iEpikaira.- Σε άρθρο του Φρίξου Δαλίτη στο philenews.com (28/12/2019) σημειωνεται πολύ εύστοχα η προσπάθεια του Ρ.Τ. Ερντογάν να περικυκλώσει την Αν. Μεσόγειο με στοχευμένες κινήσεις. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:
"Ανεβάζει σε επικίνδυνα σημεία την ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η Άγκυρα, η οποία πλέον με την όλη στάση της προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις. Το θερμόμετρο στην περιοχή ανεβαίνει διαρκώς με την τουρκική κυβέρνηση να παρουσιάζεται απτόητη στις επιδιώξεις της, στοχεύοντας με κυκλωτικές κινήσεις να περικυκλώσει την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους είναι η τροχοδρόμηση από πλευράς Τουρκίας της αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη προς υποστήριξη της κυβέρνησης της χώρας.
Η ενέργεια αυτή της Τουρκίας έχει πολλαπλές συνέπειες και έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά άλλων στρατιωτικών επεμβάσεών της, όπως είναι η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Αυτό το οποίο ανησυχεί είναι ότι ο Ερντογάν κινείται στη λογική ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θέλοντας να εξασφαλίσει στρατιωτική και πολιτική εξάπλωση τόσο προς την Ασία όσο και προς τη Βόρειο Αφρική. Ανάμεσα σε αυτό το τόξο των τουρκικών ενεργειών βρίσκονται και τα κατεχόμενα, των οποίων η Τουρκία θέλει να αναβαθμίσει τον στρατιωτικό τους ρόλο χρησιμοποιώντας τα ως προγεφύρωμα ανάμεσα στις δύο ηπείρους. Σε αυτό αποσκοπεί η αποστολή drones, αλλά και οι ενέργειες για δημιουργία ναυτικής βάσης στο Τρίκωμο."
Σε αντιδιαστολή των κινήσεων της Τουρκίας, δημοσίευμα του slpress.gr στις 27/12/2019 περιγράφει την προσπάθεια του Ισραήλ να δημιουργήσει ένα κυκλωτικό ανάχωμα, στήνοντας ενα τόξο μεταξύ Κρήτης-Κύπρου-Κουρδιστάν ώστε να περιορίσει τον νεοθωμανικό επεκτατισμό.
Τόξο Κρήτης-Κύπρου-Κουρδιστάν |
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:
"Η στρατηγική που προβλέπει την ενσωμάτωση της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ και των Κούρδων σε μια περιφερειακή συμμαχία στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας αποσκοπεί στην δημιουργία ενός ενιαίου τόξου μεταξύ Κρήτης-Κύπρου-Κουρδιστάν, που θα λειτουργήσει ως 'κυκλωτικό ανάχωμα' και buffer zone μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Συγκεκριμένα, στην Κρήτη προτείνεται η εγκατάσταση ισραηλινού ραντάρ πλαισιωμένου με συστήματα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας."
Είναι προφανές λοιπόν ότι οι δύο στρατηγικές, του Ισραήλ και της Τουρκίας, είναι αντικρουόμενες και αποσκοπούν στον έλεγχο της μείζονος περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Το ζήτημα ασφαλώς είναι ποιός τελικά θα επικρατήσει. Προς το παρόν τα μεγαλεπήβολα πλάνα του Ερντογάν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα, ενώ αυτά του Ισραήλ να καθυστερούν. Όπως και να'χει, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ελληνισμός βρίσκεται αναντίρρητα στο μάτι του κυκλώνα. Υπάρχει βέβαια και το εξαιρετικά δυσοίωνο ενδεχόμενο να τα βρουν. Οπότε το αφήνουμε στην φαντασία του καθενός να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι εν τοιαύτη περιπτώσει...