Προκόπης Θουκυδίδης
Νέος Πρόεδρος, πρώτη συνεδρία Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Νίκο Χριστοδουλίδη (30/03/2023).
Παρά την αλλαγή σκηνικού, οι πολιτικοί αρχηγοί, τοποθετήθηκαν, χωρίς όμως κάτι νέο, ή, αξιοσημείωτο.
Υπήρξε μια στιγμή διαφωνίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και συγκεκριμένα μεταξύ του Στέφανου Στεφάνου και του Χρίστου Χρίστου.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ μίλησε για αρκετά λεπτά, βάζοντας εκ νέου στο τραπέζι την πρόταση του ΑΚΕΛ για εμπλοκή των ενεργειακών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις.
Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του ΕΛΑΜ με τον πρόεδρο του να την εκφράζει και δημόσια.
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε δυσφορία επέδειξε και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης προβάλλοντας την άποψη ότι θα δοθεί φυσικό αέριο στην τουρκική πλευρά χωρίς να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πλευρά του επέμεινε ότι η δική του πρόταση για την Ε.Ε είναι γρηγορότερη και πιο αποτελεσματική.
Στον αντίποδα στο ΑΚΕΛ θεωρούν ότι η εμπλοκή της Ε.Ε ενέχει κινδύνους όπως το να μπούμε σε ένα ατέρμονο διάλογο με την Ε.Ε και τα κράτη μέλη της, με την Τουρκία να αποκομίζει οφέλη και εμάς να μην πετυχαίνουμε επανέναρξη του διαλόγου.
Να σημειωθεί ότι δεν είναι καινούρια πρόταση αλλά είχε δοθεί και πριν μερικά χρόνια και στον Νίκο Αναστασιάδη. Στόχος της, είναι να παρουσιαστεί το φυσικό αέριο ως δέλεαρ για να έρθει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των κοινοτήτων. Συνοπτικά να πούμε ότι στην πρόταση του ΑΚΕΛ περιλαμβάνεται η άρση των ενστάσεων που φέρει η Κύπρος για την συμμετοχή της Τουρκίας σε περιφερειακές πρωτοβουλίες, όπως επίσης και την διέλευση αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία.
Το ΑΚΕΛ ζητεί επίσης την επαναβεβαίωση των συγκλήσεων στο θέμα των υδρογονανθράκων όπως η συνεκμετάλλευση τους η οποία όμως θα είναι ομοσπονδιακή αρμοδιότητα.
Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η πρόταση αυτή αφορά την περίοδο μετά την λύση του Κυπριακό και όχι μεταβατικό στάδιο μέχρι την επίτευξη λύσης. Με την επίτευξη λύσης το ΑΚΕΛ προκρίνει επίσης την έναρξη διαλόγου για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία.
Συζητήθηκε και το θέμα των τουρκικών εκλογών χωρίς ωστόσο να μπουν σε λεπτομέρειες αναφορικά με το πως θα αλλάξει το σκηνικό σε περίπτωση αλλαγής σκυτάλης.
Από εκεί και πέρα, κρατάμε επίσης ότι δεν ειπώθηκε τίποτα που να αφορά τις σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας, όπως και επίσης και για το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε υπήρξε παρέμβαση αναφορικά με το θέμα του ενιαίου αμυντικού δόγματος χωρίς ωστόσο να υπάρξει η οποιαδήποτε απάντηση ή σχόλιο.
Πηγή: sigmalive.com
Αντίθετος ο ΠτΔ για «δώρα» προς Τουρκία μέσω ενεργειακών
Ανδρέας Πιμπίσιης
Θετικό πρόσημο από την πολιτική ηγεσία εισέπραξε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τις έως τώρα προσπάθειές του στο Κυπριακό με ζητούμενο την αναβίωση του διαλόγου. Το σύνολο των πολιτικών κομμάτων συμφωνούν με τις κινήσεις που γίνονται προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο διατηρούνται κάποιες επιφυλάξεις για τη δυνατότητα να δώσει η ΕΕ κίνητρα προς την Τουρκία. Το ΑΚΕΛ επιμένει στο να αποτελέσει η ενέργεια κίνητρο προς την Τουρκία, κάτι ωστόσο που βρίσκεται αντίθετους τόσο τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη όσο και την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για τις προσπάθειες που καταβάλλει προς την κατεύθυνση της ΕΕ για ενεργό εμπλοκή στο Κυπριακό και να συμβάλει με το δικό της τρόπο στην επανέναρξη των συνομιλιών. Μέσα από την τοποθέτησή του ο Νίκος Χριστοδουλίδης θέλησε να ξεκαθαρίσει πως οι κινήσεις του είναι στοχευμένες και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρείται ότι εμπεριέχουν το στοιχείο των δημοσίων σχέσεων, όπως αφέθηκε το προηγούμενο διάστημα να εννοηθεί από κάποιους κύκλος σε Λευκωσία και Βρυξέλλες.
Η πολιτική ηγεσία εμφανίστηκε υποστηρικτική στην όλη προσπάθεια που καταβάλλει ο Νίκος Χριστοδουλίδη. Ωστόσο υπήρξαν διαφωνίες γύρω από το θέμα των κινήτρων που μπορούν να δοθούν προς την Τουρκία μέσω ΕΕ.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως η δική του εκτίμηση είναι ότι τα κίνητρα για να επανέλθει η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται στα ευρωτουρκικά. Θέση με την οποία διαφώνησε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ ο οποίος υποστήριξε – σύμφωνα με πληροφορίες μας – πως για να γίνουν κινήσεις στα ευρωτουρκικά χρειάζεται να επιτευχθεί σύμφωνα η σύμφωνη γνώμη των 27 κρατών μελών της ΕΕ σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων. Ο Προέδρος Χριστοδουλίδης υπέδειξε, απαντώντας στον ΓΓ ΑΚΕΛ πως, σε μια τέτοια περίπτωση την ευθύνη θα την έχουν τα κράτη μέλη.
Θέση του ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τον Στέφανο Στεφάνου, είναι να δοθούν κίνητρα μέσω των ενεργειακών και επανέφερε στο τραπέζι την πρόταση που είχε καταθέσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη το 2020. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδη εμφανίστηκε αντίθετος με την προσέγγιση του ΑΚΕΛ θεωρώντας «κάτι τέτοιο θα ήταν χρονοβόρο». [iEpikaira: Ερώτημα προς τον ΠτΔ... Γιατί και από πού υπάρχει πίεση χρόνου;] Υποστηρικτικά προς τις επιφυλάξεις Χριστοδουλίδη κινήθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, και ο τέως Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υπέδειξε πως εάν δοθεί ως κίνητρο η ενέργεια τότε η Τουρκία θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία αυτή και η συζήτηση θα κινηθεί προς άλλη κατεύθυνση χωρίς να ουσιαστικό όφελος για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, για τη συνάντηση που είχε με τη Ρόζμαρι ντι Κάρλο, αλλά και για την πρότασή του για την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου, επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.
Ο Πρόεδρος ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις τη στήριξη και την ενίσχυση των προσπαθειών του, έτσι ώστε η πρόταση για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, υποστηρικτικά προς τον ΟΗΕ, όπως διευκρίνισε, να καταστεί εφικτή, «να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση αμοιβαία επωφελούς κατάστασης για όλα τα μέρη και να μπορέσουμε να φτάσουμε στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος», είπε. Επίσης διευκρίνισε ότι η πρόταση για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ είναι για να μπορέσει να αρθεί το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο συμφωνημένο πλαίσιο.
Τι είπαν οι πολιτικοί ηγέτες εξερχόμενοι του Προεδρικού
ΑΝΝΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ/ΔΗΣΥ/ΠΤΒ: Ο ΔΗΣΥ αντιδρά θετικά όσον αφορά την ενεργότερη συμμετοχή - εκεί και όπου επιτρέπεται - της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, είπε η Πρόεδρος του κόμματος και Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου. Η κ. Δημητρίου πρόσθεσε ότι κατά τη συνεδρία «ξεκαθαρίστηκε ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει ποτέ ως προϋπόθεση αλλά ως καταλύτης», σημειώνοντας ότι «εμείς βεβαίως στηρίζουμε». Τόνισε ότι «ο στόχος είναι ακριβώς να επανεκκινίσουν οι διαπραγματεύσεις, να αρθεί το αδιέξοδο με βάση πάντοτε το συμφωνημένο πλαίσιο». Η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι κατά την συνεδρία έχουν ακούσει τις εισηγήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη. «Συμφωνούμε όσον αφορά τον ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και βεβαίως θα λειτουργήσουμε ενισχυτικά εκεί και όπου μπορούμε και παράλληλα θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε διπλωματικό μέσο, κάθε βήμα το οποίο προσφέρεται για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε το τι τεκταίνεται καθημερινά εδώ στην Κυπριακή Δημοκρατία, και εννοώ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας», είπε.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ/ΑΚΕΛ: Είναι αδήριτη ανάγκη ν’ αναλάβουμε συγκεκριμένες και στοχευμένες πρωτοβουλίες ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και διαπραγματευόμενοι επί του πλαισίου Γκουτέρες, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Εάν αυτή είναι η θέση του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της κυβέρνησης, είπε ο κ. Στεφάνου, «εμείς το καλωσορίζουμε γιατί αυτή είναι η δική μας αντίληψη. Αυτή ήταν και η θέση για μερικά χρόνια του ΓΓ των ΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Συμφωνούν, συνέχισε, με την άποψη πως για να δημιουργηθεί η δυναμική ώστε η τουρκική πλευρά γενικότερα, να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να εντοπίσουμε εκείνα τα πεδία που μπορούν να απελευθερώσουν κοινά ενδιαφέροντα και κίνητρα για την Τουρκία να επανέλθει στις συνομιλίες.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/ΔΗΚΟ: Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση του Κυπριακού και θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην άρση του σημερινού αδιεξόδου, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος. Πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση μη συνεργασίας, σε περίπτωση που συνεχιστεί η τουρκική αδιαλλαξία, να εξετάσουμε και εναλλακτικές επιλογές για πιθανά αντικίνητρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν έτσι ώστε η Τουρκία να αλλάξει τη μη παραγωγική στάση που οδηγεί στην συνέχιση του αδιεξόδου».
ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ/ΕΔΕΚ: Η ΕΔΕΚ στηρίζει την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών, είπε η αναπληρώτρια Πρόεδρος, Μαρία Βασιλειάδο. Όπως ανέφερε, η ΕΔΕΚ ζήτησε να γίνει μια σωστή προεργασία, να γίνουν σωστοί βηματισμοί, ούτως ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, αν και εφόσον δεν υπάρχει καλό τέλος, να επωμισθεί η δική μας η πλευρά οποιοδήποτε κόστος ευθύνης».
ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝ/ΔΗΠΑ: Η Δημοκρατική Παράταξη θα είναι συμβλητική των ευρύτερων προσπαθειών, που στόχο έχουν την άρση του αδιεξόδου, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την ισχυροποίηση της θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί με διάφορους τρόπους την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και τη δημιουργία τετελεσμένων, δήλωσε ο Μάριος Καρογιάν.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ/ΕΛΑΜ: Με θετικό μάτι βλέπει το ΕΛΑΜ την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη συμμετοχή και εμπλοκή στην ουσία του ρόλου της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος του κόμματος, Χρίστος Χρίστου.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΣΙΜΙΛΛΗΣ/ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υποκαθιστά τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, αλλά διασφαλίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, είπε ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Κυριάκος Τσιμίλλης.
ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ/ΤΕΩΣ ΠΤΔ: Η εμπλοκή της ΕΕ σε σχέση με τα ευρωτουρκικά μπορεί να δώσει το κίνητρο, «μια άλλη διάσταση στις προσπάθειες, στις πολλές, που καταβάλλουμε, για να επαναρχίσει ο διάλογος», δήλωσε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, το πρώτο υπό την προεδρία Νίκου Χριστοδουλίδη.
Προχωρεί με ΣΕΑ
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας κάτι που τόνισε και στη διάρκεια της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου. Σε δηλώσεις του σημείωσε πως χθεες δεν υπήρχε χρόνος για περαιτέρω ανάπτυξη της ιδέας, της απόφασης για τη σύσταση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που ανάμεσα σε πολλούς άλλους ρόλους που θα έχει, είναι να ενισχύει ακόμη περισσότερο τη δουλειά του Εθνικού Συμβουλίου. Υποσχέθηκε, δήλωσε, στα κόμματα ότι τις επόμενες μέρες θα στείλει και γραπτώς το γενικότερο πλαίσιο που θα αφορά τη λειτουργία και τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Εξήγησε ότι «θα προχωρήσουμε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ακολούθως θα πάει και μέσω της Βουλής για να γίνει σχετική νομοθεσία που να αφορά τη σύσταση και τη λειτουργία ενός τέτοιου Σώματος, το οποίο θα έχει πολλαπλούς ρόλους, ένας από τους οποίους είναι να ενισχύει και τη δουλειά του Εθνικού Συμβουλίου».
[iEpikaira: Περισσότερα ΕΔΩ!]
Πηγή: philenews.com