Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους: Πρέπει να κάνουμε υπομονή με την Τουρκία

[...] – Οσον αφορά τα περιφερειακά ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, η Τουρκία αυτή τη στιγμή αμφιταλαντεύεται μεταξύ της δυτικής συμμαχίας και της Ρωσίας. Πώς αξιολογούν οι Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη συμπεριφορά του εκκρεμούς; Αν ο Ερντογάν αναγκαστεί να επιλέξει μία εκ των δύο, ποια θα είναι η πιθανή επιλογή του;

– Νομίζω ότι κάθε Τούρκος ηγέτης θα κάνει αυτό που κάνουν οι περισσότεροι ηγέτες, δηλαδή θα επιλέξει τη χώρα του. Εδώ και πολλές δεκαετίες πάντα υπήρχε ένας βαθμός αμηχανίας στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας με τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ, όπως με την Ελλάδα. Ξέρετε, η Τουρκία βρίσκεται σε μια αρκετά κομβική θέση, κυριολεκτικά μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Πάντα βρισκόταν μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Σοβιετικής Ενωσης, μετά του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας και των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών. Είναι σε μια πολύ δύσκολη γειτονιά και συχνά κάνει επιλογές που φαίνονται αντίθετες, τουλάχιστον στην οπτική ορισμένων χωρών του ΝΑΤΟ. Αλλά και πάλι, αυτή η συμπεριφορά δεν είναι μοναδική στο ΝΑΤΟ. Σκεφθείτε τη σχέση που είχαν όλα αυτά τα χρόνια κάποια μέλη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη με τη Ρωσία.

Είναι μια δύσκολη, άβολη, αμήχανη, απογοητευτική και μερικές φορές τρελή κατάσταση, όπου πρέπει να επιδεικνύουμε έναν βαθμό υπομονής, ενώ παράλληλα αναλαμβάνουμε δράση. Βέβαια, υπήρχαν και στιγμές, όπως όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να διακόψουν την πρόσβαση της Τουρκίας στα F-35 λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος αεράμυνας. Αλλά και πάλι, αυτό δεν είναι μοναδικό στον κόσμο. Είναι απλώς μια από τις πολλές προκλήσεις στον πλανήτη για το ΝΑΤΟ, τα μέλη του ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τον δυτικό κόσμο.

– Επανερχόμενοι στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, αν ο Ερντογάν πρέπει να επιλέξει μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, ποια θα είναι η επιλογή του;

– Θα επιλέξει την Τουρκία. Στη συνέχεια αυτό θα τον οδηγήσει και πάλι να προσπαθήσει να έχει ένα πόδι στο ΝΑΤΟ και ένα πόδι –ή τουλάχιστον μια σχέση– στη Ρωσία, πράγμα που έχει κάνει. Και παρεμπιπτόντως, από ορισμένες απόψεις αυτό δεν ήταν κακό, διότι είναι η σχέση με τη Ρωσία που επέτρεψε τη διαμεσολάβηση για τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας και των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας.

– Οπότε, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ΝΑΤΟ επιτρέπει στην Τουρκία και στον Ερντογάν να ενεργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο;

– Και πάλι, το ΝΑΤΟ προφανώς και έχει υποστεί μια σειρά απογοητεύσεων με την Τουρκία, αλλά η γεωστρατηγική της θέση είναι κρίσιμη. Οι βάσεις που έχουμε στην Τουρκία είναι απαραίτητες. Και έτσι το ΝΑΤΟ, όταν πρόκειται για τη σχέση του με την Τουρκία, έχει επανειλημμένα επιδείξει έναν βαθμό υπομονής και επίσης απογοήτευσης.

– Πολλοί πιστεύουν ότι μια διαφαινόμενη ήττα του Ερντογάν στις εκλογές θα τον οδηγήσει σε μια κίνηση πανικού. Υπάρχει πιθανότητα μιας νέας κρίσης στο Αιγαίο; Και αν ναι, πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ;

– Στο είδος των υποθέσεων που εγείρει αυτή η ερώτηση, το μόνο που θα έλεγα εδώ είναι ότι είμαι αρκετά σίγουρος ότι όλοι οι ηγέτες στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε., στην Ουάσιγκτον και σε άλλες πρωτεύουσες σκέφτονται τις διάφορες πιθανότητες και τα πιθανά ενδεχόμενα και προετοιμάζονται για το πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν. Αλλά και πάλι, δεν πρόκειται να μπω σε λεπτομέρειες. Με δεδομένες τις προηγούμενες θέσεις μου στην κυβέρνηση, αυτά είναι πολύ ευαίσθητα για να τα αναλύσω.

Βέβαια, πρέπει να αναφέρω πως στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Αθήνα συνάντησα τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Φλώρο, έναν από τους καλύτερους στρατιωτικούς ηγέτες του ΝΑΤΟ, ενώ συνάντησα και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και θυμήθηκα την ανωτερότητα των ελληνικών δυνάμεων, οι οποίες αποτέλεσαν μέρος της συμμαχίας στο Αφγανιστάν, στην οποία ήμουν διοικητής.

Πηγή: kathimerini.gr

Συνάντηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου με τον αμερικανό στρατηγό ε.α. Ντέιβιντ Πετρέους
Ο στρατηγός ε.α. Ντέιβιντ Πετρέους υπηρέτησε πάνω από 37 χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, κατέχοντας θέσεις υψηλής ευθύνης στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ, στο U.S. Central Command, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στην CIA

Ο στρατηγός ε.α. Ντέιβιντ Πετρέους υπηρέτησε πάνω από 37 χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, κατέχοντας θέσεις υψηλής ευθύνης στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ, στο U.S. Central Command, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στην CIA.

Όπως ανακοινώθηκε, στη συνάντηση, συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιφερειακές προκλήσεις ασφαλείας, καθώς και στις δυσμενείς συνέπειες του αναθεωρητισμού και τις επιπτώσεις του σε ότι αφορά στην συνεχιζόμενη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις για την επικρατούσα ασταθή κατάσταση στην Συρία, στην Λιβύη, στον Λίβανο και προσφάτως στο Σουδάν.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε με αποτελεσματικότητα η Ελλάδα κατά τα προηγούμενα έτη και συνεχίζει να αντιμετωπίζει με επιτυχία, και τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ και στην ευρύτερη περιοχή, τόσο σε Συμμαχικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επισήμανε τις διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες που έχει αναπτύξει σε στρατιωτικό επίπεδο με όλες τις χώρες των Βαλκανίων, με τις περισσότερες αραβικές χώρες καθώς και με το Ισραήλ, που αποσκοπούν στην δημιουργία ενός πλέγματος σχέσεων που προάγει την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, αναφέρθηκε στην χρήση των υποδομών της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου για την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και της Συμμαχίας, και στην πολυεπίπεδη Στρατιωτική Συνεργασία Ελλάδος και ΗΠΑ η οποία, πέραν της επικαιροποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας περιλαμβάνει δραστηριότητες επιχειρησιακής συνεργασίας και συνεκπαίδευσης συνεχώς ενισχυόμενες τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά.
 
Πηγή: skai.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×