Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία μετά το '22

[δημοσιεύτηκε 11:19-28/04/23, ανανεώθηκε 9:09-02/05/23]
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο Ν. Δένδιας κατά την έναρξη της άτυπης συνάντησης (retreat) για τη Συρία στην Αθήνα (21/04/2023) δήλωσε: «Από την πλευρά μας εργαζόμαστε εδώ και καιρό για τη δημιουργία ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο», και πρόσθεσε: «Αρχιτεκτονική που εδράζεται σταθερά στο διεθνές δίκαιο και στην αρχή της καλής γειτονίας, όπου ΟΛΟΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΑΣ εφόσον δεσμεύονται από αυτές τις αρχές». 
Ντ. Μπακογίαννη στο Φόρουμ των Δελφών 27/04/2023

Στις 27/04/2023 η Ντ. Μπακογιάννη στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ανέφερε ότι η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου, συν τις ΗΠΑ (3+1), μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής της Ανατολική Μεσογείου (Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παρόμοια δήλωση του Ρ. Μενέντεζ στους Δελφούς ΕΔΩ). «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο στρατηγικός μας σχεδιασμός εδώ στην περιοχή θα αυξήσει τις ενεργειακές διασυνδέσεις μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης, προωθώντας τη σταθερότητα» είπε η π. ΥΠΕΞ και προσέθεσε ότι «δεν αφορά μόνο την ενεργειακή ασφάλεια και ευημερία, δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ και των αυξανόμενων διπλωματικών και οικονομικών δεσμών με τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τον Κόλπο, το σχήμα αυτό συνεργασίας έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει βασικό μέρος μιας νέας ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ στην ευρύτερη περιοχή». Αναφερθείσα δε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ότι ύστερα από τρία, έντονα και ταραχώδη χρόνια που επηρέασαν ολόκληρη την περιοχή, ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός πρέπει να είναι η αμοιβαία κατανόηση που παραμερίζει τις διαφορές και η εξεύρεση τρόπων συνεργασίας.
Πρέσβης Τζ. Τσούνης στο Φόρουμ των Δελφών (27/04/2023)

Την ίδια ημέρα (27/04/2023) στους Δελφούς, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά υποστήριξε ότι «κανείς δεν έχει το μονοπώλιο του σωστού και του λάθους», ενώ προέκρινε την απεμπλοκή και ειρηνική επίλυση μέσω διαλόγου. Προέβλεψε μάλιστα ότι μετά τις εκλογές θα γίνει μια «ειλικρινής» προσπάθεια και από τις δύο πλευρές ώστε να υπάρξει σημαντική πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όσον αφορά στις ΗΠΑ σημείωσε ότι είναι πρόθυμες να μεσολαβήσουν εφόσον ζητηθεί η συμβολή τους.
Yφυπουργός Εξωτερικών, Τζέφρι Πάιατ στο Φόρουμ των Δελφών (28/04/2023). Αριστερά πρώτος ο ειδικός σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη σε θέματα ενέργειας, Ν. Τσάφος. Περισσότερα ΕΔΩ!

O Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζέφρι Πάιατ, αρμόδιος για θέματα Ενεργειακών Πόρων συμμετείχε και αυτός διαδικτυακά στο Φόρουμ δηλώνοντας: «Ολόκληρος ο ενεργειακός χάρτης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ανασχεδιάζεται και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και με άλλους σημαντικούς παίκτες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, για την προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας. Με μεγάλη χαρά είδα την έμφαση που έδωσε ο Γερουσιαστής Μενέντεζ στο όχημα "3+1" κατά την ομιλία του στο Φόρουμ των Δελφών και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό παραμένει ισχυρή προτεραιότητα για τη διοίκηση Μπάιντεν».

Σε προηγούμενο άρθρο μας (24/04/2023) εξηγήσαμε ότι η επικείμενη αμερικανική μεσολάβηση για τα ελληνοτουρκικά θα γίνει με όχημα την ενέργεια και ότι η «αρχιτεκτονική ασφάλειας» για την Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο στην οποία αναφέρθηκε ο Ν. Δένδιας και επανέλαβε λίγες ημέρες αργότερη η Ντ. Μπακογιάννη (παρουσία του πρέσβη Τζ. Τσούνη), αλλά και ο Τζ. Πάιατ, έχει σχέση με παλαιότερη δήλωση (27/10/2022) του Τζο Μπάιντεν ο οποίος με αφορμή τη σύναψη της ισραηλολιβανικής συμφωνίας ΑΟΖ (η οποία πιστώθηκε στον Αμερικανό Ανώτερο Σύμβουλου Ενεργειακής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόκσταϊν) είπε: «Αυτή η συμφωνία μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση ενός οράματος για μια Μέση Ανατολή που θα είναι πιο ασφαλής, ολοκληρωμένη και ευημερούσα, αποφέροντας οφέλη για όλους τους κατοίκους της περιοχής», και πρόσθεσε ότι, «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τον διαμεσολαβητικό τους ρόλο» διευκρινίζοντας ότι «η ενέργεια, ιδιαιτέρως στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν πρέπει να είναι αιτία σύγκρουσης, αλλά εργαλείο συνεργασίας, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας», συνδέοντας τοιουτοτρόπως την αμερικανική αρχιτεκτονική ασφάλειας της Μέσης Ανατολής με τα ενεργειακά της Αν. Μεσογείου (Ο αναγνώστης παραπέμπεται σε προηγούμενες αναλύσεις 1, 2 και 3).
Χάρτης Μπάιντεν. Πηγή: mcclatchydc.com

Το όραμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, σχετίζεται με τις δηλώσεις του Ν. Δένδια και της Ντ. Μπακογιάννη όπως εξηγεί ο Άμος Χόκσταϊν σε άρθρο του mcclatchydc.com (στο οποίο αποδεσμεύτηκε για πρώτη φορά ο γνωστός χάρτης Μπάιντεν), και ξεκινάει κάπως έτσι: «o οδικός χάρτης για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε έναν πραγματικό χάρτη [σσ. τον χάρτη Μπάιντεν] που κρέμεται στον Λευκό Οίκο και παρουσιάζει σταθμούς παραγωγής ενέργειας, τερματικούς σταθμούς αερίου και άλλα φιλόδοξα έργα αγωγών»!

Το παρόν βήμα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για την επικείμενη αμερικανική παρέμβαση με όχημα την ενέργεια, κάτι που επιβεβαίωσαν ο Φιλελεύθερος Κύπρου (04/12/2022 και 26/03/2023), η Σημερινή Κύπρου (19/12/2022) το Realnews (27/12/2022), η Εστία (31/12/2022), το Bήμα (02/01/2023), το Euronews (30/01/2023), το Liberal (14/02/2023), το Energia (15/02/2023), η Μακεδονία (18/02/2023), το Παρόν (10/04/2023), η Καθημερινή (18/04/2023), το edromos.gr (25/04/2023) και η Deutsche Welle (01/05/2023). Παρέμβαση η οποία θα γίνει με οδοδείκτη τον γνωστό χάρτη Μπάιντεν, βάσει του οποίου θα διαμοιραστούν οι «θαλάσσιες ζώνες» (δεν είναι τυχαία η επίμονη αναφορά του Κ. Μητσοτάκη σε αυτές) της Ανατολικής Μεσογείου μαζί με του Αιγαίου -πακέτο-, όπως εξηγήθηκε σε προηγούμενο άρθρο υπό τον τίτλο «Προετοιμασίες αμερικανικής μεσολάβησης διαμοιρασμού ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου («πακέτο» με Αιγαίο...)».

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η κυοφορούμενη αμερικανική -ίσως και ευρωπαϊκή... σσ. Γερμανική- μεσολάβηση που εμμέσως προανήγγειλε ο Τζ. Τσούνης στους Δελφούς, θα γίνει εν γνώσει των κυριότερων πολιτικών δυνάμεων της χώρας, οι οποίες ήδη προλειαίνουν το έδαφος (1, 2, 34 και 5) για τις «Πρέσπες του Αιγαίου - Αν. Μεσογείου», που δρομολογήθηκαν εδώ και δεκαετίες (1 και 2). 

Ο Μανώλης Κοττάκης έγραψε στις 09/04/2023: «...για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ [...] το μετεκλογικό διακύβευμα της νέας κυβέρνησης, αυτοδυναμίας ή συνεργασίας, είναι η επίτευξη συμφωνίας για την συνιδιοκτησία του Αιγαίου μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας...».

Φυσικά ούτε λόγος για αυτό το μείζον ζήτημα στις προεκλογικές ατζέντες των κομμάτων που ετοιμάζονται μετεκλογικά -πιθανότατα με συγκυβέρνηση- να παζαρέψουν εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά ακόμη και κυριαρχία (αιγιαλίτιδα ζώνη), ερήμην του λαού, ο οποίος θα κληθεί να καταπιεί αμαχητί την μεγαλύτερη εθνική ήττα/ταπείνωση μετά το '22!  



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×