Έτος 7o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Τί δρομολογείται για τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες;

Χάρτης Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας με χειρόγραφη σημείωση: «Τουρκική «γραμμή» 11 Ιαν. 79», και τη διευκρίνιση ότι η διακεκομμένη γραμμή είναι «Μέση Γραμμή μεταξύ ηπειρωτικών ακτών ≈ 41000 τ.χ.», ενώ η συνεχόμενη είναι η «επιδειχθείσα υπό Τούρκων «γραμμή» ≈ 47500 (≈51%)»

[iEpikaira: Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στις 21/03/2022.]

Οι Πρέσπες του Αιγαίου: Η «Γαλάζια Πατρίδα» ήταν εδώ από την δεκαετία του ’70!

Του Κων/νου Αποστόλου-Κατσαρού*

Το επιθετικό και ρεβιζιονιστικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» είναι εν πολλοίς γνωστό. Αυτό όμως που δεν είναι ευρύτερα διαδεδομένο είναι το γεγονός ότι η Τουρκία είχε χαράξει τη «Γαλάζια Πατρίδα» από τη δεκαετία του ’70.

«Η Τουρκία ποτέ δεν θα επιτρέψει να γίνει το Αιγαίο μια ελληνική θάλασσα ούτε και σε άλλους να σφετεριστούν τα τουρκικά δικαιώματα στην περιοχή αυτή», δήλωνε ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χασάν Ισίκ στις 1 Ιουνίου το 1974. «Δεν θα εκχωρήσω το Αιγαίο σε κανένα. Το μισό Αιγαίο ανήκει σε μας. Αυτό θα πρέπει να το μάθει όλος ο κόσμος. Δεν έχομε την πρόθεση να νεωτερίσουμε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Εάν η τιμή και τα ενδιαφέροντα του τουρκικού έθνους γίνουν αντικείμενο επιθέσεως θα συντρίψουμε το κεφάλι του εχθρού», προσέθετε ο Τούρκος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Σαντί Ιρμάκ στις 18 Ιανουαρίου το 1975 (εφημερίδα Χουριέτ).
Τα αποδεσμευμένα έγγραφα

Σύμφωνα με μια αποκαλυπτική έρευνα της δημοσιογράφου Φανούλας Αργυρού στα αποδεσμευμένα έγγραφα του Βρετανικού Εθνικού Αρχείου, οι τουρκικές διεκδικήσεις αποτυπώθηκαν και σε χάρτη (αντίγραφο του οποίου παραθέτουμε) τον οποίο γνωστοποίησαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την διευθέτηση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στην Ελευθερία του Λονδίνου (24 Φεβρουαρίου 2011) καθώς και στη Σημερινή Κύπρου (22 και 24 Φεβρουαρίου 2011 καθώς και στις 29 Μαΐου 2019) αποκάλυψε ότι:

-Πρώτον, η στρατηγική της Αθήνας το 1979 ήταν να ΜΗΝ προβεί σε οριοθέτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

-Δεύτερον, ο χάρτης που κατέθεσε η Τουρκία διχοτομεί το Αιγαίο στον 25ο Μεσημβρινό (περίπου), με ότι αυτό συνεπάγεται για το FIR και τα δικαιώματα έρευνας και διάσωσης εκτός της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.

-Τρίτον, η Τουρκία από τότε υποστήριζε ότι κανένα νησί δεν δικαιούται υφαλοκρηπίδα. Ούτε καν η Κρήτη… Μάλιστα από την έρευνα προκύπτει ότι, «οι Τούρκοι δικαιολόγησαν τη γραμμή που πρότειναν, λέγοντας ότι η υφαλοκρηπίδα τους πρέπει να επεκτείνεται, δίχως εμπόδια, στο Αιγαίο πέραν των ελληνικών νήσων, για να μπορούν τα τουρκικά πλοία να έχουν προσπέλαση παραμένοντας στη δική τους υφαλοκρηπίδα», ενώ η ελληνική πλευρά επέμενε «ότι κανένα ελληνικό νησί δεν έπρεπε να μένει εγκλωβισμένο».


Χάρτης «Γαλάζιας Πατρίδας»

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι οι Τουρκικές διεκδικήσεις επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ έχουν διαφοροποιηθεί ελάχιστα τα τελευταία πενήντα χρόνια και είναι άξιον απορίας πώς καταφέραμε να μην έχουμε κάνει κανένα βήμα προς την κατεύθυνση της ανάσχεσής τους. Αντιθέτως αναλωνόμαστε σε ηττοπαθείς αναγνώσεις της κατάστασης, πρόθυμοι να προβούμε σε αντεθνικές υποχωρήσεις. Στον αντίποδα, η νεοοθωμανική Τουρκία συντηρεί όλες τις αξιώσεις, συσσωρεύοντας νέα τετελεσμένα τα οποία θεωρεί αδιαπραγμάτευτα.

Επίσης, προκαλεί θυμηδία το να αποκαλείται «πατέρας της Γαλάζιας Πατρίδας» ο Τούρκος Ναύαρχος ε.α Τσιχάτ Γιαϊτζί δεδομένου ότι ο σχεδιασμός της αφενός υφίσταται από τη δεκαετία του ’70 και αφετέρου, ακόμη και η ονομασία είναι κλεμμένη από το δόγμα του «γαλάζιου εδάφους» των Κινέζων, οι οποίοι διεκδικούν με παρόμοιες τακτικές πάνω από το 80% της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Οι διεθνείς δρώντες

Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι η «Γαλάζια Πατρίδα» δεν αποτελεί απλώς ένα διμερές ζήτημα, αλλά υπάρχουν διεθνείς δρώντες με συγκεκριμένες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές στοχεύσεις που δεν εξυπηρετούνται από το γεγονός ότι το Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητα ελληνικό. Τα ίδια συμφέροντα αντιτίθενται και στην επέκταση της χωρικής θάλασσας στα 12ν.μ. μίλια αλλά και στην ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ -που αποτελεί αυτοτελή μονομερή πράξη- βάσει των καθ’ όλα νόμιμων προβλέψεων του Δίκαιου της Θάλασσας.

Ο καλά ενημερωμένος Μανώλης Κοττάκης έγραφε στην εφημερίδα Εστία τον Αύγουστο του 2020 (αναδημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2022) ότι:

«[…] έγκυρη πηγή μου από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με ενημέρωσε σε χρόνο ανύποπτο, δεν είχε καν υπογραφεί η Συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος-Αιγύπτου, για την εμπιστευτική συνομιλία της με υψηλόβαθμο μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Η δοκιμασμένη για την αξιοπιστία της πηγή μου ανέφερε ότι ο Congressman συνομιλητής της μετέφερε την εκτίμηση, πως κυοφορείται μια Συμφωνία Ειρήνης μεταξύ Ελλάδος Τουρκίας με την οποία η Ελλάς θα κληθεί:

1. Να εγκαταλείψει ρητώς με διεθνή συνθήκη το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Η διακήρυξη της Μαδρίτης που οδήγησε στην αδρανοποίηση της άσκησης του ελληνικού κυριαρχικού δικαιώματος επί 23 χρόνια, δεν αρκεί πλέον. Ζητείται η θεσμοποίησή της. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν μάλιστα πως και να ήταν δυνατή η επέκτασή μας στα 12 μίλια η Ελλάς δεν διαθέτει ικανό αριθμό δυνάμεων για να πραγματοποιεί νηοψίες είτε σε πολεμικά είτε σε εμπορικά πλοία (υποβρύχια, πολεμικά πλοία). Άρα ας συμβιβαστεί με την «επιλεκτική επέκταση» κατά Σημίτη. Αλλού 10, αλλού 8, αλλού 6.

2. Θα κληθεί με διμερή συμφωνία ή διαιτησία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα νησιά του Αιγαίου με ταυτόχρονη υποχώρηση και της Τέταρτης Στρατιάς από την Σμύρνη στα εγγύτερα της τουρκικής ενδοχώρας.

Στόχος μιας τέτοιας συμφωνίας θα είναι σύμφωνα με το μέλος του Κογκρέσου η δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης» δυτικά των 28 αφοπλισμένων, υποτίθεται, νησιών μας. Ουδέτερης για την εξυπηρέτηση της διεθνούς ναυσιπλοΐας μεταξύ Σουέζ και Δαρδανελίων. […]».

Οι πιέσεις για τα 12ν.μ.

Η κυνική ομολογία του Γερουσιαστή, επιβεβαιώνεται εν μέρει και από τον Ναύαρχο ε.α Χρήστο Λυμπέρη ο οποίος έχει δηλώσει δημοσίως ότι: «Αυτό που το εβίωσα τόσο τον Νοέμβριο 1994 [όταν τέθηκε σε ισχύ η διεθνής σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας που επιτρέπει την επέκταση της χωρικής θάλασσας στα 12ν.μ.] όσο και τον Ιανουάριο 1996 [σσ. Ίμια] ήταν η φορτική πίεση εκ μέρους των ΗΠΑ για ΜΗ άσκηση του δικαιώματος επέκτασης της Αιγιαλίτιδας Ζώνης. Έτσι η Αθήνα παραιτείτο της χρήσης ενός στρατηγικού όπλου, τόσο στην ενεργό φάση της κρίσης κατά τη διαμεσολάβηση όσο και στον πολιτικό διάλογο που ακολούθησε την αποκλιμάκωση». Ο Ναύαρχος, τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στην ενημέρωσή του προς το ελληνικό ΥΠΕΞ ανέφερε μάλιστα ότι: «Οι Αμερικανοί προβάλλουν το επιχείρημα ότι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων θα επηρεάσει αρνητικά τις αμερικανικές ναυτικές επιχειρήσεις, διότι η Ελλάδα αρνείται να δεχθεί όλα τα σχηματιζόμενα στενά ως υπαγόμενα στο καθεστώς Free Transit Passage και θα διατηρηθεί σε ισχύ το καθεστώς της αβλαβούς διελεύσεως. Τι θα σημαίνει αυτό για τους Αμερικανούς; Πρώτον, τα αμερικανικά υποβρύχια θα πλέουν εν επιφάνεια στα στενά που δεν χαρακτηρίζονται ως διεθνή. Δεύτερον, στα αμερικανικά αεροσκάφη θα απαγορεύεται υπερπτήση πάνω από τα στενά αυτά και έτσι θα υποχρεώνονται να ζητούν τη συγκατάθεση της Αθήνας… έλαβα γνώση αμερικανικών οδηγιών προς τα υποβρύχιά τους, με τις οποίες προσδιόριζαν συγκεκριμένα πέντε στενά στο Αιγαίο ως «στενά ελεύθερης διέλευσης»».

Εκτός όμως της εμπειρίας που κατέθεσε ο Ναύαρχος, υπάρχει και η πληροφορία του Ιωάννη Βαληνάκη, πρώην βουλευτή και υφυπουργού Εξωτερικών, ο οποίος υποστηρίζει ότι έχουμε ήδη δεσμευτεί στην Γερμανία να μην επεκτείνουμε στα 12ν.μ. στην Κρήτη. Στην Γερμανία για την οποία ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χουλούσι Ακάρ δήλωνε σε συνέντευξή του στη Handelsblatt ότι: «είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους μας στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας».

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Υπό αυτό πρίσμα δύναται να εξηγηθεί και η ελληνική ολιγωρία δεκαετιών στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12ν.μ., ενώ η -«εσπευσμένη» θα λέγαμε- επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία ενδέχεται να συσχετίζεται. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η ευρωπαϊκή ενεργειακή πενία, είναι προφανές ότι έχουν αυξήσει την πίεση για την επίτευξη μιας λύσης στα ελληνοτουρκικά, ίσως στα πλαίσια των προαναφερθέντων σχεδιασμών και της λογικής της «ουδέτερης ζώνης».

Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι ξαφνικές αγάπες του Ρ.Τ. Ερντογάν, ο οποίος σημειωτέον δήλωνε ότι ούτε στο ίδιο δωμάτιο δεν ήθελε να παρευρεθεί με τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ τώρα μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησής του, αφού απέδωσε τα εύσημα στην τουρκική διπλωματία για την θετική έκβαση(!) της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στη συνέχεια δήλωσε: «Την Κυριακή [13/03/2022] στην Κωνσταντινούπολη με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κύριο [sic] Μητσοτάκη, είχα ένα αποδοτικό γεύμα εργασίας που πιστεύω πως θα συμβάλλει στην επίλυση των θεμάτων μεταξύ των χωρών μας».

Από την άλλη, ούτε οι ταυτόχρονες αμερικανικές πιέσεις -δημόσιες και μη- μπορεί να θεωρηθούν τυχαίες. Ακόμα και ο πρώην ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο παρότρυνε την επιτάχυνση της διευθέτησης των ελληνοτουρκικών ζητημάτων με απώτερο σκοπό την άμεση εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου, γεγονός που προμηνύει σοβαρές εξελίξεις. Αν μάλιστα κρίνουμε από τις δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος δεν έκρυψε την χαρά του, τότε γίνεται αντιληπτό ότι αυτό που κυοφορείται δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τον Ελληνισμό εν συνόλω.

Η μυστική συμφωνία

Ο Έλληνας πρωθυπουργός άλλωστε υπήρξε θετικός στο παρελθόν σε μυστικές συμφωνίες με την Τουρκία, όπως αυτή που συνήφθη στις 13 Ιουλίου του 2020 στο Βερολίνο (μεταξύ του εξ απορρήτων συμβούλου του Ρ.Τ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν και της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κ. Μητσοτάκη, Ελένης Σουρανή) εν αγνοία του Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια -κατά ομολογία του ιδίου-, η οποία συμπληρώνει το πάζλ που περιγράφει ο Γερουσιαστής, και που αφορούσε στις θαλάσσιες ζώνες, όπως αργότερα επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιάννη Πρετεντέρη (δημοσιεύτηκε 12/10/2020 στο primeminister.gr). Το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης αναφέρει:

«Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Στο Βερολίνο, συμφωνήθηκε μόνο θαλάσσιες ζώνες;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Βεβαίως έχει συμφωνηθεί.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Γιατί τότε δεν δώσατε στη δημοσιότητα τη Συμφωνία του Βερολίνου, αν είναι τόσο υπέρ μας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί εξαρχής είχαμε συμφωνήσει να μην δοθεί. Δεν ήταν άλλωστε συμφωνία, όπως σας είπα κατ’ αρχάς. Είναι τα γραπτά πρακτικά του τι συμφωνήθηκε εκεί.»

Και μόνο το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης δε επέτρεψε στον Ν. Δένδια να τον συνοδεύσει στην Κωνσταντινούπολη ενώ ήταν παρούσα η Ελένη Σουρανή (και από την τουρκική πλευρά ο Ιμπραήμ Καλίν), εμμέσως επιβεβαιώνει την αναβίωση της μυστικής συμφωνίας Καλίν-Σουρανή, η οποία παρακάμπτει τον Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια και διευρύνει την εθνικά επιζήμια και άκρως επικίνδυνη διάσταση απόψεων Μαξίμου-ΥΠΕΞ.

Αποστρατικοποίηση με προσχήματα

Ταυτόχρονα δε στο δημόσιο διάλογο επανήλθε το ζήτημα των οπλικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τα εν λόγω αμυντικά συστήματα -ορισμένα από τα οποία μας χορηγήθηκαν δωρεάν μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης- αποτελούν τον κορμό της αντιαεροπορικής άμυνας των νήσων του Αιγαίου σύμφωνα με τον Στρατηγό ε.α Κων/νο Ζιαζιά. Και όλως τυχαίως τα ίδια νησιά θέλει αποστρατικοποιημένα η Τουρκία. Για τα ίδια -πλήρως επιχειρησιακά- όπλα πιέζουν ομοθυμαδόν Αμερικανικοί και Γερμανοί για να αποσυρθούν, χωρίς να υπάρχει προηγουμένως σχέδιο για την αντικατάστασή τους. Άραγε η φιλοδυτική στάση της Κυβέρνησης, την οποία διαφημίζουν σε κάθε περίσταση -αφού διατείνονται ότι η χώρα μας είναι ένας «προβλέψιμος σύμμαχος»-, είναι τέτοια που να επιτρέπει ακόμα και την απόσυρση κρίσιμων αμυντικών συστημάτων (συμπεριλαμβανομένων και των S-300) μόνο και μόνο επειδή υπάρχει σχετικό αίτημα από συμμάχους το οποίο -υπόπτως- συμπίπτει με τις απαιτήσεις του επίβουλου γείτονα για αποστρατικοποίηση;

[iEpikaira: Σε ερώτηση του Α. Σρόϊτερ ο Κ. Μητσοτάκης είπε σε σχέση με τα όπλα ρωσικής κατασκευής: "Αποτελούν επιλογές άλλων δεκαετιών, περασμένων δεκαετιών. Η χώρα δεν προτίθεται να αγοράσει κανένα αμυντικό σύστημα από τη Ρωσία. Θα διαχειριστούμε την πραγματικότητα όσο καλύτερα μπορούμε. Δεν είναι όμως αμυντικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα".]

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη σχολίασε την «χαλαρή διάθεση» και την ενδυματολογική επιλογή των δύο ηγετών δηλώνοντας ότι: «η χαλαρή ενδυμασία αρκετές φορές προσφέρεται για πιο σοβαρές συζητήσεις». Απ’ ότι φαίνεται, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ήταν και συνεχίζουν να είναι όντως σοβαρές. Το ερώτημα όμως είναι αν είναι εθνικά επωφελείς;

Συνεκμετάλλευση (;)

Την απάντηση έδωσε τέσσερις δεκαετίες μετά την χάραξη του ως άνω χάρτη που διαμοιράζει το Αιγαίο στα πρότυπα της «Γαλάζιας Πατρίδας», και λίγες ημέρες μετά την συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος στη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (17/03/2022) είπε: «Αυτό είναι σημαντικό για την ευημερία των λαών των δύο χωρών και για τη διανομή της ομορφιάς και του πλούτου του Αιγαίου. Υπάρχει τουρισμός, ψάρεμα και πολλά άλλα πλούτη. Είμαστε υπέρ της κοινής τους εκμετάλλευσης, το είπαμε. Υπό αυτή την έννοια, λάβαμε θετική απάντηση [sic] από τον συνομιλητή μας και περιμένουμε να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε εποικοδομητικοί και θετικοί. Αυτή είναι η προσέγγισή μας».

Τελικά ποιόν να εμπιστευθούμε; Τον αναξιόπιστο γείτονα ή αυτόν που ερήμην των υπουργών του συνάπτει συμφωνίες οι οποίες κινούν υποψίες;

[iEpikaira: Διαβάστε περισσότερα και ΕΔΩ!]

*Ειδικός τεχνικός σύμβουλος. Διετέλεσε λέκτορας και επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον της Βρετανίας, από το οποίο κατέχει διδακτορικό και μεταπτυχιακό τίτλο. militaire.gr

Οι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Αν νιώσεις την χαρά τις ημέρες της Αναστάσεως...
      Τέτοια περίπου αγάπη και χαρά δίνει ο Χριστός μας τις ημέρες αυτές της Αναστάσεως στις ψυχές εκείνες, που κατά κάποιον τρόπον έχουν καθαρίσει τις αισθήσεις τις ψυχικές από την αμαρτία: «Καθαρθώμεν τας αισθήσεις και οψόμεθα, τω απροσίτω φωτί της Αναστάσεως, Χριστόν εξαστράπτοντα και χαίρετε φάσκοντα» (Κανών Αναστάσεως).
      Το Άγιον Πάσχα εδώ κάτω σ' αυτόν τον κόσμο, το εορτάζομε για πολύ λίγο χρόνο. Τελειώνει η χαρά αυτή και πάλι την διαδέχονται οι θλίψεις, οι στεναχώριες, οι πειρασμοί και τόσα άλλα. Επάνω όμως, στον άλλο κόσμο, το Πάσχα θα είναι αιώνιο, χωρίς τέρμα, χωρίς βασίλεμα ποτέ, εις τους αιώνας των αιώνων.
      Όταν ο Χριστός μας θα έλθη να κρίνη τον κόσμον και καθίση επί θρόνου δόξης και θα ξεχωρίση τους μεν από τους δε, τους δικαίους από τους αμαρτωλούς και θα βγάλη την τελικήν απόφασιν, οι μεν θα ανέβουν στον ουρανό, οι δε θα κατέβουν στον Άδη τελικώς και ριζικώς και κατόπιν θα ακολουθήση η επιστροφή του Χριστού, των Αγίων Αγγέλων και όλων των Αγίων προς τα άνω. Θα προπορεύεται ο Ιησούς μας και θα ακολουθούν όλοι οι Άγγελοι, οι Άγιοι, όλες οι ψυχές και όλοι μαζί θα κροτούν το αιώνιον Πάσχα και ανεβαίνοντας προς τα πάνω θα ψάλλουν τα επινίκια της Αναστάσεως «Πάσχα κροτούντες αιώνιον».Όλων των ψυχών τα πρόσωπα και όλη των ύπαρξις θα είναι τόσο φωτεινή, όπως θα είναι και ο Χριστός μας. Μέσα σ' εκείνο το θεϊκό και αναστάσιμο φως θα ανεβαίνουν προς κατάληψιν του Παραδείσου, της Βασιλείας των Ουρανών, της Άνω Ιερουσαλήμ.
      «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου Πάσχα». Θα ψάλλουν, θα παίζουν, θα κροτούν τα επινίκια, όπως ο Θεός έχει τακτοποιήσει το πράγμα, όπως έχει καταστήσει εκεί την πνευματική χορωδία σε μία ασύλληπτη πανήγυρι. Θα δούν οι ψυχές για πρώτη φορά το τι έχει ετοιμάσει ο Θεός γι' αυτούς, που νίκησαν με την Χάρι Του τον κόσμο.
      Όπως μας έχουν διδάξει και πληροφορήσει οι μεγάλοι Πατέρες μιλώντας γι' αυτήν την κατάστασι, ο Χριστός μας θα καθίση επί θρόνου δόξης και θα προσέρχεται κάθε τάγμα Αγίων να παίρνη τον ανάλογο στέφανο και τόπο μέσα εις τον Παράδεισον Και όταν οι άγιες ψυχές θα βλέπουν εκείνη την ομορφιά, εκείνο το κάλλος, εκείνο τον πλούτο της Σοφίας του Θεού να τους αποκαλύπτεται, να τον καταλαμβάνουν, να τον κερδίζουν σαν κάτι δικό τους, και ότι θα ζήσουν αιώνια κι ατελεύτητα πλέον, θα μένουν τόσον έκθαμβες, που δεν θα μπορούν να ερμηνεύσουν με λόγια και με σκέψεις το τι ο Θεός τους ετοίμασε. Θα σκέπτωνται: «Τι προσφέραμε εμείς στον Θεό; Στον κόσμο αμαρτήσαμε τόσο πολύ, τόσο Τον είχαμε λυπήσει τον Θεό, τόσο Τον είχαμε πικράνει κι Αυτός αντί για τιμωρία, μας δίνει αυτόν εδώ τον Παράδεισο!»
      Ποτέ δεν θα λήξη γι' αυτές τις ψυχές το Άγιον Πάσχα της Θείας Αναστάσεως. Χαρά ανερμήνευτος, χαρά ανείπωτη. Ούτε θλίψις, ούτε στενοχώρια, ούτε δάκρυα, ούτε πόνος, ούτε αγώνας, απολύτως τίποτε το θλιβερό δεν θα υπάρξη σ' εκείνη την μακαρία ζωή. Εξασφαλίζεται μια για πάντα η σωτηρία. Εκεί επάνω θα γίνωνται οι πανηγύρεις πλέον μέσα στην χαρά του Ουρανού. Ο Χριστός θα είναι το Φως. Το πρόσωπόν Του θα είναι το Φως εκείνο, που θα φωτίζη όλον τον πνευματικό κόσμο. Μας λέγουν οι Πατέρες ότι και μόνον η θεωρία του Θείου Προσώπου δεν αντιμετρείται με χίλιους παραδείσους, γιατί αυτή η θεωρία είναι η Βασιλεία του Θεού. Γι' αυτό κάθε ψυχή εδώ κάτω στον κόσμο, που νοιώθει την αγάπη του Θεού, δεν ζητεί τίποτε άλλο, παρά μόνον να αξιωθή να ιδή το πρόσωπον του Χριστού.
      Ο βίος του γέροντα
      Όπως και κάποια ψυχή που αγαπούσε αφάνταστα τον Χριστό μας, ορμώμενη από την αγάπη αυτή, θέλησε να επισκεφθή τους Αγίους Τόπους και δη να προσκυνήση τον Τάφον της Θείας Του Αγάπης. Και όταν έφθασε εκεί και είδε τον Τάφον του Χριστού, Εκείνου που αγαπούσε τρομερά, έπεσε επάνω εις τον Τάφον του Χριστού μας και εκεί παρέδωσε την μακαρία ψυχή του στα χέρια και στην αγάπη Εκείνου.
      +Γέροντας Εφραίμ Αριζόνας ο κοινοβιάρχης, ισαπόστολος και θεμελιωτής του Ορθόδοξου Μοναχισμού στην Αμερική
      Πηγή: orthros.eu
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ανεπανάληπτος... Απαραίτητη η απόδραση!

       
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ι. Μάζης για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

       
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Υπουργός Άμυνας του Πακιστάν: Κάνουμε τη βρώμικη δουλειά για τις ΗΠΑ εδώ και τρεις δεκαετίες
      Ο Υπουργός Άμυνας του Πακιστάν προειδοποίησε επίσης σε συνέντευξή του στην παρουσιάστρια του Sky News, Γιάλντα Χακίμ, για έναν πιθανό «πολεμική σύγκρουση» με την Ινδία .
      Τη χρηματοδότηση και υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων από το Πακιστάν παραδέχτηκε ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, μερικές ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Κασμίρ, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες Ινδούς τουρίστες.
      Σε ένα βίντεο που έχει γίνει τώρα viral, ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν συνομιλεί με την Γιάλντα Χακίμ του Sky News η οποία τον ρώτησε: «Αλλά παραδέχεστε κύριε, ότι το Πακιστάν είχε μακρά ιστορία υποστήριξης και υποστήριξης και εκπαίδευσης και χρηματοδότησης αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων;»
      Ο Khwaja Asif στην απάντησή του λέει, “Κάνουμε αυτή τη βρώμικη δουλειά για τις Ηνωμένες Πολιτείες για περίπου 3 δεκαετίες… και τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας… Αυτό ήταν λάθος, και υποφέραμε γι’ αυτό, και γι’ αυτό μου το λέτε αυτό .
      Ο Υπουργός Άμυνας του Πακιστάν προειδοποίησε επίσης σε συνέντευξή του στην παρουσιάστρια του Sky News, Γιάλντα Χακίμ, για έναν πιθανό «πολεμική σύγκρουση» με την Ινδία .
      Η δήλωση του Asif αποκαλύπτει το γεγονός ότι το Πακιστάν , εδώ και πολλά χρόνια, φιλοξενεί αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες.
      Νωρίτερα, ο γραμματέας του υπουργείους Εξωτερικών της Ινδίας Βίκραμ Μίσρι είχε πει ότι στη συνεδρίαση της υπουργικής επιτροπής για την ασφάλεια, αποκαλύφθηκαν οι διασυνοριακές σχέσεις της τρομοκρατικής επίθεσης. Σημειώθηκε ότι αυτή η επίθεση ήρθε στον απόηχο της επιτυχούς διεξαγωγής των εκλογών στην επικράτεια της Ένωσης και της σταθερής προόδου της προς την οικονομική ανάπτυξη και ανάπτυξη.
      Μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Pahalgam που σκότωσε 26 άτομα, η κεντρική κυβέρνηση ανακοίνωσε διάφορα διπλωματικά μέτρα, όπως το κλείσιμο του Integrated Check Post (ICP) στο Attari, την αναστολή του καθεστώτος απαλλαγής από τις βίζες SAARC (SVES) για τους υπηκόους του Πακιστάν , δίνοντάς τους 40 ώρες για να επιστρέψουν στη χώρα τους και μείωση του αριθμού των αξιωματικών και των δύο πλευρών στην Ανώτατη Επιτροπή.
      Η Ινδία σταμάτησε επίσης τη Συνθήκη των Υδάτων του Ινδού που υπογράφηκε το 1960 στον απόηχο της επίθεσης στο Pahalgam .
      Ο Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι διαβεβαίωσε επίσης τη χώρα ότι οι τρομοκράτες που είναι υπεύθυνοι για αυτήν την επίθεση, μαζί με αυτούς που τη συνωμότησαν, θα αντιμετωπίσουν τιμωρία πέρα ​​από τη φαντασία τους .
      Πηγή: geopolitico.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ρουμανικό δημοσίευμα: Η Τουρκία χτίζει «στρατιωτικό τόξο» στα Βαλκάνια - Απουσιάζει η Ελλάδα!
      Μεθοδικά και αποφασιστικά, η Τουρκία επεκτείνει τη γεωπολιτική της επιρροή στα Βαλκάνια, μέσω ενός δικτύου διμερών στρατιωτικών συμφωνιών με βασικά κράτη της περιοχής.
      Αυτή η στρατηγική – που φαίνεται να ακολουθεί το δόγμα του «στρατηγικού βάθους» – έχει ήδη τονιστεί στις συμφωνίες με την Αλβανία, το Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, με στόχο την εδραίωση της μόνιμης τουρκικής παρουσίας στη γειτονιά της Ελλάδας, γράφει η ρουμανική economedia.
      Εδραίωση επιρροής με τη βοήθεια drones και στρατιωτικών βάσεων
      Η εμβληματική συμφωνία είναι αυτή με την Αλβανία, με επένδυση 3,5 δισ. δολαρίων. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2, τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων και υποδομών και την εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού.Η Τουρκία χτίζει «στρατιωτικό τόξο» στα Βαλκάνια, μέρος των οποίων είναι και η Ρουμανία / Αδύναμη αντίδραση από την Ελλάδα, γράφει το ρουμανικό δημοσίευμα.
      Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, έχουν ήδη παραδοθεί τουλάχιστον 6 drones, ενώ αναμένονται άλλα 15.
      Παρόμοιες ενέργειες πραγματοποιούνται στο Κοσσυφοπέδιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Ρουμανία, όπου η Τουρκία αναλαμβάνει ρόλους που υπερβαίνουν τις παραδοσιακές αρμοδιότητες του ΝΑΤΟ.
      Η Άγκυρα προσφέρει εξοπλιστικά προγράμματα, τεχνογνωσία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και παρουσία στρατευμάτων στο έδαφος.
      Η επιρροή της Ελλάδας απουσιάζει
      Παρά τη στρατηγική σημασία των εξελίξεων για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, η αντίδραση της Αθήνας χαρακτηρίζεται από έλλειψη δράσης.
      Η απουσία ανάλογων πρωτοβουλιών εγείρει ερωτηματικά για τα σχέδια της ελληνικής διπλωματίας απέναντι σε μια Τουρκία που φαίνεται να «σφίγγει τον κλοιό» στη γειτονιά της Ελλάδας.
      Το νέο γεωπολιτικό τοπίο
      Οι κινήσεις της Τουρκίας δείχνουν ότι δεν περιορίζεται πλέον στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά επιδιώκει ανεξάρτητη στρατηγική εξυγίανση στην περιοχή.
      Αν αυτή η πορεία συνεχιστεί αμείωτη, δημιουργείται σταδιακά ένα τουρκικό «στρατιωτικό τόξο» από την Αδριατική έως τη Μαύρη Θάλασσα, με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ισορροπία δυνάμεων στα Βαλκάνια, καταλήγει το δημοσίευμα.

      ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟEchedoros.blog
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ιρακινό πετρέλαιο μέσω Συρίας στη Μεσόγειο
      Το Ιράκ έχει ξεκινήσει πρακτικά βήματα για την επανεκκίνηση του πετρελαιαγωγού που εκτείνεται μέσω της Συρίας έως τα λιμάνια της Μεσογείου, στέλνοντας επίσημη κυβερνητική αντιπροσωπεία στη Δαμασκό για να συζητήσει τους μηχανισμούς αποκατάστασης, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το γραφείο ΜΜΕ του Ιρακινoύ πρωθυπουργού.
      Η δήλωση ανέφερε ότι οι συζητήσεις με τη συριακή πλευρά επικεντρώθηκαν στη μελέτη της δυνατότητας αποκατάστασης του αγωγού πετρελαίου για να εξυπηρετήσει τα μελλοντικά σχέδια εξαγωγής πετρελαίου του Ιράκ .
      Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού ανέφερε ότι οι συνομιλίες κάλυψαν επίσης θέματα ασφάλειας και εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και την επέκταση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.
      Επαναφορά του αγωγού μεταξύ Συρίας και Ιράκ
      Από την πλευρά του, το Bloomberg ανέφερε ότι η ιρακινή αντιπροσωπεία έφτασε στη Δαμασκό για να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Συρίας Άχμεντ αλ Σαράα και μια σειρά ανώτερων αξιωματούχων για να συζητήσουν τρόπους επανενεργοποίησης του αγωγού που επιτρέπει την εξαγωγή ιρακινού αργού πετρελαίου μέσω συριακών λιμανιών στις παγκόσμιες αγορές.
      Το Bloomberg επιβεβαίωσε ότι αυτή η κίνηση έρχεται ως μέρος των προσπαθειών του Ιράκ, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου του ΟΠΕΚ, να διαφοροποιήσει τις εξαγωγές του.
      Η Βαγδάτη αυτή τη στιγμή βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα νότια λιμάνια της για τις εξαγωγές πετρελαίου.
      Το πρακτορείο σημείωσε ότι οι κινήσεις του Ιράκ έγιναν υπό την άμεση καθοδήγηση του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις υλικοτεχνικές του ικανότητες και να μετριάσει τους γεωπολιτικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις παραδοσιακές εξαγωγές από το νότο.
      Μέσω αυτής της κίνησης, η ιρακινή κυβέρνηση επιδιώκει να ανοίξει νέους δρόμους για τις εξαγωγές πετρελαίου της εν μέσω κλιμάκωσης περιφερειακών και διεθνών προκλήσεων που επηρεάζουν τις ροές ενέργειας.
      Η σημασία της λειτουργίας της γραμμής (Κιρκούκ-Μπανιάς)
      Ο εμπειρογνώμονας πετρελαίου Ριγιάντ αλ Ναζάλ είπε στο Asharq Al-Awsat: «Η επανεκκίνηση του αγωγού Κιρκούκ- Μπανιάς, ο οποίος κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950 και έχει μήκος 880 χιλιόμετρα και έχει παραγωγική ικανότητα που υπερβαίνει τα 300.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, είναι ένα βήμα στρατηγικής σημασίας».
      Αυτή η γραμμή υπήρξε μάρτυρας πολλών πολιτικών διακυμάνσεων από την τριμερή επίθεση κατά της Αιγύπτου, μέσω επιχειρήσεων εθνικοποίησης, του πολέμου Ιράν-Ιράκ, του πρώτου και του δεύτερου πολέμου του Κόλπου και, τέλος, του πολέμου του διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS.
      Ο αλ Ναζάλ επεσήμανε ότι «στην παρούσα φάση, ο αγωγός έχει μεγάλη σημασία για το Ιράκ, ενισχύοντας τη θέση του μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου στον κόσμο, με περισσότερα από 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.Επιτρέπει επίσης στο Ιράκ να αποφύγει τους κινδύνους να βασιστεί στον τουρκικό αγωγό Τζεϊχάν, ο οποίος επηρεάζεται από τη μετατόπιση πολιτικών συμφερόντων και ισορροπιών με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν ή από διαταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα κατά τις εξαγωγές μέσω των λιμανιών της Βασόρας.
      Συγκριτικά, η γραμμή της Συρίας παραμένει η λιγότερο δαπανηρή και ταχύτερη επιλογή για να φτάσει κανείς στις ευρωπαϊκές αγορές».
      Asharq Business

      ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟEchedoros.blog
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Καναδός Πρωθυπουργός: "Η σχέση με τις ΗΠΑ τελείωσε" - Κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ
      Ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν πρέπει να ξεχάσει ποτέ την αμερικανική "προδοσία", στην ομιλία της νίκης που εκφώνησε ενώπιον οπαδών του στην Οτάβα.
      "Η παλιά σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες τελείωσε" επειδή "ο πρόεδρος Τραμπ επιχειρεί να μας καταβάλει ώστε να μας έχει στη διάθεσή του", δήλωσε επίσης, καλώντας τη χώρα σε ενότητα για τους "δύσκολους επόμενους μήνες που θα απαιτήσουν θυσίες".Ο επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος του Καναδά Πιέρ Πουαλιέβρ, ο οποίος αναγνώρισε την ήττα του, υποσχέθηκε να εργασθεί μαζί με τον φιλελεύθερο πρωθυπουργό Κάρνεϊ για να υπερασπισθεί τα συμφέροντα του Καναδά έναντι των επιθέσεων του Ντόναλντ Τραμπ.
      "Οι συντηρητικοί θα εργασθούν μαζί με τον πρωθυπουργό και όλα τα κόμματα για να υπερασπισθούν τα συμφέροντα του Καναδά και να επιτύχουν μια νέα εμπορική συμφωνία, η οποία θα αφήσει πίσω μας τους τελωνειακούς δασμούς προστατεύοντας παράλληλα την κυριαρχία μας", δήλωσε ο Πιέρ Πουαλιέβρ απευθυνόμενος σε οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στην Οτάβα για την εκλογική βραδιά.
      Οι Φιλελεύθεροι του καναδού πρωθυπουργού Μαρκ Κάρνεϊ διατήρησαν την εξουσία στις χθεσινές εκλογές, όμως φαίνεται ότι δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας, κάτι που ήθελε ο Κάρνεϊ ώστε να μπορέσει να διαπραγματευθεί καλύτερα τους δασμούς με τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ.
      Οι Φιλελεύθεροι προηγούνται ή έχουν κερδίσει σε 167 εκλογικές περιφέρειες (έδρες) και ακολουθούν οι Συντηρητικοί με 145, ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων.
      Οι Φιλελεύθεροι χρειάζονται 172 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων (σε σύνολο 343) για να έχουν την πλειοψηφία, κάτι που θα τους επέτρεπε να κυβερνήσουν χωρίς υποστήριξη από ένα μικρότερο κόμμα.
      Πηγή: capital.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Iσπανοί περιγράφουν το χάος «El Cero»... Ζήσαμε σκηνές τρόμου! Πιο δύσκολη η κατάσταση ήταν Πορτογαλία...
      Ισπανοί δημοσιογράφοι και πολίτες μιλούν στη «Ν» για το «πολεμικό σκηνικό» λόγω του μαζικού μπλακάουτ
      Ελίζα Καραγιώργη • ekaragiorgi@naftemporiki.gr
      Αγωνιώδεις στιγμές περιγράφουν Ισπανοί που μίλησαν στη Ναυτεμπορική για το μαζικό μπλακάουτ που πλήττει από το μεσημέρι τη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, κάνοντας λόγο για «σκηνικό πολέμου και τρόμου». Τα δίκτυα κινητής έχουν καταρρεύσει, κόσμος βρίσκεται εγκλωβισμένος σε ασανσέρ, τίποτα δεν λειτουργεί από συγκοινωνίες.
      «Είναι ένα τεράστιο χάος, επειδή δεν έχουμε κανένα νέο για τίποτα. Ούτε το ραδιόφωνο ούτε η τηλεόραση λειτουργούν, δεν ξέρουμε αν πρόκειται για κυβερνοεπίθεση, (ευρύτερη) επίθεση ή τι άλλο… Ίσως να γνωρίζετε περισσότερα από εμάς στην πραγματικότητα », λέει στη «Ν» κάτοικος χωριού στην περιοχή της Κορούνια (βόρεια).
      «Καθώς μένω σε χωριό, έχω βάλει γεννήτρια δίπλα στην κουζίνα του σπιτιού για να βάλω ένα καλώδιο ώστε να μην χαλάσει το φαγητό στο ψυγείο, αλλά υποψιάζομαι ότι το 95% του πληθυσμού της χώρας είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από εμένα», τονίζει.
      Δημοσιογράφοι που εργάζονται σε μεγάλη εφημερίδα της Ισπανίας και δουλεύουν στη Μαδρίτη, περιγράφουν σκηνές χάους στο μετρό, ενώ όπως τονίζουν στη Ναυτεμπορική «το χειρότερο είναι οι άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν στα ασανσέρ. Ζούμε σκηνές τρόμου».
      Σύμφωνα με τους ίδιους: «Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν καταρρεύσει. Η Masmovil, η Movistar και η Vodafone (οι κύριοι πάροχοι) λειτουργούν κατά 70% χάρη στις γεννήτριες. Αλλά καθώς η κατάσταση εξελίσσεται το σήμα πέφτει σε όλο και περισσότερες εταιρείες. Και ο κόσμος ξεμένει από κινητά τηλέφωνα».
      Σάντσεθ: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες
      Το μαζικό μπλακ άουτ (apagón) σημειώθηκε σήμερα Δευτέρα σε μεγάλα τμήματα της Ισπανίας στις 12.32 μ.μ. «Τα αίτια εξακολουθούν να μελετώνται. Είναι καλύτερα να μην κάνουμε εικασίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, κάνοντας λόγο για «κρίσιμες ώρες».
      Ο Σάντσεθ ζήτησε να αποφεύγονται οι μετακινήσεις, να χρησιμοποιούνται τα κινητά τηλέφωνα μόνο για σύντομες κλήσεις, να μην καταρρέουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και να ακολουθούνται αποκλειστικά οι επίσημες πληροφορίες. Η κυβέρνηση θα αναλάβει τη διαχείριση του μπλακ άουτ στην Ανδαλουσία, την Εξτρεμαδούρα και τη Μαδρίτη μετά από αίτημα των κοινοτήτων αυτών.
      Το μπλακ άουτ έχει αναγκάσει τη διακοπή όλων των σιδηροδρομικών μεταφορών. Δεν προβλέπεται ότι τα τρένα μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων θα αποκατασταθούν σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με την Transportes. Έχει επηρεάσει επίσης τις δημόσιες συγκοινωνίες στις πόλεις. Και έχει προκαλέσει μεγάλες ουρές στα σούπερ μάρκετ, τα οποία ήδη προειδοποιούν ότι γίνονται δεκτές μόνο πληρωμές με μετρητά, ενώ συνεχίζονται οι διασώσεις των εγκλωβισμένων σε ασανσέρ.
      Πηγή: naftemporiki.gr
      Πορτογαλία: «Πιο δύσκολη» η αποκατάσταση στην ενέργεια σε σύγκριση με την ΙσπανίαΟι διακοπές σε τέτοια κλίμακα είναι εξαιρετικά σπάνιες στην Ευρώπη και η αιτία δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί αμέσως
      O διανομέας ηλεκτρικής ενέργειας στην Πορτογαλία, REN, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της διανομής ενέργειας σε όλη την Πορτογαλία είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες σε σύγκριση με την Ισπανία».
      Παρέλυσαν Ισπανία και Πορτογαλία με το μπλακ αουτ
      Τεράστια διακοπή ρεύματος έπληξε μεγάλες περιοχές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας τη Δευτέρα, παραλύοντας την κυκλοφορία, καθηλώνοντας πτήσεις, εγκλωβίζοντας ανθρώπους σε ανελκυστήρες και αφήνοντας τους φορείς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος να προσπαθούν να αποκαταστήσουν το ρεύμα σε εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις.
      Ορισμένα νοσοκομεία διέκοψαν εργασίες ρουτίνας και οι κυβερνήσεις των δύο χωρών συγκάλεσαν έκτακτες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, με αξιωματούχους να λένε αρχικά ότι δεν μπορούσε να αποκλειστεί μια πιθανή επίθεση στον κυβερνοχώρο. Οι διακοπές σε τέτοια κλίμακα είναι εξαιρετικά σπάνιες στην Ευρώπη και η αιτία δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί αμέσως.
      Αυτόπτες μάρτυρες του Reuters ανέφεραν ότι το ρεύμα άρχισε να επιστρέφει στη χώρα των Βάσκων και στις περιοχές της Βαρκελώνης της Ισπανίας νωρίς το απόγευμα, λίγες ώρες μετά την έναρξη της διακοπής. Δεν ήταν σαφές πότε θα μπορούσε να αποκατασταθεί ευρύτερα η ηλεκτρική ενέργεια.
      Τα νοσοκομεία στη Μαδρίτη και στην Καταλούνα στην Ισπανία ανέστειλαν όλες τις συνήθεις ιατρικές εργασίες, αλλά εξακολουθούσαν να φροντίζουν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, χρησιμοποιώντας εφεδρικές γεννήτριες. Αρκετά ισπανικά διυλιστήρια πετρελαίου έκλεισαν και επιχειρήσεις λιανικής έκλεισαν.
      Η Τράπεζα της Ισπανίας είπε ότι η ηλεκτρονική τραπεζική λειτουργεί «επαρκώς» σε εφεδρικά συστήματα, αν και οι κάτοικοι ανέφεραν επίσης ότι οι οθόνες των ΑΤΜ ήταν εκτός λειτουργίας.
      «Βρίσκομαι σε ένα κέντρο δεδομένων και όλα έχουν σβήσει. Όλοι οι συναγερμοί έπεσαν και τώρα είμαστε με τις ομάδες, περιμένοντας να μάθουμε τι συνέβη», δήλωσε ο κάτοικος της Βαρκελώνης και μηχανικός Χοσέ Μαρία Εσπέγιο , 40 ετών.
      Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X, ο δήμαρχος της Μαδρίτης Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ-Αλμέιδα προέτρεψε τους κατοίκους της πόλης να ελαχιστοποιήσουν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν εκεί που ήταν, προσθέτοντας: «Είναι σημαντικό οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να μπορούν να κυκλοφορούν».
      Κρίσιμη η κατάσταση και στην Πορτογαλία
      Στην Πορτογαλία, ο προμηθευτής νερού EPAL είπε ότι η παροχή νερού θα μπορούσε επίσης να διαταραχθεί και να σχηματιστούν ουρές στα καταστήματα από ανθρώπους που σπεύδουν να αγοράσουν προμήθειες έκτακτης ανάγκης, όπως φώτα γκαζιού, γεννήτριες και μπαταρίες.
      Η κύρια πορτογαλική εταιρεία ηλεκτρισμού, EDP, είπε ότι είχε πει στους πελάτες ότι δεν είχε καμία πρόβλεψη για το πότε θα «ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός ενέργειας», ανέφερε η εφημερίδα Publico. Προειδοποίησε ότι μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.
      Τμήματα της Γαλλίας υπέστησαν επίσης μια σύντομη διακοπή. Η RTE, ο γαλλικός φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου, δήλωσε ότι είχε μετακινηθεί για να συμπληρώσει την ηλεκτρική ενέργεια σε ορισμένες περιοχές της βόρειας Ισπανίας μετά το χτύπημα της διακοπής.
      Ο αγώνας στο τουρνουά τένις της Μαδρίτης Open διακόπηκε, αναγκάζοντας τον 15ο Γκρίγκορ Ντιμιτρόφ και τον Βρετανό αντίπαλο Τζέικομπ Φέρνλεϊ να αποχωρήσουν από το γήπεδο, καθώς οι πίνακες αποτελεσμάτων έσβησαν και οι κάμερες έχασαν την ισχύ τους.Κυκλοφοριακό χάος
      Ισπανικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί ανέφεραν ότι μέρος του μετρό της Μαδρίτης εκκενώνεται. Υπήρξε μποτιλιάρισμα στο κέντρο της Μαδρίτης καθώς τα φανάρια σταμάτησαν να λειτουργούν, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Cader Ser.
      Εκατοντάδες άνθρωποι στάθηκαν έξω από κτίρια γραφείων στους δρόμους της Μαδρίτης και υπήρχε έντονη αστυνομική παρουσία γύρω από βασικά κτίρια, κατευθύνοντας την κυκλοφορία καθώς και οδηγώντας κατά μήκος κεντρικών αίθριων με φώτα, σύμφωνα με μάρτυρα του Reuters.
      Ένα από τα τέσσερα κτίρια πύργων στη Μαδρίτη που στεγάζει τη βρετανική πρεσβεία είχε εκκενωθεί, πρόσθεσε ο μάρτυρας.
      Το τοπικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε βαγόνια του μετρό και ανελκυστήρες.
      Η πορτογαλική αστυνομία δήλωσε ότι τα φανάρια επηρεάστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, το μετρό έκλεισε στη Λισαβόνα και το Πόρτο και τα τρένα δεν λειτουργούσαν.
      Πηγή: Reuters naftemporiki.gr
      Ξημέρωσε με ρεύμα στις δύο χώρες - Πρόβα για το «Zero Day» το χθεσινό χάος;Ανάσα στην Ιβηρική Χερσόνησο μετά το πολύωρο χάος του «El Cero» - Τα σενάρια που πυροδότησε για κυβερνοπόλεμο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι φειδωλές δηλώσεις των Αρχών
      Πλησιάζει στην πλήρη αποκατάστασή της η ηλεκτροδότηση στην Ισπανία στο ξημέρωμα της Τρίτης. Στις 02:50 το 82,4% του δικτύου είχε επανέλθει σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τη Red Eléctrica, την ισπανική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, η επαναφορά των υποσταθμών ειδικά για τις ηλεκτροκίνητες δημόσιες μεταφορές ανέρχεται πλέον στο 99,11%. Παρόμοια είναι η εικόνα στην Πορτογαλία, καθώς και στις περιοχές της Γαλλίας που είχαν βυθιστεί για περισσότερες από 12 ώρες στο απόλυτο ενεργειακό μπλακ άουτ.
      Παρ όλ' αυτά, ενώ η κανονικότητα επανέρχεται ύστερα από το πολύωρο χάος και την αγωνία που προξένησε το «El Cero» (το «Μηδέν» δηλαδή, όπως βαπτίστηκε η αιφνίδια και μαζική διακοπή της ηλεκτροδότησης), όχι μόνον οι χώρες της Ιβηρικής αλλά η Ευρώπη και οπωσδήποτε ένα πολύ μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας παραμένουν μουδιασμένες.
      A huge power outage brought parts of Spain and Portugal to a standstill, grounding planes, halting public transportation, causing panic buying and leaving the two countries scrambling to restore power to millions of homes and businesses https://t.co/km6XsujnhU pic.twitter.com/azBALfLWZJ— Reuters (@Reuters) April 28, 2025
      Και εξίσου ευάλωτες σε θεωρίες συνωμοσίας, ως προς τα αίτια που οδήγησαν στο μεγαλύτερο ενεργειακό μπλακ άουτ στην ιστορία της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Για όσους έχουν παρακολουθήσει πρόσφατα τη σειρά του Netflix «Zero Day» με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ ντε Νίρο, ο πανικός που επικράτησε όταν το δίκτυο ηλεκτρισμού καθήλωσε τη ζωή δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, ήταν απλώς η επαλήθευση της ζοφερής προφητείας που εμμέσως διατυπώνει η σειρά «Zero Day». [...]
      Πηγή: protothema.gr
      Αποκατάσταση ηλεκτροδότησης σε Ισπανία - Πορτογαλία: Από το χάος στην ανάτασηΗ ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σχεδόν πλήρως σήμερα στην Ισπανία και την Πορτογαλία έπειτα από μια μαζική διακοπή, άγνωστης αιτίας, που διήρκεσε πολλές ώρες και προκάλεσε χάος σε όλη την Ιβηρική χερσόνησο.
      Στους δρόμους συνοικιών της Μαδρίτης την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης χθες, Δευτέρα, το βράδυ συχνά συνόδευαν οι ενθουσιώδεις κραυγές και τα χειροκροτήματα των κατοίκων, αφού πέρασαν μεγάλο μέρος της ημέρας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο.
      Λίγο μετά τις 7:00 (ώρα Ισπανίας, 8:00 ώρα Ελλάδας) είχε αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 99% στην ηπειρωτική Ισπανία, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία REE.
      Στην Πορτογαλία η αντίστοιχη εταιρεία διαχείρισης του ηλεκτρικού ρεύματος επεσήμανε ότι 6,2 εκατ. νοικοκυριά είχαν ξανά ρεύμα τη νύκτα σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων.
      Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δεν έκανε καμία εικασία για τα αίτια του μπλακάουτ που ξεκίνησε χθες στις 12:33 (ώρα Ισπανίας, 13:33 ώρα Ελλάδας).
      "Καμία θεωρία δεν έχει αποκλειστεί", τόνισε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Σάντσεθ. "Ποτέ" στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει ξανά μια τέτοια "κατάρρευση" του ισπανικού δικτύου, συνέχισε διευκρινίζοντας ότι "χάθηκαν ξαφνικά 15 γιγαβάτ" από το ισπανικό δίκτυο και αυτό "μέσα σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα".
      "Δεκαπέντε γιγαβάτ αντιστοιχούν περίπου στο 60% της ζήτησης" σε ηλεκτρικό ρεύμα στην Ισπανία εκείνη την ώρα της ημέρας, εξήγησε ο Σάντσεθ.
      Ο Πορτογάλος ομόλογός του Λουίς Μοντενέγκρο, από την πλευρά του, έκανε λόγο για μια "κατάσταση σοβαρή και πρωτοφανή", τα αίτια της οποίας εντοπίζονται "πιθανόν στην Ισπανία".
      Η σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης ήταν ένα καλό νέο και για τις δύο χώρες, έπειτα από μια ημέρα γεμάτη δυσκολίες: κλειστό μετρό, γεμάτα λεωφορεία, μπλοκαρισμένα τραίνα, επικοινωνίες που διεξάγονταν με εξαιρετική δυσκολία.
      Στη Λισαβόνα, "ήμουν στο γραφείο όταν ξαφνικά ο υπολογιστής μου έσβησε", δήλωσε ο 34χρονος εργαζόμενος σε διαφημιστική Έντγκαρ Παρέιρα.
      "Στην αρχή πιστέψαμε ότι υπήρχε πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση του κτιρίου, όμως στη συνέχεια αρχίσαμε να παίρνουμε τηλέφωνο τους συγγενείς μας και καταλάβαμε ότι υπάρχει πρόβλημα σε όλη την πόλη και αργότερα ότι το ίδιο συμβαίνει και στην Ισπανία", πρόσθεσε.
      Στο κέντρο της Μαδρίτης κάτοικοι και τουρίστες συγκεντρώθηκαν έξω από τα πολυτελή ξενοδοχεία και από τράπεζες, που είχαν ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα χάρη σε γεννήτριες, για να εκμεταλλευθούν το wi-fi.
      Στο τέλος της ημέρας χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να διασχίσουν πεζή την πόλη, προσπαθώντας να επιστρέψουν στα σπίτια τους με τα πόδια. Οι μεγάλες οδικές αρτηρίες της πόλης μπλόκαραν από τις τεράστιες ουρές των οχημάτων, ενδιάμεσα από τα οποία προχωρούσαν οι πεζοί.

      Αντίστοιχες σκηνές εκτυλίχθηκαν στη Βαρκελώνη, όπου πολλοί κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους, με τα κινητά τους στο χέρι, αναζητώντας σύνδεση.
      Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν στις στάσεις των λεωφορείων. "Κοιτάξτε, η ουρά κάνει χίλιες στροφές", δήλωσε η 39χρονη Ροσάριο Πένα από τη Μαδρίτη. "Χρειάστηκα ήδη μιάμιση ώρα για να φτάσω εδώ και δεν ξέρω πόση ακόμη θα χρειαστώ για να επιστρέψω σπίτι μου …".
      Λίγες ώρες αργότερα άρχισαν να ανάβουν τα φώτα σε καταστήματα, ένδειξη βελτίωσης της κατάστασης, τουλάχιστον στη Μαδρίτη.
      Μόνο στην ισπανική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν 286 επιχειρήσεις για τη διάσωση ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί σε ασανσέρ, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές.
      Σήμερα το πρωί τρία τρένα παρέμεναν μπλοκαρισμένα στην Ισπανία με επιβάτες, σύμφωνα με τον Όσκαρ Πουέντε υπουργό Μεταφορών.
      Η κυκλοφορία των τρένων υψηλής ταχύτητας αναμένεται να αποκατασταθεί σήμερα το πρωί σε πολλές βασικές γραμμές, με τη σύνδεση μεταξύ Μαδρίτη και Βαρκελώνης και αυτή μεταξύ Μαδρίτης και Βαλένθια να αποκαθίστανται, αλλά τα προβλήματα θα συνεχιστούν σε άλλες, σημείωσε στο Χ ο Πουέντε.
      Προβλήματα σημειώθηκαν χθες και στην εναέρια κυκλοφορία, κυρίως στα αεροδρόμια της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης και της Λισαβόνας, σύμφωνα με την υπηρεσία Eurocontrol.
      Όμως ο Σάντσεθ υπογράμμισε στη διάρκεια της νύκτας ότι ακυρώθηκαν μόνο 344 πτήσεις από τις 6.000 που ήταν προγραμματισμένες για χθες σε όλη τη χώρα.
      "Δεν υπάρχουν προβλήματα δημόσιας ασφάλειας. Το νοσοκομειακό μας σύστημα λειτουργεί κανονικά", διαβεβαίωσε επίσης χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός καλώντας τους Ισπανούς "να ενεργούν με υπευθυνότητα και κοσμιότητα". Και όντως, παρά το χάος και τη σύγχυση, η ατμόσφαιρα παρέμεινε ήρεμη στους δρόμους της Μαδρίτης.
      Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε χάρη στις συνδέσεις με τη Γαλλία και το Μαρόκο ενώ "επαναλειτούργησαν σε όλη τη χώρα" οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί και οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού με φυσικό αέριο.
      Τέτοια εκτεταμένα, πολύωρα μπλακάουτ είναι σπάνια στην Ευρώπη. Το 2003 ένα πρόβλημα σε μια γραμμή υδροηλεκτρικού σταθμού μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας προκάλεσε μπλακάουτ 12 ωρών στην ιταλική χερσόνησο.
      Το 2006 από υπερφόρτωση του δικτύου στη Γερμανία σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές της χώρας, καθώς επίσης και στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, ακόμη και το Μαρόκο, βυθίζοντας στο σκοτάδι περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους για περίπου μία ώρα.
      Πηγή: capital.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      O τελευταίος γνωστός ασκητής του Αγιοφάραγγου...
      Σαν σήμερα 28 Απριλίου κοιμήθηκε ο τελευταίος γνωστός ασκητής του Αγιοφάραγγου
      Ένα ντοκιμαντέρ που είδε στην τηλεόραση τον έφερε στα νότια ακρογιάλια της Κρήτης, στο Φαράγγι των Αγίων. Γνώρισε το τόπο, άναψε σβησμένα καντήλια, περπάτησε σε πανάρχαια μονοπάτια και δεν έφυγε ποτέ από το ερημοβούνι της Κρήτης. Αναπαύεται στην κορφή που τη δέρνουν όλοι οι καιροί κι όλοι οι άνεμοι τη ραπίζουν.
      Του ΝΙΚΟΥ ΨΙΛΑΚΗ
      Κατέβηκε από το πλοίο της γραμμής και κοίταξε ως πέρα τον ορίζοντα. Πρώτη φορά πατούσε τα πόδια του σε τούτον τον τόπο. Κρατούσε μόνον έναν μπόγο δεμένο με σπάγκο, όλο το βιός του χωρούσε σ' έναν μπόγο, τίποτ' άλλο δεν βάραινε το κορμί του. Το ράσο παλιό, τριμμένο, κάμποσες ξηλωμένες κλωστές πετιούνταν ατίθασες από τις ούγιες και τα μανίκια. Τα υλικά αγαθά τα είχε απαρνηθεί από καιρό. Χρόνια ζούσε σε κελιά και σε σπήλαια, είχε μάθει να μιλά με τις ερημιές.
      Καθόλου δεν τον είχε κουράσει το νυχτερινό ταξίδι. Νησιώτης ήταν. Από τη Σάμο. Ήξερε από θάλασσες. Κι από στεριές. Είχε περπατήσει στα βουνά της πατρίδας του, είχε σκαρφαλώσει στις σκήτες του Άθωνα, τα πόδια του βαστούσαν ακόμη.
      Ξανακοίταξε στην άλλη άκρη τ' ουρανού, δεν δυσκολεύτηκε να μαντέψει κατά πού έπεφτε ο νότος. Εκεί θα πήγαινε. Στον νότο. Σ' έναν τόπο που δεν τον ήξερε.
      Μπήκε στο πρώτο ταξί, καλημέρισε με κείνο το πλατύ χαμόγελο που φώτιζε πέρα ως πέρα το πρόσωπό του. Ο ταξιτζής έβαλε μπρος τη μηχανή.
      - Πού θα πάμε, παππούλη; - Στο Φαράγγι των Αγίων. - Σε... ποιο φαράγγι; - Των Αγίων. - Μήπως κάνετε λάθος; Τριάντα χρόνια κρατώ τιμόνι στα χέρια μου, χωριό με χωριό τον έχω γυρίσει τούτο τον τόπο, μα τέτοιο φαράγγι δεν έχω ξανακούσει.
      Χαμογέλασε πάλι.
      - Όχι, δεν κάνω λάθος. Εδώ είναι το φαράγγι που ζητώ, στο νησί σας, στον νότο. Το ξέρω, το είδα και στην τηλεόραση.
      Ελάχιστες φορές είχε δει τηλεόραση τα τελευταία χρόνια, πάντα τυχαία. Όπως και πριν από τρεις-τέσσερις μέρες. Είχε βρεθεί σ' ένα κελί στο Αγιονόρος, περαστικός ήταν, κάθισε, κουβέντιασε με τους καλογέρους. Μια μικρή τηλεόραση ήταν ανοιχτή σε μιαν άκρη, ο ήχος χαμηλωμένος, κανένας δεν έβλεπε. Το μάτι του έπεσε στην οθόνη. Διάβασε τον τίτλο. ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ. Άφησε τον Αγιονορίτη καλόγερο, πλησίασε, ψήλωσε τον ήχο και δεν κούνησε ρούπι μέχρι να φανούν στην οθόνη οι τίτλοι του τέλους. Κάποιος μιλούσε για το φαράγγι που κάποτε, σε καιρούς περασμένους, το περπατούσαν σεβάσμιες μορφές αναχωρητών. Λες κι άνοιγε μια κουρτίνα μπροστά του και φανερώνονταν μέσα από την αχλή του κόσμου όλα τα θαύματα· σπήλαια και ξωκλήσια, βράχια και χώματα διψασμένα, τόποι ξωτικοί κι απόκοσμοι, ασκητές κι ερημίτες - μορφές μαθημένες να μιλούν με τη σιωπή. Αναστέναξε βαθιά, σίμωσε στο παράθυρο και κοίταξε κατά τον νότο. Την απόφασή του την είχε πάρει.
      Ο ταξιτζής τράβηξε χειρόφρενο.
      - Να ρωτήσω κάποιον συνάδελφο, εγώ δεν το ξέρω το φαράγγι που γυρεύεις, παππούλη. Μα να ξέρεις, το ταξί δεν το βάζω σε χωματόδρομους.
      - Δεν πειράζει. Ας πάμε όσο πιο κοντά γίνεται. Θα περπατήσω από κει και μετά.
      - Μα δεν ξέρω προς τα πού πέφτει, σε ποια μεριά. Ξέρεις, μήπως, κανένα χωριό εκεί κοντά;
      - Δεν έχει χωριά. Μόνο ένα - δυο μοναστήρια, δεν είμαι σίγουρος. Απ' ότι άκουσα το λένε και Αγιοφάραγγο.
      Δυο - τρεις ώρες μετά ο παπά Θοδωρής περπατούσε στα χωματοβούνια του νότου. Είχε περάσει τον μπόγο με την πραμάτεια σ' ένα ξερόκλαδο που έμοιαζε με ραβδί, το κρατούσε στον ώμο για να μην τον κουράζει και βάδιζε γρήγορα· βιαζόταν. Μόνος σ' έναν άγνωστο τόπο, άρχισε ν' αφουγκράζεται τον σφυγμό των αιώνων, ίσως μέσα από τα άδυτα του χρόνου ν' αναδύονταν οι λιθωμένες φωνές των κεκοιμημένων, ήταν σίγουρος πως αυτές θα οδηγούσαν τα βήματά του.
      Κάθε τόσο σταματούσε κι αγνάντευε, καμιά φωνή δεν μόλευε τη γαλήνη της μέρας, μόνον αγριοπούλια πετούσαν τριγύρω και κάποια βελάσματα που έρχονταν από μακριά έφταναν στ' αυτιά του. Ξεκινούσε, σταματούσε πάλι, αγνάντευε πάλι, μελετούσε τα σημάδια, μελετούσε τον κόσμο, διάβαζε στα γυμνά βράχια τις αρχαίες γραφές. Ένας πλατύς ουρανός ανοιγόταν μπροστά του και στο βάθος, πίσω από τις χαμηλές κορφές, στραφτάλιζε μια θάλασσα που έμοιαζε ν' αχνίζει. Όχι, δεν έκανε λάθος, κάπου εκεί θα βρισκόταν ο τόπος της σιωπής, το μαρτυρούσαν οι μυρωδιές, το θυμάρι κι η φασκομηλιά κι ο σκίνος που φύτρωνε πλάι στις γέρικες ελιές, κι ο αλάδανος. Βράχια κι άλλα βράχια, κορφές κι άλλες κορφές, όλα στριμωγμένα σε λίγα στρέμματα γης, όλα τόσο κοντά, που έμοιαζε να μην χωρούν στο γήινο κόσμο και να τραβούν προς τ' αψήλου. Η βλάστηση χαμηλή, τα δέντρα μικρά, το χώμα ξερό· όλα φαίνονταν να διψούσαν πριν αρχίσει ν' ανοίγεται το φαράγγι μπροστά του.
      Διψούσε κι εκείνος, κόντευε μεσημέρι πια και δεν είχε βάλει μήτε μια μπουκιά ψωμί μήτε μια στάλα νερό στο στόμα του. Ήξερε να διαβάζει τα σημάδια του τόπου. Το ψημένο χώμα μαρτυρεί ξεραΐλα, τα βούρλα φανερώνουν πως υπάρχει νερό τρεχούμενο, οι κήποι πως υπάρχουν στέρνες, πηγές και πηγάδια. Μα δεν έβλεπε τίποτα απ' αυτά. Μήτε κήπους μήτε υδρόχαρη βλάστηση. Κι όσο έβλεπε την ξέρα ν' απλώνεται σαν απειλή μπροστά του, τόσο αναγάλλιαζε. Μακάρι να είχε μιαν αγιοβάδιστη έρημο να περπατήσει, τη δίψα θα την άντεχε για μέρες. Και την πείνα θα την άντεχε.
      Σταμάτησε στο πρώτο σπήλαιο που βρήκε, πίσω από κάτι κατσιασμένα χαμόκλαδα. Δηλαδή, τι σπήλαιο; Ένα κούφωμα της πέτρας ήταν, δυο βράχια το ένα πάνω στ' άλλο, μήτε τον μισό δεν χωρούσε. Αν ξάπλωνε θα περίσσευαν τα πόδια του. Απίθωσε τον μπόγο σε μιαν άκρη, άφησε το ραβδί καταγής, αφουγκράστηκε πάλι κι άκουσε τον ήχο της σιωπής ν' αντηχεί στ' αυτιά του -μελωδία εξαίσια. Δύσκολος ήταν ο τόπος, απάτητος. Το κρύο τσουχτερό.
      Δυο χρόνια έμεινε ο παπά Θοδωρής στο κούφωμα του βράχου. Τις δύσκολες ημέρες του χειμώνα, όταν φυσούσε κι έβρεχε, έλουζε η βροχή τη στρωμνή του. Νερό βρήκε σ' ένα παλιό πηγάδι. Έπρεπε να περπατήσει κάμποσην ώρα για να φτάσει ως εκεί. Αλλά δεν τον ένοιαζε. Κάλλιο να μοχτεί κανείς για ν' αποκτήσει τ' αγαθά παρά να τα έχει όλα μπροστά στα πόδια του. Κι εκκλησία βρήκε δίπλα στο πηγάδι. Ένα παλιό ξωκλήσι του Αγιαντώνη με τρούλο και καμάρες, χτισμένο πριν από έξι αιώνες περίπου. Και τροφή του πήγαιναν οι άνθρωποι, παξιμάδι κι ελιές, κάποτε-κάποτε και φαΐ μαγειρεμένο. Άφηναν τα καλούδια τους σε μια πέτρα, δίπλα στο έρημο ξωκλήσι, κι έφευγαν. Δεν είχαν δυσκολευτεί να καταλάβουν πως εκεί, στον τόπο των αρχαίων ασκητών, είχε φανιστεί ένας καινούργιος ερημίτης. Πρώτος απ' όλους οσμίστηκε πως κάτι είχε αλλάξει σ' εκείνα τα μέρη ένας φιλέρημος καλόγερος από το κοντινό μοναστήρι. Μα δεν του μίλησε. Δεν ήξερε αν ήταν άνθρωπος ή κάποια ανάερη κι άυλη μορφή που κατέβαινε τις νύχτες στο φαράγγι. Του άφηνε σημειώματα πάνω στους βράχους και στ' αναλόγια. Κι ο παπά Θοδωρής απαντούσε με σημειώματα. Έτσι περνούσαν οι μέρες, οι μήνες...
      Μέρα με τη μέρα φούντωναν οι ψίθυροι. Τον είδαν μια φορά να βαδίζει μοναχός στα παλιά μονοπάτια, τον είδαν δυο, το κουβέντιασαν στους καφενέδες. Κάποιοι τον πλησίασαν κιόλας, του μίλησαν. Ήρθαν κι άλλοι, του μίλησαν κι αυτοί. Τώρα πια δεν χρειαζόταν ν' αφήνουν πράματα πάνω στις πέτρες, τα πήγαιναν στο σπήλαιο και τ' απόθεταν σε μιαν άκρη.
      Μέρα με τη μέρα ξεθάρρευαν οι άνθρωποι. Όσοι μίλησαν μαζί του είχαν να πουν πως το βλέμμα του στάλαζε φως και τα λόγια του έπεφταν σαν μπάλσαμο πάνω στις κακοφορμισμένες πληγές της ψυχής.
      Μέρα με τη μέρα ξαναζωντάνευαν οι παλιές παραδόσεις. Οι γέροι άρχισαν πάλι να διηγούνται ιστορίες για αόρατους ασκητές και για μυστικές συνάξεις που γίνονταν τα λαμπρόσκολα σ' ένα μεγάλο σπήλιο, κάτω χαμηλά, κοντά στη θάλασσα. Άλλοι θυμήθηκαν τις κουβέντες των παππούδων τους που έβλεπαν, λέει, να ξεχύνεται φως ιλαρό από τα παράθυρα των έρημων εκκλησιών και κάθε μεσάνυχτα έφταναν στ' αυτιά τους μελωδίες και ύμνοι δοξαστικοί, μα κανείς δεν τολμούσε να σιμώσει. Απλές και άδολες είναι οι παραδόσεις του τόπου. Μιλούν για πράγματα χειροπιαστά κι είναι σαν να περιγράφουν το άρρητο. Ένας εξαγνισμένος κόσμος προβάλλει μέσα από το μυστήριο των περασμένων καιρών, σωρεύονται οι μνήμες, μπερδεύεται γλυκά κι ανάλαφρα ο θρύλος με την ιστορία, κάποιοι δείχνουν σημάδια μαχαιριών πάνω σε βράχους - θυσιαστήρια, άλλοι μπαινοβγαίνουν στα σπήλαια ελπίζοντας πως κάποτε θα συναντήσουν τις μνήμες τους, θα δουν με τα μάτια τους εκείνο που αντηχεί από τα χρόνια τα παιδικά στ' αυτιά τους.
      Κι εκείνος πάντα εκεί. «...Eν ερημίαις πλανώμενος και όρεσι και σπηλαίοις και ταις οπαίς της γης». Πάντα με μια πρόχειρη στρωμνή κι ένα φτωχό κλινοσκέπασμα. Ρούπι δεν κουνούσε από το φαράγγι του. Σε μια σκισμάδα του βράχου είχε καρφώσει ένα ξύλο ξερό κι είχε κρεμάσει το πανωφόρι του, ένα μαύρο ρούχο που έμοιαζε με ράσο πολυκαιρισμένο. Μα όσο περνούσε ο καιρός τόσο πλήθαιναν κι εκείνοι που ζητούσαν να τον δουν, να του μιλήσουν, να του προσφέρουν ό,τι μπορούσαν. Κουβέρτες και ρούχα ζεστά, λίγο λάδι για το φαΐ και τα καντήλια του Αγιαντώνη. 
      Ο γ. Θεόδωρος στο Αγιογάραγγο
      Κι ένα πρωί που κατηφόρισαν οι πρώτοι ταξιδιώτες στη μοναξιά του φαραγγιού βρήκαν το σπηλιάρι του άδειο. Μήτε ασκητής, μήτε στρωμνή, μήτε ράσο κρεμασμένο στη σκισμάδα του βράχου.
      Απλώθηκαν πάλι οι φήμες σαν την πάχνη που πέφτει στον κάμπο και κάνει τα φύλλα να παγώνουν.
      - Έφυγε ο ασκητής!
      Τον ξαναείδαν ύστερα από καιρό. Όχι, δεν είχε φύγει. Είχε ανηφορίσει σε τόπον αψηλό, σε μια πλαγιά κατάντικρυ στην απέραντη θάλασσα, εκεί ένιωθε πιο κοντά στον Θεό. Πέτρα - πέτρα έχτιζε το δικό του ησυχαστήριο. Κακοτράχαλος ο τόπος, ρημαγμένα μονοπάτια, ανήφορος πολύς. Κουβαλούσε με κόπο το νερό, ανακάτευε τις λάσπες, έτσι κατάφερε να χτίσει το μοναστηράκι του Άη Λια, να χτίσει κι ένα κελάκι παραδίπλα. Η ιστορία του παπά Θοδωρή, του τελευταίου ασκητή του κρητικού νότου, δεν τελειώνει εδώ. Τ' αφεντικά του βουνού τον έδιωξαν από το μικρομονάστηρο του Άη Λιά. Δικός τους ήταν, λέει, ο τόπος.
      Ο ερημίτης δεν μίλησε. Προτίμησε πάλι τη σιωπή. Φορτώθηκε το δισάκι με το παλιό ράσο, πήρε κι ένα κόνισμα του Άι Λια, βρέθηκε πάλι οδοιπόρος ανάμεσα στα κατσάβραχα. Είχε αφήσει πίσω τους κόπους του, σαν σημαδούρες σφηνωμένες στην αθέατη πλευρά του χρόνου. Δεν ήθελε να πικράνει κανέναν. Μήτε να αντιδικήσει με κανέναν. Περπάτησε, τράβηξε για τόπους αψηλούς. Ήξερε να διαβάζει κάθε φορά το βιβλίο της ζωής αρχίζοντας από την πρώτη σελίδα. Ήξερε ν' αφήνει πίσω το χτες σαν αποκαΐδι χωμένο στη στάχτη του ονείρου. Και να χτίζει ένα καινούργιο σήμερα πάνω στ' αποκαΐδια του χτες.
      Βρήκε απόσκιο στην πιο ψηλή κορφή, στο Κεφάλι, έτσι τη λένε τη βουνοκορφή που τη δέρνουν όλοι οι καιροί κι όλοι οι άνεμοι τη ραπίζουν. Έτσι λένε τον τόπο που τον διαλέγουν κάθε χειμώνα τ' αστραπόβροντα και πέφτουν οι κεραυνοί όπως πέφτει αλλού το χαλάζι. Αυτό τ' αγριοτόπι έμελλε να μερώσει με το χαμόγελο του ασκητή. Να γίνει εσαεί τόπος δικός του.
      Σαν έφτασε σταύρωσε το χώμα, άνοιξε την πόρτα μιας παλιάς εκκλησιάς, απίθωσε τα έχη του σε μια γωνιά στον δυτικό τοίχο.
      - Εδώ θα μείνω, είπε.
      Κι έμεινε. Την ίδια μέρα έφτασε ένας ντόπιος μ' ένα μεγάλο μεσαρίτικο καρπούζι παραμάσχαλα κι ένα καλάθι σταφύλια. Ξωπίσω του κι άλλος με νερό.
      Έτυχε να βρεθώ εκείνη τη μέρα, την πρώτη, στο Κεφάλι. Καταμεσήμερο. Με δυο φίλους καλούς, τον αξέχαστο Θανάση Παλιούρα και τον Γιάννη Φρουδαράκη. Επιστρέφαμε κουρασμένοι από μιαν οδοιπορία στα φαράγγια του νότου. Μόλις μας είδε πήρε το καρπούζι στα χέρια του, το έβαλε πάνω στην τράπεζα προσφορών, πήρε κι ένα μαχαίρι κι άρχισε να κόβει μεγάλες φέτες και να μας φιλεύει. Έφερε και τα σταφύλια, όλη του την περιουσία την άπλωνε μπροστά μας, τίποτ' άλλο δεν είχε, τίποτα δεν ήθελε να κρατήσει για τον εαυτό του. Έτρωγε λίγο, πολύ λίγο, όσο τον έφτανε να κρατηθεί στη ζωή. Έπινε λίγο, κοιμόταν λίγο, μιλούσε λίγο... (Τώρα το ξέρω, παπά Θοδωρή μου, το μυστικό: Κάποιοι άνθρωποι, πλασμένοι με άγιαν ύλη, ξέρουν ν' ανακαλύπτουν το πολύ μέσα στο λίγο, στο ελάχιστο).
      Ήταν Σεπτέμβρης του 2009. Αρχές του μήνα.
      Μα και πάλι η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Λίγα χρόνια μετά, έναν χειμώνα βαρύ, σωριάστηκε το μικρομονάστηρο του Άη Λια, αυτό που είχε χτίσει πάνω από το φαράγγι με τα δυο του τα χέρια. Άλλοι έλεγαν πως είχαν πέσει κεραυνοί κι άλλοι πως είχαν σκάσει φουρνέλα στα θεμέλια του. Κανείς δεν έμαθε την αλήθεια. Κι ίσως να μην την μάθομε ποτέ... Είπαμε, ο παπά Θοδωρής ο ερημίτης ήξερε να χτίζει πάνω στ' αποκαΐδια του χτες. 
      ΤΟ ΣΤΕΡΝΟ ΤΑΞΙΔΙ Ο Γέροντας Θεόδωρος αρμάτωσε καράβι και κίνησε γι' άλλους ουρανούς τη Μεγάλη Πέμπτη, 28 Απριλίου του 2016. Σαν ανοιξιάτικος λίβας που μαραίνει τους κήπους απλώθηκε το μαντάτο στον κάμπο, οι ντόπιοι τον είχαν αγαπήσει - σαν σάρκα από τη σάρκα τους τον αισθάνονταν. Λίγοι μόνο, μετρημένοι στα δάκτυλα της μιας χέρας είχαν προσπαθήσει ν' ανοίξουν πληγές στην ψυχή του.
      Τι ήταν, λοιπόν, για τους ανθρώπους που μεγάλωσαν με τα νάματα μιας ιερής παράδοσης ο Ερημίτης Θεόδωρος; Μάλλον ενσάρκωνε τη μετουσίωση του άυλου σε ύλη χειροπιαστή. Όλα όσα άκουγαν κι έμοιαζαν με παραμύθια τα βλέπανε μπροστά τους, ο μύθος γινόταν άνθρωπος μα κι ο άνθρωπος έπαιρνε μυθικές διαστάσεις, ξεπερνούσε τη φύση, δάμαζε τον πόνο, νικούσε την πείνα, διέλυσε τη μοναξιά, υπέτασσε το πάθος, δεν τον έσκιαζε η στέρηση. Στη γαλήνια κι ατημέλητη μορφή του έβλεπαν όλους τους ίσκιους που πλανιούνταν ανάμεσα στο απτό και το υπερούσιο, καταλάβαιναν πως οι παμπάλαιοι θρύλοι ήταν τα χνάρια που άφησε η ιστορία τυπωμένα στο λόγο.
      Δάκρυσε ο νότος στο μαντάτο του. Δεν είναι που έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος. Είναι που χανόταν ένα κομμάτι του κόσμου, πλασμένο με άλλη ύλη, μάλλον θεοτική. Είναι που ένας βράχος έπεσε από χτήρι χιλιόχρονο. Μην ρωτήσετε πώς το λένε τούτο το χτήρι... Ξέρετε!
      Μα, και πάλι, η ιστορία δεν τελειώνει εδώ!
      ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Καλό ταξίδι, πάτερ Θεόδωρε. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τη συγκίνηση που μου πρόσφερες όταν έλεγες πως η φωνή που άκουσες εκείνο τ' απόβραδο στον Αγιονόρος ήταν η δική μου φωνή. Ήταν παραμονές Χριστουγέννων κι ανασκάλευα τις μνήμες που χάραξε η ιστορία στο διάβα της. Ποτέ δεν φαντάστηκα, όμως, πως κάπου μακριά θα υπήρχε κάποιος παπά Θοδωρής έτοιμος ν' ακούσει όχι την ανθρώπινη λαλιά, μα τις μυστικές φωνές που αναδύονται από τα βάθη του χρόνου και φτάνουν καθάριες κι ολοζώντανες στ' αυτιά όσων μπορούν και θέλουν να τις ακούσουν.
      Όχι, παπά Θοδωρή μου, δεν σου έδειξε εκείνο το ταπεινό ντοκιμαντέρ τον δρόμο που οδηγούσε στ' ασκηταριά του Αγιοφάραγγου. Εσύ μας έδειξες, εσύ μας δίδαξες την αξία του καλού λόγου. Εσύ μας δίδαξες πως η ιστορία δεν τέλειωσε, ποτέ δεν θα τελειώσει. Πως αρκεί ένας λόγος, μια εικόνα, μια σπίθα για να φουντώσουν οι μνήμες, να ξανακαινουργιώσει ο κόσμος.
      Όχι, παπά Θοδωρή μου, δεν ήρθες ξένος σε ξένο τόπο. Δικός σου ήταν, δικός σου είναι γιατί τον αγάπησες. Εσύ μας δίδαξες πως ο χρόνος μπορεί να κάνει τα χνάρια της ιστορίας να φαίνονται πιο αχνά, μα δεν τα σβήνει. Εσύ μας είπες με τον τρόπο σου πως κι οι πέτρες και τα χορταριασμένα μονοπάτια και τα δέντρα και τα σπήλαια έχουν φωνή κι είναι έτοιμα να διαλαλήσουν πως πίσω από την ύλη τη φθαρτή υπάρχει πάντα το άυλο, το άφθαρτο κι αναλλοίωτο.
      ΝΙΚΟΣ ΨΙΛΑΚΗΣ, Μεγάλη Παρασκευή του 2016.
      [iEpikaira: Διαβάστε συγκλονιστικές μαρτυρίες για το Αγιοφάραγγο στο synaxipalaiochoriou.]
      Προσπελάστηκε: synaxipalaiochoriou
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Φιντάν: Η Τουρκία έχει οριοθετημένη την υφαλοκρηπίδα της στην Αν. Μεσόγειο από το 2020

      [iEpikaira: Ο χάρτης που κατέθεσε η Τουρκία στον ΟΗΕ το 2020 μετά το τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο]
      ΜΕ ΑΠΑΘΕΙΑ αντιμετώπισε η Αθήνα τις προχθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος κατ’ ουσίαν είπε ότι η χώρα του έχει οριοθετημένη τοις πράγμασι υφαλοκρηπίδα και δεν θα επιτρέψει κανένα «μονομερές βήμα» χαρακτηρίζοντας «μονομερή» κάθε ενέργεια της Ελλάδος. Και εν προκειμένω την ανακοίνωση του θαλασσίου χωροταξικού σχεδιασμού.
      Στις τελευταίες αυτές δηλώσεις ουδεμία απάντησις εδόθη. Ούτε από τον ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος θα όφειλε να ασχοληθεί, ούτε από εκπρόσωπο, ούτε καν από ανωνύμους κύκλους του ΥΠΕΞ.
      Απάθεια και αδιαφορία. Αλλά αυτήν την απάθεια την έχουμε πληρώσει ακριβά. Κάθε μονομερής ενέργεια της Τουρκίας, στην οποία δεν έχουμε αντιδράσει, έχει δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος μας. Έχουμε οδηγηθεί σε σιωπηρή απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων στον βασικό πνεύμονα ζωής του ελληνισμού, που είναι το Αιγαιακό αρχιπέλαγος. Όποιος δεν το βλέπει αυτό, απλώς εθελοτυφλεί.
      Τώρα λοιπόν, αφού η Ελλάς ανεκοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό δηλώνοντας ταυτοχρόνως ότι αυτός δεν συνιστά οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, έρχεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να μας πεί ότι η Τουρκία θα καταθέσει τους δικούς της χάρτες στον ΟΗΕ. Όπως προ ετών είχε καταθέσει και τους χάρτες του τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Του μνημονίου, το οποίο εμείς χαρακτηρίζουμε παράνομο, αλλά διά της υποχωρητικής στάσεώς μας ανεχόμεθα την εφαρμογή του.
      Είπε και άλλα ο Χακάν Φιντάν, και αξίζει να τα δούμε διεξοδικά, διότι αποκαλύπτουν ολόκληρο τον τουρκικό σχεδιασμό. Το έχουμε άλλως τε ξαναπεί. Οι Τούρκοι είναι απολύτως προβλέψιμοι, καθώς ποτές δεν έχουν κρύψει τις προθέσεις τους. Είπε λοιπόν ο Τούρκος υπουργός:
      «Προστατεύουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Το 2020 καταγράψαμε τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδος μας ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών και ο ισχυρισμός, ότι επραγματοποιήθησαν γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα μας, είναι αναληθής. Παράλληλα, πραγματοποιήσαμε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδος μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέλος, έχουμε ετοιμάσει τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό μας σε σχέση με το Αιγαίο Πέλαγος και θα τον παρουσιάσουμε στους αρμόδιους φορείς των Ηνωμένων Εθνών. Όλοι ήδη γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα μονομερές βήμα τετελεσμένο γεγονός στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
      Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του κ. Φιντάν στο 2020, την χρονιά κατά την οποία βγήκε το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρείς» στο Αιγαίο και την θάλασσα της Δωδεκανήσου. Τότε είχε μεν βγεί ο ελληνικός Στόλος, έτοιμος να προασπίσει τα δίκαια της χώρας, ο κ. Γεραπετρίτης δε, ως υπουργός Επικρατείας εκείνη την περίοδο, είχε δηλώσει ότι η ελληνική δικαιοδοσία εξαντλείται στα έξι μίλια των χωρικών μας υδάτων.
      Την ίδια στιγμή ο νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτου Μιχάλης Χρυσοχοίδης υπεστήριζε ότι είναι «εθνικισμός» το αίτημα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
      Είχε προηγηθεί ανάλογη τουρκική ενέργεια τον Ιούλιο του 2017 όταν με NAVTEX ανηγγέλθησαν «επιστημονικές δραστηριότητες» από το ερευνητικό «Τσεσμέ» στην περιοχή Καστελλορίζου. Μάλιστα οι συντεταγμένες της περιοχής των ερευνών είχαν αναγγελθεί από το 2012, καθώς περιελαμβάνοντο στις άδειες «παραχωρήσεως ερευνών» στην τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ που εδημοσιεύθη από τότε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας.
      Και τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίσθηκαν με απάθεια από την Αθήνα. Κάποιοι μάλιστα τα θεώρησαν άνευ σημασίας, διότι κατά τους ισχυρισμούς τους οι τουρκικές θέσεις αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο.
      Πράγματι αντίκεινται, αλλά επί τη βάσει των ενεργειών αυτών η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα. Και αν κάποιος αμφέβαλε διαβάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του Φιντάν θα πρέπει να αναθεωρήσει τις απόψεις του.
      Η ιστορία πηγαίνει και ποιο μακριά, καθώς η Τουρκία «εγγράφει υποθήκες» ήδη από το 1972, τότε που η Ελλάς άρχισε τις πετρελαικές έρευνες στην θέση Μπάμπουρας, στα ανοικτά της Θάσου. Το 1973 η Τουρκία δημιούργησε την ΤΡΑΟ και διεκήρυξε ότι το Αιγαίο «δεν ανήκει στην Ελλάδα.» Το 1974 διεξήγαγε έρευνες στην περιοχή Μπάμπουρας το πλοίο «Τσανταρλί». Η Ελλάς αδιαφόρησε. Το 1976 η Τουρκία έβγαλε το ερευνητικό «Χόρα». Για πρώτη φορά η Ελλάς αντέδρασε διπλωματικά με προσφυγή στον ΟΗΕ και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το τελευταίο απέρριψε την προσφυγή ως μονομερή, καθώς δεν υπήρχε συνυποσχετικό.
      Η κατάστασις ανετράπη σχετικώς, όταν το 1987 η Ελλάς προχώρησε σε κρατικοποίηση της εταιρείας που θα ερευνούσε στο Αιγαίο, ενώ ταυτοχρόνως η Τουρκία έβγαλε το ωκεανογραφικό «Πιρί Ρείς» στο Βόρειο Αιγαίο και το «Σισμίκ» (όπως είχε μετονομασθεί το «Χόρα») στο κεντρικό. Η κατάστασις αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς από τον ελληνικό στόλο, αλλά η διπλωματική κατάληξις ήταν η συνάντησις Παπανδρέου-Οζάλ στο Νταβός ‒και το «μη πόλεμος»!
      Την ίδια φράση ελαφρώς παρηλλαγμένη («αποφύγαμε τον πόλεμο») επεκαλέσθη και ο Κώστας Σημίτης μετά την ατυχή κατάληξη της κρίσεως των Ιμίων, και έκτοτε την ακούμε σε διάφορες παραλλαγές από τους ιθύνοντες των ελληνικών κυβερνήσεων κάθε φορά που υποχωρούμε. Εσχάτως το ακούσαμε από τον κ. Γεραπετρίτη, μετά την άτακτη υποχώρησή μας ως προς την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασυνδέσεως στα ανοικτά της Κάσου.
      Εν ολίγοις, από τον Μπάμπουρα μέχρι το Καστελλόριζο, όσο υποχωρούμε, οι Τούρκοι αποθρασύνονται.
      Πηγή: estianews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Γιατί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ΔΕΝ γνωμοδότησε για τον ΘΧΣ;

      Γιατί το ΥΠΕΘΑ δεν γνωμοδότησε για τον ΘΧΣ; – Στις 17 Απριλίου 2025, στο ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδα της Κυβέρνησης) 227Δ, δημοσιεύθηκε η Πράξη 6 της 17.4.2025 του Υπουργικού Συμβουλίου που εγκρίνει την Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), στην οποία αναφέρεται: «Έχοντας υπόψη [η έμφαση έχει προστεθεί]……4. Το υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΧΩΡΣ/112365/1554/ 25.11.2021 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το οποίο υποβλήθηκε η Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο προς τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και στα επιπρόσθετα Υπουργεία Εξωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με την περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4546/2018.…10. Το γεγονός ότι παρήλθε άπρακτη η προθεσμία για την υποβολή γνωμοδότησης εκ μέρους των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Τουρισμού και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, χωρίς να εμποδίζεται η πρόοδος της διαδικασίας έγκρισης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο από το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4546/2018».
      Άραγε ο «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗΣ» είναι ο μόνος που έχει την απορία γιατί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας άφησε να παρέλθει άπρακτη η προθεσμία για την υποβολή γνωμοδότησης;
      Βεβαίως, όπως αναφέρεται στο ανωτέρω απόσπασμα από το ΦΕΚ, η μη υποβολή γνωμοδότησης δεν εμποδίζει τη διαδικασία έγκρισης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο.
      Όμως, καθώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέσω υπηρεσιών του, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, της Υδρογραφικής Υπηρεσίας, που μεταξύ των κύριων αρμοδιοτήτων της περιλαμβάνεται, «η μελέτη, προετοιμασία, έκδοση και διάθεση ειδικών θεματικών χαρτών για την υποστήριξη αναγκών του ΠΝ, του ΥΠΕΞ και άλλων κρατικών φορέων σε θέματα δικαίου θαλάσσης», αποτελεί επαρκή δικαιολογητική βάση για την έγερση του ερωτήματος.
      Πηγή: defence-point.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ... Υπενθυμίζοντάς μας ότι η 5η φάλαγγα βρίσκεται εντός των τειχών!
      Με νέα μειοδοτική παρέμβαση στην «Καθημερινή» (27/04/25) ο Χρήστος Ροζάκης εξέφρασε την αντίθεσή του με τις προβλέψεις του -κατά γενικής ομολογίας ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΟΥ (περισσότερα ΕΔΩ)- χάρτη Θαλασσίου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Στην τοποθέτησή του οφείλουν να σχολιαστούν τα εξής σημεία:
      1ον) Η συμφωνία μερικής οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου -σύμφωνα με τον ίδιο-, αγγίζει ανατολικά τον 28ο μεσημβρινό, που είναι και η αρχή των διεκδικήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. 
      Χάρτης-1: Σε συνέχεια του τουρκολιβυκό ψευδομνημονίο (σημεία F,E) η Τουρκία χάραξε τα όρια της υφαλοκρηπίδας που παρανόμως διεκδικεί και τα κατέθεσε στον ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2020 (Α/74/757)(με κόκκινη γραμμή A,B,C,D,E,F,G). Έγινε αντιπαραβολή των βυθοτεμαχίων που προκήρυξε αρχικά η Αίγυπτος για έρευνα υδρογονανθράκων το 2021 (κόκκινος κύκλος το αιγυπτιακό βυθοτεμάχιο EGY-MED-W18 αλλά εν συνεχεία διόρθωσε), καθώς και των ελληνικών βυθοτεμαχίων του Ν4001/2011 του χάρτη Μανιάτη (με γκρι/πράσινο καρό).

      Σχόλιο: Από πού προκύπτει ότι ο 28ος Μεσημβρινός είναι η αρχή των διεκδικήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο; Ο χάρτης που έχει καταθέσει στον ΟΗΕ η Τουρκία (βλ. Χάρτη-1) αγγίζει τα ανατολικό όριο του χάρτη Μανιάτη, ενώ ο 28ος Μεσημβρινός τέμνει την Ρόδο... Μήπως ο κ. Ροζάκης εδώ προσπαθεί να μας αποκαλύψει τι συζητείται στο παρασκήνιο (περισσότερα ΕΔΩ), αφήνοντας υπονοούμενα για τον γνωστό χάρτη Μπάιντεν (βλ. Χάρτη-2), ο οποίος όντως θέτει τον 28ο ως όριο των τουρκικών διεκδικήσεων (περισσότερα ΕΔΩ);
      Χάρτης-2: Ο χάρτης Μπάιντεν με αντιπαραβολή με πράσινο/κόκκινο καρό των βυθοτεμαχίων του χάρτη Μανιάτη (Ν4001/2011). Με γαλάζια γραμμή την Ελληνοαιγυπτιακή τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ (A,B,C,D,E).  Με κόκκινη γραμμή το τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο (A,B).

      2ον) H μονομερής οριοθέτηση δεν παράγει νόμιμα αποτελέσματα και οι διεκδικήσεις παραμένουν χωρίς να αποκτούν τη φύση του δικαιώματος. Συνεπώς ο ΘΧΣ, στο σκέλος του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, είναι απλώς μια ευρηματική απεικόνιση των ελληνικών διεκδικήσεων, χωρίς έννομα αποτελέσματα.  Ή, καλύτερα -κάτι που και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δέχεται-, μια πρόσκληση για διαπραγμάτευση με την Τουρκία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. 
      Σχόλιο: Με άλλα λόγια ο κ. Ροζάκης επιβεβαιώνει τον κυβερνητικό λαγό, Άγγελο Συρίγο, ο οποίος υποστήριξε ότι τώρα που Ελλάδα-Τουρκία έχουν δημοσιεύσει σχετικούς χάρτες -ασχέτως αν ο τουρκικός αποτελεί ανεπίσημη ακαδημαϊκή εργασία-, μπορούν να προσφύγουν στη Χάγη (περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ).
      3ον) Δύο παρατηρήσεις έχουμε για τα απώτατα όρια που διεκδικούμε: α) Η ρύθμιση στο Αιγαίο δεν μοιάζει ρεαλιστική, καθώς επανερχόμαστε σε μια λύση πλήρους αποκλεισμού της Τουρκίας στη θάλασσα αυτή. Αυτός ο αποκλεισμός προσομοιάζει στον αποκλεισμό που επιδιώκει η Ελλάδα με την πρόθεση να διευρύνει τα εξωτερικά όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης της στα 12 ν.μ. β) Στην Ανατολική Μεσόγειο, η πλήρης επήρεια του συμπλέγματος του Καστελλορίζου οδηγεί σε ακραία αποτελέσματα.
      Σχόλιο: Γνωστή η πάγια μειοδοτική θέση του Χ. Ροζάκη -που ενστερνίζονται κι άλλοι, όπως για παράδειγμα η Ντ. Μπακογιάννη η οποία από τον Μάρτιο του 2023 έλεγε ότι η Τουρκία έχει «μεγάλες ακρογιαλιές» (περισσότερα και ΕΔΩ)- διότι δήθεν το «μήκος των αντικείμενων ακτών παίζει πρωταρχικό ρόλο στην οριοθέτηση» ενώ τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει στο Δίκαιο της Θάλασσας. Ο κ. Ροζάκης και η κ. Μπακογιάννη προφανώς και δεν επιθυμούν το κοινό θαλάσσιο σύνορο Ελλάδας-Κύπρου, διότι αυτό είναι εφικτό υπό την προϋπόθεση ότι το Σύμπλεγμα Καστελλορίζου έχει πλήρη επήρεια στην AOZ όπως προβλέπει η UNCLOS III.  
      ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ.-
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ηχηρή αντίδραση: Η αποδυνάμωση του νησιού είναι εθνικά επικίνδυνη, λένε οι εθνοφύλακες
      Οι εθνοφύλακες του νησιού απορρίπτουν κάθε σχέδιο αποδυνάμωσης της άμυνας και καταγγέλλουν ότι η μεταρρύθμιση που προωθείται πλήττει ευθέως την εθνική ασφάλεια, ιδιαίτερα τη στιγμή που η Τουρκία ενισχύει θεαματικά τις αποβατικές της δυνατότητες.
      Μετωπική αντίδραση προκαλεί στη Ρόδο η πρόθεση κατάργησης ή συγχώνευσης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Εθελοντών, σε μια περίοδο κλιμακούμενων τουρκικών απειλών. Οι Εθνοφύλακες του νησιού απορρίπτουν κάθε σχέδιο αποδυνάμωσης της άμυνας και καταγγέλλουν ότι η μεταρρύθμιση που προωθείται πλήττει ευθέως την εθνική ασφάλεια, ιδιαίτερα τη στιγμή που η Τουρκία ενισχύει θεαματικά τις αποβατικές της δυνατότητες.
      Σε νέα ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας αναφέρουν τα εξής:
      ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
      Αναφορικά με την πρόθεση κατάργησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Εθελοντών στη Ρόδο και την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας του νησιού.
      Με υψηλό αίσθημα εθνικού χρέους, εκφράζουμε την απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη αντίθεσή μας στα σχέδια κατάργησης ή συγχώνευσης των Ταγμάτων Εθνοφυλακής Εθελοντών στη Ρόδο. Την αντίθεσή μας αυτή ενισχύει η κλιμακούμενη απειλή στα ανατολικά μας σύνορα, γεγονός που καθιστά όχι μόνο ακατανόητη αλλά και εθνικά επικίνδυνη οποιαδήποτε σκέψη για αποδυνάμωση της στρατιωτικής παρουσίας στο νησί.
      Άσκηση «Mavi Vatan 2025»
      Η Τουρκία διεξήγαγε την άσκηση «Mavi Vatan 2025» («Γαλάζια Πατρίδα 2025») από τις 7 έως τις 16 Ιανουαρίου 2025, καλύπτοντας το Αιγαίο Πέλαγος, τον Εύξεινο Πόντο και την Ανατολική Μεσόγειο. Στην άσκηση συμμετείχαν:
      87 μονάδες επιφανείας7 υποβρύχια7 μη επανδρωμένα επιφανειακά σκάφη (USV)31 αεροσκάφη17 ελικόπτερα28 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV/UCAV)Η άσκηση περιλάμβανε σενάρια αποβατικών επιχειρήσεων και συνδυασμένων επιχειρήσεων με τη συμμετοχή των Ναυτικών, Χερσαίων και Αεροπορικών Δυνάμεων, καθώς και της Ακτοφυλακής.
      Δημιουργία Τρίτης Αμφίβιας Ταξιαρχίας στο Τσανάκκαλε (Στενά των Δαρδανελίων)
      Η Τουρκία έχει δημιουργήσει και τρίτη αμφίβια ταξιαρχία στο Τσανάκκαλε, ενισχύοντας τις αποβατικές της δυνατότητες. Οι τρεις αμφίβιες ταξιαρχίες της Τουρκίας διαθέτουν:
      Περίπου 4.500 άνδρες η κάθε μία3 αμφίβια τάγματα πεζοναυτών1 τάγμα αρμάτων μάχης1 τάγμα πυροβολικού1 τάγμα υποστήριξηςΆλλες μονάδες επιπέδου λόχουΗ συγκρότηση αυτής της τρίτης ταξιαρχίας ενισχύει περαιτέρω την αποβατική ικανότητα της Τουρκίας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αιγαίου.
      Σε αυτό το κλίμα έντασης και αυξημένων προκλήσεων, η ακόλουθη δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το Σάββατο 26.04.2025 στην ημερίδα με θέμα «Αναδιοργάνωση του Θεσμού της Εφεδρείας», με την οποία υποτιμά την αντίδραση των Εθνοφυλάκων της Ρόδου και χαρακτηρίζει «μη νοητές» τις αγωνίες μας, συνιστούν ευθεία προσβολή όχι μόνο προς εμάς αλλά και προς το ίδιο το αίσθημα Εθνικής Άμυνας του Ελληνικού Λαού.
      «Αντιδράσεις για συγχωνεύσεις μονάδων, αντιδράσεις ακόμη και για συγχωνεύσεις μονάδων Εθνοφυλάκων με μόνη σκέψη να μην μετακινηθούμε ελάχιστα χιλιόμετρα για την εκπαίδευσή μας, δεν είναι νοητή. Και είμαι απολύτως έτοιμος να αναλάβω το όποιο πολιτικό κόστος απαιτεί η μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδος μας»
      Προς αποκατάσταση της αλήθειας:
      Δεν διαμαρτυρόμαστε για «λίγα χιλιόμετρα». Διαμαρτυρόμαστε για την αποδυνάμωση της πρώτης γραμμής άμυνας του Έθνους.Δεν αμφισβητούμε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Αμφισβητούμε την ορθότητα μιας μεταρρύθμισης που καθιστά τη Ρόδο πιο ευάλωτη σε μια περίοδο που οι γείτονές μας εξοπλίζονται και εκπαιδεύονται για ακριβώς τέτοιες αποστολές. Η επιλογή σας να αποδυναμώσετε τις οργανικές μονάδες άμυνας ενός κρίσιμου νησιού δεν είναι «μεταρρύθμιση».Είναι προμελετημένη υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας.
      Οι δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας δεν είναι απλώς ατυχείς, είναι εθνικά επικίνδυνες.Η λογική της συρρίκνωσης αμυντικών δυνατοτήτων σε κρίσιμες περιοχές, με οποιοδήποτε πρόσχημα, είναι εκτός κάθε στρατηγικής και εθνικής λογικής.
      Η αποδυνάμωση της Ρόδου αποτελεί εγκληματική πράξη κατά της Πατρίδος.
      Κατόπιν όλων των ανωτέρω, απαιτούμε:
      Άμεση εγκατάλειψη κάθε σχεδίου κατάργησης ή συγχώνευσης Ταγμάτων Εθνοφυλακής στη Ρόδο.Ίδρυση νέων οργανικών μονάδων Εθνοφυλακής, με έμφαση στην ανατολική ακτογραμμή, ως απάντηση στις αυξανόμενες αποβατικές δυνατότητες της Τουρκίας.Δεν αποδεχόμαστε πρόχειρες μεταρρυθμίσεις «εκ του γραφείου».
      Δεν διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια του Έθνους.
      Ο Πατριωτισμός δεν μετριέται με οικονομικές λογιστικές, ούτε με εσωτερικές ισορροπίες. Μετριέται με Πράξεις Υπεράσπισης της Πατρίδας.
      Και σε αυτές, δεν υπάρχει περιθώριο για πειραματισμούς ή συμβιβασμούς.
      Σας καλούμε να αναλογιστείτε ότι το «πολιτικό κόστος» που επικαλείστε δεν είναι τίποτα μπροστά στο ανυπολόγιστο κόστος μιας αποτυχίας εθνικής άμυνας.
      Η Ιστορία δεν θα γράψει ποιος ανέλαβε «πολιτικό κόστος».
      Θα γράψει ποιος στάθηκε αντάξιος της Πατρίδας και ποιος την πρόδωσε.
      Η Ρόδος δεν εκλιπαρεί. Η Ρόδος απαιτεί. Και η Ιστορία ακούει.
      Εμείς ορκιστήκαμε πίστη στην Πατρίδα. Εσείς;
      Με βαθύ σεβασμό προς την Πατρίδα και ακλόνητη προσήλωση στο καθήκον,
      Οι Εθνοφύλακες της Νήσου Ρόδου
      Πηγή: dimokratiki.gr προσπελάστηκε geopolitico.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      O Τούρκος Ναζίμ Χικμέτ για Ένωση και ο Έλληνας Νίκος Ζαχαριάδης για διχοτόμηση!
      Φανούλα Αργυρού
      Οι δύο αυτοί άνθρωποι κατέληξαν σε… εξορία από τις ίδιες τις πατρίδες τους και πέθαναν στην ίδια ξένη χώρα
      Οαγαπητός Δρ Πέτρος Παπαπολυβίου, επετειακά αυτές τις μέρες (1.4.2025), αναδημοσίευσε «Περί Ιστορίας», ότι ο μεγάλος Τούρκος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ (1902 – 1963) είχε υποστηρίξει το 1955 την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Έγραψε σχετικά:
      «Ξεφυλλίζοντας πρόσφατα την ‘‘Αυγή’’ του Απριλίου του 1955, την επίσημη εφημερίδα της ΕΔΑ, εντόπισα, δύο εβδομάδες ύστερα από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ (φ. 17-4-1955), την ακόλουθη είδηση: ‘‘Ο ποιητής Ναζίμ Χικμέτ υπέρ της Ενώσεως της Κύπρου. Η μόνη τουρκική φωνή. Μήνυμά του προς τους Τούρκους της νήσου’’. Με αφορμή την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, παραθέτω το πλήρες απόσπασμα – παντελώς άγνωστο σήμερα (2007) – όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της ελλαδικής Αριστεράς:
      » ‘‘Στις φωνές των προοδευτικών ανθρώπων όλου του κόσμου υπέρ του δικαιώματος της αυτοδιαθέσεως της Κύπρου και της Ενώσεώς της με την Ελλάδα, ήρθε να προστεθεί χθες και η φωνή – η μόνη μέχρι στιγμής από τουρκικής πλευράς – του μεγάλου Τούρκου ποιητού Ναζίμ Χικμέτ. Ο Χικμέτ απηύθυνε μήνυμα στους Τούρκους της Κύπρου, στο οποίο τονίζει ότι η Κύπρος ήταν πάντοτε ελληνική. Δεν υπάρχει, γράφει, κανένα ζήτημα για την ελληνικότητα της νήσου. Η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι Έλληνες και δίκαια αγωνίζονται για την Ένωσιν της νήσου με την Ελλάδα…’’. Σήμερα (2025), προσθέτω και τη μεταφορά της είδησης, τον Απρίλιο του 1955, στον κυπριακό Τύπο. Η φωτογραφία είναι από το πρωτοσέλιδο της εφημ. “Ελευθερία”, της σημαντικότερης κυπριακής εφημερίδας της εποχής, στο φ. 20 Απριλίου 1955».
      »Ο Χικμέτ, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και πολέμησε με τον κεμαλικό στρατό εναντίον των Ελλήνων στη Μικρασιατική Εκστρατεία, πέρασε αρκετά χρόνια της ζωής του ως κρατούμενος στις φυλακές της πατρίδας του για τις πολιτικές του ιδέες. Όταν κατάφερε, ύστερα από απεργία πείνας, ν’ απολυθεί από τις φυλακές, κατέφυγε στις Ανατολικές χώρες και απεβίωσε στη Μόσχα. Η κυβέρνηση της πατρίδας του τού αφαίρεσε την τουρκική ιθαγένεια», μας πληροφορεί ο κ. Παπαπολυβίου.«Ελευθερία» Κύπρου.
      https://forum.agora-dialogue.com/2025/04/01/%ce%bd%ce%b1%ce%b6%ce%af%ce%bc-%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%bc%ce%ad%cf%84-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%bd%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b6%ce%ae%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1-1955/
      Τι ειρωνεία όμως:
      Με διαφορά ορισμένων ημερών τον ίδιο Απρίλιο (1955) ένας άλλος, Έλληνας αυτήν τη φορά, στις 30 Απριλίου 1955, ο Νίκος Ζαχαριάδης (1903-1973), τότε Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, σε άρθρο του στον «Νέο Δημοκράτη», ημερ. 30.4.1955 (δηλαδή 30 μέρες μετά την έναρξη της ΕΟΚΑ!), δήλωσε: «…Όμως, η απελευθέρωση του λαού της Κύπρου δεν μπορεί να είναι πραγματική, παρά μόνο σαν απελευθέρωση και των Τούρκων. Η απελευθέρωση της Κύπρου δεν μπορεί να σημαίνει ιδιοποίηση ή χειροτέρευση της υποδούλωσης των Τούρκων, μα απελευθέρωση και για την τουρκική μειονότητα του νησιού, με βάση την πλήρη εθνική αυτονομία. Διεκδικώντας το δικαίωμα της αυτοδιαθέσεως μέχρι και αποχωρισμού από τους Έλληνες, δεν μπορούμε να αρνηθούμε το ίδιο δικαίωμα στην τουρκική κοινότητα. Αλλιώς θα χαντακώναμε και την όλη υπόθεση της απελευθέρωσης της Κύπρου».
      (Από το βιβλίο Φώτη Παπαφώτη «Ο σύγχρονος εφιάλτης του έθνους (ΚΚΕ & ΑΚΕΛ, Απρίλιος 1996 και στο βιβλίο της γράφουσας «Διζωνική vs Δημοκρατία 1955-2019»).
      Ο Ν. Ζαχαριάδης, κατ’ εντολήν προφανώς της Μόσχας, που ουδέποτε υποστήριζε και εκείνη την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα - εκτός και αν περνούσε η Ελλάδα στον κομμουνιστικό συνασπισμό - που, όμως, η ίδια η Μόσχα απέρριψε την Ελλάδα στη μοιρασιά με τους Δυτικούς, προτιμώντας στη συμφωνία της Γιάλτας τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία - ουσιαστικά προηγήθηκε και των Βρετανών, στην υπεράσπιση των τουρκικών διχοτομικών συμφερόντων. Υποστήριξε «εθνική αυτονομία», δηλαδή ξεχωριστή αυτοδιάθεση προς τους Τούρκους της Κύπρου. Οι Βρετανοί υποσχέθηκαν επίσημα στους Τούρκους της Κύπρου την ξεχωριστή αυτοδιάθεση δίχως να αποκλείεται η διχοτόμηση για το 18% των Τούρκων της Κύπρου σε τελική λύση, επίσημα διά στόματος Υπουργού Αποικιών Λένοξ Μπόιτ (Lennox Boyd) στις 19.12.1956, από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων!
      Πιο συγκεκριμένα, η βρετανική δήλωση που συμβάδιζε με την «εθνική αυτονομία» του Νίκου Ζαχαριάδη:
      «…When the international and strategic situation permits… Her Majesty's Government will be ready to review the question of the application of self-determination.
      When the time comes for this review - that is, when these conditions have been fulfilled - it will be the purpose of Her Majesty's Government to ensure that any exercise of self-determination should be effected in such a manner that the Turkish Cypriot community no less than the Greek Cypriot community shall, in the special circumstances of Cyprus, be given freedom to decide for themselves their future status. In other words, Her Majesty's Government recognise that the exercise of self-determination in such a mixed population must include partition among the eventual options…».
      Πρακτικά της Βουλής των Κοινοτήτων, 19.12.1956
      https://hansard.parliament.uk/Lords/1956-12-19/debates/44585f12-8d3a-4872-94d8-46e78f235100/Cyprus
      «Ο Ζαχαριάδης, μετά από διαφωνίες με το ΚΚΕ, με τη σύμφωνη γνώμη του Nikita Khrushchev τον Μάιο του 1956 εκδιώχθηκε από αυτό τον επόμενο χρόνο, και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στη Σιβηρία, όπου - σύμφωνα με επίσημα έγγραφα της KGB - αυτοκτόνησε το 1973. Το πτώμα του, με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, μεταφέρθηκε στην Ελλάδα το 1991».
      https://en.wikipedia.org/wiki/Nikos_Zachariadis
      Απίστευτη διπλή ειρωνεία, οι δύο αυτοί άνθρωποι να καταλήξουν σε… εξορία από τις ίδιες τις πατρίδες τους και να πεθάνουν στην ίδια ξένη χώρα…
      Υ.Γ. Υπενθυμίζεται το πρόσφατό μας άρθρο για τις δηλώσεις του Βρετανού αποικιακού κυβερνήτη στην Κύπρο, Ronald Storrs, για την Ελληνικότητα της Κύπρου, 24.3.2025, «Σημερινή».
      Ronald Storrs: «Η Ελληνικότητα των Κυπρίων είναι αδιαμφισβήτητος»
      Η κάλπικη βρετανικής εφεύρεση ς «κυπριοσύνη» και η προϊστορία της
      https://simerini.sigmalive.com/article/2025/3/24/ronald-storrs-e-ellenikoteta-ton-kuprion-einai-adiamphisbetetos1da0ba70-d5a8-4f92-8ad2-48613122e18f/O Υπουργός Αποικιών Lennox Boyd.
      *Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
      Πηγή: simerini.sigmalive.com
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Το ΟΧΙ του κυπριακού λαού στο “σχέδιο Αννάν” και τη ΔΔΟ ισχύει και θα ισχύει για κάθε παραλλαγή του όσο υπάρχει κατοχή

      Το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια τιμά την 24η Απριλίου 2004:
      • Τιμά την ημέρα διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας .• Τιμά την ημέρα που ο Κυπριακός Λαός, Έλληνες, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ, οι οποιοι αποτελούσαν το 26% που ψήφισε ΟΧΙ εκεί, είπαμε όλοι, ΟΧΙ στο σχέδιο ΑΝΝΑΝ. ΝΑΙ στα κατεχόμενα, ψήφισαν οι Τούρκοι έποικοι και η ΤΜΤ.
      • Τιμά την ημέρα που ο Κυπριακός Λαός ανέκοψε την ολομέτωπη επίθεση του Αττίλα και των Δυτικών συνοδοιπόρων του, με την οποία σκόπευαν να ολοκληρώσουν τη συνωμοσία τους, για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και διχοτόμηση της Κύπρου μας, με νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων, με λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, (ΔΔΟ).
      Θυμούμαστε την περίοδο που οδήγησε στην 24η Απριλίου του 2004 με το όργιο ωραιοποίησης της απαράδεκτης, παράνομης στη βάση της και ρατσιστικής, διχοτομικής λύσης ΔΔΟ που είχε πάρει σάρκα και οστά, στις χιλιάδες σελίδες του απαράδεκτου, αντιδημοκρατικού, ρατσιστικού σχεδίου ΑΝΝΑΝ.
      Θυμούμαστε τις εγκληματικά απαράδεκτες πιέσεις, εκβιασμούς , απειλές πανω στην Ηγεσία του τόπου και τον Λαό μας για να εγκριθεί το παράνομο σχέδιο λύσης..Θυμούμαστε τη συσκότιση και την παραπληροφόρηση για ότι αφορούσε την ουσία του σχεδίου και των καλά καμουφλαρισμένων παγίδων που υπήρχαν στο σχέδιο, οι οποίες θα αποτελούσαν τον σπόρο για ενεργοποίηση της επόμενης φάσης υλοποίησης των Τουρκικών επεχτατικών σχεδίων κατάληψης ολόκληρης της Κύπρου.
      Θυμούμαστε τη θλιβερή εικόνα παραδοσης που παρουσίαζαν οι Ηγέτες μας πειθαρχούντες τυφλά στις ψεύτικες υποσχέσεις, ύπουλες συμβουλές και προτροπές των ξένων συνωμοτών και συνοδοιπόρων των Τούρκων εισβολέων και καταχτητών.Θυμούμαστε την επανάσταση του Λαού μας που αυθόρμητα προκάλεσαν οι ιστορικές καταβολές και η θρησκευτική προσήλωση του, καθώς και την αυθόρμητη μαζική κινητοποίηση του, ενάντια στο σχέδιο ΑΝΝΑΝ, ενάντια στις απειλές, εκβιασμούς και τις ψεύτικες υποσχέσεις, κωφεύοντας στις μάταιες Κομματικες Ηγετικές προσπάθειες να χειραγωγήσουν τη λαϊκή επανάσταση.
      Εν μέσω εκείνου τον αυθόρμητου Λαϊκού ξεσηκωμού, ο Θεός της Χριστιανοσύνης φώτισε την τελευταία στιγμή τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο, να ταυτιστεί με τον επαναστατημένο Λαό, υπερ ενός βροντερού ΟΧΙ στο Σχέδιο ΑΝΝΑΝ, και υπερ της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
      Ευτυχήσαμε τότε, να είμαστε στην πρώτη γραμμή εκείνης της Λαίκης επανάστασης ενάντια στο σχέδιο ΑΝΝΑΝ και τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού από το λυόμενο οίκημα του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια ήταν που έγινε το πρώτο κάλεσμα ενάντια στο σχέδιο ΑΝΝΑΝ, όπως και το δεύτερο στο Ξενοδοχείο Λήδρα στη Λευκωσία, όπου πήρε σάρκα και οστά η «ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» η οποία συντηρησε και οδήγησε υπερκομματικά την μεγαλειώδη πορεία αντίστασης η οποία έκαψε το σχέδιο ΑΝΝΑΝ.
      Θυμούμαστε δυστυχώς και τη περίοδο που ακολούθησε το ΟΧΙ του Δημοψηφίσματος. Ενώ αναμένετο η φυσιολογική πολιτική διαχείριση του Κυπριακού από τις 25 Απριλίου, τιμώντας τη Λαίκή ετυμηγορία του Δημοψηφίσματος, να έπαιρνε καθαρή μορφή αντικατοχικού αγώνα για απελευθέρωση και αποκατάσταση της Διεθνούς Νομιμότητας που παραβιλαστηκε από την Τουρκία το 1974,αυτό δεν συνέβηκε. Πλήρης ήταν η απογοήτευσή μας να ακούουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο του ΟΧΙ, να διαβεβαιώνει τους ξένους ότι η πολιτική διαχείριση του Κυπριακού θα συνεχίσει να είναι η ίδια: Δικοινοτικές συνομιλίες για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
      Η αποτυχία επανατοποθέτησης του Κυπριακού, μετά το ΟΧΙ, παραμερίζοντας τη Λαϊκή βούληση και συνέχιση των Βρετανικής έμπνευσης Δικοινοτικών συνομιλιών για λύση ΔΔΟ αντί απελευθέρωσης, διευκόλυνε την συνεχόμενη εκτροπή του Κυπριακού από την ουσία του, με παραχωρήσεις μας στις συνομιλίες, οι οποίες μας έφεραν στο χείλος ξεπουλήματος Κρατικών κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και απεμπόλησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βασικών Ελευθεριών του Κυπριακού Λαού. Ευρισκόμαστε στο παρά πέντε ξεπουλήματος του Κυπριακού, με τους Ηγέτες μας να παρουσιάζουν το ξεπούλημα που συνιστά μια λύση ΔΔΟ , ως απελευθέρωση/επανένωση. Σαφής ο εμπαιγμός και η επιδίωξη να παγιδευθεί ο Λαός με την πιο πάνω επικοινωνιακή ατάκα, Βρετανικής έμπνευσης.
      Καλούμε τους Ηγέτες μας σε Κύπρο και Ελλάδα, οι οποίοι, με τυφλή εμμονή τους, επιμένουν να προωθούν τους ΒρετανοΤουρκικούς παράνομους σχεδιασμούς σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Λαού στο σύνολό του,• να σταματήσουν να λειτουργούν ως «κράχτες» και «βαποράκια» της ΒρετανοΤουρκικής Συνωμοσίας για διχοτόμηση της Κύπρου με λύση ΔΔΟ και,• να σεβασθούν επιτέλους τη ψήφο του Λαού στο Δημοψήφισμα του 2004, την οποία οι ίδιοι ζήτησαν από το Λαό και ο Λαός Δημοκρατικά τους απάντησε: ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.
      Καλούμε ανοιχτά τον Κυπριακό Λαό σε συστράτευση στον παλμό του 2002-2004 για να αποτραπεί το μοιραίο Πρέπει ξεκάθαρα να ακουστεί σήμερα η φωνή του Λαού ότι, το ΟΧΙ του Λαού , στο σχέδιο ΑΝΝΑΝ, που απέτρεψε την ολοκληρωση της συνωμοσίας του Τούρκου κατακτητή και των ξένων συνοδοιπόρων του, για διαλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και διχοτόμηση της Κύπρου, ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΝΑΝ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟΤΕ..
      Αυτό υπαγορεύει το Δίκαιο, το οποίο είναι το μόνο σωσσίβιο των μικρών Λαών όπως είμαστε εμείς και πρέπει να το διεκδικήσουμε χωρις δισταγμό, κάτι που απαιτεί έστω και σήμερα, διακοπή των Δικοινοτικών Συνομιλιών για λύση ΔΔΟ και να ακολουθήσουμε τις πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ για απαλλαγή μας από τη κατοχή με απελευθέρωση του τόπου. Μια τέτοια εγκαιρη κινητοποίηση του Λαού θα πρέπει να προκαλέσει και την αφύπνιση της Ηγεσίας ώστε να αντλήσει δύναμη να σπάσει, επιτέλους, τα «μάγια» της εχθρικής Βρετανικής Διπλωματείας και να πορευθεί με το Λαό σε απελευθέρωση της Κύπρου.
      Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Αντιθέσεις: Γεωπολιτική σκακιέρα ισχύος και UNCLOS στο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
      Στις "Αντιθέσεις", μία αποκαλυπτική συζήτηση για τις τοποθετήσεις στη Σκακιέρα των Θαλασσίων Ζωνών , της Ισχύος, του Δικαίου της Θάλασσας και των Οδηγιών της Ε.Ε. , από το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία , στη γεωπολιτική και την γεωοικονομία στο πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου.
      Η Ελλάδα απέκτησε Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό ή έναν Χάρτη Σκαρίφημα με 4 Θαλάσσιες Χωρικές Ενότητες μετά και παρά την επιβολή προστίμου από την Ε.Ε. για εκκρεμούσα οδηγία από το 2014;
      Τι δείχνει και τι δεν εμφανίζει ο Χάρτης που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΝ με συνευθύνη του ΥΠΕΞ;
      Ποιος είναι στη πράξη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, τι συμβαίνει με τα Θαλάσσια Πάρκα και τις δραστηριότητες της αλιείας , των ενάλιων πολιτιστικών θησαυρών ως τις υπεράκτιες ΑΠΕ και τις εξορύξεις φυσικού αερίου
      Ο ρόλος κλειδί της ΑΟΖ και των χωρικών υδάτων στον Χάρτη της Ε.Ε. , το σύμπλεγμα Καστελλορίζου, η ανακήρυξη και οι οριοθετήσεις ΑΟΖ , η εξήγηση της Τουρκικής εμμονής στη ορλογία "υφαλοκρηπίδα" και το Ελληνικό παράδοξο με "τμηματική" ΑΟΖ στο Ιόνιο και "υφαλοκρηπίδα" στο Αιγαίο
      Ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και οι δοκιμασίες πεδίου για τα καλώδια ηλεκτρικής διασύνδεσης και αγωγών
      Οι Τουρκικές αντιδράσεις και επιδιώξεις
      Οι Γεωπολιτικές και Γεωοικονομικές προεκτάσεις από την Ανατολική Μεσόγειο σε Παγκόσμια διάσταση
      Στο στούντιο των "Αντιθέσεων"
      Η καθηγήτρια Στέλλα Kυβέλου-Χιωτίνη, Eμπειρογνώμονας και καθηγήτρια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, Γαλάζιας οικονομίας και Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο . Ως μέλος του Μηχανισμού Στήριξης για τον ΘΧΣ, είναι η γεωγραφική εμπειρογνώμονας για την Ανατολική Μεσόγειο. Διετέλεσε Διευθύντρια του Εθνικού Σημείου Επαφής ESPON2013 (2008-2014) παρέχοντας, παράλληλα, συμβουλευτικές υπηρεσίες στο ελληνικό Υπουργείο Ανάπτυξης. Έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμονας σε πολλά έργα ΘΧΣ και γαλάζιας οικονομίας. Σήμερα είναι Επιστημονική Υπεύθυνη του εθνικού ερευνητικού προγράμματος HER-SEA «Ανάπτυξη Δικτύου Παρατήρησης για τη Θαλάσσια Πολιτιστική Κληρονομιά (MCH/UCH) στην Ελλάδα» και συντονίστρια (για την Ελλάδα) του Έργου REGINA-MSP (EMFAF) που ασχολείται με τις Περιφέρειες για την ενίσχυση του εθνικού θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, υπό τον συντονισμό του Γαλλικού CEREMA. Στο πλαίσιο αυτό, συνέβαλε, εκτός των άλλων, στο σχεδιασμό ενός Εκπαιδευτικού Προγράμματος για το ΘΧΣ για τοπικά και περιφερειακά στελέχη στην Ευρώπη.
      Στην εκπομπή παρεμβαίνουν και καταθέτουν την οπτική τους οι :
      -Δημήτρης Σκουτέρης , Πολιτικός Επιστήμονας - αναλυτής σε θέματα γεω-οικονομίας
      Βαγγέλης Χωραφάς , Δρ. Οικονομολόγος με διδακτορικό στις Πολιτικές Επιστήμες.
      Εργάζεται ως σύμβουλος σε θέματα algorithmic geopolitical forecasts και crisis management. Διευθύνει την ιστοσελίδα γεωπολιτικής, Geoeurope.org.
      Και από την Ουάσιγκτον ,ο Θεόδωρος Καρυώτης , ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου στις ΗΠΑ και αναγνωρισμένος ως ο "πατέρας της Ελληνικής ΑΟΖ" μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Montego Bay στη Τζαμάϊκα το 1982, που ψηφίστηκε και από την Ελλάδα η UNCLOS
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶


    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    ×