Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Η επίσκεψη του Μπερνάρ Λεβί, η αλλαγή του EastMed και η συνδιαχείριση στο Αιγαίο

Πολλοί αναρωτιούνται σε τι αποσκοπεί η επίσκεψη του "διανοούμενου" παγκοσμιοποιητή Μπερνάρ Λεβί στην Ελλάδα και οι επαφές του με τον Α. Τσίπρα. Η συνέντευξή του με την Κατερίνα Οικονομάκου ρίχνει φως στους λόγους. Μεταξύ των άλλων αναφέρει και τα εξής ο Λεβί στην Κ. Οικονομάκου: 
«Ο Ρώσος πρόεδρος είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ε.Ε. Όχι γιατί είναι δυνατός. Αδύναμος είναι. Αλλά είναι έξυπνος και συστηματικός. Και έχει επίσης φίλους στην Ε.Ε. Ο Σαλβίνι, για παράδειγμα, έχει οπωσδήποτε κάποιους προσωπικούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.» 

Οικονομάκου: «Πρόσφατα, παρεμπιπτόντως, υπήρξε ένταση μεταξύ της ιταλικής και της γαλλικής κυβέρνησης. Ο Σαλβίνι είχε εκφραστεί μάλλον επιθετικά κατά του Μακρόν.» 
Λεβί: «Παραπάνω από επιθετικά θα έλεγα. Η γλώσσα του ήταν σχεδόν αυτή του πολέμου. Αυτό το επεισόδιο, πάντως, αποδεικνύει τρία πράγματα: Ότι ο Σαλβίνι είναι ένας κλόουν, ικανός να κάνει οτιδήποτε. Συμπεριφέρεται σαν ένας μικρός καίσαρας. Δεύτερον, ότι τον κινητοποιεί το μίσος του για τις ευρωπαϊκές αξίες της δημοκρατίας, του φιλελευθερισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και τρίτον, ότι αφήνει να τον χειρίζεται η Ρωσία. Ίσως δεν έχουμε ακόμη δει το τέλος αυτής της ιστορίας.» 

Το παρόν άρθρο μπορεί να θεωρηθεί ως συνέχεια από ΕΔΩ...

Ο Λεβί όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας, διατέλεσε διαμεσολαβητής για να δρομολογηθεί η αλλαγή καθεστώτος στην Λιβύη αλλά και εσχάτως στην Βενεζουέλα, καθώς και σύμβουλος των αμερικανικών think tanks που προωθούν την ατζέντα, που αφορά στην μεταφορά Φυσικού Αερίου από το Κατάρ στην Ευρώπη η οποία μας έχει οδηγήσει στον σχεδιασμό του EastMed. Είναι λογικό λοιπόν, η Ιταλία και ο Σαλβίνι που πλέον δείχνουν απρόθυμοι να επιτρέψουν την διέλευση του EastMed, να γίνονται αποδέκτες των παραπάνω πικρόχολων δηλώσεων του Λεβί, αφού τους ανατρέπουν τα σχέδια. 
Plan B όπως έχει αναφερθεί ΕΔΩ.
Τώρα λαμβάνοντας υπόψη την απουσία της Ιταλίας από την πρόσφατη τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, που έγινε παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, μάλλον καθόλου τυχαία δεν ήταν η παραπάνω δήλωση του Λεβί αφού πιθανότατα δρομολογεί εξελίξεις στον σχεδιασμό του EastMed. 
Plan Α όπως έχει αναφερθεί ΕΔΩ
Εάν απορριφτεί το σχέδιο διέλευσης (Plan B) από την ηπειρωτική Ιταλία, επανερχόμαστε στο Plan A που προβλέπει θαλάσσια μεταφορά του Φυσικού Αερίου από το Ισραήλ μέσω Αιγαίου στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί μέσω Σκοπίων στην Κεντρική Ευρώπη. 

Αυτό βέβαια είναι κάτι που δεν θα το επιτρέψουν οι Τούρκοι γι’ αυτό και μιλάνε για δικαιώματα στο Αιγαίο. Και εδώ έρχεται ο ρόλος του Λεβί ως μεσολαβητής-προασπιστής των αμερικανοεβραϊκών συμφερόντων, ο οποίος απ’ ότι φαίνεται θα καλλιεργήσει τις συνθήκες συνδιαχείρισης του Αιγαίου. Σημειωτέον, η συνδιαχείριση δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί μέσω των συνηθισμένων διπλωματικών οδών, και μάλλον απαιτεί κάποιου είδους Ελληνοτουρκικό επεισόδιο με εκατέρωθεν συνεννόηση. Η επιχειρούμενη αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, θα ανοίξει τον δρόμο ώστε αυτό το σενάριο να πραγματοποιηθεί στο προσεχές μέλλον. 



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×