίνο υπολογίζει σε αυτήν την παραγγελία Eurofighter, η οποία θα διατηρούσε τις γραμμές συναρμολόγησης σε λειτουργία που δεν είναι καθόλου κορεσμένες.
      «Όπως κανένα κράτος δεν εποπτεύει τους δικούς μας εξαγωγικούς ελέγχους, εμείς δεν έχουμε καμία επίβλεψη των εξαγωγών βρετανικών όπλων […] Σε αυτό το θέμα, έχουμε μόνο διπλωματία και πειθώ για να μπορέσουν όλοι να βρουν μια διέξοδο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκόρνου κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Εθνοσυνέλευση στα μέσα Φεβρουαρίου.
      Ο τελευταίος, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι η πώληση απέχει ακόμα πολύ από την απόκτησή του, αναμένεται στις 14 Απριλίου στην Αθήνα για συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του.
      Basile Dekonink με την Anne Bauer (Ανταπόκριση από Αθήνα)

      ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟEchedoros.blog
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Θα πέσει γέλιο: Οι ΗΠΑ επιδιώκουν τη δέσμευση του 5% των αμυντικών δαπανών από όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ

      Τη συνεχή δέσμευση της Ουάσινγκτον στη συμμαχία του ΝΑΤΟ τόνισε ο Μάρκο Ρούμπιο.
      "Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δεσμευτούν να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες σε τουλάχιστον 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) τους", δήλωσε χαρακτηριστικά.
      "Θέλουμε να φύγουμε από εδώ με την κατανόηση ότι βρισκόμαστε σε μια πορεία, μια ρεαλιστική πορεία, ώστε κάθε ένα από τα μέλη να δεσμευτεί και να εκπληρώσει την υπόσχεση να φτάσει μέχρι το 5% των δαπανών. Αυτό περιλαμβάνει και τις ΗΠΑ", δήλωσε ο Ρούμπιο πριν από μια συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
      Ο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι "τόσο ενεργές όσο ποτέ άλλοτε στη συμμαχία του ΝΑΤΟ".
      Πηγή: capital.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Σαουδική Αραβία - Κατάρ - Κουβέιτ δεν θα παράσχουν βοήθεια για ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν
      Αν και ο Trump λέει ότι προτιμά τη διπλωματία, έχει απειλήσει ότι «θα υπάρξουν βομβαρδισμοί όπως δεν έχουν ξαναδεί»
      Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Κουβέιτ έχουν ενημερώσει διακριτικά την Τεχεράνη ότι δεν θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να εξαπολύσουν επίθεση στο Ιράν από το έδαφός τους.Μια πηγή στη Σαουδική Αραβία το μοιράστηκε με το i24NEWS .Η εξέλιξη έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.Πρόσφατα, ο Πρόεδρος Trump ενέτεινε τις αμερικανικές επιδρομές εναντίον των Houthis που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θεωρούν το Ιράν υπεύθυνο για τον αποκλεισμό της Ερυθράς Θάλασσας από τους Houthis.Αν και ο Trump λέει ότι προτιμά τη διπλωματία, έχει απειλήσει ότι «θα υπάρξουν βομβαρδισμοί όπως δεν έχουν ξαναδεί».Η πηγή επιβεβαίωσε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ ενημέρωσαν τους Ιρανούς ότι η απαγόρευση των αμερικανικών δυνάμεων περιλαμβάνει επιχειρήσεις υποστήριξης, όπως το να επιτρέπεται σε αεροσκάφη ανεφοδιασμού των ΗΠΑ ή αεροπλάνα αναγνώρισης να συμμετέχουν σε αποστολές που υποστηρίζουν επίθεση.Προηγουμένως, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ διέταξε αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή με περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη.
      Πηγή: bankingnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      H Porsche εξετάζει την επιστροφή της στην αμυντική βιομηχανια
      Η Porsche SE, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Volkswagen, εξετάζει την άμυνα και τις υποδομές ως πιθανούς νέους τομείς μακροπρόθεσμων επενδύσεων, δήλωσε την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν σχέδια πώλησης μετοχών της Volkswagen ή της Porsche AG.
      Το κοινοβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε αυτό το μήνα σχέδια για τη δημιουργία ενός ταμείου υποδομών ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ και την έγκριση υψηλότερων δαπανών για την άμυνα, στέλνοντας τις μετοχές των κατασκευαστικών και αμυντικών εταιρειών στα ύψη, καθώς οι επενδυτές ήλπιζαν ότι η αύξηση των δαπανών θα μπορούσε να αναζωογονήσει την οικονομική ανάπτυξη.
      Οι νέες επενδύσεις πρέπει να παράγουν οικονομικές αποδόσεις για να συνεισφέρουν στα μερίσματα και να δίνουν ιδέες για νέες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της Volkswagen και της Porsche AG, δήλωσε ο Λούτζ Μέσκε, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Porsche SE για τη διαχείριση επενδύσεων και πρώην επικεφαλής των οικονομικών της Porsche AG.
      Η Porsche SE, που ελέγχεται από τις οικογένειες Porsche και Piech, είναι ο κορυφαίος επενδυτής του Volkswagen Group με 31,9% των μετοχών και 53,3% των δικαιωμάτων ψήφου. Κατέχει επίσης το 12,5% της αυτοκινητοβιομηχανίας πολυτελών αυτοκινήτων Porsche AG, ενώ μεγάλο μέρος του υπόλοιπου ανήκει στον Όμιλο Volkswagen.
      Πηγή: ot.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      ΗΠΑ: Γιατί οι ΔΕΝ επέβαλαν δασμούς στη Ρωσία - Μια εξήγηση, μια διάψευση και ένα ανέκδοτο...
      Δεν κάνουμε εμπόριο με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία είπε ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Scott Bessent
      Τους λόγους για τους οποίους ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump δεν ανακοίνωσε την επιβολή δασμών στη Ρωσία διευκρίνισαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.Σε δηλώσεις του στο Fox News o Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Scott Bessent υποστήριξε ότι αυτό συνέβη διότι πολύ απλά οι ΗΠΑ δεν κάνουν εμπόριο με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.«Λοιπόν, δεν κάνουμε εμπόριο με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.Σωστά;Βρίσκονται υπό κυρώσεις» επισήμανε ο Bessent.Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Caroline Leavitt είπε μιλώντας στο Axios ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ήδη «αποκλείουν κάθε ουσιαστικό εμπόριο».Ανώνυμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στους New York Times ότι η Κούβα και η Βόρεια Κορέα δεν περιλαμβάνονται επίσης στον κατάλογο για τον ίδιο λόγο.Σύμφωνα με την Leavitt, οι τρέχουσες κυρώσεις σε αυτές τις τέσσερις χώρες είναι αρκετά αυστηρές, και συνεπώς δεν εξετάζεται επί του παρόντος η εισαγωγή πρόσθετων εμπορικών περιορισμών.Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει «πρόσθετες σκληρές κυρώσεις» στο μέλλον.
      Η διάψευση
      Πάντως, το Axios αντικρούει τα λεγόμενα των Αμερικανών αξιωματούχων και επισημαίνει ότι το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ παραμένει, αν και ο τζίρος του έχει μειωθεί κατά περίπου 10 φορές - από 35 δισ. δολάρια που ήταν το 2021 σε 3,5 δισ. δολάρια το 2024.«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να συναλλάσσονται περισσότερο με τη Ρωσία από ό,τι με χώρες όπως ο Μαυρίκιος ή το Μπρουνέι, οι οποίες βρίσκονται στη λίστα με τους δασμούς του Trump», επισημαίνει το Axios.
      Πηγή: bankingnews.gr
      Τραμπ: Επιβολή δασμών σε νησί που δεν κάνει εξαγωγέςΓια τον Ρίτσαρντ Κοτλ, ιδιοκτήτη μιας επιχείρησης τσιμέντου στο νησί Νόρφολκ, μία μπορεί να είναι η εξήγηση για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 29% στις εξαγωγές του μικρού νησιού που βρίσκεται περίπου 1.000 χιλιόμετρα από τις ακτές της ανατολικής Αυστραλίας: "ήταν απλώς ένα λάθος".
      Αν και το ηφαιστειογενές νησί του Ειρηνικού ωκεανού εξάγει σπόρους του φυτού κέντια κυρίως προς την Ευρώπη, αξίας μικρότερης του 1 εκατομμυρίου δολαρίων ετησίως, οι 2.188 κάτοικοί της αντιμετώπισαν την είδηση της επιβολής αμερικανικών δασμών με ένα μίγμα έκπληξης και απορίας.
      "Το νησί Νόρφολκ είναι μια μικρή κουκίδα στον κόσμο", σχολίασε ο Κοτλ. "Δεν εξάγουμε τίποτα".
      Το Νόρφολκ είναι μεταξύ των καμία δεκαριά μικρών περιοχών που εμφανίστηκαν στον κατάλογο με τις χώρες στις οποίες ο Τραμπ αποφάσισε να επιβάλει δασμούς, αν και δεν διαθέτει εξαγωγική βιομηχανία.
      Κάποιες περιοχές, όπως τα νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντ στην Ανταρκτική, τα οποία ανήκουν διοικητικά στην Αυστραλία όπως και το Νόρφολκ, δεν έχουν καν κατοίκους. Παρ’ όλα αυτά από σήμερα έχουν επιβληθεί δασμοί 10% στις εξαγωγές τους προς τις ΗΠΑ.
      Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι εκτίμησε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η χώρα τα πήγε καλύτερα σε σχέση με την ΕΕ και την Κίνα, καθώς ο Τραμπ επέβαλε στην Αυστραλία δασμούς μόνο 10%. Ωστόσο δεν μπόρεσε να εξηγήσει τι συνέβη με το νησί Νόρφολκ.

      "Τελευταία φορά που κοίταξα το νησί Νόρφολκ ανήκε στην Αυστραλία", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Οι ξεχωριστοί, υψηλότεροι δασμοί που ανακοίνωσε ο Τραμπ για το νησί "ήταν μάλλον αναπάντεχοι και λίγο περίεργοι", πρόσθεσε.
      Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, οι ΗΠΑ καταγράφουν εμπορικό έλλειμμα με το νησί Νόρφολκ τα τελευταία τρία χρόνια. Το νησί εξήγαγε προϊόντα αξίας 300.000 δολαρίων στις ΗΠΑ το 20022, 700.000 δολαρίων το 2023 και 200.000 δολαρίων το 2024. Οι εισαγωγές του από τις ΗΠΑ διατηρήθηκαν στα 100.000 δολάρια τα τρία αυτά χρόνια.
      Οι εισαγωγές στο Νόρφολκ από τις ΗΠΑ έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους το 2020, όταν το νησί εισήγαγε προϊόντα αξίας 11,7 εκατ. δολαρίων και δεν εξήγαγε τίποτα.
      "Τα προϊόντα από το νησί Νόρφολκ θα φορολογούνται με δασμούς 29%; Δεν υπάρχουν προϊόντα, οπότε δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις", σχολίασε ο Γκάι Ντάνκαν ιδιοκτήτης λογιστικού γραφείου.
      "Μάλλον δεν γνωρίζουν καν που βρίσκεται το νησί Νόρφολκ. Μάλλον πρόκειται για λάθος", πρόσθεσε.
      Πηγή: capital.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η αποδόμηση του F-35 που είναι το «ιερό δισκοπότηρο» του «εκσυγχρονισμού» των ΕΔ σε ένα βίντεο
      Το…ιερό δισκοπότηρο του «εκσυγχρονισμού» των Ενόπλων Δυνάμεων που ευαγγελίζεται το δίδυμο Μητσοτάκης-Δένδιας είναι χωρίς αμφιβολία το F-35! Ούτε λίγο ,ούτε πολύ παρουσιάζουν την …αποδοχή των ΗΠΑ να μας πουλήσουν F-35 ως τεράστια επιτυχία τους!
      Φυσικά δεν έχουν μπει στον κόπο να απαντήσουν σε όσους πραγματικά ειδικούς έχουν εκφράσει τον σκεπτικισμό τους γι΄ αυτή την αγορά των πολλών δις που θα τα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Έμπειροι αεροπόροι έχουν πει δημόσια πως το αεροσκάφος θα είναι…μερικώς ελεγχόμενο από την Ελλάδα, αφού οι ΗΠΑ θα έχουν διαρκή πρόσβαση στο λογισμικό του! Αυτά που οι Έλληνες αεροπόροι τα έχουν πει εδώ και χρόνια, επιβεβαιώνονται τώρα και από τις επιφυλάξεις που εκφράζουν ευρωπαϊκές χώρες για το ποιος τελικά θα ελέγχει τα F-35.
      Και δεν είναι μόνο αυτό. Στη σελίδα του Σωτήρη Μητραλέξη , έχει αναρτηθεί το βίντεο από συνεδρίαση του Κογκρέσου πριν από ένα περίπου χρόνο, όπου ο τότε ΥΠΑΜ των ΗΠΑ Λ.Όστιν πέρασε το μαρτύριο του ελέγχου για την πρόοδο του προγράμματος F-35. Δείτε τις ερωτήσεις και την αμηχανία του Όστιν για να καταλάβετε τι μας βάζουν να πληρώουμε.
      Το βίντεο είναι πάρα πολύ χρήσιμο και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης εδώ στην Ελλάδα…Για να καταλάβουν πως θα έπρεπε να γίνεται ο έλεγχος στα δισεκατομμύρια των εξοπλισμών . Και στις ΗΠΑ είναι πάρα πολύ ευαίσθητοι στα θέματα Άμυνας και αναζητούν την ομοψυχία. Όμως όπως φαίνεται και στο βίντεο αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από τον σκληρό έλεγχο που γίνεται για τις δαπάνες. Εδώ στα μέρη μας έχουμε μείνει στην …ομοψυχία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να περιμένουν κάποια συζήτηση όπως η χθεσινή στη Βουλή για να πουν και μια κουβέντα παραπάνω.
      Πηγή: militaire.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η Διαμάχη Ελλάδος – Τουρκίας ως Πνευματικός Πόλεμος και ως Σύγκρουση Δύο Κόσμων

      Γεώργιος Χ. Τορνικάντης
      Η σύγκρουση των δύο χωρών έχει τις ρίζες του στον 14ο αιώνα όταν τα πρώτα τουρανικά φύλα εισέβαλλαν στη Μικρά Ασία και απέσπασαν από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία τα εύφορα εδάφη της και τον ζωτικό της χώρο. Η Βυζαντινή Κοινοπολιτεία δεν μπόρεσε ποτέ από την ατυχή και γενναία μάχη του Μάτζικερτ (1) να επανακτήσει πίσω τα χαμένα της εδάφη, εδραιώνοντας την τουρκική κατοχή στα ελληνικά ιωνικά και αιολικά εδάφη πολύ πριν την κατάλυση της Κωνσταντινούπολης. Όμως, η σύγκρουση των δύο χωρών με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Αιγαίου και την ευρωπαϊκή χερσόνησο και την Τουρκία να βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου και στην δυτική άκρη της Ασίας δεν αποτελεί μια απλή πολιτική, γεωπολιτική ή ιστορική διαμάχη δύο ετερόκλητων και αλλόθρησκων εθνών στην ιστορία της ανθρωπότητας όπως αυτή της Ρωσίας με την Γερμανία, της Κίνας με την Ιαπωνία ή της Αμερικής με την Ρωσία.
      Η σύγκρουση της Ελλάδος με την Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί ως ένα συμπαντικό γεωπολιτικό και κοσμοϊστορικό φαινόμενο, το οποίο διακρίνεται σε τέσσερις διαστάσεις: την μυθολογική, την ιστορική (πολιτιστική), την γεωπολιτική και την θρησκευτική (πνευματική).
      Η Μυθολογική Διάσταση
      Κάθε λαός έχει την δική του μυθολογία. Η οποία σύμφωνα με το βάθος χρόνου, το εύρος γνώσεων και το πολιτιστικό υπόβαθρο του λαού αναπαριστά συμπαντικά αρχέτυπα, κοσμοϊστορικές αλήθειες, γεωφυσικά γεγονότα (2) και ψυχικές καταστάσεις και σύνδρομα του ανθρώπου. (3) Ο Ελληνισμός ως πανάρχαιος λαός και με ‘’εθνική’’ συγκροτημένη συνείδηση από τον Τρωικό Πόλεμο μέχρι τις μέρες μας, βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπος με την άλλη πλευρά του Αιγαίου διεκδικώντας την κυριαρχία στο Αιγαίο και την επικράτηση του στο γεωπολιτικό παιχνίδι. Μόνο που αυτή τη φορά, δεν έχει απέναντι του μια ελληνική φυλή, τους Τρώες, οι οποίοι τότε έλεγχαν τα στενά του Ελλήσποντου και περιόριζαν την ηγεμονία του Βασιλέως Αγαμέμνονα και της υπόλοιπης Ελλάδος για μια ενοποίηση των δύο ακτών του Αιγαίου και μια θαλασσοκρατορία υπό την ηγεσία των Μυκηνών. (4) Τώρα, απέναντι μας βρίσκεται ένας λαός όχι με βάθος στο χρόνο αλλά με βάθος στον χώρο. Ένας λαός που αφότου επικράτησε στη Μικρά Ασία και στη Χερσόνησο του Αίμου, ουδέποτε δέχθηκε να υποχωρεί παρά μόνο όταν το επέβαλλαν οι πολιτικές και ιστορικές συγκυρίες ή τα σπαθιά και τα τουφέκια των Ελλήνων.
      Η μυθολογία των Ελλήνων ως συμπαντική αλήθεια και αληθινή προϊστορία μας διδάσκει πως όταν ο Δίας, ο πατέρας θεών και ανθρώπων, κατέφθασε στη γη σύμφωνα πάντα με το απώτατο θεϊκό σχέδιο, άφησε δύο αετούς ελεύθερους ώστε να συναντηθούν στο κέντρο της γης. Και αυτοί συναντήθηκαν στους Δελφούς. Κατά άλλους, στον Όλυμπο, το υψηλότερο μέρος της Ελλάδος. Θεωρώ, πιο εφικτό και αληθές την πρώτη εκδοχή λόγω του παγκοσμίου χάρτη και της χάραξης μιας οριζόντιας γραμμής στο κέντρο της υδρογείου. Επίσης, λόγω ετυμολογίας της λέξεως Δελφοί, (Α – δελφοί), η οποία σηματοδοτεί την δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού πυρήνα για την αδελφοποίηση της Οικουμένης και θεωρούμενος ως ο ομφαλός της γης. (5) Κατά αυτόν τον τρόπο, ο Δίας, η Αθηνά, ο Ποσειδώνας και οι άλλοι, επέλεξαν την Ελλάδα ως τόπο δημιουργίας της ελληνικής φυλής και ως κέντρο πολιτισμού της λοιπής ανθρωπότητας. Από τα αρχαία χρόνια οι Έλληνες θα ταυτιστούν ψυχικά, πνευματικά και συμβολικά με τον αετό, και ιδίως με τον δικέφαλο, σύμβολο και της χιλιόχρονης αυτοκρατορίας μας.
      Αντίθετα, η μυθολογία των Τούρκων βασιζόμενη κυρίως στο ένστικτο επιβίωσης, σε μυστικιστικά ρεύματα τα οποία διαποτίζουν την ασιατική νοοτροπία και ιδιοσυγκρασία και στην επεκτατική και αρπακτική διάθεση των τουρανικών λαών, δημιούργησαν τον μύθο του Γκρίζου Λύκου. Σύμφωνα με αυτό το μύθο, ένας γκρίζος λύκος ως αρχηγός μιας αγέλης λύκων εμφανίστηκε στο λυκόφως μπροστά στις νομαδικές ορδές των τουρανικών πληθυσμών πάνω σε ένα λόφο και τους υπέδειξε να τον ακολουθήσουν. Κάτω από τον μυστικιστικό ουρανό της Ασίας και την μαγνητική έλξη της Σελήνης, οι Τούρκοι τον ακολούθησαν οδηγώντας τους μέχρι τα παράλια της Μικρά Ασίας. Από τότε, οι Τούρκοι θα ταυτιστούν με τον λύκο και θα τον υιοθετήσουν ως σύμβολο, χαιρετισμό και ψυχοσύνθεση μαζί με την σελήνη.
      Από την δυτική πλευρά του Αιγαίου, οι Έλληνες αετοί ως πνεύματα ελευθερίας, περηφάνιας, ισχύς, βασιλείας και υπεροχής . Ανεξάρτητοι και ατίθασοι. Αυτόνομοι και κυριαρχικοί σε ατομικό επίπεδο. Βασιλικοί και αυτοκτονικοί. (6) Και από την άλλη πλευρά, οι Τούρκοι λύκοι ως πνεύματα βιαιότητας, αγριότητας και αρπακτικότητας. Ενστικτώδεις και επεκτατικοί. Ομαδικοί και καταστροφικοί. (7)
      Η Ιστορική (πολιτιστική) Διάσταση
      Η ιστορία της σύγκρουσης των δύο διαφορετικών κόσμων και κοσμοαντιλήψεων ξεκινάει από τους Μηδικούς Πολέμους. Όταν η πολυφυλετική και πολυπολιτισμική Περσική Αυτοκρατορία θα επιδιώξει να υποτάξει τα ανεξάρτητα ελληνικά φύλα και τις αυτόνομες ελληνικές πόλεις, οι οποίες όμως θα βρεθούν ενωμένες μπροστά στην περσική απειλή και την βαρβαρική αλαζονεία λόγω ‘’του Όμαιμου, Ομόθρησκου, Ομόγλωσσου και Ομότροπου’’.
      Η υπεράσπιση της Ελλάδος και κατ’ επέκταση της Ευρώπης και της Χριστιανοσύνης από τον Ασιάτη εισβολέα θα βρει τους Έλληνες πολλούς αιώνες μετά ως Ρωμαίους της Ανατολικής Αυτοκρατορίας να δίνουν μάχες ενάντια στις βαρβαρικές ορδές των Τούρκων νομάδων και γράφοντας ‘’νέες Θερμοπύλες’’ στο βιβλίο της ιστορίας μέσα στα τείχη της Βασιλεύουσας υπό των προσευχών των πιστών και τα δάκρυα των απανταχού Ρωμιών. (8)
      Η δεύτερη αραβική πολιορκία της Κωνσταντινούπολης, όπως απεικονίζεται στο βουλγαρικό αντίτυπο του Χρονικού του Κωνσταντίνου Μανασσή (14ος αιώνας).Μετά την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την αντικατάσταση της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, μια αυτοκρατορία αίματος, βίας και λεηλασίας και μετά από σχεδόν τέσσερις αιώνες οι Έλληνες θα αποφασίσουν να αφήσουν για λίγο τις προσευχές και τα δάκρυα και να πιάσουν ξανά το καρυοφύλλι και την σπάθα με απώτερο στόχο των διωγμό των Τούρκων από τα Βαλκάνια, τον ευρωπαϊκό χώρο και τα αρχέγονα ελληνικά εδάφη στέλνοντας τους πίσω στα βάθη της Ασίας και απελευθερώνοντας την Πόλη των Πόλεων, την Ελληνική Βασιλεύουσα και την επανασύσταση της Βυζαντινής Κοινοπολιτείας ως Ελληνικής Πολιτείας. (9)
      Η μοίρα έχει επιλέξει και η ιστορία έχει κρίνει το ελληνικό έθνος ως συνοριοφύλακες της ευρωπαϊκής ηπείρου, υπερασπιστές του πολιτισμού και υπέρμαχους της χριστιανικής πίστης καταδικασμένους εφόρου ζωής να δίνουν μάχες για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο, ακόμη πολλές φορές και τελείως μόνοι τους. Δεν πρόκειται για μια απλή σύγκρουση μεταξύ δύο αντίπαλων κρατών αλλά για μια αιώνια σύγκρουση ανάμεσα στον πολιτισμό και την βαρβαρότητα, την Ευρώπη και την Ασία, τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ, την Πολιτεία και την Τυραννία.
      Η Γεωπολιτική Διάσταση
      Κάθε κράτος ασκεί την δική του πολιτική σύμφωνα με την γεωγραφική του έκταση, τον πληθυσμό του, την στρατιωτική του ισχύ, την πολιτιστική του ταυτότητα, τους οικονομικούς του πόρους και τον εθνικό του μεγαλοϊδεατισμό. Αυτό που παίζει καταλυτικό ρόλο αν επιθυμεί ένα κράτος να επιβιώσει στον στίβο μάχης των εθνών είναι η γεωγραφία. (10) Ένα λαός μπορεί να αλλάξει με το πέρασμα των αιώνων, να υπάρξει υπογεννητικότητα εντός του έθνους του, να κάνει περικοπές στα εξοπλιστικά συστήματα, να ξεχάσει την πολιτιστική του ταυτότητα ή ακόμη χειρότερα να αλλοιωθεί σε σημαντικό βαθμό ξεχνώντας το ποιος είναι, να μην κάνει χρήση της οικονομικής του δυναμικότητας ή και να μην διαθέτει ένα εθνικό αφήγημα που θα ενώνει το λαό και θα δίνει νόημα στην ύπαρξη του. Η γεωγραφία όμως δεν αλλάζει! Επομένως τα κράτη είναι υποχρεωμένα από την μοίρα τους να ακολουθούν αντίστοιχη γεωπολιτική γραμμή.
      Η Ελλάδα ως θαλάσσιο κράτος και ως ναυτική δύναμη οφείλει να ακολουθήσει την θαλάσσια μοίρα της και το ναυτικό πεπρωμένο της φυλής της αν θέλει να ζήσει. (11) Ενώ η Τουρκία ως χερσαίο κράτος και ως δύναμη ξηράς ακολουθεί σταθερά και ευλαβικά το στρατηγικό της δόγμα και την γεωπολιτική της εξάπλωση και τον ιστορικό της αναθεωρητισμό.
      Θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για έναν νέο ‘’Πελοποννησιακό Πόλεμο’’ με δύο αντίπαλες πλευρές στις άκρες του Αιγαίου Πελάγους. Την Ελλάδα ως Αθηναϊκή Δημοκρατία και την Τουρκία ως Σπαρτιατική Ολιγαρχία. Η ειδοποιός διαφορά στη σύγχρονη ιστορία είναι πως υπάρχει από την αρχή της σύστασης του τουρκικού κράτους στα παράλια της Μικρά Ασίας μια αντιστροφή των γεωπολιτικών ρόλων, με την Τουρκία να ακολουθεί την προκλητική και αλαζονική πολιτική στο Αιγαίο όπως η Αθήνα την εποχή του Περικλέους και την Ελλάδα να κρατάει μια αμυντική στάση μονίμως στα δικά της χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο χωρίς καν να απαντάει δυναμικά όπως απάντησε η Σπάρτη στη τότε επεκτατική πολιτική της Αθήνας και στην συρρίκνωση της επιρροής της.
      Η Τουρκία φαίνεται ως ένα κράτος στρατιωτικό, δυναμικό, προκλητικό, αναθεωρητικό, εθνικιστικό και φονταμελιστικό. Αποτελείται από μια πανσπερμία λαών με σημαντικές διακρίσεις στο εσωτερικό της και αντιμαχόμενες μειονότητες, οι οποίες συσπειρώνονται υπό την ημισέληνο του Ισλάμ και του ‘’τουρκικού μεγαλείου’’. Η ηγεσία της πάσχει από τον σύνδρομο του Περικλέους, το οποίο νομοτελειακά την οδηγεί στην χιτλερική έπαρση με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική συντριβή της.
      Η Ελλάδα φαίνεται ένα κράτος φιλήσυχο, αμυντικό, συντηρητικό, καλοπροαίρετο, δημοκρατικό και αποσυντονισμένο. Είχε ένα μοναδικό πλεονέκτημα απέναντι στη Τουρκία λόγω της πληθυσμιακής της σύστασης και της εθνικής και θρησκευτικής της ομοιογένειας μέχρι και τις αρχές του 2000, το οποίο το απώλεσε εις το όνομα των ‘’ανθρωπίνων δικαιωμάτων’’ και των ‘’ανοικτών συνόρων’’. Παρότι έχει ανυπέρβλητες δυνατότητες και τεράστια ισχύ στον πολιτισμικό και πνευματικό τομέα, δεν θέλει να το αντιληφθεί και δεν επιθυμεί να κάνει χρήση αυτών των μέσων. Ενώ έχει υπό την κυριαρχία της όλο σχεδόν το Αιγαίο και μπορεί να πνίξει την Τουρκία στην αγκαλιά της, προτιμάει να χρησιμοποιεί τα νερά του Αιγαίου μόνο για παραθερισμό. Στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα ως κράτος έχει εγκαταλείψει την γεωπολιτική της ταυτότητα και τον ιστορικό της ρόλο και ουδεμία σχέση έχει με τον ‘’δημοκρατικό πατριωτισμό’’ της αρχαίας Αθήνας ή με τον ‘’συντηρητικό πατριωτισμό’’ της αρχαίας Σπάρτης.
      Η σύγκρουση Ελλάδος – Τουρκίας είναι μια κοσμοϊστορική και γεωϊστορική σύγκρουση Γης και Ύδατος, Ξηράς και Θαλάσσης, Χερσαίας Δύναμης και Θαλάσσιας Δύναμης. Είναι μια διαμάχη δύο διαφορετικών γεωπολιτικών δογμάτων και δύο διαφορετικών σχολών, της Γερμανικής Σχολής και του Γερμανού Karl Haushofer και του Σουηδού Friedrich Ratzel ενάντια στη Αγγλοσαξωνική Σχολή του Βρετανού Harold Mackinder και του Αμερικάνου Alfred Thayer Mahan.
      Όπως και στη φύση και στη δυναμική των δύο στοιχείων, έτσι και στη γεωπολιτική ύπαρξη των κρατών, η γη (δύναμη ξηράς) δεν μπορεί να βλάψει άμεσα το νερό (δύναμη θαλάσσης), παρότι η πρώτη στέκει αγέρωχη και αμετάβλητη, δεν μπορεί να επηρεάσει την θάλασσα. Σε αντίθεση με την θάλασσα που δεδομένου της πολυκύμαντης φύσης της και πολύπλοκης διάθεσης της, μπορεί είτε να φθείρει αργά και σταθερά την γη, είτε να την πνίξει μέσα στην αγκαλιά της.
      Αν η Ελλάδα συγκρουστεί μετωπικά με την Τουρκιά σαν δύο γροθιές, θα βρεθεί συντετριμμένη και λαβωμένη. Αν η Ελλάδα ανοίξει την παλάμη της και πιάσει την γροθιά της Τουρκίας και την στρέψει προς άλλη κατεύθυνση, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη πτώση στη γείτονα χώρα.
      Η Θρησκευτική (πνευματική) Διάσταση
      Η θρησκεία καθορίζει στο μέγιστο βαθμό την ιδιοσυγκρασία, την νοοτροπία, τις πεποιθήσεις και το πνεύμα ενός λαού. Κάθε λαός βλέπει και αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο, την φύση και τον κόσμο γύρω του, όπως βλέπει και αντιλαμβάνεται τον θεό του. Ένας θεός βίαιος και επιθετικός που επιθυμεί μαζικά πιστούς και εκτελεί μαζικά απίστους, είναι ένας θεός επεκτατικός και ‘’ιμπεριαλιστικός’’. Ενώ ένας θεός ειρηνικός και αγαπητικός που επιθυμεί να πείσει και να εμπνεύσει το ποίμνιο του για να τον ακολουθήσει, είναι ένας Θεός αγάπης, ειρήνης και δικαιοσύνης. Αυτό μπορούμε να το δούμε και στη σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, με το δεύτερο να προκαλεί συνεχώς την πρώτη.
      Το Ισλάμ είναι μια θρησκεία βασισμένη σε ένα κώδικα γήινων αξιών, υποχρεώσεων, διαταγών και νόμων με κυριαρχική θέση στη κοσμοθεωρία του την ισχύ και παγκόσμιο κάλεσμα του τον ‘’Ιερό Πόλεμο’’ (Jihad). (12) Είναι μια γήινη θρησκεία πλασμένη από άνθρωπο για τον άνθρωπο της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.
      Ο Χριστιανισμός είναι μια θρησκεία με πανανθρώπινες αξίες, ουράνια κελεύσματα, θεϊκές εντολές και προρρήσεις με κυριαρχική θέση στη κοσμοθεωρία του την αγάπη και παγκόσμιο κάλεσμα του τον ‘’Πνευματικό Πόλεμο’’. (13) Είναι μια ουράνια αλήθεια από τον Θεό μέσω του Υιού του, Ιησού Χριστού, στον άνθρωπο της Οικουμένης.
      Σε μεταφυσικό και πνευματικό επίπεδο, πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ Ηλίου και Σελήνης, Ημέρας και Νύχτας, Σταυρού και Ημισέληνος. Ο Σταυρός λαμβάνεται ως ηλιακό σύμβολο σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς και εκπροσωπεί την αρσενική πλευρά του κόσμου, την πατριαρχική κοινωνία, τον Έναρθρο Λόγο και την προοδευτική εξέλιξη της ανθρωπότητας από το ένστικτο και την ανάγκη, στην πίστη και την βούληση. Η Ημισέληνος είναι ένα σεληνιακό σύμβολο και αντιπροσωπεύει την θηλυκή πλευρά του κόσμου, την μητριαρχική κοινότητα, το συναίσθημα και το ένστικτο στο πρώιμο στάδιο της ανθρωπότητας. Κάποιες φορές, σαγηνευτική αλλά τις περισσότερες καταστροφική.
      Η σύγκρουση Ελλάδος – Τουρκίας είναι ένας Πνευματικός Πόλεμος ανάμεσα στον Ήλιο και την Σελήνη, το Αρσενικό και το Θηλυκό, την Κοινωνία του Πνεύματος και την Κοινότητα των Ενστίκτων, τον Χριστό και τον Μωάμεθ.
      Μια τουρκική παροιμία λέει πως: ‘’η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι όπως η σχέση ανάμεσα σε ένα ανδρόγυνο, ο άνδρας διατάζει και η γυναίκα υπακούει, κι όταν δεν υπακούει, ο σύζυγος χειροδικεί.’’
      Ίσως είναι καιρός, να τους διδάξουμε και την δική μας εκδοχή της ελληνοτουρκικής σχέσης ”αγάπης” και ”πάθους”.
      ΕΠΙΛΟΓΟΣ:
      Ο Πόλεμος που μεταξύ Ελληνισμού και Τουρκισμού είναι ένας Πόλεμος Ιδεών, Γεωπολιτικών Δογμάτων, Θρησκειών, Κοσμοαντιλήψεως και Κοσμοθεωρίας με μεταφυσικό υπόβαθρο, ιστορική συνέχεια και με οικουμενική εμβέλεια.
      Ο Ελληνισμός οφείλει να ανοίξει τα φτερά του σαν βασιλικός αετός και να πετάξει ψηλά και τότε από τον ουρανό θα μπορέσει να δει πως κινείται ο λύκος για να τον εξοντώσει.Ο Ελληνισμός για ακόμη μια φορά κρατεί τις βαρβαρικές ορδές εκτός της Ευρώπης φυλώντας Θερμοπύλες και υπερασπίζοντας την τιμή και την ιστορία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και μόνο αν ακολουθήσει το παράδειγμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα μπορέσει να ευημερήσει και να δημιουργήσει μια νέα ελληνιστική εποχή καταλύοντας το τουρκικό κοσμικό κράτος και ιδρύοντας μια ‘’θεϊκή’’ Πολιτεία.Ο Ελληνισμός μόνο αν εφαρμόσει την πρόρρηση του Θουκυδίδη ‘’Μέγα το της θαλάσσης κράτος’’ θα μπορέσει να επικρατήσει, να κυριαρχήσει και να ενοποιήσει τις δύο ακτές του Αιγαίου Πελάγους απελευθερώνοντας την Ιωνία, Τον Πόντο και την Καππαδοκία και εξασφαλίζοντας ειρήνη και ευδαιμονία στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρασία.Ο Ελληνισμός στον πνευματικό αυτό πόλεμο δεν έχει καμία ελπίδα χωρίς πίστη στον Τριαδικό Θεό και χωρίς να θέσει τον εαυτό του υπό την αρχηγία του Ιησού Χριστού.Δεν έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει την πολεμική μηχανή του τουρκοισλαμικού παράγοντα, αν δεν κηρύξει πρώτα πόλεμο στο υπέρμετρο Εγώ του και δεν καταπολεμήσει τον κατώτερο εθνικό του εαυτό. Μόνο τότε θα μπορέσει να διαπράξει το νέο του ‘’θαύμα’’ και να εκπληρώσει το πεπρωμένο του.
      Όπως έλεγε και ο μεγάλος Έλλην στοχαστής και λόγιος, Περικλής Γιαννόπουλος:”Ελληνική φυλή, μεγαλύτερος εχθρός σου είναι ο εαυτός σου’’! (14)
      ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:1. Η Μάχη του Μάτζικερτ και οι συνέπειες του στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία – Σωτήριος Λέκκας2. Ελληνική Γεωμυθολογία, Εισαγωγή στη Γεωμυθολογία – Γεωλογικό και Φυσικογεωγραφικό Δυναμικό – Ηλίας Μαριολάκος3. Ο Άνθρωπος και τα Σύμβολα του – Carl Yung4. ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ, Ιστορία και Γεωπολιτική του Ελληνισμού από την προϊστορία ως τους αλεξανδρινούς χρόνους – Ιωάννης Λουκάς5. Η Θεωρία των Πλατωνικών Στερεών και το Πενταδωδεκάεδρο6. Ο Ελληνισμός μου και οι Έλληνες – Ίωνας Δραγούμης7. Η ιστορία από την πλευρά των Τούρκων – Σαράντος Καργάκος8. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης 1453 – Steven Runciman9. Νέα Πολιτική Διοίκησις – Ρήγας Βελεστινλής10. Η Εκδίκηση της Γεωγραφίας – Robert Kaplan
      Προσπελάστηκε: neopolitika.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Τον Ιούνιο “κουμπώνουν” οι Spike N Loss στις μονάδες του στόλου
      Η ενσωμάτωση αυτών των συστημάτων αναμένεται να ενισχύσει την ικανότητα «αντιπρόσβασης περιοχής» του Πολεμικού Ναυτικού, δημιουργώντας αποτρεπτικούς παράγοντες για εχθρικές δυνάμεις.
      Στην επικείμενη εγκατάσταση της ναυτικής έκδοσης των πυραύλων Spike NLOS σε μονάδες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αναφέρεται ο αμυντικός συντάκτης Γιώργος Σιδέρης με άρθρο του στη Hellas Journal με τίτλο «Προς εγκατάσταση η ναυτική έκδοση των ισραηλινών Spike NLOS: Η αμυντική πολυεπίπεδη συνεργασία Αθήνας-Ιερουσαλήμ και η κρίσιμη παράμετρος της αμυντικής βιομηχανίας». Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο, με την άφιξη των Ισραηλινών τεχνικών στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.​
      Συγκεκριμένα, δύο τύποι συστημάτων θα εγκατασταθούν:​
      -Spike MLS-NLOS: Με εμβέλεια 32 χιλιομέτρων, προορίζεται για τις κανονιοφόρους κλάσης «Μαχητής».​
      -Spike MLS-ER: Μικρότερης εμβέλειας σύστημα, το οποίο πιθανόν θα τοποθετηθεί είτε στα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου τύπου Mark V της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) είτε στα παράκτια περιπολικά τύπου Island, που πρόσφατα εντάχθηκαν στο Ανατολικό Αιγαίο.​
      Η ενσωμάτωση αυτών των συστημάτων αναμένεται να ενισχύσει την ικανότητα «αντιπρόσβασης περιοχής» του Πολεμικού Ναυτικού, δημιουργώντας αποτρεπτικούς παράγοντες για εχθρικές δυνάμεις. Οι πύραυλοι Spike NLOS λειτουργούν αποτελεσματικά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, παρέχοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για τον στόχο και διαθέτουν προηγμένα ηλεκτροοπτικά συστήματα διπλής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης υπέρυθρης απεικόνισης.
      Όπως είχε τονιστεί την εποχή που κυρώθηκε η συμφωνία για το εξοπλιστικό πρόγραμμα απόκτησης νέου υλικού για τον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ), για πρώτη φορά μετά από χρόνια το ΠΝ υλοποιεί ένα ουσιαστικό βήμα αναβάθμισης της ισχύος πυρός των κανονιοφόρων καθώς και των ΣΑΠ των βατραχανθρώπων.​
      Παράλληλα, το άρθρο υπογραμμίζει τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ στον αμυντικό τομέα, με έμφαση στη βιομηχανική συμμετοχή της Ελλάδας. Ισραηλινές εταιρείες έχουν υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και τον ιδιωτικό αμυντικό τομέα, προωθώντας την ελληνική καινοτομία και ενισχύοντας το αμυντικό οικοσύστημα της χώρας.
      Πηγή: geopolitico.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Το Δώρο της Ερήμου...

       
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Διαμάχη Ισραήλ-Τουρκίας: Απίθανη η άμεση στρατιωτική σύγκρουση - Δεν αποκλείεται ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων - Για ποιους χτυπάει η καμπάνα; (upd)

      [δημοσιεύτηκε 13:42-02/04/25, ανανεώθηκε 10:07-03/04/25] Τα πρόσφατα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία είχαν ως στόχο να προειδοποιήσουν την Τουρκία να μην ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία σε συριακές αεροπορικές βάσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της Times of Israel στις 31 Μαρτίου.Νωρίτερα μέσα στον μήνα, το T4, η μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Συρίας, καθώς και το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Παλμύρας, που βρίσκεται στην ανατολική ύπαιθρο της Homs, δέχθηκαν ισραηλινά πλήγματα.Η Τουρκία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναλάβει τον έλεγχο και των δύο βάσεων, έχοντας μάλιστα συζητήσει το ενδεχόμενο αυτό με τη συριακή, ισλαμιστικής ηγεσίας, μεταβατική κυβέρνηση αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος Assad.
      Οι μυστικές επαφές Τουρκίας - Συρίας για στρατιωτική παρουσία
      Σύμφωνα με το Walla news, το οποίο επικαλείται Ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας, η Συρία διατηρεί επαφές με την Τουρκία σχετικά με τη μεταβίβαση περιοχών κοντά στην Palmyra στον τουρκικό στρατό, με αντάλλαγμα την οικονομική και στρατιωτική στήριξη της μεταβατικής κυβέρνησης.Η εισβολή του Ισραήλ στη νεκρή ζώνη που συνορεύει με τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Golan, στη νότια Συρία, σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την κατάρρευση του καθεστώτος στις 8 Δεκεμβρίου.Στις επόμενες ημέρες, το Ισραήλ εξαπέλυσε περίπου 500 αεροπορικές επιδρομές, πλήττοντας σημαντικές στρατιωτικές υποδομές της χώρας.Ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος άμυνας δήλωσε στη War Zone την περασμένη εβδομάδα ότι«οποιαδήποτε σημαντική τουρκική στρατιωτική παρουσία, ειδικά σε στρατηγικές τοποθεσίες όπως η Palmyra, θα μπορούσε να θεωρηθεί απειλή για τα ισραηλινά συμφέροντα ασφαλείας».
      Ισραήλ: Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Συρία υπονομεύει την επιχειρησιακή μας ελευθερία
      Σε ρεπορτάζ της Jerusalem Post που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου, άλλος Ισραηλινός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι:«Εάν δημιουργηθεί τουρκική αεροπορική βάση στη Συρία, αυτό θα υπονομεύσει την επιχειρησιακή ελευθερία του Ισραήλ. Πρόκειται για μια δυνητική απειλή την οποία αντιτιθέμεθα».Επιπλέον, Ισραηλινός πολιτικός αξιωματούχος ανέφερε στη Maariv, την ίδια ημέρα, ότι«η Τουρκία εργάζεται για τον περιορισμό των ισραηλινών αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία».Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί μια άμεση σύγκρουση με την Τουρκία.
      Το ενδεχόμενο ενός νέου μεγάλου πολέμου στη Μέση Ανατολή
      Αξίζει να σημειωθεί τα σχετικά ρεπορτάζ έρχονται στον απόηχο της αποκάλυψης του Channel 12 του Ισραήλ, στα μέσα Μαρτίου, ότι ο Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu προωθούσε, μέσω των συμβούλων του, την εικόνα ότι«μια σύγκρουση με την Τουρκία στο συριακό έδαφος ήταν αναπόφευκτη».Το βέβαιο είναι ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να επιδιώκει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Συρία, ενώ από την πλευρά του, το Ισραήλ πιθανότατα θα προσπαθήσει να έρθει σε κάποιου είδους συνεννόηση με την Άγκυρα για την κατάσταση στη χώρα.Αν και μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται απίθανη, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός πολέμου δι’ αντιπροσώπων.Σε μια τέτοια περίπτωση, η μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές συνέπειες για τη συμμαχία της με την Άγκυρα.
      Πηγή: bankingnews.gr
      [iEpikaira: Σας λέει κάτι το ενδεχόμενο πολέμου δι' αντιπροσώπων; Επειδή αγαπητοί αναγνώστες -όπως ο Διηνέκης- δικαίως διερωτώνται σχετικά με το τί συμβαίνει στο ελληνοτουρκικό υποσύστημα, θα θέλαμε εν συντομία και εκ προοιμίου να ξεκαθαρίσουμε την διαφορά μεταξύ του τί διαβλέπουμε ως πιθανό σχέδιο για την περιοχή μας -το οποίο θα παραμείνει ένα απλό σχέδιο-, και τί εκτιμούμε ότι πιθανώς θα συμβεί. Έτσι λοιπόν, αυτό που αποτελεί σχέδιο εδώ και ένα αιώνα και αφορά στη λεγόμενη «ελληνοτουρκική φιλία»/«ελληνοτουρκική συνομοσπονδία», σχετίζεται με το λεγόμενο «όραμα Μητσοτάκη» (περισσότερα ΕΔΩ) το οποίο εκτιμούμε ότι θα παραμείνει ένα απλό «όραμα», αφενός λόγω της μαξιμαλιστικής -για να το πούμε κομψά- ιδιοσυγκρασίας των γειτόνων που ουδέποτε αρκέστηκαν σε ότι κατείχαν -ή κέρδισαν- και αφετέρου, διότι οι δύο λαοί είναι εντελώς ασύμβατοι πολιτισμικά και θρησκευτικά για να μπορεί κάτι τέτοιο να εφαρμοστεί στην πράξη. 
      Με αυτά κατά νου ας περάσουμε και σε αυτά που θεωρούμε ότι είναι πιο πιθανά να συμβούν -ή ήδη συμβαίνουν-. Εκτίμησή μας είναι ότι ο Ελληνισμός πρόκειται να λειτουργήσει ως «ζώνη περίσφιξης/προκεχωρημένο φυλάκιο» έναντι του τουρκικού επεκτατισμού όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ (ενδεικτικά μόνο και με χρονολογική σειρά που πάει πίσω στο 2019). Ταυτόχρονα υπάρχει και ένα άλλο σχέδιο που ξεκινάει από το Αιγαίο και καταλήγει στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία όμως διαφαίνονται δυο αντικρουόμενες στρατηγικές όπως εξηγήθηκε ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ. Όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο λοιπόν έχει ήδη γίνει αρκετά μεθοδική προεργασία και δύσκολα θα ανατραπεί η υφιστάμενη κατάσταση ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ. Οπότε ερχόμαστε και στις τελευταίες εξελίξεις (το παρόν γράφεται τον Απρίλιο 2025) όπου διαπιστώνονται ήδη κινήσεις οι οποίες λειτουργούν ως καταλύτες στα προαναφερθέντα ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ
      Όλοι όμως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, διότι «έχουνε οι άνθρωποι τα σχέδιά τους και έχει ο Θεός τα δικά του»... Επειδή λοιπόν υπάρχουν και οι «Πνευματικοί Νόμοι» οι οποίοι λειτουργούν απαρέγκλιτα, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι: 1ον «Κανείς λαός δεν μπορεί να αμαρτάνει ενάντια στο νόμο του Θεού και να ζήσει εν ειρήνη. Και στους σύγχρονους πολέμους, όπως και στους αρχαίους, η αμαρτία του λαού ή των ηγετών του έναντι των εντολών του Θεού αναπόφευκτα οδηγεί στην τιμωρία». Αγ. Νικόλαος Βελιμίροβιτς «Πόλεμος και Βίβλος» Εκδ. Ορθόδοξος Κυψέλη2ον «Η συμμαχία με το κακό, φέρνει το κακό»... 3ον «Οι πόλεμοι γίνονται από τους ανθρώπους, ο νικητής όμως κρίνεται από τον Θεό». 
      Για περισσότερα ΕΔΩ, όπου περιγράφεται με πνευματικούς όρους το πιθανό αποτέλεσμα των γεωπολιτικών ζυμώσεων στην περιοχή μας και πέραν αυτής. Είμαστε πεπεισμένοι λοιπόν ότι «οι Πνευματικοί Νόμοι [θα] λειτουργήσουν και πάλι σε τέτοιο βαθμό ώστε να δώσουν νέα θέση και νέα ηγεσία στον Ελληνισμό». Με αυτό συμφωνεί το παρόν βήμα... Αλλά «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή...», θυσίες, υπομονή και κυρίως πανεθνική πνευματική ανάταση/ανάσταση με επιστροφή στις ρίζες του ελληνορθόδοξου ήθους. Για να έρθει κάτι καινούργιο πρέπει να εκλείψει/πεθάνει το παλιό.]
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Γ. Αϋφαντής για ελληνοτουρκικά: Ήδη τα έχουν συμφωνήσει αλλά δεν τα έχουν υπογράψει!
      Προσπελάστηκε: esxatianasxesi
      Τα ελληνοτουρκικά εξελίσσονται με τρόπο δυσμενή. Με βασική ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και της σιωπηλής αντιπολίτευσης. Η χώρα μοιάζει να έχει μετατραπεί για τους «συμμάχους» της ήδη σε «χώρο», στον οποίο η Τουρκία θέλει να κάνει κουμάντο. Ποιος θα την εμποδίσει όταν όπως επισημαίνει ο κ.Αύφαντής «ένα μέρος της ελληνικής ελίτ θεωρεί την Τουρκία συνέταιρο»;
      Όπως λέει μεταφέροντας ίσως και την αίσθηση που υπάρχει σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης «ήδη τα έχουν συμφωνήσει αλλά δεν τα έχουν υπογράψει»! Μένει να μάθουμε πόσο άσχημα είναι αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί.
      Πηγή: militaire.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      ΥΠΕΝ Στ. Παπασταύρου: Στόχος η γεώτρηση της Chevron το 2026 - Οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις για ότι πρόκειται να ακολουθήσει!

      Την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα και γρήγορα τις διαδικασίες ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες της Chevron για φυσικό αέριο εντός της ελληνικής ΑΟΖ εξέφρασε ο υπουργός ενέργειας Σ. Παπασταύρου μιλώντας με τον υπουργό εσωτερικών των ΗΠΑ Doug Burgum, όπως ανέφερε ο ίδιος σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Action24.
      Επιπλέον τόνισε ότι στις επαφές με την αμερικανική εταιρεία μπήκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τα 3 βήματα των διαδικασιών είναι η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων, η προκήρυξη του διαγωνισμού που θα κρατήσει 90 ημέρες και η κατακύρωση και υπογραφή της σύμβασης. Στόχος σύμφωνα με τον κ. Παπασταύρου είναι οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν μέσα στο 2025 και η πρώτη γεώτρηση της Chevron να γίνει μέσα στο 2026.
      Ο υπουργός τόνισε ότι η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι αποδέεται το ενδιαφέρον της Chevron έχει πολυδιάστατο αποτύπωμα έχει γεωστρατηγικό αποτύπωμα γιατί αναγνωρίζει στην πράξη τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τη δική μας ΑΟΖ και σε συνδυασμό με την πρόσφατη προκήρυξη του διαγωνισμού της Λιβύης που σέβεται απόλυτα τα ελληνικά δικαιώματά είναι ξεκάθαρα μια θετική εξέλιξη για τα συμφέροντα της χώρας.
      "Οι τιμές ενέργειας αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα του ΥΠΕΝ”, σημείωσε στη συνέχεια ο Υπουργός, αναφερόμενος στις σχετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μακροπρόθεσμα μέτρα συγκράτησης των χονδρικών τιμών. Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι με την υποχώρηση στη χονδρεμπορική, αναμένεται μείωση στα τιμολόγια του Απριλίου.
      "Σε ό,τι αφορά τη λιανική χρειάζονται πολλές ενέργειες, όπως η αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, η μείωση των απωλειών και η ολοκλήρωση των διασυνδέσεων. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση όποτε χρειάστηκε στήριξε νοικοκυριά και επιχειρήσεις”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπασταύρου, ενώ επισήμανε ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα η αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, προαναγγέλλοντας σχετικές πρωτοβουλίες.
      Τέλος για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου ο κ. Παπασταύρου ανέφερε ότι η χώρα μας προχωρά μελετημένα στην υλοποίηση του έργου αποφεύγοντας να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
      [iEpikaira: Παπασταύρου-Τσάφος... οι κατάλληλοι άνθρωποι τοποθετήθηκαν στις κατάλληλες θέσεις μετά την εκλογή Τραμπ για να δρομολογηθούν οι εξελίξεις που θέλουν οι Αμερικανοί στις θαλάσσιες ζώνες μας! Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ!]
      Πηγή: capital.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Αϊντινλίκ: Η λιβυκή κυβέρνηση μπορεί να αποστασιοποιηθεί από την Τουρκία, προκειμένου να προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις
      Μαρία Ζαχαράκη
      «Αντίβαρο» στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο βλέπουν στην Τουρκία τις κινήσεις Chevron-ΕλλάδαςΗ απουσία της Τουρκίας από ακόμη μία συνάντηση κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο καταγράφηκε ως «ηχηρή».
      Η απουσία της Τουρκίας από ακόμη μία συνάντηση κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο καταγράφηκε ως «ηχηρή» από τον τουρκικό Τύπο.
      Η εθνικιστική εφημερίδα Αϊντινλίκ καταγγέλλει την πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να συγκαλέσει στο Παρίσι σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου του Λιβάνου Michel Avn και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, υποστηρίζοντας ότι «το γεγονός ότι οι εξελίξεις αυτές συνέπεσαν με τα σχέδια του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Chevron να διερευνήσει νέα κοιτάσματα στα νότια της Κρήτης, κεντρίζει την προσοχή και στρέφεται κατά της Τουρκίας».
      Αντίβαρο στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο
      Η επικαιρότητα για την Ανατολική Μεσόγειο είναι έντονη και βασικό θέμα της συνόδου ήταν η ενέργεια και οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει η εφημερίδα, ισχυριζόμενη στη συνέχεια ότι η αλληλοεπικάλυψη των περιοχών ενδιαφέροντος Ελλάδας, Chevron και Exxon Mobil με τα τουρκολιβυκά σχέδια δημιουργεί μία νέα γεωπολιτική συνθήκη.
      «Η ταυτόχρονη παρουσία της Chevron και της Exxon Mobil σε ελληνικές θαλάσσιες περιοχές θεωρείται ως ένας αποτρεπτικός παράγοντας κατά της συνεργασίας Λιβύης-Τουρκίας. Όπως αναφέρεται, τα δύο θαλάσσια τεμάχια που διεκδικεί η εταιρεία στα ανοικτά των ακτών της Κρήτης έρχονται σε σύγκρουση με την περιοχή που διεκδικεί η Λιβύη. Υπάρχουν επίσης φήμες ότι η λιβυκή κυβέρνηση μπορεί να αποστασιοποιηθεί από την Τουρκία, προκειμένου να προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις», αναφέρεται, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις αυτές «αντίβαρο» στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.
      «Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των παγκόσμιων ενεργειακών κολοσσών θα περάσει σε νέα διάσταση. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι επενδύσεις αυτές ενθαρρύνονται για να ενισχύσουν τα χαρτιά της Ελλάδας έναντι της συμφωνίας θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Η ταυτόχρονη παρουσία της Chevron και της Exxon Mobil σε ελληνικές θαλάσσιες περιοχές θεωρείται ως ένας αποτρεπτικός παράγοντας κατά της συνεργασίας Λιβύης-Τουρκίας», εκτιμά η τουρκική αρθρογραφία.
      Η Αθήνα, σύμφωνα με την Αϊντινλίκ, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία προκειμένου να προσεγγίσει τη Λιβύη και να αναδιαμορφώσει το τοπίο των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η δραστηριοποίηση των αμερικανικών εταιρειών ενισχύει τη διαπραγματευτική της θέση.
      «Εδώ και καιρό η Αθήνα προσπαθεί να καταλήξει σε μια συμφωνία με τη Λιβύη για τον καθορισμό των συνόρων τους. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται ότι η έναρξη γεωτρήσεων στην περιοχή από αμερικανικές εταιρείες θα αυξήσει τη διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας», σημειώνει η τουρκική εφημερίδα.Χριστοδουλίδης: Δεν είναι εφικτή λύση χωρίς την Τουρκία
      Η εφημερίδα επισημαίνει και την παρουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη στη σύνοδο, ο οποίος τόνισε τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου διαλόγου που θα περιλαμβάνει και την Τουρκία.
      «Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε ως η αρχή μιας νέας διαδικασίας διαλόγου για την επίλυση των μακροχρόνιων προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας, ΤΔΒΚ και της Ε/Κ ΔΝΚ. Υποστηρίχθηκε ότι η τριμερής επαφή θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο διπλωματικό έδαφος στην περιοχή, ιδιαίτερα καθώς οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό κατά καιρούς κλιμακώνονται μεταξύ των μερών», σχολιάζει η Αϊντινλίκ, που βλέπει μεν «αποκλεισμό» της Τουρκίας από τη μία, αλλά και αλλαγή προσέγγισης από τον Κύπριο πρόεδρο.
      Πηγή: ethnos.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Belh@rra: Πρόταση για 3 επιπλέον με συμμετοχή 40% της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας
      Του Κώστα Σαρικά
      Νέα πρόταση για κατασκευή τριών επιπλέον φρεγατών Belharra από τη γαλλική εταιρεία Naval Group έχει στην κατοχή της η ελληνική πλευρά.
      Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr η πρόταση της Naval Group αφορά την κατασκευή των τριών φρεγατών Belharra στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με τα οποία η γαλλική εταιρεία έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας (MOU) και περιλαμβάνει τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε ποσοστό που φτάνει το 40% επί του προγράμματος.
      Η πρόταση της Naval Group για βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα στα χέρια της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και είναι ήδη εν γνώσει του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ η γαλλική εταιρεία έχει λάβει το «πράσινο» φως από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
      Με δεδομένες τις άμεσες ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού για καινούργια πλοία και με βάση την έως τώρα άριστη συνεργασία των Γάλλων της Naval Group με το Ναυτικό Επιτελείο, αλλά και ως συνέχεια της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, η πρόταση σύμφωνα με το Παρίσι κατατέθηκε την πλέον κατάλληλη χρονική συγκυρία. Και μάλιστα την ώρα που βρισκόμαστε μια «ανάσα» πριν την οριστική συμφωνία και την σύναψη σύμβασης για απόκτηση της 4ης φρεγάτας Belharra.Φρεγάτα Belharra στο ναυπηγείο της Naval Group
      Αν και η πρόταση βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο και μελετάται από την Ελληνική πλευρά, το αρχικό χρονοδιάγραμμα που δίνουν οι Γάλλοι προβλέπει έναρξη του προγράμματος σε βάθος 4 έως 5 ετών και ενδεχόμενη επέκταση της συνεργασίας και σε άλλα πλοία. Η πρόταση εντάσσεται στην προσπάθεια επέκτασης της συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδα, ώστε να ενισχυθεί η δέσμευση της Naval Group απέναντι στις ανάγκες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και για την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής και τεχνολογικής βάσης.
      Η ενδεχόμενη συμφωνία θα προβλέπει μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας σε σημαντικούς Έλληνες συνεργάτες (ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ΜΕΤΚΑ) μέσω της εκπαίδευσης προσωπικού στο Λοριάν και στο Ολιούλ (στο Κέντρο Αριστείας για Συστήματα Διαχείρισης Μάχης) για το πρόγραμμα FDI κατά τη διάρκεια της κατασκευής της τέταρτης ελληνικής FDI στο Λοριάν. Στη διάρκεια αυτής της φάσης, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα πραγματοποιήσουν τις αναβαθμίσεις των απαραίτητων υποδομών για την κατασκευή προηγμένων τεχνολογικά φρεγατών.ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ/EUROKINISSI
      Τα πλεονεκτήματα της πρότασης περιλαμβάνουν την ομοιογένεια του Ελληνικού Στόλου με φρεγάτες ίδιου τύπου επιτρέποντας μειωμένα κόστη εκπαίδευσης, κοινή εφοδιαστική υποστήριξη, βελτιστοποιημένη υποστήριξη εν υπηρεσία και αυξημένη διαθεσιμότητα.
      Σημαντική θα είναι και η εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και θα αφορά την πλήρης ανάπτυξη των κύριων ελληνικών ναυπηγείων στον τομέα των Πολεμικών Πλοίων Επιφανείας. Ταυτόχρονα θα αποτελεί σημαντική κίνηση προς την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, επιτρέποντας την απόκτηση βιομηχανικής αυτονομίας για την εγχώρια κατασκευή εθνικών πλοίων.
      Η πρόταση αποτελεί σύμφωνα με τους Γάλλους ευκαιρία για την Ελλάδα να γίνει βασικός συνεργάτης της Naval Group για την κατασκευή επιπλέον FDI στο μέλλον, υποστηρίζοντας την συνολική πρωτοβουλία του «Rearm Europe» και επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα.
      Πηγή: newsit.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶


    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    ×