Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Η «βαλκανιοποίηση» της Μέσης Ανατολής προ των πυλών(;)

[δημοσιεύτηκε 10:57-26/01/24, ανανεώθηκε 10:07-29/01/24] 
Μετά από δυο και πλέον δεκαετίες, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Lloyd Austin. Δημοσίευμα του CNN, επικαλούμενο πηγές από το Πεντάγωνο, αναφέρεται επίσης στην «στρατηγική εξόδου» των Ηνωμένων Πολιτειών από το Ιράκ (παρότι άλλες πηγές του διαψεύδουν).  Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Mohammad Shia al- Sudani ήδη από τις 5 Ιανουαρίου του 2024, δήλωνε ότι η Διεθνής Συμμαχία δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία για να παρατείνει την παραμονή της στο ιρακινό έδαφος.

Η απομείωση του «στρατιωτικού αποτυπώματος» των Αμερικανών από την ευρύτερη περιοχή συμπεριλαμβανομένου και του Αφγανιστάν, δεν γίνεται τυχαία και έχει σχεδιαστεί βάσει της νέας παγκόσμιας Υψηλής Στρατηγικής των ΗΠΑ. 
Χάρτης-1: Η Υψηλή Στρατηγική της Αμερικής (FMES): Περιοχή ενδιαφέροντος επεξεργασμένη με λιγότερες πληροφορίες.

Σε προηγούμενο σχόλιό μας (24/01/24) αναφερθήκαμε στις προβλέψεις του χάρτη που δημοσίευσε το Μεσογειακό Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών της Γαλλίας (FMES) και περιγράφει την νέα παγκόσμια Υψηλή Στρατηγική των ΗΠΑ. Στον χάρτη αυτόν (Χάρτης-1) επισημάνθηκε ότι ένα κυρίαρχο στοιχείο είναι η γραμμή υπεράσπισης των κρίσιμων αμερικανικών συμφερόντων (μωβ χρώμα) -ως σκληρό σύνορο χωρίς buffer zones, όπως ήταν η Ουκρανία φερειπείν πριν τον πόλεμο- που επαναχαράσσεται για να διασφαλιστεί η άμυνα των σημαντικότερων αμερικανικών συμμάχων (σε Ευρώπη, Ιαπωνία, Ινδία, Αραβική Χερσόνησο) οι οποίοι εντοπίζονται στο επίμαχο τμήμα του Rimland (κίτρινο χρώμα). Επισημάναμε μάλιστα ότι η «γραμμή άμυνας» προαναγγέλλει σχέδια διχοτόμησης κρατών και αλλαγής συνόρων, ή αλλιώς «βαλκανιοποίηση» (σσ. δημιουργία μικρών, ανίσχυρων και ελεγχόμενων κρατών με τη λογική του «διαίρει και βασίλευε») της Μέσης Ανατολής και αλλού.
Χάρτης-2 του άρθρου «Blood borders» του Ralph Peters (2006). Πηγή: http://armedforcesjournal.com/peters-blood-borders-map/

Σε άλλο σχόλιό μας (19/01/24) το οποίο προηγήθηκε, εξηγήθηκε από πού προέρχεται η ιδέα της «βαλκανιοποίησης» της Μέσης Ανατολής και συσχετίστηκε με το σχέδιο «Oded Yinon» αλλά και ένα δημοσίευμα στο επίσημο περιοδικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων υπό τον τίτλο «Blood borders» -δημοσιεύτηκε το 2006- όπου και παρουσιάστηκε ο Χάρτης-2. Πρόκειται ουσιαστικά για προαναγγελία προσπάθειας αλλαγής συνόρων σε μια περιοχή υψηλού ενεργειακού ενδιαφέροντος, στην οποία ούτως ή άλλως ακόμη και ιστορικά διεξάγονται βίαιες συγκρούσεις.

Μάλιστα το «Blood borders» και η «βαλκανιοποίηση» της Μέσης Ανατολής ενδέχεται να σχετίζεται με άλλο σχέδιο που εκπονηθεί από την νεοσυντηρητική κυβέρνηση George W. Bush και παρουσιάστηκε μια δεκαετία νωρίτερα, το 1996 υπό τον τίτλο: «A Clean Break: A New Strategy for Securing the Realm». Συντάχθηκε υπό την καθοδήγηση της «Ομάδας εργασίας για μία νέα ισραηλινή στρατηγική για το έτος 2000» για τον τότε ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και πρότεινε ανοικτά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν (η οποία ήρθε επτά χρόνια αργότερα, το 2003), καθώς επίσης και τον πόλεμο στην Συρία (ξεκίνησε το 2011).
Χάρτης-3: Η μωβ γραμμή σχεδιάστηκε ενδεικτικά από το iEpikaira βάσει του χάρτη Υψηλής Στρατηγικής της Αμερικής (Χάρτης-1) και αναπαριστά την γραμμή υπεράσπισης των κρίσιμων αμερικανικών συμφερόντων.

Επανερχόμενοι στις αλλαγές συνόρων, αντιπαραβάλλοντας την αμερικανική «γραμμή άμυνας» (Χάρτης-1) με τον Χάρτη-2, προκύπτει ο Χάρτης-3 ο οποίος δείχνει το Ιράκ -με τις εγγενείς διαιρέσεις των αντιπάλων θρησκευτικών ομάδων του- διχοτομημένο σε «Σουνιτικό Ιράκ» και «Σιιτικό Ιράκ». Έτσι, η διαφαινόμενη αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ, ενδέχεται να προλειαίνει αυτήν ακριβώς την εξέλιξη, καίτοι τα σύνορα μπορεί να χαραχτούν διαφορετικά από την πρόβλεψη του Χάρτη-2.

Επιπλέον, είναι πρόδηλο από τους παραπάνω χάρτες ότι το «Μεγάλο Κουρδιστάν» (βλ. άρθρο 19/01/24) βρίσκεται εκτός της «γραμμής άμυνας». Στην ουσία αποτελεί το σκληρό σύνορο της «νέας» απομειωμένης Rimland (βλ. προηγούμενη ανάλυση 01/09/22), γεγονός που εξηγεί και την άρση στήριξης των Κούρδων από τον τέως πρόεδρο της Αμερικής Ντ. Τραμπ, η οποία έπεσε τότε ως κεραυνός εν αιθρία...
Χάρτης-4: Πιθανή μετατόπιση της γραμμής υπεράσπισης των κρίσιμων αμερικανικών συμφερόντων. Σχεδιάστηκε από το iEpikaira (μπλε γραμμή).  

Εάν αληθεύει όμως δημοσίευμα του Foreign Policy (24/01/24) το οποίο αναφέρει ότι η αποχώρηση των Αμερικανών θα αφορά και στην Συρία -εκτός του Ιράκ-, τότε δεν αποκλείεται να υπάρχει περαιτέρω μετατόπιση της «γραμμής άμυνας» σύμφωνα με τον Χάρτη-4 (μπλε γραμμή), όπου το Ιράκ και η Συρία μένουν εκτός «νυμφώνος» Rimland.



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×