Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Οι ExxonMobil και Qatar Petroleum στην Κύπρο: Η συνεργασία Αμερικανών και Καταριανών οδηγεί σε εξελίξεις!

Θετική όχι μόνο για την Κύπρο αλλά συνολικά για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο ως πιθανός ενεργειακός τροφοδότης και "μπαταρία” που θα καλύψει τις ανάγκες των μεγάλων κέντρων κατανάλωσης στην Ευρώπη, είναι η νέα ανακάλυψη της αμερικανικής ExxonMobil και της Qatar Petroleum στο θαλάσσιο οικόπεδο Γλαύκος στην Κύπρο. 

Θετική αλλά όχι "game changer” επισημαίνουν πηγές της αγοράς, υπό την έννοια ότι η ανακοίνωση προσδιορίζει το μέγεθος του αποθέματος σε τέτοια επίπεδα που είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα, συνιστούν σύμφωνα με τους όρους της πετρελαϊκής βιομηχανίας "γιγαντιαία ανακάλυψη”, δεν επαρκούν ωστόσο για τη δημιουργία αυτόνομων υποδομών εκμετάλλευσης (τερματικό υγροποίησης κλπ) .

Εκείνο που αλλάζει είναι ότι προστίθεται και άλλο αέριο στο συνολικό απόθεμα της περιοχής της Αν. Μεσογείου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί τόσο από επιστημονικές υπηρεσίες όπως η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία, όσο και από πολιτικούς παράγοντες όπως ο υπουργός ενέργειας του Ισραήλ. 


Το κοίτασμα σε αριθμούς

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή γεωπολιτικής και ενεργειακής πολιτικής του πανεπιστημίου Λευκωσίας και διευθυντή του ενεργειακού προγράμματος του ΕΛΙΑΜΕΠ Θεόδωρο Τσακίρη, τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν δίνουν μια τάξη μεγέθους από 5 έως 8 tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) με πιθανότητα 50% για 6 tcg και 75% 5 tcf, με άνοδο του ποσοστού όσο μειώνεται η ποσότητα. Τα αντίστοιχα νούμερα για την Αφροδίτη, ήταν 7 έως 10 tcf με 50% πιθανότητα για 9 tcf και 75% 7tcf.

Είναι θετική και ελπιδοφόρα εξέλιξη που θα συμβάλει στην ανάδειξη του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως τροφοδότη της Ευρώπης με ενέργεια από το 2025 και μετά είτε μέσω τερματικού είτε μέσω αγωγού, αναφέρει ο κ. Τσακίρης στο Capital gr, εξηγώντας ότι για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης απαιτούνται κατ´ελάχιστον ποσότητες 10 tcf που σημαίνει ότι χρειάζεται να βρεθεί και άλλο αέριο σε κοντινή απόσταση με το Γλαύκο. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη κοιτάσματος του τελευταίου διαστήματος για την ανατολική Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό Ηλ. Κονοφάγο η αξία για την Κύπρο ξεπερνά τα 50 δισ. ευρώ. 


Τι σημαίνει

Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν πηγές της αγοράς τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν δικαιολογούν αισιοδοξία όχι όμως και πανηγυρισμούς. Άλλωστε η χθεσινή ανακοίνωση για το Γλαύκο συνδυάστηκε και με την ανακοίνωση για την ξερή γεώτρηση στη Δελφύνη που δεν βρήκε απολύτως τίποτα. Ποια είναι τα κύρια σημεία που δημιουργούν αισιοδοξία;

Πρώτον πρόκειται για μια σημαντική αλλά όχι μεγάλη για τα δεδομένα της περιοχής ανακάλυψη, καθώς τα μεγαλύτερα κοιτάσματα είναι το Ζορ και το Λεβιάθαν που έχουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.

Δεύτερον, η αύξηση του συνολικού αποθέματος καθιστά πιο ρεαλιστικό και βιώσιμο το project του αγωγού East Med. Όσο περισσότερο αέριο βρεθεί τόσο πιο πολύ δικαιολογείται η κατασκευή αγωγού που να ενώνει την ανατολική Μεσόγειο με τα κέντρα κατανάλωσης της Ευρώπης

Τρίτον, η ανακοίνωση της ExxonMobil καταδεικνύει την πρόθεση της αμερικανικής εταιρείας να παραμείνει στην περιοχή και να ψάξει ακόμη περισσότερο εξαντλώντας τις πιθανότητες να αυξήσει το απόθεμα. Αυτή η στάση, με δεδομένο το μέγεθος της αμερικανικής εταιρείας, εμπεριέχει και το στοιχείο της πολιτικής επιλογής, που ίσως είναι ακόμη πιο σημαντικό από τα καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια. Αυτή η στάση της αμερικανικής εταιρείας έχει βαρύνουσα σημασία και για την Ελλάδα, όπου υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική εταιρεία δίνει το παρών συμμετέχοντας στην κοινοπραξία μαζί με την Total και τα ΕΛΠΕ για δύο περιοχές δυτικά και νότια της Κρήτης. Στην Κύπρο πάντως η ExxonMobil εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει και σε νέες γεωτρήσεις. 

Τέταρτον το μέγεθος του κοιτάσματος δε δικαιολογεί την αυτόνομη εκμετάλλευση, ανοίγει όμως το δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για συνεργασία με άλλα ευρήματα στην περιοχή και τις υποδομές τους, όπως για παράδειγμα ο πλωτός σταθμός αποθήκευσης και παραγωγής (FPSO) στα θαλάσσια οικόπεδα Karish και Tanin, τα οποία και εκμεταλλεύεται μια ελληνική εταιρεία η Energean.

Πέμπτον η νέα ανακάλυψη στην Κύπρο θα λειτουργήσει θετικά για την διενέργεια νέων ερευνών όχι μόνο στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου. 


Κριτική Μανιάτη

Χθες πάντως με δήλωσή του, ο πρώην υπουργός ενέργειας Γ. Μανιάτης, πρωτεργάτης των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα συνεχάρη την Κύπρο για την ανακάλυψη, άσκησε κριτική ωστόσο για το γεγονός ότι εδώ και 2 χρόνια η ExxonMobil μάζι με την Total και τα ΕΛΠΕ έχουν ζητήσει την περιοχή νοτίως και δυτικά της Κρήτης και βρίσκονται σε αναμονή της κύρωσης της σύμβασης από τη Βουλή. Ταυτόχρονα σύμφωνα με τον πρώην υπουργό ο Σύριζα υποκινεί αντιδράσεις και κινητοποιήσεις κομματικών στελεχών του κι επαγγελματιών διαφωνούντων σε περιοχές που είχαν αναθέσει από το 2014.

[iEpikaira: Σε αυτό που πρέπει να εστιάσουμε είναι ότι πρώτον πλησιάζουμε περισσότερο προς την υλοποίηση του EastMed με την ανακάλυψη του νέου αυτού κοιτάσματος που δικαιολογεί την κατασκευή του αγωγού, περιορίζοντας τις αρχικές επιφυλάξεις για μη ικανά κοιτάσματα. Δεύτερον, η συνεργασία εταιρειών Αμερικανικών και Καταριανών συμφερόντων προμηνύει τεράστιες αλλαγές στο συσχετισμό δυνάμεων στην Μέση Ανατολή. Μήπως το Κατάρ άρχισε να αλληθωρίζει προς την Αμερική; Περάστε από ΕΔΩ για να κατανοήσετε τις συνέπειες...]    

Πηγή: Του Χάρη Φλουδόπουλου capital.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×