Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Οι τουρκικοί χάρτες και το ΦΕΚ με τις διεκδικήσεις στην ΑΟΖ μεταξύ Κρήτης - Κύπρου και οι ορέξεις του αυτόκλητου σουλτάνου (!)

Από το τουρκικό ΦΕΚ

iEpikaira.-

[Ενημερώθηκε στις 15/5/2019 18:50]
Το ΦΕΚ της Τουρκίας σύμφωνα με το οποίο αμφισβητεί το stauts quo της Αν. Μεσογείου και την AOZ μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Το ΦΕΚ που ανέδειξε το liberal.gr, έρχεται ως επιβεβαίωση του άρθρου του iEpikaira όπου διαπιστώθηκε ότι το Barbaros συνεχίζει τις σεισμολογικές έρευνες στα βυθοτεμάχια 8, 12 και 1 της Κυπριακής ΑΟΖ και επισημαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα αλλά και στην ζωντανή παρακολούθηση του στίγματος του σκάφους ΕΔΩ.
Τα όρια των οικοπέδων είναι ενδεικτικά και μπορεί να έχουν μικρές αποκλίσεις. Το ίδιο ισχύει και για το στίγμα του σκάφους από το vesselfinder.com. To στιγμιότυπο λήφθηκε στις 12 Μαΐου 2019 12:00 μμ από το iEpikaira.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το τουρκικό ΦΕΚ, το Barbaros θα συνεχίσει τι έρευνές του και στα βυθοτεμάχια 9, 13 και 2, μέχρι και τις 8 Δεκεμβρίου το 2019. Ενώ παρακάτω η Τουρκία δημοσιεύει αυτά που θεωρεί ως οικόπεδα προς μίσθωση στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.
Από το τουρκικό ΦΕΚ
Όπως πολύ εύστοχα διαπίστωσε σε άρθρο του ο Γ. Λυκοκάπης στο slpress.gr: «Ο πρόεδρος [Ερντογάν] σχεδόν "ξέχασε" τον βομβαρδισμό του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu στη Γάζα. Πράγματι ο Ερντογάν αντέδρασε μόλις με ένα tweet στον βομβαρδισμό του πρακτορείου από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία. Η στάση του μοιάζει ασυνήθιστη, με δεδομένη την προσωπική του αντιπαράθεση με το Νετανιάχου. Ούτε όμως η Γάζα, αλλά ούτε η Ιντλίμπ του αποσπούν την προσοχή από τις εξελίξεις στην Κύπρο.» Αλλού έχει επιλέξει να δώσει βαρύτητα ο αυτόκλητος σουλτάνος την συγκεκριμένη περίοδο, ίσως λόγω μυστικών διπλωματιών στο παρασκήνιο που του άνοιξαν τον δρόμο και την όρεξη για την Αν. Μεσόγειο και το Αν. Αιγαίο. Οι δύο στόχοι αυτοί, αποτελούν τον βασικό κορμό της νεο-οθωμανικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής του στην περιοχή, όπως αναλύθηκε στο άρθρο:

Γιατί η Τουρκία θέλει πάση θυσία την περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου; Ο κρυφός άσος που τρέμουν οι Ισραηλινοί (!)

Επιπλέον, με προσεκτικότερη μελέτη του τουρκικού ΦΕΚ των διεκδικήσεων, παρατηρούμε ότι όπως επισήμανε ο καθηγητής Γεωπολιτικής Κώστας Γρίβας, το Δίκαιο της Θάλασσας και η ΑΟΖ, είναι ένα δυναμικό πεδίο το οποίο κατά κάποιο τρόπο πλάθεται κατά το δοκούν μέσω της προβολής ισχύος. Στην προκειμένη περίπτωση η Τουρκία κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το Δίκαιο της Θάλασσας και η ΑΟΖ να μετατραπούν σε «βρόγχος» που οδηγεί σε εθνική ήτα έως και ακρωτηριασμό.



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×