Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Επιμένει ο πρωθυπουργός σε μοντέλο "ισραηλολιβανικής συμφωνίας ΑΟΖ" για την επίλυση των ελληνοτουρκικών

iEpikaira.- Για δεύτερη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας, μετά την συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική LePoint (δημοσιεύτηκε στις 25 Οκτωβρίου 2022), ο Κυριακός Μητσοτάκης ανοίγει παράθυρο για συμβιβαστική λύση τύπου Ισραήλ-Λιβάνου στην ελληνοτουρκική διαφορά για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία. Αυτήν την φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Εσθονία, δήλωσε ενώπιων της ομολόγου του, Κάγια Κάλλας, ότι μόνος ένας τρόπος υπάρχει για να λυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφωνίες και αυτός είναι η σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας:
"Έχουμε δείξει στην Ελλάδα ότι μπορούμε να λύσουμε με αυτό τον τρόπο τα θέματα, όπως κάναμε με την Αίγυπτο. Το Ισραήλ και ο Λίβανος είναι σε πόλεμο και πέτυχαν λύση. Δεν υπάρχει λόγος να μην κάνουμε το ίδιο με την Τουρκία", είπε συγκεκριμένα ο Κ. Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζουμε ότι σε σχετικό ερώτημα που του τέθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη LePoint, δήλωσε:
"Αν ο Λίβανος και το Ισραήλ, δύο χώρες που δεν αναγνωρίζουν καν η μία την άλλη, κατορθώνουν να λύνουν τις διαφορές τους, δεν βλέπω τον λόγο γιατί δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο με την Τουρκία."

Σχολιάζοντας το γεγονός σε προηγούμενο άρθρο μας (27/10/22) γράψαμε:
"Η συγκεκριμένη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός εμμέσως προκρίνει την αμερικανική διαμεσολάβηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ με την Τουρκία. Διευκρινίζεται όμως ότι ο Αμερικανός διαμεσολαβητής που πιστώθηκε την ισραηλολιβανική συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ είναι o Άμος Χόκσταϊν".
Χάρτης Μπάιντεν. Πηγή: mcclatchydc.com

Ο Χόκσταϊν (πολέμιος του EastMed, πρωτεργάτης του αμερικανικού non-paper, με ενδιαφέρον εργασιακό παρελθόν) είναι ο «αρχιτέκτονας» του γνωστού χάρτη Μπάιντεν ο οποίος αποτελεί μετεξέλιξη του «σχεδίου Άτσεσον» και βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης. Στον χάρτη έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί από το παρόν βήμα αφού μεταξύ των πολλών παραδοξοτήτων που παρουσιάζει: 
-Εκχωρεί την ελληνική ΑΟΖ ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού (ο οποίος τέμνει την Ρόδο) στην Τουρκία, και
-Εξαφανίζει το Σύμπλεγμα Μεγίστης, το οποίο είτε εμφανίζει ως τουρκική κυριαρχία είτε ως θύλακα εντός των τουρκικών θαλασσίων ζωνών. 

Καταλήγοντας στο προηγούμενο άρθρο μας γράψαμε:
"Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στη γαλλική LePoint, έρχονται ως επιβεβαίωση των όσων γράφουμε από καιρό, ότι δηλαδή η κυβέρνηση προκρίνει την αμερικανική διαμεσολάβηση στην ελληνοτουρκική διαφορά, καίτοι αυτό ενέχει τεράστιους κινδύνους, ειδικά εάν γίνει επί τη βάσει του χάρτη Μπάιντεν, τον οποίο η αμερικανική διπλωματία βήμα-βήμα υλοποιεί με τη μεσολάβηση Χόκσταϊν."

Για ποιό λόγο λοιπόν επιμένει ο πρωθυπουργός στην ισραηλολιβανική συνταγή οριοθέτησης ΑΟΖ;



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×