Είναι γνωστό ότι η στρατηγική του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό βασίστηκε σε ακατάσχετη παροχολογία προς την Τουρκία. Αυτό βέβαια που κανείς δεν διευκρίνισε είναι, τί ακριβώς είναι διατεθειμένος ο Ν. Χριστοδουλίδης να δώσει στην Άγκυρα σε περίπτωση που οι προεκλογικές του εξαγγελίες δεν ικανοποιήσουν τον αδηφάγο Σουλτάνο.
Το παρόν βήμα έγραφε στις 14/03/2023: «Η Τουρκία πέραν της τελωνειακής ένωσης, της βίζας, του ξεπαγώματος των ενταξιακών κεφαλαίων, της συνέργειας των αμυντικών βιομηχανιών ... και των συμφωνιών για το μεταναστευτικό, δεν έχει κάτι άλλο να περιμένει από την ΕΕ. Εάν τα εξασφαλίσει αυτά, τότε η σχέση της με την ΕΕ θα έχει ολοκληρωθεί, δεδομένου ότι η πλήρης ένταξή της δεν αποτελεί απλώς όνειρο θερινής νυκτός, αλλά είναι εκτός του πλαισίου των στρατηγικών σχεδιασμών της [ασχέτως του τί διατείνεται δημοσίως]».
Όταν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Ρ.Τ. Ερντογάν προκειμένου να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του, σύμφωνα με τη Άγκυρα: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε την ανάγκη να αυξηθούν οι επαφές σε όλα τα επίπεδα με συγκεκριμένη και θετική ατζέντα για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας, η οποία έχει μεγάλη στρατηγική αξία για την Ευρώπη, στην ΕΕ». «Τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας στους τομείς της επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης, της διασφάλισης της απελευθέρωσης των θεωρήσεων, της διαχείρισης του μεταναστευτικού και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η δίκαιη μεταχείριση έναντι της Τουρκίας και η υποστήριξη της προοπτικής πλήρους ένταξης θα διασφαλίσουν το άνοιγμα νέων οριζόντων στις σχέσεις» ΕΕ-Τουρκίας.
Δεδομένου ότι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Ρ.Τ. Ερντογάν άνοιξε τον δρόμο για το «ξεπάγωμα» των ενταξιακών κεφαλαίων στην ΕΕ, την τελωνειακή ένωση αλλά και την εξασφάλιση της βίζας (με δέσμευση χωρών όπως η Σουηδία για την προώθηση αυτών των στόχων), το ερώτημα είναι τώρα ποια θα είναι τα «δώρα» που προτίθεται να προσφέρει ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης στην κατοχική Τουρκία;
Η Ε/κ δημοσιογράφος Φανούλα Αργυρού σε δημοσίευμα στη «Σημερινή» Κύπρου (08/01/2023) πριν τις εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία ανέφερε ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης ήταν θετικός ως προς την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, αφού όμως προηγηθεί η λύση του Κυπριακού.
Διευκρινίζεται ότι ο εν λόγω αγωγός είναι βασικό στοιχείο του γνωστού χάρτη Μπάιντεν και αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό/πάγια επιδίωξη των Τούρκων για να διεμβολίσουν τον EastMed. Είναι ο ίδιος αγωγός για τον οποίο πίεζε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Νίκο Αναστασιάδη, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Κωστή Χατζηκωστή στο βιβλίο του «7 Προεδρικά Πορτραίτα».
Θα ήταν παράληψη επίσης εάν δεν αναφερθούμε στις ισραηλινές πηγές (1 και 2) οι οποίες αποκαλύπτουν ότι ο Ερντογάν συμφωνεί να συναντηθεί με τον Νετανιάχου μετά από 12 χρόνια ταραχώδους σχέσης υπό τον όρο ότι θα του «μεταφέρει νέα για τη συνεργασία μεταξύ των χωρών για το φυσικό αέριο».
Το ερώτημα που θέσαμε στις 19/06/2023, παραμένει: «Μήπως ο ισραηλοτουρκικός αγωγός που διακαώς επιθυμεί η Τουρκία (είτε διερχόμενος από την Κύπρο, είτε παρακάμπτοντάς την υποθαλασσίως, αλλά διαμέσου της κυπριακής ΑΟΖ) θα αποτελέσει «κλειδί» για την επανέναρξη διαλόγου και «αγκωνάρι» της κυοφορούμενης νέας συμφωνίας για το Κυπριακό»; Ειδικά τώρα που μετά το Βίλνιους τα δέλεαρ του Ν. Χριστοδουλίδη για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων έχουν υπονομευθεί...
Πηγή: simerini.sigmalive.com |
ΥΓ: Είναι μόνο ψυχολογικό το ζήτημα της «αντικατάστασης» της Κυπριακής Δημοκρατίας, με συντεταγμένες στους χάρτες του ΝΑΤΟ; Ή μήπως η στρατηγική της Τουρκίας είναι να μετατρέψει την ΚΔ σε «no man's land» σε πρώτη φάση; Στις 20/06/2023 γράφαμε: «Ας το πάρουν χαμπάρι οι ιθύνοντες ότι αυτό που έχει στο μυαλό του ο Σουλτάνος είναι να εξευτελίσει την Κυπριακή Δημοκρατία με μια ταπεινωτική συμφωνία. Αν δεν το πετύχει αυτό, τότε το «Plan-B» είναι να προχωρήσει σε προσάρτηση των κατεχομένων, φορτώνοντάς τη μάλιστα στη δήθεν αδιαλλαξία των Ε/κ».
Περισσότερα ΕΔΩ!