Κατά την τριμερή συνάντηση Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου στις 20 Μαρτίου, ήταν παρόν και ο Αμερικάνος Υπ.Εξ. Μάικ Πομπέο ο οποίος είχε και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αναστασιάδη, όπου τέθηκαν τα εξόχως σημαντικά ζητήματα σχετικά με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του EastMed. Τα άκρως αποκαλυπτικά συμπεράσματα της συνάντησης, έρχονται ως επιβεβαίωση στα όσα έχουμε ήδη επισημάνει σε προηγούμενο άρθρο μας, όσον αφορά στους γεωστρατηγικούς συσχετισμούς που αναπτύσονται στην Ανατολική Μεσόγειο με φόντο το Φυσικό Αέριο. Συγκεκριμένα το άρθρο του Κώστα Βενιζέλου στο slpress.gr αναφέρει ότι:
"Πρώτον, αναμένεται επέκταση των δραστηριοτήτων της ExxonMobil σε άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Την ίδια ώρα, τόσο οι ΗΠΑ όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία θέτουν ως προτεραιότητα την κατασκευή βιομηχανίας υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG). Πολλά θα εξαρτηθούν, ωστόσο, από την ποσότητα των ανακαλύψεων φυσικού αερίου. Είναι, πάντως, ξεκάθαρο πως το LNG δεν θα τροφοδοτείται μόνο από το φυσικό αέριο που θα εξαχθεί από την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και από κοιτάσματα από άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ. Είναι σαφές πως οι μέχρι τώρα ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ δεν δικαιολογούν την κατασκευή τερματικού. Με το LNG, η Κύπρος θα καταστεί ενεργειακός κόμβος.
Δεύτερον, η κατασκευή του αγωγού East Med, αν και φαντάζει τεχνικά και οικονομικά δύσκολη, παραμένει στο προσκήνιο. Το Ισραήλ είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής αυτής της λύσης, ενώ θα εξυπηρετεί και την Ελλάδα, ειδικά εάν γίνουν έρευνες στην περιοχή της Κρήτης, αν και ούτως ή άλλως θα περνά από ελληνικές θαλάσσιες ζώνες. Οι Ιταλοί σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι κάνουν δεύτερες σκέψεις. Είναι προφανές πως ούτε και οι Αμερικανοί θεωρούν πως αυτή η επιλογή είναι προτεραιότητα. Αντιμετωπίζουν, ωστόσο, θετικά την προοπτική αυτή, εάν και εφόσον επιλεγεί."
Συμπερασματικά
Είναι πολλές οι παράμετροι που θα επηρεάσουν τον τελικό σχεδιασμό του EastMed. Το σίγουρο είναι ότι επίκεινται τεκτονικές αλλαγές στο τοπίο της Ανατολικής Μεσογείου που οφείλουν να μας κρατούν σε εγρήγορση, ειδικά με την διαφαινόμενη ρήξη, αν όχι αποχώρηση, της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας έναντι της χώρας μας, στην προσπάθειά της να παραμείνει στο ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής.
Βασισμένο σε άρθρο του Κώστα Βενιζέλου στο slpress.gr