Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Δηλαδή μια απλή πλειοψηφία στη Βουλή είναι αρκετή για την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας;

[δημοσιεύτηκε 11:11-11/04/23, ανανεώθηκε 7:50-13/06/23]
Μετά τον "λαγό" Ν. Αλιβιζάτο ο οποίος μιλά για την πιθανότητα οικουμενικής κυβέρνησης (η οποία μετά τις εκλογές του Μαΐου μάλλον αποτράπηκε και επιδιώκεται αυτοδυναμία με ισχυρή πλειοψηφία ΕΔΩ) με σκοπό την επίτευξη μιας "Συμφωνίας του Αιγαίου - Αν. Μεσογείου" (ή αλλιώς τις "Πρέσπες του Αιγαίου - Αν. Μεσογείου"), κρίναμε σκόπιμο να διερευνήσουμε το νομικό πλαίσιο πίσω από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Τί αναφέρει λοιπόν το Άρθρο 28 του Συντάγματος;

"Άρθρο 28: Κανόνες του διεθνούς δικαίου και διεθνείς οργανισμοί
1. Oι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. H εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.
2. Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
3. H Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας."

Δηλαδή με μια απλή πλειοψηφία τριών πέμπτων (ήτοι 180 ψήφων) στην Βουλή δύναται να εκχωρηθεί εθνική κυριαρχία...



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×